четвртак, 15. мај 2014.

krompir na meniju...

 "Zlatni" krompir fantastičnog ukusa


Bez obzira uz kakvo meso ga poslužite , verujte mi da će svi komplimenti biti upravo za ovaj krompir... Boja, miris, ukus...savršen je. :)




Sastojci

1,5 kg. krompira
2 kašike senfa
2,5 dcl. piva
1 dcl. maslinovog ulja, može i obično
so, sveže mleveni biber

priprema



Krompir posoliti, pobiberiti, dodati ulje i senf i dobro izmešati. Rasporediti u tepsiju za pečenje, zaliti pivom, sve prekriti folijom i peći na 220 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni oko 1 sat. Na kraju skloniti foliju i peći tako još oko desetak minuta.

 Restovani krompir



Sastojci

1,5 kg. krompira
1 veća glavica luka
ulje
so, biber
po želji slatke crvene paprike

Priprema

Krompir dobro oprati i skuvati ga u ljusci u slanoj vodi. Ostaviti da se malo prohladi, oguliti ga i izgnječiti na veće komade.

Na ulju dinstati luk isečen na tanke kriškice, dodati malo vode da ne izgori. Dinstati na srednjoj vatri najmanje 10 minuta da potpuno omekša. Dodati krompir, posoliti i pobiberiti, izmešati i sve zajedno ostaviti na vatri još oko 2 - 3 minuta, uz mešanje, da se lepo sjedine ukusi.

Ako volite i slatku papripku, ja pravim na oba načina, dodajte je u luk minut, dva pre nego što dodate krompr.

 Zapečeni krompir sa pavlakom, sirom i jajima


Sastojci

1,5 kg. krompira
150 ml. kisele pavlake
150 ml. slatke pavlake
2 jaja
100 gr. tvrdog sira tipa edamer
peršunov list
so, biber, begeta

priprema

Krompir oguliti, iseći na malo deblje kolutove i kuvati desetak minuta u slanoj vodi.

U nauljenu tepsije staviti krompir, posuti ga sa još malo soli, biberom i vegetom i seckanim peršunovim listom. Izmešati slatku i kiselu pavlaku i jaja i preliti preko. Na kraju posuti i rendanim sirom.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata.
 

 Pire krompir - malo drugačiji, mnogo ukusniji




Sastojci

1 kg krompira, ja koristim beli
2-3 mlada luka sitno seckana
100 gr. krem sira
kašika maslaca
so, po želji i biber

Krompir skuvati, u ljusci ili obično, u slanoj vodi. Propasirati ga ili umutiti mikserom, ja koristim mikser.
Na maslacu izdinstati mladi luk, dodati sir, izmešati i sve sjediniti sa krompirom i pire još jednom dobro umutiti.

Ovo su količine sastojaka za jedan kg krompira, povećajte malo ili smanjite, po želji. Ako hoćete ređi pire krompir dodajte još oko 1 dcl. mleka. Sve žavisi od vrste krompira, sira, načina kuvanja, u ljusci će upiti manje vode...od važeg ukusa.
Ovakav pire je odličan uz pečenja, ćufte, gulaše...

 Zapečeni sočni pileći karabataci

Ukus i sočnost mesa je kao da je bilo u marinadi satima, a u stvari samo par poteza da se premaže dobrim majonezom i posle otprilike pola sata imate gotov, preukusan ručak.





Sastojci

pileći karabataci odvojeni od kosti
majonez
so
sveže mleven biber ako imate, razlika je velika u ukusu, mnogo je bolji
ulje za podmazivanje tepsije


Priprema

Svaki komad mesa posoliti i pobiberiti sa obe strane. Premazati majonezom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata, sve dok meso ne dobije braon-zlatnu boju.

Majonez može malo da sklizne u toku pečenja sa ponekih komada mesa ako nisu dovoljno ravni. Pokušajte da malo pritisnete meso da bude ravnije. Tamo gde je majonez skliznu slobodno u toku pečenja stavite još malo.

Ovako mogu da se prave i pileći i ćureći filet id belog mesa.

Moja preporuka da nikako ne izostavite biber, bilo koji da stavite, sveže mleveni ili onaj u prahu. 

Нема коментара:

Постави коментар