Banana split kolač
Ovaj kolač ima malo neobičnu i posebnu pripremu i to mu daje za nijansu bogatiji i lepši ukus. Pogledajte...
Sastojci
kora
3 jaja
250 gr. šećera
50 gr. brašna
50 gr. kakao
250 gr. maslaca
1 banana
1 vanilin šećer
krem
3 dcl. slatke pavlake
300 gr. čokolade
1 banana
i još
2 šlaga ili šlag kreme
Priprema
Maslac istopiti u tiganju na srednjoj temperaturi i ostaviti ga nekoliko minuta nad vatrom dok ne dobije zlatnu boju i jedan lep, specifičan miris. Ovde pazite da temperatura nihje previsoka jer maslac može zagoreti!
Ostaviti da se malo prohladi pa dodati šećer i vanilin šećer. Izmešati pa dodavati jedno po jedno jaje ručno mešajući. Dodati zatim i izgnječenu bananu pa brašno i kakao. Sve ručno izmešati i sipati u pleh dimenzija 23x32 cm i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 35 minuta. Kod ovakvih kolača je veoma važno da se ne prepeku nego da ostanu sočni i posle pečenja.
Koru ostaviti da se skroz ohladi.
Za krem, prokuvati slatku pavlaku i bananu isečenu na kolutove. Procediti i odmah dok je vrela slatka pavlaka preliti preko čokolade i dobro izmešati da se čokolada istopi. Bananu izmiksajte ili izgnječite dobro viljuškom, spojite sa kremom i ostavite da se ohladi do sobne temperature.
Preliti preko kore i ostaviti preko noći u frižideru da se stegne.
Umutiti 2 šlaga ili šlag kreme, ostaviti u zamrzivač da se skroz smrzne, vaditi kao kuglice sladoleda i dekorisati kolač. Gore još malo prošarati istopljenom čokoladom.
Sastojci
kora
3 jaja
250 gr. šećera
50 gr. brašna
50 gr. kakao
250 gr. maslaca
1 banana
1 vanilin šećer
krem
3 dcl. slatke pavlake
300 gr. čokolade
1 banana
i još
2 šlaga ili šlag kreme
Priprema
Maslac istopiti u tiganju na srednjoj temperaturi i ostaviti ga nekoliko minuta nad vatrom dok ne dobije zlatnu boju i jedan lep, specifičan miris. Ovde pazite da temperatura nihje previsoka jer maslac može zagoreti!
Ostaviti da se malo prohladi pa dodati šećer i vanilin šećer. Izmešati pa dodavati jedno po jedno jaje ručno mešajući. Dodati zatim i izgnječenu bananu pa brašno i kakao. Sve ručno izmešati i sipati u pleh dimenzija 23x32 cm i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 35 minuta. Kod ovakvih kolača je veoma važno da se ne prepeku nego da ostanu sočni i posle pečenja.
Koru ostaviti da se skroz ohladi.
Za krem, prokuvati slatku pavlaku i bananu isečenu na kolutove. Procediti i odmah dok je vrela slatka pavlaka preliti preko čokolade i dobro izmešati da se čokolada istopi. Bananu izmiksajte ili izgnječite dobro viljuškom, spojite sa kremom i ostavite da se ohladi do sobne temperature.
Preliti preko kore i ostaviti preko noći u frižideru da se stegne.
Umutiti 2 šlaga ili šlag kreme, ostaviti u zamrzivač da se skroz smrzne, vaditi kao kuglice sladoleda i dekorisati kolač. Gore još malo prošarati istopljenom čokoladom.
Čokoladni - limun krem
Izuzetno osvežavajući ukus ovog krema je idealan za leto. Za ljubitelje limuna i čokolade...
Sastojci
300 gr. mlečne čokolade
1 dcl. sveže ceđenog limunovog soka
1 dcl. slatke pavlake + 2 dcl slatke pavlake koja će se umutiti kao šlag
1 kašika šećera u prahu
7, 8 piškota
1 šlag
Priprema
2 dcl. slatke pavlake i šećer u prahu umutiti kao šlag ali da ne bude previše čvrsta.
Limunov sok procediti kroz najsitniju cediljku ili gazu. Zagrejati dobro sok i 1 dcl. slatke pavlake u posebnim posudama ili čašama. Preliti preko čokolade i izmešati da se čokolada istopi. Posle nekoliko minuta dodati i umućenu slatku pavlaku i ručno izmešati. Ostaviti u frižider oko pola sata pa istresti u kalup, okrugli i duguljasti, ne preterano veliki, dodati izlomljene piškote umočene na kratko u mleko i staviti u zamrzivač da se dobro ohladi i stegne.
Ukrasiti šlagom.
Sastojci
300 gr. mlečne čokolade
1 dcl. sveže ceđenog limunovog soka
1 dcl. slatke pavlake + 2 dcl slatke pavlake koja će se umutiti kao šlag
1 kašika šećera u prahu
7, 8 piškota
1 šlag
Priprema
2 dcl. slatke pavlake i šećer u prahu umutiti kao šlag ali da ne bude previše čvrsta.
Limunov sok procediti kroz najsitniju cediljku ili gazu. Zagrejati dobro sok i 1 dcl. slatke pavlake u posebnim posudama ili čašama. Preliti preko čokolade i izmešati da se čokolada istopi. Posle nekoliko minuta dodati i umućenu slatku pavlaku i ručno izmešati. Ostaviti u frižider oko pola sata pa istresti u kalup, okrugli i duguljasti, ne preterano veliki, dodati izlomljene piškote umočene na kratko u mleko i staviti u zamrzivač da se dobro ohladi i stegne.
Ukrasiti šlagom.
Ledene griz kocke
Recept je iz moje prve sveskice recepata, stara je preko 30 god. :) Izmenjena je samo količina griza,( meni je 200 gr. bilo mnogo) i naziv, pored "običnih" ledenih kocki, ovo su nam "griz" ledene kocke. :) Da, sada se bojim da stavim sveža žumanca, nekada se o tome nije razmišljalo...
sastojci
kora
7 belanaca
5 žumanca
10 kašika šećera
4 kašike brašna
3 kašike kakao
6 kašika vode sobne temperature
1 kašikica praška za pecivo
fil
1 l. mleka
180 gr. griza
250 gr. maslaca ili margarina
250 gr. šećera u prahu
4 vanilin šećera
2 žumanca
2 kašike kristal šećera
glazura
ja sam imala čokoladu "Najlepše želje" 250 gr. pa sam napravila ganache, dodala sam još 2 dcl. slatke pavlake i 1 kašikicu maslaca.
može i obična glazura od 100 gr. čokolade i 3 - 4 kašike ulja.
Postupak.
Umutiti belanca i šećer u čvrst sneg. Ja mutim tako što odmah po početku mućenja belanaca mikserom velikom brzinom dodajem postepeno šećer i onda mutim sve zajedno.
U sneg od belanaca dodati žumanca lagano mešajući, zatim i brašno, kakao i prašak za pecivo, takođe postepeno uz lagano mešanje. Na kraju dodati i kašiku po kašiku vode.
Smesu izliti u nauljen i brašnom posut pleh i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 do 20 minuta.
Fil
U mleko dodati vanilin šećer i skuvati griz. Nemojte odmah skinuti sa vatre čim se zgusne, griz treba da se kuva najmanje 10 minuta.
Ostaviti da se ohladi.
2 žumanca i 2 kašike šećera penasto umutiti, da pobele žumanca pa kuvati desetak minuta na pari. Ostaviti da se ohladi.
Umutiti maslac i šećer u prahu, dodati žumanca, dobro sjediniti pa dodavati po 2,3 kašike griza stalno muteći velikom brzinom.
Rasporediti fil preko ohlađene kore, staviti glazuru i dobro ohladiti nekoliko sati u frižideru.
Moja tepsija je dimenzija 23x32 cm.
Kocke od crne čokolade i karamela
Crna čokolada je
bogata antioksidansima flavonoidima, opušta krvne sudove i poboljšava
protok krvi, snižava krvni pritisak i smanjuje rizik od srčanog i
moždanog udara, smanjuje nivo stresa...
Sastojci
kora
115 gr. maslaca
60 gr. čokolade sa 70% kakao
35 gr. tamni kakao
50 gr. brašna
125 gr. šećera
2 jaja
1 kašikica vanila ekstrakta
mrvica soli
karamel
70 gr. šećera
6 kašika tečne slatke pavlake
2 kašike vode
100 gr. bele čokolade
30 gr. maslaca
5 gr. želatina u prahu
2 kašike vode
čokoladni ganache
150 ml. slatke pavlake
170 gr. čokolade sa 70% kakao
Priprema
za koru
Istopiti zajedno maslac i čokoladu.
Posebno umutiti ručno žicom za mešanje jaja, šećer i vanilu. Ne mora biti penasto umućeno, da jaja pobele, samo da se dobro razmute sa šećerom.
Brašno i kakao zajedno prosejati prosejati.
U toplu čokoladu dodati umućena jaja, izmešati pa dodati brašno i kakao. Sipati u pleh obložen papirom za pečenje. Na kraju ću objasniti zažto je ovo poželjno.
Peći u plehu oko 20x20 cm, znači manji pleh, u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 do 18 minuta. Nemojte prepeći kolač da dobijete suvu piškotu, kada se ohladi kora će se stisnuti i biti odlična za sečenje a u isto vreme jako sočna.
Kada se prohladi vlažnom rukom lagano pritiskajte i izravnajte površinu.
za karemel
Staviti želatin sa 2 kašike vode da nabubri, oko 10 minuta.
Od šećera i dve kašike vode napraviti karamel. Dodati toplu slatku pavlaku, izmešati na tihoj vatri, zatim dodati belu čokoladu. Kada se istopi čokolada skinuti sa vatre pa dodati želatin i maslac. Kada je maslac i želatin istopljen preliti karamel preko kore.
Ostaviti da se skroz ohladi i stegne.
čokoladni ganache
Dobro zagrejati slatku pavlaku pa dodati čokoladu ili preliti preko čokolade, mešati dok se čokolada ne istopi i postane glatka smesa.
Toplo preliti preko karamela.
Najbolje je kolač ostaviti preko noći u frižideru pa tek onda seći.
Kod ovakve vrste kolača gde se preliva retkim smesama najbolje je peći koru u plehu obloženim papirom za pečenje. Kore se prilikom pečenja i hlađenja odvoje od ruba pleha i skupe pa tako preliv vrlo lako ode uz ivice plaha ispod kore.
Ovako, kora sa sobom "povuče" i papir kada se skupi tako da karemel ili glazura neće otići ispod kolača.
Ja sam imala goste i ova mere su mi bile male, pravila sam sve u duploj meri u plehu dimenzija 24x33 cm.
Kolač može da se pravi i od drugih vrsta čokolade.
Sastojci
kora
115 gr. maslaca
60 gr. čokolade sa 70% kakao
35 gr. tamni kakao
50 gr. brašna
125 gr. šećera
2 jaja
1 kašikica vanila ekstrakta
mrvica soli
karamel
70 gr. šećera
6 kašika tečne slatke pavlake
2 kašike vode
100 gr. bele čokolade
30 gr. maslaca
5 gr. želatina u prahu
2 kašike vode
čokoladni ganache
150 ml. slatke pavlake
170 gr. čokolade sa 70% kakao
Priprema
za koru
Istopiti zajedno maslac i čokoladu.
Posebno umutiti ručno žicom za mešanje jaja, šećer i vanilu. Ne mora biti penasto umućeno, da jaja pobele, samo da se dobro razmute sa šećerom.
Brašno i kakao zajedno prosejati prosejati.
U toplu čokoladu dodati umućena jaja, izmešati pa dodati brašno i kakao. Sipati u pleh obložen papirom za pečenje. Na kraju ću objasniti zažto je ovo poželjno.
Peći u plehu oko 20x20 cm, znači manji pleh, u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 do 18 minuta. Nemojte prepeći kolač da dobijete suvu piškotu, kada se ohladi kora će se stisnuti i biti odlična za sečenje a u isto vreme jako sočna.
Kada se prohladi vlažnom rukom lagano pritiskajte i izravnajte površinu.
za karemel
Staviti želatin sa 2 kašike vode da nabubri, oko 10 minuta.
Od šećera i dve kašike vode napraviti karamel. Dodati toplu slatku pavlaku, izmešati na tihoj vatri, zatim dodati belu čokoladu. Kada se istopi čokolada skinuti sa vatre pa dodati želatin i maslac. Kada je maslac i želatin istopljen preliti karamel preko kore.
Ostaviti da se skroz ohladi i stegne.
čokoladni ganache
Dobro zagrejati slatku pavlaku pa dodati čokoladu ili preliti preko čokolade, mešati dok se čokolada ne istopi i postane glatka smesa.
Toplo preliti preko karamela.
Najbolje je kolač ostaviti preko noći u frižideru pa tek onda seći.
Kod ovakve vrste kolača gde se preliva retkim smesama najbolje je peći koru u plehu obloženim papirom za pečenje. Kore se prilikom pečenja i hlađenja odvoje od ruba pleha i skupe pa tako preliv vrlo lako ode uz ivice plaha ispod kore.
Ovako, kora sa sobom "povuče" i papir kada se skupi tako da karemel ili glazura neće otići ispod kolača.
Ja sam imala goste i ova mere su mi bile male, pravila sam sve u duploj meri u plehu dimenzija 24x33 cm.
Kolač može da se pravi i od drugih vrsta čokolade.
Нема коментара:
Постави коментар