Šarena Pogača
Sastojci
Priprema
-
1
Proprziti na malo maslaca ili ulja spinat sitno sjeckani(moze i zamrznuti)
-
2
Mlijeko, kvasac i kasiku brasna staviti da malo nadodje.
-
3
Umutiti jaja i dodati ulje pa malo izmutiti zajedno kao majonez.
-
4
Masu sa kvascem i masu sa jajima spojiti zajedno , pa podijeliti u 2 posude jednako. Postupak
U jedan dio dodati spinat i zamjesiti brasnom srednje tvrdoce (oko 2 1/2 solje) -
5
Drugi dio tecne mase podijeliti na 2, pa u jedan staviti sir, sjeckano suvo meso , griz i nekoliko kasika brasna da se dobije cvrsta masa od koje cete napraviti dugacki valjak.
U ostatak tecne mase dodati brasno (oko 2 solje nepune) i zamjesiti srednje tvrdo. -
6
Razvuci zelenu koricu, staviti na nju valjak sa sirom ,pa umotati u rolnu i prenijeti na namazan pleh motajucirolnu u krug, a u sredinu popuniti od odvojenog tijesta sa krajeva. Ili je zamotati kao zmiju.
-
7
Treci dio razvuci u jednu koricu velicine cijele pogace i malo vise. Slika Zarezati krajeve i prebaciti preko zelene rolne. Krajeve podvuci ispod.
-
8
Sredinu namazati zumancem i posuti naribanim tijestom napravljenim od malo kukuruznog griza i brasna. Izbockati sredinu cackalicom da izlazi para iz sredine.
Peci 10-ak min na 200 temp. pa jos bar 45 min na 180.
Posluživanje
Da biste pojednostavnili izradu a dobili isti efekat mozete jednostavno izbaciti ovaj srednji dio sa sirom, grizom…i umjesto njega napraviti sve kao sa spinatom, dakle jos jednostavnije -od tecne mase odvojiti samo trecinu za bijeli prekrivac, a sve ostalo spinat i brasno.Pikantne kiflice
Sastojci
Tijesto za zelene kiflice
- 250 ml mlijeka
- 1kasika šecera
- 1 kesica kvasca ili komadic svjezeg
- 3 jaja
- 250 ml ulja
- 1 kasika soli
- 250 gr smrznutog sitno sjeckanog špinata
- 900 gr brašna
- 150 gr kukuruznog brašna ili sitnog griza
Tijesto za crvene kiflice
- Isto kao za zelene i jos plus:
- 2 kasicice crvene paprike u prahu
- 1 kasicica crvene ljute tucane paprike
- 2 cesnjica bijelog luka
- 4 kasike zobenih pahuljica (za svijetlu masu)
Priprema
-
1
250 ml mlijeka, 1 kasiku secera, 2 kasike brasna i 1 kvasac ostaviti da nadolazi.
-
2
Izmutiti 3 jaja sa 250 ml ulja i dodati u gornju masu.
-
3
To podijeliti na 2 dijela. Slika
-
4
U jedan dodati 250 gr spinata predhodno proprzenog na malo maslaca i ulja i ohladjenog. Zamjesiti srednje tvrdoce.
-
5
U drugi dodati brasno sa kukuruzno brasno i so i zamjesiti srednje tvrdoce.
Zeleno tijesto podijeliti na 4 kom. To isto uraditi i sa zutim. -
6
Lopte razvaljati na korice okrugle. Staviti bijelu koricu preko zelene i isijeci na 12 dijelova.
-
7
Filovati nekim manje masnim sirom da se ne istopi. Slika
-
8
Mazati zumancem
-
9
Peci na 200 stepeni prvo 10 min. pa smanjiti na 180 jos 15- 20 min.
-
10
Tijesto za crvene kiflice; Slika
-
11
Pikantnih kiflica">
Pikantnih kiflica" class="g_2 g_pull_l_2" />
/slika/75969/
Isto kao za zelene samo umjesto spinata pomjesati papriku sa brasnom i dodati sitno sjeckani bijeli luk, a za svijetli dio dodati umjesto kukuruznog brasna zobene pahuljice po zelji…. Presjek
Нема коментара:
Постави коментар