Kako napraviti Szekely gulaš
- Vi ste ovdje:
- Naslovna
- Recepti
- Kako napraviti Szekely gulaš
Kako napraviti Szekely gulaš
- Vi ste ovdje:
- Naslovna
- Recepti
- Kako napraviti Szekely gulaš
Ako
ste ljubitelj kiselog kupusa, a do sad ste se već zasitili sarme, onda
svakako probajte jedno od tradicionalnih mađarskih jela - Szekely gulaš.
- See more at:
http://www.volim-meso.hr/kako-napraviti-szekely-gulas/#comment-1272701811
Ako
ste ljubitelj kiselog kupusa, a do sad ste se već zasitili sarme, onda
svakako probajte jedno od tradicionalnih mađarskih jela - Szekely gulaš.
- See more at:
http://www.volim-meso.hr/kako-napraviti-szekely-gulas/#comment-1272701811
Szekely gulaš...
Gulaš mađarskog porijekla, ime je dobio po Szekely Jozsefu, mađarskom piscu i novinaru, kojeg se smatra autorom ovog gulaša. Iako, čak i nije riječ o gulašu u pravom smislu riječi, jer bogatiji je i gušći od uobičajenih gulaša, ali rjeđe tekućine. Originalno se radio od tri vrsta mesa, da bi danas u receptima prevladala svinjetina.
Recept koji vam danas prenosim, ponešto je modificiran recept Karla Gundela, poznatog mađarskog chefa i vlasnika restorana, iz njegove mađarske kuharice.
Sastojci
500 g svinjetine od plećke
500 g kiselog rezanog zelja
2 srednje velike glavice luka
svinjska mast
1 žlica slatke crvene mljevene paprike
1 žlica brašna
sol, papar,
1 češanj sitno sjeckanog češnjaka
šećer
kim
voda ili temeljac
Priprema:
Na ugrijanoj masti zažutite sitno narezani luk, a zatim smanjite vatru i dodajte žlicu mljevene crvene paprike i brašno, pa sve zajedno popržite. Smanjite vatru i dodajte meso narezano na kockice, pa ga popržite sa svih strana. Kad je meso dobilo lijepu smeđu boju, dodajte sitno sjeckani češnjak i papar i po potrebi soli. Kod dodavanja soli vodite računa o slanoći kiselog zelja. Meso podlijte vrlo malom količinom vode ili temeljca i pirjajte na umjerenoj vatri.
Vodu ili temeljac dodajite postepeno i u malim količinama. Meso se ne smije kuhati, dakle ne smije plivati u tekućini, nego više pržiti.
Kad je napola kuhano, dodajte mu kiselo rezano zelje.
Provjerite slanoću i kiselost zelja, pa ga ako treba isperite. Isto tako, ako nije dovoljno kiselo, sačuvajte vodu u kojoj se kiselilo, pa po potrebi u gulaš dodajte nju.
Prije nego što ćete ga dodati u gulaš, zelje lagano propirjajte, tako što ćete na žlici masti karamelizirati žlicu šećera, a zatim dodati zelje da pokupi karamel.
Šećer će u ovom slučaju, a pogotovo kad je riječ o jače kiselom i/ili slanom zelju, napraviti ravnotežu kiselosti i slanoće i ublažiti je.
Dakle, zelje kratko pržite da otopi i pokupi karamel, dodajte žličicu kima i podlijte manjom količinom vode, još kraće vrijeme pirjajte, a zatim ga dodajte mesu.
Sve zajedno nastaviti pirjati na umjerenoj temperaturi, uz povremeno dodavanje manjih količina vode ili temeljca, dok meso nije potpuno mekano. Provjerite slanost i kiselost jela, pa po potrebi dodajte soli ili vode od zelja. Vodite računa o trenutku dodavanja zelja, nemojte ga prekuhati, trebalo bi ostati pomalo čvrsto kad je gulaš gotov.
Gulaš mađarskog porijekla, ime je dobio po Szekely Jozsefu, mađarskom piscu i novinaru, kojeg se smatra autorom ovog gulaša. Iako, čak i nije riječ o gulašu u pravom smislu riječi, jer bogatiji je i gušći od uobičajenih gulaša, ali rjeđe tekućine. Originalno se radio od tri vrsta mesa, da bi danas u receptima prevladala svinjetina.
Recept koji vam danas prenosim, ponešto je modificiran recept Karla Gundela, poznatog mađarskog chefa i vlasnika restorana, iz njegove mađarske kuharice.
Sastojci
500 g svinjetine od plećke
500 g kiselog rezanog zelja
2 srednje velike glavice luka
svinjska mast
1 žlica slatke crvene mljevene paprike
1 žlica brašna
sol, papar,
1 češanj sitno sjeckanog češnjaka
šećer
kim
voda ili temeljac
Priprema:
Na ugrijanoj masti zažutite sitno narezani luk, a zatim smanjite vatru i dodajte žlicu mljevene crvene paprike i brašno, pa sve zajedno popržite. Smanjite vatru i dodajte meso narezano na kockice, pa ga popržite sa svih strana. Kad je meso dobilo lijepu smeđu boju, dodajte sitno sjeckani češnjak i papar i po potrebi soli. Kod dodavanja soli vodite računa o slanoći kiselog zelja. Meso podlijte vrlo malom količinom vode ili temeljca i pirjajte na umjerenoj vatri.
Vodu ili temeljac dodajite postepeno i u malim količinama. Meso se ne smije kuhati, dakle ne smije plivati u tekućini, nego više pržiti.
Kad je napola kuhano, dodajte mu kiselo rezano zelje.
Provjerite slanoću i kiselost zelja, pa ga ako treba isperite. Isto tako, ako nije dovoljno kiselo, sačuvajte vodu u kojoj se kiselilo, pa po potrebi u gulaš dodajte nju.
Prije nego što ćete ga dodati u gulaš, zelje lagano propirjajte, tako što ćete na žlici masti karamelizirati žlicu šećera, a zatim dodati zelje da pokupi karamel.
Šećer će u ovom slučaju, a pogotovo kad je riječ o jače kiselom i/ili slanom zelju, napraviti ravnotežu kiselosti i slanoće i ublažiti je.
Dakle, zelje kratko pržite da otopi i pokupi karamel, dodajte žličicu kima i podlijte manjom količinom vode, još kraće vrijeme pirjajte, a zatim ga dodajte mesu.
Sve zajedno nastaviti pirjati na umjerenoj temperaturi, uz povremeno dodavanje manjih količina vode ili temeljca, dok meso nije potpuno mekano. Provjerite slanost i kiselost jela, pa po potrebi dodajte soli ili vode od zelja. Vodite računa o trenutku dodavanja zelja, nemojte ga prekuhati, trebalo bi ostati pomalo čvrsto kad je gulaš gotov.
Servirajte
uz restani krumpir, kukuruzne ili bijele žgance ili uz kakav dobar
domaći kruh, a odlično paše i žlica kiselog vrhnja povrh. - See more at:
http://www.volim-meso.hr/kako-napraviti-szekely-gulas/#comment-1272701811
Нема коментара:
Постави коментар