Dekorativna pogača
Sastojci
- 4 solje brasna
- 250 ml mlijeka
- 1 puna kasika suvog kvasca
- 1 casa oko 250 ml jogurta
- 50 ml ulja
Priprema
-
1
Zamijesiti tijesto srednje tvrdoce, postepeno dodavati tecnost dok ne dobijete zeljenu cvrstocu. Ostaviti da malo nadolazi pa ponovo premijesiti.
-
2
Odvojiti trecinu tijesta za dekoraciju. Postupak
-
3
Pomocu modlice za kolace praviti listice da dobijete kao pola lista koji nemora da bude pravilnog oblika jer cete ga prekriti drugim listom.Radnu povrsinu posipati brasnom uvijek.
-
4
Od ostalog tijesta umijesiti okruglu pogacu (velicina torte).Namazati je okolo vodom i redati listove kao na slici. U sredinu stavljati napravljene cvjetove i ruze.Njih narocito dobro prije uvijanja posipati brasnom da se ne bi zalijepile.
-
5
Ostaviti da nadodje dobro pa namazati jajetom.
Postupak
Ukoliko zelite dodati jos malo umjetnosti i mozda pojacati efekat, napravite ovakvu krunu . Od jedne i 1/2 solje brasna uz dodatak 1 kasike soli zamijesite dobro tvrdo tijesto. Izrezite nekoliko traka kao na slici i namazite uljem neku loptastu posudu ,premazite jajetom i pecite krunu oko pola sata na 180 stepeni da malo porumeni.
Svečana torta od špinata
Sastojci
Tijesto
- 1kg brasna
- 200 ml mlijeka
- 200 ml vode
- 100 ml ulja
- malo kvasca manje nego za dizana peciva
Nadjev
- 500 gr spinata (moze i smrznuti sitno sjeckan)
- 250 gr sira ricota ili neki manje masni sir
- 2 jaja
- 1 casa kukuruznog griza
- malo soli
- komadic maslaca
- 6 tvrdo skuvanih jaja
Priprema
-
Kvasac pomijesati sa vodom i mlijekom toplim i kad nadodje zamijesiti sa brasnom. Ostaviti da nadodje.
-
1
Razmjesiti i podijeliti tijesto na 10 loptica velicine malo veceg jajeta i 2 malo vece loptice velicine jedne pesnice.
-
2
Namazati okruglu modlu kao za tortu (velicina oko 28 cm.)
-
3
Razvaljati vecu lopticu sirine modle ali da krajevi padaju preko tepsije(modle). Slika
-
4
Zatim razvaljati 5 korica sto tanje velicine samo dna modle.Redati mazuci svaku sa malo maslaca jednu na drugu.
Fil:
Na malo maslaca proprziti spinat, pa dodati sir i 2 umucena jaja, i jednu casu kukuruznog griza.
Fil istresti na naredane korice. 6 kuvanih jaja utisnuti okolo .Sloziti preko preostalih 5 razvaljanih korica i pomascenih maslacom i na kraju prebaciti ivicu donjeg dijela tijesta.
Od druge vece loptice napraviti pletenicu, 2 dugacke trake uvrtiti jednu oko druge da se dobije kao pletenica kanap.Staviti je okolo i namazati jajetom za sjaj. Obavezno napraviti rupicu u sredini da izlazi para a i na nekoliko mjesta pored.
Peci na 200 stepeni 10-ak min. i jos 35- 40 na 180 .Ostaviti da se prohladi pa onda rezati.Propeć
Sastojci
Priprema
-
1
Zamijesiti tijesto sa nadoslim kvascem. Ostaviti da malo nadodje.
-
2
Podijeliti na 10-ak loptica. 5 za svaki Propec.
-
3
Razvaljati 5 loptica u sto tanje korice.Svaku namazati sa malo maslaca i ulja.
-
4
Prebaciti u tepsiju Slika
Krajevi treba da vise preko tepsije, pa staviti fil na sredinu od sira i jaja. -
5
Prebaciti lagano krajeve prema sredini ali ne skroz. Prstima izvlaciti krajeve prema sredini.
-
6
Premazati jajetom i peci 10 min na 200 stepeni ,pa jos 30 min na 180, zavisi od velicine.
-
1
Нема коментара:
Постави коментар