недеља, 4. мај 2014.

none torte...

   Panj torta


panj torta, pola se vec pojelo :-)

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Prvo napravite grilijaz. U serpicu stavite secer da se otopi a potom istresite orahe. Promijesajte i istresite masu na radnu povrsinu da se ohladi. Ohladjenu masu izmrvite tuckom za snicle ili avanu, ali ne previse sitno.
  2. 2
    Bjelanca umutite u cvrst snijeg uz dodavanje secera i jedno po jedno zumance. Kad je masa dovoljno ulupana, dodajte orahe u koje ste umijesali kasiku brasna.
  3. 3
    Rastopite cokoladu i umijesajte je u ulupanu masu.
  4. 4
    Masu iztresite u tepsiju (najduzu i najsiru koju imate) koju ste oblozili papirom za pecenje. Pecite u zagrijanoj rerni na umjerenoj temperaturi, oko 175’.
    Pecenu koru savite u rolat dok je toplo.
  5. 5
    Kuhati na pari jaja sa secerom uz neprestalno mijesanje. Cim osjetite da se masa dovoljno zgusnula, sklonite sa pare i rashladite.
    U hladnu masu stavite puter i izmiksajte.
  6. 6
    Od ove kreme odvojite jednu trecinu, umijesajte grilijaz i promijesajte kremu. Kremom cete premazati cijelu razmotanu roladu.
    Koru prerezite na pet jednakih kajseva. Zamotajte prvi u rolnu. Na kraj prvog kaisa, nastavite motati u krug naredni sve dok ne utrosite svih pet.
  7. 7
    U preostali dio krema (2/3) dodajte rastopljenu cokoladu. Ovom kremom premazite panj s vanjske strane. Viljuskom isarajte kremu imitirajuci koru drveta.
  8.                    

     Torta "Kuglica-bombica"

    Torta

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Za ovu varijantu spremamo jednu koru 40x30cm.     Odvojimo belanca od zumanca .Belanca umutimo sa secerom a zatim dodamo  ulje ipomesane suhe sastojke {brasno,mleveni i naseckani orasi,rendana kora od limona}Sjedinimo smesu pa izlijemo u pleh oblozen pek-papirom,pecemo u zagrejanoj rerni na 200c oko 12-15 min.Pecenu i ohladjenu koru delimo na 2 dela znaci imamo 2 kore 20x30cm.
    2. 2
      Fil: Umutimo zumanca sa secerom a zatim dodamo brasno i gustin pa sjedinimo.U posudi na vatri stavimo mleko i vanilin secer pa kad pocne da vri dodamo zumanca i kuvamo finu gustu kremu.OIhladjeni krem sjedinimo sa umucenim puterom,margarinom i secerom u prahu pa mutimo dok se lepo sjedine.Stavimo fil u frizider dok pripremamo kuglice.
    3. 3
      Ja sam samo zbog navike spremila kuglice a vama preporucujem da spremite valjke {mislim da je brze i pre svega prakticnije kad se torta sece na komade} Za bele kuglice : Na slabijoj vatri otopimo belu cokoladu sa slatkom pavlakom,sklonimo sa vatre pa dodamo margarin i kokos.Smesu hladimo a zatim rukama oblikujemo 54 malene kuglice ili 6 tankih valjka sa duzinom od 40cm.broj kuglica ili duzinu valjka vi podesite prema duzini vase kore. Dok formiramo tamne kugliuce bele stoje u frizider. Za tamne kuglice: U jednu posudu stavimo mlevene lesnjake i mleveni keks pa prelijemo sokom od narandze.U drugu posudu umutimo margarin sa secerom u prahu,dodamo otopljenu cokoladu za kuvanje a zatim dodamo keks i orahe pa umesimo rukom.I ovu smesu delimo na 54 kuglica pa u svaku tamnu kuglici stavimo po jednu belu kuglicu .Ako radimo sa valjcima tamnu smesu delimo na 6 delova ,na najlonsku foliju od svakog dela pravimo traku od oko 5cm i duzinom od 40cm,na srevini stavimo jedan beli valjak pa zatvorimo traku znaci formiramo 6 valjka  sa duzinom vase kore.
    4. 4
      Slaganje torte: Na tacnu stavimo prvu koru,nakapamo je sokom od pomorandze,premazemo 1/3 fila,na fil poredjamo kuglice jedna do druge {kod mene je bilo u 6 reda po 9 kuglica} ako su valjci slozite ih jedan do drugog po duzini kore.Premazemo drugu trecinu fila {moze i malo vise} kako bi se popunile sve praznine izmedju kuglica i poravnjamo fil.Stavimo drugu koru,nakapamo malo sokica pa celu tortu premazemo filom.
    5. 5
      Mozete je samo posuti sitno seckanim lesnjacima ili orasima ili dekorisete po zelji.Moja je rodjendanska pa sam je dekorisala umucenim slag kremom od cokolade. 
    6. 6 Torta

  9.           

      Rolat "Ljubičica"

    Rolat

    Sastojci

    •   za tamni pandispan:
    •  5 kom jaja
    •  5 kasika secer
    •  5 kasika brasna
    •  1/2 pak. prasak za pecivo
    •  1 kasika vode
    •  2 kasike kakao {najtamnije je Kras}
    •   za zuti pandispan :
    •  4 kom jaja
    •  4 kasike secer
    •  4 kasike brasno
    •  1/2 pak prasak za pecivo
    •  1 kasikica vode - po originalnom receptu ova kora je roze boje sa dodavanjem 1/2 flasice ekstrakta od maline
    •  3 kasike marmelade od sljiva ili slicno
    •   za fil :
    •  1 l. mleko
    •  16 kasika secer
    •  8 na vrh pune kasike gustin
    •  200gr. margarin
    •  50gr puter
    •  2 pak vanilin secer
    •   cokolado,orasi za dekoraciju

    Priprema

    1. 1 Rolat
      Od navedenih sastojaka umutimo smesu za tamni pandispan,pecemo u pleh od rerne{35x40}oblozen pek papirom oko 15min na 200c.Pecenu koru prevrnemo na kuhinjsku krpu i umotamo u rolnu zajedno sa krpom.
    2. 2 Rolat
      U isti pleh pecemo i jednu zutu koru od navedenih sastojaka.I ovu koru urolamo zajedno sa krpom.
    3. 3
      Za fil: u serpicu na vatri stavimo mleko da se greje,u jednu posudu stavimo deo mleka{oko 150ml}i sjedinimo sa secerom i gustinom,polako sipamo u mleko i kuvamo krem na uobicajeni nacin,doidamo i vanilin secer.Stavimo krem da se hladi a zatim ga sjedinimo sa umucenim margarinom i puterom -ovo radimo mikserom.Stavimo fil u frizider.
    4. 4 Rolat
      Izvadimo zuti pandispan iz krpe i secemo na tri jednaka dela po duzoj strani.
    5. 5 Rolat
      Svaki deo tanko premazemo marmeladom po izboru {dobro je da je tamnije boje}
    6. 6 Rolat
      Preko marmelade premazemo tanak sloj fila{oko 1 kasiku na svaku traku} a zatim od svake trake umotamo rolatic-po duzini.Slobodno pritiskamo prstima da se roladice lepo urolaju.
    7. 7 Rolat
      Na radnu povrsinu stavimo tamni pandispan.Pre filovanja pravimo probu: na sredini kore stavimo dve rolnice jedna uz druge a trecu stavimo u sredini preko te dve,sastavimo oba kraja tamne kore da vidimo dali se dobro sastavljaju,kod mene je ispalo da odsecem oko 3cm od tamne kore -ovo je lako zato sto kora nije jos filovana.Sad sledi filovanje ,premazemo koru filom,na sredini stavimo dve rolne,izmedju njih stavimo malo fila.
    8. 8 Rolat
      Premazemo rolne filom pa stavimo u sredini trecu rolnicu.Filom oblozimo sve rolne u piramidalnom obliku .
    9. 9 Rolat
      Levu i desnu stranu tamne kore spajamo na vrhu piramide i pritiskamo rukama da se sve sjedini.Slobodno pritiskajte sa obe strane,nece ga boleti a ako negde popuca nista strasno .
    10. 10 Rolat
      Ceo rolat premazemo filom.Od preostalog fila ja sam spricom dekorisala rolat ,neke  sam delove posipala krupno rendanom cokoladom a neke mlevenim i seckanim orasima to je stvar ukusa.Mozete celi rolat da pospete cokoladnim mrvicama ili samo mlevenim orasima

                   Rođendanski lančić  

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Pripremaju se dve kore na isti nacin. Za jednu koru potrebno je :
      U jednu posudu stavimo 5 belanaca,dodamo 10 kasika secera i mutimo mikserom.Zatim dodajemo 6 kasika mlevenih {prethodno pecenih } lesnika, 2 kasike prezli, 1 kasika brasna i 1 kasicicu kakaa. Ovu smesu pecemo u okrugli kalup 28cm.oblozen pek papirom. Naisti nacin spremamo i druku koru i ostavljamo sa strane.
    2. 2
      Priprema fila :
      U serpu na vatri stavimo mleko da se greje.U jednu posudu mutimo 10 zumanjaka sa secerom, dodamo brasno,gustin i malo mleka promesamo i polako dodajemo u kipuce mleko .Kad se zgusne  sklonimo serpu sa vatre i stavimo da se hladi. Udrugi sud mutimo margarin sa secerom u prahu i vanilin secerom,a zatim dodamo ohladjeni krem i mutimo mikserom dok se sve lepo sjedini.
    3. 3
      Priprema sredisnjeg dela za tortu-lancici:U jednu posudu umutimo margarin sa secerom u prahu .U drugu posudu stavimo samleveni plazma keksi prelijemo sa 200ml.soka od narandje{djus} zatim dodamo mlevene orahe i promesamo kasikom .Ovu smesu spojimo sa umucenim margarinom i mesimo rukom.Smesa je tvrdine kao  za kuglice.Ovu dobivenu smesu delimo na dva dela i to jedan manji{oko 1/3 } u koju dodamo 3-4 kasike mlevenih lesnika  a u drugi deo {2/3} dodamo  rastopljenu cokoladu za kuhanje i 3 kasike neskvika. Obe smese stavimo u frizider 10-15 min.Vadimo iz frizidera i svaku smesu delimo na po 5 loptica
    4. 4
      Od manjih loptica pravimo tanke prutice od oko 40cm.pomocu najlonske folije.na istu foliju od svake lopte tamnije smese rukama oblikujemo traku iste duzine kao prutici.
    5. 5
      U sredini svake trake stavlja se prutic i zatvara se sa obe strane{kao tanke rolnice}
    6. 6
      Znaci dobijamo 5 tankih duguljastih formi koje stoje zamotane u foliji .
    7. 7
      Preliv za kore : U manju posudu stavimo 100 ml. vode ili soka od narandje,2 kasike secera ,rendana korai sok od  limona i stavimo da provri .
    8. 8
      Slaganje torte : Na odgovarajucu tacnu stavimo prvu koru ,poprskamo polovinom preliva ,nanosimo fil 1/3 na fil pocevsi od sredine stavljamo duguljaste forme koje prvo vadimo iz folije ,radi lakseg nanosenja forme nozem delite na pola i motate u krug . Ako se negde prekine nista strasno to se vrlo lako nastavljai tako redom dok se prekrije cela povrsina kore.Na ovaj deo nanosimo ponovo fil , fino razmazemo pa stavljamo drugu koru i nju poprskamo prelivom.
    9. 9
      Calu tortu  premazemo filom.
    10. Umutimo 3 slag pene po uputstvu i celu tortu premazemo i dekorisemo po zelji . Za sare ja sam otopila 5ogr. cokolade i spricom nanela na gornju povrsinu.
    11. 11
      Presek torte.

Нема коментара:

Постави коментар