Panj torta
Sastojci
kora
- 7 kom jaja
- 7 kasika secera
- 120 gr mljevenih oraha
- 1 kasika ostre nule
- 100 gr cokolade za kuhanje
krema
- 4 kom jaja
- 250 gr secera (ja stavljam manje)
- 250 gr putera
- 100 gr cokolade za kuhanje
grilijaz
- 150 gr secera
- 150 gr mljevenih oraha
Priprema
-
1
Prvo napravite grilijaz. U serpicu stavite secer da se otopi a potom istresite orahe. Promijesajte i istresite masu na radnu povrsinu da se ohladi. Ohladjenu masu izmrvite tuckom za snicle ili avanu, ali ne previse sitno.
-
2
Bjelanca umutite u cvrst snijeg uz dodavanje secera i jedno po jedno zumance. Kad je masa dovoljno ulupana, dodajte orahe u koje ste umijesali kasiku brasna.
-
3
Rastopite cokoladu i umijesajte je u ulupanu masu.
-
4
Masu iztresite u tepsiju (najduzu i najsiru koju imate) koju ste oblozili papirom za pecenje. Pecite u zagrijanoj rerni na umjerenoj temperaturi, oko 175’.
Pecenu koru savite u rolat dok je toplo. -
5
Kuhati na pari jaja sa secerom uz neprestalno mijesanje. Cim osjetite da se masa dovoljno zgusnula, sklonite sa pare i rashladite.
U hladnu masu stavite puter i izmiksajte. -
6
Od ove kreme odvojite jednu trecinu, umijesajte grilijaz i promijesajte kremu. Kremom cete premazati cijelu razmotanu roladu.
Koru prerezite na pet jednakih kajseva. Zamotajte prvi u rolnu. Na kraj prvog kaisa, nastavite motati u krug naredni sve dok ne utrosite svih pet. -
7
U preostali dio krema (2/3) dodajte rastopljenu cokoladu. Ovom kremom premazite panj s vanjske strane. Viljuskom isarajte kremu imitirajuci koru drveta.
Torta "Kuglica-bombica"
Sastojci
- Kora:
- 7 belanaca {ako su manja onda 8}
- 10 kasika secer
- 10 na vrh pune kasike mleveni i sitno naseckani orasi
- 5 kasika brasno
- 2 kasike ulje
- rendana kora 1 limona
- Fil:
- 7 zumanaca
- 10 kasika secer
- 10 kasika brasno
- 2 kasike gustin
- 1l mleko
- 4 pak vanilin secer
- 250gr puper
- 100gr margarin
- 250gr secer u prahu
- Bele kuglice :
- 100gr bele cokolade
- 20ml slatke pavlake
- 1 kasika margarin
- 50gr kokos
- Tamne kuglice:
- 300gr mleveni plazma keks
- 200gr mleveni {prethodno peceni} lesnjaci
- 100ml sok od narandze
- 125gr margarin
- 150gr secer u prahu
- 100gr cokolado za kuvanje
- malo soka za nakapanje kora
- 1pak slag krem od cokolade za dekoraciju
- 150ml mleko za slag
Priprema
-
1
Za ovu varijantu spremamo jednu koru 40x30cm. Odvojimo belanca od zumanca .Belanca umutimo sa secerom a zatim dodamo ulje ipomesane suhe sastojke {brasno,mleveni i naseckani orasi,rendana kora od limona}Sjedinimo smesu pa izlijemo u pleh oblozen pek-papirom,pecemo u zagrejanoj rerni na 200c oko 12-15 min.Pecenu i ohladjenu koru delimo na 2 dela znaci imamo 2 kore 20x30cm.
-
2
Fil: Umutimo zumanca sa secerom a zatim dodamo brasno i gustin pa sjedinimo.U posudi na vatri stavimo mleko i vanilin secer pa kad pocne da vri dodamo zumanca i kuvamo finu gustu kremu.OIhladjeni krem sjedinimo sa umucenim puterom,margarinom i secerom u prahu pa mutimo dok se lepo sjedine.Stavimo fil u frizider dok pripremamo kuglice.
-
3
Ja sam samo zbog navike spremila kuglice a vama preporucujem da spremite valjke {mislim da je brze i pre svega prakticnije kad se torta sece na komade} Za bele kuglice : Na slabijoj vatri otopimo belu cokoladu sa slatkom pavlakom,sklonimo sa vatre pa dodamo margarin i kokos.Smesu hladimo a zatim rukama oblikujemo 54 malene kuglice ili 6 tankih valjka sa duzinom od 40cm.broj kuglica ili duzinu valjka vi podesite prema duzini vase kore. Dok formiramo tamne kugliuce bele stoje u frizider. Za tamne kuglice: U jednu posudu stavimo mlevene lesnjake i mleveni keks pa prelijemo sokom od narandze.U drugu posudu umutimo margarin sa secerom u prahu,dodamo otopljenu cokoladu za kuvanje a zatim dodamo keks i orahe pa umesimo rukom.I ovu smesu delimo na 54 kuglica pa u svaku tamnu kuglici stavimo po jednu belu kuglicu .Ako radimo sa valjcima tamnu smesu delimo na 6 delova ,na najlonsku foliju od svakog dela pravimo traku od oko 5cm i duzinom od 40cm,na srevini stavimo jedan beli valjak pa zatvorimo traku znaci formiramo 6 valjka sa duzinom vase kore.
-
4
Slaganje torte: Na tacnu stavimo prvu koru,nakapamo je sokom od pomorandze,premazemo 1/3 fila,na fil poredjamo kuglice jedna do druge {kod mene je bilo u 6 reda po 9 kuglica} ako su valjci slozite ih jedan do drugog po duzini kore.Premazemo drugu trecinu fila {moze i malo vise} kako bi se popunile sve praznine izmedju kuglica i poravnjamo fil.Stavimo drugu koru,nakapamo malo sokica pa celu tortu premazemo filom.
-
5
Mozete je samo posuti sitno seckanim lesnjacima ili orasima ili dekorisete po zelji.Moja je rodjendanska pa sam je dekorisala umucenim slag kremom od cokolade.
-
6
Rolat "Ljubičica"
Sastojci
- za tamni pandispan:
- 5 kom jaja
- 5 kasika secer
- 5 kasika brasna
- 1/2 pak. prasak za pecivo
- 1 kasika vode
- 2 kasike kakao {najtamnije je Kras}
- za zuti pandispan :
- 4 kom jaja
- 4 kasike secer
- 4 kasike brasno
- 1/2 pak prasak za pecivo
- 1 kasikica vode - po originalnom receptu ova kora je roze boje sa dodavanjem 1/2 flasice ekstrakta od maline
- 3 kasike marmelade od sljiva ili slicno
- za fil :
- 1 l. mleko
- 16 kasika secer
- 8 na vrh pune kasike gustin
- 200gr. margarin
- 50gr puter
- 2 pak vanilin secer
- cokolado,orasi za dekoraciju
Priprema
-
1
Od navedenih sastojaka umutimo smesu za tamni pandispan,pecemo u pleh od rerne{35x40}oblozen pek papirom oko 15min na 200c.Pecenu koru prevrnemo na kuhinjsku krpu i umotamo u rolnu zajedno sa krpom.
-
2
U isti pleh pecemo i jednu zutu koru od navedenih sastojaka.I ovu koru urolamo zajedno sa krpom.
-
3
Za fil: u serpicu na vatri stavimo mleko da se greje,u jednu posudu stavimo deo mleka{oko 150ml}i sjedinimo sa secerom i gustinom,polako sipamo u mleko i kuvamo krem na uobicajeni nacin,doidamo i vanilin secer.Stavimo krem da se hladi a zatim ga sjedinimo sa umucenim margarinom i puterom -ovo radimo mikserom.Stavimo fil u frizider.
-
4
Izvadimo zuti pandispan iz krpe i secemo na tri jednaka dela po duzoj strani.
-
5
Svaki deo tanko premazemo marmeladom po izboru {dobro je da je tamnije boje}
-
6
Preko marmelade premazemo tanak sloj fila{oko 1 kasiku na svaku traku} a zatim od svake trake umotamo rolatic-po duzini.Slobodno pritiskamo prstima da se roladice lepo urolaju.
-
7
Na radnu povrsinu stavimo tamni pandispan.Pre filovanja pravimo probu: na sredini kore stavimo dve rolnice jedna uz druge a trecu stavimo u sredini preko te dve,sastavimo oba kraja tamne kore da vidimo dali se dobro sastavljaju,kod mene je ispalo da odsecem oko 3cm od tamne kore -ovo je lako zato sto kora nije jos filovana.Sad sledi filovanje ,premazemo koru filom,na sredini stavimo dve rolne,izmedju njih stavimo malo fila.
-
8
Premazemo rolne filom pa stavimo u sredini trecu rolnicu.Filom oblozimo sve rolne u piramidalnom obliku .
-
9
Levu i desnu stranu tamne kore spajamo na vrhu piramide i pritiskamo rukama da se sve sjedini.Slobodno pritiskajte sa obe strane,nece ga boleti a ako negde popuca nista strasno .
-
10
Ceo rolat premazemo filom.Od preostalog fila ja sam spricom dekorisala rolat ,neke sam delove posipala krupno rendanom cokoladom a neke mlevenim i seckanim orasima to je stvar ukusa.Mozete celi rolat da pospete cokoladnim mrvicama ili samo mlevenim orasima
Rođendanski lančić
Sastojci
- za kore 2x
- 5 belanaca
- 10 kasika secera
- 6 kasika mlevenih lesnjaka
- 2 kasike prezli
- 1 kasika brasna
- 1 kasicica kakaa
- za fil:
- 1 l. mleka
- 10 zumanaca
- 10 kasika secera
- 10 kasika brasna
- 2 kasike gustina
- 4 pak. vanilin secer
- 350gr margarina
- 100gr. secera u prahu
- za sredisnji deo {lancice }
- 450gr. mleveni plazma keks
- 300gr. mlevenih oraha
- 150gr. margarina
- 150gr. secera u prahu
- 200ml. sok od narandje
- 100gr. cokolade za kuvanje
- 3 kasike neskvika
- 3-4kasike mlevenih lesnjaka
- preliv za kore :
- 100 ml. soka ili vode
- 2 kasike secera
- 1 limon {sok i kora }
- za premazivanje i dekoraciju
- 3 slag pene
- 3ooml. mleka
- 50 gr. cokolade
Priprema
-
1
Pripremaju se dve kore na isti nacin. Za jednu koru potrebno je :
U jednu posudu stavimo 5 belanaca,dodamo 10 kasika secera i mutimo mikserom.Zatim dodajemo 6 kasika mlevenih {prethodno pecenih } lesnika, 2 kasike prezli, 1 kasika brasna i 1 kasicicu kakaa. Ovu smesu pecemo u okrugli kalup 28cm.oblozen pek papirom. Naisti nacin spremamo i druku koru i ostavljamo sa strane.
-
2
Priprema fila :
U serpu na vatri stavimo mleko da se greje.U jednu posudu mutimo 10 zumanjaka sa secerom, dodamo brasno,gustin i malo mleka promesamo i polako dodajemo u kipuce mleko .Kad se zgusne sklonimo serpu sa vatre i stavimo da se hladi. Udrugi sud mutimo margarin sa secerom u prahu i vanilin secerom,a zatim dodamo ohladjeni krem i mutimo mikserom dok se sve lepo sjedini.
-
3
Priprema sredisnjeg dela za tortu-lancici:U jednu posudu umutimo margarin sa secerom u prahu .U drugu posudu stavimo samleveni plazma keksi prelijemo sa 200ml.soka od narandje{djus} zatim dodamo mlevene orahe i promesamo kasikom .Ovu smesu spojimo sa umucenim margarinom i mesimo rukom.Smesa je tvrdine kao za kuglice.Ovu dobivenu smesu delimo na dva dela i to jedan manji{oko 1/3 } u koju dodamo 3-4 kasike mlevenih lesnika a u drugi deo {2/3} dodamo rastopljenu cokoladu za kuhanje i 3 kasike neskvika. Obe smese stavimo u frizider 10-15 min.Vadimo iz frizidera i svaku smesu delimo na po 5 loptica
-
4
Od manjih loptica pravimo tanke prutice od oko 40cm.pomocu najlonske folije.na istu foliju od svake lopte tamnije smese rukama oblikujemo traku iste duzine kao prutici.
-
5
U sredini svake trake stavlja se prutic i zatvara se sa obe strane{kao tanke rolnice}
-
6
Znaci dobijamo 5 tankih duguljastih formi koje stoje zamotane u foliji .
-
7
Preliv za kore : U manju posudu stavimo 100 ml. vode ili soka od narandje,2 kasike secera ,rendana korai sok od limona i stavimo da provri .
-
8
Slaganje torte : Na odgovarajucu tacnu stavimo prvu koru ,poprskamo polovinom preliva ,nanosimo fil 1/3 na fil pocevsi od sredine stavljamo duguljaste forme koje prvo vadimo iz folije ,radi lakseg nanosenja forme nozem delite na pola i motate u krug . Ako se negde prekine nista strasno to se vrlo lako nastavljai tako redom dok se prekrije cela povrsina kore.Na ovaj deo nanosimo ponovo fil , fino razmazemo pa stavljamo drugu koru i nju poprskamo prelivom.
-
9
Calu tortu premazemo filom.
- Umutimo 3 slag pene po uputstvu i celu tortu premazemo i dekorisemo po zelji . Za sare ja sam otopila 5ogr. cokolade i spricom nanela na gornju povrsinu.
-
11
Presek torte.
Нема коментара:
Постави коментар