Svastarija (od starog kruha)
Sastojci
Priprema
-
1
Kriske kruha premazati tanko puterom a potom prerezati na pola. Na svaki krisku staviti po sniticu salame i tanak rezanj paradajza. Sloziti u modlu oblika kruga, prethodno oblozenog papirom za pecenje. Ubaciti u zagrijanu rernu.
-
2
Nakon desetak minuta izvadite modlu i lagano posipajte umucenim jajima i mlijekom. Vratite u rernu da se dopece. Pred kraj pecenja pospite rendanim sirom i ostavite u rerni dok se sir ne otopi.
Prije sluzenja, pospite sjeckanim persunovim listom!
-
3
Sastojke mozete zamijeniti prema vasem ukusu!
Knjige pecivo
Sastojci
- 4 cup (solja 2 dcl) brasna
- 1 kom jaje
- 1 kasika maslinovog ulja
- 1 kasika shorteninga, ili putera
- 1 kasika secera
- soli prema potrebi
- suhi kvasac
- mlijeko prema potrebi
- puter za premazivanje
glazura
- jedno zumance razmutiti sa malo mlijeka
Priprema
-
1
Zamijesite glatko tijesto od svih sastojaka.Pokrite ga i ostavite na toplom mjestu. Na pobrasnjenu radnu povrsinu istresite nadoslo tijesto. Rastanjite ga na 4-5 mm i izrezite na manje pravougaonike. Svaki pravougaonik premazite puterom. Slazite ih jedan na drugi (po pet u knjizicu). Peti ne premazujte vec ga samo prislonite na vrh. Malo stisnite donji dio prstima i slozite u kalup.
-
2
Zumance pomijesajte sa kasikom mlijeka. Cetkicom premazite svaku knjigu. Prekrite kalup s knjigama i ostavite na mlakom mjestu da nadolaze.
-
3
Zagrijte rernu i nadoslo pecivo ubacite na pecenje 18-20' ili dok ne porumene. Ostavite koji minut u kalupu a zatim ih slozite na “police” :-))
Нема коментара:
Постави коментар