недеља, 4. мај 2014.

   Svastarija (od starog kruha)


Sastojci

  •  10 kriski kruh
  •  4 kom jaja
  •  1 dcl mlijeka
  •  100 gr zutog sira i malo parmezana
  •  150 gr (20 snitica) salame
  •  2 kom svjezi paradajz
  •   puter

Priprema

  1. 1
    Kriske kruha premazati tanko puterom a potom prerezati na pola. Na svaki krisku staviti po sniticu salame i tanak rezanj paradajza. Sloziti u modlu oblika kruga, prethodno oblozenog papirom za pecenje. Ubaciti u zagrijanu rernu.
  2. 2 svastarija, od starog kruha
    Nakon desetak minuta izvadite modlu i lagano posipajte umucenim jajima i mlijekom. Vratite u rernu da se dopece. Pred kraj pecenja pospite rendanim sirom i ostavite u rerni dok se sir ne otopi.
     Prije sluzenja, pospite sjeckanim persunovim listom!
  3. 3
    Sastojke mozete zamijeniti prema vasem ukusu!

   Knjige pecivo

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Zamijesite glatko tijesto od svih sastojaka.Pokrite ga i ostavite na toplom mjestu. Na pobrasnjenu radnu povrsinu istresite nadoslo tijesto. Rastanjite ga na 4-5 mm i izrezite na manje pravougaonike. Svaki pravougaonik premazite puterom. Slazite ih jedan na drugi (po pet u knjizicu). Peti ne premazujte vec ga samo prislonite na vrh. Malo stisnite donji dio prstima i slozite u kalup.
  2. 2 izrezano tijesto na pravougaonike
    Zumance pomijesajte sa kasikom mlijeka. Cetkicom premazite svaku knjigu. Prekrite kalup s knjigama i ostavite na mlakom mjestu da nadolaze.
  3. 3 nadosle knjige, prije pecenja
    Zagrijte rernu i nadoslo pecivo ubacite na pecenje 18-20' ili dok ne porumene. Ostavite koji minut u kalupu a zatim ih slozite na “police” :-))

Нема коментара:

Постави коментар