Pišem pismo, tinta mi se proli…
Sastojci
Tijesto
- 500 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 g margarina
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 0,5 dcl mlijeka
Nadjev
- 200 g mljevenih oraha
- 150 g šećera
- 1 dcl mlijeka
Dekoracija
- 100 g polovica oraha (ili grožđica)
- mljeveni šećer za posipanje
Priprema
-
1
Pomiješati brašno i prašak za pecivo.
-
2
Zamijesiti razmrvljen margarin, vanilin šećer, jaje i mlijeko. Dodati brašno s praškom za pecivo i umijesiti tijesto.
-
3
Ostaviti ga oko sat vremena odmarati u hladnjaku.
-
4
Za to vrijeme pripremiti nadjev: zakuhati mlijeko i kipuće preliti preko izmiješanih mljevenih oraha i šećera. Brzo i dobro promiješati.
-
5
Razvući ohlađeno tijesto na debljinu tupe strane noža i izrezati četverokute veličine 8×8 cm.
-
6
Na svaki četverokut staviti nadjev.
-
7
Preklopiti kao omotnicu.
-
8
Umjesto pečata utisnuti polovicu oraha.
-
9
Peći oko 15 minuta na temperaturi od 200 stupnjeva dok pisma lagano ne porumene.
-
10
Još vruće posuti mljevenim šećerom.
Učiteljska dugmad
Sastojci
- 30 dag mljevenih oraha
- 30 dag šećera u prahu(može i manje)
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 2 žlice kakaa
- KREMA
- 1 bjelanjak
- 4 žlice šećera u prahu
- 1 žlica oštrog brašna
- 1 žlica limunovog soka
- cijele jezgre oraha za ukrašavanje
Priprema
-
1
Orahe,šećer jaje, žumanjak i kakao zamijesiti da se dobro izjednači.Od te smjese raditi kuglice veličine manjeg oraha,slagati na masni papir i malo ih rukom spljoštiti da možemo nanijeti kremu.
Za kremu mikserom istući snijeg sa šećerom i limunovim sokom,dodati brašno i vrećicom za ukrašavanje nanijeti na svaku kuglicu malo snijega,ukrasiti jezgrom oraha.Sušiti u pećnici na 60 stupnjeva oko sat vremena
Nescafe bueno
Sastojci
za 30-tak komada
- 1 jaje
- 20 dag brasna
- 10 dag secera u prahu
- 1 vrecica nescafe espreso
- 1 vrecica nescafe cappuccino
- 125 g hladnog maslaca na listice
- 15 dag badema/ljesnjaka
- 20 dag cokolade (mljecne + za kuhanje) najbolje pola pola
Priprema
-
1
Jaja razdvojite. Brasno pomjesajte s secerom i kavom u prahu pa dodajte maslac narezan na tanke listice i zumanjak. Od toga napravite glatko tijesto, zamotajte u foliju i stavite u frizider na pola sata.
-
2
Tijesto razvaljajte na pek papiru debljine 4-5 mm i rezite na zeljenu duzinu (ja sam se ravnala po bademima) 5 cm * 2 cm i slazite odmah na pek papir. Keksice premazite izmucenim bjelanjkom (pjenjacom, minutu dvije) i poredajte bademe.
-
3
Pecnicu zagrijte na 200°C i pecite 10 minuta. Kad se ohlade umocite ih u otopljenu cokoladu i ostavite na zici da se stvrnu oko 2 sata. i posluzite
Posluživanje
Prvi put kad sam ih pravila radila sam s oguljenim bademima i bilo je bolje nego ovako ne oguljenim kao sto sam danas(mada ni ovako nista ne fali). S propecenim ljesnjacima je naj bolje.Lesnik stanglice
Sastojci
Priprema
-
1
Bjelanjke dobro izraditi s secerom i dodati ljesnjake i brasno pomjesano s praskom za pecivo. Izliti u dobro namazanu tepsiju i peci 40 minuta na 150°C.
-
2
Jaja s secerom i dvije kasike vode dobro ulupati na pari, kad bude gusto dodati kasiku kakaa i otopljenu cokoladu i lupati jos 5-10 minuta.
-
3
Kad se dobro ohladi dodati izradjeni margarin s kasikom secera u prahu i spojiti s filom, mikserom bar 5 minuta mutiti.
-
4
Stavit fil na ohladjen biskvit i hladiti bar dva tri sata, ukrasiti i posluziti.
Нема коментара:
Постави коментар