понедељак, 12. мај 2014.

nostalgija....

 Pišem pismo, tinta mi se proli…

Pisanje pisama i dobivanje istih valjda je oznaka samo još mog djetinjstva. Ipak, još uvijek volim dobiti i poslati pismo. Poštanski sandučić je veseliji nego kad stižu uplatnice. U sjećanje na lijepe dane pisanja pisama…

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Pomiješati brašno i prašak za pecivo.
  2. 2
    Zamijesiti razmrvljen margarin, vanilin šećer, jaje i mlijeko. Dodati brašno s praškom za pecivo i umijesiti tijesto.
  3. 3
    Ostaviti ga oko sat vremena odmarati u hladnjaku.
  4. 4
    Za to vrijeme pripremiti nadjev: zakuhati mlijeko i kipuće preliti preko izmiješanih mljevenih oraha i šećera. Brzo i dobro promiješati.
  5. 5 Pišem pismo, tinta mi se proli….
    Razvući ohlađeno tijesto na debljinu tupe strane noža i izrezati četverokute veličine 8×8 cm.
  6. 6
    Na svaki četverokut staviti nadjev.
  7. 7
    Preklopiti kao omotnicu.
  8. 8
    Umjesto pečata utisnuti polovicu oraha.
  9. 9
    Peći oko 15 minuta na temperaturi od 200 stupnjeva dok pisma lagano ne porumene.
  10. 10 Pismo…
    Još vruće posuti mljevenim šećerom.                             

    Učiteljska dugmad


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Orahe,šećer jaje, žumanjak i kakao zamijesiti da se dobro izjednači.Od te smjese raditi kuglice veličine manjeg oraha,slagati na masni papir i malo ih rukom spljoštiti da možemo nanijeti kremu.
    Za kremu mikserom istući snijeg sa šećerom i limunovim sokom,dodati brašno i vrećicom za ukrašavanje nanijeti na svaku kuglicu malo snijega,ukrasiti jezgrom oraha.Sušiti u pećnici na 60 stupnjeva oko sat vremena

Nescafe bueno

Sastojci

  • za 30-tak komada

  •  1 jaje
  •  20 dag brasna
  •  10 dag secera u prahu
  •  1 vrecica nescafe espreso
  •  1 vrecica nescafe cappuccino
  •  125 g hladnog maslaca na listice
  •  15 dag badema/ljesnjaka
  •  20 dag cokolade (mljecne + za kuhanje) najbolje pola pola

Priprema

  1. 1
    Jaja razdvojite. Brasno pomjesajte s secerom i kavom u prahu pa dodajte maslac narezan na tanke listice i zumanjak. Od toga napravite glatko tijesto, zamotajte u foliju i stavite u frizider na pola sata.
  2. 2 nescafe bueno
    Tijesto razvaljajte na pek papiru debljine 4-5 mm i rezite na zeljenu duzinu (ja sam se ravnala po bademima) 5 cm * 2 cm i slazite odmah na pek papir. Keksice premazite izmucenim bjelanjkom (pjenjacom, minutu dvije) i poredajte bademe.
  3. 3 peceni
    Pecnicu zagrijte na 200°C i pecite 10 minuta. Kad se ohlade umocite ih u otopljenu cokoladu i ostavite na zici da se stvrnu oko 2 sata. i posluzite

Posluživanje

Prvi put kad sam ih pravila radila sam s oguljenim bademima i bilo je bolje nego ovako ne oguljenim kao sto sam danas(mada ni ovako nista ne fali). S propecenim ljesnjacima je naj bolje.

  Lesnik stanglice


ljesnjak stanglice

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Bjelanjke dobro izraditi s secerom i dodati ljesnjake i brasno pomjesano s praskom za pecivo. Izliti u dobro namazanu tepsiju i peci 40 minuta na 150°C.
  2. 2
    Jaja s secerom i dvije kasike vode dobro ulupati na pari, kad bude gusto dodati kasiku kakaa i otopljenu cokoladu i lupati jos 5-10 minuta.
  3. 3
    Kad se dobro ohladi dodati izradjeni margarin s kasikom secera u prahu i spojiti s filom, mikserom bar 5 minuta mutiti.
  4. 4
    Stavit fil na ohladjen biskvit i hladiti bar dva tri sata, ukrasiti i posluziti.

  5.                              

Нема коментара:

Постави коментар