Preliveni burek
Sastojci
Glavni sastojci
- 500 gr kora za pite( oko 10 listova)
Nadjev
- 500 gr mljevene junetine
- 2 kom luka
- 1 šaka peršinovog lista
- nešto soli i papra
- 1 dl ulja
Preliv
- 2 dl jogurta
- 2 dl mineralne vode
- 4 kom jaja
- malo soli
Priprema
-
1
Pržiti sitno sjeckan luk na ulju. Dodati meso, posoliti i popapriti po ukusu.
-
2
Pržiti na jačoj vatri 10-15 minuta i povremeno miješati.
-
3
Obilato posuti sitno sjeckanim peršunom
-
4
U nauljen pleh staviti 2 kore pa posuti nadjevom. Može odmah i vruć nadjev
-
5
Potrošiti sav materijal i narezati na sitnije kocke
-
6
Preliti umućkanim jajima, jogurtom i mineralnom vodom.
-
7
Ostaviti oko 15 minuta da se preliv upije u proreze.
-
8
Peći 30 minuta u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva.
-
9
Reš pečeno ponovo narezati.
Vojvođanska baklava
Sastojci
- 1 paket lisnatog tijesta
- 250 gr maslaca/margarina
- 6 kom jaja
- 6 šoljica šećera
- 6 šoljica brašna mekog (kod mene tip 500)
- 6 šoljica mljevenih oraha
- 1 paklica praška za pecivo
Za preliti kolač
- 4 šolje šećera (ovdje je šolja od 2 dl ona za čaj )
- 5 šolja vode (istih kao kod šećera :D )
- 1 paklica vanilin šećera
Priprema
-
1
Lisnato tijesto rastanjiti oklagijom/valjkom do veličine tepsije najbolje 30x40 cm.Jedan dio staviti na malo nauljenu tepsiju, a drugi ostaviti za povrh umućkanog tijesta.
-
2
šoljice su one manje što se iz njih pije crna kava :D kod nas više nisu cool ...svi piju iz velikih šolja:D
DakleM ...zaboravljeni maslac razmekšan umutiti.
Posebno mutiti bjelanca u čvrst snijeg, žumanca sa šećerom umutiti pjenasto i spojiti sa umućkanim maslacem. Spojiti polagano kuhačom sa smjesom od bjelanaca. Dodavati također lagano brašno pomiješano sa praškom za pecivo i orahe, te spojiti u jednoličnu finu smjesu.
-
3
Pripremljenu smjesu izliti na već postavljenu podlogu od lisnatog, pa pokriti drugim dijelom lisnatog i staviti peći na 200 stupnjeva oko 40-ak minuta. Dugo nisam pravila kolač pa preporučujem provjeriti je li pečeno na uobičajen način čačkalicom.
-
4
Vodu sa šećerom i vanilijom samo prokuhati da se šećer otopi. Mlak kolač zaliti mlakom agdom/ prelivom.
Obična pita
Sastojci
Osnovno
- 1 manja tikvica (bijela ili zelena- možda bolje zelena radi samog vizualnog dojma)
- 3 srednja krompira
- 1 veća glavica luka
- 3 kašike milerama
- 1 i pol šolja brašna ( šolja od 2,5 dl)
- 3 kom jaja
- 100 gr sira (gauda)
- začini po želji sol, papar, vegeta
- pola dl ulja
- 1 pakovanje praška za pecivo
i još
- 100 gr sira
- nešto prezle
- malo ulja za podmazati posudu
Priprema
-
1
Na ulju pržiti sitno sjeckan ili nariban luk. Dodavati krompir i tikvicu također naribano na ribež. Začiniti i pržiti sve skupa 10-ak minuta miješajući na laganoj vatri.
-
2
Uključiti pećnicu da se ugrije na 200 stupnjeva, a povrće skinuti s vatre i dodavati ostale sastojke.
-
3
Umiješati dakle u povrće, pošto je još vruće prvo mileram, a onda jaja, te brašno i prašak za pecivo.
-
4
Dodati i nariban sir. Sve dobro izmiješati u nježnu masu koja treba biti srednje gustine, ne previše brašnasta, ali ni rijetka :)
-
5
Vatrostalnu posudu nauljiti i obilato posuti dno prezlom. Istresti pripremljeno tijesto i poravnati, ako je potrebno.
-
6
Povrh svega naribati ostatak sira i peći oko 30 minuta. Sirće se zapeći do rumene boje, a pita će na bockanje čačkalicom izgledati ljepljiva, no to ne znači da nije gotova. Ako se odvojila od stranica posude slobodno izvaditi van.
-
7
Pokriti krpom i pustiti nekoliko minuta da “dođe sebi” :) tj da se malo , samo malo ohladi.
Нема коментара:
Постави коментар