понедељак, 12. мај 2014.

za svaki dan....

   Preliveni burek

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Pržiti sitno sjeckan luk na ulju. Dodati meso, posoliti i popapriti po ukusu.
  2. 2
    Pržiti na jačoj vatri 10-15 minuta i povremeno miješati.
  3. 3 Priprema za burek
    Obilato posuti sitno sjeckanim peršunom
  4. 4 Nadjevanje bureka
    U nauljen pleh staviti 2 kore pa posuti nadjevom. Može odmah i vruć nadjev
  5. 5 burek
    Potrošiti sav materijal i narezati na sitnije kocke
  6. 6 burek još
    Preliti umućkanim jajima, jogurtom i mineralnom vodom.
  7. 7 čeka burek
    Ostaviti oko 15 minuta da se preliv upije u proreze.
  8. 8
    Peći 30 minuta u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva.
  9. 9 konačno gotov burek
    Reš pečeno ponovo narezati.     

  Vojvođanska baklava

kako dugo nisam pravila dobro je ispalo :D

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Lisnato tijesto rastanjiti oklagijom/valjkom do veličine tepsije najbolje 30x40 cm.Jedan dio staviti na malo nauljenu tepsiju, a drugi ostaviti za povrh umućkanog tijesta.
  2. 2
    šoljice su one manje što se iz njih pije crna kava :D  kod nas više nisu cool ...svi piju iz velikih šolja:D
    DakleM ...zaboravljeni maslac razmekšan umutiti.
    Posebno mutiti bjelanca u čvrst snijeg, žumanca sa šećerom umutiti pjenasto i spojiti sa umućkanim maslacem. Spojiti polagano kuhačom sa smjesom od bjelanaca. Dodavati  također lagano brašno pomiješano sa praškom za pecivo i orahe, te spojiti u jednoličnu finu smjesu.
  3. 3 proces u toku :)
    Pripremljenu smjesu izliti na već postavljenu podlogu od lisnatog, pa pokriti drugim dijelom lisnatog i staviti peći na 200 stupnjeva oko 40-ak minuta. Dugo nisam pravila kolač pa preporučujem provjeriti je li pečeno na uobičajen način čačkalicom.
  4. 4 malo sam nareckala prije pečenja kolača
    Vodu sa šećerom i vanilijom samo prokuhati da se šećer otopi. Mlak kolač zaliti mlakom agdom/ prelivom.

     Obična pita

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Na ulju pržiti sitno sjeckan ili nariban luk. Dodavati krompir i tikvicu također naribano na ribež. Začiniti i pržiti sve skupa 10-ak minuta miješajući na laganoj vatri.
  2. 2
    Uključiti pećnicu da se ugrije na 200 stupnjeva, a povrće skinuti s vatre i dodavati ostale sastojke.
  3. 3
    Umiješati dakle u povrće, pošto je još vruće prvo mileram, a onda jaja, te brašno i prašak za pecivo.
  4. 4
    Dodati i nariban sir. Sve dobro izmiješati u nježnu masu koja treba biti srednje gustine, ne previše brašnasta, ali ni rijetka :)
  5. 5
    Vatrostalnu posudu nauljiti i obilato posuti dno prezlom. Istresti pripremljeno tijesto i poravnati, ako je potrebno.
  6. 6
    Povrh svega naribati ostatak sira i peći oko 30 minuta. Sirće se zapeći do rumene boje, a pita će na bockanje čačkalicom izgledati ljepljiva, no to ne znači da nije gotova. Ako se odvojila od stranica posude slobodno izvaditi van.
  7. 7
    Pokriti krpom i pustiti nekoliko minuta da “dođe sebi” :) tj da se malo , samo malo ohladi.                             

Нема коментара:

Постави коментар