Ledene kocke
Sastojci
kora
- 5 jaja
- 5 kasika secera
- 5 kasika brasna
- 2 kasike kakaa
- 1/2 litre mleka
fil
- 6 kasika secera
- 7 kasika brasna
- 1 margarin
- 1/2 litre mleka
glazura
- 2 kasike ulja
- 100 grama cokolade
Priprema
-
1
Umutite prvo belanca, pa dodajete secer i zumanca jedno po jedno i brasno i kakao, sve postepeno mesajuci. Zatim izlijete smesu u nauljenu i pobrasnjenu tepsiju. (ako zelite mozete dodati i jednu kesicu praska za pecivo). Pecete u prethodno zagrejanoj rerni, nisam merila vreme, vidi se od oka kad je gotovo, a mozete proveriti cackalicom. Natopite koru sa pola litre hladnog mleka, kad je pecena, ali postepeno, ne nalivajte svo mleko odjednom. Ostavite da stoji. Od druge polovine mleka, odvadite malo i u njemu razmutite secer i brasno, te vratite u ostatak mleka koji ste stavili da se kuva i mesajte dok se fil lepo ne zgusne. U prohladjen fil dodajte jedan margarin i sve lepo ujednacite mesanjem. Fil stavite preko natopljene kore, a preko fila glazuru od cokolade koju ste rastopili sa uljem. Kolac ohladite u frizideru i rezite.
Kolač s limunom
Sastojci
- 4 jajeta
- 12 kasika secera
- 2 vanilin secera
- 120g omeksalog putera
- 1 limun (sok i narendana korica)
- 10 kasika mleka
- 3 kasike ulja
- 12 kasika brasna
- 1 prasak za pecivo
secerna glazura
- secer u prahu (kolicina po zelji, ali nek to bude manje od 250g)
- oko jedna kasika vode hladne
- oko jedna (do dve ili tri ) kasike limunovog soka, zavisi od kolicine secera i naravno vaseg ukusa...
Priprema
-
1
Umutite prvo belanca dobro sa secerom i vanilin secerom, dodate zatim jedno po jedno zumance sve mesajuci, zatim puter koji ste razmeksali ili prvo otopili pa prohladili, sok od limuna i koricu od istog narendanu, dodajete zatim i mleko i ulje, naizmenicno ( 3 kasike mleka, 1 ulja, 4 mleka, 1 ulja, 3 mleka, 1 ulja - tako sam ja) i na kraju dodate brasno sa praskom za pecivo. Pripremljenu smesu prepete u tepsiju u kojoj ce se kolac peci, pre toga je nauljite i pobrasnite ili jednostavno samo stavite pek papir. Pecite oko 20 minuta na 175 stepeni, i jos 25 minuta na 150. (ja se ne pridrzavam bas tih temperatura i vremena jer imam malo drugaciju rernu ali kako god, kolac ne moze a da vam se ne ispece, jer je tanak, nije debeo...). Na kraju izmesajte secer u prahu sa malo vode i limunovog soka, taman kolko je potrebno da se dobije potrebna gustina za secernu glazuru. namazati glazuru preko prohladjenog kolaca (ona ce mozda izgledati malko providna i redja kad se namaze na kolac ali videcete posle ce lepo da se stegne i bice ko na slici :) ), kada se glazura stegne, kolac mozete seci
Esmeralda
Sastojci
BISKVIT:
- 7 bjelanjaka
- 8 žlica šećera
- 8 žlica brašna
- 1 žlica kakaoa
- 1/2 praška za pecivo
KREMA:
- 7 žumanjaka
- 8 žlica šećera
- 2 vanilin šećera
- 500 ml slatkog vrhnja
- 2 želatine
- 100 g čokolade za kuhanje
Priprema
-
1
Napraviti snijeg od bjelanjaka, dodati šećer, brašno i prašak za pecivo te kakao.
Peći u limu (25x35cm) na 180°C oko 15 min.
-
2
Žumanjke, šećer i vanilin šećer tuči na pari oko 10 minuta. Kad se ohladi, dodati izrađeno slatko vrhnje.
Želatine namočiti u 3 dcl vode i osatviti 10 minuta te je onda razgrijati na laganoj vatri i vruču dodati u slatko vrhnje sa žumanjcima.
Kremu podijeliti na dva dijela, jedan ostaviti žut, a u drugi dio dodati 100 g otopljene čokolade za kuhanje.
Žutu kremu preliti po biskvitu i ostaviti u hladnjak da se malo stegne, zatim preliti čokoladnu kremu.
Odozgo naribati 1 rebro od čokolade za kuhanje.
Jaffa kocke
Sastojci
BISKVIT:
- 3 jaja
- 150 g šećera
- 100 ml mlijeka
- 50 ml ulja
- 150 g brašna
- 1/2 praška za pecivo
KREMA:
- 600 ml vode
- 150 ml sirupa od naranče
- 3 pudinga od vanilije
GLAZURA:
- 100 g čokolade za kuhanje
- 3-4 žlice ulja
Priprema
-
1
Žumanjke i šećer izmiješati i dodati mlijeko, ulje i postepeno brašno sa praškom za pecivo te na kraju snijeg od bjelanjaka.
Biskvit izliti na nauljen i pobrašnjen lim (25x35cm) i peći na 180°C oko 10-15 minuta.
-
2
Puding pomiješati sa sirupom od naranče i dodati vodu te prokuhati dok se ne zgusne.
Kremu premazati po hladnom biskvitu.
-
3
Čokoladu rastopiti na pari i premazati po kolaču.
limun šnite
Sastojci
biskvit
- 250g maslaca
- 280g brašna
- 5 jaja
- 1 prašak za pecivo
- 1limun sok i kora
- 180g šećera
preljev
- 700ml kiselog vrhnja
- 100g šečera
- 1 jaje
- sok i kora od 1 limuna
- žuta boja jestiva
- 3 žlice škrobnog brašna
Priprema
-
1
Kremasto izmiksajte sve sastojke i stavite ih peći na 190 u prethodno ugrijanu pećnicu otp 20 minuta
-
2
Izmiksajte kiselo vrhnje sa svim ostalim sastojcima
-
3
Odvadite odprilike 150 ml i pomješajte sa žutom bojom
-
4
Po još vrućem biskvitu prelijte smjesu
-
5
U štrcajku ulijte žutu kremu i crtajte vodoravne linije
-
6
Sada iglicom iscrtavajte okomite linije ovako
-
7
kolač ponovno vratite u pećnicu i pecite još 15-20 minuta na 190
Ohlađenog isjecite
Mak polumjeseci
Sastojci
- 400g brašna
- 400ml mlijeka
- 360g kristal šećera
- 4 jaja
- 150g mljevenog maka
- 150ml ulja
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilija šećer
- 1 korica limuna
preljev
- 3 velike žlice limunovog soka
- 3 žlice vruće vode
- 400g šećera u prahu
Priprema
-
1
Izmiksajte pjenasto jaja i šećer.Brašno ,mak i parašak povežite zajedno,i sve skupa izmiksajte.
Pecite u najvećoj tepsiji od pećnice
na 180 stupnjeva 25 minuta
-
2
za preljev :
U šećer u prahu pomalo doljevajte vodu i sok od limuna,ja sam to odokativno,uglavnom vam mora biti gusta smjesa podatna za razmazivanje
-
3
kada se kolač skroz ohladio razmažite ga preljevom od šećera i limuna
-
4
Čim se počne stiskati preljev odmah izrezujte polumjesece oštrom čašom,povremeno je umočite u hladnu vodu
Falša baklava
Sastojci
- 2 jaja
- 500g brašna
- 300ml ulja
- 600ml mlijeka
- 2 vanili šećera
- 1 prašak za pecivo
- 100g griza
- 250g mljevenih oraha
sirup
- 600ml vode
- 450g šećera
- 1 limun
Priprema
-
1
SIRUP:ukuhajte 600ml vode sa šećerom i limunom narezanim na šnitice.Neka se sirup skroz ohladi
-
2
Izmikasjte sve sastojke skupa(nije bitan redoslijed),i samo polovicu oraha dodajte u tijesto.
-
3
Podjedite tijesto na dva dijela.
Na tepsiju(užu dublju)namažite polovicom tijesta,zatim pospite ostatak oraha i ponovno drugim djelom tijesta prelijte orahe.
-
4
Kolač pecite na 200 stupnjeva pola sata,izrežite i još vrućeg prelijte hladnim sirupom
Snickers šnite
biskvit
- 150g čokolade za kuhanje
- 200g maslaca
- 320g brašna
- 150ml kiselog vrhnja
- 3 jaja
- 200g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 žlica ruma
karamela
- 150 ml vrhnja za kuhanje
- 100g šećera
- par zrna soli
- 70g neslanog kikirikija
glazura
- 50g čokolade
- 1 žlica ulja
Priprema
-
1
Na pari otopite maslac i čokoladu
-
2
Pjenasto izmiksajte šećer i jaja,dodatje otopljenu masnoću i čokoladu,vrhnje(ne smije biti vruća),brašno i prašak za pecivo,na kraju rum
-
3
Smjesu izlijte u duguljasti lim, dobro namašćen i pobrašnjen.
Biskvit pecite na 180 stupnjeva 60 minuta
-
4
KARAMEL:
Otopite šećer(ne pretaman)najbolje bi bilo u što široj teći.Zatim smanjite plamen i ulijte vrhnje,neka prokuha dok se ne zgusne(2-3) minute.
Zatim dodajte kikiriki .
,
-
5
Još vrući biskvit nabockajte i prelijte vrućim karamelom.Zatim išarajte čokoladnom glazurom
-
6
Kolač je najbolji kada odstoji jedan dan.
Нема коментара:
Постави коментар