субота, 31. мај 2014.

kremasto i socno....

    Ledene kocke


ledene kocke

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Umutite prvo belanca, pa dodajete secer i zumanca jedno po jedno i  brasno i kakao, sve postepeno mesajuci. Zatim izlijete smesu u nauljenu i pobrasnjenu tepsiju. (ako zelite mozete dodati i jednu kesicu praska za pecivo). Pecete u prethodno zagrejanoj rerni, nisam merila vreme, vidi se od oka kad je gotovo, a mozete proveriti cackalicom. Natopite koru sa pola litre hladnog mleka, kad je pecena, ali postepeno, ne nalivajte svo mleko odjednom. Ostavite da stoji. Od druge polovine mleka, odvadite malo i u njemu razmutite secer i brasno, te vratite u ostatak mleka koji ste stavili da se kuva i mesajte dok se fil lepo ne zgusne. U prohladjen fil dodajte jedan margarin i sve lepo ujednacite mesanjem. Fil stavite preko natopljene kore, a preko fila glazuru od cokolade koju ste rastopili sa uljem. Kolac ohladite u frizideru i rezite. 

   Kolač s limunom


kolac sa limunom

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Umutite prvo belanca dobro sa secerom i vanilin secerom, dodate zatim jedno po jedno zumance sve mesajuci, zatim puter koji ste razmeksali ili prvo otopili pa prohladili, sok od limuna i koricu od istog narendanu, dodajete zatim i mleko i ulje, naizmenicno ( 3 kasike mleka, 1 ulja, 4 mleka, 1 ulja, 3 mleka, 1 ulja - tako sam ja)  i na kraju dodate brasno sa praskom za pecivo. Pripremljenu smesu prepete u tepsiju u kojoj ce se kolac peci, pre toga je nauljite i pobrasnite ili jednostavno samo stavite pek papir. Pecite oko 20 minuta na 175 stepeni, i jos 25 minuta na 150. (ja se ne pridrzavam bas tih temperatura i vremena jer imam malo drugaciju rernu ali kako god, kolac ne moze a da vam se ne ispece, jer je tanak, nije debeo...). Na kraju izmesajte secer u prahu sa malo vode i limunovog soka, taman kolko je potrebno da se dobije potrebna gustina za secernu glazuru. namazati glazuru preko prohladjenog kolaca (ona ce mozda izgledati malko providna i redja kad se namaze na kolac ali videcete posle ce lepo da se stegne i bice ko na slici :) ), kada se glazura stegne, kolac mozete seci

     Esmeralda


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Napraviti snijeg od bjelanjaka, dodati šećer, brašno i prašak za pecivo te kakao.
    Peći u limu (25x35cm) na 180°C oko 15 min.
  2. 2
    Žumanjke, šećer i vanilin šećer tuči na pari oko 10 minuta. Kad se ohladi, dodati izrađeno slatko vrhnje.
    Želatine namočiti u 3 dcl vode i osatviti 10 minuta te je onda razgrijati na laganoj vatri i vruču dodati u slatko vrhnje sa žumanjcima.
    Kremu podijeliti na dva dijela, jedan ostaviti žut, a u drugi dio dodati 100 g otopljene čokolade za kuhanje.
    Žutu kremu preliti po biskvitu i ostaviti u hladnjak da se malo stegne, zatim preliti čokoladnu kremu.
    Odozgo naribati 1 rebro od čokolade za kuhanje.

  Jaffa kocke


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Žumanjke i šećer izmiješati i dodati mlijeko, ulje i postepeno brašno sa praškom za pecivo te na kraju snijeg od bjelanjaka.
    Biskvit izliti na nauljen i pobrašnjen lim (25x35cm) i peći na 180°C oko 10-15 minuta.
  2. 2
    Puding pomiješati sa sirupom od naranče i dodati vodu te prokuhati dok se ne zgusne.
    Kremu premazati po hladnom biskvitu.
  3. 3
    Čokoladu rastopiti na pari i premazati po kolaču.

   limun šnite


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Kremasto izmiksajte sve sastojke i stavite ih peći na 190 u prethodno ugrijanu pećnicu otp 20 minuta
  2. 2
    Izmiksajte kiselo vrhnje sa svim ostalim sastojcima
  3. 3
    Odvadite odprilike 150 ml i pomješajte sa žutom bojom
  4. 4
    Po još vrućem biskvitu prelijte smjesu
  5. 5
    U štrcajku ulijte žutu kremu i crtajte vodoravne linije
  6. 6
    Sada iglicom iscrtavajte okomite linije ovako
  7. 7
    kolač ponovno vratite u pećnicu i pecite još 15-20 minuta na 190
    Ohlađenog isjecite

    Mak polumjeseci


Mak polumjeseci

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Izmiksajte pjenasto jaja i šećer.Brašno ,mak i parašak povežite zajedno,i sve skupa izmiksajte.
    Pecite u najvećoj tepsiji od pećnice
    na 180 stupnjeva 25 minuta
  2. 2
    za preljev :
    U šećer u prahu pomalo doljevajte vodu i sok od limuna,ja sam to odokativno,uglavnom vam mora biti gusta smjesa podatna za razmazivanje
  3. 3
    kada se kolač skroz ohladio razmažite ga preljevom od šećera i limuna
  4. 4 Polumjeseci sa makom
    Čim se počne stiskati preljev odmah izrezujte polumjesece oštrom čašom,povremeno je umočite u hladnu vodu

Falša baklava


Falša baklava

Sastojci

Priprema

  1. 1
    SIRUP:ukuhajte 600ml vode sa šećerom i limunom narezanim na šnitice.Neka se sirup skroz ohladi
  2. 2
    Izmikasjte sve sastojke skupa(nije bitan redoslijed),i samo polovicu oraha dodajte u tijesto.
  3. 3
    Podjedite tijesto na dva dijela.
    Na tepsiju(užu dublju)namažite polovicom tijesta,zatim pospite ostatak oraha i ponovno drugim djelom tijesta prelijte orahe.
  4. 4 Falša baklava
    Kolač pecite na 200 stupnjeva pola sata,izrežite i još vrućeg prelijte hladnim sirupom

   Snickers šnite


Snickers šniteSastojci

Priprema

  1. 1
    Na pari otopite maslac i čokoladu
  2. 2
    Pjenasto izmiksajte šećer i jaja,dodatje otopljenu masnoću i čokoladu,vrhnje(ne smije biti vruća),brašno i prašak za pecivo,na kraju rum
  3. 3
    Smjesu izlijte u duguljasti lim, dobro namašćen i pobrašnjen.
    Biskvit pecite na 180 stupnjeva 60 minuta
  4. 4
    KARAMEL:
    Otopite šećer(ne pretaman)najbolje bi bilo u što široj  teći.Zatim  smanjite plamen i ulijte vrhnje,neka prokuha dok se ne zgusne(2-3) minute.
    Zatim dodajte kikiriki .
    ,
  5. 5 Snickers šnite
    Još vrući biskvit nabockajte i prelijte vrućim karamelom.Zatim išarajte čokoladnom glazurom
  6. 6 Snickers šnite
    Kolač je najbolji kada odstoji jedan dan.

Нема коментара:

Постави коментар