Biondina
Sastojci
biskvit
- 3 bjelanjca
- 180g šećera
- 200ml kiselog vrhnja
- 150ml ulja
- 200g brašna
- 100g mljevenih badema
- 500g naribanih jabuka
- 1 prašak za pecivo
- žlica cimeta
preljev
- 200ml limunade ili soka od jabuka
krema
- 3 žumanjka
- 60g gustina
- 2 vanili šećera ili ekstrat vanilije ili mahuna vanilije
- 120g šećera
- 600ml mlijeka
- 200g maslaca
- 2 šlag pjene
- 200ml mlijeka
- malo badema i jedna jabuka za ukrašavanje
Priprema
-
1
Izmiksajte bjelanjca,šećer,vrhnje ulje,zatim mu dodajte brašno i sve ostale sastojke,na kraju umiksajte i jabuke.
Biskvitnu smijesu izlijte u namaštenu tepsiju(24X42) i pecite na 200 stupnjeva pola sata
.Još vruć kolač prelijte nezašećeremnom limunadom ili sokom od jabuka
-
2
Ugrijte 500ml mlijeka, u ostatak mlijeka izmješajte žumanjce,gustin,šećer i aromu vanilije(ako stavljate mahunu vanilije,prokuhajte je zajedno sa mlijekom).Kada je mlijeko uskuhalo dobro sve skupa izmješajte najbolje mikserom da se ne stvore grudvice.
Vruću kremu prekrijte folijom da se ne stvori korica.
kada se krema ohladila dodajte joj izrađeni maslac i sve skupa dobro povežite
-
3
Na ohlađenio biskvit namažite hladnu kremu
-
4
Zatim kremu premažite sa dvije šlag pijene,može i slatko vrhnje po želji,nekako mi bolje leži šlag pijena malkicu je prozračnija.
-
5
Kolač ukrasite listićima jabuke i mrvicama badema i dobro dobro ohladite.Ove ukrasne jabukice premažite limunovim sokom da ne potamne
Moto keksi
Sastojci
- ¸200g maslaca
- 350g brašna
- 1 bjelanjak
- 1 žlica vrhnja
- 120g šećera u prahu
- 2-3 žlice čokolade u prahu
fil
- 100g maslaca
- 50g šećera u prahu
- 200g čokolade
- žlica ruma
Priprema
-
1
Od ovih sastojaka umjesite prhko tijesto,podijelite ga na dva dijela i u jedan dio umješajte čokoladu u prahu
-
2
Razvaljajte tamno tijesto na debljinu 3-5 mm,ovisno kako vi volite tanje ili deblje ,pecite otp na 200 stupnjeva 5-9 minuta
-
3
Isto tako i svijetlo tijesto samo u sredinu načinite rupicu
-
4
Za fil izmiksajte maslac i šećer u prahu,na kraju mu primješajte otopljenu čokoladu,odmah filujte na svaki keksić po pola žličice fila
Lili-vanili
Sastojci
Biskvit
- 3 bjelanjka
- 3 jušne žlice šećera
- 3 jušne žlice brašna
Nadjev od jagoda
- 1/2 kg očišćenih i izgnječenih jagoda
- 3-4 žlice šećera (ovisi koliko slatko volite i koliko su jagode slatke)
- 2 dcl vode ili soka od jagode
- 2 vrećice preljeva za torte crvenog (ako nemate može i običan)
Krema
- 1/2 litre mlijeka
- 3 žumanjka
- 2 cijela jaja
- 1 vrećica vanilin šećera
- 2 vrhom pune jušne žlice brašna
- 3 jušne žlice šećera
- 2 ml (jedna ampulica Dr.Oetkera) arome vanilije
- 1/2 (125 gr) margarina ili maslaca
Za ukrašavanje
- po potrebi slatko vrhnje za šlag
- jagode za ukras
Priprema
-
1
Bjelanjke mikserom istucite u čvrsti snijeg, dodajte postupno šećer i dobro izradite, a na kraju kuhačom umiješajte brašno.
-
2
U namašćen i pobrašnjen pleh veličine 20×30 cm rasporedite smjesu od bjelanjaka i pecite 10-tak minuta u zagrijanoj pećnici na 180 C.
-
3
Izvadite iz pećnnice i ohladite.Biskvit ne vadite iz pleha!
-
4
Jagode izgnječite (ne mora biti jako sitno), pomiješajte sa šećerom i zatim im dodajte preljev za torte koji ste razmutili u 2 dcl vode. Stavite na vatru dok smjesa ne zakipi. Maknite s vatre, ostavite koju minutu i zatim prelijte preko ohlađenog biskvita.Ostavite da se potpuno stisne i ohladi.
-
5
Jaja, žumanjke, šećer i vanilin šećer dobro izradite i zatim dodajte brašno.Smjesu ulijte u kipuće mlijeko i kuhajte dok se ne zgusne.
-
6
Maknite kremu s vatre i umiješajte aromu vanilije. U vruće dodajte izrezani margarin i dobro izradite mikserom.
-
7
Ohlađenu kremu premažite preko nadjeva od jagoda i ostavite par sati na hladnom da se dobro ohladi.
-
8
Hladno ukrasite tučenim slatkim vrhnjem i cijelim jagodama.
Нема коментара:
Постави коментар