Sladoled
Sastojci
Priprema
-
1
U veliku serpu stavite mlijeko sa 5 kasika secera da provri.
Posebno umutite pijenasto jaja sa 12 kaska secera dok ne pobijele,na kraju dodajte brasno.
Kad mlijeko prokuva odmah sipajte masu od jaja i nista se ne mijesa.Kad pocne masa da se dize(a to je brzo) skida se sa sporeta i skinuto se odmah izmijesa zicom da se sijedini masa.
Posle toga se sipau posudice i dodajte se aroma.
Prohladite ga na sob.temperaturi pa u zamrzivac.U toku hladjenja par puta promijesajte.
Sladoled kocke
Sastojci
Biskvit
- 6 bjelanjaka
- 6 žlica šećera
- 6 žlica brašna
- 300 ml mlijeka
Krema
- 6 žutanjaka
- 6 žlica šećera
- 250 gr margarina za kreme
Krema od vanilije
- 300 ml mlijeka
- 1 puding od vanilije
- 3 žlice šećera
Krema od čokolade
- 300 ml mlijeka
- 1 puding od čokolade
- 3 reda čokolade
- 1 žlica šećera
Za ukrašavanje
- 500 ml slatkog vrhnja
- ili
- 2 vrećice šlaga
- 250 ml mlijeka
Priprema
-
Biskvit
-
1
Pećnicu zagrijati na 175*C.
-
2
Bjelanjke i šećer mutiti dok snijeg ne postane gust i sjajan. Umiješati brašno i sve dobro promiješati.
-
3
Smjesu za biskvit izliti u kalup za torte promjera 24 cm ili u lim za pečenje cca. 24×24 cm.
-
4
Biskvit peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 175*C 10-15 minuta.
-
5
Još topli biskvit preliti s 300 ml vrućeg mlijeka i staviti hladiti.
-
Krema
-
1
Na pari dobro izraditi žutanjke i šećer tako da smjesa postane pjenasta i gusta.
-
2
U ohlađenu kremu umutiti 250 gr margarina za kreme.
-
3
Kremu podijeliti na dva jednaka dijela.
-
Krema od vanilije
-
1
S 50 ml mlijeka pomiješati puding od vanilije i šećer i dobro ga promiješati da ne ostanu grudice.
-
2
250 ml mlijeka zakuhati pa u njega umiješati razmućeni puding i kuhati dok se ne zgusne.
-
3
U ohlađeni puding umiješati polovicu kreme od žutanjaka i sve dobro promiješati.
-
Krema od čokolade
-
1
S 50 ml mlijeka pomiješati puding od čokolade i šećer i dobro ga promiješati da ne ostanu grudice.
-
2
250 ml mlijeka zakuhati pa u njega umiješati razmućeni puding i kuhati dok se ne zgusne.
-
3
U još topli puding umiješati čokoladu i miješati dok se čokolada potpuno ne otopi.
-
4
U ohlađeni puding umiješati polovicu kreme od žutanjaka i sve dobro promiješati.
-
Na ohlađeni biskvit najprije nanijeti kremu od vanilije, zatim kremu od čokolade i na vrh staviti tučeno slatko vrhnje ili šlag pjenu.
ČokoLadne ledene kocke
Sastojci
Priprema
-
1
Umutiti jaja, dodati šećer, otopljen maslac, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom zatim naribanu čokoladu. Sipati u pleh 35×25 cm i peći na 200 C
Prokuvati vodu i šećer oko 10 min. i preliti ohlađen biskvit.
Za kremu odvojiti malo mlijeka pa u njemu razmutiti gustin. Ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuva pa u njega sipati razmućen gustin i kuvati da se zgusne, pa ga ohladiti.
Pjenasto umutiti maslac pa mu dodati ohlađenu kremu i mutiti da se masa izjednači.
1/4 kreme (ili manje, samo toliko da se premaže) premazati preko ohlađenog biskvita. U ostatak kreme umiješati istopljenu čokoladu pa premazati preko bijele kreme.
Istopiti čokoladu sa malo ulja i preliti kolač, ili posuti kakaom.
Ledene kocke
Sastojci
Biskvit
- 7 bjelanjaka
- 7 žlica šećera u prahu
- 7 žlica brašna
- prstohvat soli
- 120 ml mlakog mlijeka
Krema prva
- 7 žutanjaka
- 7 žlica šećera
- 5 žlica škrobnog brašna
- 750 ml mlijeka
- 250 gr margarina za kreme
Krema druga
- 2 vrećice šlag pjene
- 250 ml mlijeka
Priprema
-
1
Bjelanjak i sol umutiti tako da se dobije čvrsti snijeg.
-
2
U snijeg postepeno dodavati šećer i brašno i sve lagano umiješati.
-
3
Smjesu za biskvit izliti u kalup promjera približno 24×24cm.
-
4
Pećnicu zagrijati na 175*C i peći biskvit 10 minuta.
-
5
Pečeni, još topli biskvit preliti s toplim mlijekom i ostaviti da biskvit skroz upije mlijeko.
Biskvit ohladiti.
-
6
Od žutanjaka, šećera, gustina i mlijeka skuhati kremu.
-
7
Nakon što se krema skroz ohladila u nju dodati margarin izrezan na listiće pa kremu dobro promiješati (izmiksati) da bude skroz glatka.
-
8
Kremu premazati preko ohlađenog biskvita.
-
9
Na kraju umutiti šlag i premazati kolač.
-
10
Prije posluživanja kolač dobro ohladiti (najbolje je ostaviti ga u hladnjaku preko noći).
Sastojci
Priprema
-
1
Umutiti patispanj od navedenih sastojaka, sipati u podmazan duguljasti pleh i peci oko deset minuta.
-
2
Za sirup staviti secer i vodu da provri, malo ukuvati i preliti preko hladnog patispanja.
-
3
Fil: Od litre mleka oduzeti malo i razbiti brasno, a ostatak staviti sa secerom da provri. Umesati brasno i skuvati krem, pa staviti 3 vanilice i ostaviti da se ohladi.
-
4
Posebno umutiti margarin sa limunovim ekstraktom ili korom od limuna i sjediniti sa hladnim kremom.Dobro umutiti i premazati patispanj.
-
5
Za glazuru otopiti cokoladu, malo mleka i malo ulja i premazati preko fila.
-
6
Dobro ohladiti i seci na kocke.
Posluživanje
Napomena: Do sad sam ih uvek pravila po receptu, ali sam sad izvrsila neke promene pa da napisem. Stavila sam 5 kasika gustina i 9 kasika brasna u fil, cini mi se da mi nikad nisu bile lepse nego sada, tako da preporucujem da probate i ovaj nacin. U glazuru sam dodala kasiku meda, malo mleka, 3-4 kasike otprilike i ulja isto toliko, i naravno cokoladu, sve odokativno, i super je, sece se lepo, ne puca.
-
1
Sladoled na moj nacin
Priprema
-
Umutiti jaja sa secerom.Kad su jaja dobro umucena dodati pavlaku i prethodno umucen slag.Dodati po ukusu ekstrat.Ja podelim na dva dela, pa u jedan dodam ekstrat od banane a u drugi malo ljubicaste boje za kolace i malo ruma i pravac hladnjak.
Krem sladoled
Sastojci
- 1 celo jaje
- 3 žumanca
- 4 dl slatke pavlake
- 2,5 dl mleka
- 150 g šećera
Vanila
- 2-3 vanilina ili kašičica arome vanile
Čokolada
- 200 g čokolade za kuvanje
Priprema
-
1
Umutiti jedno celo jaje i tri žumanca sa šećerom i vanilom da masa postane penasta. Dodati mleko i staviti da se kuva na pari uz stalno mešanje varjačom. Kada varjača počinje da ostavlja trag kroz krem skloniti sa vatre i pustiti da se ohladi.
-
2
Dok se krem hladi, umutiti slatku pavlaku sa 1 kašikom šećera. Umešati šlag u krem mešajući pokretima odozdo prema gore.
-
3
Sipati u posudu, poklopiti i staviti u zamrzivač da se rashlađuje najmanje 5 sati.
-
4
Sladoled od čokolade: čim krem od jaja i mleka sklonite sa vatre dodajte komadiće čokolade i mešajte dok se potpuno ne istope u kremu.
Sladoledu se može obogatiti aroma tako što se u krem masu doda prstohvat cimeta ili strugane korice pomorandže.
Ledena fantazija u zagrljaju šarlote
Sastojci
Za roladu:
- 4 jaja
- 80 g šećera
- 1 limun šećer
- 1 vanilin šećer
- 3 žlice tople vode
- 100 g oštrog brašna
- 20 g kukuruznog škorbnog brašna - Gussnela Dolcela
- ½ žličice praška za pecivo
- 200 g džema od jagoda
Za šarlotu:
- 400 ml slatkog vrhnja (vrhnja za šlag)
- 1 Ledena fantazija sladoledni desert - okus vanilija
- 1 Ledena fantazija sladoledni desert - čokolada
- 2-3 žlice džema od jagoda
Priprema
-
Za roladu:
-
1
Jaja, (smeđi) šećer, limun šećer i vanilin šećer miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete gustu smjesu. Dodajte toplu vodu, brašno pomiješano s Gussnelom i praškom za pecivo te lagano promiješajte.
-
2
Lim za pečenje veličine 40×30 cm obložite papirom za pečenje i u njega ravnomjerno rasporedite pripremljenu smjesu. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 10-12 minuta.
-
3
Pečeni kolač odmah uvijte zajedno s papirom za pečenje, prekrijte vlažnom krpom te ostavite da se ohladi.
-
4
Ohlađeni biskvit premažite džemom od jagoda pa uz pomoć odvojenog papira zarolajte. Roladu zamotanu u papir za pečenje ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata.
-
____________
Napomena: Ako koristite arome umjesto limun i vanilin šećera dodajte još 2 žlice šećera.
-
Za šarlotu:
-
1
Ohlađenu roladu narežite na ploške debljine 1,5 cm. Manji kalup za torte fi 20-24 cm ili zdjelu u obliku polukugle obložite prozirnom prijanjajućom folijom, pa složite ploške rolade jednu do druge.
-
2
Za kremu od vanilije u 200 ml hladnog vrhnja za šlag dodajte sadržaj vrećice Ledene fantazije - okus vanilija. Kratko promiješajte električnom mješalicom najmanjom brzinom, a zatim nastavite miješati najvećom brzinom 3 minute. Ponovite isti postupak s Ledenom fantazijom - čokolada.
-
3
U pripremljeni kalup stavite kremu od vanilije, dodajte u sredinu džem od jagoda - po želji malo pomiješajte, pa rasporedite kremu od čokolade.
-
4
Ostavite šarlotu u zamrzivaču da se dobro stisne a potom ju izvadite - okrenite, na tanjur za posluživanje.
Posluživanje
Prije posluživanja, izvadite šarlotu iz zamrzivaža 15-30 minuta dok se vanjski omotač rolade ne odmrzne.White dream
Sastojci
kore
- 12 belanaca
- 12 kasika secera
- 12 kasika brasna
- malo mleka
- kasicica kakao
fil
- 12 zumanaca
- 12 kasika secera
- 200 gr margarina
- 2 kesice vanilin secera
i jos...
- 500 gr slatke pavlake
Priprema
-
1
Pravila sam okruglu tortu, u plehu precnika 28 cm.
Napravite dve korice od po 4 belanca, 4 kasike secera i 4 kasike brasna.
I jednu od 4 belanca, 4 kasike secera, 3 ipo kasike brasna i kasicicom kakao.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni.
Kada se ohlade, svaku koricu natopite mlekom.
-
2
Zumanca sa 12 kasika secera umutite mikserom, pa skuvajte na pari.
Kada se ohladi, dodajte margarin i vanilin secere.
-
3
Posebno umutite slatku pavlaku.
-
4
Na dno stavite belu koricu, pa zuti fil, zatim tamnu koru, zuti fil, i preko njega pavlaku. Onda belu koru, zuti fil. Onda premazite celu tortu pavlakom, i ukrasite po zelji, mrvicama, vocem, rendanom cokoladom, kako volite.
-
5
Torta je atraktivna, ukusna, topi se.
Tako bela i lagana dobila je naziv beli san.
Sočne bele kocke
Sastojci
kora
- 8 belanaca
- 8 kašika šećera
- 8 kašike brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
preliv
- 3 deci mleka
krem
- 1/2 l mleka
- 5 kašika brašna
- 5 kašika šećera
- 8 žumanjaka
- 120 gr, margarina
- 2 kesice vanil šećera
šlag krema
- 200 gr. prah šlaga
- 3 deci kisele vode
Priprema
-
1
belanjke umututi u čvrst sneg, pa polako kašiku po kašiku dodavati šećera, kad se dobro umuti, isključiti mikser i dodati brašno i pecivo, i polako izmešati, sipati u pleh i peći na srednjoj temperaturi.
-
2
mleko uzavreti i sipati umućena žumanca koja su pomešana sa brašnom ,šećerom i vanil šećerom, kad se ohladi dodati umućen margarin.
-
3
kad se kora ispeče odmah je preliti sa hladnim mlekom.
-
4
kora -preliv-krema-šlag.
Нема коментара:
Постави коментар