Voćni užitak
Sastojci
Biskvit
- 8 bjelanjaka
- 8 kašika šećera
- 8 kašika brašna
- i još 2 dl vrućeg mlijeka
Krema
- 8 žumanjaka
- 8 kašika šećera
- 5 kašika oštrog brašna
- 5 dl mlijeka
- 2 vanilij šećera
- 250 gr margarina
- 500 gr jagoda
- 3 šlag pjene
Priprema
-
1
Umutiti bjelanca sa šećerom i dodati brašno. Lagano izmješati, i izliti u pleh obložen papirom za pečenje da se peče 20 minuta na 180 C. Ohladiti biskvit, odlijepiti papir i preliti vrućim mlijekom.
-
2
Umutiti žumanjce sa šećerom, dodati brašno i 1 dl mlijeka i dobro izmješati. Preostalo mlijeko staviti da prokuha zajedno sa vanilij šećerom, te dodati pripremljena žumanjca i napraviti puding. U mlaku kremu dodati margarin i dobro umutiti.
-
3
Šlag napraviti prema uputi proizvođača.
-
4
Redati kora, krema, u kremu ugusto utisnuti jagode, i na kraju šlag.
Kokos kocke
Sastojci
Biskvit
- 6 bjelanjaka
- 200 gr šećera
- 150 gr kokosa
- 150 gr brašna
- 2 dl mlijeka
- 1 dl ulja
- 1/2 praška za pecivo
Krema
- 6 žumanjaka
- 1/2 l mlijeka
- 150 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- 250 gr margarina
- 2 vrećice pudinga od vanilije
- 2 vrećice šlag pjene
Priprema
-
1
Razdvojiti bjelanca od žumanjaca. Od bjelanjaka umutiti čvrst snijeg dodajući mu šećer malo po malo. Kad je snijeg dovoljno čvrst, isključiti mikser i žicom za mućenje umješati sve druge sastojke potrebne za biskvit. Od ove količine ispeći dva tanje biskvita u limu veličine cca 27×35 cm u koji je stavljen papir za pečenje. Peći na 180 C 20-ak minuta, odnosno dok ne dobiju lijepu žućkastu boju.
-
2
Puding i žumanjca izmješati u malo hladnog mlijeka u jednoličnu smjesu da bude bez grudvica, a preostalo mlijeko zajedno sa šećerom stavite na peć da prokuha. Kada mlijeko prokuha dodati puding sa žumanjcima te nastaviti mješati dok se krema ne zgusne. Kad je krema gotova, ostaviti je da se ohladi uz povremeno mješanje da se ne stvori korica.
-
3
Margarin izvaditi iz frižidera i pustiti da omekša. Kad je omekšo izraditi ga mikserom dobro da bi se dobila pjenasta smjesa. U dobro izrađen margarin dodavati ohlađenu kremu žlicu po žlicu neprestano muteći.
-
4
Polovicu kreme premažite preko prvog biskvita, poravnati i preklopiti drugim biskvitom.Preko drugog biskvita premazati ostatak kreme, poravnati i prego njega šlag pjena koja je napravljena prema uputi proizvođača.
Rigojanči torta
Sastojci
Biskvit
- 6 žumanjaka
- 12 kašika šećera
- 3 kašike vode
- 1 dl ulja
- 7 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašika gustina
- 2 kašike kakaa
- 6 bjelanjaka
Krema
- 5 žumanjka
- 2,5 dl mlijeka
- 1 vanilin šećer
- 2,5 kašike brašna
- 200 gr šećera
- 250 gr margarina
Šaum
- 5 bjelanjaka
- 250 gr šećera
- malo vode
i još
- 3 dl skuhane crne kave
Glazura
- 100 gr čokolade za kuhanje
- 1 dl mlijeka
- 1 kašika šećera
- 50 gr margarina
Priprema
-
1
Žumanjce, šećer i vodu dobro umutiti i tome dodati ulje, brašno, prašak za pecivo, gustin, kakao. Bjelance dobro umutiti posebno i dodati žumanjcima i lagano izmješati ručno. U pleh od pećnice staviti pek papir, izliti pripremljenu smjesu, poravnati i peći na 180 C 20 minuta. Kad se biskvit ohladi presjeći na pola.
-
2
Žumanjce, mlijeko, vanilin šećer i brašno umutiti mikserom i staviti na vatru da prokuha uz stalno mješanje dok se ne stvori puding. Kremu ohladiti, a posebo izraditi margarin sa šećerom. Kad je krema ohlađena, dodavati pomalo kreme margarinu uz stalno mješanje.
-
3
Staviti šećer u šerpu i preliti sa malo vode, tek toliko da prekrije šećer, i kuhati na vatri 10-ak minuta. Bjelance izraditi u čvrst snijeg i pomalo dolijevati šerbet uz stalno mješanje mikserom.
-
4
Staviti čokoladu, mlijeko, šećer da se otopi na laganoj vatri, ne dozvoliti da prokuha, i na kraju dodati margarin i mješati dok se ne otopi.
-
5
Filovati kolač tako da prvu koru natopite sa crnom kavom, zatim žuta krema, pa ponovo druga kora koju ćete također natopiti sa crnom kavom, šaum i na kraju glazura.
Šah rolat
Sastojci
Priprema
-
1
Razdvojiti bjelanca od žumanjaca. Umutiti žumanjca sa šećerom, te dodati ostale sastojke. Dobro izmješati i dodati umućena bjelanca. Isto napraviti i sa drugim biskvitom samo još dodati 2 kašike kakaa. Peći biskvit u velikom plehu obloženim papirom za pečenje na 180 C 20 -ak minuta.
-
2
Puding izmješati sa malo mlijeka, šećer ušpinovati i dodati preostalo mlijeko. Kuhati mlijeko dok se šećer ne rastopi, te dodati puding. Dobro ohladiti i u hladno dodati margarin.
-
3
Prvi biskvit premazati đemom i preklopiti sa drugom biskvitom. Isjeći na 10 jednakih dijelova.
-
4
Oblatne navlažiti vlažnom krpom da se mogu savijati. Prvu oblatnu premazati filom i staviti red biskvita crno – bijelo. Biskvit sa strane opet namazati đemom i do njega staviti biskvit koji je isto namazan đemom ali obrnuto od prethodnog bijelo – crno. Oblatnu umotati u rolat. Ponoviti postupak i sa ostalim oblatnama.
-
5
Staviti u frižider da se rolat dobro stisne i često ga prevrati da se dobro oblatna zalijepi.
-
1
Rigojanči 2
Sastojci
BISKVIT
- 140 gr brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 250 gr šećera
- 3 kašike kakaa
- 6 kom. jaja
- 1 dcl ulja
PRELJEV ZA BISKVIT
- 1 šolja crne kafe
ŽUTA KREMA
- 200 gr šećera
- 2 kesica vanilin šećera
- 250 ml mlijeka
- 4 kom. žumanjaka
- 3 kašike brašna (ili 1 kesica pudinga od vanilije)
- 250 gr maslaca ili margarina
ŠAUM
- 250 gr šećera
- 2 fildžana vode
- 4 kom. bjelanjaka
GLAZURA
- 100 gr čokolade za kuhanje
- 3 kašike ulja
- malo margarina
Priprema
-
1
BISKVIT:
Umutiti 6 žumanjaka te dodati šećer i 3 kašike vode. Dodati ulje, brašno, prašak za pecivo i kakao. Potrebno je neprestano miksati.
U drugoj posudi umutiti 6 bjelanjaka. Bjelanjke sjediniti sa smjesom i dobro izmiksati.
Gotovu smjesu za biskvit izliti u veliku tepsiju obloženu papirom za pečenje.
-
2
Kada se biskvit ohladi presijeći ga preko sredine tepsije i poprskati ga kafom.
-
3
ŽUTA KREMA:
Sastaviti mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom te ostaviti da prokuha.
Posebno umutiti 4 žumanjka. U drugoj posudi umutiti puding ili brašno sa mlijekom te sjediniti sa žumanjcima.
Sve skuhati u mlijeku.
Kada se smjesa ohladi dodati maslac ili margarin i dobro izmiksati.
-
4
ŠAUM:
Šećer i vodu kuhati dok se smjesa malo ne zgusne.
Posebno umutiti 4 bjelanjka.
Vrelo šerbe polako sipati u bjelanjke i neprestano miješati mikserom dok se ne dobije čvrsti šaum.
-
5
Napraviti čokoladnu glazuru i preliti preko ohlađenog kolača.
-
6
FILOVANJE:
1. biskvit,
2. žuta krema,
3. biskvit,
4. šaum
5. glazura.
Limun šnite
Sastojci
Kore
- 8 žumanjaka
- 300 gr šećera
- 2 dl tople vode
- 2 dl ulja
- 400 gr brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 limun
- 8 bjelanjaka
- 2 kaš. kakaa
Krema
- 7,5 dl mlijeka
- 300 gr šećera
- 3 pudinga od vanilije
- 300 gr margarina
- 1 limun
- malo šećera u prahu
Priprema
-
1
Umutiti žumanjke sa šećerom, dodati vodu, ulje, brašno, praš. za pecivo i naribanu koricu limuna i dobro izmješati. Posebno umutiti bjelanca, pa dodati smjesi i ručno izmješati. Smjesu podijeliti na 3 dijela, i u jedan dio staviti kakao.U pleh od pećnice staviti pek papir i peći kore na 180 C 15 -ak minuta.
-
2
Izmješati puding i šećer sa 2, 5 dl mlijeka, a ostatak mlijeka staviti da se kuha. Kad mlijeko prokuha napraviti puding. Kremu ohladiti uz često mješanje kako se ne bi napravila korica na pudingu. Umutiti margarin i tome dodati ohlađen puding i naribanu koricu limuna.
-
3
Slagati žuta kora – krema, crna kora – krema, žuta kora. Posuti šećerom u prahu.
Dan i Noć
Sastojci
Priprema
-
1
Priprema tijesta: Žumanjke, margarin i šećer pjenasto umutiti, dodati mlijeko, lagano umiješati brašno i na kraju snijeg od bjelanaca. U polovicu smjese dodati 2 kašike kakaa i ispeći jedan žuti i jedan smeđi biskvit.
-
2
Priprema kreme: Čokoladu i šećer umutiti na vatri s mlijekom i žumanjcima. Kada zakipi maknuti sa vatre i dodati margarin i orahe.Na smeđi biskvit staviti toplu kremu i pritisnuti bijelim biskvitom. Kad se ohladi posuti šećerom u prahu.
-
1
Snaha šnite
Sastojci
1 kora
- 5 bjelanjaka
- 6 kaš. šećera
- 20 dag kokosa
- 4 kaš. brašna
- sok pola limuna
- 1 prašak za pecivo
2 kora
- 5 bjelanjaka
- 13 dag šećera
- 13 dag oraha
- 3 reda ribane čokolade
- 4 kaš. brašna
- 1 prašak za pecivo
1 Fil
- 15 dag oraha
- 10 dag šećera
- 1 red čokolade
- 14 dag margarina
- malo mlijeka
2 Fil
- 10 žumanjaka
- 20 dag šećera
- 20 dag margarina
Priprema
-
1
Umutiti bjelance sa šećerom i u to dodati kokos, brašno, sok od limuna i p.z.p. Peći na laganoj vatri.
-
2
Umutiti bjelance sa šećerom i u to dodati orahe, ribanu čokoladu, brašno i p.z.p.
-
3
Orahe preliti sa malo kipućeg mlijeka, dodati šećer i čokoladu. u ohlađeno dodati izrađen margarin.
-
4
Žumanjke i šećer mutiti na pari i u ohlađeno dodati umućen margarin.
-
5
Filovati kolač i posuti orasima.
Нема коментара:
Постави коментар