субота, 10. мај 2014.

hleb nas nasusni....

    Najobičniji hljeb


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto i ostaviti da naraste. U međuvremenu par puta promiješati tijesto.
  2. 2
    Nadošlo tijesto staviti na pobrašnjenu površinu i premijesiti ga. Formirati okrugli hljeb i staviti u pouljenu i pobrašnjenu tepsiju te ostaviti da nadođe.
  3. 3
    Tepiju staviti u zagrijanu rernu i peći na 250 stepeni dok porumeni. Poslije smanjiti temperaturu na 200 stepeni, pokriti papirom i peći. Sve ukupno hljeb se peče 45-50 min.
  4. 4
    Gotov hljeb zamotati u čistu kuhinjsku krpu i ostaviti da se hladi.

 Domaći hljeb sa 5 vrsta brašna i sjemenkama

Zdrav i ukusan domaći hljeb.

Sastojci

  •  500 ml tople vode
  •  1/2 kockice svježeg kvasca
  •  1 kašika šećera
  •  1 kašika soli
  •  1 kašika sirćeta
  •  1 šolja (2 dcl) heljdinog brašna
  •  2 šolja crnog brašna
  •  1 šolja ražovog brašna
  •  1 šolja + 3 kašike (ja stavila) bijelog brašna
  •  1 šolja sojinog ili maslinovog ulja
  •  po potrebi sjemenke (suncokret, lan, susam...)

Priprema

  1. 1
    Kvasac potopiti u toplu vodu i posuti kašikom šećera. U dignuti kvasac dodati so, sirće, ulje, sjemenke (po želji) i sve vrste brašna osim bijelog.
  2. 2
    Bijelo brašno dodavati postepeno i mijesiti tijesto. Bijelog brašna dodavati po potrebi. Ostaviti tijesto da nadođe, ponovo ga promijesiti i ostaviti u posudi da se diže dok se udvostruči.
  3. 3
    Tijesto podijeliti na tri dijela. Pleh samo posuti brašnom, poredati štruce, zasjeći ih na nekoliko mjesta, premazati hladnom vodom i posuti sjemenkama po želji. Peći (poklopnjeno) na 250 stepeni dok porumeni. Smanjiti temperaturu na 200 stepeni dok se ispeče. Ukupno se peče 45 min.

                                 Domaci kruh


Sastojci

Priprema

  1. U zdjelu dodajte polovicu vode od ukupno navedene klicine, u to polako dodajte brasno kojeg ste pomjesali sa kvascem i soli ( Tijesto nemojte mjesiti rukom vec ga mjesajte sa kutlacom ili ga izradite sa mikserom.) Naizmjenicno dodajite brasno i vodu i izmutite mekano tijesto (kao za krafne). Uzmite ulje dobro namazite tijesto i od tijesta napravite loptu. Tijesto premjestite u cistu nauljenu posudu pokrite prozirnom folijom i ostavite da nadolazi. Kad se tijesto udvostrucilo ponovo ga malo premjesite (nemojte gnjeciti rukama). Ponovo nadoslo tijesto izrucite na dobro brasnjavu radnu plohu, podjelite na tri dijela oblikujte struce i premjestite na pobrasnjeni pek papir i opet ostavite petnaestak minta da kruh nadolazi (sve ovo radite po mogucnosti sa spatulom jako je bitno da se tijesto puno ne gnjeci rukama , ovo zbog toga da se prilikom gnjecenja tijesta nerazbiju mjehurici koji ovaj kruh cine izdasnim i mekanim). Pecnicu skupa sa plehom ugrijte na 22OC , na dobro ugrijani pleh stavite kruh zajedno sa pak papirom i pecie 45 minuta. Ispeceni kruh izvadite iz pecnice i zamotajte u krpu da malo odmekne.

     Intergalni hljeb sa sjemenkama


Sastojci

  •  500 gr bijelog brašna
  •  500 gr integralnog pšeničnog brašna
  •  1 kašika soli
  •  1 kašika suhog kvasca
  •  1 mala kašika šećera
  •  5 kašika ulja
  •  1 kašika sirćeta
  •  6-7 dcl tople vode
  •  po 1 kašika raznih sjemenki (pšenične pahuljice, lan, susam...)
  •  1 kom. žumanjka (za premazati)
  •  po potrebi sjemenke (za posuti hljeb)

Priprema

  1. 1
    Sastaviti suhe sastojke, dodati sirće i ulje te toplom vodom zamjesiti tijesto. Pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti preko noći da se tijesto udupla.
  2. 2
    Ujutro premijesiti tijesto, prebaciti ga na pobrašnjenu radnu površinu i ponovo premijestiti, izravnati rukama, saviti u obliku pisma na četiri dijela te ponovo vratiti u istu posudu.
  3. 3
    Nakon pola sata tijesto premijesiti na pobrašnjenoj površini, podijeliti na dvije lopte i oblikovati dvije vekne. Premazati ih žumanjkom i posuti sjemenkama.
  4. 4
    Zagrijati rernu na 250 stepeni, staviti pleh sa papirom za pečenje da se zagrije, a na dno šerpicu sa vodom.
  5. 5
    Prvih 20 min peći na 250 stepeni, a kada počne da rumeni pokriti ga papirom, temperaturu smanjiti na 200 stepeni i peći 20-25 min. Na pola pečenja izvadi šerpicu sa vodom.
  6. 6
    Pečen hljeb izvaditi, staviti na čistu salvetu i uviti da se ishladi. Ako želite hrskavu koricu, hljeb nije potrebno uvijati u kuhinjsku krpu.

                Šareni hljeb (sa mrkvom)

             
Šareni hljeb (sa mrkvom)
Sastojci

  •  550 gr. bijelog brašna
  •  100 gr. heljdinog brašna
  •  100 gr. ječmenog brašna (ili ražovog)
  •  1 kašika suhe germe
  •  1 kašika šećera
  •  1 kašika soli
  •  2 kašike sjemenki (suncokret, susam...)
  •  200 gr. rendane mrkve
  •  oko 400 ml. tople vode

Priprema

  1. 1
    Suhu germu pomiješati sa šećerom i toplom vodom te ostaviti da uskisne.
  2. 2
    U duboku posudu sastaviti sve vrste brašna, dodati sol, sjemenke i rendanu mrkvu te zamjesiti uskislim kvascem i mijesiti drvenom kašikom nekoliko minuta. Pokriti čistom salvetom i ostaviti na toplom da nakvaše.
  3. 3 Šareni hljeb (sa mrkvom)
    Nakvasalo tijesto promješati, istresti na pobrašnjenu površinu i prekuhati. Tijesto podijeliti na dvije lopte i formirati dvije štruce. Staviti u podmašćeni pleh i ostaviti 20-ak min. da nakvaše.
  4. 4
    Štruce premazati mlijekom, posuti sjemenkama i peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 50 min.
  5. 5
    Pečeni hljeb izvaditi iz pleha i zaviti u čistu salvetu dok se ohladi.

Domaći hljeb

                 

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Sastaviti suhe sastojke, dodati sirće i ulje te toplom vodom zamjesiti tijesto. Pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti preko noći da se tijesto udupla.
  2. 2
    Ujutro premijesiti tijesto, prebaciti ga na pobrašnjenu radnu površinu i ponovo premijestiti, izravnati rukama, saviti u obliku pisma na četiri dijela te ponovo vratiti u istu posudu.
  3. 3
    Nakon pola sata tijesto premijesiti na pobrašnjenoj površini, podijeliti na dvije lopte i oblikovati dvije vekne.
  4. 4
    Zagrijati rernu na 250 stepeni, staviti pleh sa papirom za pečenje da se zagrije, a na dno šerpicu sa vodom.
  5. 5
    Prvih 20 min peći na 250 stepeni, a kada počne da rumeni pokriti ga papirom, temperaturu smanjiti na 200 stepeni i peći 20-25 min. Na pola pečenja izvadi šerpicu sa vodom.
  6. 6
    Pečen hljeb izvaditi, staviti na čistu salvetu i uviti da se ishladi. Ako želite hrskavu koricu, hljeb nije potrebno uvijati u kuhinjsku krpu.

Нема коментара:

Постави коментар