Najobičniji hljeb
Sastojci
- 30 kašika bijelog brašna
- 1 kašika soli
- 1 kašika germe
- 1 kašika šećera
- 2 kašika ječmenog brašna
- 2 kašike maslinovog ulja
- po potrebi vode
Priprema
-
1
Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto i ostaviti da naraste. U međuvremenu par puta promiješati tijesto.
-
2
Nadošlo tijesto staviti na pobrašnjenu površinu i premijesiti ga. Formirati okrugli hljeb i staviti u pouljenu i pobrašnjenu tepsiju te ostaviti da nadođe.
-
3
Tepiju staviti u zagrijanu rernu i peći na 250 stepeni dok porumeni. Poslije smanjiti temperaturu na 200 stepeni, pokriti papirom i peći. Sve ukupno hljeb se peče 45-50 min.
-
4
Gotov hljeb zamotati u čistu kuhinjsku krpu i ostaviti da se hladi.
Domaći hljeb sa 5 vrsta brašna i sjemenkama
Sastojci
- 500 ml tople vode
- 1/2 kockice svježeg kvasca
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli
- 1 kašika sirćeta
- 1 šolja (2 dcl) heljdinog brašna
- 2 šolja crnog brašna
- 1 šolja ražovog brašna
- 1 šolja + 3 kašike (ja stavila) bijelog brašna
- 1 šolja sojinog ili maslinovog ulja
- po potrebi sjemenke (suncokret, lan, susam...)
Priprema
-
1
Kvasac potopiti u toplu vodu i posuti kašikom šećera. U dignuti kvasac dodati so, sirće, ulje, sjemenke (po želji) i sve vrste brašna osim bijelog.
-
2
Bijelo brašno dodavati postepeno i mijesiti tijesto. Bijelog brašna dodavati po potrebi. Ostaviti tijesto da nadođe, ponovo ga promijesiti i ostaviti u posudi da se diže dok se udvostruči.
-
3
Tijesto podijeliti na tri dijela. Pleh samo posuti brašnom, poredati štruce, zasjeći ih na nekoliko mjesta, premazati hladnom vodom i posuti sjemenkama po želji. Peći (poklopnjeno) na 250 stepeni dok porumeni. Smanjiti temperaturu na 200 stepeni dok se ispeče. Ukupno se peče 45 min.
Domaci kruh
Sastojci
KRUH I PECIVA
- Mjera je salica od 2,5 dcl
- 7 salica bijelog brasna
- 1 1/5 salica crnog brasna
- 2 kasikice suhog kvasca
- 4 kasikice soli
- 4, 1/2 salice mlake vode
- 1/4 salice maslinovog ulja
Priprema
-
U zdjelu dodajte polovicu vode od ukupno navedene klicine, u to polako dodajte brasno kojeg ste pomjesali sa kvascem i soli ( Tijesto nemojte mjesiti rukom vec ga mjesajte sa kutlacom ili ga izradite sa mikserom.) Naizmjenicno dodajite brasno i vodu i izmutite mekano tijesto (kao za krafne). Uzmite ulje dobro namazite tijesto i od tijesta napravite loptu. Tijesto premjestite u cistu nauljenu posudu pokrite prozirnom folijom i ostavite da nadolazi. Kad se tijesto udvostrucilo ponovo ga malo premjesite (nemojte gnjeciti rukama). Ponovo nadoslo tijesto izrucite na dobro brasnjavu radnu plohu, podjelite na tri dijela oblikujte struce i premjestite na pobrasnjeni pek papir i opet ostavite petnaestak minta da kruh nadolazi (sve ovo radite po mogucnosti sa spatulom jako je bitno da se tijesto puno ne gnjeci rukama , ovo zbog toga da se prilikom gnjecenja tijesta nerazbiju mjehurici koji ovaj kruh cine izdasnim i mekanim). Pecnicu skupa sa plehom ugrijte na 22OC , na dobro ugrijani pleh stavite kruh zajedno sa pak papirom i pecie 45 minuta. Ispeceni kruh izvadite iz pecnice i zamotajte u krpu da malo odmekne.
Intergalni hljeb sa sjemenkama
Sastojci
- 500 gr bijelog brašna
- 500 gr integralnog pšeničnog brašna
- 1 kašika soli
- 1 kašika suhog kvasca
- 1 mala kašika šećera
- 5 kašika ulja
- 1 kašika sirćeta
- 6-7 dcl tople vode
- po 1 kašika raznih sjemenki (pšenične pahuljice, lan, susam...)
- 1 kom. žumanjka (za premazati)
- po potrebi sjemenke (za posuti hljeb)
Priprema
-
1
Sastaviti suhe sastojke, dodati sirće i ulje te toplom vodom zamjesiti tijesto. Pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti preko noći da se tijesto udupla.
-
2
Ujutro premijesiti tijesto, prebaciti ga na pobrašnjenu radnu površinu i ponovo premijestiti, izravnati rukama, saviti u obliku pisma na četiri dijela te ponovo vratiti u istu posudu.
-
3
Nakon pola sata tijesto premijesiti na pobrašnjenoj površini, podijeliti na dvije lopte i oblikovati dvije vekne. Premazati ih žumanjkom i posuti sjemenkama.
-
4
Zagrijati rernu na 250 stepeni, staviti pleh sa papirom za pečenje da se zagrije, a na dno šerpicu sa vodom.
-
5
Prvih 20 min peći na 250 stepeni, a kada počne da rumeni pokriti ga papirom, temperaturu smanjiti na 200 stepeni i peći 20-25 min. Na pola pečenja izvadi šerpicu sa vodom.
-
6
Pečen hljeb izvaditi, staviti na čistu salvetu i uviti da se ishladi. Ako želite hrskavu koricu, hljeb nije potrebno uvijati u kuhinjsku krpu.
Šareni hljeb (sa mrkvom)
Sastojci
Sastojci
-
550 gr.
bijelog brašna
-
100 gr.
heljdinog brašna
-
100 gr.
ječmenog brašna (ili ražovog)
-
1 kašika
suhe germe
-
1 kašika
šećera
-
1 kašika
soli
-
2 kašike
sjemenki (suncokret, susam...)
-
200 gr.
rendane mrkve
-
oko 400 ml.
tople vode
- 550 gr. bijelog brašna
- 100 gr. heljdinog brašna
- 100 gr. ječmenog brašna (ili ražovog)
- 1 kašika suhe germe
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli
- 2 kašike sjemenki (suncokret, susam...)
- 200 gr. rendane mrkve
- oko 400 ml. tople vode
Priprema
-
1
Suhu germu pomiješati sa šećerom i toplom vodom te ostaviti da uskisne.
-
2
U duboku posudu sastaviti sve vrste
brašna, dodati sol, sjemenke i rendanu mrkvu te zamjesiti uskislim
kvascem i mijesiti drvenom kašikom nekoliko minuta. Pokriti čistom
salvetom i ostaviti na toplom da nakvaše.
-
3
Nakvasalo tijesto promješati, istresti na
pobrašnjenu površinu i prekuhati. Tijesto podijeliti na dvije lopte i
formirati dvije štruce. Staviti u podmašćeni pleh i ostaviti 20-ak min.
da nakvaše.
-
4
Štruce premazati mlijekom, posuti sjemenkama i peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 50 min.
-
5
Pečeni hljeb izvaditi iz pleha i zaviti u čistu salvetu dok se ohladi.
-
1
Suhu germu pomiješati sa šećerom i toplom vodom te ostaviti da uskisne.
-
2
U duboku posudu sastaviti sve vrste brašna, dodati sol, sjemenke i rendanu mrkvu te zamjesiti uskislim kvascem i mijesiti drvenom kašikom nekoliko minuta. Pokriti čistom salvetom i ostaviti na toplom da nakvaše.
-
3
Nakvasalo tijesto promješati, istresti na pobrašnjenu površinu i prekuhati. Tijesto podijeliti na dvije lopte i formirati dvije štruce. Staviti u podmašćeni pleh i ostaviti 20-ak min. da nakvaše.
-
4
Štruce premazati mlijekom, posuti sjemenkama i peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 50 min.
-
5
Pečeni hljeb izvaditi iz pleha i zaviti u čistu salvetu dok se ohladi.
Domaći hljeb
Sastojci
-
1 kg.
bijelog brašna
-
1 kašika
soli
-
1 kašika
suhog kvasca
-
1/2 kašike
šećera
-
1 kašika
sirćeta
-
4 kašike
ulja
-
6 dcl.
tople vode (više, po potrebi)
- 1 kg. bijelog brašna
- 1 kašika soli
- 1 kašika suhog kvasca
- 1/2 kašike šećera
- 1 kašika sirćeta
- 4 kašike ulja
- 6 dcl. tople vode (više, po potrebi)
Priprema
-
1
Sastaviti suhe sastojke, dodati sirće i
ulje te toplom vodom zamjesiti tijesto. Pokriti kuhinjskom krpom i
ostaviti preko noći da se tijesto udupla.
-
2
Ujutro premijesiti tijesto, prebaciti ga
na pobrašnjenu radnu površinu i ponovo premijestiti, izravnati rukama,
saviti u obliku pisma na četiri dijela te ponovo vratiti u istu posudu.
-
3
Nakon pola sata tijesto premijesiti na pobrašnjenoj površini, podijeliti na dvije lopte i oblikovati dvije vekne.
-
4
Zagrijati rernu na 250 stepeni, staviti pleh sa papirom za pečenje da se zagrije, a na dno šerpicu sa vodom.
-
5
Prvih 20 min peći na 250 stepeni, a kada
počne da rumeni pokriti ga papirom, temperaturu smanjiti na 200 stepeni i
peći 20-25 min. Na pola pečenja izvadi šerpicu sa vodom.
-
6
Pečen hljeb izvaditi, staviti na čistu
salvetu i uviti da se ishladi. Ako želite hrskavu koricu, hljeb nije
potrebno uvijati u kuhinjsku krpu.
-
1
Sastaviti suhe sastojke, dodati sirće i ulje te toplom vodom zamjesiti tijesto. Pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti preko noći da se tijesto udupla.
-
2
Ujutro premijesiti tijesto, prebaciti ga na pobrašnjenu radnu površinu i ponovo premijestiti, izravnati rukama, saviti u obliku pisma na četiri dijela te ponovo vratiti u istu posudu.
-
3
Nakon pola sata tijesto premijesiti na pobrašnjenoj površini, podijeliti na dvije lopte i oblikovati dvije vekne.
-
4
Zagrijati rernu na 250 stepeni, staviti pleh sa papirom za pečenje da se zagrije, a na dno šerpicu sa vodom.
-
5
Prvih 20 min peći na 250 stepeni, a kada počne da rumeni pokriti ga papirom, temperaturu smanjiti na 200 stepeni i peći 20-25 min. Na pola pečenja izvadi šerpicu sa vodom.
-
6
Pečen hljeb izvaditi, staviti na čistu salvetu i uviti da se ishladi. Ako želite hrskavu koricu, hljeb nije potrebno uvijati u kuhinjsku krpu.
Нема коментара:
Постави коментар