Kuvane- pečene kifle
Sastojci
- 1 kg mekog brašna tip 400
- 1 mali kvasac
- ½ l mlake vode
- 2 dl ulja
- 2 velike kašike šećera
- 2 male kašičice soli
Priprema
-
1
U šolju staviti kašiku šećera i malu kašičicu brašna , dodati ½ dl vode (od izmerene ½ l), izmrvljeni kvasac i sve promešati. U vanglicu staviti brašno, šećer i so, promešati pa dodati ulje, vodu i nadošli kvasac. Sve dobro zamesiti da testo bude glatko. Ostaviti da uskisne.
-
2
Uskislo testo podeliti na 32 dela. Svaki deo umesiti i oblikovati kuglicu (NEMOJTE DODAVATI BRAŠNO). Kuglice rastanjiti oklagijom u elipsast oblik sto tanje...
-
3
... pa uviti...
-
4
... kiflu.
-
5
Kifle stavljajti po 4 u ključalu vodu i kuvati jedan minut, zatim ih šupljikavom kašikom vaditi i staviti u dobro nauljenu tepsiju.
-
6
Posuti susamom i peći .
-
7
Kad porumene pečene su. (Ja sam pekla na 220 stepeni sa ventilatorom)
-
8
Napomena: Kad tanjite testo nemojte ispod njega posipati brašno. Deluje da će se zalepiti, međutim lako se uvije.
Cicina pita
Sastojci
- 500g kore za savijače
- 1 srednja glavica crvenog luka
- 500g mlj. mesa po izboru
- 3 srednja krumpira
- začini po ukusu sol, vegeta, biber
Preljev
- 3 jaja
- 1 dc ulja
- 1 čvrsti jogurt
- 2 dc mineralne vode
- 1 žličica soli
Priprema
-
1
Luk sitno isjeći i kratko popržiti na malo ulja.
-
2
U luk dodati mlj. meso, posoliti, povegetiti i pobiberiti po ukusu i nastaviti pirjati još koju minutu.
-
3
Dok se meso pirja, oguliti krumpire i izribati na krupniju ribež.
-
4
Krumpir pomješati s mesom i lukom, ako je potrebno još začiniti. Ostaviti da se malo prohladi.
-
5
Protvan vel. 35x25 premazati s malo ulja i staviti koru koje ste presavili na pola. Tu koru premazite ponova s malo ulja i na nju stavite drugu koru, opet duplo.
-
6
Na tu drugu koru raširite malo nadjeva koji pokrijete novom korom, pa opet nadjev i tako redom dok nadjev ne potrošite. Zadnje dvije kore neka vam budu bez nadjeva kao što ste i započeli.
-
7
Sad pitu isjecite na željenu veličinu i zalijte pripremljenim zaljevom.
Nožem malo razmaknuti da pita bolje upije zaljev.
-
Zaljev
-
1
Jaja izmiksati, dodati ulje, jogurt, mineralnu vodu i sol.
-
2
Ostaviti 30 min. da se listovi dobro natope a zatom staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180C dok lijepo ne porumeni.
Нема коментара:
Постави коментар