-
1
U blenderu sameljite jedno po jedno,
recimo prvo keks pa zatim, sveze pecene lesnike/ zbog lepse i jace
arome/. Na slici mozete videti velicinu samlevenih sastojaka.
-
2
Izmesajte lesnike i keks pa dodajte jako
meki maslac ili mozete maslac blago zagrejati /ne sme da bude topao/, i
sve dobro izmesite rukom.
-
3
U kalup za tortu velicine 24 cm /ako je
26 sm torta ce biti niza/ samo na dno stavite predhodno izrezan krug od
hartije za pecenje velicine dna kalupa.
Masu za oblogu podelite na 2 dela i pocnite da oblazete kalup.
-
4
Prvom polovinom smese oblozite dno
kalupa. Smesa je rastresita i bezi ali se nemojte uplasiti samo je
pospite ravnomerno a onda ili rukom ili preko samolepive folije rukom
snazno utapkajte smesu.
Drugom polovinom smese pocnite da oblazete ivice kalupa , tako da do
visine gornje ivice kalupa nedostaje otprilike 1 prst 1-1.5 cm. Da bi se
smesa lepila za kalup , kalup blago nagnite ka sebi, i kako lepite
smesu tako ga okrecite. Smesa ce se malo kruniti ali cete je uvek moci
vratiti na mesto.
Kad ste kalup oblozili, stavite ga u frizider i tu ce puter odraditi svoj deo posla, obloga ce postati cvrsta i stabilna.
Da vas utesim, kad sam ga prvi put pravila sa 80 gr putera, bilo je
nemoguce to izvesti, pa sam svu masu izrucila iz kalupa , dodala puter i
resila problem.
-
5
Dok se obloga hladi, vi napravite jedan fini ganas.
Zagrejte pavlaku za slag bez secera do vrenja, nemojte da vam provri,
sklonite sa vatre i ubacite cokoladu.Zicom za mucenje okrecite cokoladu
da se otopi a onda 1-2 minuta snaznije mesajte da se smesa ujednaci i
dobije lep sjaj. Izvadite kalup iz frizidera i prelijte ganas preko dna
torte, ostavite je 10-tak minuta da se prirodno prohladi a zatim je
vratite u frizider.
-
6
Za moka krem prvo skuvajte jednu soljicu jake crne kafe, da procedjeno od taloga bude oko 170 ml, i ostavite da se ohladi.
Zelatin, 1 kesicu rastvorite sa 4-5 kasika vode i ostavite da nabubri ili 5 listica potopite u hladnu vodu da omeknu.
Spremite 2 zumanca i krenite da pravite krem.
Prvo u neki sud sa duplim dnom stavite puter i cokoladu da se na
laganoj vatri otapaju i stalno mesajte da cokolada slucajno ne zagori. U
vrucu cokoladu dodajte 2 zumanca i energicno mesajte 1-2 min. Ako ne
jedete jaja, moze i bez zumanaca.
Otopite zelatin, ali pazite da ne prokljuca jer je tada neupotrebljiv i moracete da pravite nov.
U posudu sada dodajte ohladjenu kafu , otopljeni zelatin i 50 ml
tecne pavlake. Sve dobro sastavite , zicom ili mikserom sa najslabijem
okretanjem zica, da se smesa dobro izjednaci i mus postane gladak.
Sve stavite u frizider i povremeno mesajte da se masa ne stegne , treba samo da se prohladi pre nego sto dodate umucenu pavlaku.
Ako vam pavlaka za slag nije zasladjena dok mutite dodajte 3 kasike secera u prahu.
Ja licno za sve kolace sama meljem kristal secer u elekt.mlinu za
kafu, jer ovom kupovnom prah seceru dodaju do 5% skroba da se ne bi
zgrudvao, i to pise na deklaraciji, a to sam zapazila tako sto mi je
umuceni slag imao ukus na brasno.
Kad se moka krem prohladio, malo po malo dodajte umuceni slag i
lagano kruznim pokretima mesajte dok mus ne postane jednolicne boje i
teksture.
Sada izvadite tortu iz frizidera i prelite mus preko ganasa, i
vratite je u frizider. Ako vam se zuri, mozete tortu staviti i u
zamrzivac dok zelatin ne ucvrsti mus.
-
7
Posle 1-2 sata izvadite tortu iz
frizidera i krenite da obarate ivicu. Ja to radim tako sto sednem,
stavim tortu ispred sebe i polako nozicem obaram ivicu na cvrsto
stegnuti mus. Koliko ce te ostaviti siroku borduru zavisi od vas i od
toga koliko imate obloge za spustanje na tortu. Ako vam padne neko parce
lesnika ili keksa na mus, lako ce te ga podici a da na musu ne ostanu
tragovi.
-
8
Kad ste oborili ivicu obloge na tortu,
uzmite neki tanak noz i sa njim prodjte pazljivo oko cele torte, tako da
vam noz bude priljubljen sto vise uz kalup.
Sada mozete otvoriti obruc i prebaciti tortu sa dnom od kalupa ili
bez njega , ali sa sve onom hartijom za pecenje koju smo stavili na dno
kalupa. Mislim da moze i ta hartija da se skine ali ja zaista to nisam
nikad probala.
-
9
Tortu sam ovom prilikom dekorisala jednom belom ruzom, napravljenom
po ovom receptu a uradjena je
ovom tehnikom. Ruzu sam radila od bele Milka cokolade i otislo mi je dosta prah secera, izmedju 40-50 grama.
Liske su radjene od Menaz cokolade, bez ikakvih dodataka. Uberete
liske od ruze, u mom slucaju stradale su ove rodjendanske ruze, operete,
dobro osusite od vlage i bogato ih premazete toplom , ne vrucom,
cokoladom sa nalicja, jer je list sa te strane reljefniji. Prvo se
cokolada hladi prirodno,otprilike pola sata, a zatim ih stavite u
frizider.
Pre nego sto ce te uzeti cokoladni otisak sa lista iznesite ih iz
frizidera par minuta ranije. Hladnim rukama uhvatite lisku na siroj
stani i povlacite sam list od ruze, da ga razdvojite od cokolade. Uvek
napravite vise liski nego sto vam treba jer neka uvek pukne.
-
10
Tortu mozete dekorisati na bezbroj
nacina, jako je laka za rad i dekorisanje. Ipak ne mogu da izdrzim a da
ne kazem, i beskrajno je ukusna.
U ostalim slikama mozete pogledati neke moje ranije dekoracije ove torte.
-
11
Ovako izgleda 1/12 ove torte.
-
12
Ovako izgleda iz drugog ugla.
Нема коментара:
Постави коментар