feta pogača
Sastojci
za testo
- 500 gr mekog brašna
- 100 ml tople vode
- 150 ml toplog mleka
- 1 kesica suvog kvasca
- kašičica meda ili šećera
- poka kašike soli
- 2 kašike ulja
- 1 jaje
nadev
- 100 gr masti ili margarina
- 200gr fete
za premazivanje pogače
- 1 žumace
- 2 kašike mleka
- susam
Priprema
-
1
U posudu staviti prosejano brašno, suve sastojke, ulje, jaje, toplo mleko i toplu vodu. Zamesiti testo. Ja testo zamesim u vanglici, a onda ga prebacim na, brašnom posutu, radnu površinu i tu nastavim mešnju. Malo mešnje, pa ga bacim na radnu površinu. I tako nekoliko puta. Time se u testo ubaci dosta vazduha. Kada ga rasečem nožem, a ono ovako šupljikavo, spremno je za narastanje. Vratim ga u vanglu i pokrijem kesom.
-
2
Tako umešeno testo za, nekih 40 minuta je napunilo vanglicu.
Sve više za premazivanje peciva, umesto margarina, koristim mast. Tako i sada. Nju sam pomešala sa izgnječenom fetom.
-
3
Testo sam, lagano, premesila i podelila na pola. Prvu polovinu, razvukla sam u pravougaonik veličine 28x38 cm. Nije to odmah bilo, ovako ravno, /tu je pica sekač da izjednači ivice/. Premazala sam celu površinu, ujednačenom smesom masti i fete.
- 4
- Pa onda preklapanje testa -ka onamo.
-
6
Opet premazivanje, ali samo do pola.
-
7
I još jedno preklapanje, i malo tanjenja oklagijom.
-
8
Isekla sam testo na 15 trouglova. Poređala sam ih uspravno u tepsiju obloženu pek papirom, kraćom stranom ka ivici.
-
9
Sad ide već lakše sa drugom polovinom testa. Ponovimo sve isto. Tepsija /prečnika 30cm/ je puna, vertikalno postavljenih, trouglića testa. Jedan mali okrajak testa sam, nešto kao ,uvrnula i stavila u sredinu. Premazala sam celu pogaču, žumancetom pomešanim sa mlekom. Nabacala i malo susama, i posle 15 minuta stavila je na pečenje, u prethodno zagrejanu rernu. Ja pečem testa na 200 stepeni, a opet vi najbolje poznajete svoju rernu. Za 30-35 minuta, pogača je gotova.
-
10
Za to vreme, miris iz rerne je mamio moje izgladnelo dete. Nestrpljivo je zapitkivala-kad će više ta pogača-? Malo je reći da se narogušila, kada je videla foto-aparat. Zacvilela je-nećeš valjda sada da slikaš, a ja gladna... Na brzinu sam škljocnula 2-3 slike koje, kao i obično, mi ne idu od ruke.
ŠEŠIR MOJ...
Sastojci
- oko 600 gr mekog brašna
- 40 gr svežeg kvasca
- 100 ml mleka
- 180 ml jogurta
- 3 kom jaja
- 4 kašike ulja
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika soli
- 4 kašike umućene masti za premazivanje testa
- susam
- žumance za premazivanje
Priprema
-
1
U toplo mleko staviti kašiku brašna, kašičicu šećera i izdrobljen kvasac, i ostaviti da nadođe. U brašno dodati so, jaja, ulje, jogurt i nadošli kvasac. Umesiti testo, koje je, zaista, lako za rad. Začas postane elastično. Pokrijemo ga folijom ili kesom, i za jedno sat vremena, ono je duple zapremine.
-
2
Premesimo ga i podelimo na tri dela.
-
3
U originalu je, središnji deo šešira od jedne -lopte-testa. Ja nisam radila tako. Jedan deo testa podelila sam na 5 jufkica. Svaku sam rastanjila na oko 10 cm prečnika. Četiri jufke sam premazala mašću i ređala jednu na drugu.
-
4
Petu sam isekla na trake.
-
5
Isprepletala sam ih i stavila na vrh jufki. I pravac u centar podmazane tepsije.
-
6
Drugi deo testa razvukla sam ovako, i tanko premazala mašću. Može i margarin, ali ja više volim mast. Posuti sa malo brašna i urolovati.
-
7
Evo ga. Imamo polovinu oboda.
-
8
Treći deo testa prođe tretman kao i drugi. Njega sečemo na šnite oko 1,5 cm debljine. I ređamo oko rolata. Ja sam ih prvo sve isekla, pa onda ređala-kalkulišući da ih bude dovoljno. Cvetiće sam napravila od kašike brašna+kašičica gustina sa malo vode. To na kraju, dok je premazana pogača narastala. Središnji deo sam premazala umućenim žumancetom, a obod-belancetom. Ubacila sam je u zagrejanu rernu na 200 stepeni i pekla oko 35 min. Ja sve pogače, na polovini pečenja pokrijem folijom, i nikada mi ne preplanu.
Uskršnji zečići
Priprema
-
1
Umjesite standardno tijesto za sirnicu,ja sam radila po ovom mom receptu(trećinu od ukupnog iznosa dovoljno za 5-6 zekića)
-
2
od tijesta oblikujte glavicu i prerežite po sredini nožem da bi dobili uši
-
3
utisnite dobro grožđice za oči(inače će vam se odlijepiti),za usne sušenu brusnicu,a za brčiće špagete
-
4
Za izradu trupa napravite dugačku kobasicu i presavijte je ovako
-
5
Još samo malu lopticu za repić,i sve skupa zaljepite bjelanjcem
-
6
Na isti trup možete staviti i glavicu iz profila ovako je izrežete
-
7
Zekiće premažite žumanjcem i stavite peći dok ne porumene
limun šnite
Sastojci
biskvit
- 250g maslaca
- 280g brašna
- 5 jaja
- 1 prašak za pecivo
- 1limun sok i kora
- 180g šećera
preljev
- 700ml kiselog vrhnja
- 100g šečera
- 1 jaje
- sok i kora od 1 limuna
- žuta boja jestiva
- 3 žlice škrobnog brašna
Priprema
- Kremasto izmiksajte sve sastojke i stavite ih peći na 190 u prethodno ugrijanu pećnicu otp 20 minuta
-
2
Izmiksajte kiselo vrhnje sa svim ostalim sastojcima
-
3
Odvadite odprilike 150 ml i pomješajte sa žutom bojom
-
4
Po još vrućem biskvitu prelijte smjesu
-
5
U štrcajku ulijte žutu kremu i crtajte vodoravne linije
-
6
Sada iglicom iscrtavajte okomite linije ovako
-
7
kolač ponovno vratite u pećnicu i pecite još 15-20 minuta na 190
Ohlađenog isjecite
-
1
uvrnuta štrudla-pita...štagod
Sastojci
za testo
- 600-700 gr ukupno-mekog brašna
- 1 dl toplog mleka
- 1 kocka svežeg kvasca+kašičica šećera+kašika brašna
- 1 kašika soli
- 1 čaša jogurta sobne temp./ ja sam ga smlačila
- 3 žumanca
- 125 gr omekšalog margarina
fil
- 250 gr tanko sečene ili rendane šunke/salame
- 125 gr margarina
- 250 gr feta sira-izgnječenog
- i još jedno jaje za premazivanje odozgo
Priprema
-
1
U toplo mleko izmrvite kvasac,i njemu pridružene članove. Dok on na toplom narasta, vi prosejte brašno. To je jako bitno za sva testa, pa i za ovo, /ja ga ne sejem samo za zapršku/. Osolite ga i u njega dodajte omekšali margarin, žumanca i nadošli kvasac.
-
2
Umesiti testo. Prvo varjačom ili mikserom, a onda mesiti na, brašnom posutoj, radnoj površini. Ja uvek od pripremljenog brašna, sklonim na stranu 5-6 kašika, pa ako treba dodam. A nekada je potrebna, još koja kašika pride...
Evo ga, rekao bi čovek, šaka umešenog testa.
-
3
U toplom, za jedno sat vremena, vangla bude puna testa. Kada ga presečete na pola, a ono ovako šupljikavo, jasno je da će pita-štrudla biti odlična.
Ja mešnju i narastanje kiselih testa, obavim uveče, pa ga premešeno ostavim preko noći u frižideru, gde ono ponovo napuni vanglu, a sutradan nastavim.
-
4
Fetu izgnječiti i pomešati sa omekšalim margarinom. Ja sam stavila mast. Šunku iseckati ili narendati.
-
5
Polovinu testa rastanjiti oklagijom, pa premazati polovinom mešavine sira i margarina. Poređati polovinu šunke. Dlanovima je pritisnuti po filu. Ivice testa premazati vodom da se bolje zalepe. Kreće rolovanje testa.
-
6
Urolovanu jufku pokvašenim rukama, malo izdužiti, pa preseći po dužini. Pritisnuti malo ivice da ne ispada fil. Sada je potrebno samo izuvrtati.
-
7
Uzmemo jednu, pa je uvrnemo samu oko sebe,/ne mogu da otvorim sliku tog postupka/ pa onda u pužić i prebacimo u sredinu podmazane tepsije. Uvrnemo i drugu, pa je nastavimo na onu u tepsiji.
Sve to ponovimo i sa drugom polovinom testa. I tepsija je puna. Premažemo pitu umućenim jajetom, ja sam samo žumancetom. Može i susam da se doda. Ovako premazana, podsetila me je na neku zmiju. Nisam odolela da ne stavim i dva crvena zrna bibera, da kao povećam sličnost.
Ova tepsija je prečnika 32 cm i prepuna je. Izgleda da je bilo viška, jedno 100 gr brašna. Kada se ja ne držim striktno recepta.
-
8
Pitu pečemo u zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni/zavisno od rerne/, jedno pola sata. Ja sam moju, zabavljena prolećnim radovima u dvorištu, možda malčice prepekla. Ukusna je jako, a i ima je dosta, pa smo je imali i sutradan.
FETA ROLAT
Sastojci
testo
- 500 gr mekog brašna
- 150 ml jogurta-sobne temperature
- 100 ml ulja
- 20 gr svežeg kvasca
- 50 ml tople vode
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1/2 kašičice sirćeta
- fil
- 500 gr fete
- 100 gr seckane pršute ili panceta slanine
- 200 gr slanog-prženog kikirikija/seckanog
Priprema
-
1
U mlakoj vodi, rastopiti kvasac i dodati kašičicu šećera. Ostaviti ga tako desetak minuta. Brašno osoliti i dodati mu sve sastojke i na kraju vodu sa kvascem. Zamesiti testo. Testo je lako za rad, začas je elastično i rupičasto. Ostaviti ga da narasta sat vremena.
Dugo sam mislila da sam "mala" od oklagije, jer mi idu testa od ruke. Razbili mi zablude! Kažu - takva su testa sa jogurtom-svima idu od ruke...
-
2
Fetu izgnječiti i dodati naseckanu pancetu ili pršut. Kikiriki iseckati u blenderu.
-
3
Naraslo testo podeliti na dve jufke. Testo je elastično, a šupljikavo. Biće od njega nešto.
-
4
Da bi testo bilo pravougaonog oblika, najbolje ja da jufku oblikujete ovako. Ja čak uz nju privučem pleh-tako odredim dužinu rolata. Sledi rastanjivanje oklagijom.
-
5
Testo premazati polovinom fete i posuti polovinom kikirikija. Potapkati rukama. Saviti rolat i ubaciti ga u pleh obložen pek papirom. Sve to uraditi i sa drugim rolatom.
-
6
Premazati ih žumancetom, i ostaviti pola sata da dođu sebi. Posle pola sata uključiti rernu na 200 stepeni, a njih premazati, preostalim, dobro umućenim belancetom. Kada tako premažem testa lepa je i korica, a i njena boja. Oko pola sata ih peći, a seći kada se ohlade.
Zgužvana nadjevena pogača
Sastojci
- 800g brašna
- 1 vrećica suhog kvasca
- 400ml vode
- 1 žličica šećera
- 1 žlica soli
- 60ml ulja
nadjev 1
- 200g svježeg sira
- 50g maslaca
- malo soli
nadjev 2
- 100g maslaca
- 1 mlada kapulica
- 2 česna češnjaka
- peršin
- sol i papar
Priprema
-
1
Tjesto umjesite standardno i stavite da se diže 40-50 minuta
-
2
NADJEV 1:Izmješajte sir i maslac i posolite
NADJEV 2:Nasjeckajte sitno luk ,češnjak i peršin i pomješajte sa maslacem solju i paprom
-
3
Tjesto razvaljajte otp 5 mm
-
4
Izrežite ga na
6 dugih traka
-
5
Tri trake premažite jednim nadjevom a tri drugim
-
6
Trake gužvajte ovako ,kao falde
-
7
Posložite ih ukrug u okrugli lim
,na jednu stanu sa sirom na drugu sa začinima
Možete je premazati sa malo bijelanjca
-
8
Pecite na 200 supnjeva30-35 minuta
-
9
Sa sirom
-
10
Rukama je odvajajte
-
11
Sa lukom
-
12
Evo je sa pršutom i sirom,najprije trakice premažite maslom a zatim pospite pršut i sir i postupak je dalje isti
-
13
Sa pršutom i sirom
Gosparov kolač
Sastojci
Biskvit mjera je šalica od kave(malena)
- 6 žumanjaka
- 6 šalica šećera(malih od crne kave)
- 4 šalice ulja
- 6 šalica mlijeka
- 6 šalica brašna
- 1 prašak za pecivo
- 12 velikih žlica mljevenih oraha + 2 žlice kakaoa
fil
- 6 bjelanjaka
agda
- 500g šećera
- 150ml vode + kriške od 1 naranče
čokoladna glazura
- 100g čokolade za kuhanje
- 50g maslaca
- 3 žlice vode
- 1 žlica šećera
- 30g bjele čokolade
ili jednostavnije
- 50g naribane čokolade
Priprema
-
1
Izmješajte sastojke za biskvit
-
2
Izlijte u tepsiju i pecite otp30-40 minuta.Tepsija je promjera 43 x 25(ona dublja) ako nemate već onu veliku od pećnice pojačajte još pola doze
-
3
AGDA:U vodu dodajte šećer i kuhajte dok se ne pretvori u sirup
-
4
U istučene bjelanjke sipajte vruću agdu i mješajte mikserom.
Odmah još toplo izlijte po biskvitu,po želji možete u bjelanjak dodati i malo naribanog limuna ili naranče,ili ukuhajte limun ili naranču u agdu
-
5
Staviti u rernu još 5 minuta da se stvori korica
-
6
Kada se kolač ohladi prelijte ga čokoladnom glazurom
-
7
Ako želite ove šare otopite i bjelu čokoladu i izvucite vodoravne linije
-
8
Zatim čačkalicom šarajte okomite linije jednu prema doli pa prema gori
-
9
Ovaj kolač je zaista prekrasan,sočan i jako ukusan šteta bi bilo da ga ne isprobate.
Spada u skupinu onih naših starinskih kolača iz dubrovačkog kraja.
-
10 0
Inače u orginalu kolač se ne preljeva čokoladnom glazurom,već kada izlijete bjelanjac,pospete ga krupno naribanom čokoladom i zapečete sve skupa još pet minuta
Meda među "čipkalincima"
Sastojci
- testo za palačinke
- plazma
- džem/nutela/neki drugi krem
- banane
- višanje, maline ili neko drugo voće
- slatka pavlaka
Priprema
-
1
Svako ima, neki svoj način pripreme testa za palačinke. Za "čipkane" detalje, potrebna je neka flašica sa onim pipkom na vrhu.
I punjenje je po vašem izboru. Meni se u palačincima sviđa fil sa višnjama ili malinama. 300 gr smrznutog voća, prokuvam sa 50 ml vode i 2 kašike šećera. Jednu punu kašiku gustina, razmutim sa malo vode i dodam u višnje. Još jedno minut-dva kuvanja i gotovo je voćno punjenje.
-
2
Što se tiče mede, glavu sam napravila od mlevene plazme i belog dela eurokrema. A tu je i šapica-za ispod obraza. Obrvice su od čokolade.
-
3
Sada pečemo "posteljinu". U zagrejan tiganj naspem, kutlačom, smesu za palačinke, ali ne do ivica tiganja.
Sada šaramo ivice posteljine - delom smese, koju smo nasuli u napred spomenutu flašicu.
I tako dvaput.
-
4
A sada čipkani prekrivač.
-
5
Sada namažemo kremom "čaršav", stavimo banane i višnje. "Jastuk" je namazan palačinak. Na njega spuštamo medinu glavu i šapu.
-
6
Sada sve to ušuškamo pokrivačem, koji sam ja premazala slatkom pavlakom. Povrh toga ide i čipkani prekrivač. I eto, usnulog i zadovoljnog mede!
NAJBOLJI DO SADA
Sastojci
kora
- 3 jaja
- 15 kašika šećera
- 13 kašika ulja
- 15 kašika mleka
- 15 kašika brašna
- 3 kašike kisele pavlake/krem sira
- 50 gr mlečne čokolade
- 1 kašika kakao praha
- 1 kesica praška za pecivo
fil
- 1 kg kajsija što zrelijih
- 700 ml mleka
- 3 kašike gustina
- 4 kašike brašna
- 5 kašika šećera u prahu
- 3 kesice vanilin šećera
- 125 gr maslaca/margarina
glazura
- 100 gr milka čokolade, malo mleka
- 200 gr kisele pavlake
Priprema
-
1
U umućen sneg od belanaca i navrh noža soli, dodati šećer i čvrsto umutiti. Dodati žumanca. Uz blago mešanje dodati ulje, u zagrejanom mleku otopljenu čokoladu, kiselu pavlaku, kakao, brašno i prašak za pecivo.
-
2
Ja tu smesu podelim u dve jednake činije. Tako mi je najlakše. Polovinu sipam u nauljen pleh-u ovom slučaju sa obručem koji se skida, prečnika 28 cm. Peći jedno 6-7 minuta i izvaditi iz rerne. Poređati kajsije, oljuštene i isečene na četvrtine. Preliti drugom polovinom i peći do kraja.
Da li je pečeno proveravam čačkalicom-provereno pouzdan metod.
-
3
Od hladnog mleka, predviđenog za fil uzeti toliko, da se u njemu lepo razmuti brašno i gustin. Ostatak sa vanilin šećerom, zagrejati i u njemu skuvati razmućen gustin i brašno.
Umutiti maslac sa šećerom u prahu. Dodati u ohlađen fil i mikserom izmešati, dok ne postane penasto.
Ja ovaj fil koristim za ruske kape. Uvek sam se pitala zašto mi je tako lep, kada je tako običan-brašno, mleko...
Filom premazati kolač i staviti u frižider. Brzo se stegne.
-
4
Milka čokoladu, meni najdražu noisette, otopiti u malo mleka. Dobro izmešati uz dodatu kiselu pavlaku. Eto dobre, kremaste glazure za ovaj sočan kolač.
žute ruže
Sastojci
za testo
- 400 gr mekog brašna-prosejanog
- 200 gr žutog-sitnog- kukuruznog brašna-prosejanog
- 1 kašika soli
- 100 ml toplog mleka
- 75 ml toplog jogurta
- 75 ml tople vode
- 5 kašika ulja
- 2 žumanceta
- 1 svež kvasac
- 1 kašičica meda ili šećera
za premazivanje
- 200-250 gr margarina/masti/maslaca
- 250-300 gr sira-ja sam švapski
- 2 belanceta
- 2 kašike griza
- malo praška za pecivo
Priprema
-
1
Ja sastavim mleko, vodu i jogurt i smalačim ih. U to dodam kašičicu meda/šećera, 1 kašičicu brašna i kocku kvasca. Promešam i to začas proradi. Prosejana brašna sastavim i osolim. Odvojim na stranu, jedno 2-3 kašike, jer se nikad ne zna kako koje brašno-pije-tečnost. Naspem nadošli kvasac, ulje i žumanca, i mesim na radnoj površini ručno, nekih desetak minuta. Ako je potrebno dodajem brašna. Secnem nožem, da vidim da li je dobro umešeno. Znala sam i za rupičastija testa, ali kukuruzno brašno nije baš -poslušno-. Nauljim testo, i vratim ga u činiju da narasta sat vremena.
-
2
Naraslo testo balago premesim, i podelim na 12 delova. Ja to radim ovako, tako mi budu najpribližnije veličine.
-
3
Svaki taj deo, oblikujem rukom u valjčić i podelim na tri dela. To su 36 kuglice. Pokrijem ih krpom, da se ne suše.
-
4
Tri kuglice testa, istanjim oklagijom na veličinu otprilike, tacne od šoljice za kafu. Premažem svaku mašću i nafilujem sirom. U izgnječen sir sam dodala belanca, griz i malo praška za pecivo.
-
5
Preklopim ih na pola i, ovlaš namastim.
-
6
Sada ih preklopim opet na pola.
-
7
Sada ova tri trougla složim ovako.
-
8
Zarolujem ih i prebacim u nauljen pleh za mafine.Ovaj moj, je plićih otvora, a ružice ispadnu lepše ako su otvori dublji. Ubacim ih u zagrejanu rernu na 200 stepeni/vi znate kako peče vaš šporet/, i posle, jedno pola sata ružice su pečene.
Na ovaj način-motanja-, možete spremiti bilo koje testo, a ružice će uvek izgledati drugačije.Ja sam ih jednom, radila i sa listovima šunke.
PITA-POGAČA
Sastojci
za testo
- 300 gr belog brašna
- 100 gr oštrog brašna
- 125 gr maslaca
- 2 jajeta
- pola kašičice soli
- 1 kašičica meda ili šećera
- 70 ml toplog mleka
- 5 gr tj četvrtina kocke kvasca
punjenje
- oko 250 gr kačkavalja-isečenog na 4 lista
- 8 šnita pršuta ili praške šunke
1 jaje za premazivanje
Priprema
-
1
U mlako mleko dodati med ili šećer, pola kašike brašna i izmrviti kvasac. Promešati i ostaviti da naraste.U prosejano brašno dodati pola kašičice soli, jaja i nadošli kvasac. Dodati i omekšali maslac. Zamesiti testo. To ide brzo. Pet-šest minuta mešnje i već je pod rukom lepa, elastična kugla testa. Pokriti činiju sa testom elastičnom folijom, ili testo staviti u kesu. I pravac u frižider, najmanje 6-7 sati, a može i duže. Ja sam testo zamesila uveče, pa je prenoćilo u frižideru.
-
2
Iako je sve vreme bilo u frižideru, testo je naraslo. Delim ga na dve nejednake lopte.
-
3
Da bih potrefila dimenziju kruga, testo tanjim na pobrašnjenoj, izvrnutoj tepsiji u kojoj ću peći. Jedno do oboda tepsije, a drugo neka bude većeg prečnika. Ja sam testo razlačila na prečnike od 26 i 28 cm, jer sam dobila takav recept. Pita-pogača je ispala malo deblja. Sad znam da testo treba rastanjiti-komotno za po 2 cm više, pa če pita-pogača biti i veća i tanja.
Olakšalo bi mi, ako neko zna, gde u Srbiji ima da se kupi ona stvarčica sa merama i prečnicima za testo. Da ne petljam, ovako, po tepsijama...
-
4
Na manje testo stavljamo šnite kačkavalja, umotane u šnite šunke ili pršuta. Kažu da je najlepše sa Brie sirom. Ja sam stavila neki -običniji- kačkavalj, ali sam se "otvorila"sa pršutom-njeguškim.
-
5
Preko toga sam stavila, ono drugo testo, čije sam ivice premazala vodom. Slobodno, ga malo razvucite, pa podvucite ispod donjeg testa. Evo ga ušuškano.
-
6
Evo ga u tepsiji sa pek papirom. Premazala sam ga umućenim žumancetom, pa opet u frižider na pola sata. Posle tog vremena testo, na sobnoj temperaturi, treba da odmori sat-sat i po vremena. Premazala sam ga, ovlaš, umućenim belancetom, i malo našarala.
-
7
I konačno u rernu, zagrejanu na 200 stepeni.
I evo je posle pola sata pečenja!
-
8
Priprema ove pite-pogače, je jednostavna i brza. Dugo je samo, kao i inače, čekanje. Te dok se hladi prvi put, pa drugi put, pa narastanje...
još jedna...
Sastojci
Priprema
-
1
U toploj vodi razmutiti kvasac, kašiku brašna i kašičicu meda ili šećera. Ostaviti kvasac da naraste. Brašno osoliti i u njega dodati, nadošli kvasac i mlako mleko. Zamesiti testo da se odvaja od posude, a onda ga doraditi na radnom delu.
Ja brašno prosejem za sve. Doduše, za zapršku ne prosejavam... Testo od prosejanog brašna, puno je vazduha. Kada ga dobro umesim, izlupam ga 5-6 puta o radni deo. Posle toga mu nema druge, nego da bude lepo šupljikavo testo. To pokazuje ovaj presek, koji sam napravila nožem.
-
2
Ova lopta testa je malo veća od pesnice. Premazanu uljem, ja sam maslinovim, vraćam je u posudu. Preko posude stavim kesu, i čekam da testo naraste.
-
3
Dok testo narasta, možete seckati ili rendati sastojke za nadev. Posle sat vremena, ovo testo je naraslo. I to baš.
-
4
Testo premesimo minut-dva. U izvornom receptu http://www.goodshomedesign.com/pizza-corona/,piše da testo treba razvaljati u krug, na pobrašnjenoj radnoj površini. Ja nisam. Razvaljala sam ga direktno na pek papiru, na poleđini podmazanog pleha. Ja sam na poleđini, jer mi je tako lakše, a vi kako je vama. U centru kruga, napravite rupicu u testu. Ja sam to uradila poklopcem od flomastera.
-
5
I sad nam je potreban još jedan krug. Možete ga nacrtati, ali vam savetujem da ga kao ja, samo obeležite. Ja sam u sredinu testa spustila, i ovlaš pritisnula, poklopac prečnika 15 cm. E sada, od te rupice, prema obeleženom krugu, sečete osam trouglova. One šire krajeve truglova ne sečemo. Od njih kreće kečap. Ne stavljamo ga do kraja testa, već ovako.
-
6
Preko kečapa ide nadev. Sastojci i količina nadeva, mogu biti po vašoj želji.
-
7
Trouglove, jedan po jedan, povlačimo preko nadeva i podvlačimo pod testo.
-
8
Evo ih, svi preklopljeni, premazani žumancetom i posuti susamom.
Sada pravac u rernu, zagrejanu na180 ili 200 stepeni. Opet svako poznaje svoj šporet. Za 15-20 minuta biće gotova, i uživanje može da počne.
-
9
Evo jeeee!
šuplje, a puno
Sastojci
- brašno, jaje, mleko, voda, ulje, so
- zelena salata, rendano jaje, pršut, krem sir
Priprema
-
1
Ovo je, jako, praktičan način mućenja testa za palačinke. Sastojci za palačinke uobičajeni, samo što ih stavljate direktno u flašicu. Važno je da flašica, na vrhu, ima onu pipu, ili kako već se zove. Važno je i da je ne prepunite, već da ima lufta za mućkanje. Promućkate nekoliko puta i testo je gotovo. Držite prstom otvor na flašici, da ne isfajtate kuhinju.
Ovo je flašica zapremine pola lite. Od ove količine smese u njoj, dobila sam 7 palačinaka.
-
2
Da vidim da li je gustina dobra. Jeste, dobra je.
-
3
Šaram mrežicu. Pečemo ih uobičajeno. Kada ih ispečem, pokrijem ih folijom.
-
4
Preko mrežice stavila sam zelenu salatu, po njoj krem sir, pršut, rendano jaje... i urolujem. Ako mrežica, negde i pukne-ništa strašno.
PICA PREKLAPAČICA
Sastojci
Priprema
-
1
Brašno osoliti i dodati mu prašak za pecivo. Dodati ulje(ja sam maslinovo) i jogurt. Zamesiti testo. Trebalo bi da je, sa ovom količinom sastojaka, taman kako treba. Posle kraće mešnje, testo je elastično. Ja ga zarežem nožem, i ako je rupičasto-to je to. Ostaviti ga da odstoji pola sata.
Za to vreme, vi spremite fil.
-
2
Iz praktičnih razloga, testo, kojeg ima poprilično, podelim na pola. Razvučem ga na, brašnom posutoj, radnoj površini. I vadim 4 kruga-toliko pravim pica. Podlogu vadim poklopcem za šerpu- prečnika 18 cm.
-
3
Prebacujem ih na, papirom obložen, pleh i premažem filom.
-
4
Ostatke testa, spajam sa onom drugom polovinom testa. Rastanjim ga oklagijom i opet vađenje krugova. Sada je to poklopac prečnika 20 cm, koji je taman toliko veći, da lepo poklopi fil i donju podlogu. Viljuškom, obavezno, ispritiskajte ivice testa, da ne iscuri fil.
Ova količina testa je dovoljna za 4 povelike pice. Pečem ih u dve ture u dobro zagrejanoj rerni. Višak testa je taman za nekoliko kiflica, ili pogačica koje ćete staviti oko pica i ispeći. A možete izrezati i koji oblik testa, i polepiti kao ja. Pa malo premažete žumancetom, pospete susamom.... E to već zavisi od volje, vremena...
-
5
Kada dobiju lepu boju-vreme je za vađenje iz rerne.
Sneguljica - pahuljica
Sastojci
- 600 gr. brasno
- 20 gr. zvezi kvasac ili 7 gr, instant
- 1 zlicica pecivo
- 100 ml. jogurt ili kiselo mleko
- 200 ml. mleko + 100 ml. ulje
- 2 zlicice soli
- 1 jaje
Za unutrasnjost, premazivanje i posipanje
- zavisi koliko ste zamesili i koliki vam kalup za izrezivanje sunka
- 1 jaje
- za posip susam, curekot, kim, krupna so, laneno seme, mak...
Priprema
-
1
Rastvorite kvasac u malo mlakog mleka, dodajte mu i neku kasiku brasna. U jogurt ili kiselo mleko rastvorite pecivo. Od ostale sastojke zamesite testo , a sa uljem domesite- treba da dobijete jedna fina struktura testa, nit je tvrda nit je mekana.Ostavite da udupla svoj obim - znaci da stasa.
-
2
Narezite suvomesnati proizvod koji ste izabrali na sasvim tanke snite - morate da nadjete ili modlu ili jednostavno jedna casa na koja sirina od te iste odgovara sa sirinom snite od suvomesnato.
Kad je testo gotovovo, na pobrasnjena radna povrsina sa okjlagijom razvalite na tanku koru - secite krugove. Na jedan krug od testa stavite parce od suvomesnato - iznad nje jos jedan krug od testa. Isecite na osam kraka, tako sto sredina nek ostane niezrezana - ona je spoj svih krakova. Sa zavrnete jedan krak levo - odma taj do nje- desno- stisnite sa prstima da se priljubi taj spoj. Tako uradite sa sve krakove, - to je to! znaci redot tako sve dok testo ne potrosite. Premazati, posipite sa posip koji ste izabrali i pecite oko 15-20 min, na 200 stepena.
Sredozemni duo - calzone sa punjenom pljeskavicom
Sastojci
Pljeskavice
- 40 dag miješanog mljevenog mesa
- 1/4 glavice luka
- 2 češnja češnjaka
- 1/2 jušne žlice ulja
- po ukusu soli i papra
- 2 listića/sottiletta čvršćeg topivog sira (može Ementhaler)
- 2 (malo deblje) kriške sira Gouda (cca 7 x 5 cm)
- po potrebi ulje za prženje pljeskavica
Calzone
- 25 dag običnog mekog brašna
- 1/4 kockice svježeg kvasca
- 1/2 kavene žličice šećera
- 1 dl mlijeka
- po potrebi mlake vode
- 1/4 čajne žličice soli
Priprema
-
Pljeskavice
-
1
Barem sat vremena prije pečenja pljeskavica, u većoj porculanskoj zdjeli dobro izmijesite meso, mljeveni ili vrlo sitno nascjeckani luk, zdrobljeni češnjak, ulje, sol i papar. Odložite na hladno mjesto, neka odstoji.
-
2
Pripremite alu ili prozirnu foliju (2 malo veća komada), malo je nauljite (premažite rukom) pa nauljenim rukama na foliji formirajte čim veću pljeskavicu. U sredinu položite listić topivog sira, na donju polovicu pljeskavice stavite krišku drugog sira, preklopite pljeskavicu (u polumjesec) i pritiščite uokolo da se krajevi dobro prilijepe. Na isti način formirajte i drugu pljeskavicu. Pecite ih u roštilj tavi na vrlo malo ulja dok s obje strane ne dobiju lijepu smeđu boju. Odložite kako bi se ohladile.
-
Calzone
-
1
Ugrijte mlijeko sa šećerom da je mlako, stavite kvasac, primiješajte žličicu brašna i ostavite na toplom da se zapjeni. Ostalom brašnu dodajte kvas, malo soli i toliko mlačne vode da možete umijesiti podatno tijesto za pizzu koje se ne lijepi za ruke. Ostavite na toplom da udvostruči obujam pa ga razdijelite na dva jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte u okrugao oblik (na pobrašnjenoj dasci) u veličini nekih 3,5 cm šire od pljeskavice. Na donji dio tijesta stavite punjenu pljeskavicu i preklopite gornjim dijelom da dobijete oblik polumjeseca. Krajeve tijesta dobro pritisnite, a možete i vilicom utapkati rub, kako se tijesto ne bi prilikom pečenja rastvorilo.
-
2
Pećnicu ugrijte na standardnih 220 st C (vrući zrak) ili 250 st. C u kombinaciji oba grijača.Kalup u kojem ćete peći calzone malo nauljite, stavite tijesto, premažite kistom sa malo mlijeka (da se površina ne osuši) i pecite dok calzone ne dobije lijepu boju. Neki volje bolje pečeno, neki svijetlo, pa je odabir vaš.
Piroške
Sastojci
- 2 dcl toplog mlijeka
- 2 dcl tople vode
- 2 žumanjka
- 50 g omekšalog margarina (koristila mast)
- 1 svježi kvasac ili vrećica suhoga kvasca
- 600 g brašna, po potrebi dodati
- 1 kašikica šećera
- sol
- ulje za pečenje
Priprema
-
1
Kvasca i šećer staviti u mlako mlijeko da kvasac nadođe.
U brašno staviti 2 žumanjka, mlijeko s kvascem, omekšali margarin (ja sam stavila mast), toplu vodu, posoliti i umjesiti meko tijesto. Ostaviti na toplom mjestu 1 sat da tijesto naraste.
-
2
Razviti tijesto na brašnom posutoj podlozi, sjeći pravokutnike i filovati čime volite i uviti u rolnice. Krajeve tijesta namazati vodom da se bolje zaljepe da ne iscuri punjenje.
-
3
Ulje (malo više ulja kao za pečenje krofni) dobro zagrijati i stavljati piroške. Kada porumene izvaditi na kuhinjski papir da se ocjede od viška ulja.
Naduvana pita
Sastojci
- 1/2kg kora za pitu
- 5 kom. jaja
- 1 šoljica ulja
- 1 šoljica kisele vode
- oko 500g sira
Za premaz:
- 1 šoljica vode
- 5 kašičica ulja
- 1 kašičica soli
- 1/2 kesice praška za pecivo
Priprema
-
1
Za premaz prokuvajte vodu i ulje sa solju i kad sklonite sa vatre umešajte i prašak za pecivo.
-
2
Za fil umutite jaja (može i mikserom) pa dodajte ostale sastojke i izmešajte. Ako vam je sir neslan , dodajte i malo soli.
-
3
Svaku koru delite na pola , tako da će te od jedne kore dobiti dva trougla.
-
4
Koru premažete prokuvanom vodom i uljem , podelite je na pola po širini, tu polovinu preklopite na pola pa nanesete fil, ponovo preklopite na pola i malo premažete vodom i uljem i uvijate u trougao. Po želji ,nakon što po drugi put preklopite koru možete staviti (na početku kore samo) parče nekog sira koji se neće rastopiti dok se pita peče ili parče salame, viršle i sl. sa malo origana i kečapa pa onda uviti u trougao.
-
5
Ako vam preostane fila izmešajte ga sa ostatkom ulja i vode pa premažite trouglove odozgo.
Ledena ananas torta
Sastojci
biskvit
- 5 bjelanjaca
- 100g šećera
- 100g mljevenih badema
- par zrna soli
fil
- 5 žumanjaca
- 600ml mlijeka
- 5 žlica gustina
- 100g šećera
- korica od 1 limuna
- 200g maslaca
- 1 doza ananasa(manja)
- 100ml soka od ananasa
fil2
- 3 šlag pjene Podravka
- kokos
- 1 šlagfiks
Priprema
-
1
Ulupajte bjelanjke sa solju i šećerom ,na kraju im lagano umješajte bademe
-
2
Izlijte u namašteni okrugli kalup i pecite na 180 otp 15 minuta.
Još vrući biskvit prelijte sokom od ananasa
-
3
Fil:
Izmješajte žutanjke šećer,gustin i koricu limuna sa 100ml mlijeka.
Ostatak 500ml mlijeka zakuhajte i dodajte ovu smijesu i skuhajte kremu.
Neka se krema upola ohladi da je još topla(ako želite čvršću kremu onda je skroz ohladite).
U pola toplu kremu umješajte maslac izrezan na listiće i dobro sjedinite
-
4
Narežite ananas i poredajte ga po biskvitu ili ga dodajte u kremu(po želji)
.
Prethodno obavezno oko biskvita stavite obruč od kalupa i onda slažite voće i kreme ,tortu ćete lakše nafilovat i bit će vam ravnija
-
5
Preko ananasa namažite kremu
-
6
Ulupajte Podravkine tri šlag pjene zajedno sa šlagfiksom,jednu šlag pjenu ostavte za ukrašavanje a dvije premažite po žutoj kremi,stavite tortu na hlađenje
.
-
7
Ukrašavnje:
Naštrcajte obrub torte ovako
-
8
Gornji obrub ovako
-
9
Sredinu pospite sa malo kokosovog brašna
-
10
I na kraju ukrasite komadićima ananasa
,tortu dobro dobro ohladite
-
11
Presjek
Нема коментара:
Постави коментар