Višnjin san
Sastojci
Priprema
-
Cijela jaja umutiti sa šećerom u gustu smjesu, pridodati ulje, zatim sve ostale sastojke po redu.U manju tepsijicu, podmazanu i posipanu krušnim mrvicama izliti pola smjese, zapeći oko 10-ak min, rasporediti višnje, i preliti ostatkom smjese, peći još oko 25 min.na 180C, pečen kolač posipati šećerom u prahu i uživati dobar vam tek!
Svečana torta od lješnjaka
Sastojci
- Biskvit:
- 125g maslaca sobne temperature
- 150 g šećera
- 1 burbon vanili šećer
- prstohvat soli
- 4 kom jaja
- 200 g brašna
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 125 g prženih mljevenih lješnjaka
- 125 ml mlijeka
- Za premaz biskvita:
- 4 žlice tamnog nougat namaza po želji(nutella..)
- Krema 1.
- 500 ml mlijeka
- 1 vrećica pudinga od vanilije
- 2 ravne žlice gustina
- 100 g šećera u prahu
- 200g maslaca
- Krema2.
- 3,5 dl mlijeka
- 3 vrhom pune žlice gustina
- žlica nutelle +70 g šećera u prahu
- 1,5 dl slatkog vrhnja
- 50 g prženih mljevenih lješnjaka
- Za obruč: jedan oslikani biskvit
- završni ukras: sezonsko voće,jagode,maline itd
- bijela i tamna čokolada
Priprema
-
1
Uzmite cijelu potrebnu količinu lješnjaka i prepecite ih u pećnici,očistite od ljuske i sameljite,odvojite dio za biskvit ostatak stavite po strani za tamnu kremu.
-
2
Za biskvit pjenasto izmješajte omekšali maslac sa obje vrste šećera,dodajte jedno po jedno jaje,mješajte dok ne dobijete homogenu masu,dodajte postepeno brašno pomiješano sa praškom za pecivo,mljevene lješnjake i mlijeko.
Smjesu izlijte u kalup 26 cm prethodno namazan masnoćom i posut brašnom.Pecite na 170C OKO 35-40 min,provjerite čačkalicom biskvit pred kraj pečenja.
-
3
Pečeni biskvit ostavite hladiti u kalupu u kojem se pekao oko 10 min.prekriven vlažnom krpom.Prohlađeni biskvit prerežite na pola i ostavite ga hladiti u potpunosti.
Za to vrijeme ispecite oslikani biskvit.Ja sam za ovu tortu radila ovaj oslikani biskvit po receptu sa jednog bloga,do njega vas ne mogu dovesti linkom,ali najsličniji je oslikanom biskvitu od elune pomozite si ovim njezinim receptom. Biskvit oslikajte po svojoj želji,kod mene je u verziji sa dodatkom kakaoa i bijele smjese za točkice,mašti na volju.
Pečeni oslikani biskvit izrežite na trake i iskrojite prema pečenom biskvitu.Trake sam rezala za oko 2,5 cm šire nego je ukupna visina pečenog biskvita torte da bi kada se stavi drugi fil bio potpuno u ravnnini sa rubom.
-
4
Za prvu kremu u dijelu hladnog mlijeka razmutite puding,i gustin zakuhajte ostatak mlijeka i ukuhajte smjesu kuhajte do gustine.Kuhanu kremu prekrijte prozirnom folijom i ostavite ju hladiti.
Posebno pjenasto izmješajte maslac sa šećerom u prahu i dodajte ohlađenoj kuhanoj smjesi da bi ste dobili finu vanili kremu sa maslacem.
-
5
Krema druga:
Od ukupne količine mlijeka oduzeti 1 dl u njemu razmutiti gustin,zakuhati u kipuće mlijeko,kuhati do gustoće,pokriti folijom i ohladiti.
Posebno čvrsto izmješati slatko vrhnje,dodati ga u ohlađenu kremu dodati šećer u prahu,nutellu,mljevene lješnjake.
-
6
Filovanje:
Donju polovinu prerezanog biskvita namazati nutellom,preko nje premazati prvi dio vanili kreme sa maslacem,preklopiti biskvitom,i cijelu tortu posebno sa strana obilno namazati ostatkom vanili kreme.Uokolo postaviti obruč od oslikanog biskvita,lagano rukama pritisnuti uokolo da se biskvit dobro prihvati,uzeti vrpcu povezati ju uokolo biskvita,i ostaviti u hladnjaku da se dobro prohladi prije stavljanja čokoladne kreme.
-
7
Nakon što se torta prohladila staviti i čokoladnu kremu,dobro zaravnati od gore,zatim poslagati voće po želji,jagode,maline..sve završno ukrasiti bijelom otopljenom čokoladom i sitno sjeckanim komadićima tamne čokolade,prohladiti ju prije posluživanja i tada samo uživati.
Japanka
Sastojci
kore ( mera za jednu, prave se ukupno 3)
- 3 jaja
- 4 kašike šećera
- 3 kašike brašna
za dve kore još po...
- 1 kašika kakaa
- 1 štangla rastopljene i ohlađene čokolade
preliv za kore
- 250 gr šećera
- 250 gr vode
- malo soka od limuna
beli fil
- 750 ml mleka
- 10 kašika šećera
- 6 kašika oštrog brašna
- 250 gr putera
braon fil
- 80 gr čokolade
- 10 kašika šećera
- 6 kašika mleka
- 125 gr putera
- 250 gr mlevenih oraha
Priprema
-
Kore
Umutiti jaja sa šećerom u gustu masu, pa špatulom umešati brašno blago prevrćući. Masu sipati u podmazan i brašnom posut okrugli pleh prečnika 28 cm. Peći dok blago ne porumeni (petnaestak minuta).
-
1
U sledeće dve kore dodati po kašiku kakaa i po štanglu otopljene i prohlađene čokolade.
Ukupno se peku 3 kore, dve tamne i jedna svetla.
Ispečene kore preliti prelivom koji napravimo tako što prokuvamo šećer, vodu i sok od limuna.
-
Beli fil
Skuvati u mleku šećer i brašno, pa u prohlađeno dodati umućen puter.
-
Braon fil
Provriti na ringli mleko, šećer i čokoladu, dodati puter i mleveni orah.
-
Filovanje
-
1
Svetlu koru podeliti na osam delova, svaki premazati braon filom i uviti u kiflice.
-
2
Tamnu koru premazati belim filom, po obodu poređati kiflice, sredinu ispuniti braon filom a premazati ga i preko kiflica.
-
3
Preklopiti drugom tamnom korom, premazati belim filom. Dekorisati po želji. Ja sam premazala ganaš kremom odozgo i sa strane i posula čokoladnim komadićima.
Slonovo oko
Sastojci
Za zuti rolat:
- 5 celih jaja
- 5 kasika secera
- 5 kasika brasna
- dzem od kajsije
Za tamni rolat:
- 7 belanaca
- 7 kasika secera
- 3 zumanca
- 10 kasika mlevenih oraha
- 3 kasike brasna
- pola kesice praska za pecivo
- fil:
- 4 zumanca
- dve kesice vanilin secera
- 100 grama cokolade
- 50 grama margarina
- 1 dl mleka
- malo ruma i kasika mlev. oraha
- za cokoladnu glazuru:
- 100 gr. cokolade, dve kasike ulja i kockica margarina
Priprema
-
1
Pripremiti zuti rolat: Mutiti cela jaja sa secerom dok se secer ne otopi, potom umesati brasno, izliti u pleh oblozen peki-papirom i ispeci u rerni. Izvaditi pecen rolat, pazljivo odlepiti od papira i blago ga saviti u rolat (ja ga nisam umotala u vlaznu krpu, sasvim lepo se i ovako savije, ne puca).
-
2
Pripremiti tamni rolat: Mutiti belanca u cvrst sneg, dodati secer i mutiti dok se ne otopi, zatim polako ubaciti jedno po jedno zumance (mutimo najslabijom brzinom miksera). Varjacom, pazljivo, umesati orahe pomesane sa brasnom i praskom za pecivo. Izliti u pleh postavljen peki-papirom, ispeci ( paziti da ne zagori, treba blago da potamni), pazljivo odlepiti od papira i uviti u rolat.
-
3
Dok se patispanji peku, pripremiti fil. Izmisirati zumanca i vanilin secer i staviti posudu da se fil kuva na pari. Kada fil pocne da se zgusnjava, za desetak minuta, ubaciti cokoladu izlomljenu na kockice, margarin i mleko, mesati da se sve fino sjedini i skinuti sa vatre. Na kraju umesati dve, tri kasike ruma i mlevenih oraha.
-
4
Rolate filovati dok su mlaki, lepse se razmazuje. Najpre zuti patispanj obilno premazati dzemom od kajsije i urolati. Tamni patispanj premazati filom, potom na njegov pocetak staviti uvijeni zuti rolat a onda uviti i tamni rolat. Premazati u tankom sloju dzemom i gore staviti cokoladnu glazuru (u mikrotalasnoj otopiti cokoladu, ulje i komadic margarina).
Sarena torta....
Sastojci
- Biskvit: 12 bjelanjaca
- 15 zlica secera
- 3 zlice brasna
- 100gr. kokosa
- 100gr. mljevenih orasa
- 50gr. rendane cokolade
- Fill: 1L mlijeka
- 12 zumanjaca
- 10 zlica brasna
- 200gr. secera
- 500gr.putera
- 100gr.kuhinjske cokolade
- 100gr.isprezenih i isjeckanih orasa
- rum po zelji...
Priprema
-
1
Ukljucite pecnicu na 190C.
1 BISKVIT:Umutiti 4 bjelanjka sa 5 zlica secera.Dodati 1 zlicu brasna i nastavite da miksate.Zatim dodati 100gr. kokosa.Uzmite spatulu i sa spatulom umijesajte kokos.Dobro pomastite i pobrasnite kalup za pecenje ili oblozite kalup sa papirom za pecenje.Stavite peci 10-15 min.
-
2
2 BISKVIT:Umutite 4 bjelanjca sa 5 zlica secera.U to dodajte 1 zlicu brasna.Sa spatulom umijesajte 100gr. mljevenih orasa.Stavite peci 10-15 min.
-
3
3 BISKVIT:Umutite 4 bjelanjca sa 5 zlica secera.U to dodajte 1 zlicu brasna.Sa spatulom umijesajte 50gr. rendane cokolade.Stavite peci 10-15 min.
-
4
FILL:Od 1 L. mlijeka oduzmite 150 ml.
12 zumanjaca izmijesajte sa 15 zlica brasna i 150 ml.mljeka.
850ml. mljeka i 200 gr.secera stavite da prokuha.
U prokuhalo mlijeko sipajte smjesu zumanjaca.
Mutite dok se smjesa ne zgusne.Skinuti sa peci i ostavite da se ohladi.
U ohladen fill dodajte 500gr.putera.
-
5
Podijelite fill na 3.
1 FILL: dodajte 100gr.istopljene kuhinjske cokolade.
2 FILL:dodajte 100gr.preprzenih i isjeckanih orasa.
3 FILL:ostaje isti.
-
6
REDANJE:
Kokos biskvit-cokoladni fill
Cokoladni biskvit-orasasti fill
Obicni bikvit-obicni fill
Brze kakao kocke
Sastojci
- 4 jaja
- 10 kasika secera
- 10 kasika* brasna
- 1 kesica praska za pecivo
- 4 kasike suvog grozdja
- 4 kasike mlevenih oraha
- 3 kasike kakaa
- 2 dl. kisele pavlake
- za premaz:
- 4 kasike dzema od kajsija ili sljiva
- za glazuru:
- 70 gr. margarina
- 100 gr. cokolade
- 2 kasike secera
- malo mleka (4,5 kasika)
Priprema
-
1
Penasto umutiti zumanca sa secerom, dodati kiselu pavlaku pa brasno pomesano sa praskom za pecivo, kakao, suvo grozdje (koje je prethodno potopljeno u toploj vodi da omeksa pa ocedjeno) i orahe. Zatim polako dodati umucen sneg od belanaca, lagano mesajuci varjacom.
Sipati u pleh oblozen peki papirom (30x20 cm) i peci u zagrejanoj rerni, na 180 stepeni, vreme pecenja prilagoditi svojoj rerni, kod mene se peklo 20 minuta.
Vruc kolac premazati dzemom a kada se on malo prosusi premazati cokoladnom glazurom. Ona se pravi tako sto se svi sastojci otope na pari ili u mikrotalasnoj, ostavi da se prohladi i zgusne pa prelije preko kolaca.
* u pitanju su pune kasike, ali ne vrhom pune
Male vinske potkovice
Sastojci
- oko 450 gr. brasna
- 150 gr. margarina
- 1 dl belog vina
- 3 kasike secera u prahu
- 2 kesice vanilin secera
- prstohvat soli
- za glazuru 100 gr.cokolade i 3 kasike ulja
Priprema
-
1
Pomesati razmeksali margarin sa secerom i vanilin secerom, zatim dodati brasno, so i vino pa mesiti da se dobije srednje meko testo (mozda ce biti potrebno jos malo brasna).
Testo podeliti na 16 delova, od svakog komada testa formirati valjak debljine prsta, seci ga i formirati male potkovice. Redjati ih na pleh oblozen peki papirom i peci u rerni. Ispeku se za manje od 10 minuta, paziti da ostanu bele, ne smeju da pozute! Pekla sam ih na 180 stepeni, najbolje je temperaturu pecenja odrediti prema svojoj rerni.
Ostaviti ih na papiru da se prohlade a zatim umakati krajeve u prohladjenu glazuru koja se napravi tako sto se cokolada i ulje rastope na pari ili u mikrotalasnoj.
Redjati ih na celofan ili resetku dok se glazura ne stegne.
Domaće kocke
Sastojci
- 180g smeđeg šećera
- 3 kom jaja
- 200g brašna
- 1/2 omota praška za pecivo
- 180 ml ulja
- 100 ml mlijeka
- naribana korica jedne naranče ili limuna
- 50g mljevenih oraha
- 1 žlica ruma,žličica burbon vanilije
- 30 g naribane čokolade
- po želji 100 g čokolade za glazuru ili 100 g pekmeza ili šećer u prahu
Priprema
-
1
Pjenasto izmiješati šećer i cijela jaja,dodati ulje,lagano dodati izmiješano brašno i prašak za pecivo,mlijeko,orahe,čokoladu,ribanu koricu naranče,rum i po želji malo burbon vanilije..smjesu iziti u manji četvrtasti kalup ili okrugli promjera 24cm dobro obmazan masnoćom i posipan brašnom i peći oko 30 min.na 180C. Kolač po želji preliti čokoladom otopljenom na pari sa malo mlijeka,ili premazati pekmezom,ili samo posuti šećerom u prahu...
Žuti kolač
Sastojci
Priprema
-
Pomiješati u posudi brašno, griz, prašak za pecivo, zasebno pjenasto umutiti šećer i jaja u gustu smjesu, dodati, ulje te potom jogurt u koji je dodan extrakt limuna i korica ribana, na kraju dodati suhe sastojke.Manji lim podmazati i posipati brašnom, peći kolač na 180C oko 25-30 min.Pečen kolač prohlađen zaliti prokuhanim preljevom vode,šećera i soka limuna.
Posluživanje
Ako nemate extrakt limuna naribajte koricu cijelog limuna,i u preljev dodajte sok 2 kom limu
Sastojci
Priprema
-
Umutiti cijela jaja sa šećerom i dodati sve ostale sastojke i isipati masu u podmašćen i brašnom posipanu manju tepsijicu. Peći na 180 C oko 25 minuta . Pečeni biskvit zaliti kuhanim mlijekom i šećerom, odgore staviti šlag, ukrasiti ribanom čokoladom i ohladiti prije služenja.
Crni kolač
Sastojci
Priprema
-
Čvrsto umutiti snijeg od bijelanjaka, postupno dodati šećer ulje , žumanjke , mlijeko , pomješano brašno, kakao i prašak za pecivo.Podmazati manju tepsiju i u njoj peći biskvit na 180C oko 20 min.Za to vrijeme prokuhati mlijeko i šećer za preljev i vreo kolač preliti sa vrelim preljevom.Kolač će totalno isprva plivati u mlijeku ali za par minuta biskvit sve upija i postaje savršen.Za glazuru otopiti sve sastojke, preliti kolač i ohladiti ga i služiti sa tučenim slatkim vrhnjem.
-
Sastojci
mjera je šalica od 1dl
- 2 šalice brašna
- 2 šalice šećera
- 2 šalice mlijeka
- 200g mljevenog maka
- 2 kom jaja
- 250g margarina
- 1 prašak za pec.
- Krema:
- 100g čokolade za kuhanje
- 50g kakaoa
- 3 žlice šećera
- 1 vanil.šećer
- 1 žlica ruma
- 125g margarina
- 2 kom jaja
Priprema
-
Pjenasto umutiti margarin sobne temperature,šećer, zatim jaja, dodati brašno pomiješano s praškom za pec, te naizmjence mak i toplo mlijeko.Smjesu isipati u namaštenu tepsiju i peći biskvit oko 20 min na 180C.Za kremu na pari kuhati jaja i šećer, oko 15 min.dodati kakao, rum, topljenu čokoladu i još malo kuhati, skinuti sa vatre i odmah primješati margarin.Preliti preko kolača.Rezati šnite ili kocke.Dobar tek!
Bakino višnjasto
Sastojci
Priprema
-
Izmutiti žumanjke i šećer, dodati ulje, mlijeko i brašno i praš.za pecivo pomiješane i na kraju snjeg od bjelanjaka.U podmazani pleh isipati dio žute smjese, lagano ga zapeći, višnje uvaljati u malo brašna i složiti gore na biskvit, te zaliti ostatkom biskvita u koji se umiješao kakao.Zapeći na 180C OKO 25 min.Posipati šećerom u prahu!
Mamine langošice
Sastojci
Priprema
-
U mlako mlijeko staviti kvasac i prstohvat šećera, u pjenasti kvas dodati mlaki jogurt sve zajedno promiješati i sipati u brašno, dodati jaje, sol i zamijesiti tijesto.Tijesto pokriveno ostaviti na toplom oko 1/2h, zatim ga razmijesiti, razvaljati debljine 1/2cm, rezati kvadrate, u sredini svakog kvadrata napraviti prorez, peći na zagrijanom ulju.
-
Kinder pingvi šnite
Sastojci
Biskvit:
- 5 kom bjelanjaka
- 1 jušna žlica meda
- 5 žlica brašna
- 1 žlica velika i navršna puna kakaoa
- 2 žlice ulja
- 5 žumanjaka
- 1/2 kašič. praška za pecivo
- Fil:
- 2,5 dl slatkog vrhnja i po želji 1 žlica šećera u prahu
- 1,5 dl hladnog mlijeka
- 1 vrećica želatine u prahu
- Preljev: 100g čokolade za kuhanje
- 100g mliječne čokolade
- 150g margarina
Priprema
-
1
Umutiti bjelanjke, dodati im med, jedno po jedno žumance, ulje, i na kraju brašno sa praškom za pecivo i kakao.Izliti na široku tepsiju od pećnice postavljenu papirom za pečenje , vrlo kratko peći na 180C, oko 10-tak min.Prohlađen biskvit prerezati na pola po dužini tepsije u kojoj se pekao.Za fil izmutiti slatko vrhnje, u dobro umućeno postepeno dodavati mlijeko, dobro izraditi ,želatinu pripremiti po uputstvu i mlaku dodati u smjesu. Za čoko preljev: otopiti na pari obje vrste čokolade i margarin .Otopljeno malo prohladiti.Slagati donja kora, tanki premaz od vrhnja(pola smjese)preko toga preliti čokoladnim preljevom,ostaviti čoko preljev malo stegnuti u hladnjaku radi lakšeg nastavka filovanja, odgore drugi dio premaza od vrhnja, drugio dio kore i odgore preliti sa čokoladnim preljevom.
Kornet torta
Sastojci
testo
- 7 belanaca
- 7 kasika przenih mlevenih lesnik
- 5 kasika mlevene plazme
- 3 kasike rendane cokolade
- 7 kasika secera
zuti fil
- 14 zumanaca
- 120 gr secera
- 30 gr gustina
- 4 deci mleka
- 125 gr putera
- 250 gr putera
- 50 gr prah secera
- 250 gr mlevenih przenih lesnika
- 3 kese vanilin secera
kornet fil
- 6 kesa slaga
- 4 deci mleka
- 150 gr rendane cokolade
- 50 gr przenih mlevenih lesnika
- 6kese slega da oblozimo tortu
Priprema
-
Testo- Od navedenih sastojaka ispeci 2 kore (kolicina je napisana za jednu koru znaci svega puta 2 # Zuti fil-14 zumanaca, 125 gr secera, 30 gr gustina skuvati u 4 de ci mleka jos kad je topao krem dodati 125 gr putera.Ostavimo da se ohladi.250 gr putera, 50 gr prah secera, 250 gr przenih mlevenih lesnika i 3 kesice vanilin secera dodamo. # Kornet fil-6 kese slaga umutimo sa 4 deci mleka dodamo 150 gr rendane cokolade 50 gr przenih i mlevenih lesnika. # Filujemo-testo pa pola zutog fila na to ceo kornet fil od slaga na to drugo testo i na njega zuti fil.Odgore ge nemezemo sa slagom.
Нема коментара:
Постави коментар