понедељак, 14. април 2014.

     Nadaljski kolač


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Penasto umutiti jaja sa secerom, a zatim, muteci najmanjom brzinom miksera dodati ulje, brasno pomesano sa praskom za pecivo, orahe i mleko. Sipati u podmazan i brasnom posut pleh (moj je dimenzija 35x25) i peci na temperaturi od 180 stepeni. Proveriti cackalicom da li je kolac pecen, kod mene se ispece za 15, 20 minuta.
  2. 2
    Dok se kolac pece pripremiti nadev: prokuvati 10 kasika secera sa 6 kasika vode, kada se secer istopi, skloniti sa vatre i dodati puter iseckan na kockice, izlomljenu cokoladu i mesati dok se ne istopi. Zatim dodati keks i orahe pa preliti preko prohladjenog kolaca.
    Posuti kolac mlevenim orasima ili cokoladnim mrvicama i seci na stanglice ili kocke kada se ohladi.

    Pijana crnkinja 


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Pomesati sve sastojke za biskvit, pa mutiti mikserom par minuta. Smesu sipati u pleh (velicine 30x20) i peci u rerni na 180 stepeni. Kada se biskvit prohladi, horizontalno ga preseci na dva dela.

    Dok se pece biskvit, skuvati puding od cokolade u 4 dl zasladjenog mleka. Donju koru premazati prohladjenim pudingom, pa po njemu rasporediti ocedjene visnje koje smo poprskali sa nekoliko kasika visnjevace. Poklopiti gornjom korom, malo pritisnuti rukama da se izravna a onda staviti cokoladnu glazuru.

    Za glazuru otopiti na tihoj vatri sve sastojke, pa kada se prohladi i pocne da se zgusnjava, preliti preko kolaca.

Posluživanje

Moj savet je da se biskvit pece u najvecem plehu od rerne, 40x30, pa ga preseci na pola po duzini, tako ce sigurno obe kore biti podjednake debljine, sto ja nisam uradila pa mi je donja kora ispala tanja ;) Recept je iz starog broja casopisa Blic Zena, u originalni su isle maline. Ja sam dodala visnjevacu i koristila visnje iz zamrzivaca, mislim da je to bolja kombinacija ;)) Naravno, ako ce kolac jesti i deca, izbacite visnjevacu...;)

  Kraljica Marina


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Kora:
     Ostaviti margarin da dostigne sobnu temperaturu tj. da omekša kako bi se lako mutio. Umutiti margarin sa šećerom pa tome dodati orahe, brašno i prašak za pecivo. Posebno umutiti belanca, pa dodavati kašiku po kašiku umućenih belanaca u prethodnu masu. Dobijeno testo razliti u podmazan i pobrašnjavljen pleh. Peći dok kora blago ne porumeni u prethodno zagrejanoj rerni.
  2. 2
    Žuti fil:
    Umutiti penasto žumanca i šećer. Kada je kora pečena preliti sa žutim filom, ugasiti rernu i vratiti pleh u rernu da se žuti fil sasuši.
    Možete držati i 3-4 min u uključenoj rerni pa onda ugasiti rernu i ostaviti da se kolač ohladi u rerni kako bi se žuti deo sasušio. Vodite računa da ga ne presušite, onda će pucati kada se seče. Takođe ne valja ni da ostane živ, jer će onda da curi.
  3. 3
    Crni fil:
    Mleko i šećer staviti da provri, tome dodati margarin, lešnike, čokoladu i keks (ja sam koristila mlevenu plazmu tako mi je najlepsi ukus).
    Crni fil sipati preko žutog ali kada je kolač ohladjen. Ako vam se teže razliva crni fil, pokvasite ruke hladnom vodom i blago ga rukama rasporedite po kori i žutom filu.

  4. 4
    Odgore posuti mlevenim orasima, lešnicima, rendanom čokoladom.

      Šareni trouglovi


Sastojci

  •  Prvi sloj:
  •  300 gr šećera
  •  1 dl vode
  •  500 gr mlevene suve smokve
  •  Drugi sloj:
  •  300 gr šećera
  •  1 dl vode
  •  rendana kora jedne pomorandže
  •  250 gr mlevenih oraha
  •  Treći sloj:
  •  250 gr bele ili crne čokolade
  •  5 kašika ulja
  •  ukupno 400 gr seckanih badema, lešnika, oraha, kikirikija, žele bombona...

Priprema

  1. 1
    Prvi sloj:
    Ušpinovati šećer sa vodom i tome dodati mlevenu suvu smokvu.
    Toplu masu rasporediti po oblandi.
  2. 2
    Drugi sloj:
    Ušpinovati šećer sa vodom, tome dodati rendanu koru od pomorandže i orahe.
    Dobijenu masu rasporediti preko sloja od smokve.
  3. 3
    Treći sloj:
    Iseckati ukupno 400 gr badema, lešnika, oraha, žele bombona, kikirikija.... (po svojoj želji možete kombinovati sastojke, ali da ukupno bude 400 gr).
    Rastopiti 250 gr čokolade sa uljem. Možete koristiti crnu ili belu po vašoj želji.
    Razliti čokoladu preko prethodna dva dela i preko vruće čololade posuti prethodno iseckane sastojke.

  4. 4
    Kada se kolač ohladi seći na trouglove.
  5. 5
    Napomena:
    Ja nisam stavljala ni belu ni crnu čokoladu. Samo sam iseckala šarene žele bomobne koje sam posula preko drugog sloja i utabala u njega dok je još bio topao. A količina koju sam utrošila je bila manja od 400 gr. Otprilike oko 100 gr žele bombona, dovoljno da se lepo prekrije ceo kolač.
    Svakako je lepše u kombinaciji sa svim ostalim sastojcima i čokoladom, ali sam ih ja ovaj put izostavila.

     Kolač sa makom

Sočni kolačići u kojima možete uživati i za vreme posta ukoliko mleko zamenite vodom. Makoljupci izvolite!

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Izmešati sve suve sastojke u jednoj posudi. Tome dodati mokre sastojke. Mikserom mutiti dok se masa ne ujednači.
  2. 2
    Dobijenu masu sipati u pleh koji ste prethodno premazali margarinom i posuli brašnom. Pleh u kome sam pekla je dimenzija 38x22cm.
    Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok se kolač ne odvoji od ivica pleha.
  3. 3
    U jednu manju posudu staviti džem i toplu vodu. Izmešati kašikom dok se masa ne ujednači.
    Smesom premazati ceo kolač dok je još topao.
    Ja sam koristila džem od šljiva, ali je meni najleši sa džemom od šipka.
  4. 4
    Čokoladu istopiti sa margarinom i uljem. Ohlađen kolač premazati glazurom.
    Kada se glazura stegne seći u kockice

     Toblerona


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Lagano zagrevati  margarin, čokoladu, šećer, med i koka kolu, lagano mešajući dok se svi sastojci ne sjedine i istope.
  2. 2
    U masu dodati lešnike, badem i keks.
    Dobijenu masu razliti u trouglasti pleh u koji ste prethodno stavili celofan, kako bi se kolač lakše izvadio iz kalupa.
  3. 3
    Kalup stavite u frižider ili zamrzivač da se masa što pre stegne.
    Izvadite kolač iz kalupa i preko stavite glazuru od čokolade.
    Kada se glazura stegne kolač secite na tanke šnitice.
  4. 4
    Od dobijene mase dobićete dva pleha ovog kolača. Moj pleh je dužine 35 cm.

       Ciganski kolač

    Ciganski kolač

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Penasto umutiti belanca u čvrst sneg. Tome dodati šećer, zatim žumanca, mleko i ulje. Izmšajte prašak za becivo sa brašnom pa sve dodajte u prethodnu masu, zatim dodajte kakao. Na kraju narendajte koricu limuna u masu, lagano promešajte da ujednačite masu i sipajte je u pleh koji se prethodno podmazali i posuli brašnom.
    2. 2
      Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok se kora lagano ne odvoji od ivice pleha.
      Ja sam ovaj put pekla u plehu 38x22cm pa je deblji nego prethodni put. Tada sam pekla u plehu 30x35cm.
    3. 3
      Pečenu koru prohladite, pa prelijte sa 1l mleka.
      Ostavite da kora upije mleko, pa je premažite sa džemom po vašem ukusu.

    4. 4
      Umutite slatku pavlaku ili šlag i premažite preko kolača.

         Ciganka

    Crnac sa tri jaja ;)

    Sastojci

    • za koru

    •  3 jajeta
    •  10 kasika secera
    •  12 kasika mleka
    •  12 kasika ulja
    •  14 kasika brasna
    •  1 prasak za pecivo
    •  2 kasike kakaa
    •  100g seckanih oraha
    • za preliv:

    •  350ml mleka
    •  12 ravnih kasika secera
    • i jos

    •  400g (10 prepunih kasika) domaceg pekmeza od sljiva
    •  200g slag kreme
    •  250-300ml kisele vode
    •  ili 150g narendane cokolade (umesto slaga)

    Priprema

    1. 1
      Jaja umutiti sa 10 kasika secera. Dodati 12 kasika mleka, 12 kasika zejtina, 14 kasika brasna pomesanih sa 1 praskom za pecivo, 2 kasike kakaa i mikserom na najslabije izjednaciti. Dodati seckane orahe, promesati i sipati u nauljen i pobrasnjen pleh br. 28 (ili manji cetvrtasti ako hocete da secete kocke). Pecenu i malo prohladjenu koru preliti hladnim mlekom u koje ste mesanjem ostopili secer. Kad je lepo ohladjeno premazati dzemom od sljiva i slag kremom umucenom sa kiselom vodom ili posuti krupno rendanom cokoladom.

      Kolač sa kiselim mlekom


    kolač sa kiselim mlekom

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Odvojit belanca od žumanaca. Penasto umutiti belanca. Tome dodati šećer i vanil šećer, zatim žumanca.
      U kiselo mleko ili jogutr razmutiti prašak za pecivo. Sve zajedno dodati u umućena jaja.


    2. 2
      Smanjiti mikser na najmanju brzinu i tome dodati lagano, griz i orahe.
      Ja volim dodati i suvo grožđe i suvu brusnicu, ali ovaj put nisam imala kući pa sam je izostavila.
    3. 3
      Masu razlijte u pleh koji je prethodno podmazan i posut brašnom.
      Ja sam pekla u plehu dimenzija 30 cm x 35cm.
      Peći u zagrejanoj rerni.
    4. 4
      Preliv:
      Stavite šećer i vodu u šerpu. Lagano promešajte da se šećer sjedini sa vodom i ostavite da provri. Pustite neka vri od 3-5 minuta. Ne treba da se prešpinuje.
      Ako vam je puno gust sirup možete ga razblažiti sa jos malo vode.
      U sirup dodajte isceđeni sok od limuna. Ne treba vam ceo limun. Pola manjeg će biti sasvim dovoljno. Možete dodati i više ako volite kiselkastiji ukus.
    5. 5
      Topao kolač prelijte sa toplim prelivom, ali ne sa ključalim.
      Izvadite kolač i pustite ga da odmori oko 5 minuta. Isto tako i sirup ostavite da odstoji oko 5 minuta, da se malo prohlade. Potom prelijte kolač sa sirupom.

    6. 6
      Ohlađen kolač secite na kockice ili rombove i uživajte!

                                     Prolećno testo

    Kolač koji je u mom kraju neizostavan na slavama. Ja ga nisam nešto volela dok sam bila mala, a danas su mi ovakvi, starinski kolači najdraži!

    Prolećno testo

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Penasto umutiti mast (margarin ili maslac) sa šećerom. Posebno umutiti belanca u čvrst sneg. Pa ih lagano, nabolje kašikom sjediniti sa umućenom mašću. Brašno, orahe i prašak za pecivo izmešati, pa lagano dodati u umućenu masu.
    2. 2
      Dobijenu masu razliti u pleh koji je podmazan i posut brašnom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok lagano ne porumeni od gore.
      Pleh u kome sam pekla je dimenzija 38x22 cm.

    3. 3
      Žumanca, prah šećer i vanil šećer penasto umutiti. Preliti preko pečenog kolača dok je još uvek vreo. Pa vratiti u toplu rernu još otprilike 3-4 min. Isključiti rernu i ostaviti da se kolač tako ohladi u rerni.
    4. 4
      Ohlađen kolač iseći na štangle.

        Katarina torta

    Katarina torta

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Kora 1 i 3:
      Odvojiti belanca od žumanaca. Dobro umutiti belanca dok se ne dobije čvrst sneg. U  to dodajte šećer, potom žumanca. Smanjiti mikser na najmanju brzinu pa lagano, kašiku po kašiku dodati brašno, orahe i kakao.
    2. 2
      Masu sipati u pleh koji ste prethodno podmazali i posuli brašnom. Ja sam pekla u okruglom plehu, prečnika 28 cm.
      Koru pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok se lagano ne odvoji od ruba pleha.
    3. 3
      Potrebne su vam dve ovakve kore.
      Ove kore pre filovanja natopite sa prelivom.
      Sastavite  šećer i vodu, stavite na šporet da malo vri. Dovoljno je da se šećer istopi. Ovo vam je dovoljno da prelijete obe kore.
    4. 4
      Kora 2:
      Dobro umutiti belanca u čvrst sneg. Dodajte šećer i nastavite mutiti dok belanca ne budu baš čvrsta. U posebnoj posudi izmešajte badem, orahe, suvo grožđe, brusnicu i brašno.
      Po želji suvo grožđe možete staviti da odstoji prethodno u rumu.
      Lagano dodajte tu smesu u belanca. Mikser smanjite na najmanje, ili ga isključite, pa masu dodajte u belanca mešajući kašikom, lagano. Vodite računa da vam belanca ne padnu.
    5. 5
      Masu sipajte u pleh koji ste prethodno podmazali i posuli brašnom. Pecite u zagrejanoj rerni na 150 stepeni. Ovoj kori je potrebno da se fino isuši. Trebaće vam nešto više vremena nego za prvu koru da je ispečete.
    6. 6
      Fil:
      Umutiti cela jaja, žumanca i šećer mikserom. Masu kuvati na pari.
      Kada je fil skuvan ostaviti da se ohladi. U hladan fil dodajte umućen puter. Najbolje je da mutite puter koji je fino omekšao.
      Dodajte aromu vanile u fil.
    7. 7
      Filujte kora1 - fil - kora 2 - fil - kora3 - fil.
      Ne zaboravite da kore 1 i 3 natopite prelivom.
      Od gore tortu ukrasiti umućenom slatkom pavlakom ili šlagom.

      Baka Marin kolač


    Baka Marin kolač

    Sastojci

    •  4 kom jaja
    •  4 kafene šolje* šećera / meda
    •  4 kafene šolje* ulja
    •  4 kafene šolje mleka
    •  4 kom kiselih rendanih jabuka
    •  2 kom većih narendanih šargarepa
    •  4 šolje* brašna
    •  1 kesica praška za pecivo
    •   cimet, klinčić, anis*

    Priprema

    1. 1
      Odvojite belanca od žumanaca pa umutite belanca u čvrst sneg. Tome dodajte šećer, zatim žumanca. Dodajte ulje, mleko, rendane jabuke i šaragarepu, zatim pomešano brašno sa začinima i praškom za pecivo.

    2. 2
      Masu izlijte u prethodno podmazan i posut brašnom pleh, i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok kolač fino ne porumeni i ne odvoji se od ivice pleha.
      Pleh u kome sam pekla je dimenzija 38x22cm.
    3. 3
      Kolač ostavite da se sasvim ohladi, isecite na kockice i pospite prah šećerom.
    4. 4
      Napomena:
      * kafena šoljica - misli se na onu manju šoljicu za kafu, kao fildžan
      * umesto šećera možete i med da koriste
      * šolja u kojoj se meri brašno ima oko 220 ml
      * što se tiče začina, prilagodite ih vašem ukusu, može samo cimet ili kombinacija, ja sam koristila pripremljenu mešavinu za bakin kolač.

       Reform kolač

    Reform kolač

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Odvojite balanca od žumanaca. Dobro umutite belanca, pa u njih dodajte šećer i vanil šećer. Mutite dok ne dobijete čvrst sneg.
      U čvrst sneg dodajte žumanca.
    2. 2
      Izmešajte sve suve sastojke, orahe, lešnike, suvo grožđe, rendanu čokoladu i brašno. Lagano dodajte u umućena jaja. Ovo možete raditi i kašikom ili smanjite mikser na najslabije.
    3. 3
      Pleh dimenzija 25x35 cm podmažite i pospite brašnom. Masu naspite u pleh i pecite u ugrejanoj rerni na oko 180 stepeni dok kolač ne porumeni i ne počne se odvajati od ivica pleha.
    4. 4
      Za glazuru:
      Otopite čokoladu i ulje na pari, u to dodajte pavlaku. Dok je kolač topao (ne vreo) premažite glazurom.
      Od gore možete posuti mlevenim ili seckanim orasima ili lešnicima, po želji.
    5. 5
      Ohlađen kolač seći na kockice.

Нема коментара:

Постави коментар