Čokoladna čarolija
Sastojci
- Kora: (mere za jednu pečete dve ovakve)
- 4 kom jaja
- 125 gr maslaca
- 170 gr prah šećera
- 100 gr pečenih mlevenih lešnika
- 50 gr brašna
- 100 gr čokolade za kuvanje
- 10 gr praška za pecivo
- Preliv:
- tegla džema od kajsije (oko 700 - 800 gr)
- 50 ml likera od čokolade
- 1 kašičica viskija
- 1 dl vode
- Fil:
- 800 ml slatke pavlake
- 400 gr tamne čokolade
- Još:
- 120 gr čokolade
- 4 kašike ulja
- 150 ml slatke pavlake
Priprema
-
1
Odvojte belanca od žumanaca. Otopite čokoladu. Penasto umutite maslac i pola količine prah šećera. Otopljenu čokoladu i žumanca dodajte u umućeni maslac.
Umutite belanca sa preostalim prah šećerom u čvrst sneg. Belanca sjedinite sa masom od maslaca i čokolade.
Pomešajte lešnike, brašno i prašak za pecivo.
Lagano dodajte u prethodno umućenu masu.
-
2
Ovo su mere za jednu koru. Pečete dve ovakve. Trudite se da vam jaja budu krupnija i sveža.
Koru pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok se lagano ne odvoji od ivice pleha u kome pečete.
Pecite u plehu prečnika 26 cm.
Kore ostavite da se ohlade, pa hladne presecite na pola da dobijete 4 kore.
-
3
Preliv:
Džem od kajsije (marelice) stavite sa vodom da se lagano zagreje i mešajte dok se masa ne ujednači.
Ostavite da prohladi pa dodajte liker od čokolade i viski.
-
4
Fil:
Izlomite čokoladu na sitne delove. Slatku pavlaku stavite da se zagreje, skoro da vri. Prelijte preko čokolade i mešajte lagano dok se čokolada potpno ne otopi.
Masu ostavite na hladno da se skroz stegne, tako da može lako da se filuje.
-
5
Svaku koru natopite pripremljenim prelivom pre filovanja.
Slažete kora- preliv- fil... i tako redom dok sve ne potrošite.
-
6
Od gore stavite glazuru od čokolade i ulja. Sa strane ukrasite umućnom slatkom pavlakom ili šlagom.
-
7
Napomena:
U korama i filu koristite tamnu čokoladu sa višim sadržajem kakaa. Za glazuru možete koristiti i mlečnu čokoladu.
Esterhazy Torta
Sastojci
- Kore:
- 12 kom belanaca
- 260 gr šećera
- 300 gr oguljenih, pečenih i samlevenih badema
- Fil:
- 1 litra mleka
- 12 kom žumanaca
- 3 kesice pudinga sa ukusom slatke pavlake
- 220 gr prah šećera
- 250 gr putera
- aroma vanile
- Ocaklina:
- 1 kom belance
- 200 gr prah šećera
- 1 kašičičac limunovog soka
- 2 štangle crne čokolade
- ili glazura:
- 100 gr bele čokolade
- 4 kašike ulja
- 2 štangle crne čokolade
- Još:
- oko 100 ml slatke pavlake
- malo seckanih badema
Priprema
-
1
Dobro umutiti belanca, njima dodati šećer, pa mutiti dok se ne dobije čvrst sneg. U to lagano umešati bademe.
-
2
Od dobijene mase peći korice u tankim plehićima, kao za doboš tortu ili reformu, prečnika 26 cm. Od ove količine trebate dobiti 9 korica.
Ukoliko nemate ove plehiće, korice možete isšpeći i na pek papiru. Isecite paprir na krug prečnika 26 cm, podmažite ga sa malo maslaca ili margarina, te na njemu pecite kore.
-
3
Ja uvek kada radim ove korice, masu mutim iz tri puta. Znači tri puta po: 4 belanceta, 85 gr šećera i 100 gr badema. Od te mase dobijem tri korice i tako tri puta. Znači ukupno 9 korica. Tako mi masa bude čvrsta, neće belance da padne.
-
4
Fil:
Od litre mleka odvojte oko 250 ml hladnog mleka. U hladno mleko razmutite žumanca, puding i 100 gr prah šećera.
Preostalo mleko staviti da provri. Kada provri dodati smesu od žumanaca i pudinga, te kuvati dok se masa ne zgusne.
-
5
kada budete mutili žumanca i puding u mleko, vodite računa da vam se ne stvore grudvice. Zato prvo umutite penasto sama žumanca, dodajte malo mleka mešajući, pa malo pudinga, pa opet malo mleka, pa puding.
-
6
Skuvan fil ostavite da se ohladi. Mešajte često da vam se ne napravi ona korica od gore dok se fil bude hladio, ili stavite prozirnu foliju preko dok se fil hladi.
-
7
Penasto umutite puter i preostali prah šećer. Sjedinite sa ohlađenim filom. Dodajte aromu vanile u fil.
-
8
Kore filujete filom neizmenično.
Od gore ukrasite ocaklinom ili belom čokoladom.
Ja radim glazuru od 100 gr bele čokolade koju istopim na pari sa 3 kašike ulja. To razlijem preko torte, zatim otopim crnu čokoladu sa 1 kašikom ulja. Crnom čokoladom izvučete ciklične krugove od centra ka vani. Potom čačkalicom izvlačite šaru, od centra ka vani i obrnuto, neizmenično.
Vodite računa da ne zagrebete fil ispod čokolade, samo lagano vučete šaru. Takođe, čokolade vam moraju biti tečne, u protivnom neće biti lepa šara.
Isto radite i sa ocaklinom.
Ostavite da vam se stegne čokolada. Potom sa strane ukrasite sa umućenom slatkom pavlakom ili šlagom. Pa pospite seckanim pademom po šlagu.
Torta Čarobnica
Sastojci
- Kore: (mere za jednu koru, pečete tri ovakve)
- 5 kom belanaca
- 8 kašika šećera
- 5 kašika mlevenih lešnika
- 2 kašike brašna
- Fil1:
- 1 l mleka
- 15 kom žumanaca
- 10 kašika šećera
- 10 kašika brašna
- 200 gr prah šećera
- 250 gr putera
- 200 gr crne čokolade
- Fil2:
- 2 dl mleka
- 150 gr mlevenih lešnika
- 1/3 fila1
- Još:
- 4 dl slatke pavlake
- 2 dl slatke pavlake za ukrašavanje
- Za glazuru (ukoliko želite, ja nisam stavljala)
- 150 gr čokolade
- 5 kašika ulja
Priprema
-
1
Kore:
Dobro umutiti belanca, dodati šećer pa nastaviti mutiti da se dobije čvst sneg. Smanjiti mikser na najmanju brzinu pa dodati lešnike i brašno, kašiku po kašiku.
-
2
Kore peći u plehu koji ste prethodno podmazali i posuli brašnom.Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok se kora lagano ne odvoji od ruba pleha. Pleh u kome sam pekla je dimenzija 38x22cm.
Pečete tri ovakve kore.
-
3
Fil 1:
Odvojte od 1l malo mleka i u to razmutite žumanca i brašno. Vodite računa da vam se ne stvore grudvice. Ostatak mleka stavite u šerpu i dodajte u njega šećer, pa sve zajedno stavite na šporet da provri. Kada provri dodajte smesu od mleka, jaja i brašna. Kuvajte dok se ne dobije gusta masa. Fil ostavite da se ohladi.
-
4
Kada je fil hladan, u njega dodajte penasto umućen omekšali maslac i prah šećer. Sve dobro sjedinite u ujednačenu masu.
Od dobijene mase odvojte 1/3 fila, to će vam trebati za fil 2.
Otopite čokoladu na pari i dodajte u ostatak fila (u 2/3 fila) . Tako je gotov fil 1.
-
5
Fil 2:
Zagrejte mleko, pa prelijte preko lešnika da se lešnici fino popare. Kada se ohlade sjedinite ih sa 1/3 fila 1.
-
6
Umutie 4 dl slatke pavlake. Vodite računa da vam ne bude prečvrsta pavlaka, ako je previše umutite dodajte malo mleka u nju.
Filovanje:
Kora 1- pola fila 1- umućena slatke pavlaka- kora 2 - fil 2 - kora 3 - druga polovina fila 1.
-
7
Po receptu od gore ide i glazura od 150 gr čokolade i 5 kašika ulja. Ja je nisam stavljala, ako volite možete staviti.
Umutite 2 dl slatke pavlaake i sa strane ukrasite tortu, od gore treba ostati čokoladna.
Još nešto, umesto lešnika ja sam koristila orahe. Verujem da je sa lešnicima još ukusnija!
Torta Kremisimo
Sastojci
Kore:
- 250 gr maslaca
- 300 gr prah šećera
- 12 kom jaja
- 250 gr mlevene plazme (keksa)
- 200 gr čokolade
- Fil: (prvi način)
- 6 kom jaja
- 150 gr prah šećera
- 200 gr čokolade
- 250 gr maslaca
- Fil: (drugi način)
- 250 gr maslaca
- 100 gr kristal šećera
- 6 kom žumanaca
- 200 gr čokolade
- 5 dl slatke pavlake
Još:
- 300 gr šlaga
- oko 3-4 dl kisele vode
Preliv:
- 300 ml vode
- 4 kašičice nesquika ili sličnog napitka
Priprema
-
1
Kore:
Penasto umutite maslac i prah šećer, tome dodajte žumanca te mlevenu plazmu.
Posebno umutite belanca u čvrst sneg, pa ih sjedinite sa prethodno umućenom masom.
Od dobijene mase pecite 4 korice.
-
2
Ja uglavnom mutim kore bar iz dva puta, tako da ispečem 2 kore, pa ih onda presečem po pola i dobijem 4 korice. Takođe možete ukoliko želite mutiti i 4 puta, samo količine podelite na 4 dela i tako ćete sigurno dobititi 4 jednake kore.
-
3
Kore pecite u okruglom plehu prečnika 28 cm, koji ste prethodno podmazali i posuli brašnom. Pecite na 180 stepeni dok se kora ne odvoji od ruba ivice pleha.
-
4
Fil: (PRVI NAČIN)
Penasto umutite maslac i prah šećer. Tome dodajte žumanca i otopljenu čokoladu. Dobijenu masu ostavite da se prohladi jer će biti topla od čokolade. Ne treba da se sasvim stegne jer nećete moći posle da je umutite. Posebno umutite belanca u čvrst sneg, pa spojite sa prethodno dobijenom masom.
-
5
Na ovaj način dobijate predivan penasti fil, ALI jaja nisu termički obrađena. Žumanca možete obraditi tako što ćete umesto prah šećera koristiti kristal šećer. Penasto umutite maslac. Žumanca i kristal šećer pomešate i kuvate na pari tek toliko da se istopi kristal šećer. Tako su žumanca termički obrađena, ali vam belanca i dalje ostaju živa. Potom ih sjedinite sa maslacom i čokoladom, te sa umućenim belancima.
Ukoliko ste sigurni da su jaja sveža, možete uraditi fil na ovaj način. Ja sam probala ovakav fil i zaista je ukusan, ali radije ne bi eksperimentisala sa živim jajima, uvek ga pravim na drugi način.
-
6
FIL: (DRUGI NAČIN)
Žumanca i šećer pomešajte i stavite da se kuvaju na pari. Dok se kuvaju, lagano mešajte. Nije potrebno da se dugo kuvaju, niti da se žumanca zgusnu. Trebaju ostati tečna. Čim se šećer istopi žumanca su termički obrađena.
Penasto umutite maslac, tome dodajte žumanca potom istopljenu čokoladu. Ostavite da se masa prohladi, ali ne treba biti preterano hladna i čvrsta, dovoljno je da bude sobne temperature.
Posebno umutite slatku pavlaku, pa sve sastavite.
NAPOMENA:
Fil radite na prvi ILI na drugi način. Nikako ne radite na oba načina.
-
7
Bilo da pravite fil na prvi ili drugi način, sledeći korak je isti. Umutite šlag sa kiselom vodom.
Napomena:
Da ne bude zabune, kada kažem šlag mislim na šlag u prahu. Znači 300 gr šlaga u prahu. Njega umutite sa kiselom vodom. Nikako da u umućen šlag dodajete kiselu vodu.
Umesto šlaga možete koristiti i slatku pavlaku (vrhnje). Jednostavno je umutite. Trebaće vam oko 4 dl slatke pavlake.
-
8
Filujete: kora (svaku koru malo natopite pripremljenim prelivom) - fil - šlag - kora- fil- šlag.. i tako do kraja.
Preliv jednostavno pripremite, prokuvate vodu i dodate nesquik ili sličan napitak.
Sa strane tortu ukrasite šlagom.
Nugatela torta
Sastojci
Kore:
- 12 kom belanaca
- 12 kašika šećera
- 3 kašike brašna
- 3 kašike prezle
- 24 kašike pečenih mlevenih lešnika
Fil:
- 12 kom žumanaca
- 220 gr šećera
- 2 kesice pudniga sa aromom slatke pavlake
- 700 ml mleka
- 150 gr tamne čokolade
- 3 pune kašike nutele
- 250 gr putera
- 50 gr prah šećera
Još:
- 150 gr pečenog melevenog lešnika za lešnik kašu
- 30 gr putera
- 300 gr šlaga
- oko 15 kašika mlevenog pečenog lešnika za posipanje
Priprema
-
1
Kore:
Penasto umutiti belanca, tome dodati šećer, pa mutiti dok se ne dobije čvrst sneg.
U masu dodati brašno, lešnik i prezlu.
Od mase peći korice u tankim pelehićima ili na pek papiru, tako da se dobije oko 7 korica.
-
2
Ja radim tako što količinu podelim na tri dela: 4 belanca, 4 kašike šećera, 1 kašika brašna, 1 kašika prezle i 8 kašika lešnika. Od toga pečem tri kore.
Ukupno dobijem devet kora, a nekad i više, zavisno kakva su jaja.
-
3
Kore pečete u plehićima kao za reformu. Moji su prečnika 27 cm. Ukoliko nemate takve prelehiće, može i na pek papiru.
Kore pečete u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, vrlo kratko oko 10 minuta po korici. One su tanke, čim blago promene boju i počnu se odvajati od pleha, vadite napolje.
-
4
Fil:
200 ml mleka, žumanca i puding pomešajte da dobijete finu glatku smesu.
Ostatak mleka stavite sa šećerom da provri.
U kipuće mleko dodajte masu od žumanaca i pudinga, mešajte dok se masa ne zgusne.
U to dodajte čokoladu koju ste prethodno sitno izlomili i mešajte dok se sasvim ne otopi i masa ne ujednači.
Dobijeni fil, pokrijte folijom i ostavite da se ohladi.
-
5
Lešnik kaša :
150 gr pečenih mlevenih lešnika sameljite u secku, tako da se masa počne lepiti po zidu posude i pretvarati u kašu. Masu prebacite u mlin za kafu, dodajte maslac (30 gr) i miksajte dok ne dobijete gotovo tečnu masu. Za sve ovo trebaće vam oko 10 min, otprilike, zavisno kakav vam je mlin.
-
6
U ohladjen fil dodajte penasto umućen maslac, nutelu i kašu od lešnika.
-
7
Umutite šlag sa kiselom vodom.
Svaku koru filujete filom, zatim šlagom, pospete mlevenim lešnicima i tako do kraja.
-
8
Tortu ukrasiti sa šlagom ili slatkom pavlakom.
Čokoladna torta
Sastojci
Priprema
-
1
Kore:
Penasto umutiti belanca, njima dodati šećer. Mutiti dok se ne dobije čvrst sneg. Potom dodati žumanca i lagano mešajući dodati orahe, kakao i brašno.
-
2
Od dobijene mase peći jednu veliku koru koju ćete posle podeliti na dva dela, ili dve kore.
Ja sam pekla u velikom plehu dimenzija 42x34. Onda sam presekla koru tako da sam dobila dimenzije 21x34.
-
3
Fil:
Pomešati šećer i vodu i staviti na šporet da provri.
Posebno umutiti žumanca, margarin i prah šećer i dodati u vruć šećer i vodu.
U toplu masu dodati i čokoladu mešajući dok se masa ne ujednači.
Ostavidi masu da se sasvim ohladi.
-
4
Umutiti šlag sa mlekom ili vodom ili umutiti slatku pavlaku.
-
5
Kada je fil sasvim ohlađen izmešati ga sa šlagom ili slakom pavlakom, tako da se dobije ujednačena masa.
-
6
Kore natopiti kafom ili kakaom po želji. Ja sam prelila sa oko 3 kašičice neskqika rastopljenog u 300 ml vode za obe kore.
-
7
Filovati : kora-fil-kora-fil.
Ljubica torta
Sastojci
- Kora:
- 5 kom jaja
- 5 kašika šećera
- 100 gr oraha
- 3 kašike brašna
- Preliv:
- 200 ml vode
- 2 kašičice nesquika
- Fil 1:
- 200 gr oraha
- 1 dl vrućeg mleka
- 125 gr maslaca
- 100 gr prah šećera
- 50 gr mlečne čokolade
- Fil 2 i 3
- 6 dl mleka
- 10 kašika šećera
- 4 kom žumanca
- 10 kašika gustina
- aroma vanile
- 125 gr maslaca
- 70 gr mlevene plazme
- malo arome ruma
- 100 gr mlevenih lešnika
- 50 gr mlečne čokolade
Priprema
-
1
Kora:
Odvojiti belanca od žumanaca, pa dobro umutiti belanca. Njima dodati šećer i mutiti dok se ne dobije čvrst sneg. U to dodati žumanca. Smanjiti mikser na najsporije i dodati brašno i orahe.
-
2
Koru peći u plehu koji je prethodno podmazan i posut brašnom, u zagrejanoj rerni na oko 180 stepeni dok kora lagano ne porumeni i ne odvoji se od ruba pleha.
Pekla sam u okruglom plehu prečnika 28 cm.
-
3
Koru dobro namočite prelivom od nesquika. Možete namočiti i skuvanim kakaom ili nekim sokom. Bitno je da kora ne bude suva.
-
4
Fil 1:
Mlevene orahe prelijte sa vrelim mlekom i ostavite da se dobro ohlade i upiju svo mleko.
Penasto umutite omekšali maslac i prah šećer. Na pari otopite mlečnu čokoladu. Sve zajedno umutite sa ohlađenim poparenim orasima.
-
5
Fil 2 i 3:
Odvojte 3 dl mleka i u to dodajte šećer i stavite na šporet da provri. U ostatak mleka razmutite žumanca i gustin. Kada je mleko provrilo dodajte razmućena žumanca i gustin i kuvajte dok se masa ne zgusne. Ostavite da se masa ohladi.
-
6
Penasto umutite omakšali maslac i prah šećer. Sve sjedinite sa ohlađenim filom. Dodajte aromu vanile.
Masu podelite na dva dela.
-
7
U jedan deo dodajte samlevenu plazmu i aromu ruma. To vam je fil 2.
-
8
U drugi deo dodajte rastopljenu čokoladu i mlevene lešnike.
To vam je fil 3.
-
9
Tortu filujete kora - fil 1- fil 2 - fil 3. Od preostala 4 belanca umutite šaum sa 200 gr šećera. Tortu ukrasiti šaumom.
-
10
Napomena:
Ovo je originalni recept. Ja sam ovaj put pravila fil 2 i 3 od 1 l mleka. Umesto gustina stavila sam 3 pudinga od slatke pavlake. Povećala sam malo količinu čokolade i mlevene plazme. Sve ostalo po receptu.
Od belanaca nisam mutila šaum. Ostavila sam ih za nešto drugo, a tortu sam ukrasila sa slatkom pavlakom.
Greta torta
Sastojci
- Kora: (mere za jednu, pečete četiri)
- 4 kom belanca
- 5 kašika šećera
- 8 kašika mlevenih oraha
- 1 kašika brašna
- Premaz za kore
- 200 gr čokolade
- 6 kašika ulja
- Fil:
- 16 kom žumanaca
- 750 ml mleka
- 16 kašika šećera
- 8 kaška brašna
- 250 gr putera
- 100 gr prah šećera
- aroma vanile
- Glazura:
- 80 gr čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema
-
1
Dobro umutite belanca, njima dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrtst sneg. Orahe pomešajte sa brašnom, pa lagano, kašiku po kašiku dodajte u belanca, mikser smanjite na najmanju brzinu.
-
2
Dobijenu masu razlijte u pleh koji ste prethodno podmazali i posuli brašnom. Ja sam pekla u okruglom plehu, prečnika 26cm.
Pečete četiri ovakve kore.
-
3
Čokoladu i ulje rastopite na pari i premažite svaku koru čokoladom.
Ostavite da se čokolada ohladi.
-
4
U 300 ml hladnog mleka razmutite brašno, pa u to dodajte žumanca koja su penasto umućena sa šećerom, umutite u homogenu masu, tako da nema grudvica.
Ostatak mleka stavite na šporet da provri i u kipuće mleko dodajte masu od žumanaca i brašna. Kuvajte neprekidno mešajući dok se masa ne zgusne.
Ostavite da se fil ohladi.
-
5
Ukoliko vam je lakše, možete sve sastojke fino izmešati, i fil kuvati na pari ili u mikrotalasnoj. Vodite samo računa da vam se ne naprave grudvice.
-
6
U hladan fil dodajte penasto umućen maslac sa prah šecerom. Pre mućenja ostavite da vam maslac fino omekša. Na kraju dodajte aromu vanile.
-
7
Filujte svaku koru filom. Na zadnu stavite glazuru od čokolade. Sa strane možete ukrasiti šlagom ili čokoladom, po želji.
Šlagasta torta ili lenja zena
Sastojci
- 1 kg šlaga
- oko 1l HLADNE kisele vode
- 200 gr prah šećera
- par kapi limuna
- aroma vanile
- 300 gr mlevene plazme (keksa)
- 200 gr pečenih mlevenih lešnika
- 150 gr sitno sitno seckane čokolade
- 300 gr bobičavog ili drugog voća
- 2 kesice preliva za tortu
- 300 ml vode
- 3 kašike šećera
- Još:
- 200 gr umućenog šlaga ili slatke pavlake
Priprema1
- Umutiti šlag sa kiselom vodom, tako da bude čvrst. Važno je da vam kisela voda bude baš baš hlada. Što hladnija to se bolje muti. :)
Na kraju dodajte aromu vanile, par kapi limuna i prah šećer.
-
2
Umućen šlag podelite na 3 jednaka dela.
U prvi deo dodajte mlevenu plazmu ili neki drugi keks.
Od mase oblikujte pravougaonu ploču dimenzija 22x33cm.
-
3
U drugi deo dodajte mleveni lešnik. Ovu masu rasporedite preko prvog dela.
-
4
U treći deo dodajte sitno iseckanu čokoladu. Možete je i narendati ali meni je lepše kada se sitno isecka, pa čokolada fino krcka pod zubima. :)
Ovu masu rasporedite preko drugog dela.
-
5
U dublju posudu stavite voće, 3 kašike šečera i sadržaj kesice preliva za tortu. Dodajte malo vode od 300 ml. Lagano zagrevajte i mešajte, postepeno dodajite vodu i zagrevajte masu . Masa ne sme da provri, ali treba biti dobro zagrejana. Znači grejete je do tačke ključanja. Voće će vam se do tada fino raskuvati, neće biti skroz ispasirano, a neće biti ni celo.
-
6
Ostavite da se masa prohladi. Kada počne da se želira, nikako dok je još tečna, nanesite je preko torte.
Ostavite u frižider da se skroz stegne. To ide jako brzo.
-
7
Sa strane ukrasite umućenim šlagom.
Najlepša je kada se služi dobro rashlađena, baš kao neki fini sladoled. :)
-
8
Napomena:
Ovo je osnovni recept, vi možete menjati sastojke koje ćete da stavljate. Bitno je da donji deo bude dovoljno čvrst, ali možete staviti keks koji volite.
Umesto lešnika ili čokolade može badem, orasi, seckane bananice, bela čokolada ili neko voće, vodite računa samo da ne razredite voćem šlag. Kombinujte ukuse koje volite i uživajte! :)
Žito torta
Sastojci
Priprema
-
1
Odvojiti belanca od žumanaca. Posebno podelite žumanca koja će vam trebati za fil i ona koja idu u kore. Belanca sva spojiti pa mutiti dok se ne dobije čvrst sneg. Dodati šećer, zatim žumanca (7 kom). Smanjiti mikser, pa lagano dodavati orahe i brašno, kašiku po kašiku.
-
2
Od ove mase peći tanke korice.Trebalo bi vam izaći bar 6-7 korica. Ako su vam jaja sveža izaće vam i više. Meni je ovaj put izašlo 9 korica.
-
3
Korice pečete u plehićima za tanke korice od lima, koje prethodno dobro premažete margarinom i pospete brašnom. Korice peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 7 - 9 min, zavisno od rerne, dok kora lagano ne porumeni i ivice se ne odvoje od ruba pleihća. Kore su jako tanke i ne treba im puno vremena. Vodite računa da ih ne prepečete.
-
4
Ukoliko vam je lakše možete količinu sastojaka podeliti u dva - tri dela pa mutiti posebno dva - tri puta kako bi vam masa ostala sveža dok se korice peku, jer ako jaja nisu sveža može masa pasti pa će izaći i manje korica.
-
5
Fil:
Mikserom umutite mleko, šećer, žumanca i brašno. Vodite računa da vam se ne stvore grudivce. Masu kuvajte na pari dok se ne zgusne, lagano mešajući.
-
6
Ukoliko vam je lakše, fil možete skuvati i tako što ćete odvojiti malo mleka u koje ćete razmutiti brašno i žumanca. U ostatak mleka dodajte šećer i stavite da provri. Kada provri u njega sipajte umućena žumanca i brašno, kuvajte dok se ne zgusne.
-
7
Kuvani fil ostavite da se malo prohladi, pa u njega dodajte orahe i narendajte muskatni oraščić po ukusu. Ostavite da se fil sasvim ohladi.
Posebno penasto umutite maslac i prah šećer. Kada je fil skroz hladan sjedinite ga sa umućenim maslacom, tako da dobijete ujednačenu masu.
-
8
Fil podelite na onoliko delova koliko vam je izašlo korica. Svaku koricu filujte filom.
Tortu od gore pospite mlevenim orasima
Posna torta sa tufahijama
Sastojci
- 7 kom manjih jabuka
- Kora:
- 20 kašika brašna
- 12 kašika šećera
- 12 kašika ulja
- 30 kašika vode
- 1 kesica praška za pecivo
- pola kašicice (kafene)= sode bikarbone
- 1 limun sok i narendana korica
- Fil 1:
- 4 kašike šećera
- 15 kašika vode
- 7 kašika oraha
- Fil 2:
- ostatak fila 1, ono što vam pretekne kada napunite jabuke
- 50 gr margarina
- 40 gr čokolade
- 2 kašike džema od šipka (ili nekog drugog džema)
- Fil 3:
- 750 ml vode
- 5 kašika šećera
- 2 kesice pudinga od vanile
- 5 kašika biljnog mleka u prahu
- 50 gr margarina
- Još:
- 250 gr posnog šlaga
Priprema
-
1
Oljuštite i izdubite jabuke kao za tufahije. Posložite ih u okrugli pleh koji ste prethodno podmazali i posuli brašnom, tako što jednu jabuku stavite u sredinu, a ostalih šest okolo u krug.
-
2
Pripremite fil 1. Stavite vodu i šećer na šporet da provri oko 3-4 minuta neka ključa. Tome dodajte mlevene orahe. Izmešajte masu i sa njom punite jabuke.
U ostatak mase dodajte margarin, čokoladu i džem da bi dobili fil 2.
-
3
KORA:
Pomešajte sve suve sastojke u vangli. U drugoj posudi izmešajete sve mokre sastojke. Lagano mešajući mikserom sjedinite suve i mokre sastojke. Mutite dok ne dobijete homogenu masu.
Dodajte sok od limuna i koricu limuna.
Ukoliko želite da vam kora bude žuta kao da ima jaja dodajte malo prehrambene žute boje.
-
4
Masu za koru sipajte preko jabuka, tako da pokrijete svaki otvor jabuke, a da vam se masa slije niz njih i da je svuda ravnomerno raspoređena po plehu izmešu jabuka.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni dok se kora ne odvoji od ivice. Ja sam pekla na 180 stepeni oko 30 min.
-
5
Fil 3:
Skuvajte puding na vodi tako što ćete staviti 500 ml vode i šećer da provri, a u 250 ml vode razmutite puding. Kada voda provri dodajte joj razmućen puding. Odmah dodajte 5 kašika biljnog mleka u prahu. Mešajte dok se masa ne ujednači. U topao fil dodajte maragarin i ostavite da se skroz ohladi.
-
6
Kada je kora pečena još toplu premažite je filom 2. On će vam se sliti oko jabuka. Ostavite da se ohladi. Kada se ohladi premazati filom 3.
Penasto umutiti šlag sa kiselom vodom i celu tortu ukrasiti sa šlagom.
Kod mene je ovde malo manje od 250 gr šlaga. Potrebno vam je da premazete celu tortu, ja sam imala oko 150 gr šlaga.
-
7
Ja sam ovu torticu pekla u okruglom plehu prečnika 26cm. Vi je možete peći i u pravougaonom samo prilagodite masu dimenzijama pleha.
Posne vanilice
Sastojci
- 500 gr margarina (ili 250 gr margarina i 250 ml ulja)
- 250 gr prah secera
- 1 ceo limun
- 2 kesice vanilin secera
- 100 gr oraha
- oko 1 kg brasna
- dzem od kajsija
- jos malo prah secera
Priprema
-
1
Penasto umutiti margarin i prah secer. Izrendati (naribati) koricu limuna i iscediti ceo limun u masu. Dodati vanil secer i orahe. Postepeno dodavati brasno da se zamesi ujenacena, ne previse tvrda masa.
-
2
Razoklagijati testo i vaditi okruglom modlom vanilice.
-
3
Poredjati na pek papir u pleh i peci u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 5-10 minuta. Voditi racuna da vanilice ne promene boju. Vaditi ih dok su bele. Tople spajati dzemom od kajsija i valjati u prah secer.
-
1
Нема коментара:
Постави коментар