Slana svečana torta!
Sastojci
Za crveni biskvit:
- 425 ml pelata i žlica koncentrata rajčice
- 6 kom jaja
- 9 žlica brašna (oštrog)
- 80 gr maslaca
- 1 prašak za pecivo
- sol, origano
Za zelenu filu:
- paketić smrznutih kopriva (ili špinata)
- 250 ml vrhnja za kuhanje
- 100 gr naribanog polutvrdog sira
- 1-2 žlice pšeničnog griza
- 2 žlice maslaca
- sol, češnjak
Ostalo:
- 300 gr narezane šunke
Priprema
-
1
Crveni biskvit: žumanjke i ispasirane pelate staviti u posudu za miksanje, dodati soli, origana, koncentata rajčice i razmekšanog maslaca i miksati dok se sadržaj ne zapjeni. U tu smjesu sipati brašno pomijašano sa praškom za pecivo i na kraju lagano dodavati ranije napravljen snijeg od bjelanjaka. Sipati u namašćenu ili pek papirom obloženu tepsiju ili kalup za torte (ovisno da li hoćete četvrtastu ili okruglu tortu ... ja sam imala četvrtastu) i staviti peći 25-30 min na 180°C u prethodno zagrijanu pečnicu.
Kad se ohladi prerezati ga na pola.
Zelena fila: smrznute koprive (ili špinat) staviti topiti u posudu na maslac. Postepeno dodavati vrhnje za kuhanje. Kad prokuha, dodati sitno ribani polutvrdi sir, posoliti i začiniti sa češnjakom u prahu (ako se radi sa svježim, jako usitnjen dodati na maslac prije kopriva).
Štapnim mikserom usitniti smjesu i prema tome koliko su bili vlažni kopriva ili špinat dodati 1-2 žlice pšeničnog griza, da se ugusti.
-
2
Pripremljena crvena kora od biskvita odmah se premaže toplom smjesom. Preko nje stave se listići šunke i odmah drugi red zelene file i na kraju drugi dio biskvita. Lagano se stisne, da ne ostane negdje šupljine i spremi u frižider. Najbolje preko noći da se svi sastojci dobro prožmu i da se torta može lijepo rezati.
-
3
Narezati i servirati sa nekom sezonskom salatom ili umakom na bazi majoneze ili jogurta.
SARENI SLANI KOLAC
Sastojci
Zuta kora
- 2 jaja
- 4 kasike brasno
- 120 ml. jogurt
- 50 ml. ulje
- 1 pecivo
Crvena kora
- 2 jaja
- 4 kasike brasno
- `120 ml. jogurt
- 50 ml. ulje
- 1 pecivo
- 1-1/2 zlicica crvena mlevena paprika
Zeleno-sarena kora
- 2 jaja
- 4 kasike brasno
- 120 ml. jogurt
- 50 ml. ulje
- 1 pecivo
- 1 dobar rukohvat persin
Fil
- 250 gr. margarin
- 150 gr. naribani sir
- 300 gr. seckana sunka
- 400 gr. kisela pavlaka
- jos malo kisela pavlaka za premazivanje zadnju koru
Priprema
-
1
1.Zuta kora
Umutite jaja, dodate jogurt i lako izmesajte, zatim dodajete ulje koje opet izmesate da se spoji sa smesom, najzad stavite brasno u koje ste pomesali pecivo, izmesajte dobro i izlijte u pleh na koji ste stavili pek papir. Pleh je u velicini 26:36. Pecete kratko vreme posto je kora tanka, na 200 stepeni.
2. Crvena kora
- Sve isto ko zuta samo sto ovde dodate 1 do 1,1/2 zlicica crveni mljevni papar.
3. Zeleno sarena kora
- Sve isto ko predhodno samo sto na kraj se dodaje jedan rukohvat persin koji ste naseckali.
-
2
Fil
Umutite dobro puter ili margarin, dodajte 150 gr. naribani sir, 300 gr. naseckanu sunku, dodate 400 ml. pavlake, pa sve to dobro spojte.
-
3
Kad su kore oladile filujete i to redosled kora zavisi od same vas.. kako volite da vam je sareno odnosno od koje boje volite od te krenite. Namazete prvu koru, stavite druga kora iznad fila, pa opet filujete, stavite trecu koru. Treca kora se premazuje samo sa pavlakom. Dekorirajte po vasoj volji i zelji - pa i fantazije. Secite kako volite. Najdobro se reze kad ona odstoji malo da se sve to dobro spoji.
Bosanske kifle ili slanci
Sastojci
- 1 kg brasna tip 550
- 2 kocke kvasca
- 600 ml mlakog mlijeka
- 2 zlice secera
- 1 1/2 zlica soli
- 1 1/2 dl ulja
- 2 zlice octa
Premaz
- 5 zlica brasna
- 1 1/2 zlice soli
- 1 zlica skroba
- vode po potrebi
- ulje za premazivanje
Priprema
-
1
U mlako mlijeko izmrviti kvasac, dodati secer i 3 kasike brasna te kratko promijesati i ostaviti da se dize desetak minuta.
-
2
U brasno dodati kvasac, ulje, ocat , sol i zamijesiti tijesto te ostaviti da se dize.
-
3
Kad se tijesto naraslo i udvostrucilo se premijesiti ga jos jedanput i ponov pokriti, te ostaviti da se ponovo dize.
-
4
Nakon toga od tijesta odkidati manje kolicine tijesta i oblikovati loptice.
-
5
Svaku lopticu tanko razvaljati u elipsasti oblik, te urolati u kiflu.
-
6
Kifle poredati na pek papir, premazati mlijekom i ostaviti da se dizu desetak minuta, nakon toga staviti kifle da se peku u predhodno zagrijanu pecnicu na 200 stepeni.
-
7
Zamijesiti preljev od brasna, skroba, soli i vode tijesto malo gusce os tijesta za palacinke.
-
8
Nakon 7 minuta pecenja izvaditi kifle, i kasikom sipati preljev preko njih te vratiti na kratko 3-4 minute da se jos peku.
-
9
Ponovo izvaditi kifle i premazati ih uljem, te ponovo vratiti u pecnicu da jos malo porumene.
Kifle se ne smiju predugo peci, jer ce u protivnom biti tvrde.
-
10
Izvaditi iz pecnice i prekriti ih krpom desetak minut
Krompirnjak
Sastojci
Priprema
-
1
Krompir oguliti, oprati i naribati na krupni ribez.
-
2
Pecnicu zagrijati na 180 stepeni i staviti namasten pekac u kojem cemo peci da se zagrije.
-
3
U krompir pomijesati sve ostale sastojke i istresti u zagrijani pekac te staviti da se pece.
-
4
Kad se ispece izrezati na kocke i servirati uz kajmak ili vrhnje, i neku dobru salat
-
1
NAJBOLJA COKOLADNA TORTA
Sastojci
- Testo :
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 2 kašike ulja
- 3 kašike vode
- 2 kašike čokolade u prahu
- 6 kašika hlebnih mrvica
- Fil :
- 2 jaja
- 150 g šećera u prahu
- 50 g čokolade
- 150 g maslaca
- 200 ml slatke pavlake
Priprema
-
1
Umutiti belanca u čvrstu penu, dodati šećer i sve zajedno dobro umutiti mikserom.
-
2
Dodati žumanca, ulje i vodu i sve mutiti na najslabiju brzinu.
Dodati čokoladu u prahu i mrvice i lagano umutiti da se sve sjedini.
-
3
Pleh veličine 25 x 30 cm obložiti pek papirom, usuti smesu i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni .
Torta je pečena kada se lagano odvoji od bočnih ivica pleha.
-
4
Izručiti tortu i ostaviti je da se dobro ohladi. Preseći je celom dužinom na dva jednaka dela a onda svaki još kroz sredinu raseći da dobijete 4 jednaka dela.
-
5
Na pari skuvati jaja sa šećerom do potrebne gustine.
Skloniti sa ringle, dodati čokoladu i ostaviti ga da se prohladi.
Na kraju dodati penasto umućen maslac .
Posebno umutiti pavlaku u čvrst šlag i sve dodati u fil. Lagano promešati da se sjedini i filovati kore.
-
6
Tortu filom premazati sa svih strana i ukrasiti po želji.
-
7
Tortu napraviti dan ranije :)
DROBLJENA TORTA
Sastojci
- Testo:
- 5 jaja
- 5 kasika secera
- 5 kasika brasna
- 2 kasike vode
- Preliv:
- 1 l mleka
- 500 g secera
- 100 g cokolade za testo
- 250 g margarina sa ukusom slatke pavlake
- 2 kasike kakaoa
- 250 g mlevenog keksa
- Ukrasavanje:
- 2 kesice slaga sa ukusom slatke pavlake
Priprema
Napraviti patispanj od 5 jaja, secera, brasna i vode da bi bio rastresitiji.
Ispeci ga u plehu vecih dimenzija jer je bolje kad je tanji.
Ispeceni patispanj prohladiti i iseci u kocke velicine 3x3 cm.
U dublju serpu, obavezno duboku da vam ne pokipi nadev tokom kuvanja,
staviti secer, mleko i margarin i sve zajedno kuvati da se sjedine sastojci.
Dodati cokoladu i kakao i pustiti da jos malo prokuva nadev.
Na kraju dodati keks, sve dobro sjediniti i prohladiti.
Hladan nadev i patispanj spojiti, nezno varjacom promesati da se svaki komadic
testa natopi.
Uzeti sud po zelji, usuti masu i ostaviti je u frizideru 1-2 sata da se prohladi.
Prohladjenu tortu istresti na posluzavnik, ne treba podmazivati posudu u kojoj
hladite smesu, i ukrasiti slagom po zelji.
Kocke sa virslama
Sastojci
- 6 komada virsli
- 200 ml kisele pavlake
- 200 ml jogurta
- 4 jajeta
- 100 ml ulja
- po ukusu soli
- 1 kesica praskaza pecivo
- malo naseckane crvene paprike
- 150 g brasna
- 100 g narendanog kackavalja
Priprema
- Odvojiti zumanca od belanaca.
Umutiti belanca u cvrst sneg . -
2
Polakomumutiti zumanca dodajuci
pavlaku, sir, jogurt, so, ujle, brasno i
prasak za pecivo, dodati papriku
i sve dobro sjediniti.
Na kraju dodati sneg od belanaca
i polako promesati varjacom. -
3
U dublji sud za pecenje staviti
pek papir i usuti testo.
Uzduzno staviti virsle i peci u
zagrejanoj rerni na 200 stepeni
dok ne porumeni. -
4
Dobro prohladiti i iseci kocke .
Kocke seci tako dase virsle
nadju u sredini . Guzvara sa jogurtom
Sastojci
- 500 g kora za pitu
- 300 g kravljeg sira/ ovaj lici na krem ali je domaci/
- 1 dl ulja
- 1 dl jorurta
- 1 dl kisele vode
- 4 jajeta/ po mogustvu sto zuca i domaca/
Priprema
- Umutiti jaja, dodati
sir i sve dobro sjediniti. -
2
Dodati tecne sastojke i
napraviti smesu kao za palacinke. -
3
Na dno podmazanog okruglog
pleha staviti jednu koru, malo
je premazati filom, staviti i
drugu koru, a ostale kore
zguzvati u ruci, namociti filom
i redjati po dnu pleha.
Ne sabijati kore i ostaviti
im prostora da se lepo
rasire tokom pecenje. -
4
Za vrh ostaviti 2 kore isloziti ih
kao i prve dve.
Po vrhu kore staviti malo fila,
zaseci ostrim nozem na 4 dela
i peci guzvaru na 200 stepeni
do rumene boje. -
5
Iskljuciti rernu i ostaviti guzvaru
jos desetak minuta u toploj Avganistanski ćevap kao šnicla
Sastojci
- 500 g mlevene junetine
- 500 g kuvanog krompira
- 1 glavica crvenog luka
- 2 jaja
- 2=3 cesnja belog luka
- malo persunovog lista
- zacin za jelo vegeta i sl.
- po potrebi hlebnih mrvica
Za pohovanje:
- 2 jaja
- malo ulja
Priprema
- Krompir skuvati u ljusci,
oljustiti ga i ispasirati
kao za pire. -
2
Pomesati meso i krompir,
dodati sitno iseckan beli
i crveni luk, persunov list
sitno iseckan, jaja, zacin po
ukusu i sve dobro rukama
umesiti. -
3
Od ove smese ja odmah
pravim loptice; na dlanu
ih rastanjim do velicine
snicle i valjam u hlebne
mrvice. -
4
Tako pripremljene snicle
slazem na plasticni
posluzavnik i jos malo
pospem mrvicama da se
ne slepe. Stavim ih u
zamrzivac oko 2 sata
i spremne su za rucak. -
5
Jedan deo odmah upotrebim,
a ostatak pakujem u kutije za
zamrzavanje i odlazem u
zamrzivac do upotrebe. -
6
Ovako spremljene snicle
ne treba odmrzavati kod
pripreme vec ih odmah
uvaljati u jaja i prziti na
zagrejanom ulju….
Temperaturu podesavati
po sopstvenog iskustvu -
7
Snicle uvaljati u jaja
i prziti na vrelom ulju
sa obe strane po 5 minuta.
Musaka od hleba
Sastojci
Priprema
-
1
Umutiti jaja, kiselu pavlaku,
jogurt i mleko.
Hleb iseci na parcad i pripremiti
uzu, duguljastu tepsiju
koju treba dobro podmazati
buterom. -
2
Svaku krisku hleba umociti
u smesu od jaja, pa vertikalno
naizmenicno redjati tako
natopljen hleb, list gaude i list
sunke. -
3
Kad se potrosi sav materijal, preliti
musaku smesom od jaja i
peci u zagrejanoj rerni na
220 stepeni do rumene boje.
Ćufte u sosu
Sastojci
Cufte:
- 400 g mlevene junetine
- 100 g mlevene svinjetine
- 50 g luka/ praziluk/
- po ukusu so, biber, persun
- 1 jaje
- 100g starog hleba
- malo kisele vode
- malo ulja
Sos:
- 1 glavica crnog luka
- 1 kasika brasna
- malo ulja
- 150 ml paradajz soka
- malo vode
- po ukusu: zacin, mirodjija
Priprema
-
1
Spojiti meso, dodati hleb
natopljen kiselom vodom
tek da se malo ovlazi, zatim
dodati luk, zacine i jaje,
te sve to dobro smesiti. -
2
Praviti cufte i poslagati
ih na pouljen pleh da
se ne dodiruju. -
3
Pleh staviti u zagrejanu
rernu i peci na 170 stepeni
oko 25 minuta. -
4
Sos:
Na zagrejanom ulju prodinstati
iseckani luk do staklaste
boje, dodati brasno i
proprziti da malo pozuti,
skloniti sa ringle i polako
dodavati paradajz sok uz
neprestano mesanje da se
ne stvore grudvice.
Vratiti sos na umerenu ringlu,
dodati zacine po ukusu, ja dodam i
malo secera i sve ostaviti
da dobro prokrcka…
Ako vam je sos gust, doliti
malo vode, promesati i
ubaciti cufte da se
prokrckaju.
Sve ovo raditi na najmanjoj
temperaturi da samo malo krcka… -
5
Ispecene cufte ubaciti
u sos, napravljen po zelji,
i prokrckati jos 15 minuta Sastojci
Testo:
- 1 kg mekog brasna tip 400
- 3 dl mlakog mleka
- 2 dl mlake vode
- 2 kasicice secera
- 40 g svezeg kvasca
- 1/2 kesice praska za pecivo
- 2 dl ulja
- 1 kasika soli
Fil:
- 200 g margarina za mazanje/ Rama, Soft i sl./
- 3 zumanceta
- 1 kasika soli
- po zelji:300 g Feta sira ili 200 gr rendanog trapista ili sunka, kulen i dr.
Premaz:
- 2 belanceta
- po zelji: susam, kim
Priprema
-
1
U malo toplog mleka staviti
secer i dodati kvasac.
Sacekati 10 minuta da
lepo nadodje. -
2
U posudu za mesenje dodati
brasno i sve ostale sastojke i
nadosli kvasac, te umesiti glatko
testo koje se ne lepi za ruke.
Ne treba ga puno mesiti ,jer
ce biti zilavo. Prekriti ga krpom
i ostaviti 1 sat da nadodje i
udvostruci kolicinu. -
3
Pripremiti fil: Umutiti margarin
sa zumancima i dodati so.
Sir posebno izgnjeciti, a ako
zelite mozete pripremiti i rendani
trapist sa nekim suvim specijalitetom
/ sunka, prsuta, kulen i dr/. -
4
Ja sam pola spremala sa sirom,
a pola sa rendanim trapistom
bez drugih dodataka. -
5
Posle 30 minuta testo podeliti na
2-3 dela, ja sam podelila na dva,
i kifle su bile vece.
U principu, testo treba da udvostruči volumen a kod nekoga, u hladnijoj
prostoriji, može to biti i duže od ovog vremena.
-
6
Svaki deo rastanjiti u pravougaonik
debljine oko 3mm.Po celoj povrsini
testa premazati polovinu margarina
i posuti sirom, ili trapistom i
pobacati suhomesnato. -
7
Uviti testo u rolat i seci uz
pomoc tanjirica od soljica za kafu.
Seku se komadi u cik-cak odozdo
na gore i obrnuto. Komadi su sirine 2cm. -
8
Slagati ih na nauljeni pleh i ostaviti
ih desetak minuta na toplom.
To isto uraditi i sa drugom polovinom
testa. -
9
Zagrejati rernu na 300 stepeni,
smanjiti na 200 stepeni, premazati kifle
umucenim belancima i posuti susam ili kim. -
10
Peci ih u rerni na 200 stepeni do lepe rumene boje.
Moraju biti takve jer bi u suprotnom unutra ostale gnjecave i teške.
- .
Svetosavske perece
Sastojci
Testo:
- 300 gr ostrog brasna
- 500 gr mekog brasna tip
- 40 gr svezeg kvasca
- malo secera
- 1 kasicica soli
- 2 dl toplog mleka
- 3 dl tople vode
- 1 dl ulja
Premaz:
- 1 jaje
Slani preliv:
- 3 kasike mekog brasna
- 1 kasika soli
- po potrebi hladne vode
Priprema
-
1
U toplo mleko staviti 2 kasike ostrog brasna,
malo secera i paketic kvasca i sacekati
10 minuta da kvasac nadodje. -
2
Pomesati brasna sa uljem i solju i
dodati kvasac te umesiti testo koje
se ne lepi za ruke, ali ne sme biti tvrdo.
Dobro ga mesiti na pobrasnjenoj dasci bar
5 minuta uz dodavanje brasna ako je potrebno.
Prekriti testo i ostaviti na toplom 30 minuta da
udvostruci kolicinu. -
3
Pripremiti slani preliv. Pomesati so i brasno i
polako dodavati hladnu vodu i mesati da
nema grudvica.
Gustina je kao testo za palacinke. -
4
Od uskislog testa kidati ili nozem odsecati
male kuglice i prstima tanjiti u dug stapic.
Smotati perecu i slagati na podmazan pleh.
Samo malo podmazati uljem. -
5
Ostaviti da kisnu oko 10 minuta dok se rerna
zagreje na 250 stepeni. -
6
Pre stavljanja u rernu perece premazati
umucenim jajetom.
Peci perece do blago zute boje,
izvaditi i staviti po njima slani preliv i
vratiti jos 2-3 minuta da se lepo zarumene,
a preliv osusi.
PLUTO PUPS - hrenovke ili kobasice u tijestu na Australijski nacin
Sastojci
Priprema
-
1
Ako koristite kobasice, trebaju vec biti kuhane/pecene. Hrenovke moze direktno iz pakovanja.
Narezati na manje komade ili kako zelite.
Svaki komad malo uvaljati u brasno i otresti.
-
2
U zdjelu dodati brasno zajedno sa praskom za pecivo. U sredinu dodati umuceno jaje i sol i polako dolijevati pivo uz stalno mijesanje.
Tijesto na kraju mora biti gusto mnogo gusce nego za palacinke da se fino moze hvatati za hrenovke.
-
3
Ulje zagrijati treba biti barem 3cm duboko. Umociti komade mesa u tijesto, i odmah stavljati peci u vruce ulje. Dovoljno je samo 10-15 sekundi svaku stranu, vaditi cim tijesto dobije zlatnu boju. Pazite da se previse ne zapece.
-
4
Vaditi na papirnati ubrus. Zabosti cackalice u svaki komadic i servirati uz ketchup ili senf, kako zelite.
Ako vam ostane ekstra tijesta, mozete ga sa zlicicom dodavati u vruce ulje kao fritulice ili umociti povrce po izboru i poprziti kao hrenovke.
-
1
PAIN DE CAMPAGNE - Francuski seoski/rusticni polubijeli kruh
Sastojci
Za pocetno tijesto - Starter
- 50g ostro bijelo brasno
- 50g razeno brasno
- 70ml voda
- 3g svjezi kvasac
Za glavno tijesto
- 340ml voda
- 470g obicno bijelo brasno ( glatko)
- 65g integralno brasno ( moze i 1100 ili 1600 )
- 10g svjezi kvasac
- 1 puna zlicica ( oko 7g) sol
Priprema
-
1
Za pocetno tijesto - Starter
Pripremite ga ujutro za pecenje kruha uvecer ili pripremite navecer za pecenje ujutro :) Minimalno treba odstojati 6 sati na sobnoj temperaturi.
1. U salicu dodati vodu i umijesati kvasac, dobro pormijesati sa viljuskom da se kvasac otopi.
2. U vecu zdjelu pomijesati bijelo brasno sa razenim brasnom.
3. Dodati kvasac i mijesati sa viljuskom da dobijete ljepljivu gustu smjesu.
Pokriti sa vlaznom krpom i ostaviti preko noci na sobnoj temperaturi.
Koristenje ovakve smjese u pripremi kruha daje mnogo bolju aromu i teksturu.
-
2
Slijedeci dan u starter dodati vodu i dobro promijesati.
U vecu zdjelu dodati bijelo i tamno brasno i sol, promijesati. Zatim dodati kvasac i starter u sredinu i mijesati ili rucno ili elektricnom mjesalicom specificnom za tijesto na najsporiji okretaj. Mozete staviti i u masinu za kruh na program za mijesanje bijelog kruha. Mijesati 10 minuta ili 20 minuta ako radite rucno.
Kad tijesto postane elasticno i glatko bez da se ljepi za ruke gotovo je za dizanje.
Za klasicni okrugli francuski kruh oblikujte tijesto u loptu ali naravno mozete oblikovati kako zelite, u duguljaste francuske baguette, i ovalni oblik itd..
-
3
Staviti na pobrasnjenu tavu i prekriti sa plasticnom folijom ali nemojte je nategnuti preko tijesta neka bude labavo jer ce se tijesto dizati.
Stavite tijesto u pecnicu na 35 C da se polako dize oko 60 minuta. Provjerite s vremena na vrijeme da plasticna folija nije previse nategnuta.
-
4
Kad se tijesto uzdignulo do zeljene velicine, polako izvaditi, ostaviti pokriveno.
Pecnicu zatim zagrijati na 250 C. Na doljni dio pecnice dodati vatrostalnu posudu s vodom. Voda ce isparavati tokom pecenja sto ce pridonijeti finoj hrskavoj korici koja je osnova ovog francuskog kruha.
-
5
Peci prvih 10 minuta na 250 C zatim smanjiti temperaturu na 210 C i nastaviti peci jos 20-25 minuta.
Nikako ne otvarati pecnicu prvih 15 minuta!
-
6
Kad je kruh gotov lupnite ga malo sa viljuskom ili nozem , ako zvuci kao da udarate po praznoj kutiji onda je kruh gotov. :)
Bosanske lepinje
Sastojci
Tijesto
- 1 kg bijelog brasna
- 2 vrecice kvasca
- 1 zlica secera
- 2 zlice soli
- 150 ml mlake vode
- 500 ml mlakog mlijeka
Priprema
-
1
Kvasac, secver i jednu zlicu brasna staviti u mlaku vodu malo promijesati i ostaviti da se dize.
-
2
Brasno prosijemo i dodamo kvas, mlijeko i sol te zamijesimo ne pretvrdo tijesto.
-
3
Tijesto ostavimo da se dize oko sat vremena.
-
4
Prebacimo na radnu povrsinu i od tijesta napravimo 7 loptica koje izradimo u gladke i okrogle loptice, pokrijemo ih krpom i ostavimo da se odmore deset minuta.
-
5
Dlanom rastanjimo loptice u lepinjice i stavimo na pekac u koji samo stavili pek papir.
-
6
Sa tupin dijelom noza napravimo kvadrate po lepinjama, premazemo mlakom vodom te pokrijemo vlaznom krpom i jos jednom suhom preko.
-
7
Ovako pokrivene lepinje trebaju da stoje barem pola sata.
-
8
Pecnicu zagrijemo na 250 stepeni i pecemo lepinje na drugoj od vrha mrezi (znaci bolje je ako su lepinje blize gornjem grijacu, ljepse se napusu i peku)
Pecene lepinje pokriti krpom i ostaviti desetak minuta da se ohlade prije rezanja.
-
1
Cokoladni trokut
Sastojci
DESERT
- 350gr. kristal secera
- 8kasika vode
- 125gr. margarina
- 200gr. cokolade za kuvanje
- 150gr. mlevenih oraha
- 150gr. seckanih oraha
- 250gr. zele bombona
Priprema
-
1
350gr.secera staviti da se kuva sa 8 kasika vode .To kuvati par minuta dok se secer potpuno ne rastopi.
-
2
U to dodati 1/2 margarina 200gr.cokolade.Sve dobro sjediniti i skloniti sa sporeta.
-
3
Ovoj smesi dodati jos 150gr.mlevenih oraha, 150gr.seckanih oraha i na kraju 250gr.seckanih zele bombona.Dobro izmesati.
-
4
Metalni kalup za trokut obloziti providnom folijomi kasikom polako sipati do vrha kalupa.Odozgo prekriti folijom i staviti u frizider.
-
5
Sutradan izvaditi trokut iz kalupa i seci na zeljenu debljinu kolace.
Нема коментара:
Постави коментар