понедељак, 14. април 2014.

dasak Turske na nasem stolu...u poseti Enidi...

                                 Alzirski kolacici: "S"


Sastojci

Priprema

  1. 1
    2 kasike sirupa pomijesati sa vodom.
    U zdjeli sastaviti suhe sastojke, pa zamijesiti sa sirupom koji smo napravili.
    Tijesto treba biti cvrsto, da se ne lijepi za povrsinu.
    Dodati boju u tijesto.
  2. 2
    Pomijesati mljevene bademe i secer, te im dodati bjelance. Sve dobro izmjesati i praviti trakice.
  3. 3 S1
    Tijesto razvaljati sto tanje.
    Staviti smjesu od badema i motati kao na slikama.
  4. 4 S2
    ...
  5. 5 S3 
    Peci u zagrijanoj rerni na 355F 20 minuta.
    Napraviti agdu i zaliti.

      Fildzan burek/Burek iz soljice

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Skuhati krompir i napraviti pire.
  2. 2
    Sitno isjeckati luk, pa ga malo preprziti na ulju. Tome dodati fasirano meso i isprziti.
  3. 3
    Kada je meso przeno, dodati mu pire krompir i sve fino izmjesati da se sjedini.
  4. 4
    Jaje, mlijeko i maslinovo ulje dobro umutiti.
  5. 5 soljica za kafu
    U soljicu za kafu staviti duplu jufku. (ne treba premazivati). Malom kasikom filovati vec napravljenom smjesom.
  6. 6 soljica napunjena 
    Kada napunite soljicu do vrha, krajeve slozititi unutra. Kako koji kraj slazete, premazivati jajetom. (da se zaljepi)
  7. 7 soljice u tepsiji
    Redati u pleh na koji ste stavili papir za pecenje.
    Sve premazati smjesom od jajeta i posuti susamom ili curekotom.
    Peci u zagrijanoj rerni dok ne porumeni.

     Marokanske ruze


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Sirup razmutite u vodi.
    Sastavite brasno,so,puder secer, margarin i vodu.
    Napravite fino glatko tijesto koje se ne lijepi.
  2. 2 izrada marokanskih ruza 
    Razvaljajte tijesto tanko i rezite na kvadrate velicine 6x6 cm (ili vece ako hocete)
  3. 3
    Za fil sastavite sastojke.
    Kvadrate zarezite kao na slici sa svake strane.

  4. 4 marokanske ruze-izrada 
    U sredinu stavite po malo smjese od kokosa ,
    krajeve kvadrata sastavljajte jednu po jednu u sredinu ,stim sto cete donje krajeve sastavljati prema vani----vidi sliku.
  5. 5
    Sredinu ruze fiksirajte sa ljesnikom ili slicno, da se ruze tokom pecenja nebi razavile.
  6. 6
    Pecite na 180° C, ca 25 min.
  7. 7 marokanske ruze 
    Vodu prokuhajte sa medom i limunovim sokom.
    Pecene ruze utapajte po 5 sek i vadite na tablu.

     Alzirski kolacici: El Warda (Ruza)


Sastojci

Priprema

  1. 1
    2 kasike sirupa pomijesati sa vodom.
    U zdjeli sastaviti suhe sastojke, pa zamijesiti sa sirupom koji smo napravili.
    Tijesto treba biti cvrsto, da se ne lijepi za povrsinu.
    Dodati crvenu boju u tijesto.
  2. 2
    Pomijesati mljevene bademe i secer, te im dodati bjelance. Sve dobro izmjesati i praviti trakice.
  3. 3 ruze 
    Tijesto razvaljati sto tanje.
    Vecom casom ili cookie cutterom praviti krugove i redati kao na slikama.
  4. 4 ruze3 
    Staviti smjesu od badema i motati.
  5. 5 ruze4
    Visak tijesta sa donjeg dijela odstraniti nozem.
    Latice malo popraviti rukom.
  6. 6 ruze5
    Peci u zagrijanoj rerni na 355F 20 minuta.
    Napraviti agdu (kakvu volite) i zaliti.     
  7. Alzirski kolacici: Gerberi

    gerberi

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      2 kasike sirupa pomijesati sa vodom.
      U zdjeli sastaviti suhe sastojke, pa zamijesiti sa sirupom koji smo napravili.
      Tijesto treba biti cvrsto, da se ne lijepi za povrsinu.
      Podijeliti tijesto na 2 dijela i u jedan dio dodati boju po zelji.
    2. 2
      Pomijesati mljevene bademe i secer, te im dodati bjelance. Sve dobro izmjesati i praviti halkice.
    3. 3
      Tijesto razvaljati sto tanje.
      Vecom casom ili cookie cutterom praviti krugove i kombinovati dvije boje (stavljati jednu na drugu)
    4. 4 gerberi1
      Napraviti rezove kao na slici.
    5. 5  gerberi2
      gerberi3Savijati.
    6. 6  
      ...
    7. 7  gerberi4
      Peci u zagrijanoj rerni na 355F 20 minuta.


    8. 8 8 gerberi5
      Napraviti agdu (kakvu volite) i zaliti.
  8.          

         Yasmin cookies


    yasmin

    Sastojci

    • Za tijesto:

    •  500gr brasna
    •  150gr putera
    •  2 kasike javorovog sirupa (ili biko kojeg drugog)
    •  1/2 solje vode
    • Za fil:

    •  125gr mljevenih oraha, badema ili ljesnika
    •  5 kasika secera
    •  1 bjelance
    • Agda

    Priprema

    1. 1 loptice 
      2 kasike sirupa pomijesati sa vodom.
      U zdjeli sastaviti suhe sastojke, pa zamijesiti sa sirupom koji smo napravili.
      Tijesto treba biti cvrsto, da se ne lijepi za povrsinu.
      Ja sam tijesto podijelila na 3 dijela u u 2 dijela dodala prehrambene boje.
    2. 2 loptica1
      Pomijesati mljevene orahei secer i dodati im bjelance. Sve dobro izmjesati i praviti kuglice (kao za bombice)
      Tijesto tanko razvaljati. Slagati 2 boje jednu na drugu, u sredinu dodati lopticu od napravljene smjese i savijati kao na slikama.
    3. 3 loptica2 
    4. 4 cvijet
      ...
    5. 5 cvijet 
      Bademom pricvrsiti latice.
      za pricvrscivanje mozete koristiti i karanfilic/klincic, ljesnik, neki jestivi ukras...

    6. 6 yasmin
      ...
    7. 7 yasmin 
      Peci na 355F (180C) 15-20 minuta.
      Kada su peceni, zaliti ih vrucom agdom.
  9.       Paprenici


    paprenici - gotovi

    Sastojci

    •  1 kg brasna
    •  2 kasikice germe
    •  4 jaja
    •  150 gr putera
    •  100 gr secera
    •  prstohvat soli
    •  1 limun (limunova korica)
    •  1/4 - 1/2 solje mlakog mlijeka za nakuhavanje

    Priprema

    1. 1 sastojci - paprenici 
      U jednu posudu staviti navedene sastojke i umijesiti fino tijeto.

    2. 2 tijesto- paprenici 
      Gotovo tijesto prekriti vlaznom krpom i staviti na toplo mjesto da nadodje.
    3. 3 loptice - paprenici 
      Kada tijesto poveca svoj volumen za 2 - 3 puta, otkidati komade tijesta i praviti loprice.
      Staviti u tepsiju (ja sam koristila onu za muffine), premazati zumancetom i posuti curekotom.

         Domaca hamburger peciva


    peciva

    Sastojci

    Priprema

    1. 1 peciva 
      U 1/4 solje mlake vode rastopiti germu.

      U jednu zdjelu pomijesati brasno, secer, so, istopljeni puter, smjesu germe i vode i na kraju dodati mlako mlijeko.
    2. 2 peciva 
      Sve zamijestiti tako da dobijete glatko tijesto (mijesiti 10 - tak minuta).
      Gotovo tijesto premazati sa malo ulja, prekriti plasticnom folijom i ostaviti na toplo mjesto oko sat vremena - da nadodje.
    3. 3 peciva
      Kada je tijesto nadoslo, podijeliti ga u 10 jednakih dijelova. Oblikovati u loptice te malo dlanom pritisnuti odozgo da budu pljosnate (kao hamburger peciva).
      Staviti na pleh koji ste oblozili papirom za pecenje, prekriti krpom i ostaviti na toplo mjesto jos sat vremena da nadodju
    4. 4 peciva 
      Peci na 425F (220C) 15 - 20 minuta.
    5. 5 peciva 
      Pecena peciva premazati puterom ili maslinovim uljem i ostaviti da se hlade.
  10.        

         Djul baklava


    djul baklava gotova

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      U zdjelu pomijesati orahe, secer i cimet.
    2. 2 jufka1 
      Staviti jednu jufku, premazati puterom, pa prekriti drugom jufkom. (Ako su vam juke deblje, dovoljna je jedna).
      Posuti napravljenom smjesom i povuci krajeve prema sredini (kao na slici).

    3. 3 jufka2
      ...
    4. 4 jufka3 
      Coskove savijati prema unutra.
    5. 5 jufka5 
      Kada savijete sve krajeve (kao na slici), okrenuti na na drugu stranu i redati u papirom oblozen pleh.

    6. 6
      Peci u zagrijanoj rerni na 380F (180C) dok ne porumene.
    7. 7 gotvo 
      Zaliti napravljenom agdom/sirupom.
  11.     

      Ružičaste gužvice


    Ružičaste gužvice :))))

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Za agdu stavite vodu i secer da prokuhaju,
      maknite sa vatre i dodajte limunov sok.
    2. 2
      Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i podjelite na 30 komadica.
      Na krpu pospite gustina i svaki komadic tijesta ce te tanko razvaljati
      ( kao jufku) na velicinu veceg tanjira.
    3. 3 Ružičaste gužvice-priprema /
    4. 4
      Slazite ruze na pleh sa pekpapirom, premazite malo puterom
      i pecite na 200°C, 10 min.
    5. 5
      Gotove ruze umakajte u agdu i stavljajte na plitice.
    6. 6
      Posto djeca nevole bas zalivene kolace, preporucujem filovanje eurokremom ,bez umakanja u agdu!Jako fina poslastica!!!!

        Orijentalni slatkis


    Orijentalni slatkis

    Sastojci

    •  150 ml tecni jogurt
    •  130 ml ulje
    •  1 jaje
    •  2 paketica vanilin secer
    •  1 paketic praska za pecivo
    •  400 gr brasno (+-)
    • Serbet

    •  3 case vode (casa-200 ml)
    •  2 case secera
    •   vanilin ekstrat, limunova korica

    Priprema

    1. 1
      Najpre skuhajte serbet i dobro ga ohladite (neka kuva desetak min)
    2. 2
      Izmesite testo od svih sastojak a brasno stavite toliko da se dobije meko testo.
    3. 3 Kora za orijentalnog slatkisa
      Podelite testo na dva dela i svaki deo rasukajte u pravouganu koru sto tanje mozete (na ovo morate da pazite) Isecite koru na trake siroke odprilike 1 cm .
    4. 4 Nacin motanja 
      Sada trake navijajte oko viljuske , duzina da bude odprilike 25 cm, zato sto treba da se dobro isprze i unutra, da ne bi ostalo sirovo.
    5. 5
      Pazljivo, u vrelo ulje, przite slatkise s tim sto cete ih prstima istisnuti sa viljusku u ulje. Pazite da nije ulje prevruce, da ne bi izgoreli. Prevrnite ih jedanput.
    6. 6
      Vruce stavljajte ih u hladan serbet.

    Posluživanje

    Cuvajte ih u frizideru, najbolji su hladni, a mozete ih preliti i cokoladom, cimetom…
  12.        Agdali ruze


    ruze

    Sastojci

    Priprema

      priprema agdali ruza
    1. 1
      Za agdu stavite vodu i secer da prokuha.
      Skinite sa vatrecim prokuha ( ne treba biti gusta kao za baklave).
      Dodajte limunov sok i pustite da se ohladi.

    2. Sastavite sve sastojke za tijesto zajedno i izradite dobro tijesto.
      Razvaljajte na debljinu od 1 cm (hvala vefa!) i vadite malom casom krugove(ca. 5 cm).
      Stavljajte po 5 krugova ( mozete uzeti 3- 6 krugova zavisi koju velicinu volite) pomjereno jedno preko drugog.Zarolajte lagano kao rolat i prerezite po sredini, sad ste dobili 2 ruze.

      Nastavite tako dalje dok upotrijebite sve krugove.
      Pecite u podmascenoj tevsiji / plehu na 175°C, 30 min.
      Zalijte vruce ruze hladnim zaljevom.
    3. 3
      Po zelji pospite mljevenim orasima, kokosom ili cokoladnim prelivom.
    4. 4
      Za crvene ruze podijelite tijesto na 2 dijela i dodajte malo crvene jestive boje.
    5. 5
      Isto tako mozete umijesati u jedan dio kakao a da drugi ostane zut.
  13.                         

Нема коментара:

Постави коментар