Alzirski kolacici: "S"
Sastojci
Priprema
-
1
2 kasike sirupa pomijesati sa vodom.
U zdjeli sastaviti suhe sastojke, pa zamijesiti sa sirupom koji smo napravili.
Tijesto treba biti cvrsto, da se ne lijepi za povrsinu.
Dodati boju u tijesto. -
2
Pomijesati mljevene bademe i secer, te im dodati bjelance. Sve dobro izmjesati i praviti trakice.
-
3
Tijesto razvaljati sto tanje.
Staviti smjesu od badema i motati kao na slikama. -
4
...
-
5
Peci u zagrijanoj rerni na 355F 20 minuta.
Napraviti agdu i zaliti.
Fildzan burek/Burek iz soljice
Sastojci
- 3 krompira srednje velicine
- 1 manja glavica luka
- 200 gr. fasiranog mesa
- 18 gotovih jufki
- malo ulja
Za premazivanje
- 1 jaje
- malo mlijeka
- malo maslinovog ulja
curekot ili susam za posipanje
Priprema
-
1
Skuhati krompir i napraviti pire.
-
2
Sitno isjeckati luk, pa ga malo preprziti na ulju. Tome dodati fasirano meso i isprziti.
-
3
Kada je meso przeno, dodati mu pire krompir i sve fino izmjesati da se sjedini.
-
4
Jaje, mlijeko i maslinovo ulje dobro umutiti.
-
5
U soljicu za kafu staviti duplu jufku. (ne treba premazivati). Malom kasikom filovati vec napravljenom smjesom.
-
6
Kada napunite soljicu do vrha, krajeve slozititi unutra. Kako koji kraj slazete, premazivati jajetom. (da se zaljepi)
-
7
Redati u pleh na koji ste stavili papir za pecenje.
Sve premazati smjesom od jajeta i posuti susamom ili curekotom.
Peci u zagrijanoj rerni dok ne porumeni.
Marokanske ruze
Sastojci
Priprema
-
1
Sirup razmutite u vodi.
Sastavite brasno,so,puder secer, margarin i vodu.
Napravite fino glatko tijesto koje se ne lijepi. -
2
Razvaljajte tijesto tanko i rezite na kvadrate velicine 6x6 cm (ili vece ako hocete)
-
3
Za fil sastavite sastojke.
Kvadrate zarezite kao na slici sa svake strane.
-
4
U sredinu stavite po malo smjese od kokosa ,
krajeve kvadrata sastavljajte jednu po jednu u sredinu ,stim sto cete donje krajeve sastavljati prema vani----vidi sliku. -
5
Sredinu ruze fiksirajte sa ljesnikom ili slicno, da se ruze tokom pecenja nebi razavile.
-
6
Pecite na 180° C, ca 25 min.
-
7
Vodu prokuhajte sa medom i limunovim sokom.
Pecene ruze utapajte po 5 sek i vadite na tablu.
Alzirski kolacici: El Warda (Ruza)
Sastojci
Priprema
-
1
2 kasike sirupa pomijesati sa vodom.
U zdjeli sastaviti suhe sastojke, pa zamijesiti sa sirupom koji smo napravili.
Tijesto treba biti cvrsto, da se ne lijepi za povrsinu.
Dodati crvenu boju u tijesto. -
2
Pomijesati mljevene bademe i secer, te im dodati bjelance. Sve dobro izmjesati i praviti trakice.
-
3
Tijesto razvaljati sto tanje.
Vecom casom ili cookie cutterom praviti krugove i redati kao na slikama. -
4
Staviti smjesu od badema i motati.
-
5
Visak tijesta sa donjeg dijela odstraniti nozem.
Latice malo popraviti rukom. -
6
Peci u zagrijanoj rerni na 355F 20 minuta.
Napraviti agdu (kakvu volite) i zaliti. Sastojci
Priprema
-
1
2 kasike sirupa pomijesati sa vodom.
U zdjeli sastaviti suhe sastojke, pa zamijesiti sa sirupom koji smo napravili.
Tijesto treba biti cvrsto, da se ne lijepi za povrsinu.
Podijeliti tijesto na 2 dijela i u jedan dio dodati boju po zelji. -
2
Pomijesati mljevene bademe i secer, te im dodati bjelance. Sve dobro izmjesati i praviti halkice.
-
3
Tijesto razvaljati sto tanje.
Vecom casom ili cookie cutterom praviti krugove i kombinovati dvije boje (stavljati jednu na drugu) -
4
Napraviti rezove kao na slici.
- 5
-
6 ...
-
7
Peci u zagrijanoj rerni na 355F 20 minuta.
-
8 8
Napraviti agdu (kakvu volite) i zaliti.
-
1
Yasmin cookies
Sastojci
Priprema
-
1
2 kasike sirupa pomijesati sa vodom.
U zdjeli sastaviti suhe sastojke, pa zamijesiti sa sirupom koji smo napravili.
Tijesto treba biti cvrsto, da se ne lijepi za povrsinu.
Ja sam tijesto podijelila na 3 dijela u u 2 dijela dodala prehrambene boje. -
2
Pomijesati mljevene orahei secer i dodati im bjelance. Sve dobro izmjesati i praviti kuglice (kao za bombice)
Tijesto tanko razvaljati. Slagati 2 boje jednu na drugu, u sredinu dodati lopticu od napravljene smjese i savijati kao na slikama. -
3
-
4
...
-
5
Bademom pricvrsiti latice.
za pricvrscivanje mozete koristiti i karanfilic/klincic, ljesnik, neki jestivi ukras...
-
6
...
-
7
Peci na 355F (180C) 15-20 minuta.
Kada su peceni, zaliti ih vrucom agdom.
-
1
Paprenici
Sastojci
- 1 kg brasna
- 2 kasikice germe
- 4 jaja
- 150 gr putera
- 100 gr secera
- prstohvat soli
- 1 limun (limunova korica)
- 1/4 - 1/2 solje mlakog mlijeka za nakuhavanje
Priprema
-
1
U jednu posudu staviti navedene sastojke i umijesiti fino tijeto.
-
2
Gotovo tijesto prekriti vlaznom krpom i staviti na toplo mjesto da nadodje.
-
3
Kada tijesto poveca svoj volumen za 2 - 3 puta, otkidati komade tijesta i praviti loprice.
Staviti u tepsiju (ja sam koristila onu za muffine), premazati zumancetom i posuti curekotom.
Domaca hamburger peciva
Sastojci
Priprema
-
1
U 1/4 solje mlake vode rastopiti germu.
U jednu zdjelu pomijesati brasno, secer, so, istopljeni puter, smjesu germe i vode i na kraju dodati mlako mlijeko. -
2
Sve zamijestiti tako da dobijete glatko tijesto (mijesiti 10 - tak minuta).
Gotovo tijesto premazati sa malo ulja, prekriti plasticnom folijom i ostaviti na toplo mjesto oko sat vremena - da nadodje. -
3
Kada je tijesto nadoslo, podijeliti ga u 10 jednakih dijelova. Oblikovati u loptice te malo dlanom pritisnuti odozgo da budu pljosnate (kao hamburger peciva).
Staviti na pleh koji ste oblozili papirom za pecenje, prekriti krpom i ostaviti na toplo mjesto jos sat vremena da nadodju -
4
Peci na 425F (220C) 15 - 20 minuta.
-
5
Pecena peciva premazati puterom ili maslinovim uljem i ostaviti da se hlade.
Djul baklava
Sastojci
- gotova jufka/kore za savijacu
- 500 gr oraha (ja sam koristila pecan)
- 2 kasikice cimeta
- 100 gr secera
Agda/Sirup
- 2 solje vode
- 2 solje secera
- sok od 1/2 limuna
Priprema
-
1
U zdjelu pomijesati orahe, secer i cimet.
-
2
Staviti jednu jufku, premazati puterom, pa prekriti drugom jufkom. (Ako su vam juke deblje, dovoljna je jedna).
Posuti napravljenom smjesom i povuci krajeve prema sredini (kao na slici).
-
3
...
-
4
Coskove savijati prema unutra.
-
5
Kada savijete sve krajeve (kao na slici), okrenuti na na drugu stranu i redati u papirom oblozen pleh.
-
6
Peci u zagrijanoj rerni na 380F (180C) dok ne porumene.
-
7
Zaliti napravljenom agdom/sirupom.
Ružičaste gužvice
Sastojci
Priprema
-
1
Za agdu stavite vodu i secer da prokuhaju,
maknite sa vatre i dodajte limunov sok. -
2
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i podjelite na 30 komadica.
Na krpu pospite gustina i svaki komadic tijesta ce te tanko razvaljati
( kao jufku) na velicinu veceg tanjira. - 3 /
-
4
Slazite ruze na pleh sa pekpapirom, premazite malo puterom
i pecite na 200°C, 10 min. -
5
Gotove ruze umakajte u agdu i stavljajte na plitice.
-
6
Posto djeca nevole bas zalivene kolace, preporucujem filovanje eurokremom ,bez umakanja u agdu!Jako fina poslastica!!!!
Orijentalni slatkis
Sastojci
Priprema
-
1
Najpre skuhajte serbet i dobro ga ohladite (neka kuva desetak min)
-
2
Izmesite testo od svih sastojak a brasno stavite toliko da se dobije meko testo.
-
3
Podelite testo na dva dela i svaki deo rasukajte u pravouganu koru sto tanje mozete (na ovo morate da pazite) Isecite koru na trake siroke odprilike 1 cm .
-
4
Sada trake navijajte oko viljuske , duzina da bude odprilike 25 cm, zato sto treba da se dobro isprze i unutra, da ne bi ostalo sirovo.
-
5
Pazljivo, u vrelo ulje, przite slatkise s tim sto cete ih prstima istisnuti sa viljusku u ulje. Pazite da nije ulje prevruce, da ne bi izgoreli. Prevrnite ih jedanput.
-
6
Vruce stavljajte ih u hladan serbet.
Posluživanje
Cuvajte ih u frizideru, najbolji su hladni, a mozete ih preliti i cokoladom, cimetom…-
1
Agdali ruze
Sastojci
Priprema
-
1
Za agdu stavite vodu i secer da prokuha.
Skinite sa vatrecim prokuha ( ne treba biti gusta kao za baklave).
Dodajte limunov sok i pustite da se ohladi. - Sastavite sve sastojke za tijesto zajedno i izradite dobro tijesto.
Razvaljajte na debljinu od 1 cm (hvala vefa!) i vadite malom casom krugove(ca. 5 cm).
Stavljajte po 5 krugova ( mozete uzeti 3- 6 krugova zavisi koju velicinu volite) pomjereno jedno preko drugog.Zarolajte lagano kao rolat i prerezite po sredini, sad ste dobili 2 ruze.
Nastavite tako dalje dok upotrijebite sve krugove.
Pecite u podmascenoj tevsiji / plehu na 175°C, 30 min.
Zalijte vruce ruze hladnim zaljevom. -
3
Po zelji pospite mljevenim orasima, kokosom ili cokoladnim prelivom.
-
4
Za crvene ruze podijelite tijesto na 2 dijela i dodajte malo crvene jestive boje.
-
5
Isto tako mozete umijesati u jedan dio kakao a da drugi ostane zut.
-
1
Нема коментара:
Постави коментар