Uskrsna košara ( kruh )
Ima nekoliko
zanimljivih ideja i recepata koje sam zeljela isprobati tokom
ovogodisnjih uskrsnih blagdana. Jedna od njih je i ova divna, famozna
dekoracija za uskrsnu kosaru.
Uskrsna košara ( kruh)
- 800 g brasna
- 1 svjezi kvasac
- 1 zlicica soli
- 2 zlicice secera
- 250 ml mijeka
- 250 ml vode
- 100 ml ulja
U toplo mlijeko dodajte kvasac i secer i pustite da na toplom nabubri. Dodajte ostale tekuce sastojke i umijesajte u prosijano brasno. Umijesite tijesto, pokrijte krpom i ostavite na toplom dok se smjesa ne udvostruci. Ponovo premijesite i krenite u avanturu kao na slici :) Tijesto podijelite na jednake loptice i razvaljajte u trake. Slozite kosaru te stavite peci na 180C dok korpa ne poprimi finu boju.
Napomena:
- Za podlogu na kojoj sam slagala i pekla kruh upotrijebite zdjelu od inoksa i umotajte ju u foliju.
- Prije nego podjete slagati oblik korpe predlazem da tijesto podijelite u loptice i razvaljate trake bez upotrebe brasna na povrsini. Tako ce se trake puno bolje lijepiti jedna za drugu.
- Mozete koristiti recept za kruh po izboru. Ja sam probala recept koji je bio predlozen na fb stranici Slana i Slatka jela.
Uskrsni obicaji & Uskrsni slatki zeko
Mama,a zasto zeko nosi jaja? a odakle je on dosao?a kada ce on meni doci?? a pilici? pitanja Bru na koja odgovaramo i slazemo price,stvarajuci joj viziju,bajku u kojoj smo i mi sami odrastali. Ali do dan danas niti sama nisam znala pricu i pravo porijeklo Uskrsnoga zeke i sarenih jaja.
Evo odakle je dosao..
Izvorni
Uskršnji Zeko vjerovatno je povezan s paganskim festivalom ekvinocija,
koji je nekada prethodio Uskrsu. Saksonci su posvetili mjesec april
slavljenju svoje boginje proljeća i plodnosti, koja se, ne slučajno,
zove Eastre. Eastrina sveta životinja je zec, budući da je ova životinja
jedan od najčešćih simbola plodnosti i ponovnog rađanja.Obojena
jaja, koja nosi današnji Uskršnji Zeko, imaju još drevnije porijeklo.
Jaja su dugo bila povezivana s plodnošću i proljetnim festivalima – tako
dugo, u stvari, da se precizno ne mogu odrediti korijeni ovih običaja.
Drevni Grci i Rimljani koristili su jaja u festivalima slavljenja svojih
uskrslih bogova. Jaje je također istaknuto i u ritualima židovske Paše,
te u ovom narodu pržena jaja i danas imaju svoje mijesto na prazničkom
stolu, kao važan simbol proljeća i ponovnog rađanja.Naučnici vjeruju da
spajanje zeca i jaja za uskršnje praznike može imati paganske korijene s
početka nove ere. Tokom proljeća, kada su dani i noći jednake dužine,
zec je bio poistovjećen s boginjom Mijeseca, a jaje s bogom Sunca.
Spajanjem ta dva simbola, dobilo se nešto poput jin i janga. Naredni
povijesni zapis o zecu i jajima pojavljuje se s početka XVI vijeka u
Njemačkoj. Tamo su dijeca željno iščekivala dolazak „Oschter Haws-a“,
zeca koji na uskršnje jutro polaže obojena jaja u gnijezda. Ovaj
njemački običaj prenesen je u Ameriku s početka XIX stoljeca, vjerovatno
prateći njemačke doseljenike, od kojih su se mnogi nastanili u
Pensilvaniji. U svijetu, tokom proteklih 200 godina, „Oschter Haws“,
„Easter Bunny“, ili kod nas Uskršnji Zeko, postao je tako najvećim
komercijalnim simbolom Uskrsa.
(tekst preuzet sa mojabeba)
Vec par zadnjih godina dio sa odricanjem sam preskocila. Taj,kao i mnoge druge. Jednostavno, zivot na putu i po stranim zemljama, poprilicno nas je udaljio od obicaja. Nedostaje mi Crkva i s njom cijela ona blagdanska atmosfera. Nedostaje mi kosara i nosenje hrane na posvetu,nedostaje mi nedjeljnja misa. Nedostaje mi da cijeli taj dan Uskrsa prodje u duhu rijeci 'slavlje'. Doma je to bio cijeli dan,od jutra do veceri. Cijeli dan smo bili u novoj robi :) i hodali ili docekivali goste. Slavlje,bas je bilo slavlje! Kad se samo sjetim...
Dok smo bili u zemljama istocnog krscanstva,taj dasak smo uspjeli zadrzati. Svi cine isto tako da te ne gledaju u koso :) Sada, kada smo u Bugarskoj,gdje se postiva zapadno krscanstvo,malo je drugacije. Nema posvete, nema mise, nema Cvijetnice. Ne poklapaju se ni datumi. Ovdje, Velikden je tjedan kasnije. Ali,jako je lijepo vidjeti i dozivjeti i kako drugi to slave.
U sjeverozapadnoj Hrvatskoj pale se vatre,uskrsni krijesovi, tzv.vuzmenke. Nisam ju imala priliku vidjeti. Vjerujem da je prekrasna.
Zanimljivi su i obicaji diljem svijeta.
U Bugarskoj i Rumunjskoj obicaj je da se na Veliku Subotu, na prozor stavljaju brasno,sol,kvasac i pisanice i od tih se sastojaka na Uskrsni ponedjeljak zamjesi kruh.
Na jednom talijanskom otocicu na Uskrs se zaboravljaju svi nesporazumi i svadje.
U Spanjolskoj je to dosta dramaticno. Cijeli tjedan prije odvija se u dugim,teatralnim povorkama sa ukrasenim figurama koje predstavljaju biblijske likove i price o Kristovom uskrsnucu.
U Finskoj i Svedskoj djeca od kuce do kuce sakupljaju slatkise u zamjenu za ukrasene cica-mace.
U Nizozemskoj i Skotskoj tradicija je da se djecacima simbolicki 'isprasi tur' kako bi se istjeralo lose ponasanje.
U Sj.Americi najpoznatiji je obicaj lova na pisanice. Roditelji ih sakriju u kucu ili dvoriste,tj.zeko ih je donio zajedno sa slatkisima i dijeca ih onda traze.
Razlicite zemlje,razliciti obicaji. No jedan je svugdje isti. I to onaj najdrazi-pisanice,zeko i sarena jaja.
Pravili smo zeku sa bloga sweetsensation i bio je jako ukusan. Mirisan! Korica limuna i narance daje mu fantastican miris i aromu. Toliko je bio primamljiv da smo ga sutradan poklanjali prijateljima i susjedima jer smo ih napravili puno i nismo razmisljali da je sutra Veliki Petak, i post. Samo smo mijesili i mijesili, a oni su se u kosari samo slagali jedan do drugoga. Cak su i oni koje je Bru mijesila ispali poprilicno dobri :) Iako ih je premjesila jedno 15 puta!!
A evo i recepta za nasega zeku..
Uskrsni slatki zeko
- 500 g brasna
- 40 g svijezeg kvasca ( 1 kocka)
- 200 ml mlakog mlijeka
- 80 g secera
- 2 Vanila secera
- 1⁄2 zlicice soli
- ribana korica 1 limuna
- ribana korica 1 narance
- 4 zumanjka
- 120 g otopljenog maslaca
Za ukrasavanje:
- 2 zumanjka
- 100 ml mlijeka
- grozdjice i ljesnjaci za ukrasavanje
Kvasac razmrvite i
rastopite u mlakom mlijeku i zlici secera. Ostavite ga na toplom,da se
zapjeni. Prosijte brasno te dodajte ostatak secera,sol i ribane korice.
Zumanjke razmutite sa maslacom te dodajte uzdignuti kvasac. Promjesajte i
sve dodajte u brasno. Tijesto mozete zamijesiti rukama, ili spiralnim
nastavcima i mikserom. Prebacite na pobrasnjelu povrsinu te nastavite
mijesiti sve dok ne dobijete jednolicnu,glatku kuglu tijesta. Par
minuta. Kuglu tijesta vratite nazad u zdijelu,prekrijte krpom ili
prozirnom folijom te ostavite na toplo da se dize oko 1 sat.
Kada se masa
udvostruci,ponovo lagano premijesite i podijelite na 6 loptica. Svaku
lopticu podijelite na 3 dijela. Jednu ostavite cijelu,za zekin
stomak,drugu podijelite na zekine usi i glavu a od trece loptice
napravite zekine ruke i noge.
Na veliki pleh stavite papir za peci i na njega slozite zeku. Stavite mu nos od ljesnjaka i grozdjice kao oci.
Ostavite da se tijesto dize i zagrijte pecnicu na 180C. Premazite tijesto mjesavinom zumanjka i mlijeka te pecite oko 10-15 min.
Posluzite dok su topli! Tada su najukusniji. Iako tijesto ostaje meko i kada se ohlade,te sutradan isto tako.
Uskrsne ideje ⁄ Easter ideas
Uskrs se blizi pa bih zeljela podijeliti sa vama ove kreativne i zanimljive ideje skupljene uokolo po internetu. Neke su skroz jednostavne. Isprobajte ih, razveselite svoje i ubacite pokoju novost u nase tradicionalne uskrsne kuhinjske navike. Sigurna sam da ce vam se svidjeti.
Ova obojana jaja, tj. kuhani bjelanjci jednostavni su za pripremiti i jako dekorativni. Sve sto trebate su jaja, boje za kolace i nekoliko zlicica octa. Detaljne upute i slike korak po korak pogledajte ovdje
Ove sarene
polovice mozete napraviti tako da preljev za torte ( koji mozete obojati
ili kupiti gotovi obojani) izlijete u polovice plastika od Kinder
Jajeta i ohladite.
Zatim ova preslatka rainbow jaja. Detaljne i korak po korak upute mozete pronaci ovdje.
Moj favorit, cokoladna jaja punjena kremom cheesecake-a i marmeladom od marelice. Ovaj fantastican recept pogledajte ovdje.
Biskvitna uskrsna jaja pecena u ljusci. Takodjer ih mozete i obojati. Recept za obadvije verzije pogledajte ovdje.
Zar nisu odlicne? :) recept za ove kosarice od bijele cokolade pogledajte ovdje.
Ako ste
raspolozeni i imate viska vremena za dekoriranje, evo nekoliko ideja
kako brzo i jednostavno ukrasiti uskrsnu tortu ili cupcakes.
Cvjetni kruh
Cvjetni Kruh
- okrugli, meki kruh
- 7,8 snita sira (ovisno o velicini kruha)
- 3,4 cesnja cesnjaka
- grancica persina
- 4,5 zlica maslinovog ulja
Kruh narezite na
"mrezu". Neka vam udaljenost bude oko 2 cm i prorezite samo 2⁄3 visine
kruha. Donji dio kruha mora vam ostati citav. Napunite redove listovima
sira. Cesnjak i persin sitno nasjeckajte i pomijesajte sa ulje. Sa tom
smjesom premazite kruh rastvarajuci redove da vam sto vise klizne u
sredinu kruha.
Sve zamotajte u
foliju i pecite 15ak minuta na 180C. Zatim skinite gornji dio folije i
jos 5 min zapecite pod grilom. Posluzite toplo.
Izaberite meki
kruh i neki polu meki sir po ukusu. Ako vam je sir premekan, kruh ce vam
zavrsiti premeckav. Opet ako je pretvrd, nece se nista otopiti. Ili
probajte pa sto vam se svidi.
Mjeseci sa orasima i ljesnjacima
Jedan od omiljenih mi 'slavonskih' kolaca. Prisutan na gotovo svim slavljima, uvijek mi je nekako iskakao iz sarene i raznovrsne tacne sa kolacima. Toliko je ukusan, toliko je bogat okusima da si zbog njega u stanju i na silu zavoliti orahe. Kada se pomijesaju sa cokoladom u toj neodoljivo mekoj tekturi tankog biskvita, ponekad pozelim da na sekund svi oko mene stanu pricati samo da ga onako istinski i gurmanski dozivim. No to je tesko jer si vecinom okruzen nekim zamorom ljudi, nekim slavljem. A doma ga rijetko napravis samo za svoj gust. Kazu da je dobar i za zamrzavanje. No nisam probala.
Sada ga vec
mozete naci i u vecini pekara koje nude suhe kolace u prodaji. No to
jednostavno nije to! Nesto fali.. i nikako se ne moze nazvati domacim..
Recepti sa lijeve na desnu stranu:
Princes krafnice
Mjeseci sa Orasima & Ljesnjacima
Mjeseci sa Orasima & Ljesnjacima
- 150 g maslaca
- 150 g secera
- 75 g oraha, mljevenih
- 75 g preprzenih ljesnjaka, mljevenih
- 70 g brasna
- 4 bjelanjka
Zuta glazura:
- 4 zumanjka
- 150 g secera u prahu
- 1 vanilin secer
Cokoladna krema:
- 100 ml mlijeka
- 100 g oraha
- 100 g maslaca
- 100 g secera
- 100 g cokolade
- mljeveni orasi za posipanje
Izradite cvrsti
snijeg od bjelanjaka. Maslac sobne temperature umutite sa secerom. U
maslac dodajte orahe i ljesnjake te prosijano brasno. Rucno lagano sve
dobro izmijesajte i dodajte snijeg. Sjedinite i pecite u kalupu ( 30*20
cm ) sa masnim papirom na 180C, dok rubovi biskvita ne dobiju lagano
zlatnu boju. S obzirom na to da je svaka pecnica individualna, to vam je
najbolji pokazatelj dali je biskvit pecen.
Zumanjke izradite
mikserom sa secerom u prahu i vanilijom. Kada je biskvit gotov,
izvadite ga i premazite sa smjesom zumanjaka i vratite u ugasenu pecnicu
i zatvorite. Ostavite da se zumanjak osusi.
Za cokoladnu
kremu prokuhajte mlijeko i secer. Maknite sa vatre i dodajte maslac,
orahe i cokoladu. Mijesajte dok se sve ne otopi i sjedini. Premazite
preko zumanjaka. Dobro ohladite i okruglim kalupom ili casom izrezite
mjesece. Mozete ih rezati i kao stange.
Dobar tek i uzivajte u jednom od najukusnijih domacih kolaca..
Čokoladna Mascarpone Torta sa Jagodama
Čokoladna Mascarpone Torta sa Jagodama
Biskvit:- 6 jaja
- 6 zlica secera
- 6 zlica brasna
- 4 zlice kakaa
- 1 prasak za pecivo
- 350 g mascarpone sira
- 200 ml slatkog vrhnja
- 100 g secera u prahu
- 1 jaje
- 1 zlicica ekstrakta vanilije
- 350 g jagoda
- 500 ml vode
- 100 g secera
- 3 preljeva za torte
- 4 zlice secera
Napomena:
- Za sloziti ovu tortu trebati ce vam 2 ista kalupa. Pogledajte upute..
- Gotove biskvite izrezite na jednake debljine a ostatak narezite na kockice i ukrasite tortu.
- Tortu i kreme mozete slagati kako zelite. Mozete ispeci i jedan biskvit i izrezati ga na 3 kore.
Biskvit ispecite u dvije kore. Prvo izradite 3 zumanjka sa 3 zlice secera. Dodajte pomijesane suhe sastojke, 3 zlice brasna, pola praska za pecivo i 2 zlice kakaa. Zatim rucno umijesajte cvrsto istuceni snijeg od 3 bjelanjka. Kalup promjera 23cm oblozite masnim papirom i pecite biskvit na 180C oko 15 min.
Ponovite isto sa drugom korom.
Za kremu izradite mascarpone i ekstrakt vanilije sa polovicom secera. Nakon sto dobro izradite, umijesajte zumanjak. Posebno izradite bjelanjak i dodajte mu drugu polovicu secera. U drugoj posudi izradite tuceno vrhnje i zajedno sa bjelanjkom naizmjence rucno umijesajte u mascarpone.
Kada pripremite kremu i biskvit se ohladi, napravite zele. On ne moze dugo stajati jer ce se stvrdnuti pa imajte sve ostalo pripremljeno ranije.
Ocistite jagode i zajedno sa 400 ml vode i secerom prokuhajte kojih 10ak min. Propasirajte stapnim mikserom. U maloj zdjelici pomijesajte preljeve za tortu sa 4 zllice secera i 100 ml vode. Dodajte u jagode i mijesajte dok ne prokuha. Maknite sa vatre i pustite da malo ohladi. Trebali biste dobiti najmanje 750 ml sirupa.
Biskvite slozite u dva kalupa. Svaki prelijte tankim slojem zele-a i stavite kratko u hladnjak. Ostatak zelea drzite na laganoj vatri kako se ne bi stvrdnio. Izvadite jedan biskvit i premazite polovicom mascarpone kreme. Prekrijte ostatkom zele-a. Buduci da je krema meka, nemojte istresti zele brzo i od jednom. Napraviti ce se rupe u kremi i pomijesati ce se krema i zele ( sto i nije toliko strasno. Dobiti cete mramorni efekt umjesto 2 cista sloja). Polako prvo velikom zlicom malo po malo i kada se stvori tanki sloj onda istresite ostalo. Vratite u frizider da se stvrdne. Nakon 10,15 min stvrdnuti zele prekrijte ostatkom kreme. Prekrijte drugim biskvitom i tortu dobro ohladite. Ukrasite jagodama i komadicima biskvita.
Torta od Oraha i Vanilije
Torta od Oraha i Vanilije
Biskvit:
- 5 jaja
- 150 g secera
- 100 ml ulja
- 100 ml mlijeka
- 100 g brasna
- 1 prasak za pecivo
- 100 g mljevenih oraha
- ribana korica 1 limuna
- 750 ml mlijeka
- 4 zumanjka
- 180 g secera
- 2 pudinga vanilija
- 1 vrecica zelatine u prahu
- 1 vanilija secer
- 200 ml vrhnja za slag
- 100 g mljevenih oraha
- 1 zlica vanilija ekstrakta
- 1 zlica ruma
- 2 zlice kakaa
- cca 100 g oraha za prekriti tortu
Za kremu izradite zumanjke sa secerom. Zelatinu po uputama namocite u 4 zlice vode i kada nabubri zagrijte ju (vrlo kratko u mikrovalnoj, svega nekoliko sekundi) da se otopi i dodajte ju u zumanjke zajedno sa pudingom i 150 ml mlijeka sobne temp. Ostatak mlijeka zakuhajte. Zumanjke dobro izmiksajte i ulijte malo vrelog mlijeka. Promijesajte da se smjesa prilagodi visokoj temperaturi pa sve vratite u ostatak mlijeka. Mijesajte dok se ne zgusne. Prebacite u plastiku i hladite na sobnoj temperaturi. Nikako u hladnjak jer ce vam se stvrdnuti i necete ju moci lijepo izraditi. U ohladjenu kremu dodajte vanilija ekstrakt i istuceno vrhnje. Odvojite 1/3 smjese i u to dodajte rum, kakao i orahe.
Biskvit prerezite na tri dijela.Prvi premazite polovicom vanilija kreme. Poklopite drugim biskvitom te premazite sa tamnom kremom. Poklopite trecom korom i zavrsite ostatkom vanilija kreme. Sve prekrijte orasima. Dobro ohladite!
Torta Ruska Kapa
Ruske kape jedan je od drazih mi kolaca, no radi svoje zahtjevnosti jako ih rijetko pravim. Zadnji puta i to na nagovor, pravila sam ih za prosli Bozic. Zato mi je ova varijanta u obliku torte idealna. Zahtjeva puno manje vremena i izgleda 'konkretno'. Zaista komad ukusne torte..
Torta Ruska Kapa
biskvit:
- 3 jaja
- 150 g secera
- 1vanilin secer
- 75 ml ulja
- 75 ml tople/vruce vode
- 185 g brasna
- 2 zlicice praska za pecivo
- 1,5 zlica kakaa
Krema:
- 950 ml mlijeka
- 2 zlice secera
- 80g gustina
- 2 zlice brasna
- 3 vanilin secera
- 200g bijele cokolade
- 150g maslaca
Glazura:
- 100 g tamne cokolade
- 2,5 zlice ulja
I jos:
- kakao mlijeko, za natapanje biskvita
- kokos za ukras
Napomena:
Izradite bjelanjke,
postepeno dodavajuci pola secera. Zumanjke izraditi sa ostatkom secera.
U zumanjke dodati ulje i vrucu vodu, pomijesati i umijesati izradjene
bjelanjke. Pomijesati prosijano brasno, kakao i prasak za pecivo te
rucno umijesati u smjesu. Peci oko 20 min. Provjerite cackalicom.
Ispeci jos jednu koru.
Za kremu umutite
gustin i brasno sa otprilike 1/3 mlijeka. Ostatak mlijeka i secer
zakuhajte. Dodajte gustin i ukuhajte kremu. Mijesajte dok se krema ne
zgusne. Maknite sa stednjaka i umijesajte izlomljenu cokoladu a potom
maslac. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se malo ohladi. Kada
bude mlaka (ne skroz hladna jer ce vam krema biti grudicasta i nece se
dati fino izraditi), nafilujte tortu.
U kalup slazite
koru, natopite kakaom, krema, biskvit i tako dok ne zavrsite. Stavite
tortu u frizider da se ohladi. Skinite kalup i ukrasite kokosom i
glazurom.
Jafa kocke & Jafa Torta / Jafa Cake
Ovo je jedan od prvih kolaca koje sam zapisala u svoju biljeznicu kolaca jos na pocetku srednje skole. Toliko godina i jos uvijek je cesto i rado vidjen na svim prigodama. Jednostavan, ukusan, sa nepogrjesivom kombinacijom narance i cokolade. Pocela sam ga praviti i kombinirati sa bijelim ganachem. Kao Jafa torta, kao Jafa kocke, oduseviti ce u svakoj varijanti. Bijeli ganache toliko me odusevio da sam skoro u cijelosti izbacila tamnu cokoladnu glazuru koja bi inace trebala ici. U varijanti torte iznenadio me ovaj divni izgled cistih linija. Kao neko malo slatko arhitektsko djelo :) Jako mi se svidjaju. Naisao je na mnoge pozitivne kritike.
Jafa kocke & Jafa Torta
Biskvit:
- 3 jaja
- 6 zlica secera
- 9 zlica brasna
- 150 ml mlijeka
- 100 ml ulja
- sok 1/2 limuna
- 1/2 praska za pecivo
Krema od narance:
- 300 ml vode
- 250 ml sirupa od narance ( sok za razrjedjivanje)
- 2 pudinga od vanilije
- 5 zlica secera
Bijeli Ganache:
- 200 g bijele cokolade
- 200 ml slatkog vrhnja
Prvo napravite
ganache koji treba vremena da se prohladi na sobnoj temperaturi upravo
toliko koliko treba cijelom kolacu da se ohladi. Zagrijte vrhnje i kada
se podju stvarati mjehurici prelijte preko izlomljene cokolade.
Mijesajte dok se ne rastopi i ostavite da se ohladi na sobnoj
temperaturi.
Za biskvit,
izradite zumanjke sa polovicom secera, bjelanjke sa drugom polovicom. U
bjelanjke secer dodajite postepeno. U zumanjke dodajte tekuce sastojke,
zatim prosijano brasno i prasak za pecivo te na kraju snijeg. Pecite u
kalupu za torte, 26cm na 180C oko 30 min. Kada rubovi biskvita dobiju
zlatnu boju, biskvit je gotov.
Ako
vam je biskvit tanak,tj ako ga ispecete u nekom drugom i vecem kalupu,
onda nije potrebno natapati ga mlijekom. No ako vam biskvit ispane
deblji, onda ga mozete natopiti sa toplim mlijekom kako vam nebi ostao
suh.
Ako vam se pri pecenju biskvita napravi 'brdo' u sredini, kada se ohladi poravnajte ga nozem i odstranite taj dio.
Za nadjev od
narance pomijesajte vodu i sok. Odvojite otprilike 150 ml i u tome
razmutite prasak za pudinge a ostatak prokuhajte sa secerom. Dodajte
puding i mijesajte dok ne dobijete gustu smjesu. Stavite na stranu par
minuta i toplo istresite na biskvit.
Na ohladjenu
kremu nanesite ganache koji bi trebao biti u tekucem stanju kako bi se
lagano sam razlio po kremi. Istresite na sredinu kolaca i okrecite
cijeli kalup dok se ravnomjerno ne razlije sam. Nikako ga nemojte
ostavljati u frizideru preko noci jer ce vam se previse stegnuti. Ni
onda necete pogrijesiti , jedino ce vam malo biti problem nanijeti ga na
kremu. Izrezite ga po izboru.
Milk Kocke
Ovaj divni recept naci cete ovdje. Napravila sam samo neke sitne izmjene,smanjila maslac u bijeloj kremi i umjesto mlijecne koristila Nougat cokoladu.
Milk Kocke
Biskvit:- 6 jaja
- 6 zlica secera
- 6 zlica brasna
- 1 prasak za pecivo
- 4 zlice kakaa
- 6 zlica vruce vode
Bijela krema:
- 1 L mlijeka
- 100 g gustina
- 4 zlice secera
- 100 g bijele cokolade
- 200 g maslaca
- 150 g secera u prahu
Cokoladna krema:
- 200 g Nougat cokolade
- 5 zlica mlijeka
- 4 zlice secera
- 150 g maslaca
Izmiksajte jaja
dodavajuci secer. Kada dobijete finu pjenastu smjesu, dodajte vrucu vodu
te prosijano i pomijesano brasno,kakao i prasak za pecivo. Pecite na
velikom limu iz pecnice oblozenim masnim papirom, 20 min na 180C. Koru
ohladite i presjecite na pola.
Za bijelu kremu
odvojite otprilike 1-2 case mlijeka i u tome razmutite gustin da
dobijete smjesu bez grudica. Ostatak mlijeka zakuhajte sa secerom i u
tome otopite cokoladu. Dodajte gustin u to i mijesajte dok ne dobijete
gustu smjesu. Otprilike 4,5 minuta. Prebacite u plastiku i pustite da se
ohladi. U hladno dodajte izradjeni maslac sobne temperature i secer u
prahu
Za tamnu kremu otopite sve u zdjelici na vatri i ohladite.
Biskvit prerezite
na pola. Prvu koru premazite polovicom bijele kreme i preko toga tanki
sloj tamne kreme. Prekrijte drugom korom i ponovite sa kremama.
Ohladite. Kolac je najbolji kada odstoji dan,dva.
Micin Kolac
Micin Kolac
Kora:
- 8 bjelanjaka
- 200 g secera
- 250 g oraha,krupno sjeckanih
- 1/2 praska za pecivo
- 2 zlice brasna
Krema:
- 8 zumanjaka
- 2 zlice brasna
- 500 ml mlijeka
- 150 g secera u prahu
- 200 g maslaca
- 3 vanilin secera
- 100 g sjeckanih suhih sljiva
- 100 g tamne cokolade
- 200 ml tucenog slatkog vrhnja ili 2 slag pjene ( po izboru)
Bjelanjke
izmiksajte u cvrsti snijeg postepeno dodavajuci secer. Brasno prosijte
sa praskom za pecivo te dodajte u snijeg od bjelanjaka. Spatulom lagano
izmjesajte te dodajte isjeckane suhe sljive. U orginalnom receptu idu
grozdjice. No meni je puno draza ova verzija. Smjesu izlijte na veliki
crni lim iz pecnice oblozen masnim papirom. Pecite oko 25 min na 165C.
Rubovi trebaju lagano dobiti zlatnu boju.
Za kremu mikserom
izradite zumanjke sa polovicom secera u prahu, vanila secerima i
brasnom. Ako vam je smjesa pregusta,dodajte malo mlijeka. Ostatak
mlijeka prokuhajte i u to lagano dodajte zumanjke. Kako bi vam smjesa
bila bez grudica, vrlo bitno je da smjesa sa zumanjcima bude tekuca i da
vec u toj fazi izmjesate da sve grudice nestanu. Mijesajte sve na
stednjaku dok ne dobijete gustu smjesu. Prebacite u plastiku i pokrijte
plasticnom folijom. Ohladite.
Maslac sobne
temperature izradite sa ostatkom secera u prahu i dodajte u hladnu
kremu. Gotovu kremu podijelite na pola i u jednu polovicu dodajte
otopljenu cokoladu a u drugu polovicu sitno isjeckane suhe sljive.
Koru prerezite na pola. Prvu polovicu premazite kremom sa sljivama, pokrijte drugom korom te premazite cokoladnom kremom.
Zavrsite sa
slagom. Mozete koristiti slag pjenu, koja je ukusnija ali se tesko s
njom moze uredno izrezati kolac. Ili sa tucenim vrhnjem, koji ce u
presjeku kolaca biti dosta uredniji.
Narancine cokoladne kocke
Narancine cokoladne kocke
8 jaja
250 g secera
100 g tamne cokolade
1 prasak za pecivo
2 zlice brasna
250 g mljevenih oraha
2 vece mljevene narance
Cokoladni preljev:
2 zumanjka
70 g cokolade
70 g secera u prahu
70 g maslaca/margarina
ruma po zelji
Pjenasto umutiti
zumanjke i secer. Dodati otopljenu cokoladu, sitno smljevene narance te
pomijesano brasno, prasak za pecivo i orahe. Buduci da se melje i korica
narance, bilo bi idealno kada bi uspjeli naci neprskane. U suprotnom
dobro ih operite u vrucoj vodi. Na kraju umijesajte snijeg od bjelanjaka
te sve lagano izmjesajte. Pecite na 180C cca 35 min. Provjerite
cackalicom, treba izaci suha.
Za cokoladni
preljev skuhajte zumanjke, cokoladu i rum na pari. U hladno dodajte
izradjeni maslac sobne temperature sa secerom t epremazite preko
biskvita.
Cokoladne Baileys kuglice
Recept za ove fine kuglice glasi otprilike ovako... svega po malo! Radila sam ruske kape i ostalo mi je cokoladnog biskvita. Samlila sam ga u multipraktiku te dodala jednu cokoladu sa ljesnajcima, jos malo przenih i grubo mljevenih ljesnjaka i Baileysa koliko je trebalo da se smjesa sjedini.
Cokoladne Baileys kuglice
- ostatci biskvita (po ovom receptu )
- 1 cokolada sa ljesnjacima
- Baileys-a po potrebi
- cca 1 casa przenih ljesnjaka
- 100 g cokolade za kuhanje
Sameljite biskvit
u multipraktiku te dodajte otopljenu cokoaldu i zavrtite jos koji puta
da se sjedini. Dodajte Baileys-a koliko je potrebno da dobijete
ljepljivu smjesu koju cete moci formirati u kuglice. Dodajte grubo
mljevene ljesnjake (malo odvojite za dekoraciju) i formirajte kuglice.
Uvaljajte ih u otopljenu cokoladu i vilicom vadite na masni papir. Kada
su na pola suhe pospite ih ljesnjacima.
Cokoladne Kocke
Ovo je jedna
mala, slatka coko bomba.
Cokoladne Kocke
4 jaja
150 g secera
80 g brasna, ostrog
1/2 praska za pecivo
200 g tamne cokolade
200 g maslaca
120 ml toplog mlijeka, cca
500 ml slatkog vrhnja
300 g tamne cokolade
Maslac i cokoladu
otopite na pari i malo prohladite. Zumanjke izradite sa secerom.
Dodajte im cokoladu i pomijesano brasno i prasak za pecivo i
promijesajte. Rucno dodajte izradjene bjelanjke i spatulom sve dobro
sjedinite. Pecite oko 20 min na 180 C, u 20*30 cm kalupu. Vruc biskvit
zalijte toplim mlijekom. Ohladite.
Za ganache
zagrijte vrhnje i prelijte preko isjeckane cokolade. Mijesajte dok se
cokolada ne rastopi. Prelijte preko kolaca i dobro ohladite.
Kapri Torta
Zahtjeva vremena
no apsolutno se isplati. Predobra i preukusna kombinacija oraha,
vanilije, komadica cokolade i sumskog voca kao kiselkastog kontrasta
cijeloj ovoj slatkoj prici.
Mozete ju napraviti i sa polovicom sastojaka. Torta na jedan kat biti ce jednako privlacna. Jednako divna. Jednako ukusna.Biskvit:
- 10 bjelanjaka
- 10 zlica secera
- 2 zlice brasna
- 12 zlica mljevenih oraha
- 100 g grubo mljevene tamne cokolade
Zuta krema:
- 10 zumanjaka
- 150 g secera
- 600 ml mlijeka
- 1 puding vanilije
- 1 zlica gustina
- 1 zlica brasna
- 2 zlice vanilija ekstrakta
- 200 g maslaca
Crvena krema:
- 100 vode
- 300 g secera
- 500 g sumskog voca
- 2 pudinga od jagode
- 1 crvena zelatina
- 20 zlica vode
Cokoladni preljev:
- 100 g tamne cokolade
- 100 g mlijecne cokolade
- 50 g maslaca
- 2-3 zlice ulja
Od sastojaka za
kore trebate ispeci dvije kore. Miksajte 5 bjelanjaka i postepeno
dodajite 5 zlica secera. U saum dodajte 1 zlicu brasna te 6 zlica
mljevenih oraha i 50 g cokolade. Orahe sam ostavila malo krupnije da
bude zanimljivije. Puno mi je draze nego sa skroz samljevenima. Pecite
na masnom papiru, na 180C oko 25 min.
Isto napravite i sa drugom korom. Ako
vam je draza deblja kora, pecite ih u kalupu 20*30. Ja sam ih ovdje
ispekla tako. No ako vam se vise svidja tanja kora onda svaku koru
ispecite na velikom limu iz pecnice.
Za zutu kremu
miksajte zumanjke sa 100g secera. Dodajte puding, brasno, gustin i
ostatak secera te sve umijesajte u kipuce mlijeko. Mijesajte na
stednjaku dok se ne zgusne i prebacite u plastiku. Pokrijte plasticnom
folijom i ohladite. Maslac sobne temperature izmiksajte pjenasto te
dodajte u kremu.
Za crvenu kremu
zakuhajte vodu i secer te dodajte smrznuto voce. Kuhajte dok se voce ne
raspadne. Mozete ga i blenderom propasirati. Pomijesani puding i
zelatinu u zdjelici pomijesajte sa 20 zlica vode. Dodajte u voce te
mijesajte dok se ne zgusne. Ohladite.
Kada budete slagali kolac, na pari otopite cokoladu, maslac. Dodajte ulje.
Kolac slozite
tako da prvu koru premazete crvenom kremom, preko zutom pa tankim slojem
cokolade. Na to slozite drugu koru pa opet sloj crvene, zute kreme i
zavrsite cokoladom.
Kokos Torta
Kokos Torta
biskvit:
- 7 jaja
- 150 g secera
- 1 vrecica burbon vanilije
- 1 prasak za pecivo
- 70 g ostrog brasna
- 150 g kokosa
Krema:
- 700 ml mlijeka
- 7 zumanjaka
- 2 pudinga od vanilije
- 100 g maslaca
- 170 g secera u prahu
- 300 ml slatkog vrhnja
Sirup:
- 150 ml mlijeka
- 2 zlice vanilija ekstrakta
Za biskvit
zumanjke izradite sa secerom a bjelanjke u cvrsti snijeg. U zumanjke
dodajte brasno pomijesano sa praskom za pecivo te kokos. Pecite u kalupu
promjera 23cm, 30-35 min na 175C. Provjerite cackalicom dali je
dovoljno pecen.
Za kremu izradite
zumanjke sa secerom i pudingom. Ako vam je smjesa pregusta, dodajte
malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja. Dodajte zumanjke i
brzo mijesajte dok vam smjesa ne postane jednolicna i gusta. Pretresite u
plasticnu zdjelu, pokrijte plasticnom folijom i ostavite da se ohladi.
Maslac sobne temperature izradite mikserom i pomijesajte sa ohladjenom
kremom. Slatko vrhnje lagano izradite ( ne treba biti pretvrdo) i
pomijesajte sa kremom.
Biskvit prerezite na tri dijela. Natopite sirupom te filujte. Cijelu tortu pospite kokosom.
Kokos Torta koja se ne pece
Uz Masacarpone Tortu sa sumskim vocem, ovo
je najbrza torta koju mozete napraviti. Radila sam ju dan prije puta,
sa namirnicama koje su mi medju zadnjima ostale na policama. Ako volite
kokos ovo je torta za vas. A da bude jos laganija i zdravija, za podlogu
sam koristila zobene pahuljice i kokos umjesto keksa.
Torta od Kokosa
Podloga:
- 280 g zobenih pahuljica
- 100 g kokosa
- 1 zlica maslaca
- 100 ml mlijeka
- 2 zlice secera u prahu
Krema:
- 2 pudinga bourbon vanilija, Podravkina
- 1 zlica gustina
- 1 L mlijeka
- 120 g secera
- 150 g kokosa
- 1 vrecica zelatine
- kokos za posipanje
Zobene pahuljice
zavrtite par puta u multipraktiku. Dovoljno da ih napola sameljete.
Istresite u plastiku i dodajte kokos i secer pa izmjesajte. Mlijeko
zagrijte da bude mlako i u njemu otopite maslac. Kada se vec skoro
ohladi i maslac otopi, dodajte u pahuljice i zamjesajte smjesu. Dodajite
malo po malo mlijeka i vidite koliko ce vam trebati da dobijete smjesu
odgovarajuce teksture.
Kalup, 24 cm promjera, oblozite masnim papirom i utapkajte smjesu. Stavite u hladnjak da se stegne i napravite kremu.
Za kremu
zakuhajte cca 800 ml mlijeka sa secerom i kokosom a u ostatku mlijeka
izmjesajte puding i gustin. Dodajte puding u vrelo mlijeko i mijesajte
dok ne zgusne. Stavite na stranu i pripremite zelatinu. Zelatinu
namocite u maloj zdjelici sa 4 zlice hladne vode. Kada se stvrde, 10-20
sekundi ju zagrijte u mikrovalnoj da se otopi. Dodajte joj malo kreme,
dobro promijesajte i sve vratite u ostalu kremu. Opet sve dobro
izmjesajte i izlijte preko podloge u kalup. Hladite.
Prije nego krema potpuno stvrdne, pospite kokosom. Ako budete cekali da se ohladi, kokos se nece moci zaljepiti za kremu.
Lazanje Torta od Tikvica
Ovaj preukusni recept za lazanje predugo mi stoji na popisu za isprobavanje. Napokon sam ih napravila i zao mi je sto nisam i ranije. Ne znam zasto mi se uvijek cinilo da ima previse posla oko njih. Ako mislite isto, uvjeravam vas da smo bili u krivu. Odlicne su! Prekrasno izgledaju servirane na stolu i tanjuru. Jednostavno jelo koje vam daje osjecaj svecanog objeda. Mozda upravo iz razloga jer su ispecene kao torta.. ne znam. Bitno je da su odusevile..
Lazanje Torta sa Tikvicama
- 700 g tikvica
- 350 ml mlijeka
- 2 zlice brasna
- 4 zlice maslaca
- 2 jaja
- muskatni orascic, papar, sol
- 180 g gaude
Tikvice naribajte na tanke snite. Za skroz tanke snite najbolje ce vam posluziti noz za guljenje krompira. Moje iskustvo kaze da je najbolje tikvicu poleci na povrsinu, uhvatiti za peteljku i sa nozem prema dolje strugati tanke snite. Tako cete ju ravnomjerno stisnuti i dobiti cete cijele snite, bez da vam puknu.
Kalup za torte
premazite kistom i maslacem a podnicu prekrijte papirom za pecenje.
Ostatak maslaca zagrijte u zdjelici i dodajte brasno. Kratko poprzite i
polako dolijte mlijeko, konstantno mijesajuci da vam ne ostanu grudice.
Zacinite zacinima i kada zgusne, maknite sa vatre. U rashladjeni umak
umijesajte 1 po 1 jaje i 2/3 naribanog sira. Ostalu trecinu sira
ostavite za posuti po vrhu. Ako hocete, mozete ostaviti i vise.
U kalup slozite
red tikvice, premazite umakom i ponavljate isti postupak dok ne
potrosite sve. Zavrsite sa umakom i naribanim sirom. Pecite na 180C oko
30 min.
Kolac sa jagodama
Kolac sa Jagodama
- 2 salice brasna + 2 zlice za jagode
- 1 prasak za pecivo
- 3 jaja
- 1 1⁄2 salice secera
- 1 salica jogurta
- 1⁄4 salice maslinovog ulja
- 1 zlicica ekstrakta vanilije
- naribana korica 1 limuna
- sok 1 limuna
- 1 1⁄2 - 2 salice jagoda
U jednoj plastici pomijesajte sve suhe satojke, a u drugoj tekuce. Spojite te istresite u kalup koji ste lagano nauljici i posuli brasnom. Jagode isjeckajte na komadice i pomijesajte sa 2 zlice brasna. Istresite po povrsini kolaca i pustite da lagano potonu. Pecite na 180C oko 35 min. Provjerite cackalicom. Posluzite posuto secerom u prahu.
Koh -
Kada je Jelena na svom blogu objavila recept za Koh, odmah mi se nasao na listi za isprobavanje.
Koh,
kolac sa grizom i mlijekom
- 6 jaja
- 6 zlica secera
- 1 vanilin secer
- 8 zlica griza
- ribana korica 1 limuna
preljev:
- 1 L mlijeka
- 2 zlice secera
- 2 vanilin secera
Izradite
bjelanjke sa secerom i vanilin secerom. U cvrsto izradjeni snijeg
dodajte 1 po 1 zumanjak. Rucno umijesajte griz i limunovu koricu. Kalup
velicie 20*30cm malo nauljite, pobrasnite sa 1 zlicom brasna, drmnite
koji put i ostatak brasna istresite. Istresite smjesu za koh, poravnajte
te pecite 30 min na 180C.
Mlijeko zagrijte
sa secerima. Izvadite kolac i dobro ga natopite. Vratite ga u ugasenu
pecnicu i drzite jos 15 min sa odskrinutim vratima. Zatim ga dobro
ohladite i posluzite. Imala sam marmelade od borovnica doma pa sam g
aisprobala u kombinaciji sa njom. No iskreno, svima nam j epuno drazi
sami koh u svom finom umaku od mlijeka.
U pocetku mi se cinilo da ce biti previse mlijeka za natapanje, no na kraju je koh sve to fino upio.
Ferrero Rocher Torta. Ferrero Rocher Cake
Ferrero Rocher Torta
Biskvit:
- 2 salice secera
- 1 3/4 brasna
- 3/4 salice kakaa
- 1 zlicica soli
- 3 zlicice praska za pecivo
- 2 jaja
- 1/2 salice ulja
- 1 salica mlijeka
- 1 salica vruce vode
Krema:
- 400 g mascarpone sira
- 400 g Nutelle
- 250g przenih ljesnjaka
- oko 50 g ljesnjaka za dekoraciju torte
- 4 velike ljesnjak napolitanke
Napomena:
- ostavite mascarpone na sobnoj temperaturi
- ljesnjake i napolitanke sameljite polu sitno
Pomijesajte sve
suhe sastojke u jednoj zdjeli a u drugoj zdjeli pomijesajte jaja,ulje i
mlijeko. Vrelu vodu dodajete na kraju. Promijesajte sve, suhe i tekuce
sastojke i mijesajte mikserom oko 2 min. Zatim dodajte vrelu vodu. Da
vas ne zbuni, tijesto treba biti poprilicno rijetko. Pecite u dvije kore
na 175 C, 30 min. Ako nemate dva ista kalupa, pecite jedan za drugim.
Probala sam ispeci i kao jedan biskvit pa ga prerezati po pola. Mozete i
to ali ce vam se biskvit malo runiti. Predlazem da ga pecete u dva
dijela. Kalup obavezno oblozite papirom kako vam smjesa nebi iscurila.
Ja sam za svaki slucaj stavila i aluminijsku foliju sa vanjske strane.
Nisam htjela riskirati da mi koja kap procuri i zadimi cijelu pecnicu..
Za kremu izradite sir i nutellu te rucno umijesajte mljevene ljesnjake i napolitanke. Po izboru mozete dodati jos napolitanki.
Ohladjeni biskvit
prerezite po pola. Nema potrebe natapati jer je biskvit dovoljno socan.
Nanesite pola nadjeva a drugom polovicom ukrasite tortu. Ohladite i
uzivajte!
Dobar tek!
Biskvit za tortu iz Cokoladne Torte , nadjev sa Astal bloga.
Нема коментара:
Постави коментар