Crnac
Sastojci
- 1 čaša(2 dcl) kiseloga vrhnja
- 1 čaša šećera
- 3 jaja
- 1/2 čaše ulja
- 1 čaša glatkoga brašna
- 1 čaša mljevenih lješnjaka
- 1 čaša kakao
- 1 prašak za pecivo
ukras;
- čokoladna glazura,šarene mrvice
Priprema
-
1
Izmiksajte jaja s šećerom,dodajte vrhnje,ulje brašno,lješnjake,kakao i prašak za pecivo.
Sipajte u dubok manji pleh(30*20 cm) obložen pek papirom i pecite na 180 stupnjeva oko 45-50 minuta. -
2
Na ohlađeni kolač stavite čokoladnu glazuru i posipajte šarenim mrvicama.
Kuglice od mljevenog mesa
Sastojci
- 50 dag mljevenoga mesa
- 1 luk
- 1-2 m.ž vegete
- 1/2 šalice riže
- papar,crvena paprika
- 2-3 češnja češnjaka
- 2 l vode
- 1 jaje,mrkva
- 2-3 v.ž kukuruznog brašna ili krušnih mrvica
- 1/2 praška za pecivo
preljev;
- 200 ml kiseloga vrhnja
- 2 jaja
- 10-15 dag parmezana(ili ribane gaude)
Priprema
-
1
Luk isjeckaj pa ga poprži na malo ulja.U meso dodati;poprženi luk,češnjak,vegetu,papriku,papar,naribanu mrkvu,brašno i jaje.Rižu oprati pa prokuhati malo,te dodati u meso.Zamijesiti.
-
2
Raditi kuglice veličine ping pong loptice.Zagrijati vodu ,te polako ubaciti kuglice i kuhati ih na laganoj vatri 15 minuta.
-
3
Izvaditi kuglice iz vode,staviti ih u posudu za pečenje,prelijati preljevom(pomiješati vrhnje,jaja i ribani sir).Peci na 220 stupnjeva oko 15-20 minuta.
-
4
Voda u kojoj su se kuhale kuglice može se iskoristiti za juhu,dodati malo tjestenine i zapršku i juha je gotova.
-
5
Poslužiti uz salatu po želji i neki prilog.
NOVE SNICLE...
Sastojci
- 1/2 kg svinjskih šnicli(oko 6 većih ili 10 manjih)
- oko 1 dcl juhe(čistog temeljca)
- sol,vegeta
za pohanje;
- 2 jaja
- 4 v.ž brašna
- 8-10 v.ž krušnih mrvica
Priprema
-
1
Šnicle nareži,istuci batom pa ih posoli i povegeti.U 3 posude pripremi;brašno,izmućkana jaja i krušne mrvice.Uvaljaj meso te ga slaži u tepsiju na pek -papir.Polij s malo ulja i ispeci u pećnici.
-
2
Kad je meso pečeno stavi ga u posudu s dubljim dnom,zalij s oko 1 dcl čiste bistre juhe i pokrij poklopcem.Stavi da juha zavri ,i kuhaj oko 5 minuta dok se ne ispari sva juha u posudi.
-
3
Meso će vam biti jako mekano i prhko,a ujedno neće izgubiti koricu i okus od pohanja.Poslužite uz prilog po želji;npr.pire od krumpira.
Košarice od mljevenog mesa
Sastojci
- 50 dag mješanog mljevenog mesa
- 4 v.ž krušnih mrvica
- 4 jaja
- 1 luk srednji
- 80 ml vrhnja za kuhanje
- sitno sjeckani peršin
- 15 dag ribane mozzarelle ili feta sira
- 1/2 v.ž kopra
- ulje
- sol,papar,vegeta
Priprema
- Napravimo nadjev od ribane mozarelle(ili izmrvljenog feta)sira,slatkog vrhnja i 2 jaja. Obje kombinacije sam isprobala i obje su dobre(mogla bi se staviti i gauda,a slatko vrhnje zamijeniti kiselim ali čvrstim da nebude prerijetka smjesa)
-
2
Umiješamo jednoličnu smjesu od sitno sjeckanog luka,mljevenog mesa,kopra,krušnih mrvica,2 jaja,sitno sjeckanog peršina,soli,papra i malo vegete.
-
3
Od ove smjese napravimo 8 okruglica i u svakoj napravimo udubljenje.Stavimo u tepsiju premazanu uljem i pečemo oko 30 minuta na 220 stupnjeva.
-
4
Izvadimo iz pećnice pa udubljenja napunimo s pripremljenim nadjevom i vratimo u pećnicu na još 10 minuta na istoj temperaturi.
-
5
Pečene poslužimo uz prilog po želji;krumpir,rižu ili slično.
kravlje šare
Sastojci
- 25 dag margarina
- 13 v.ž šećera
- 3 m.ž vanilin šećer bourbona
- malo soli
- 4 jaja
- 16 v.ž oštrog brašna
- 3 m.ž praška za pecivo
- 3 v.ž mlijeka
- 4 v.ž čokolade u prahu za tamni dio
- 3-4 v.ž mlijeka za tamni dio
krema;
- 300 ml slatkoga vrhnja
- 200 ml mlijeka
- 20 dag mliječnih karamela(1/2 vrečice)
- 1 puding s okusom slatkoga vrhnja(ili vanilije)
- 3 svijetle želatine
- 2 v.ž šećera
Priprema
-
1
Za tijesto mikserom izmiješaj margarin,šećer i bourbon vanilin šećer s malo soli,pa dodavaj 1 po 1 jaje.Zatim dodaj brašno pomiješano s praškom za pecivo i mlijeko.2/3 tijesta stavite u tepsiju koju ste obložili pek-papirom.
-
2
U preostalu smjesu dodaj čokoladu u prahu ili instant kakao prašak i mlijeko pa izmiksaj.Rasporedite tamnu smjesu po svijetlom tako da dobijete kravlje šare.Pecite na 180 stupnjeva,veličina tepsije je 32*24 cm, oko 20-25 minuta.
-
3
Ohlađeni biskvit prerežite.
-
4
Za kremu odvojite malo mlijeka pa ga pomiješajte s pudingom i šećerom,ostatak mješavine mlijeka i slatkoga vrhnja stavite kuhati.Karamele odmotajte te ih cijele stavite u mlijeko i neprestano miješajte dok se ne otope,a mlijeko i vrhnje ne prokuhaju.Kada provri umiješaj puding i skuhaj kremu.
-
5
Želatinu pripremi prema uputama na omotu i otopi pa umiješaj u vrući puding.
-
6
U tepsiju stavi polovicu tijesta,gore izlij toplu kremu i prekrij drugom polovicom tijesta.Ohladi i posluži,izrezano na ploške po želji.
Laurin kolač
Sastojci
- 7 nasjeckanih jabuka
- 6 dag nasjeckanih oraha
- 10 dag grožđica
- 20 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- +
- 3 jaja
- 3 v.ž ulja
- 30 dag brašna
- 1 m.ž praška za pecivo
- 1 m.ž sode bikarbone
Priprema
-
1
U jednoj posudi pomiješaju se nasjeckane jabuke i orasi sa šećerom,vanilin šećerom i grožđicama.Ostaviti da odstoji 20 minuta.Tada izmiksati jaja i ulje.Dodati smjesu s jabukama,brašno,prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
-
2
Kolač se peče na 180 stupnjeva oko 45 minuta.Po želji ga prelijte čokoladnom glazurom
Belvedere šnite
Sastojci
- 20 dag margarina
- 20 dag šećera u prahu
- 6 žutanjaka
- 1 vanilin šećer
- 20 dag čokolade
- 14 dag lješnjaka
- 16 dag oštrog brašna
- 10 dag kristal šećera
- 6 bjeljanjaka
- malo soli
preljev;
- 20 dag šećera u prahu
- 50 g ruma
Priprema
-
1
Čokoladu otopimo i stavimo na hlađenje .Prvo izmiksati margarin s šećerom u prahu,pa dodavati 1 po 1 žutanjak.Zatim dodamo brašno,lješnjake i kristalni šećer s vanilin šećerom.Pri kraju umiješamo čokoladu koja ne smije biti prevruća.Od bjeljanjaka i soli napravimo čvrsti snijeg te ga umiješamo na samome kraju.
-
2
Pečemo na 200 stupnjeva oko 20 minuta.Za glazuru izmiješamo glatko šećer u prahu s rumom i prelijemo preko vrućega kolača.
- Kada se kolač ohladi a glazura stvrdne-narežemo šnite i poslužimo.
Pijana crnkinja ;)
Sastojci
Za biskvit (case su od 2 dl):
- 3 case brasna
- 3 case jogurta
- 2 case secera
- 1 casa ulja
- 3 pune kasike kakaa
- 2 kasicice sode bikarbone
Za fil:
- 4 dl mleka
- 4 kasike secera
- 1 kesica pudinga od cokolade
- 250 gr. visanja
- 5 kasika visnjevace
- za cokoladnu glazuru: 150 gr.cokolade, 100 gr margarina, 3 kasike secera u prahu, 1 dl mleka
Priprema
-
1
Pomesati sve sastojke za biskvit, pa mutiti mikserom par minuta. Smesu sipati u pleh (velicine 30x20) i peci u rerni na 180 stepeni. Kada se biskvit prohladi, horizontalno ga preseci na dva dela.
Dok se pece biskvit, skuvati puding od cokolade u 4 dl zasladjenog mleka. Donju koru premazati prohladjenim pudingom, pa po njemu rasporediti ocedjene visnje koje smo poprskali sa nekoliko kasika visnjevace. Poklopiti gornjom korom, malo pritisnuti rukama da se izravna a onda staviti cokoladnu glazuru.
Za glazuru otopiti na tihoj vatri sve sastojke, pa kada se prohladi i pocne da se zgusnjava, preliti preko kolaca.
Prešani kolač
Sastojci
- osnova za biskvit(4 puta);
- 3 jaja
- 5 v.ž šećera
- 6 v.ž brašna
- +
- za crveni biskvit; 1/2 ekstrata od jagode
- smeđi biskvit 2 v.ž kakao
preljev;
- 2 naranđe sok
- 1 limun sok
- 1/2 dcl ruma
- 3 dcl vode
- 25 dag šećera
premaz;
- 1 staklenka marmelade od jagode
- krema;
- 1/2 l mlijeka
- 2 pudinga od jagode
- 20 dag šećera
- 1 margarin
- 1/2 ekstrata od jagode
ukras;
- čokoladna glazura ili šlag
Priprema
-
1
Ispeku se 4 tanka biskvita u veličini hostije (oko 30*40 cm).Osnova za biskvit su jaja,šećer i brašno.Ispeku se 2 žuta biskvita.U crveni biskvit se umiješa pola ekstrata od jagode prije pečenja,a u smeđi biskvit kakao.Biskviti se ispeku odvojeno i ohlade.
-
2
Za preljev se prokuha smjesa šećera,vode ,ruma i soka od naranđe i limuna.Ohladiti.Tada na poslužavnik slagati biskvite jedan na drugi.Žuti biskvit natopiti preljevom,premazati marmeladom,staviti crveni biskvit,preljev,marmelada,tamni biskvit,preljev,marmelada,žuti biskvit.Na gornji sloj staviti papir,dasku(ili nešto tvrdo-ravno)i gore staviti pun sanduk mineralne vode na 24 sata da se preša.
-
3
Drugi dan skuha se krema od pudinga i mlijeka,ohladiti.Izmiksati šećer s margarinom i dodati ohlađenu puding kremu.Na kraju umiješati ostatak ekstrata od jagode.Kremu premazati preko ohlađenoga prešanoga kolača.Ukrasiti čokoladnom glazurom ako radite kolač.....ili šlagom ako se radi kao torta.
Varivo s krumpirom i mljevenim mesom
Sastojci
- 50 dag krumpira
- 2 velike mrkve
- 1 češanj češnjaka
- 1 veći poriluk
- 40 dag mješanoga mljevenoga mesa
- 2 v.ž ulja
- 1 l temeljca
- 1 dcl vrhnja za kuhanje
- sol,papar,vegeta
- 1/3 m.ž muškatnoga oraščića
Priprema
-
1
Krumpir,mrkvu i češnjak očistite i ogulite.Krumpir narežite na kockice,mrkvu na ploške(naribati) a češnjak nasjeckajte.Poriluk prerežite po dužini,operite ga ,očistite i narežite.
-
2
Mljeveno meso popržite u loncu na ulju ili masti.Kad se zaprži dodajte povrće.Kratko pržite ,pa zalijte temeljcem.Ostavite da lagano vrije oko pola sata.
-
3
Na kraju ulijte vrhnje za kuhanje i dobro začinite s soli ,paprom,vegetom i na kraju s dosta muškatnoga oraščića koji će dati poseban okus ovom varivu punom mesa i povrća.
burek"toni"
Sastojci
- 1/2 kg mljevenoga mesa
- 1 veliki sitno sjeckani luk
- sol,papar
- 1 pakovanje kora za gibanicu
- mast
- 4-5 v.ž radenske
- 1-2 dcl vode
Priprema
-
1
Luk nasjeckati što je moguće sitnije.Pa ga pomiješati s mljevenim mesom i malo papra.
-
2
U namaštenu tepsiju stavljati po 1 ipol mlinac tj.koru-pa pokapati s par kapi otopljene masti.Ako je meso masno ne treba stavljati mast.Tada se po cijeloj kori rasporede male hrpice mesa ali ne prepuno i tako napraviti 4 reda.
-
3
Završiti s mlincima,gore polijati s radenskom ali tek toliko da se namoči gornji mlinac(oko 4-5 velikih žlica)
-
4
Staviti peći na 200 stupnjeva i nakon otprilike 15-20 minuta kad porumeni zalijati s preljevom.Za preljev se stavi kuhati 1-2 dcl vode s malom žličicom soli i prije samoga vrenja makne s vatre i time se zalije burek.
-
5
Nastaviti peći dok voda ne ispari.Kad ispari burek je gotov.Može se raditi i pita s mesom i krumpirom-tada se stavlja red mesa,red krumpira izrezanog na sitne kockice.
Mesne okruglice u umaku od kiseloga mlijeka
Sastojci
- 50 dag mješanoga mljevenoga mesa
- 1/2 l kiseloga mlijeka
- 2 kriške kruha
- 2 dcl mlijeka
- 1 kocka za juhu+3 dcl vode
- 1 luk
- 1 jaje
- sol,papar,vegeta,peršin
- 1 v.ž brašna
- 3-4 češnjaka
- krušne mrvice
Priprema
-
1
Komade kruha potopite u mlijeku,a zatim ocijedimo višak mlijeka.Kocku za juhu skuhajte s vodom.A sitno sjeckani luk popržimo na ulju.Kad se ohladi dodamo mu mljeveno meso,omekšali kruh,sitno narezani peršin,sol,papar,vegetu i 1 jaje.Zamjesimo smjesu.
-
2
Od smjese nauljenim rukama oblikujemo kuglice veličine oraha,uvaljamo ih u krušne mrvice pa ih ispržimo na vrućem ulju sa svih strana da dobiju lijepu koricu(ne treba ih do kraja jer će se još kuhati oko pola sata) .Kad su zapečene izvadimo ih na tanjur.
-
3
Na masnoći od pečenja-popržimo žlicu brašna ,dodamo juhu i kiselo mlijeko.Dodamo i začine,peršin i češnjak.Vratimo kuglice pa kuhamo još 20-tak minuta na tihoj vatri.
-
4
Poslužimo uz tjesteninu ili prilog po želji.
Pita s jajima
Sastojci
tijesto;
- oko 4 dcl brašna glatkoga
- 15 dag maslaca
- 4 v.ž vode
- 1 m.ž soli
- nadjev;
- 15 dag špeka(slanine...)
- 3 kuhana krumpira
- 10 jaja
- 1 dcl mlijeka
- sol,papar,vegeta
- 2 v.ž svježih začina(bosiljak,peršin,mladi luk...)ili suhih
Priprema
-
1
Zamijesiti tijesto od brašna,maslaca, soli i vode pa ga staviti u frižider.Skuhati 2-3 krumpira(ja sam ih narezala na šnitice da se prije skuhaju).Špek i začinsko bilje sitno nasjeckati.U kalup (ja koristila okrugli promjera 30 cm)a može i pravokutni staviti pek papir i razvaljati 2/3 tijesta tako da rubovi budu podignuti oko 2 cm.
-
2
Po tijestu rasporediti špek,kuhani krumpir,začiniti.
-
3 Na pitu tada razbiti oko 6-8 cijelih jaja.
-
4
Preostala jaja izmiješati s mlijekom ,pa tom mješavinom zalijati pitu.Paziti da se ona cijela jaja ne razbiju već moraju ostati cijela.
-
5
Od ostatka tijesta kojeg razvaljamo tanko kao i 1 dio tijesta narežemo široke trake oko 1,5 cm i stavimo ih preko pite tako da napravimo rešetku.Premažemo s razmućenim žumanjkom s malo vode.
-
6
Pečemo oko 12 minuta na 200 stupnjeva, i onda još oko 40 minuta na 180 stupnjeva.
- SUZA SA ORASIMA
Sastojci
tijesto;
- 6 jaja
- 6 v.ž šećera u prahu
- 1 v.ž kakaa
- 2 v.ž oštrog brašna
- 1/2 praška za pecivo
za punjenje;
- 15 dag mljevenih oraha(ili lješnjaka)
- 5 v.ž mlijeka
- 2 vanilin šećera
- 25 dag omekšalog margarina
- 3 v.ž šećera u prahu
- 2 veće banane
Priprema
-
1
Odvojite žumanjke od bjeljanjaka. Stucite čvrsti snijeg od bjeljanaca.Žumanjke istucite s šećerom u prahu pa dodajte kakao,brašno i prašak za pecivo.Zatim u smjesu lagano umiješajte snijeg od bjeljanjaka.
-
2
Tijesto izlijte u veliku tepsiju od električne pećnice koju ste predhodno obložili pek-papirom i pecite 15 minuta na 170 stupnjeva(pazite da vam ne bude predugo u pećnici i da vam ne bude suh )..Nakon pečenja oprezno uklonite papir te biskvit na polovici preklopite preko drvenog valjka i ostavite da se ohladi.
-
3
Mljevene orahe ukuhajte s mlijekom i vanilin šećerom uz stalno miješanje.Ostavite da se ohladi.Omekšali margarin izradite s šećerom u prahu pa ga žlicu po žlicu dodajte u smjesu od oraha.
-
4
Polovicu nadjeva stavite na polovicu tijesta,na sredinu stavite banane,dopunite ostatkom nadjeva i preklopite biskvit tako da izgleda poput suze.Ostavite najmanje 1 sat u hladnjaku.Lagano zašećerite prije posluživanja.
Ledene mak kocke
Sastojci
Za biskvit:
- 7 bjelanjaka
- 60 g šećera
- 2 Vanilin šećera
- 150 g maka mljevenoga
- 50 g Gussnela
- 2 žličice Praška za pecivo
- 200 ml mlijeka
Za kremu:
- 7 žutanjaka
- 90 g šećera
- 40 g Gussnela
- 1 l mlijeka
- 250 g maslaca
- 50 g šećera u prahu
- 500 ml vrhnja za šlag
- 1 Šlagfix
Priprema
-
1
Bjelanjke pomoću električne miješalice istucite u čvrsti snijeg.
-
2
Šećer pomiješajte s vanilin šećerom i postepeno u nekoliko navrata dodajte u snijeg od bjelanjaka neprestano miješajući kako bi se šećer u potpunosti rastopio.
-
3
Zajedno pomiješajte mljeveni mak, Gussnel i prašak za pecivo, pa lagano, ali temeljito pomoću kuhače umiješajte u istučeni snijeg.
-
4
Pripremljenu smjesu izlijte u namašćeni lim za pečenje veličine 40X24 cm i pecite ga u pećnici zagrijanoj na 180° C oko 20 minuta.
-
5
Pečeni biskvit pustite da se malo ohladi pa ga prelijte s 200 ml toplog mlijeka.
-
6
Žumanjcima dodajte šećer, Gussnel, 100 ml hladnog mlijeka i dobro izmiješajte kako biste dobili glatku smjesu bez grudica. Ostatak mlijeka stavite na vatru da zakuha.
-
7
Kada je mlijeko zakuhalo uklonite ga s vatre i u njega pomoću pjenjače umiješajte pripremljenu smjesu. Vratite na laganu vatru i neprestano miješajući kuhajte oko 1-2 minute. Uklonite s vatre i pustite da se ohladi do sobne temperature.
-
8
Omekšani maslac i šećer u prahu pomoću električne miješalice zajedno dobro istucite te ga izmiješajte s ohlađenom kremom.
-
9
Kremu ravnomjerno nanesite na pripremljeni biskvit i poravnajte. Kolač stavite u hladnjak na 30-ak minuta kako bi se krema stisnula.
-
10
Vrhnje za šlag istucite tek toliko da se počne zgušnjavati, dodajte šlag fix i još kratko istucite. Pripremljeni šlag nanesite na kremu, poravnajte i stavite u hladnjak na barem 1 sat.
Punjena pizza "Mozzarella"
Sastojci
za 2 pizze promjera 28 cm;
- 45 dag glatkoga brašna
- 3/4 kocke svježega kvasca
- 300 ml tople vode
- 1 m.ž soli
- +malo šećera za kvasac
nadjev;
- 2 luka
- 50 dag šampinjona
- 25 dag šunke
- 4 kugle po 125 g mozzarelle
- 4 v.ž ulja
- sol,papar
- 500 ml rajčice
- 2 m.ž suhog origana
Priprema
-
1
Zamijesiti tijesto od kvasca kojeg smo pomiješali s šećerom ,malo brašna i malo tople vode.Nakon par minuta dodati brašno,zamijesiti glatko tijesto i ostaviti ga da se diže oko pola sata.Za nadjev-nasjeckati luk,gljive prerezati na pola(ili na listiće),šunku naribati ili na sitne kockice,a sir na šnite.
-
2
Na ulju popržiti luk,pa dodati gljive.Začiniti.Dodati rajčicu pa promiješati,5 minuta kuhati pa dodati šunku.Začiniti s soli,paprom i origanom.1,5 žlicu ulja dodati tijestu,promijesiti i napraviti 4 kugle.Opet dizati pola sata.Od 2 dijela praviti po 1 pizzu.Svako tijesto razvaljati da bude promjera oko 28 cm.1 dio staviti na dno okruglog pleha obloženog pek papirom.Gore raspodijeliti pola nadjeva od šunke i gljiva i polovicu sira.
-
3
Ja sam stavila po 2 kugle mozzarelle na 1 pizzu-jednu u pizzu ,a drugu na pizzu.Kad stavimo šunku i sir na dio tijesta,prekrijemo ga 2 dijelom i rubove stisnemo prstima kako bi pizza bila poklopljena sa svih strana.Ja sam ju izbola viljuškom i tad po njoj rasporedila jednu kuglu mozzarelle.
- Peći oko 25-30 minuta na 200 stupnjeva.Pokriti krpom ,malo nek odstoji par minuta pa je poslužiti
Sastojci
- 30 dag mljevenog mesa
- 6 kom . mladoga luka s zelenim dijelom(ili 2 luka)
- 3 v.ž ulja
- 10 v.ž glatkoga brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 4 jaja
- sol,papar,vegeta
- 1(2 dcl) jogurt
- malo ribane gaude
Priprema
-
1
Na ulju popržimo sitno sjeckani mladi luk sa zelenim dijelovima(ako nemate mladi može i obični).Dodamo mljeveno meso i propirjamo,začinimo s soli,paprom i vegetom.
-
2
Jaja izmiksamo s brašnom,praškom za pecivo i jogurtom.Dodamo luk s mesom,dobro promiješati.
-
3
Sipamo u namašten manji kalup 20/20 cm i stavimo u pećnicu na 180 stupnjeva oko 30 minuta.
-
4
Kad se ispeče,izvadimo iz pećnice i po vrhu naribamo sir.Izgledat će kao ukras od čipke kad se sir otopi i ohladi.Pitu narežite i poslužite toplu ili hladnu.
Kocke od sira s kakaom
Sastojci
- 40 dag brašna
- 3 žumanjaka
- 20 dag margarina
- 8 v.ž vrhnja
- prstohvat soli
- 28 dag šećera
- 4 v.ž kakao
- 1 prašak za pecivo
- 6 jaja
- 75 dag svježeg sira
- 10 dag kiselog vrhnja
- 15 dag jogurta
- 1 naribana kora limuna
- 2 praška za puding od vanilije
Priprema
-
1
Zamijesi tijesto od brašna,2 žumanjka,margarina omekšalog,5 žlica vrhnja,sol,10 dag šećera kakaoa i praška za pecivo.
-
2
Tijesto omotajte folijom i stavite u frižider na 30 minuta.Pećnicu upalite na 180 stupnjeva.Tepsiju 32*24 cm obložite pek-papirom.
-
3
Odvojite bjelanjke od žumanjaka,pa istucite snijeg s 18 dag šećera.Pomiješajte žumanjke s koricom limuna,2 praška za puding od vanilije,jogurtom te sirom.Na kraju umiješajte snijeg s šećerom.
-
4
2/3 tijesta razvaljajte i stavite u tepsiju.Gore izlijte smjesu od sira.Preostalo tijesto natrgajte na komadiće,raspodijelite po kremi od sira i pecite 30-40 minuta.
-
5
Preostali žumanjak i vrhnje pomiješajte,stavite na kolač pa pecite još 15 minuta.
-
6
Ostavite da se ohladi i pospite šećerom u prahu.
mesne okruglice
Sastojci
- 2 kriške staroga kruha
- 2 češnjaka
- 10 dag luka
- peršin,sol,papar
- 1 jaje
- 50 dag mljevenog mesa
- 4 dcl pirea od rajčice
- malo brašna
- vode po potrebi
- ulje
Priprema
-
1
Od mekanog dijela kruha,sitno sjeckanoga češnjaka i luka,mesa,začina i jaja umijesimo tijesto od mesa.
-
2
Vlažnim rukama radimo male okruglice-uvaljamo ih u brašno .
-
3
I stavljamo u duboku tavu na malo ulja te ih popržimo sa svih strana da dobiju koricu.
-
4
Tada ih zalijemo s 4 dcl pirea od rajčice i dolijemo toliko vode da okruglice budu prekrivene.Kuhamo oko 45 minuta.
-
5
Poslužimo uz tjesteninu,pire krumpir ili rižu.
Calzone
Sastojci
- tijesto;
- 1100 ml brašna za dizana tijesta
- 6 v.ž ulja
- po 2 m.ž šećera i soli
- 1(5 dag)kocka svježeg kvasca
- oko 1/2 l tople vode
punjenje;
- 30 dag ribane šunke
- 30 dag ribanog sira
- 25 dag gljiva(vrganji,šampinjoni,...)
- 1 m.ž origana ili nekog začina za pizzu
- 300 ml paradajz umaka iz tetrapaka
- još;
- ulje,parmezan
Priprema
-
1
Zamijesiti tijesto kao za pizzu pa ga ostaviti da se diže.Pripremiti nadjev;pomiješati ribanu šunku i sir te dodati origano.Gljive očistiti,oprati i narezati,kratko prokuhati,ocijediti.
-
2
Kad se tijesto digne podijeliti ga na 6 loptica pa ostaviti da se još malo dižu.Tada na radnoj površini uz pomoć ulja rukama raširiti lopticu(uz pomoć ulja jako se lako raširi)da bude što tanja,ali bez rupa da nebi izlazio nadjev.
-
3
Premazati s umakom od rajčice,ostaviti oko 1,5 cm uz rub bez umaka da bi poslije lakše zalijepili.
-
4
Na polovicu rasipate mješavinu sira i šunke(to vam mogu i djeca-posebno će se veseliti što i oni pomažu)
-
5
Gore raspodijelite gljive.
-
6
Preklopite onu stranu bez nadjeva preko ove s nadjevom i prstima pritišćete uz rub da se lijepo zalijepi.
-
7
Pažljivo prebacite na tepsiju obloženu pek-papirom(jer us calzone velike i meke)Ja sam stavila po 3 u jednu veliku tepsiju od električne pećnice.Po vrhu ih ne treba mazati jer su već nauljene kod izrade,samo ih po vrhu posipati s malo parmezana.
-
8
Peku se na 220 stupnjeva oko 15-20 minuta.Ja sam prvu rundu možda malo predugo pekla što zaista nije potrebno jer je iznutra lijepo pečeno.Može se kad se izvadi prekriti vlažnom krpom(onda je posebno mekano).
švicarski složenac s sirom
Sastojci
- 1/2 (25 dag) bijelog kruha iz kalupa
- 30 dag ementalera
- 5 dag dimljene mesne slanine
- po želji sa ili bez šunke
- 4 jaja
- 1/2 l mlijeka
- sjeckani peršin,sol,muškatni oraščić
- nekoliko kapi umaka tabasco(može i bez)
Priprema
-
1
Namastite vatrostalnu posudu.Kruh narežite na tanke kriške i složite u posudu naizmjence s tankim ploškicama sira(i šunke ako je stavljate).Slaninu narežite na kockice i pospite po kruhu.
-
2
U zdjelici pomiješajte jaja s mlijekom,te primješajte nasjeckani peršin,oraščić,dosolite i popaprite(po želji dodajte tobasco).Smjesa mora biti dobro začinjena.
-
3
Zalijte na kruh i dolijte toliko vrele vode da sloj bude u visini kruha.Vatrostalnu tada stavite u duboku tepsiju pa u tu tepsiju nalijte vode da dopire do 2/3 posude sa složencem.
-
4
Pecite 30-40 minuta na 200 stupnjeva(po potrebi dolijevajte kipuće vode u lim).Poslužite odmah.
-
5
Složenac je prilično neobičnog okusa zbog vode-jako mekan,skoro kao pjena .
Rolada od mljevenoga u lisnatom
Sastojci
- 25 dag(1/2) lisnatoga tijesta
- 3-4 v.ž senfa
- 4-6 šnita salame po želji
- 4 šnite sira topljenoga u listićima
- 2 hrenovke
- premaz;
- 1 žumanjak
- za faširance;
- 30 dag mljevenoga mesa
- 1 žemlja
- 1 jaje
- sol,papar,vegeta,peršin
- 1 v.ž senfa
- 1/2 izdinstanoga luka
Priprema
-
1
Lisnato tijesto razvaljaj(dužine kao pleh)Premaži senfom i gore raspodijeli smjesu za faširance;pomiješaj meso,jaje,namočenu žemlju,začine,senf i izdinstani luk.
-
2
Uz rub poredaj šnite salame(neka budu malo deblje šnite)
-
3
Preko salame složi šnite sira.
-
4
I na kraju dvije hrenovke.
-
5
Zarolaj u roladu i po vrhu ju isjeckaj s škaricama.Stavi ju u tepsiju obloženu pek-papirom.
-
6
Premaži žumanjkom uz pomoć kista,i stavi peći na 180 stupnjeva oko 45 minuta.
-
7
Posluži još toplo,vruće uz prilog po želji.Ja ih poslužila uz Memine rezance s satarašom.
-
8
Ili ako vam što ostane-drugi dan hladno.
Sastojci
Priprema
-
1
Krumpir oguliti ,narezati na kockice .Luk nasjeckati pa ga popržiti na margarinu ili ulju.Kad postane staklast,dodati krumpir .
-
2
Sve skupa izmiješaj i dinstaj kratko.
-
3
Začiniti s soli,vegetom pa zalijati juhom(ja zalijem vodom i dodam kocku juhe).Kuhati oko 20-25 minuta.1/3 krumpira izvaditi a preostali s blenderom pretvoriti u pire.
-
4
Tada sve zajedno vratiti u posudu;pire od krumpira,kockice krumpira i juhu.Dodati prodinstano povrće(ja dodala samo mrkvu prodinstanu-ali što je šarenije lijepše je)
-
5
Na kraju umiješati slatko vrhnje,i hrenovke izrezane na šnite i zakuhati još 5 minuta.Posipati peršinom.Juha ima strukturu guste krem juhe i prefinog je okusa.
-
6
Uz šnitu kruha,nama je bila za ručak kao samostalno lagano jelo.Može se jesti i hladna.
-
1
Нема коментара:
Постави коментар