sedmo nebo
Sastojci
Priprema
-
1
Bjelanca umutiti mikserom, dodati šećer i mutiti da se šećer istopi. Pomiješati orahe i brašno i kašikom umiješati u bjelanca.
-
2
U pleh staviti list oblatne sa ravnom stranom nadolje. Premazati oblatnu i peći 15 min. na 200 C.
-
3
Na isti način ispeći i drugi biskvit.
-
4
Žumanca i brašno razmutiti sa malo hladnog mlijeka, ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuva pa sipati žumanca i miješati žicom za mućenje dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.
-
5
Umutiti margarin pa dodati prethodno umućenu kremu od žumanaca. Mutiti da se masa sjedini.
-
6
Biskvit sa kakaom premazati sa 1/2 fila. staviti biskvit sa orasima pa premazati drugom polovinom fila, preko fila treći list oblatne.
-
7
Ostaviti da se ohladi, najbolje preko noći.
Kokos kolač
Sastojci
biskvit
- 4 žumanjka
- 8-10 žlica šećera
- 1 dcl mlijeka
- 1 dcl ulja
- 12 žlica brašna
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 2 žlice kakaa
- 1 žlićica instant kave
- 4 bjelanjka snijeg
fil
- 10 dkg kokosa
- 3 žlice oštrog brašna
- 8 žlica šećera
- 1/2 litre mlijeka
- 1 vanilin šećer
glazura
- 10 dkg tamne čokolade
- 5 dkg putra ili margarina
- ulja toliko da dobijete glatku glazuru
Priprema
-
1
Žumanjke, šećer, mlijeko i ulje dobro izmutite, stavite brašno, prašak za pecivo, promješajte, lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Podijelite smjesu na dva dijela, u jedan dodajte kakao pomješan sa instant kavom u malo vruće vode, sve zajedno promješajte i stavite u namazanu i pobrašnjenu tepsiju. Pecite na 180 C da porumeni. Dok se bisvit peče pomješajte zajedno kokos sa brašnom, šećerom i hladnim mlijekom, stavite kuhati da zakuha, do tada će tamni biskit biti dovoljno pečen da fil možete preliti po njemu, na fil stavite žuti biskvit. Pecite dok kolač porumeni i malo se odvoji od tepsije. Hladan kolač po želji ukrasite čokoladnom glazurom.
krofne
Sastojci
- 2 kom jaja
- 3 dl mlijeka
- 100 g margarina
- 20 g kvasca
- 3 kašike šećera
- 1 kašikica soli
- malo ruma, naribane korice limuna
- po potrebi brašna (650-700g)
- i još
- ulje za prženje
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
- U malo mlakog mlijeka razmutiti kvasac, malo šećera, malo brašna i ostaviti na toplom da nadođe.
-
2
Umutiti jaja, dodati šećer, so, rastopljeni margarin, nadošli kvasac, rum i koricu limuna.
-
3
Kad se sastojci sjedine dodati par kašika brašna, izmiješati, sipati malo mlijeka i tako do kraja sipati naizmjenično brašno i mlijeko. Brašno dodavati postepeno da se umijesi glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu. Tijesto treba da je elastično i ne treba da se kida kad se kašikom povlači na gore.
-
4
Pokriti krpom i ostaviti na toplom da tijesto udvostruči zapreminu. Premijesiti ga, ali ne lupati već povlačiti kašikom na gore i ostaviti da još jednom narasta.
-
5
Tijesto istresti na pobrašnjenu radnu površinu, premijesiti ga i ostaviti da se odmara 15-tak minuta.
-
6
Tijesto rastanjiti 1 cm debljine i vaditi krugove (obavezno odmaknuti 2-3 mm od krajnjih ivica ) prečnika oko 8 cm. Ostaviti da narastaju 20 min (nakon 10-tak min prevrnuti i ostaviti još 10-tak min.
-
7
U duboku šerpu sipati ulje i zagrijati ga (ulje ne smije biti previše zagrijano jer će krofne brzo preplanuti)
-
8
Nadošle krofne stavljati u vruće ulje, prevrnute u odnosu na ono kako su stajale na radnom stolu, strana koja je bila prema gore ide prva da se prži.
-
9
Od ove količine dobije se oko 30 krofni.
Posluživanje
JAKO BITNO:1.Prostorija u kojoj se radi mora biti topla, tijesto mora dobro da naraste...nema žurbe.
2.Ulje za prženje ne smije biti previše zagrijano, krofne će brzo potamniti a unutra neće biti pečene... (i neće biti prstena)
3.Potrebna je dublja šerpa sa dosta ulja da krofne ne dotiču dno i da imaju prostora da narastaju dok se prže...
Voćni kolač
Sastojci
Potrebno
- 4 jaja
- 2 žlice tople vode
- 15 dkg šećera
- 20 dkg margarina (otopiti)
- 2 vanili šećera
- 30 dkg brašna
- 1 prašak za pecivo
Priprema
-
1
Izmiksati 4 žumanjka sa 5 dkg šećera i 2 žlice tople vode, dodati otopljeni i ohlađeni margarin, postepeno dodati brašno, snijeg od 4 bjelanjka izmiksan sa 10 dkg šećera. Sipati u namazanu i pobrašnjenu tepsiju i pobockati što više
različitog voća po vašoj želji. Pecite na 160-180 C 30-40 minuta.
Smjesa je za veću okruglu modlu ili srednju tepsiju.
Milka-Grčka torta
Sastojci
Biskvit
- 15 Belanjaka
- 15 kašika šećera
- 9 kašike mlevenih orasa
- 6 kašika mlevene plazme
- 3 kašike brašna
- 3 praška za pecivo
Fil 1
- 15 žumanjaka
- 10 kašika šećera
- 2 mlečne milka čokolade
- 200g pečenih, krupno mlevenih lešnika
- 100-150g drobljenog plazma keksa
Fil 2
- 1/2l mleka
- 5 kašika brašna
- 3/4 margarina
Priprema
- Izmutiti 5 belanaca sa 5 kašika šećera. Kašikom umešati 1 kašiku brašna, 3 kašike mlevenih orasa, 2 kašike mlevene plazme i jedan prašak za pecivo.
Peći u okruglom kalupu promera 26-28 cm, na 200C dok se biskvit ne odvoji od ruba kalupa. tako tri kore (ja nekad ispečem cetiri ili pet kora, sve zavisi od potrebne visine torte, kad ju prekrivam fondanom. onda za toliko povecam materijal) -
2
Fil 1
Izmutiti žumanjca sa šećerom na pari (ja to radim u mikrovalnoj) po želji dodati čokoladu u fil da se istopi, ili ju iseckati pa staviti u hladan fil (ja nekad seckam, a nekad stavim da se istopi) -
3
Fil 2
Skuvati 1/2l mleka, u mleko umesati 5 kasika brasna, tako sto skinete sa vatre, da se ne bi stvorile grudvice. Vratiti na vatru da provri. U ovaj fil ne ide secer, jer je prvi fil dovoljno sladak. -
4
Spojiti fil1 i fil2, dodati 3/4 margarina, pečeni, grubo mleveni lešnik, drobljenu plazmu, i seckanu čokoladu ako je niste otopili dok ste kuvali fil 1. Sve dobro umutiti.
čokoladni medaljoni
Sastojci
za tijesto
- 350 g brašna
- 250 g hladnog margarina (maslaca)
- 125 g smedjeg šećera
- 2 kom žumanceta
- 2 kašike kakaa
- 1 kom vanilin šećer
- 1 kašika konjaka
za uvaljati prije pečenja
- 200 g šećera bijelog
- 1 kašika konjaka
za preliv
- 50 g mliječne čokolade
- 150 g bijele čokolade
Priprema
-
1
U posudu sipati brašno, smedji šećer, vanilin šećer, kakao, žumanca, konjak i margarin isječen na listiće. Rukama umijesiti glatko tijesto.Zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižider 30 min.
-
2
Od tijesta oblikovati rolne debljine 4-5 cm.premazati sa konjakom i uvaljati u šećer.Ostaviti još 1 sat u frižider.
-
3
Tijesto rezati na kolutove debljine oko 0,5 cm.
-
4
Dva pleha obložiti papirom za pečenje i slagati kolutove sa razmacima izmedju njih.
Peći na 200 C oko 10 min. -
5
Istopiti tamnu čokoladu sa malo ulja i na ohladjenim keksićima iscrtati tanke krugove.
-
6
Istopiti bijelu čokoladu sa malo ulja i sipati na keksiće da se popuni krug od tamne čokolade.
Ostaviti da se čokolada stegne.
vrganji
Sastojci
Priprema
-
1
Umutiti margarin sa šećerom u prahu, dodati jaja i med i mutiti da se masa sjedini. Postepeno dodavati brašno pa umijesiti mekše tijesto. Ostaviti da stoji 1 sat.
-
2
Od tijesta praviti kuglice, malo ih pritisnuti između dlanova, u sredini svake napraviti udubljenje (drškom od drvene kašike) i stavljati u pleh obložen papirom za pečenje (udubljenja okrenuta nadolje). Peći na 200 C da dobiju blago-žućkastu boju.
-
3
Napraviti duplo više peteljki. Praviti male kuglice veličine manje od lješnjaka, valjati između dlanova ili na radnoj površini tako da jedna strana bude tanja a druga malo deblja. Stavljati u pleh obložen papirom za pečenje i peći da dobiju blago-žućkastu boju.
-
4
Kad se ohlade peteljke lijepiti marmeladom po dvije, tanje krajeve umakati u otopljenu čokoladu i sastavljati sa kapicama, (ako je potrebno nožem malo proširiti udubljenja).
-
5
Drugu stranu peteljki umakati u otopljenu čokoladu pa u kokos.
-
6
Gornju stranu vrganja umakati u čokoladu otopljenu sa malo ulja i ostaviti da se čokolada stegne.
Kokosov orah
Sastojci
Potrebno je
- 20 kom najsitnijih smokava
- 20 kom krupnih lješnjaka
Za bijelu masu
- 150 g šećera
- 1 dl vode
- 125 g margarina
- 100 g kokosovog brašna
- 125 g mlijeka u prahu
za braon masu
- 150 g šećera
- 1 dl vode
- 150 g margarina
- 150 g mliječne čokolade
- 300 g mljevenog keksa
i još
- 50 g kokosa
Priprema
-
1
Smokve potopiti u toplu vodu nekoliko minuta, ocijediti i u svaku staviti po jedan lješnjak.Ostaviti na hladnom mjestu.
-
2
Za bijelu masu: Šećer preliti vodom, staviti da prokuva. Čim se šećer istopi staviti margarin, kad se istopi dodati kokos i mlijeko u prahu, malo izmiješati pa umutiti mikserom da se masa malo zgusne, da se može oblikovati rukama. Ruke nakvasiti hladnom vodom pa masu podijeliti na 20 jednakih dijelova.Svaki dio istanjiti između dlanova, obložiti smokvu i oblikovati glatku kuglicu.Po potrebi ruke blago kvasiti hladnom vodom.
-
3
Za braon masu: Šećer preliti vodom i staviti da prokuva, kad se šećer istopi dodati margarin i čokoladu, kad se istopi dodati mljeveni keks, dobro izmiješati i ostaviti da se malo ohladi. Mlaku masu podijeliti na 20 jednakih dijelova, svaki dio između dlanova dobro istanjiti i obložiti bijele kuglice. Uvaljati u kokos i ostaviti na hladno mjesto. Kad se dooobro stegle rezati po šelji na polovine ili četvrtine.
rolat sa suvim voćem
Sastojci
potrebno je
- 200 g suvih smokava
- 200 g suvog grožđa
- 200 g suvih datula
- 200 g mljevenih oraha
- 100 g mljevenog keksa
- 200 g šećera
- 2 dl vode
- 50 g čokolade
- 2 lista manjih oblatni
Priprema
-
1
Isjeckati sitno smokve, grožđe i datule.
-
2
Šećer i vodu špinovati, ne treba pono, 5-6 min. Skloniti sa strane pa umiješati sjeckano suvo voće, orahe i keks.Dodati čokoladu pa miješati da se sve izjednači.
-
3
Oblatne staviti između vlažne krpe da omekšaju.
-
4
Fil podijeliti na dva jednaka dijela i premazati oblatne.
Zamotati ih u čistu suvu krpu i ostaviti da se stegne.
Stegnute rolate isjeći na parčad.
prutići sa orasima
Sastojci
za tijesto
- 300 g brašna
- 200 g margarina
- 100 g šećera u prahu
- 1 kom žumance
- 1 kašikica arome vanilija
- ribana korica limuna ili narandže
za premazivanje
- 100 g mljevenih oraha
- 1 kom bjelance
- po potrebi marmrlada kajsija ili po želji
- oko 50 g čokolade i malo ulja
Priprema
-
1
Dobro izmiješati brašno, šećer, omekšali margarin, žumance, aromu vanilije i koricu limuna ili narandže i umijesiti glatko tijesto. Umotati u foliju i ostaviti 1 sat u frižideru.
-
2
Radnu površinu malo pobrašniti, razvaljati tanko tijesto po mogućnosti pravougaonog oblika, i točkićem isjeći prutiće 2 x.6 cm.
-
3
U pleh staviti papir za pečenje i redati prutiće sa malim razmacima.
-
4
Premazati ih blago umućenim bjelancetom i posuti mljevenim orasima.Peći na 180 C da ostanu svijetli.
Bilo bi lakše čim se isjeku premazati bjelancetom i posuti orasima, ja sam ovako radila i zbog slika sam tako napisala. -
5
Kad se ohlade premazati marmeladom i spajati po dva keksića. Rastopiti čokoladu sa malo ulja i krajeve svakog prutića umočiti u čokoladu.
korpice sa sirom
Sastojci
za tijesto
- 25o g brašna
- 125 g margarina
- 100 g tvrdog sira
- 1 kom jaje
- malo soli
za puniti
- 100 g tvrdog sira
za premazati
- žumance
- susam i malo sira
Priprema
-
1
U posudu sipati brašno, so, margarin izrezan na listiće, sir izrendan na krupnoj strani rende i jaje pa rukama zamijesiti tijesto, (ako je potrebno dodati 1 kašiku hladne vode) Zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižider 1 sat.
-
2
Razvaljati tijesto tanko, oko 3 mm. i vaditi krugove prečnika oko 8 cm. Naribati sir i na svaki krug staviti po malo.Tijesto razvući malo na tri strane i sastaviti vrhove.
-
3
Pazljivo pritisnuti da se ne razdvaja prilikom pečenja (meni se poneka razdvojila, zato je najbolje svaku pričvrstiti sa pola čačkalice)
-
4
Staviti u pleh obložen papirom za pečenje, premazati žumancetom, posuti susamom i ribanim sirom.Peći na 200 C 15-2o min.
slane rafaelo kuglice
Sastojci
za kuglice
- 500 g pileće bijelo meso
- 200 g feta sira
- 1 kašika kisele pavlake
- 2 kašike majoneze
za puniti
- 100 g maslina (bez koštica)
za uvaljati
- 150 g kačkavalja
Priprema
-
1
Pileće meso obariti, izvaditi iz vode i ostaviti da se ohladi.
-
2
Samljeti ga pa umiješati sir, pavlaku i majonezu.
-
3
Od smjese praviti kuglice, u sredinu svake utisnuti maslinu.
-
4
Svaku kuglicu uvaljati u sitno riban kačkavalj.
Kuglice stavljati na tacnu i ostaviti na hladno mjesto.
šarene slane kiflice
Sastojci
za tijesto
- 400 g brašna
- 1 kom jaje
- 1,5 dl mlijeka
- 2 kašike kisele pavlake
- 50 g maslaca ili margarina
- 20 g kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica crvene mljevene paprike
za premazati tijesto
- 100 g maslaca ili margarina
za premazati kiflice
- 1 kom žumance
- susam
Priprema
-
1
Kvasac staviti u šalicu sa kašikicom šećera i malo mlakog mlijeka i ostaviti da nadođe.
-
2
Umutiti jaje, dodati so i otopljeni maslac pa umutiti. Dodati kiselu pavlaku, nadošli kvasac i mlako mlijeko pa sve izmiješati.Dodati brašno pa umijesiti fino glatko tijesto.
-
3
Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela.U jedan dio dodati mljevenu papriku i dobro je umiješati u tijesto. Oblikovati kuglu i staviti je na pobrašnjenu tacnu.I bijelo tijesto premijesiti u kuglu i staviti na tacnu.Premazati sa malo ulja, pokriti i ostaviti da dobro nadođe.
-
4
Kad je tijesto naraslo prenijeti ga na pobrašnjenu radnu površinu i svaki podijeliti na dva dijela. Premijesiti, staviti na tacnu i ostaviti još malo da tijesto naraste.
-
5
Jednu kuglu crvenog tijesta istanjiti i premazati omekšalim maslacem, istanjiti i jednu kuglu bijelog tijesta i staviti preko crvenog, još malo lagano istanjiti oklagijom i premazati ga maslacem.
Isjeći na 16 jednakih dijelova, filovati po želji, a i ne mora, i savijati u kiflice. Tako uraditi i sa drugim tijestom. -
6
Kiflice stavljati u podmazan pleh, premazati umućenim žumancetom i posuti susamom.
Ostaviti da narastu i peći na 180 C.
lisnata pogača
Sastojci
Priprema
-
1
Brašno sipati u posudu, u sredini napraviti udubljenje i sipati kvasac i šećer, preliti sa malo mlakog mlijeka i ostaviti da nadodje.Kad je kvasac nadošao sipati so, ulje, jaja i sa mlakim mlijekom zamijesiti tijesto(mlijeko sipati postepeno i po potrebi).Pobrašniti radnu površinu, tijesto premijesiti da se napravi glatka kugla, vratiti ga u posudu, premazati uljem i ostaviti da nadodje.
-
2
Nadošlo tijesto istresti na radnu površinu, razviti ga u dugačak pravougaonik oko 8o cm duzine, a širina koliko moze da tijesto bude što tanje.
-
3
Tijesto premazati omekšalim margarinom.Premazati po zelji, kiselom pavlakom ili krem sirom ili po vlastitom izboru.
-
4
Saviti u rolat po duzoj strani pravougaonika.
-
5
Odrezati sa jedne strane komad duzine 5-6 cm i staviti uspravno na sredinu kalupa.Rolat staviti u kalup, tako da ima jednako prostora od ivica kalupa i središnjeg dijela, krajeve pažljivo sastaviti. Ostaviti da tijesto dobro naraste.
-
6
Premazati zumancetom, zarezati tijesto (ja sam kuhinjskim makazama) oko 1 cm duboko, posuti susamom, ostaviti još malo da stoji i peći u zagrijanoj rerni na 200 C.
-
7
Tepsija u kojoj sam pekla 26 cm ili malo manja, veća nikako.
Lisnata pogača
Sastojci
Priprema
-
1
Brašno sipati u posudu, napraviti udubljenje, staviti kvasac, šećer i malo mlakog mlijeka i ostaviti da nadodje. U nadošli kvasac sipati so, ulje i ostatak mlijeka i zamijesiti tijesto. Dobro ga izraditi da se dobije glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu.
-
2
Ostaviti na toplom da nadodje.
-
3
Nadošlo tijesto premijesiti na pobrašnjenoj radnoj površini , podijeliti na 5 jednakih dijelova i od svakog napraviti lopticu. Ostaviti 10 min. da se odmore.
-
4
Svaku lopticu rastanjiti veličine plitkog tanjira, 4 premazati omekšalim margarinom i slagati jednu na drugu, i na kraju staviti petu nepremazanu.
-
5
Tijesto zatim rastanjiti u krug prečnika do 45 cm. Od kruga isjeći obruč oko 2-3 cm širine.
-
6
Preostali krug isjeći na 16 jednakih dijeliva.
-
7
Uvijati, ali ne kao kiflice, nego da se ide ravno uz jednu stranicu trougla.
-
8
Redati u tepsiju, premazanu uljem ili margarinom, širom stranom uz ivicu.
Tepsija u kojoj sam pekla je 26 cm prečnik. -
9
Obruč isječi na 4 jednaka dijela, Praviti ruzice i stavljati u sredinu posude.
-
10
Ostaviti na toplom da nadodje, premazati umućenim zumancem, posuti susamom i peći na 200 C, kad počne da rumeni smanjiti na 180 i peći do kraja, oko 45 min.
Grčka pita
Sastojci
- 500 g kora za pitu
- po potrebi ulje za poprskati kore
- 5 kom jaja
- 1/2 (šolje za bijelu kavu šešera
- 1/2 šolje griza
- 1/2 šolje ulja
- 2,3,4,5...kašika mljevenih orasa
- za preliv
- 500 g šećera
- 3 dl vode
Priprema
-
1
Najprije pripremiti fil. Umutiti 5 jaja, dodavati šećer muteći sve vrijeme, ulje dodavati postepeno, zatim griz i orase (u receptu piše 2 kašike orasa, ja sam stavila 5 kašika)
-
2
Kore podijeliti na 3 dijela. U pleh stavljati prvi dio kora i svaku poprskati uljem. Preko kora staviti 1/2 fila. Stavljati drugi dio kora, svaku poprskati uljem, pa preko staviti drugi dio fila, i na kraju poredati treći dio kora, svaku poprskati uljem.
-
3
Staviti peći na 200 C. Kad je pečena izrezati je na kocke i preliti sirupom, ostaviti da se ohladi.
-
4
Sirup, kuvati vodu i šećer 10-tak min. i mlakim preliti pečenu pitu.
jaffa štangle
Sastojci
Priprema
-
1
Narandže zamrznuti pa ih izrendati na sitnoj strani rende (ili svježe isjeckati u blenderu).
-
2
U šerpu sipati vodu, ulje, šećer, vanilin šećer, izrendane narandže i marmeladu pa kuvati 5 minuta. Skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.
-
3
Jaja umutiti pjenasto, dodati smjesu sa narandžama i još malo mutiti.
-
4
Pomiješati brašno kakao i prašak za pecivo pa sipati u smjesu i mutiti da bude glatka masa.
-
5
Sipati u pleh premazan uljem i posut brašnom.
-
6
Peći na 200 C. Pleh dimenzija 35×30 cm.
Jaffa štanglice
Sastojci
- 2 lista oblatne
- 3dl mleka
- 400g šećera
- 100g čokolade za kuvanje
- 250g maslaca/margarina
- 700g mlevenog keksa (petit ili plazma)
- 2 narandže
- 300g Jaffa keksa
Priprema
Prokuvati mleko, šećer, čokoladu i margarin.
Ostaviti da se fil ohladi.-
2
Oguliti dve narandže, pa ih iscediti. Ako su vam
narandže sočne, a ne žilave i previše vlaknaste,
dodajte u fil i sok i pulpu koja je ostala
neproceđena. Dobro promešajte, pa dodajte i
mleveni keks. -
3
Na list oblatne naneti jednu polovinu fila, preko
njega poslagati jaffa keks, zatim premazati drugom polovinom fila i prekriti drugim listom oblatne. -
4
Prekriti krpom i staviti preko nešto teško da se
stegne. Ostaviti na hladnom mestu, pa kad bude
dovoljno čvrsto seći tankim nožem na štanglice. -
5
Napomena: ako fil ne bude dovoljno čvrst nakon
dodatka keksa, ostaviti ga na hladno da bude još
čvršći. Kolač mi je ostao preko noći na hladnom,
opterećen drugim kolačima, sutradan sam ga sekla
skalpelom. Za širinu štanglice sam uzimala 4
kvadratića (ona manja) a dužina oko 13-14
kvadratića :)
Čokoladni kolač
Sastojci
- 3 jaja
- 10 dkg maslaca
- 10 dkg šećera
- 1 vanili šećer
- 20 dkg brašna
- 1 prašak za pecivo
- 20 dkg tamne čokolade
- 3 žlice nes kave
- 1,5 dcl vode
- 0,75 dcl ruma
Glazura
- 10 dkg tamne čokolade
- 5 dkg maslaca
- ulje
Priprema
- Čokoladu i maslac otopite, izmješajte i smlačite.
-
2
Jaja, šećer izmutite, dodajte čokoladu i maslac.
-
3
3 žlice nes kave prelijte sa 1,5 dcl vruće vode, dodajte 0,75 dcl ruma, zajedno sjedinite sa jajima, šećerom i maslacem, lagano izmješajte.
-
4
Brašno prosijte sa praškom za pecivom i sjedinite sa mokrim sastojcima.
-
5
Duboku modlu ili manju tepsiju namažite maslacem, pospite brašnom i usipajte smjesu.
-
6
Pecite na 160 - 180 C 40 minuta.
-
7
Ohlađeni kolač prelijte sa čokoladnom glazurom ili jednostavno pospite sa šećerom u prahu.
Čokoladni kolač
Sastojci
Biskvit
- 5 jaja
- 10 dkg šećera
- 12,5 dkg čokolade tamne /otopiti /
- 12,5 dkg margarina /otopiti /
- 10 dkg ošrtog brašna
- 1/2 praška za pecivo
Fil
- 1 puding od čokolade
- 1 jaje
- 2 žlice malo vrhom oštrog brašna
- 5 žlica šećera
- 7 dcl mlijeka
- 10 dkg čokolade tamne
- 10 dkg margarina
Glazura
- 10 dkg čokolade tamne
- ulje
Priprema
-
1
Dobro izradite žumanjke, šećer, otopljenu čokoladu sa margarinom.
-
2
Izradite bjelanjke u čvrst snijeg.
-
3
Umiješajte snijeg u smjesu sa žumanjcima i postepeno dodajte brašno sa praškom za pecivo i sve lagano umiješajte.
-
4
Smjesu usipajte u margarinom namazanu i brašnom ili krušnim mrvicama posutu tepsiju.
-
5
Pecite 30 minuta na 150 C ili kada se biskvit odvoji od tepsije.
-
6
Puding, šećer, jaje, brašno, izradite sa malo mlijeka u glatku smjesu i ukuhajte u ostatak mlijeka.
-
7
Kuhajte 5 minuta i dodajte čokoladu da se otopi.
-
8
Skinite sa vatre i pokrijte sa prozirnom folijom i ohladite fil.
-
9
U ohlađeni fil dodajte izrađeni margarin i sve zajedno izradite.
-
10
Fil stavite na biskvit koji ste malo potopili sa mlijekom.
-
11
Preko fila možete staviti čokoladnu glazuru, ili naribanu čokoladu.
Višnjine kocke
Sastojci
- Biskvit
- 2 jaja
- 10 dkg šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 dcl vode
- 1 dcl ulja
- 30 dkg oštrog brašna
- 2 žlice vrhom kakaa /najbolji je Krašev jer je taman/
- 1 prašak za pecivo
- Glazura
- 2 jaja
- 14 dkg šećera
- 10-15 dkg tamne čokolade
- 10 dkg margarina
Priprema
-
1
Jaja, šećer zajedno izmiksajte, postepeno dodajte vodu i ulje.
-
2
Brašno pomješano sa kakaom, praškom za pecivo, dodajte i sve zajedno dobro izmješajte.
-
3
Stavite u namazanu i brašnom posutu tepsiju.
-
4
Pecite 30 minuta na 160-180 C, ili dok se odvoji od tepsije.
-
5
Jaja i šećer izmiksajte, stavite na paru, lupajte na pari 10-15 minuta, ubacite čokoladu i margarin, još malo mješajte na pari da se sve otopi i sjedini.
-
6
Glazuru malo ohladite da nije prerijetka.
-
7
Na ohlađeni biskvit rasporedite čokoladnu glazuru.
Kolač sa višnjama
Sastojci
- 4 jaja
- 3 dcl šećera
- 2 vanilin šećera
- 2 dcl ulja
- 6 dcl jogurta
- 8 dcl oštrog brašna /može 6 dcl oštro 2 dcl meko brašno/
- 1 prašak za pecivo
- višnje
Priprema
-
1
Zajedno, jaja i šećer izmutite, postepeno dodajte, jogurt i ulje.
-
2
Dodajte brašno pomješano sa praškom za pecivo.
-
3
Sve zajedno izmutite i stavite u namazanu, mrvicama ili brašnom posutu tepsiju.
-
4
Na biskvit, pobockajte što gušće višnje.
-
5
Pecite na 160-180 C 30 minuta ili kada kolač lijepo porumeni.
-
6
Ohlađen kolač pospite šečerom u prahu i poslužite se.
Dugačka torta
Sastojci
- BISKVIT
- 8 bjelanjaka
- 10 dkg šećera u prahu
- 20 dkg prženih lješnjaka ili oraha
- 2 žlice mljevenog keksa ili mrvica /prezli/
- FIL
- 8 žumanjka
- 15 dkg šećera u prahu
- 3 žlice mlijeka
- 20 dkg margarina
- 7,5 dkg tamne čokolade
- 7.5 dkg bijele čokolade / može i ne mora po želji /
- 1 vanilin šećer
GLAZURA
- 7.5 dkg tamne čokolade
- 3 dkg margarina
- ulje
Priprema
-
1
Bjelanjke dobro izradite u čvrsti snijeg sa šećerom u prahu.
-
2
Lagano umiješajte mljevene lješnjake pomješane sa mljevenim keksom ili mrvicama.
-
3
Stavite peći na 180 C 15 minuta dok porumeni i odvoji se od ruba tepsije, najbolje isprobajte čačkalicom.
-
4
Ohladite biskvit i prerežite ga na 3 jednaka dijela.
-
5
Žumanjke, šečer i mlijeko izmješajte i lupajte na pari da se zgusne.
-
6
Ohladite, dodajte izrađeni margarin.
-
7
Smjesu podijelite u dva dijela. U jedan dio stavite otopljenu tamnu čokoladu, a u drugi bijelu / po receptu se ne stavlja, ja sam stavila i fino je /
-
8
Redoslijed filanja je da na prvu koru stavite žuti fil, na drugu tamni, treću koru premažite ostatkom tamnog fila.
-
9
Ukrasite je čokoladnom glazurom ili po Vašoj želji i inspiraciji.
Sastojci
Za kore
- 9 bjelanjaka
- 20 dkg šećera u prahu
- 3 velike žlice vrhom brašna
- 20 dkg mljevenog maka
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- malo naribati limun korice
Fil
- 9 žumanjaka
- 2 vanilin šećera
- 15 dkg šećera
- 5 velikih žlica brašna
- 1/2 l mlijeka
- 15 dkg margarina
Čokoladna glazura
- 10 dkg tamne čokolade
- 5 dkg margarina
- ulje po potrebi da dobijete glatku glazuru
Bijela glazura
- 1 limun
- 15 dkg šećera u prahu
Priprema
-
1
BISKVIT
-
2
Od 9 bjelanjaka i ostalih sastojaka napravite tri biskvita koje pecite na peki papiru 10 minuta na 150-160 C. Ohladite ih i filujte.
-
3
FIL
-
4
Žumanjke, šećer, brašno izmiksati i ukuhati u mlijeko. U ohlađeno dodati izrađeni margarin, sve zajedno promješati i filovati.
Posluživanje
Umjesto čokoladne glazure možete staviti bijelu glazuru sa limun sokom i šećerom u prahu. U sok od jednog limuna dobro umiješajte šećer u prahu i stavite na kolač.
Možete staviti i jednu i drugu glazuru, prvo bijelu kada se stegne odozgo stavite čokoladnu, to sam isprobala super je, tada bijela glazura može biti od 1/2 limina i 7.5 dkg šećera u prahu, spoj limuna i čokolade dobro se slaže, daje svježinu kolačuMak kocke
Biskvit
- 3 jaja
- 20 dkg šećera
- 20 dkg margarina
- 25 dkg mljevenog maka
- 15 dkg brašna
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 4 dcl mlijeka
- limun korica po želji
premaz
- 3-5 žlica pekmeza od limuna ili po vašoj želji
Glazura
- 10 dkg tamne čokolade
- 5 dkg margarina
- ulja toliko da dobijete glatku glazuru
Priprema
-
1
Biskvit
-
2
Mak izmješajte sa pola šećera prelijte sa prokuhanim mlijekom, dodajte margarin i mješajte da se margarin otopi, to sve smlačite. Izmiksajte jaja sa ostatkom šećera da bude čvrsto. Postepeno u smjesu sa makom koju ste smlačili dodajte brašno, pomješano sa praškom za pecivo, vaniliju, limun koricu i sve to zajedno promješajte i dodajte čvrso izmiksana jaja sa šećerom. Sve lagano promješajte i stavite u podmazanu i pobrašnjenu tepsiju. Pecite na 160-180 C 35-40 minuta. Još vruć kolač premažite sa pekmezom. Kada se ohladi preko kolača stavite čokoladnu glazuru.
Čokoladni kolač
Sastojci
- 4 cijela jaja
- 10 dkg šećera
- 17 dkg margarina
- 17 dkg tamne čokolade
- 8 dkg brašna
Priprema
-
1
Izmutiti 4 bjelanjka u čvrsti snijeg dodaj 10 dkg šećera i dobro izradi.
U to umuti 4 žumanjka i lagano izradi. Postepeno lagano naizmjence umješaj 17 dkg margarina i 17 dkg čokolade koje si prethodno otopila i ohladila i 8 dkg brašna. Stavi u dublju i užu modlu i peci na 150C 50 minuta.
Нема коментара:
Постави коментар