Plitvička štrudla
Sastojci
Tijesto za sve
- 1 kg brašna
- 2 kom od 2 dl jogurta ili vrhnja
- 1 suhi kvasac
- 1 prašak za pecivo
- 2 jaja
- 2 žlice šećera
- -- malo soli
- 1 čaša od 2 dl ulja
- 1 čaša od 2 dl mlijeka
Nadjev od maka (ili oraha)
- 25 dag maka (oraha)
- 15 dag šećera
- 1 šaka grožđica (opranih i namočenih)
- 1,5 dl vrelog mlijeka
- 1 vanilin šećer
Nadjev od sira
- 20 dag svježeg sira (ako nije dobro ocijeđen stavite 2 žlice griza u nadjev)
- 15 dag šećera
- 1 šaka opranih grožđica
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
Ostalo
- -- marmelade po izboru, ovdje je korištena brusnica-jabuka
Priprema
- Od svih sastojaka zamijesite glatko tijesto, pustite da se diže dok vi radite nadjeve.
-
2
Pofurite mak i sve ostalo sa vrelim mlijekom, ostavite da se hladi.
-
3
Pomiješajte sve sastojke za nadjev od sira.
-
4
Tijesto podijelite na 4 dijela. Svaki dio razvaljajte na širi pravokutnik
-
5
Na sredinu tijesta stavite nadjeve, koji će doći sa strana, ali u sredini ostavite mjesta za treći nadjev.
-
6
Jednim krajem tijesta pokrijte oba nadjeva. U sredinu stavite treći nadjev.
-
7
Preklopite u štrudlu i dobro pritisnite krajeve da nadjev ne iscuri.
-
8
Premažite uljem i vodom, nabockajte štapićem za ražnjiće , da može para izlaziti van i stavite peći.
-
9
Pecite oko pola sata na 180°C , dok ne dobije lijepu rumenu boju.
-
10
Poslužite posuto vanilin šećerom u prahu, ili šećerom u prahu.
Mum's Moment
Sastojci
Priprema
-
1
Istući snijeg od bjelanjaka, obložiti pleh navlaženim papirom za pečenje. Zagrijati pećnicu na 180°C.
-
2
Miksati žumanjke sa šećerom.
-
3
U žutanjke dodati omekšali maslac i rastopljenu čokoladu.(ja sam ih toplia skupa u mikrovalnoj)
-
4
Sada dodati brašno i prašak za pecivo, te u sve skupa kuhačom lagano umiješati snijeg od bjelanjaka. Izručiti masu upripremljeni pleh veličine 30x20 cm.
-
5
Peći na 180°C oko pola sata. Ohladiti, skinuti papir, vratiti u pleh, te zaliti mlijekom i rumom. Premazati marmeladom.
-
6
Sve skupa zaliti vrhnjem, u kojem ste otopili 20 dag čokolade.
-
1
Mak Moment
Sastojci
- 12 dag mljevenog maka
- 15 dag mljevenih prženih lješnjaka
- 20 kom suhih šljiva
- 2, 5 dl slatkog vrhnja
- 10 dag šećera
- 1 većica vanilin šećera
- 2 cl dobrog ruma
- 30 dag čokolade
- 15 dag maslaca
Priprema
-
1
Suhe šljive nasjeckati i preliti rumom i promiješati . Ostaviti da odstoje oko sat vremena.
-
2
U posudi za kuhanje zagrijte vrhnje.
-
3
U vrhnje umiješajte mak, lješnjake, suhe šljive, vanilin šećer i šećer. Masu ostaviti da se prohladi.
-
4
U vodenoj kupelji otopiti čokoladu s maslacem.
-
5
Od mak mase formirajte kuglice i glazirajte ih čokoladom.
-
6
Najmanje sat vremena prije služenja kuglice ostavite na hladom.
-
7
Od ove količine ispalo mi je 52 kuglice.
Mango Moment
Sastojci
biskvit:
- 6 kom jaja
- 25 dag smeđeg muscovado šećera
- 10 dag plemenite 60% čokolade
- 10 dag pinjola
- 10 dag brašna
- 1/2 dl finog konjaka
- 5 dag maslaca
voćna krema:
- 1/2 kg očišćenog manga
- 15 dag šećera
- 1 dl vode
- 1 žlica škrobnog brašna
preljev:
- 2, 5 dl prošeka
- 12, 5 dag šećera
premaz:
- 3 dl ulupanog slatkog vrhnja
Priprema
-
1
Pjenasto umutite jaja i šećer. Na maslacu rastopite čokoladu, prohladite je i dodajte jajima i šećeru, te spojite s ostalim sastojcima za biskvit.
-
2
Pecite biskvit u papirom obloženom plehu 30×30 , na temperaturi od 160°C, oko 10-12 minuta.
-
3
Kuhajte mango i šećer, dok se ne skuha i bude mekan, sameljite štapnim mikserom i dodajte 1 žlicu gustina.
-
4
Za preljev kuhajte sve sastojke, na laganoj vatri, dok ne reduciraju u gusti preljev.
-
5
Od biskvita režite ili dvije lente, pa nadjenite ili ga prerežite u križ, na 4 dijela, nadjenite kremom i ukrasite šlagom!
-
6
Poslužite s preljevom, ili ga prelijte preko biskvita prije nadjevanja, kako želite. Kolač je odličan i bez ikakvog preljeva.Umjesto pinjola se mogu koristiti i blanširani bademi. Umjesto manga isprobajte kruške ili dinje.Moram još reći da je ovaj biskvit jedan od najboljih biskvita koje sam ikada napravila. Toliko je dobar, da sam ga mogla jesti samog. Ustvari, klinci su pojeli četvrtinu biskvita, tako da tortica ima sam 3 sloja. Toplo preporučam biskvit i za druge kombinacije.
Hamburger peciva
Sastojci
- 1 kockica svježeg kvasca (40 g)
- 1 žličica šećera
- 1 žlica Pšeničnog glatkog brašna tip 550
- 250 ml mlakog mlijeka
Za tijesto:
- 700 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550
- 1 žličica soli
- 1 Prašak za pecivo
- 50 g maslaca
- 150 ml mlijeka
Za premazivanje:
- 1 jaje
- lanene i sezamove sjemenke
Priprema
-
1
Kvasac razmrvite, pomiješajte sa šećerom, žlicom brašna i toplim mlijekom pa pustite da se diže 5 minuta.
-
2
Brašnu dodajte sol, prašak za pecivo, omekšali maslac i dignuti kvasac te s toplim mlijekom zamijesite glatko tijesto. Tijesto pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže dok se volumen ne udvostruči.
-
3
Dignuto tijesto premijesite i razdijelite na 9 dijelova te oblikujte okrugle kruščiće. Posložite ih na lim, premažite razmućenim jajetom i pospite sjemenkama.
-
4
Kruščiće pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 30 minuta.
Moje pahuljaste kiflice
Sastojci
Tijesto:
- 5 1/2 dl toplog mijeka
- 2 dl ulja
- 1 vrećica praška za pecivo
- 1/2 žličice ili 1 žličica soli, za slatku verziju ide manje soli
- 1 kg brašna za dizana tijesta, ili glatkog brašna
Kvasac:
- 1 kockica = 40 gr kvasca
- 1 žlica šećera
- 1, 5 dl mlijeka
- 2 žlice brašna
Nadjev:
- --- mak, orasi, sir ili pekmezi po želji
- -- šunka, sir ili drugi slani nadjevi
Priprema
-
1
Kvasac stavite da se digne na toplom sa malo brašna, mlijeka i šećera.
-
2
Kad se dignuo kvasac, dodajte ga ostalim sastojcima, umijesite tijesto od svih sastojaka i ostavite da se digne.
-
3
Podijelite tijesto na jednake hrpice i svaku razvaljajte na nekoliko krugova, izrežite ih na trokute i punite nadjevima po želji .
-
4
Ostavite ih da se malo dignu prije pečenja. Pecite u plehu, obloženom papirom za pečenje, na 180°C, dok lijepo ne porumene.
-
5
Prerezane kiflice , dolje svježi sir+ jaje, gore šunka i tvrdi sir.
Štefina pita
Sastojci
biskvit:
- 3 velika jaja
- 1,5 šalica(od 2 dl) šećera
- 3 šalice brašna
- 1,5 šalica mlijeka
- 1,5 šalica ulja
- 1 vrećica praška za pecivo
- 1 korica limuna
nadjev:
- 5-6 većih kiselkastih jabuka
- 30 dag mljevenih oraha
- 20 dag šećera
Priprema
- Pripremite nadjev, tako da ogulite i izribate jabuke, prodinstajte ih sa šećerom, te na kraju dodajte orahe.
-
2
Za biskvit izmutite jaja sa šećerom i dodajte ostale sastojke.
-
3
Podmažite pleh za pečenje i u njega ulijte pola biskvitne smjese, stavite peći na 180 stupnjeva, dok se gore ne uhvati korica.
-
4
Izvadite iz pećnice i premažite preko polupečenog biskvita nadjev i odmah izlijte ostatak biskvitne smjese.
-
5
Dopecite, trebalo bi imati prelijepu karamel -boju kad je gotovo. Reže se na kocke kao
Slatki kupus na varivo
Sastojci
Priprema
-
1
U posudu za kuhanje stavite mast i na njoj fino zažutite luk, dodajte mrkvu, kupus i meso, te pirjajte uz stalno podlijevanje vodom. Začinite po ukusu.
-
2
Kad se sve fino upržilo, dodajte krumpir i nalijte vodom , te kuhajte dok krumpir ne omekša.
-
3
Kad se krumpir skuhao, dodajte koncentrat rajčice i grančicu celera, pa prokuhajte još pet minuta.
-
4
Na samom kraju dodajte sjeckani češnjak i poklopite te odmah izgasite vatru.
Grallin kolač
Sastojci
biskvit:
- 5 kom jaja
- 15 dag šećera
- 20 dag brašna
- 1 vrećica dolcela praška za pecivo
- 10 dag otopljene tamne čokolade
- 1 dl ulja
- 1 dl mlijeka
krema:
- 3 kom dolcela pudinga od jagode
- 1 l mlijeka
- 10 žlica šećera
- 1 maslac
voće:
- -- jagode, izrezane na listiće
- -- kivi, izrezan na listiće
- -- mandarine, breskve, ananas, što već imate, izrezan na prikladne komade
ostalo:
- -- mlijeko i rum za poškropiti biskvit
- 1 vrećica dolcela svijetlog preljeva za torte
Priprema
-
1
Za biskvit pjenasto miksajte jaja s šećerom, pa im dodajite ostale sastojke (ja dodam brašno + prašak za pecivo, pa čokoladu, pa ulje i mlijeko).
-
2
Stavite peći biskvit u podmazan i pobrašnjen pleh (dim. 35×25), u zagrijanu pećnicu, na 180°C oko 20-25 minuta, ili dok vam drveni štapić ne izađe čist iz tijesta.
-
3
Za kremu skuhajte 3 pudinga na litri mlijeka, ohladite, pa izradite s maslacem.
-
4
Ohlađeni biskvit poškropite malo jače mlijekom, ili mlijekom i rumom, pa na to namažite kremu.
-
5
Voće izrežite na lijepe komade i uredno posložite po kremi, mislite na to, da kad se kocke izrežu, morate imati od sve tri vrste voća na kocki. Sve opet vratite u hladnjak.
-
6
Skuhajte preljev za torte po uputi na vrećici i prelijte po kolaču. Ostavite da se stegne.
Elegantna cigla (reform torta)
Sastojci
kore:
- 9 kom bjelanjaka
- 35 dag šećera u prahu
- 40 dag mljevenih prženih oraha
- 1, 5 žlica krušnih mrvica
- 1, 5 žlica oštrog brašna
krema:
- 9 kom žumanjaka
- 25 dag šećera
- 20 dag plemenite 60% čokolade
- 3 -4 žlice jake crne kave
- 25 dag maslaca
Priprema
-
1
Sastojke za kore izmiksajte, prvo bjelanjke sa šećerom, pa dodajte oraha, brašno i krušne mrvice.
-
2
Obložite dva ista pleha pek – papirom, izlijte na svaki otprilike istu količinu smjese.
-
3
Pecite oko 8-10 minuta na 180°C. Ohladite kore dobro. Svaku koru izrežite na tri uske približno iste trake.
-
4
Za kremu tucite na pari žumanjke sa šećerom i kad se zgusne, dodajte natrganu čokoladu, kad se sve lijepo otopilo, ohladite.
-
5
Maslac izradite i dodajte u kremu, dodajte i kavu.
-
6
Nadjevajte tortu, tako da redate kremu i kore sve dok ne potrošite sav materijal.
Iz bakine kuhinje: Breskvice
Sastojci
Za tijesto
- 3 jaja
- 200 g šećera u prahu
- 1 vanil – šećer
- 2 dl ulja
- 500 g brašna (oštrog)
- 1/2 većeg limuna naribana korica
- 3 žlice mlijeka
- 1 prašak za pecivo
Za fil (mjere su odokativne)
- oko 250 g pekmeza od šljiva bez kožica (miješale smo Podravkin i domaći)
- oko 1 dl marmelade od šipka (koristile smo domaći)
- mrvice izdubljenih breskvica
- po ukusu ruma
Za ukrašavanje
- ekstrakt jagode razrijeđen u vodi
- sitni kristalni šećer
Priprema
-
Tijesto
-
1
Limunovu koricu naribajte u odvagnuto brašno. Cijelu vrećicu praška za pecivo umiješajte u tri žlice mlijeka i pustite da odstoji i napuhne se (metalne žlice i posudice baš ne pogoduju dizanju). Vanil – šećer pomiješajte s odvagnutim šećerom.
-
2
Malo izmiksajte jaja pa dodajte šećer. Dalje miksajući dodavajte kap-po-kap ulja.
-
3
U brašno umiješajte jaja i rastopljeni prašak za pecivo te umijesite meko tijesto.
-
4
Pobrašnite dasku i na njoj oblikujte tijesto u štrucu i dalje bogato brašneći dasku (oko šake brašna). Pobrašnite tanjur, tijesto oblikujte u štrucu i s tanjurom ga stavite u hladnjak na 20-ak min. Ne brinite što vam se tijesto razišlo, a ne ostalo u štruci. To tijesto mora biti meko.
-
5
Nakon što odstoji, premijesite ga na pobrašnjenoj dasci, odrežite komad koji ćete rukama razvaljati u dugu nit pa rezuckati komadiće kao za njoke. Što manje komadiće režete, breskvice će vam elegantnije izgledati, ali imat ćete i više posla s njima poslije pri izdubljivanju i filanju. Ne bojte se da će biti premale, jer one još poprilično narastu od praška za pecivo.
-
6
˝Njoke˝ oblikujte u kuglice i slažite na masni papir na limu. Pecite na 180 stupnjeva najviše 15 minuta. Breskvice su pečene kad su odispod rumene.
Filanje i ukrašavanje -
7
Pečene breskvice odn. polovice breskvica izdubljujte vrhom nožića što dublje. Ipak pazite da ne dođete baš toliko do dna da vidite kroza nj. Također, pokušajte izdubljivati što više u širinu.
-
8
Od mrvica ostalih od izdubljenih breskvica te pekmeza od šljiva, marmelade od šipka i ruma izmiksajte fil. Baka radi fil po svom ukusu tako da su i mjere odokativne. Uglavnom, marmelade od šipka ide manje no pekmeza od šljiva, a ostalo isprobavajte pa dodavajte koliko vam odgovara.
-
9
Izdubljene polovice breskvica punite filom skroz do ruba. Budite što uredniji da vam breskvice ne izgledaju umrljano poslije. Spajajte polovice (podjednakih veličina) namazanim stranama u breskvice.
-
10
Umačite breskvice u vodom razrijeđeni crveni ekstrakt samo malo sa svake strane, a zatim uvaljajte u sitni kristalni šećer.
Posluživanje
Bakini savjeti
- Ukoliko radite duplu dozu (kod nas je gotovo uvijek dupla ;), tijesto će vam ljepše ispasti ako ga radite u dvije ture po originalnim količinama, nego odjednom po duplim.
- Iako je tijesto meko ne pretjerujte s brašnom dodajući ga u tijesto, već ga koristite samo za posip po dasci. U suprotnom će vam breskvice popucati pri pečenju.
Нема коментара:
Постави коментар