субота, 5. април 2014.

u poseti kod....http://www.maminajela.com/

 Ledena torta
















Sastojci

500 gr. izdrobljenog petit keksa
300 gr. mlevenih oraha
200 gr. maslaca ili margarina
250 gr. šećera u prahu
100 - 200 gr. suvog grožđa
200 gr. žele bombona
1 skuvan puding od čokolade
4 žumanca

2 šlaga za ukrašavanje

Priprema


Skuvati puding po uputstvu, ne treba sladiti. Kada se prohladi dodati petit keks. Keks izdrobiti tako da ostanu i krupniji komadi ali da ima dosta i praha, rukama ili oklagijom. Nije dobro samo izlomiti keks na tri, četiri komada. Ostaviti da se skroz ohladi.

Ako se ne bojite koristite sveža žumanca, tako ide recept, ili ih umutite žicom za mešanje nekoliko minuta na pari i ostavite da se ohlade. Nemojte da se žumanca skuvaju, njima nije potrebna velika temperatura da bi bila termički obrađena.

Penasto umutiti maslac, šećer u prahu i žumanca. Spojiti sa keksom u pudingu, dodati ostale sastojke i sve dobro izmešati.
Na tacni napraviti oblik koji želite, smesa je odmah čvrsta, ili staviti obruč od kalupa za pečenje torte prečnika 24 cm. na tacnu i napuniti ga smesom.

Tortu ostaviti da prenoći da se svi ukusi lepo sjedine. Ukrasiti je šlagom.

Ja nisam stručnjak za ukrašavanje, ovaj način sam prvi put probala. Prvi put sam obojila kesu pri dnu, drugi put malo višlje. Boja je Wiltonova.

Ako ne volite žele bombone stavite sušene kajsije, smokve...ili neko drugo sušeno voće, po želji.

 Grcka pita od krompira, slanine i sira


Sastojci

testo
220 gr. brasna
100 gr. margarina isecenog na listice
1 jaje razmuceno sa kasikom vode
1,5 kasikica soli

punjenje
300 gr. krompira
120 gr. slanine secene na kockice
1,5 dcl slatke pavlake
2 zumanca
200 gr. izrendanog tvrdog sira
so

Priprema
Mergarin i brasno i so izmesati, dodati jaje i umesiti glatko testo. Umotati ga u najlon foliju i ostaviti u frizider oko pola sata.

Krompir oguliti pa ga skuvati u slanoj vodi (oko 35 minuta). Kada se prohladi iseci ga na kriske.
Slanicu proprziti minut-dva u tiganju.
Zumanca umutiti sa tecnom pavlakom.

Sud za pecenje precnika oko 22 cm. namazati margarinom. Testo podeliti na dva dela. Deo za podlogu razvuci malo sire da bi ostalo dovoljno testa da se uvije u traku kada se stavi ostatak testa na pitu.
Preko testa redjati red krompira, posoliti malo, red slanine, posuti sirom pa politi slatkom pavlakom sa zumancima. Postupak ponoviti tri puta ali tako da svaki sledeci red bude manji u precniku, da bi se dobio izgled kupole. Preko punjenja staviti drugi deo testa, krajeve od podloge umotati u traku oko pite, sve premazati umucenim zumancetom i peci na 200 stepeni oko 40 minuta.
Na vru izbusiti jednu rupici da bi izlazio vazduh i da se ne bi izdigla i odvojila gornja kora.

 Cheesecake od cokolade - Torta od sira i cokolade








Sastojci

150 gr. keksa sa cokoladnim filom
4 kasike istopljenog maslaca

750 gr. Philadelphia sira
100 gr. kisele pavlake
250 gr. mlecne cokolade
200 gr. secera
2 jaja
50 gr. kakao
1 vrhom puna kasika brasna
1 kasikica vanila secera

Priprema

Keks samleti u blenderu a pre toga ga drzati neko vreme u fizideru jer se tada nece lepiti pri mlevenju. Izmesati sa istopljenim maslacem i prekriti dno kalupa precnika oko 24 cm. Staviti u zamrzivac dok se ne pripremi krem.

Srednjom brzinom miksera, nikako najjacom, umutiti sir, pavlaku i secer. Dodati jedno po jedno jaje tako sto se prvo izmesa jedno a zatim se doda i drugo jaje. Dodati kakao, brasno i vanilu rucno mesajuci. Kada se smesa izjednacila dodati i rendanu cokoladu i ponovo rucno izmesati.
Krem staviti u kalup i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni jedan sat.
Ostaviti u kalupu da se skroz ohladi,skloniti obruc pa zatim u frizider oko tri sata pre sluzenja. 

 Cheesecake sa dve vrste čokolade




sastojci

300 gr. čokoladnog filovanog keksa
120 gr. maslaca

fil

500 gr. krem sira
150 gr. tamne čokolade
150 gr. bele čokolade
600 ml. mlečne slatke pavlake
4 kašike šećera
10 gr. želatina u prahu
1 dcl vode

za ukrašavanje

malo istopljene čokolade
šlag

priprema









Keks samleti u blederu, dodati mu omekšao maslac.
Kalup prečnika 24 cm. obložiti smesom od keksa, dno i stranice. Ostaviti u frižider da se dobro stegne.

Želatin staviti u 1 dcl. hladne vode da nabubri, Posle desetak minuta zagrejati malo da se istopi i ostaviti da se prohladi.

Čoklade istopiti i ostaviti da se prohlade dva, tri minuta.
Slatku pavlaku umutiti sa šećerom kao šlag. Dodati sir, dobro izmešati pa dodati istopljeni želatin. Smesu podeliti na dva dela i u jedan deo umešati tamnu, u drugi deo belu čokoladu.

U kalup sa keksom staviti tamni pa svetli krem. Istopiti malo čokolade sa 1 kašikom slatke pavlake, staviti preko kreme u malim količinama i štapićem napraviti šare.
Ostaviti preko noći u frižideru i pre služenja ukrasiti šlagom.

   Cheesecake sa ukusom vanile i narandže




Sastojci

podloga od keksa

200 gr. mlevenog keksa tipa Digestive







100 gr. maslaca
2 kašike šećera

vanila krem

450 gr. krem sira tipa Philadelphia
100 gr. punomasne pavlake
110 gr. šećera
2 žumanca
1 kašika vanila ekstrakta

krem sa ukusom narandže

1 kesica od 75 gr. želatin praha
sa ukusom narandže
4 dcl. vrele vode
2 dcl. slatke pavlake

Priprema




podloga

Keks, istopljeni maslac i šećer izmešati i rasporediti u kalup prećnika 24 cm.

za vanila krem, sjediniti sve sastojke, dobro izmešati da se dobije gladak krem bez grudvica i raporediti preko keksa.
Peći na 150 stepeni oko 60 minuta.
Ostaviti da se skroz ohladi.

Želatin rastvoriti u vreloj vodi pa ohladiti do sobne temperature. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, dodati želatin i sve ručno izmešati.
Preliti preko ohlađenog vanila krema i sve ostaviti nekoliko sati u frižider da se lepo stegne.

 Torta od sira i kivija



Sastojci

podloga

200 gr. integralnog keksa
100 gr. omekšalog maslaca

beli krem

400 gr. krem sira
3,5 dcl punomasne mlečne slatke pavlake
150 gr. šećera
2 vanilin šećera
1 kašika sveže ceđenog soka od limuna
10 gr. želatina u prahu

kivi krem

1 kg. očišćenog kivija
200 gr. šećera
20 gr. želatina u prahu

Priprema

Samleti keks, izmešati ga sa omekšalim maslacem i rasporediti u kalup prečnika 24. cm.

beli krem

Umutiti u čvrst šlag slatku pavlaku, šećer i vanilin šećer. Dodati krem sir, dobro izmešati i dodati želatin koji se prethodno stavi desetak minuta u pola dcl. vode da nabubri i samo ga malo ugrajati da postane tečan.
Smesu staviti preko keksa. Pripremiti jednu oblu, ako nemate može i kao ova na slici, posudu, obložiti je sa spoljne strane najlon folijom i utisnuti u krem. Ostaviti da u frižider da se krem dobro stegne, oko 2 sata. Prvo odvojiti posudu od folije i izvaditi je a zatim polako skloniti i foliju sa krema. Nemojte se plašiti, folija se odvoji veoma lako, ne ostane uopšte fila na njoj.



kivi krem

Očistiti kivi i samleti ga dobro u blenderu ili šstapnim mikserom. Dodati šećer i kuvati oko 10 minuta na laganoj temperaturi.
Ja još jednom tako kuvan izmiksam štapnim mikserom. Kada se skuva, kivi izgubi svoju lepu zelenu boju, ako hoćete da fil bude iste boje kao svež kivi, umočite do pola čačkalicu u Wilton tečnu svetlo zelenu boju i prođite kroz fil, dobiće se boja kao sveži kivi.
Ostaviti da se slroz ohladi.
Želatin razmutiti sa 1 dcl. vode, posle desetak minuta ga blago ugrejati da postane tečan i sjediniti sa kivijem. Ostaviti ponovo petnaestak minuta u frižider da se skroz ohladi pa uliti u kalup sa belim kremom.
Ostaviti preko noći u frižideru da se sve lepo stegne.
Dekorisati po želji.

Ove mere su isključivo za kalup prečnika 24 cm!

 Milkshake cheesecake torta sa ukusom jagode









SASTOJCI

deo od keksa

250 gr. mlevenog keksa tipa Digestive
125 gr. maslaca
2 kašike šećera u prahu
80 gr. šarenih mrvica

krema

6 dcl. slatke pavlake
250 gr. krem sira
130 gr. Nesquik sa ukusom jagode
2 kašike šećera u prahu

                                                                        PRIPREMA 











Maslac istopiti i pomešati sa keksom i šećerom u prahu pa dodati mrvice. Sve izmešati i rasporediti u kalup prečnika 20 cm. tako da se dobije i obod od keksa visine 6 cm.

Za fil, umutiti slatku pavlaku i šećer u prahu kao za šlag, dodati krem sir i nesquik od jagode, sve izmešati mikserom i rasporediti u kalup sa keksom. Ostaviti nekoliko sati u zamrzivač.
Skinuti obruč kalupa i torticu ukrasiti šlagom. 

 Cheesecake sa belom čokoladom i tobleronama

SREĆNA VAM NOVA 2013. GODINA! :)

Svako dobro, zdravlje i sreću vam želim!






Sastojci

podloga

170 gr. keksa Digestive
60 gr. istopljenog maslaca

fil

300 gr. krem sira tipa Philadelphia
4 dcl. slatke pavlake
150 gr. istopljene bele čokolade
100 gr. toblerona
ja dodam i 2 kašike šećera u prahu

Priprema



Kels sitno izmrviti, dodati istopljen maslac , izmešati i rasporediti u kalup prečnika 20 cm.


Slatku pavlaku umutiti sa šećerom u prahu toliko da bude gustine jogurta, dodati i sir i mutiti još dva, tri minuta da se dobije glatka i gusta krema. Istoljenu čokoladu dodati u krem i brzo izmešati. Dodati sitno seckane toblerone i krem rasporediti u kalup preko keksa.
Ostaviti nekoliko sati ili preko noći u frižider. Dekorisati po želji, ja sam istopila toblerone i u kalup

 Nutella cheesecake kocke




Sastojci

donji sloj

170 gr. maslaca ili margarina
150 gr. šećera
140 gr. brašna
75 gr. nutelle
20 gr. tamni kakao
2 jaja


gornji sloj

300 gr. krem sira tipa Philadelphia
3 kašike šećera
100 gr. nutelle
2 jaja

priprema

za prvi sloj

sve sastojke zajedno dobro izmešati. Tepsiju dimenzija 20x20 cm. podmazati maslacem i rasporediti smesu. Smesa je gusta, takva treba da bude, ni slučajno ne dodavati mleko ili neku drugu tečnost.

za drugi sloj

dobro izmešati odjednom sve zajedno sir, šećer, jaja i nutellu i preliti preko prvog sloja.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni oko 35 minuta. Ako vam se čini da kolač nije pečen, ne brinite, posle hlaženja će biti baš kako treba, sočan i stegnuće se.
Ostaviti da se prohladi pa staviti u frižider da odstoji preko noći.


Kod ove vrste kolača nikada nemojte da prvo umutite jaja mikserom pa da dodajete ostale sastojke, tekstura će biti potpuno drugačija, ovako se dobije kolač koji kao da je sastavljen od dva dobra fila.

Нема коментара:

Постави коментар