субота, 5. април 2014.

 Gala keks torta - sa belom čokoladom i pudingom od slatke pavlake






Sastojci

1 l. mleka
4 pudinga sa ukusom slatke pavlake
12 kašika šećera
200 gr. bele Milka čokolade
250 gr. maslaca ili margarina

oko 450 gr. petit keksa
2 šlaga za dekoraciju

Priprema

Pudinge i šećer skuvati u mleku, u vruće dodati čokoladu i izmešati da se istopi. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Maslac penasto umutiti i dodavati mu postepeno fil stalno muteći mikserom.
Keks umakati u mleko, filovati tortu i ostaviti je nekoliko sati, najbolje preko noći, u frižider.
Ukrasiti šlagom. 

 Torta sa višnjama i belom čokoladom










Sastojci

2 gotove kore za tortu

7 dcl. mleka
80 gr. gustina
100 gr. bele čokolade
100 gr. šećera

4 dcl slatke pavlake
2 kesice vanilin šećera

20 gr. želatina u prahu
1 dcl vode

500 gr. višanja iz kompota
2 šlaga

Priprema

Gustin skuvati u mleku, u vrelo dodati belu čokoladu i ostaviti da se ohladi i stegne.

Želatin staviti u vodu da nabubri. POsle desetak minuta blago zagrejati da se istopi, ostaviti da se prohladi.
U međuvremenu umutiti slatku pavlaku sa vanilin šećerom u čvrst šlag, dodavati postepeno hladan fil, sve zajedno dobro umutiti mikserom pa umešati i želatin.

Na tacnu staviti obruč za torte prečnika 24 cm. Staviti koru, poprskati mlekom ili sirupom, rasporediti red fila, staviti pola višanja, opet fil, višnje i na kraju fil. Staviti i drugu koru i nju poprskati mlekom.
Tortu ostaviti da prenoći, pažljivo prvo nožem odvojiti obruč pa ga skinuti.
Ukrasiti šlagom.

 Baklava sa višnjama











Sastojci

750 gr. tankih kora za baklavu

300 gr, šećera
4 jaja
oko 1 kg. višanja, može i više
ja sam sada stavila oko 700 gr. iz kompota
200 gr. kisele pavlake
3 dcl. ulja
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
3 kašike prezli ili griza

sirup

650 gr. šećera
6 dcl. vode

Priprema

Umutiti doro, da budu penasta i čvrsta, jaja sa šećerom i vanilom. Dodati ulje, pavlaku i prašak za pecivo i dobro izmešati.

Ređati kore u tepsiju i svaku poprskati filom. Kada se utroši pola kora staviti višnje i posuti ih mrvicama. Nastaviti sa korama i filom, gornju koru premazati filom. Iseći baklavu na željeni oblik i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta pa još oko 25 minuta na 150 stepeni. Ugasiti rernu i pečenu baklavu ostaviti još pola sata unutra. Proverite baklavu tokom pečenja, sve zavisi i od rerne.

Za sirup- kuvati vodu i šečer 5 minuta, od vremena kada provri, pa zaliti hladnu baklavu. 

 Kremasti vanila kolač



Sastojci

beli fil

8 dcl. mleka
80 gr. griza
4 kašike šećera
2 vanilin šećera

4 belanca + 4 kašike šećera

žuti fil

1 l. mleka
2 pudinga od vanile
7 kašika šećera
4 žumanca
80 gr. maslaca

2 šlaga

Priprema

Griz skuvati u 8 dcl. mleka sa 4 kašike šećera i vanilin šećerom. Kuvati desetak minuta na umerenoj temperaturi uz povremeno mešanje.
Belanca umutiti sa 4 kašike šećera u čvrst sneg. U vreo griz, tek skinut sa vatre, dodavati belanca i mutiti mikserom velikom brzinom.

U tepsiju srednje veličine staviti red petit keksa natopljenog u mleku. Rasporediti beli fil, preko staviti još jedan red keksa i ostaviti da se ohladi.

žuti fil

puding, šećer i žumanca izmešati sa malo mleka. Ostalo mleko staviti da prokuva, ukuvati pudig, kuvati nekoliko minuta. Skloniti sa vatre i odmah u vrelo umešati hladan maslac sečen na manje kockice.

Staviti preko kolača, preko staviti i treći sloj keksa i ostaviti da se dobro ohladi, najbolje preko noći.

Na hladan kolač staviti šlag. 

 Kolač sa marmeladom

Ovaj kolač po teksturi liči na "trileće", tako je sočan. Po ukusu je možda i lepši jer ukus marmelade, u ovom slučaju ukus jagode, ga još više obogaćuje.




Sastojci

4 jaja
200 gr. marmelade
250 gr. šećera
2,5 dcl. ulja
5 dcl. jogurta
400 gr. brašna
2 kašikice praška za pecivo

preliv

250 ml. slatke pavlake
200 gr. marmelade


priprema

Tečne sastojke za koru sve zajedno izmešati mikserom, dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo. Tepsiju dimenzija 32x23 cm. nauljiti i posuti brašnom, istresti smesu i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata.

Za preliv, zagrejati marmeladu pa je procediti, dodati slatku pavlaku, još malo zagrejati da se lepo sjedine.
Topao kolač preliti toplim prelivom. Ostaviti nekoliko sati u frižider da kora upije preliv.
Ukrasiti šlagom, rendanom čokoladom...po želji.
Ja am koristila marmeladu od jagoda. 

 Mikado kocke

Nedavno sam od moje drage prijateljice Sneže dobila "Veliki narodni kuvar". Ovo je jedan od mnnogih dobrih recepata iz njega, prelep kolač fine kafene arome. Ja sam ga malo modifikovala da bih dobila još više fila. Lepog izgleda, bogatog ukusa, za prave ljubitelje kafe.




Sastojci

kora

180 gr. šećera
8 belanca
5 žumanca
220 gr. mlevenih oraha
1 kašika mlevene kafe

fil

3 žumanca
250 gr. šećera u prahu
1 dcl. kuvane jake kafe
250 gr. maslaca ili margarina
100 gr. kvalitetne čokolade za kuvanje

Priprema

Belanca umutiti u čvrst sneg. Šećer i žumanca penasto umutiti, sjediniti sa snegom od belanaca i lagano ručno izmešati. Dodati i orahe i kahu i lagano umešati. Sve raditi ručno da ne bi pala belanca.
Veći pleh, moj je dimenzija 28x37 cm. prekriti papirom za pečenje, blago nauljiti i posuti brašnom, rasporediti smesu i peći u prethodno zagrejanoj rerno na 180 stepeni oko 15 minuta. Ostaviti da se ohladi pa preseći na dva dela. Ako pravite u većem plafu može i na tri dela.

fil

Šećer u prahu i kafu kuvati kao za šerbet desetak minuta na jakoj vatri. Dobiće se karamelizovana smesa gustine meda. Skinuti sa vatre, umešati žumanca, maslac i čokoladu. Ostaviti da se ohladi.
Filovati kore hladnim filom, gore staviti glazuru od čokolade ili malo šlag kreme i posuti mlevenim orasima.

 Nutella kocke









Sastojci

kore

8 jaja
8 kašika šećera
6 kašika brašna
4 kašike kakao
8 kašika vrele vode
1 prašak za pecivo

fil

1 l. mleka
80 gr. gustina
40 gr. brašna
110 gr. šećera
5 kašika nutelle
200 gr. maslaca ili margarina

2 šlag krema - vanila

Priprema

Jaja i šećer mutiti mikserom najjačom brzinom dodajući kašiku po kašiku vrele vode.
Kada su penasto umućena dodavati postepeno i brašno prosejano sa kakaom i praškom za pecivo.

Sipati u veći pleh, moj je dimenzija 37 x 28 cm., obložen na dnu papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.
Pećenu piškotu kada se ohladi izvaditi i presći na dva dela.


Za fil, izmešati brašno, gustin i šećer sa malo mleka, ostalo mleko staviti da kuva. Kada prokuva umešati gustin, kuvati 2,3 minuta pa skinuti sa vatre. U toplo dodati nutellu pa ostaviti da se ohladi. Poklopiti ili prekriti najlon folijom da se ne uhvati korica.

Penasto umutiti maslac, dodavati hladan fil muteći mikserom srednjom brzinom, ostaviti u frižider da se dobro ohladi.
Kore ako želite poprskajte mlekom ili čokoladnim mlekom, ja nisam, filujte, ukrasite šlagom i ostaviti nekoliko sati u frižider pre služenja.  

 Banana kocke



Sastojci

piškota

5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
3 kašike kakao
1 dcl. ulja
1 kašikica praška za pecivo

preliv

2 dcl. mleka
130 gr. šećera

fil

5 dcl. mleka
2 pudinga od vanile
150 gr. šećera

1 maslac ili margarin
3.4 banane

2 šlaga

Priprema

Za preliv, prokuvati mleko i šećer i ostaviti da se ohladi.

Penasto umutiti jaja i šećer, dodati brašno, kakao, ulje i prašak za pecivo. Peći u podmazanoj i brašnom posutoj tepsiji srednje veličine na 200 stepeni oko 15 minuta.
Rernu prethodno zagrejati.

Kada se prohladi preliti mlekom i ostaviti da se skroz ohladi.

Za fil, skuvati mleko i šećer i napraviti puding. Prekrijte sa najlon folijom da se ne uhvati korica i ostavite da se ohladi do sobne temperature.

Penasto umutiti maslac pa dodati izgnječene banane. Izmiksati, dodavati postepeno puding stalno muteći mikserom većom brzinom.
Fil naneti na piškotu, staviti i šlag i ostaviti nekoliko sati u frižider da se ohladi i stegne i da se sjedine ukusi.

 Penaste jaffa kocke



Sastojci

kora

6 jaja
6 kašika šećera
5 kašika brašna
4 kašike kakao
6 kašika tople vode
sok od jedne narandže
kašikica praška za pecivo

penasti krem

5 dcl. slatke pavlake
2 kašike šećera u prahu
1 dcl. sveže ceđenog soka od narandže
10 gr. želatina u prahu

glazura

200 gr. čokolade za kuvanje
150 gr. maslaca
5 kašika šećera
5 kašika mleka

Priprema

Penasto umutiti jaja i šećer. Pred kraj mućenja dodavati jednu po jednu kašiku tople vode. Dodati sok od narandže, brašno, kakao i prašak za pecivo, lagano izmešati i sipati u podmazan i brašnom psut pleh dimenzija 23x32 cm. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 - 20 minuta. Ostaviti da se ohladi.

Želatin staviti u sok od narandže i ostaviti desetak minuta da nabubri. Umutiti slatku pavlaku i šećer u gust šlag. Sok sa želatinom blago zagrejati i dodati u umućenu slatku pavlaku. Dobro izmešati mikserom.

Za glazuru, na umerenoj vatri zagrevati sve sastojke zajedno i mešati da se dobije glatka i sjajna smesa. Ostaviti da se dobro prohladi.
Na koru rasporediti krem od slatke pavlake, preliti glazuru i ostaviti nekoliko sati da se stegne i da se sjedine ukusi.

NAPOMENA

Narandža sadrži kiseline koje će slatku pavlaku učvrstiti već pri samom mešanju sa sokom , ako ne želite da koristite želatin može se izostaviti.


  Voćne krem kocke

Jedan od lepših kolača koji spaja nekoliko ukusa. Lagan, sočan, kremast, jednostavna priprema filova. Bez margarina, želatina...








Sastojci

kora

6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
1 prašak za pecivo
sok iz kompota za natapanje kora

čokoladni fil

3 dcl. slatke pavlake
1 kašika šećera u prahu
100 gr. čokolade za kuvanje

beli fil

200 gr. krem sira
3 dcl. slatke pavlake
5 kašika šećera u prahu
1 vanilin šećer
oko 300 gr. bresaka iz kompota

Priprema


Jaja i šećer penasto umutiti, dodati brašno i prašak za pecivo i lagano izmešati. U tepsiju staviti na dno papir za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta.
Ostaviti da se ohladi pa preseći na dva dela.

čokoladni fil

umutiti slatku pavlaku pa dodati prohlađenu istopljenu čokoladu. Sve zajedno izmiksati.

beli fil

Slatku pavlaku sa šećerom i vanilin šećerom umutiti tek toliko da bude gustine jogurta. Dodati krem sir pa mutiti dok se ne dobije čvrst krem, još minut, dva.
Dodati breskva sečene na manje komadiće pa lagano izmešati.

Kore preliti sa po nekoliko kašika soka iz kompota, filovati prvo čokoladni pa onda voćni fil.
Ako želite gore možete staviti i šlag, ja nisam. 

 Ledene griz kocke






Recept je iz moje prve sveskice recepata, stara je preko 30 god. :) Izmenjena je samo količina griza,( meni je 200 gr. bilo mnogo) i naziv, pored "običnih" ledenih kocki, ovo su nam "griz" ledene kocke. :) Da, sada se bojim da stavim sveža žumanca, nekada se o tome nije razmišljalo...



sastojci

kora

7 belanaca
5 žumanca
10 kašika šećera
4 kašike brašna
3 kašike kakao
6 kašika vode sobne temperature
1 kašikica praška za pecivo

fil

1 l. mleka
180 gr. griza
250 gr. maslaca ili margarina
250 gr. šećera u prahu
4 vanilin šećera
2 žumanca
2 kašike kristal šećera

glazura

ja sam imala čokoladu "Najlepše želje" 250 gr. pa sam napravila ganache, dodala sam još 2 dcl. slatke pavlake i 1 kašikicu maslaca.

može i obična glazura od 100 gr. čokolade i 3 - 4 kašike ulja.

Postupak.


Umutiti belanca i šećer u čvrst sneg. Ja mutim tako što odmah po početku mućenja belanaca mikserom velikom brzinom dodajem postepeno šećer i onda mutim sve zajedno.
U sneg od belanaca dodati žumanca lagano mešajući, zatim i brašno, kakao i prašak za pecivo, takođe postepeno uz lagano mešanje. Na kraju dodati i kašiku po kašiku vode.
Smesu izliti u nauljen i brašnom posut pleh i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 do 20 minuta.

Fil

U mleko dodati vanilin šećer i skuvati griz. Nemojte odmah skinuti sa vatre čim se zgusne, griz treba da se kuva najmanje 10 minuta.
Ostaviti da se ohladi.
2 žumanca i 2 kašike šećera penasto umutiti, da pobele žumanca pa kuvato desetak minuta na pari. Ostaviti da se ohladi.

Umutiti maslac i šećer u prahu, dodati žumanca, dobro sjediniti pa dodavati po 2,3 kašike griza stalno muteći velikom brzinom.
Rasporediti fil preko ohlađene kore, staviti glazuru i dobro ohladiti nekoliko sati u frižideru.

Moja tepsija je dimenzija 23x32 cm.

 Kremasti vanila kolač



Sastojci

beli fil

8 dcl. mleka
80 gr. griza
4 kašike šećera
2 vanilin šećera

4 belanca + 4 kašike šećera

žuti fil

1 l. mleka
2 pudinga od vanile
7 kašika šećera
4 žumanca
80 gr. maslaca

2 šlaga

Priprema

Griz skuvati u 8 dcl. mleka sa 4 kašike šećera i vanilin šećerom. Kuvati desetak minuta na umerenoj temperaturi uz povremeno mešanje.
Belanca umutiti sa 4 kašike šećera u čvrst sneg. U vreo griz, tek skinut sa vatre, dodavati belanca i mutiti mikserom velikom brzinom.

U tepsiju srednje veličine staviti red petit keksa natopljenog u mleku. Rasporediti beli fil, preko staviti još jedan red keksa i ostaviti da se ohladi.

žuti fil

puding, šećer i žumanca izmešati sa malo mleka. Ostalo mleko staviti da prokuva, ukuvati pudig, kuvati nekoliko minuta. Skloniti sa vatre i odmah u vrelo umešati hladan maslac sečen na manje kockice.

Staviti preko kolača, preko staviti i treći sloj keksa i ostaviti da se dobro ohladi, najbolje preko noći.

Na hladan kolač staviti šlag. 

 Jagoda - vanila meki kremasti kolač



Sastojci

kora

6 jaja
40 gr. brašna
2 pudinga od jagode (80 gr.)
90 gr. šećera
pola kašikice praška za pecivo.

žuti fi

4 žumanca
4 dcl. mleka
120 gr. šećera
2 kašike brašna
2 kašike gustina
2 vanilin šećera
150 gr. maslaca ili margarina

beli fil

4 belanca
50 ml. vode
200 gr. šećera
20 gr. glikoza sirupa ili meda
70 gr. kokosa

priprema


ZA KORU- Belanca sa šećerom umutiti u čvrst sneg Dodati žumanca, lagano izmešati. Prosejati zajedno brašno, prašak za puding i prašak za pecivo pa polako dodavati u prethodnu smesu lagano mešajući.
Veliki pleh obložiti papirom za pečenje i sipati smesu. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta.
Gotovu koru preseći da se dobiju 2 kore.


žuti fil - Iumepati -umanca, brašno, gustin, šećer i vanilin šećer sa malo mleka. Ostalo mleko staviti da prokuva. U vrelo mleko sipati smesu sa žumancima kroz cediljku za supu. Kuvati nekoliko minuta uz mešanje na laganoj vatri.
Skloniti sa šporeta i odmah u vrelo dodati maslac i izmiksati . Ostaviti da se prohladi.

beli fil - Vodu, šećer i glikozu staviti da se prokuva. Kuvati oko 3 minuta dok se ne dobije proziran sirup- Belanca umutiti u čvrst sneg pa postepeno dodavati vreo sirup neprestano muteći mikserom velikom brzinom. Na kraju dodati i kokos i lagano izmešati.

Ohlađene kore filovati mlakim žutim filo i odmah kada se napravi naneti i fil od blenaca. Ostaviti pre služenja u frižider nekoliko sati ili preko noći.

Нема коментара:

Постави коментар