Čokoladna torta sa višnjama
Ne pamtim snove. Možda prvih par minuta nakon buđenja, posle netragom nestaju, tek poneka slika preživi. U tom kratkom intervalu granica između mogućeg i nemogućeg se briše, stvarno i nestvarno se dotaknu, nežno poput prvog poljupca. Nisam od onih koji umeju da žive u snovima, nepopravljivi sam realista, ne mogu čak ni da maštam a da nema bar mrvice realnosti u svemu. Valjda upravo zato, to stanje laganog izranjanja iz jednog sveta u drugi, taj ples svesti i besvesti, zapravo jako volim. Traje dovoljno kratko da bih se plašila da mogu postati iluzionista, a dovoljno dugo da zagolica maštu i ostavi čežnjivu želju za još.
Jedan nedavni san bio je predivan. Čudesno stvaran, toliko da sam bila sigurna da mi se nedge i nekad dogodio. Plakala sam dugo nakon buđenja, iako nakon par trenutaka, kad su slike nestale, više nisam znala zašto plačem. Od svega, sećam se jedino da sam nosila neki lepo upakovan poklon, ne znam ni da li sam ga primila ili davala, sećam se toplog vetra što se igra dugom trakom satenske mašne, i sećam se neba boje višnje, na granici horor krvave i požudno ljubavne.
Ova torta je nastala kao uteha za one suze. Višnje su moje omiljeno voće. Želela sam tortu koja je lagana, bez teških kremova punih masnoće, ali snažnog ukusa. Napravila sam je prvo u glavi, pa na javi. Kora je izrazito čokoladna, bez brašna, sa orasima, kompaktna, po teksturi podseća na mud cake, ili onu verziju Saher torte u kojoj nema brašna. Fil je baziran na kiseloj pavlaci i višnjama, htela sam ukus kao Imlekov voćni jogurt od višnje, otprilike. Fil je obogaćen žumancima, nema dodatne masnoće sem one iz kisele pavlake i blago je stegnut želatinom.
Na kraju, torta je ispala... Dostojna sna. Prijatno!
Sastojci:
kora
50 ml ulja
200 g čokolade za kuvanje
150 g šećera
6 belanaca
150 g mlevenih oraha
fil
350 g svežih ili 300 g smrznutih višanja
200 g šećera
6 žumanaca
700 g kisele pavlake 20% mm (jedna Imlekova kofica)
10 g želatina
glazura
125 ml slatke pavlake
125 g čokolade za kuvanje
1 malo jaje
Postupak:
1. Pripremiti višnje za fil - u manjoj šerpi ih pomešati sa 100 g šećera, ostaviti da puste sok. Kuvati do vrenja, smanjiti temperaturu i kuvati još 12-15 minuta uz povremeno mešanje. Ohladiti do sobne temperature.
2. Pripremiti koru. Otopiti ulje i čokoladu. Belanca mutiti mikserom par minuta, dodati šećer i umutiti do čvrstog šama. Umešati mlaku čokoladu, a zatim i orahe. Dno kalupa za tortu prečnika 20 cm obložiti papirom, a stranice zamastiti i posuti brašnom. Sipati smesu, peći 10 minita na 200°C pa još oko pola sata na 180°C. Izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi. Žicom za sečenje biskvita poravnati gornju površinu (krckava je i ne treba nam), pa koru preseći na dva dela. Pažljivo podvući list papira između presečenih kora, radi lakšeg odvajanja.
3. Žumanca kratko umutiti sa 100 g šećera, skuvati na pari 7-8 miunta dok se ne zgusnu. Ostaviti žumanca da se malo prohlade, pa im umešati par kašika kisele pavlake, da se razrede. Želatin sipati u lonče, preliti sa 4 kašike hladne vode. Kad nabubri blago ga ugrejati da se zrnca otope, pa sipati u razređena mlaka žumanca i promešati. Uliti sve to u kiselu pavlaku koja je prethodno lagano razmućena žicom, dodati višnje (sa sirupom) i sve izmešati. U ovom stanju fil je relativno redak, što je ok. Ostaviti ga u frižideru dok ne počne blago da se steže, a onda filovati tortu.
4. Na tacnu staviti jednu koru, presečenom stranom na gore, a oko nje obruč od kalupa. Sipati ceo fil, pa poklopiti drugom korom. Obzirom da je kora lako lomljiva, treba je pažljivo preneti uz pomoć dve špatule. Ostaviti tortu 12-24h u frižideru da se ohladi i stegne.
5. Pripremiti preliv. Na tihoj vatri otopiti čokoladu i slatku pavlaku, procediti ako ostane mrvica. Vratiti u šerpicu i umešati jaje blago razmućeno viljuškom, pa zajedno kuvati vrlo kratko, mešajući, tek da se jaje zagreje ali da smesa ostane retka. Tankim nožem proći po obodu torte, skinuti obruč, sipati sav preliv, špatulom ga rasporediti po celoj površini, do ivica, pustiti da malo curi sa strane, pa ili ostaviti "slapove" ili razmazati i sa strane. Vratiti u frižider na još par sati. Ukrasiti po želji.
Savet:
Pre nego što se kalup odvoji od stegnute torte, moguće je celu tortu malo odignuti od tacne, i podvući trake od pek papira, isečene tako da zaštite tacnu od glazure, i da dopiru par cm ispod torte, kako bi se kasnije mogle lako izvući.
Kobasice u testu
Sastojci:
100 g slanine
oko 500 g kobasica (koristila sam srpske)
130 g brašna
1 kašičica soli
pola kašičice praška za pecivo
3 jaja
300 ml mleka
pola veze svežeg peršuna
Postupak:
1 . Uključiti rernu na 200°C.
2 . Pomešati brašno, prašak za pecivo, so, jaja, pa mešajući dodati mleko, i na kraju peršun. Ostaviti da odmori 30 minuta.
3. Za to vreme propržiti slaninu, i poredjati na pleh. I kobasice
propržiti par minuta, da uhvate boju. Poređati preko slanine pa sve
preliti testom.
4. Peći oko pola sata.
Sastojci:
100 g slanine
oko 500 g kobasica (koristila sam srpske)
130 g brašna
1 kašičica soli
pola kašičice praška za pecivo
3 jaja
300 ml mleka
pola veze svežeg peršuna
Postupak:
1 . Uključiti rernu na 200°C.
2 . Pomešati brašno, prašak za pecivo, so, jaja, pa mešajući dodati mleko, i na kraju peršun. Ostaviti da odmori 30 minuta.
3. Za to vreme propržiti slaninu, i poredjati na pleh. I kobasice propržiti par minuta, da uhvate boju. Poređati preko slanine pa sve preliti testom.
4. Peći oko pola sata.
Ludo testo
Kad sam bila mala i interesovala se zašto neko testo ima ludilo kao
atribut, mama mi je ovako objasnila "Testo zamesiš jednog dana, čuvaš u
frižideru, trošiš ga, a ono kao da je poludelo, stalno raste, i uvek ga
ima!" :)
Zamesila sam testo od 1 kg brašna i od još svežeg testa napravila nešto
nalik na tortilje. Komade testa sam rukama rastanjila na ovale/krugove
veće od CD formata a debljine pola santimetra, pa pekla "na suvo" na
teflonskom tiganju, na srednjoj vatri.
Drugog dana sam pravila cvetne pogačice i mini hlepčiće - hladno testo
razvaljala oklagijom na debljinu jednog prsta, pa modlom u obliku cveta
vadila pogačice. Od restlova sam napravila par mini valjaka i malo
zasekla nožem da liče na hlepčiće. Pekla u zagrejanoj u rerni 15-ak
minuta.
Trećeg dana sam pravila krofnice. Razvaljala testo na debljinu jednog
prsta i rakijskom čašicom vadila krugove, pa pržila na ulju od
groždjevih koščica na srednjoj temperaturi, i uvaljala u prah šećer.
Četvrtog dana sam napravila pizzu. Baš mi se dopalo pizza testo, jer sam
ga direktno iz frižidera rastanjila i filovala, pa nije puno naraslo i
pizza nije bila hlebasta kao što nekada ume da bude.
Sastojci:
1 kg brašna (kvazi-integralnog ;)
1 prašak za pecivo
3 kašičice soli
1 kvasac (kocka od 40 g)
1 kašičica šećera
2 kašike ulja
1 čaša kisele pavlake (nisam imala jogurt)
2 jaja
1/2 l mleka
Postupak:
1. U veeeeliku vanglu sipati brašno, prašak za pecivo i so. Promešati.
2. Kvasac razmutiti sa šećerom i malo mleka. Dodati u brašno.
3. Dodati ulje, razmućenu kiselu pavlaku, jaja i mleko. Zamesiti glatko testo i ostaviti u frižideru najmanje 2-3 sata.
4. Zaštititi od sušenja plastičnom folijom ili običnom plastičnom kesom,
čuvati u frižideru, vaditi po potrebi i upotrebiti prema želji i
inspiraciji...
Zamesila sam testo od 1 kg brašna i od još svežeg testa napravila nešto nalik na tortilje. Komade testa sam rukama rastanjila na ovale/krugove veće od CD formata a debljine pola santimetra, pa pekla "na suvo" na teflonskom tiganju, na srednjoj vatri.
Drugog dana sam pravila cvetne pogačice i mini hlepčiće - hladno testo razvaljala oklagijom na debljinu jednog prsta, pa modlom u obliku cveta vadila pogačice. Od restlova sam napravila par mini valjaka i malo zasekla nožem da liče na hlepčiće. Pekla u zagrejanoj u rerni 15-ak minuta.
Trećeg dana sam pravila krofnice. Razvaljala testo na debljinu jednog prsta i rakijskom čašicom vadila krugove, pa pržila na ulju od groždjevih koščica na srednjoj temperaturi, i uvaljala u prah šećer.
Četvrtog dana sam napravila pizzu. Baš mi se dopalo pizza testo, jer sam ga direktno iz frižidera rastanjila i filovala, pa nije puno naraslo i pizza nije bila hlebasta kao što nekada ume da bude.
Sastojci:
1 kg brašna (kvazi-integralnog ;)
1 prašak za pecivo
3 kašičice soli
1 kvasac (kocka od 40 g)
1 kašičica šećera
2 kašike ulja
1 čaša kisele pavlake (nisam imala jogurt)
2 jaja
1/2 l mleka
Postupak:
1. U veeeeliku vanglu sipati brašno, prašak za pecivo i so. Promešati.
2. Kvasac razmutiti sa šećerom i malo mleka. Dodati u brašno.
3. Dodati ulje, razmućenu kiselu pavlaku, jaja i mleko. Zamesiti glatko testo i ostaviti u frižideru najmanje 2-3 sata.
4. Zaštititi od sušenja plastičnom folijom ili običnom plastičnom kesom, čuvati u frižideru, vaditi po potrebi i upotrebiti prema želji i inspiraciji...
Belo jelo
Sastojci:
350 g krompira (dva srednja krompira)
500 g karfiola (jedna manja glavica)
200 g crnog luka (tri srednje glavice)
300 g kelerabe (jedna veća keleraba)
350 g tikvica (jedna veća tikvica)
2-3 čena belog luka
250 g svinjskog buta (4 manje tanke šnicle)
250 ml slatke pavlake
sok od 1/2 limuna
malo ulja
1 veza mirođije
beli biber
so
Postupak:
1.
Krompir iseckati na sitne kocke, karfiol razdeliti na najsitnije
cvetove (1-2 cm), pa zajedno naliti hladnom vodom, dodati ravnu kašičicu
soli, kad provri kuvati 10-ak minuta, isključiti i ostaviti na toploj
ringli.
2. Dok se krompir i karfiol kuvaju pripremiti ostalo -
kelerabu naseckati na pločice pa na prutiće, tikvicama odstraniti
središnji deo sa semenkama pa naseći na kockice, crni i beli luk
iseckati sitno. Meso iseckati na malene kocke. Iscediti sok od limuna,
mirođiju usitniti.
3. U široj šerpi ili dubljem tiganju propržiti crni luk na malo ulja, uz dodatak soli.
4. Dodati kockice mesa i beli luk, propržiti.
5.
Dodati štapiće kelerabe, za stepen smanjiti vatru i nekoliko minuta
kuvati uz povremeno mešanje, dok keleraba malo ne omekša. Treba da
ostane malo "al dente".
6. Smanjiti vatru (3 od 6), dodati oceđen
krompir i karfiol, ovlaš promešati da se krompir ne raspadne. Odmah
dodati i tikvice, izmešati, kuvati 5 minuta, isključiti ringlu i
ostaviti jelo na njoj.
7. U manjoj šerpi ugrejati slatku pavlaku, dodati sok od limuna, začiniti belim biberom i solju, i dodati seckanu mirođiju.
8. Preliti preko povrća i mesa, sve promešati.
Sastojci:
350 g krompira (dva srednja krompira)
500 g karfiola (jedna manja glavica)
200 g crnog luka (tri srednje glavice)
300 g kelerabe (jedna veća keleraba)
350 g tikvica (jedna veća tikvica)
2-3 čena belog luka
250 g svinjskog buta (4 manje tanke šnicle)
250 ml slatke pavlake
sok od 1/2 limuna
malo ulja
1 veza mirođije
beli biber
so
Postupak:
1. Krompir iseckati na sitne kocke, karfiol razdeliti na najsitnije cvetove (1-2 cm), pa zajedno naliti hladnom vodom, dodati ravnu kašičicu soli, kad provri kuvati 10-ak minuta, isključiti i ostaviti na toploj ringli.
2. Dok se krompir i karfiol kuvaju pripremiti ostalo - kelerabu naseckati na pločice pa na prutiće, tikvicama odstraniti središnji deo sa semenkama pa naseći na kockice, crni i beli luk iseckati sitno. Meso iseckati na malene kocke. Iscediti sok od limuna, mirođiju usitniti.
3. U široj šerpi ili dubljem tiganju propržiti crni luk na malo ulja, uz dodatak soli.
4. Dodati kockice mesa i beli luk, propržiti.
5. Dodati štapiće kelerabe, za stepen smanjiti vatru i nekoliko minuta kuvati uz povremeno mešanje, dok keleraba malo ne omekša. Treba da ostane malo "al dente".
6. Smanjiti vatru (3 od 6), dodati oceđen krompir i karfiol, ovlaš promešati da se krompir ne raspadne. Odmah dodati i tikvice, izmešati, kuvati 5 minuta, isključiti ringlu i ostaviti jelo na njoj.
7. U manjoj šerpi ugrejati slatku pavlaku, dodati sok od limuna, začiniti belim biberom i solju, i dodati seckanu mirođiju.
8. Preliti preko povrća i mesa, sve promešati.
Mekike
Sastojci:
300 g mekog brašna
pola kašičice soli
oko 230 ml tople vode
1 kašika ulja
10 g svežeg kvasca (1/4 kocke)
na vrh kašičice šećera
ulje za prženje
Postupak:
1. U šoljici razmutiti kvasac sa kašikom mlake vode i šećera koliko stane na vrh kašičice. Ostaviti 5-10 minuta.
2. U vanglu sipati prosejano brašno, so i promešati. Dodati razmućen
kvasac, toplu vodu i ulje, pa varjačom umesiti testo. Ne treba ništa
posebno dugo mesiti, tek toliko da se sve sjedini i postane glatko, bez
grudvica. Biće malo lepljivo, što je ok. Ako nije tako, dodati još malo
vode. Pokriti vanglu plastičnom folijom i ostaviti da testo naraste,
minimum pola sata, a možda i duže, zavisno od toplote prostorije i
svežine kvasca.
3. U šerpi ili dubljem tiganju ugrejati bar pola litra ulja, tj. toliko da ga bude u sloju od minimum 2 cm.
4. U šoljicu za kafu sipati malo ulja. Zamastiti prste umakanjem u ulje
pre svakog otkidanja testa. Komad testa u vazduhu rastegnuti da dobije
duguljast oblik i spuštati u vruće ulje. Mi volimo tanke i duguljaste
mekike pa su moji komadi testa obično veličine ping-pong loptice. Ako
volite veće mekike, poput onih što se prodaju po pijacama, onda otkinuti
komad testa treba da teži ka veličini teniske loptice, ali i šerpa mora
biti veća.
5. Pržiti kratko sa obe strane, do svetlo zlatno braon boje korice. Ulje
ne sme biti prevruće. Na skali od 1 do 6, kod mene je 5 dobra
temperatura ringle. Služiti toplo.
Sastojci:
300 g mekog brašna
pola kašičice soli
oko 230 ml tople vode
1 kašika ulja
10 g svežeg kvasca (1/4 kocke)
na vrh kašičice šećera
ulje za prženje
Postupak:
1. U šoljici razmutiti kvasac sa kašikom mlake vode i šećera koliko stane na vrh kašičice. Ostaviti 5-10 minuta.
2. U vanglu sipati prosejano brašno, so i promešati. Dodati razmućen kvasac, toplu vodu i ulje, pa varjačom umesiti testo. Ne treba ništa posebno dugo mesiti, tek toliko da se sve sjedini i postane glatko, bez grudvica. Biće malo lepljivo, što je ok. Ako nije tako, dodati još malo vode. Pokriti vanglu plastičnom folijom i ostaviti da testo naraste, minimum pola sata, a možda i duže, zavisno od toplote prostorije i svežine kvasca.
3. U šerpi ili dubljem tiganju ugrejati bar pola litra ulja, tj. toliko da ga bude u sloju od minimum 2 cm.
4. U šoljicu za kafu sipati malo ulja. Zamastiti prste umakanjem u ulje pre svakog otkidanja testa. Komad testa u vazduhu rastegnuti da dobije duguljast oblik i spuštati u vruće ulje. Mi volimo tanke i duguljaste mekike pa su moji komadi testa obično veličine ping-pong loptice. Ako volite veće mekike, poput onih što se prodaju po pijacama, onda otkinuti komad testa treba da teži ka veličini teniske loptice, ali i šerpa mora biti veća.
5. Pržiti kratko sa obe strane, do svetlo zlatno braon boje korice. Ulje ne sme biti prevruće. Na skali od 1 do 6, kod mene je 5 dobra temperatura ringle. Služiti toplo.
Нема коментара:
Постави коментар