среда, 2. април 2014.

 Čokoladna torta



 

Sasvim jednostavna,a opet veoma ukusna čokoladna torta! Brzo se priprema i još brže pojede, što je najbitnije ;) 

Potrebno je:
za kore: 
10 jaja
10 kašike šećera
5 punih kašika brašna
2 kašike kakao
1 kesica praška za pecivo
mleko za kvašenje kora 
za fil:
1 margarin
250 g prah šećera
3 kašike vrelog mleka
3 žumanca
3 belanca
200 g rastopljene čokolade 
za ukrašavanje-ganache krema ili šlag 


 
Priprema:
Belanca umutite sa šećerom u čvrst sneg pa dodajte žumanca i umutite penasto. Brašno, prašak za pecivo i kakao prosejte u posebnoj posudi pa umešajte u penu od jaja, lagano zahvatajući špatulom. Ako pečete okruglu tortu, od ove mase ispecite dve kore u kalupu br. 26. i kasnije, kada se ohlade presecite svaku na dva dela kako biste dobili 4 kore. Za pravougaonu tortu ispecite takodje dve kore u velikom plehu od rerne pa ih kasnije presecite na pola da dobijete četiri kore. Podelite masu tako što ćete stavljati jednu kutlaču mase u jedan, jednu u drugi pleh, trebaće vam otprilike oko 8,5-9 prepunih (ali baš prepunih, da curi iz njih) kutlača za jedan pleh. Ispecite kore u zagrejanoj rerni na 180 st, oko 10 minuta. Ostavite ih da se ohlade pa presecite. Kada budete redjali tortu nakvasite kore toplim zašećerenim mlekom.




Za krem umutite penasto margarin sa prah šećerom. Dodajte žumanca pa preko njih isipite 3 kašike vrelog mleka i 200 g čokolade otopljene na pari. Umutite mikserom. Belanca posebno umutite pa lagano sjedinite sa kremom od margarina i čokolade i lepo izmiksajte. Podelite fil na 3 dela i filujte svaku koru a odozgo ukrasite šlagom ili ganache kremom. 

Нема коментара:

Постави коментар