среда, 2. април 2014.

 Monte torta 





Monte torta sa malim izmenama i dopunama

Potrebno je:
za koru
150 g oraha
6 belanca
6 kašika šećera
6 kašika brašna
za fil
6 žumanca
100 g šećera
100 g praška za puding sa ukusom vanile
2 kašike brašna
1 l mleka
1 vanil šećer
250 g margarina
100 g prah šećera
i još
2  snikers čokoladice (od 40 g)
100 g čokolade za kuvanje
200 g šlaga u prahu +
350 ml kisele vode


Priprema:
Orahe iseckajte na krupno. U kalup za torte br. 26 stavite pek papir a stranice namastite i pobrašnite. Preko papira rasporedite seckane orahe. Belanca i šećer umutite u čvrst šam pa dodajte brašno i lagano izmešajte špatulom. Pažljivo ih rasporedite preko oraha.
Rernu uključite na 180 st. i ispecite koru dok malo ne požuti odozgo, 10 minuta je dovoljno. Pečenu koru ohladite pa je okrenite na tanjir da vam orasi budu odozgo. Skinite papir pažljivo.
Žumanca umutite sa šećerom, vanil šećerom, pudingom, brašnom i 2 dl mleka, a preostalih 8 dl mleka stavite da se zagreva. Lagano, u tankom mlazu, neprestano mešajući žicom, sipajte umućenu smesu u toplo mleko i zakuvajte fil koji treba da dostigne gustinu sličnu onoj koju ima puding.
Ohladite fil tako što ćete šerpu staviti u veću šerpu napunjenu hladnom vodom i stalno mešati da se ne bi stvorila korica. Margarin i prah šećer umutite pa sjedinite sa ohladjenim filom i dobro umutite mikserom. Podelite fil na dva jednaka dela pa u jedan deo dodajte otopljenu čokoladu, a u drugi iseckane snikers čokoladice.
Stavite obruč oko kore pa isfilujte tortu prvo svetlim pa zatim tamnim filom. Stavite tortu u frižider da se stegne pa je ukrasite šlagom koji ste umutili sa kiselom vodom. Preporučujem da tortu napravite dan ranije i dobro ohladite, tada je najlepša i odlično  se seče.
I na kraju, par sličica original Monte torte sa lešnicima, nutelom i petit keksom, fantazija čista...prijatno vam želim!




Нема коментара:

Постави коментар