среда, 2. април 2014.

 Kenedi torta




Ranije sam kupovala razne kulinarske časopise, imam ih puno u kući, neke sam i davala komšikama, drugaricama, pa nisu nikada ni vraćeni vlasniku tj. meni ....sad ne pamtim kad sam zadnji put kupila neku novinu, a kamoli časopis sa receptima. Ova torta je baš iz tog perioda, iz časopisa "Naj torte" ne-znam-ni-ja-koje-godine, '90 i neke, verovatno!

Uglavnom, sreća pa sam je tada prepisala u svoju svesku recepata, jer od tog časopisa ni traga ni glasa nema!
Dugo mi je trebalo da se usudim da je napravim, bila je pravi bauk za mladu i neiskusnu domaćicu kakva sam tada bila, naročito zbog krema sa žumancima ;) 
I moram da se pohvalim da mi je uspela iz prve, da, da....;)
Ha, pa videćete i zašto, nije uopšte teška za napraviti, a tako je ukusna, raskošna, prava torta za predstojeće Uskršnje praznike!

Potrebno je:

kora I

 5 jaja
 5 kašike šećera
 5 kašike brašna
 50 g čokolade
 1 kesica praška za pecivo

preliv za koru I

 200 g šećera
 1 časa od jogurta vode
 100 g čokolade

 

kora II

 4 belanca
 200 g secera
 100 g seckanih oraha

 

fil

 4 žumanca
 4 kašike šećera
 4 kašike brašna
 500 ml mleka
 3 vanilice
 250 g margarina
 250 g
prah šećera


Priprema kore I

Umutite 5 belanaca uz postepeno dodavanje šećera, kašiku po kašiku dodajte i mutite dok ne dobijete čvrst sneg od belanaca. Zatim dodajte 5 žumanca i sve zajedno penasto umutite.
U umućena jaja dodajte brašno, prašak za pecivo i rendanu cokoladu. Lagano promešajte špatulom.
Kalup prečnika 26 cm obložite pek papirom, izlijte smesu za koru i ispecite je u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok se krajevi ne odvoje od kalupa. Meni je potrebno oko 10-12 min, probajte čačkalicom da li je kora pečena.
Ostavite koru da se ohladi, pa je presecite vodoravno na dve jednake kore. 
Skuvajte 200 g šećera sa čašom vode, ubacite čokoladu izlomljenu na kockice i mešajte dok se ne rastopi pa sklonite sa ringle. Svaku polovinu kore prelijte ovim prelivom na onoj strani na kojoj je presek.

Priprema kore II

 

Umutite 4 belanca sa 200 g šećera, dodajte 100 g seckanih oraha, pa osušite koru u rerni na niskoj temperaturi. 

Fil:

 

4 žumanca umutite sa 4 kašike šećera, 4 kašike brašna, 3 vanilice i malo mleka, a ostatak mleka staviti da provri. Lagano sipajte umućenu smesu u mleko i neprestano mešajte da se ne bi stvorile grudvice. Skuvajte krem i ostavite da se ohladi.
Posebno umutite margarin sa prah šećerom, pa sjedinite sa ohladjenim filom i dobro umutite mikserom. Podelite fil na dva jednaka dela.
Redjajte polovinu prve kore (natopljenu stranu okrenite nagore), premažite je polovinom fila, stavite drugu koru, premažite je drugom polovinom fila, i na kraju stavite onu drugu polovinu prve kore natopljenom stranom nadole.
Ohladite tortu u frižideru, najbolje preko noći, da se fino stegne pa je ukrasite slatkom pavlakom ili šlagom po želji.

Нема коментара:

Постави коментар