Kenedi torta
Ranije
sam kupovala razne kulinarske časopise, imam ih puno u kući, neke sam i
davala komšikama, drugaricama, pa nisu nikada ni vraćeni vlasniku tj.
meni ....sad ne pamtim kad sam zadnji put kupila neku novinu, a kamoli
časopis sa receptima. Ova torta je baš iz tog perioda, iz časopisa "Naj
torte" ne-znam-ni-ja-koje-godine, '90 i neke, verovatno!
Uglavnom, sreća pa sam je tada prepisala u svoju svesku recepata, jer od tog časopisa ni traga ni glasa nema!
Dugo
mi je trebalo da se usudim da je napravim, bila je pravi bauk za mladu i
neiskusnu domaćicu kakva sam tada bila, naročito zbog krema sa
žumancima ;)
I moram da se pohvalim da mi je uspela iz prve, da, da....;)
Ha,
pa videćete i zašto, nije uopšte teška za napraviti, a tako je ukusna,
raskošna, prava torta za predstojeće Uskršnje praznike!
Potrebno je:
kora I
5 jaja5 kašike šećera
5 kašike brašna
50 g čokolade
1 kesica praška za pecivo
preliv za koru I
200 g šećera1 časa od jogurta vode
100 g čokolade
kora II
4 belanca200 g secera
100 g seckanih oraha
fil
4 žumanca4 kašike šećera
4 kašike brašna
500 ml mleka
3 vanilice
250 g margarina
250 g prah šećera
Priprema kore I
Umutite
5 belanaca uz postepeno dodavanje šećera, kašiku po kašiku dodajte i
mutite dok ne dobijete čvrst sneg od belanaca. Zatim dodajte 5 žumanca i
sve zajedno penasto umutite.
U umućena jaja dodajte brašno, prašak za pecivo i rendanu cokoladu. Lagano promešajte špatulom.
Kalup
prečnika 26 cm obložite pek papirom, izlijte smesu za koru i ispecite
je u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok se krajevi ne odvoje od
kalupa. Meni je potrebno oko 10-12 min, probajte čačkalicom da li je
kora pečena.
Ostavite koru da se ohladi, pa je presecite vodoravno na dve jednake kore.
Skuvajte
200 g šećera sa čašom vode, ubacite čokoladu izlomljenu na kockice i
mešajte dok se ne rastopi pa sklonite sa ringle. Svaku polovinu kore
prelijte ovim prelivom na onoj strani na kojoj je presek.
Priprema kore II
Umutite 4 belanca sa 200 g šećera, dodajte 100 g seckanih oraha, pa osušite koru u rerni na niskoj temperaturi.
Fil:
4
žumanca umutite sa 4 kašike šećera, 4 kašike brašna, 3 vanilice i malo
mleka, a ostatak mleka staviti da provri. Lagano sipajte umućenu smesu u
mleko i neprestano mešajte da se ne bi stvorile grudvice. Skuvajte krem
i ostavite da se ohladi.
Posebno
umutite margarin sa prah šećerom, pa sjedinite sa ohladjenim filom i
dobro umutite mikserom. Podelite fil na dva jednaka dela.
Redjajte
polovinu prve kore (natopljenu stranu okrenite nagore), premažite je
polovinom fila, stavite drugu koru, premažite je drugom polovinom fila, i
na kraju stavite onu drugu polovinu prve kore natopljenom
stranom nadole.
Ohladite tortu u frižideru, najbolje preko noći, da se fino stegne pa je ukrasite slatkom pavlakom ili šlagom po želji.
Нема коментара:
Постави коментар