Ćuftice pod pokrivačem
Kad sam videla ovaj recept
znala sam da ću da ga isprobam ,jer mi se slika jako dopala, samo nisam
znala kada ću, danas je najzad došao na red i preporučila bih vam ovaj
recept...uz neku salaticu ili turšiju,odličan ručak.
Sastojci za ćuftice:
250 do 300 g mlevenog mesa po izboru
1 jaje
1 veći krompir
2 kašike sitno iseckanog peršuna
3 čena sitno iseckanog belog luka
zeleni deo praziluka
1 deblje parče hleba
mleko da se hleb potopi
po ukusu začini; biber, vegeta, tucana ljuta paprika,so
Sastojci za preliv:
4 jaja
300 g kisele pavlake
50 ml pavlake za kuvanje
175 g brašna
1 kašika vegete
malo bibera
1 kašika sitno iseckanog peršuna
8 g praška za pecivo
i još:
200 g rendanog kačkavalja ( Gouda )
Priprema:
Prvo napraviti ćuftice.
U veću zdelu staviti mleveno meso, začine, jaje, narendani i oceđeni
krompir ( krompir koristim da mi ćuftice budu mekše , vi ako nećete, ne
morate ni stavljati krompir ) i oceđen hleb od mleka ( koji ste
prethodno potopili u mleko, ja sam skinula koricu od hleba i koristila
sam samo sredinu ). Ako nećete da koristite hleb, dodajte od 50 do 75 g
prezli od hleba ali njih dodati tek na kraju i dodavati samo onoliko
koliko je potrebno da možete da pravite ćuftice a da nisu premeke,
dodati sitno iseckan peršun i beli luk. Praziluk očistiti od onih
spoljnih debljih listova i one unutrašnje zelene delove dobro oprati i
iseckati veoma sitno i dodati smesi i sve to izmešati i praviti ćuftice
od smese.
Napravljene ćuftice staviti na tanjir i ostaviti u frižider dok vi pripremite preliv i izrendate sir.
Izrendati sir.
U veću zdelu staviti jaja i umutiti ih žicom, dodati vegetu i biber,
kiselu pavlaku i tečnu pavlaku ( može i punomasno mleko ) i iseckan
peršun i na kraju dodati brašno izmešano sa praškom za pecivo.
Vatrostalnu posudu veličine 18cm X 27cm podmazati ili prekriti papirom
za pečenje i sipati preliv, preko preliva naređati prethodno napravljene
ćuftice.
Posuti sa izrendanim sirom.
Staviti da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C i peći oko 45 minuta ili dok vam fino ne porumeni.
Ostaviti da se malo ohladi, iseći na kocke i poslužiti.
Нема коментара:
Постави коментар