SOCNI KOLAC...
sastojci
biskvit:
3jajeta 5 kašika šećera 1 šolja (šolja=200 ml)mlijeka 1 šolja ulja 1 šolja pšeničnog griza 1 šolja brašna 1prašak za pecivo 1 kašika kakaa
sirup:2 šolje šećera 500 ml vode 1vanilin šećer
sastojci
biskvit:
3jajeta 5 kašika šećera 1 šolja (šolja=200 ml)mlijeka 1 šolja ulja 1 šolja pšeničnog griza 1 šolja brašna 1prašak za pecivo 1 kašika kakaa
sirup:2 šolje šećera 500 ml vode 1vanilin šećer
krema:
1 šolja+ 2 kašike šećera 1 šolja mlijeka 2 kašike brašna 4 kašike gustina 400 m lmlijeka 100 g margarina
i još:
po ukusu šlag pjena, krema, šlag...
PripremaVrijeme pripreme:
Pjenasto umutiti jaja i šećer, pa dodati ulje, mlijeko, griz, brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Dobro sjediniti, pa sipati u pleh, premazan margarinom i posut brašnom. Ostaviti mali dio smjese, u koji dodamo kakao. Dobro umutiti, pa staviti preko smjese...u obliku tačkica.Peći u pećnici zagrijanoj na 180 C, oko 20 minuta.
Sirup: Sjediniti šećer, vodu i vanilin šećer. Staviti da prokuha, pa na laganoj vatri kuhati 7-8 minuta. Prohladiti sirup, pa preliti preko pečenog biskvita. Ohladiti!
Karamelizovati 1 šolju šećera, pa preliti 1 šoljom mlijeka. Na laganoj vatri otopiti karamel. Posebno umutiti brašno, gustin i 2 kašike šećera i 100 ml mlijeka (da nema grudica). Preliti sa preostalih 300 ml mlijeka, pa staviti na vatru. Dodati i karamel mlijeko, pa kuhati dok krema ne dobije gustinu; miješati svo vrijeme. Maknuti sa vatre, pa dodati margarin. Dobro izmiksati. Sipati kremu preko biskvita. Kad se ohladi, premazati umućenim šlagom!
Posuti orasima, lješnjacima, čokoladom...po ukusu!
1 šolja+ 2 kašike šećera 1 šolja mlijeka 2 kašike brašna 4 kašike gustina 400 m lmlijeka 100 g margarina
i još:
po ukusu šlag pjena, krema, šlag...
PripremaVrijeme pripreme:
Pjenasto umutiti jaja i šećer, pa dodati ulje, mlijeko, griz, brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Dobro sjediniti, pa sipati u pleh, premazan margarinom i posut brašnom. Ostaviti mali dio smjese, u koji dodamo kakao. Dobro umutiti, pa staviti preko smjese...u obliku tačkica.Peći u pećnici zagrijanoj na 180 C, oko 20 minuta.
Sirup: Sjediniti šećer, vodu i vanilin šećer. Staviti da prokuha, pa na laganoj vatri kuhati 7-8 minuta. Prohladiti sirup, pa preliti preko pečenog biskvita. Ohladiti!
Karamelizovati 1 šolju šećera, pa preliti 1 šoljom mlijeka. Na laganoj vatri otopiti karamel. Posebno umutiti brašno, gustin i 2 kašike šećera i 100 ml mlijeka (da nema grudica). Preliti sa preostalih 300 ml mlijeka, pa staviti na vatru. Dodati i karamel mlijeko, pa kuhati dok krema ne dobije gustinu; miješati svo vrijeme. Maknuti sa vatre, pa dodati margarin. Dobro izmiksati. Sipati kremu preko biskvita. Kad se ohladi, premazati umućenim šlagom!
Posuti orasima, lješnjacima, čokoladom...po ukusu!
Нема коментара:
Постави коментар