TORTA NAD TORTAMA
Sastojci
Za kore:
- 3 x 5 belanca
- 3 x 10 kasika secera u prahu
- 3 x 5 kasika mlevenih oraha
- 3 x 2 kasika brasna
Za krem:
- 1 litar mleka
- 15 zumanaca
- 10 kasika secera
- 9 kasika brasna
- 250 gr secera u prahu
- 250 gr margarina/maslaca
- 150 gr mlevenih oraha
- malo mleka da se popare orasi
- 200 gr cokolade
- 3 kesice slag krema od vanile
- 200 ml mleka ili kisele vode za slag krem
Priprema
-
1
Napraviti 3 korice od po 5 belanaca, 10 kasika secera u prahu, 5 kasika oraha i 2 kasike
brasna. Brasno i orahe pomesati i lagano varjacom umesati u umucene belance. Peci na
180 stepeni oko 25 minuta svaku koru. Kad su pecene pokriti ih krpom dok spremate
krem.
-
2
Krem : 7 zumanaca pomesati sa 10 kasika secera i 9 kasika brasna i skuvati krem u 1l
mleka.
Umutiti 8 zumanaca sa 250g prah secera. Posebno umutiti 250g margarina, pa izmesati
sa umucenim zumancima i sve izjednaciti sa ohadjeniim kremom.
1/3 fila izdvojiti i dodati 150g oraha poparenih mlekom (potrebno je malo mleka da
bude kasasto). U preostale 2/3 fila dodati 200g otopljene cokolade na skroz slaboj vatri.
-
3
Umutiti 3 slag krema od vanile sa mlekom ili kiselom vodom i filovati: kora, slag, crni
fil, kora, slag, beli fil, kora, slag, crni fil. Staviti slag po ivicama. Ja stavljam crni fil jer
ga ima najvise.
Chocolate cheesecake with raspberry
Sastojci
Kora od keksa:
- 150 g digestive keksa, ili posnog ili plazme
- 60 g putera + 1 kašika kakaa
- po potrebi nekolike kašike mleka
Choko fil:
- 500 g mascarpone sira
- 250 ml slatke pavlake mlečne 36% m.m.
- 200 g čokolade za kuvanje sa 40% kakkaa
- 100 g nutelle
- 60 g šećera u prahu
- 1 kašičica vanila extrakta
- 300-350 g malina svežih ili smrznutih i dobro oceđenih
Priprema
-
1
Kora od keksa:
U blenderu sa istopljenim i ohlađenim do sobne temperature puterom izmiksati keks i kakao, treba da bude konzistencija mokrog peska, po potrebi dodati po 1 kašiku mleka. Sve zavisi od keksa. Na tanjir za tortu staviti obruč prečnika 20 cm i utisnuti na dno koru od keksa, poravnati i ostaviti u frižider dok spremite fil.
-
2
Čoko fil:
Mascarpone izmešati sa šećerom, slatku pavlaku istući u čvrst šlag. Istopiti čokoladu, mlaku dodati u mascarpone zajedno sa nutellom. Kašikom pazljivo dodati slatku pavlaku. Maline dodati u fil i kratko izmešati. Staviti preko kore od keksa, poravnati i ostaviti da se ohladi 5-6h ili najbolje preko noći.
-
3
Napomena:
- koristiti mascarpone ne zamene
- umesto nutele može još 100 g čokolade za kuvanje ili 100 g mlečne čokolade
- koristila sam menaž čokoladu, umesto nje može i neka kvalitetna čokolada sa 40 -60 % kakaa
Ananas torta
Sastojci
Priprema
-
1
250ml mleka sa 250gr secera staviti da provri.
-
2
U to odmah dodati umucenih 5 zumanaca sa 5 kasika secera i kuvati dok se ne zgusne, 10-ak minuta, kao svaki krem samo bez brasna.
-
3
Zelatin rastopiti prema uputstvu, u malo hladne vode i mesati dok se zagreva da ne provri.
-
4
U ohladjen krem sipati zelatin i mesati.
-
5
Umutiti slag po uputstvu sa kesice ali sa dodatkom secera ( moze se smanjiti secer ko ne voli slatko ).
-
6
U slag dodati dve soljice soka od ananasa ( soljice otprilike 60ml ) i sitno seckan ananas iz konzerve, dobro ocedjen. ( Jedna konzerva ima oko 500gr ananasa, taman dve odu ).
-
7
Pomesati ove dve smese.
Veliki pleh ( npr. okrugli sa kopcom - 28cm) obloziti strec folijom i isipati masu u nju.
Staviti u frizider da se stegne.
Sutradan staviti preko pleha odgovarajuci tanjir, okrenuti tortu i istresti je.
-
8
Tortu premazati slagom po zelji.
jogurt pita
Sastojci
- 500 gr kora za pitu
- 4 - 5 jaja
- 1/2 l jogurta
- 125 gr maslaca/margarina
- 3 kasike ulja
- 1 prasak za pecivo
- 1 kasicica soli
- malo susama
Priprema
-
1
Ukljucite rernu na 180 stepeni. Umutiti jaja mikserom kao za tortu, dodati jogurt,
rastopljeni maslac/margarin, ulje, so, prasak za pecivo i natapati kore u tu smesu, tako
sto svaku koru zguzvate u ruci kao krpu, potopite je sa svih strana u smesu, ne
pritiskajuci ocedite visak i redjate u krug u podmazanu serpu sve dok ne potrosite kore.
-
2
Posipite susamom i pecite oko 40 minuta.
REFORMA
Sastojci
Priprema
-
1
Umutite 6 belanaca i dodajte im 160 gr kristal secera, mutite dok se secer ne istopi,
dodajte 16o gr mlevenih oraha i lagano sjedinite. Ja ovo pecem u plehu od rerne, na
pek papiru (ili lepo margarinom podmazite pleh), na 180 stepeni oko 15 - 20 min (kad
mislite da je pecena probodite viljuskom koru i ako je suva vadite koru iz rerne). Dok se
prva kora pekla, umutite to isto za drugu koru, prvu koru izvadite iz pleha, sipajte
smesu za drugu koru i pecite je. Pokrite koru krpom dok se pece druga kora a kasnije i
drugu, da se ne suse.
-
2
Cim ste stavili drugu koru da se pece, stavite jednu manju serpu sa 12 zumanaca ( u
koju ste stavljali sva zumanca kad ste odvajali belanca za kore ) u vecu serpu sa vodom
do pola na ringlu, da provri ta voda, smanjite temperaturu ali da kljuca i dalje voda,
umutite zumanca sa secerom mikserom da postane penasto, sipajte u to pola soljice
vode i nalomite cokoladu i sve stavite nad serpom sa vodom sto kljuca, kuvajte muteci
mikserom 10 - 15 min da pocnu tragovi od zica da se vide ali se isto pazi da se ne
prekuva, jer posle bude pretvrd fil, otprilike stanite kad ima neku lepu gustinu, maslac i
cokolada posle odrade svoje.
-
3
Umutite maslac - margarin mikserom penasto i kad je krem prohladjen sjedinite s njim.
-
4
Kore presecite uzduz i filujte ih, znaci dobijete 4 kore, ja na kraju preko fila pospem
krupno mlevenim orasima a mozete da zavrsite i slagom ili kako vec volite, meni je
ovako bas to sto treba ova torta da bude.
-
5
Nemojte je stavljati u frizider jer ce se stegnuti previse, drzite je negde pokrivenu da
kore lepo upiju fil.
-
6
Ovo je najopsirniji recept za najjednostavniju tortu, to je zbog onih koji bi je pravili a
nisu do sad, mada za vecinu dama ovde ovo je sve poznato, detaljisanje je samo u svrhu
pomoci manje iskusnima.
Oblanda od smokvi
Sastojci
- 250 gr secera
- 250 gr mlevenih smokvi
- 250 gr seckanih oraha
- 1 veliki list oblande
Priprema
-
1
Secer i vodu, oko 1,5 dl, staviti u serpu i kad provri spinovati oko 3 minuta.
-
2
U to umesati smokve i orahe seckane po duzini, dobro promesati i vruce premazati
preko lista male oblande (ja sam presekla veliki list na pola) ravnomerno rasporediti i
poklopiti drugim listom. Ne treba pritiskati nicim, samo sacekati da se stegne.
Kuglice od smokvi
Sastojci
- 500 gr suvih smokvi
- 250 gr prah secera
- 2 pomorandze - strugana korica
Za valjanje:
- 2-3 stangle strugane cokolade ili
- malo kristal secera
Priprema
-
1
Mlevene smokve, secer i struganu koru od pomorandze sjediniti, praviti kuglice i valjati
u struganu cokoladu, kristal secer ili preliti isopljenim secerom.
Kuglice sa keksom
Sastojci
- 200 gr keksa posnog/mrsnog
- 200 gr margarina/maslaca
- 140 gr secera u prahu
- 4 kasike ruma
- 4 kasike strugane cokolade za kuvanje
Za valjanje:
- mleveni orasi ili strugana cokolada
Priprema
-
1
Samleti keks, dodati istopljeni margarin, secer u prahu i rum. Dobro izmesati i napraviti
kuglice, uvaljati ih u struganu cokoladu ili mlevene orahe.
Kuglice od oraha
Sastojci
- 200 gr mlevenih oraha
- 200 gr secera u prahu
- 3 stangle cokolade za kuvanje
- 2 kasike ruma
- 1 limun sok
Za valjanje:
- malo kristal secera
Priprema
-
1
Cokoladu istopiti s kasikom vode, a zatim izmesati sa svim ostalim sastojcima. Praviti
kuglice i valjati ih u kristal secer.
Kornet torta
Sastojci
testo
- 7 belanaca
- 7 kasika przenih mlevenih lesnik
- 5 kasika mlevene plazme
- 3 kasike rendane cokolade
- 7 kasika secera
zuti fil
- 14 zumanaca
- 120 gr secera
- 30 gr gustina
- 4 deci mleka
- 125 gr putera
- 250 gr putera
- 50 gr prah secera
- 250 gr mlevenih przenih lesnika
- 3 kese vanilin secera
kornet fil
- 6 kesa slaga
- 4 deci mleka
- 150 gr rendane cokolade
- 50 gr przenih mlevenih lesnika
- 6kese slega da oblozimo tortu
Priprema
-
Testo- Od navedenih sastojaka ispeci 2 kore (kolicina je napisana za jednu koru znaci svega puta 2 # Zuti fil-14 zumanaca, 125 gr secera, 30 gr gustina skuvati u 4 de ci mleka jos kad je topao krem dodati 125 gr putera.Ostavimo da se ohladi.250 gr putera, 50 gr prah secera, 250 gr przenih mlevenih lesnika i 3 kesice vanilin secera dodamo. # Kornet fil-6 kese slaga umutimo sa 4 deci mleka dodamo 150 gr rendane cokolade 50 gr przenih i mlevenih lesnika. # Filujemo-testo pa pola zutog fila na to ceo kornet fil od slaga na to drugo testo i na njega zuti fil.Odgore ge nemezemo sa slagom.
Crna Egipćanka
Sastojci
- 3 bjelanjka
- 4 žlice prženih, krupno mljevenih lješnjaka
- 4 žlice šećera
- 1 žlica brašna
- fil
- 0,7dcl mlijeka
- 10 žlica šećera
- 2 burbon vanilina šećera
- 9 žutanjaka
- 8 žlica gustina
- 80gr. margarina
- 200gr. mliječne čokolade
- 1,5dcl. vrhnja za šlag
- fil2
- 3,5dcl vrhnja za šlag
- 2 žlice šećera u prahu
- 50gr. dukatele (sirnog namaza)
- potrebno još
- 100gr. prženih krupno sjeckani lješnjaka
Priprema
-
1
Za biskvit:
kalup promjera 24 cm, obložiti alu folijom i sipati smjesu.
napraviti tri ovakva biskvita.....(znači sve skupa vam treba 9 bjelanjaka)
-
2
Za prvi fil:
zakuhati 0,5 l. mlijeka sa šećerom. u preostalih 0,2 l. umutiti gustin, vaniliju i žutanjke....kad mlijeko prokuha....sipati smjesu i mješati...paziti da ne zagori, kad se zgusne, dodati izlomljenu čokoladu, promješati i skinuti s vatre i ohladiti. u hladno dodati margarin i izrađeno vrhnje za šlag
-
3
vrhnje izraditi, dodati šećer i dukatelu.
prvu koru staviti na tacnu, mazati sa trećinom prve kreme, pa sa trećinom druge kreme, posuti sa poprženim lješnjacima....postupak ponoviti još dva puta......meni je ostalo kreme pa sam cijelu tortu premazala s njom.
što se tiče dekoracije....samu čokoladu istopite u mikrovalnoj...meni je za ovu tortu bilo dosta 200 gr. čokolade.....istopljenu čoksu tanko razvucite po pek papiru i stavite u hladnjak da se malo stegne.....izvaditi dok nije skroz tvrda i nožem oblikovati željeni oblik, vratiti da se do kraja stegne, i lagano poslije čokoladu odvojiti od papira i ukrašavati s njom....
Čokoladna tortica
Sastojci
- Kora:
- 5 jaja
- 200 gr. čokolade
- 150 gr. šećera
- 200 gr. maslaca
- 5 kašika brašna
- 1 pecivo
- 1 vanilin šećer
- Za premaz: marmelada od šipka
- Čokoladna glazura:
- 500 ml. vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja
- 300 gr. čokolade (ja sam stavljala 200 gr. tamne i 100 gr. noisette
- 50 gr. šećera u prahu
Priprema
-
1
Žumanca i šećer umutiti mikserom, dodati istopljeni maslac i čokoladu i vanilin šećer. Brašno pomiješano sa praškom za pecivo, te na kraju ručno umiješati snijeg od bjelanaca. Peći oko 30 minuta (zavisi od pećnice) na 170 stepeni u predhodno zagrijanoj pećnici.
* Samo pazite da ne prepečete koru jer treba da ostane mekana i sočna kada je izvadite iz pećnice. Ostavite je na sobnoj temperaturi da se hladi a za to vrijeme pripremajte glazuru.
-
2
Čokoladu istrgati na komadiće i staviti na laganu vatru, a vrhnje za šlag zagrijati (da ne proključa) te preliti preko čokolade. Smjesu lagano miješati kako bi se dobila homogena smjesa, skinemo s vatre i stavimo na hlađenje.
-
3
Ja sam koristila pravougaoni kalup ! Ispečenu koru sam prerezala kuharskim koncem po sredini kako bi dobila dvije. Prvu koru sam premazala marmeladom od šipka i jednom trećinom čokoladne glazure a ostatkom glazure sam premazala cijelu tortu.
FERRERO ROCHER
Sastojci
biskvit 1 :
- 3 jaja
- 3 zlice secera
- 1 vanilin secer
- 6 dkg cokolade za kuhanje
- 1 zlica krusnih mrvica
- 3 zlice brasna
- 1 prasak za pecivo
- 3 zlice mljevenih ljesnjaka
- 1/3 maslaca
- 1 dcl Nesquicka ili mlijeka
biskvit 2 :
- kao biskvit 1
biskvit 3 :
- kao biskvit 1
krema :
- 1/2 litre slatkog vrhnja za slag
- 400 grama Nutelle
- 500 grama Mascarponea
- 6 zlica mljevenih ljesnjaka
- 6 zlica mljevenih napolitanki od ljesnjaka
Priprema
-
1
biskviti:
Izraditi bjelanjke u cvrst snijeg.
U jednoj zdjelici otopiti cokoladu i maslac.
Posebno izraditi zumanjke sa secerom i vanilin secerom. Dodati krusne mrvice, brasno, prasak za pecivo i ljesnjake. Zatim dodati maslac i cokoladu, i na kraju snijeg od bjelanjaka.
Papir za pecenje posuti sa zlicom mljevenih ljesnjaka i zlicom krusnih mrvica…na to istresti smjesu i peci u pecnici zagrijanoj na 180 stupnjeva cca 15 minuta.
ponoviti isto za 2.i 3.biskvit
smjesa je za kalup dimencija cca 26*34cm -
2
krema:
Izraditi slatko vrhnje u to dodati mascarpone i nutellu. -
3
mljeveni ljesnjaci i mljevene napolitanke mogu se umijesati u fil, a mogu se posipati po filu….prema zelji
-
4
Slagati:
biskvit…natopljen nesquikom ili mlijekom
pola fila
na fil posuti po 2 zlice mljevenih ljesnjaka i mljevenih napolitanki (ako nisu umijesane u fil)
biskvit…natopljen nesquikom ili mlijekom
pola fila
na fil posuti po 2 zlice mljevenih ljesnjaka i mljevenih napolitanki (ako nisu umijesane u fil)
biskvit
gore slag ili cokoladna glazura…po zelji posuti ljesnjacima ili cokoladom…
Нема коментара:
Постави коментар