петак, 11. април 2014.

                  TORTA NAD TORTAMA


Sastojci

Priprema


  1. 1
    Napraviti 3 korice od po 5 belanaca, 10 kasika secera u prahu, 5 kasika oraha i 2 kasike
    brasna. Brasno i orahe pomesati i lagano varjacom umesati u umucene belance. Peci na
    180 stepeni oko 25 minuta svaku koru. Kad su pecene pokriti ih krpom dok spremate
    krem.

  2. 2
    Krem : 7 zumanaca pomesati sa 10 kasika secera i 9 kasika brasna i skuvati krem u 1l
    mleka.
    Umutiti 8 zumanaca sa 250g prah secera. Posebno umutiti 250g margarina, pa izmesati
    sa umucenim zumancima i sve izjednaciti sa ohadjeniim kremom.
    1/3 fila izdvojiti i dodati 150g oraha poparenih mlekom (potrebno je malo mleka da
    bude kasasto). U preostale 2/3 fila dodati 200g otopljene cokolade na skroz slaboj vatri.

  3. 3
    Umutiti 3 slag krema od vanile sa mlekom ili kiselom vodom i filovati: kora, slag, crni
    fil, kora, slag, beli fil, kora, slag, crni fil. Staviti slag po ivicama. Ja stavljam crni fil jer
    ga ima najvise.

             Chocolate cheesecake with raspberry


    Chocolate and raspberry cheesecake

    Sastojci

    • Kora od keksa:

    •  150 g digestive keksa, ili posnog ili plazme
    •  60 g putera + 1 kašika kakaa
    •  po potrebi nekolike kašike mleka
    • Choko fil:

    •  500 g mascarpone sira
    •  250 ml slatke pavlake mlečne 36% m.m.
    •  200 g čokolade za kuvanje sa 40% kakkaa
    •  100 g nutelle
    •  60 g šećera u prahu
    •  1 kašičica vanila extrakta
    •  300-350 g malina svežih ili smrznutih i dobro oceđenih

    Priprema


    1. 1 Priprema kora za cheesecake 
      Kora od keksa:
      U blenderu sa istopljenim i ohlađenim do sobne temperature puterom izmiksati keks i kakao, treba da bude konzistencija mokrog peska, po potrebi dodati po 1 kašiku mleka. Sve zavisi od keksa. Na tanjir za tortu staviti obruč prečnika 20 cm i utisnuti na dno koru od keksa, poravnati i ostaviti u frižider dok spremite fil.
    2. 2 Čoko fil priprema cheesecake
      Čoko fil:
      Mascarpone izmešati sa šećerom, slatku pavlaku istući u čvrst šlag. Istopiti čokoladu, mlaku dodati u mascarpone zajedno sa nutellom. Kašikom pazljivo dodati slatku pavlaku. Maline dodati u fil i kratko izmešati. Staviti preko kore od keksa, poravnati i ostaviti da se ohladi 5-6h ili najbolje preko noći.
    3. 3
      Napomena:
      - koristiti mascarpone ne zamene
      - umesto nutele može još 100 g čokolade za kuvanje  ili 100 g mlečne čokolade
      - koristila sam menaž čokoladu, umesto nje može i neka kvalitetna čokolada sa 40 -60 % kakaa

                                 Ananas torta

Ananas torta

Sastojci

Priprema


  1. 1
    250ml mleka sa 250gr secera staviti da provri.

  2. 2
    U to odmah dodati umucenih 5 zumanaca sa 5 kasika secera i kuvati dok se ne zgusne, 10-ak minuta, kao svaki krem samo bez brasna.
  3. 3
    Zelatin rastopiti prema uputstvu, u malo hladne vode i mesati dok se zagreva da ne provri.
  4. 4
    U ohladjen krem sipati zelatin i mesati.
  5. 5
    Umutiti slag po uputstvu sa kesice ali sa dodatkom secera ( moze se smanjiti secer ko ne voli slatko ).
  6. 6
    U slag dodati dve soljice soka od ananasa ( soljice otprilike 60ml ) i sitno seckan ananas iz konzerve, dobro ocedjen. ( Jedna konzerva ima oko 500gr ananasa, taman dve odu ).
  7. 7
    Pomesati ove dve smese.
    Veliki pleh ( npr. okrugli sa kopcom - 28cm) obloziti strec folijom i isipati masu u nju.
    Staviti u frizider da se stegne.
    Sutradan staviti preko pleha odgovarajuci tanjir, okrenuti tortu i istresti je.
  8. 8
    Tortu premazati slagom po zelji.


jogurt pita


Sastojci

Priprema


  1. 1
    Ukljucite rernu na 180 stepeni. Umutiti jaja mikserom kao za tortu, dodati jogurt,
    rastopljeni maslac/margarin, ulje, so, prasak za pecivo i natapati kore u tu smesu, tako
    sto svaku koru zguzvate u ruci kao krpu, potopite je sa svih strana u smesu, ne
    pritiskajuci ocedite visak i redjate u krug u podmazanu serpu sve dok ne potrosite kore.

  2. 2
    Posipite susamom i pecite oko 40 minuta.

                      REFORMA


Sastojci

Priprema


  1. 1
    Umutite 6 belanaca i dodajte im 160 gr kristal secera, mutite dok se secer ne istopi,
    dodajte 16o gr mlevenih oraha i lagano sjedinite. Ja ovo pecem u plehu od rerne, na
    pek papiru (ili lepo margarinom podmazite pleh), na 180 stepeni oko 15 - 20 min (kad
    mislite da je pecena probodite viljuskom koru i ako je suva vadite koru iz rerne). Dok se
    prva kora pekla, umutite to isto za drugu koru, prvu koru izvadite iz pleha, sipajte
    smesu za drugu koru i pecite je. Pokrite koru krpom dok se pece druga kora a kasnije i
    drugu, da se ne suse.

  2. 2
    Cim ste stavili drugu koru da se pece, stavite jednu manju serpu sa 12 zumanaca ( u
    koju ste stavljali sva zumanca kad ste odvajali belanca za kore ) u vecu serpu sa vodom
    do pola na ringlu, da provri ta voda, smanjite temperaturu ali da kljuca i dalje voda,
    umutite zumanca sa secerom mikserom da postane penasto, sipajte u to pola soljice
    vode i nalomite cokoladu i sve stavite nad serpom sa vodom sto kljuca, kuvajte muteci
    mikserom 10 - 15 min da pocnu tragovi od zica da se vide ali se isto pazi da se ne
    prekuva, jer posle bude pretvrd fil, otprilike stanite kad ima neku lepu gustinu, maslac i
    cokolada posle odrade svoje.

  3. 3
    Umutite maslac - margarin mikserom penasto i kad je krem prohladjen sjedinite s njim.

  4. 4
    Kore presecite uzduz i filujte ih, znaci dobijete 4 kore, ja na kraju preko fila pospem
    krupno mlevenim orasima a mozete da zavrsite i slagom ili kako vec volite, meni je
    ovako bas to sto treba ova torta da bude.

  5. 5
    Nemojte je stavljati u frizider jer ce se stegnuti previse, drzite je negde pokrivenu da
    kore lepo upiju fil.

  6. 6
    Ovo je najopsirniji recept za najjednostavniju tortu, to je zbog onih koji bi je pravili a
    nisu do sad, mada za vecinu dama ovde ovo je sve poznato, detaljisanje je samo u svrhu
    pomoci manje iskusnima.

               Oblanda od smokvi

Zakon kolac za posne slave, 

Sastojci

Priprema


  1. 1
    Secer i vodu, oko 1,5 dl, staviti u serpu i kad provri spinovati oko 3 minuta.

  2. 2
    U to umesati smokve i orahe seckane po duzini, dobro promesati i vruce premazati
    preko lista male oblande (ja sam presekla veliki list na pola) ravnomerno rasporediti i
    poklopiti drugim listom. Ne treba pritiskati nicim, samo sacekati da se stegne.

              Kuglice od smokvi


Sastojci

  •  500 gr suvih smokvi
  •  250 gr prah secera
  •  2 pomorandze - strugana korica
  • Za valjanje:

  •  2-3 stangle strugane cokolade ili
  •  malo kristal secera

Priprema


  1. 1
    Mlevene smokve, secer i struganu koru od pomorandze sjediniti, praviti kuglice i valjati
    u struganu cokoladu, kristal secer ili preliti isopljenim secerom.

             Kuglice sa keksom


Sastojci

  •  200 gr keksa posnog/mrsnog
  •  200 gr margarina/maslaca
  •  140 gr secera u prahu
  •  4 kasike ruma
  •  4 kasike strugane cokolade za kuvanje
  • Za valjanje:

  •   mleveni orasi ili strugana cokolada

Priprema


  1. 1
    Samleti keks, dodati istopljeni margarin, secer u prahu i rum. Dobro izmesati i napraviti
    kuglice, uvaljati ih u struganu cokoladu ili mlevene orahe.

      Kuglice od oraha


Sastojci

Priprema


  1. 1
    Cokoladu istopiti s kasikom vode, a zatim izmesati sa svim ostalim sastojcima. Praviti
    kuglice i valjati ih u kristal secer.


                                 Kornet torta


Sastojci

  • testo

  •  7 belanaca
  •  7 kasika przenih mlevenih lesnik
  •  5 kasika mlevene plazme
  •  3 kasike rendane cokolade
  •  7 kasika secera
  • zuti fil

  •  14 zumanaca
  •  120 gr secera
  •  30 gr gustina
  •  4 deci mleka
  •  125 gr putera
  •  250 gr putera
  •  50 gr prah secera
  •  250 gr mlevenih przenih lesnika
  •  3 kese vanilin secera
  • kornet fil

  •  6 kesa slaga
  •  4 deci mleka
  •  150 gr rendane cokolade
  •  50 gr przenih mlevenih lesnika
  •  6kese slega da oblozimo tortu

Priprema


  1. Testo- Od navedenih sastojaka ispeci 2 kore (kolicina je napisana za jednu koru znaci svega puta 2 # Zuti fil-14 zumanaca, 125 gr secera, 30 gr gustina skuvati u 4 de ci mleka jos kad je topao krem dodati 125 gr putera.Ostavimo da se ohladi.250 gr putera, 50 gr prah secera, 250 gr przenih mlevenih lesnika i 3 kesice vanilin secera dodamo. # Kornet fil-6 kese slaga umutimo sa 4 deci mleka dodamo 150 gr rendane cokolade 50 gr przenih i mlevenih lesnika. # Filujemo-testo pa pola zutog fila na to ceo kornet fil od slaga na to drugo testo i na njega zuti fil.Odgore ge nemezemo sa slagom.                             

                                     Crna Egipćanka


    Crna Egipćanka

    Sastojci


    Priprema


    1. 1
      Za biskvit:
      kalup promjera 24 cm, obložiti alu folijom i sipati smjesu.
      napraviti tri ovakva biskvita.....(znači sve skupa vam treba 9 bjelanjaka)

    2. 2
      Za prvi fil:
      zakuhati 0,5 l. mlijeka sa šećerom. u preostalih 0,2 l. umutiti gustin, vaniliju i žutanjke....kad mlijeko prokuha....sipati smjesu i mješati...paziti da ne zagori, kad se zgusne, dodati izlomljenu čokoladu, promješati i skinuti s vatre i ohladiti. u hladno dodati margarin i izrađeno vrhnje za šlag

    3. 3

      vrhnje izraditi, dodati šećer i dukatelu.
      prvu koru staviti na tacnu, mazati sa trećinom prve kreme, pa sa trećinom druge kreme, posuti sa poprženim lješnjacima....postupak ponoviti još dva puta......meni je ostalo kreme pa sam cijelu tortu premazala s njom.
      što se tiče dekoracije....samu  čokoladu istopite u mikrovalnoj...meni je za ovu tortu bilo dosta 200 gr.  čokolade.....istopljenu čoksu tanko razvucite po pek papiru i stavite u hladnjak da se malo stegne.....izvaditi dok nije skroz tvrda i nožem oblikovati željeni oblik, vratiti da se do kraja stegne, i lagano poslije čokoladu odvojiti od papira i ukrašavati s njom....

  2.                                  Čokoladna tortica


    Čokoladna tortica

    Sastojci

    Priprema


    1. 1

      Žumanca i šećer umutiti mikserom, dodati istopljeni maslac i čokoladu i vanilin šećer. Brašno pomiješano sa praškom za pecivo, te na kraju ručno umiješati snijeg od bjelanaca. Peći oko 30 minuta (zavisi od pećnice) na 170 stepeni u predhodno zagrijanoj pećnici.

       * Samo pazite da ne prepečete koru jer treba da ostane mekana i sočna kada je izvadite iz pećnice. Ostavite je na sobnoj temperaturi da se hladi a za to vrijeme pripremajte glazuru.
    2. 2
      Čokoladu istrgati na komadiće i staviti na laganu vatru, a vrhnje za šlag zagrijati (da ne proključa) te preliti preko čokolade. Smjesu lagano miješati kako bi se dobila homogena smjesa, skinemo s vatre i stavimo na hlađenje.

    3. 3
      Ja sam koristila pravougaoni kalup ! Ispečenu koru sam prerezala kuharskim koncem po sredini kako bi dobila dvije. Prvu koru sam premazala marmeladom od šipka i jednom trećinom čokoladne glazure a ostatkom glazure sam premazala cijelu tortu. 

                                     FERRERO ROCHER


    ferrero rocher torta

    Sastojci

    • biskvit 1 :

    •  3 jaja
    •  3 zlice secera
    •  1 vanilin secer
    •  6 dkg cokolade za kuhanje
    •  1 zlica krusnih mrvica
    •  3 zlice brasna
    •  1 prasak za pecivo
    •  3 zlice mljevenih ljesnjaka
    •  1/3 maslaca
    •  1 dcl Nesquicka ili mlijeka
    • biskvit 2 :

    •   kao biskvit 1
    • biskvit 3 :

    •   kao biskvit 1
    • krema :

    •  1/2 litre slatkog vrhnja za slag
    •  400 grama Nutelle
    •  500 grama Mascarponea
    •  6 zlica mljevenih ljesnjaka
    •  6 zlica mljevenih napolitanki od ljesnjaka

    Priprema

    1. 1
      biskviti:
      Izraditi bjelanjke u cvrst snijeg.
      U jednoj zdjelici otopiti cokoladu i maslac.
      Posebno izraditi zumanjke sa secerom i vanilin secerom. Dodati krusne mrvice, brasno, prasak za pecivo i ljesnjake. Zatim dodati maslac i cokoladu, i na kraju snijeg od bjelanjaka.
      Papir za pecenje posuti sa zlicom mljevenih ljesnjaka i zlicom krusnih mrvica…na to istresti smjesu i peci u pecnici zagrijanoj na 180 stupnjeva cca 15 minuta.
      ponoviti isto za 2.i 3.biskvit
      smjesa je za kalup dimencija cca 26*34cm
    2. 2
      krema:
      Izraditi slatko vrhnje u to dodati mascarpone i nutellu.
    3. 3
      mljeveni ljesnjaci i mljevene napolitanke mogu se umijesati u fil, a mogu se posipati po filu….prema zelji
    4. 4
      Slagati:
      biskvit…natopljen nesquikom ili mlijekom
      pola fila
      na fil posuti po 2 zlice mljevenih ljesnjaka i mljevenih napolitanki (ako nisu umijesane u fil)
      biskvit…natopljen nesquikom ili mlijekom
      pola fila
      na fil posuti po 2 zlice mljevenih ljesnjaka i mljevenih napolitanki (ako nisu umijesane u fil)
      biskvit
      gore slag ili cokoladna glazura…po zelji posuti ljesnjacima ili cokoladom…    

    5.                          

Нема коментара:

Постави коментар