Bela lesnik torta
Sastojci
Kore
- 8 kom belanaca
- 8 kasika secera
- 300 g mlevenih lesnika
- 2 kasike brasna
Fil
- 8 kom zumanaca
- 6 kasika brasna
- 300 g secera
- 1 kom vanil secer
- 7.5 dcl mleka
- 250 g umucenog margarina
Potrebno je jos
- 5 kesica slaga (5x40g)
- oko 50 g mlevenog lesnika
Priprema
-
1
Dobro umutiti belanca pa im polako dodavati secer i na kraju varljacom umesati brasno i lesnik.
-
2
Od ove mase peci kore. Trebalo bi ispeci 5-6 tankih korica, ja sam uspela da ispecem cetiri. Kalup je precnika 25 cm.
-
3
Svaka kora se pece na 200 stepeni 8 minuta.
-
4
Za fil umutiti zumanca sa secerom i vanil secerom. Dodati oko 1 dcl mleka od ukupne kolicine mleka koja je namenjena za fil i brasno pa dobro promesati da nema grudvica.
-
5
Ostatak mleka staviti na sporet da provri. Kada je mleko doslo do tacke vrenja, polako uz neprestano mesanje dodavati krem od jaja i mesati dok se fil ne zgusne.
-
6
Zatim fil ostaviti da se ohladi, mesajuci ga s vremena na vreme da se ne bi stvorila korica na povrsini. U ohladjen krem dodati umucen margarin.
-
7
Slag umutiti po uputstvu sa kesice.
-
8
Na tacnu staviti prvu koru pa preko nje obruc od kalupa na kome smo pekli kore. Koru premazati jednim delom fila, posuti sa malo mlevenih lesnika i premazati jednim delom slaga. Postupak ponavljati dok se ne potrose sve kore.
-
9
Celu tortu premazati preostalim filom i ukrasiti slagom.
Posluživanje
Kada budete pekli kore morate imati malo strpljenja jer je masa malo gusca, a treba napraviti korice jednake debljine. Meni su sve kore malo buckaste, a bilo bi daleko lepse da sam uspela napraviti sest tanjih korica.TORTA MONTE
Sastojci
BISKVIT
- 15 dkg lješnjaka
- 6 bjelanjaka
- 6 velikih žlica šećera
- 6 velikih žlica brašna
KREMA
- 6 žumanjaka
- 10 dkg šećera
- 2 vanil pudinga
- 2 velike žlice brašna
- 1 l mlijeka
- 1 vanil šećer
- 25 dkg margarina za kreme ili maslac
- 10 dkg šećera u prahu
I JOŠ...
- 20-ak dkg nutele
- oko 15 dkg petitebeure keksa
- 10 dkg čokolade za kuhanje
- 1 šlag
Priprema
-
1
LJEŠNJAKE popecite u rerni da potamne, ohladite ih pa ih kroz ruke trljajte da im otpadne korica. u malo boljim trgovinama imate za kupiti već oguljene i popečene.( ja kupim gotove.) stavite ih u čvršću krpu i malo ih stucite batom za meso, ali tako da ostanu i malo krupniji komadići.
-
2
BISKVIT
bjelanjke tucite u čvrsti snijeg, dodajte šećer i na kraju lagano ubatite brašno najmanjom brzinom miksera.
kalup za torte promjera 26 cm namažite maslom, pobrašnite a na dno stavite masni papir.
na masni papir rasporedite istučene lješnjake i na njih oprezno rasporedite bjelanjke.
pecite 10-ak minuta na 180 °c. dok dobije malo boju. ohladite.
ohlađeni biskvit prevrnite na pladanj da vam biskvit bude dolje a lješnjaci na vrhu. lagano dignite masni papir. vratite obruč od forme za tortu.
-
3
KREMA
uvrite 8 dcl mlijeka sa vanil šećerom.
batite žumanjke sa šećerom. dodajte 2 vanil pudinga, 2 žlice brašna i dva dcl mlijeka. to ukuhajte u uvrelo mlijeko kao puding.ohlaadite uz povremeno miješanje da se ne stvori kožica.( ja stavim kremu s posudom u kojoj se kuhala u sudoper s hladnom vodom ide puno brže i miješam povremeno mikserom )
-
4
margarin za kreme (ili maslo) izradite dobro sa šećerom u prahu pa dodajte u skroz hladnu kremu.
-
5
ČOKOLADU otopite na pari, malo prohladite, pa dodajte u POLOVICU kreme. druga ostaje žuta.
-
6
NUTELU malo isto zagrijte (da se lakše da mazat) pa je oprezno namažite na lješnjake.
-
7
KEKSE izlomite na nepravilne komadiće ( 1 keks na 4-5 komada) i poredajte po nuteli. Keksa potrošite koliko vam treba da prekrijete cijelu površinu.
Bilo je upita da li staviti svih 25 dkg, ali to nije potrebno.
-
8
SADA stavite na kekse žutu kremu, pa čokoladnu i stavite tortu da se hladi preko noći u hladnjak.
kada se ohladila dignite oprezno obruč i obilato namažite šlagom.
ukrasite po želji, ja pospem malo lješnjacima. -
9
REDOSLJED SLAGANJA:
-
10
1.biskvit od bjelanjaka
2.lješnjaci
3.nutela
4.keksi
5.žuta krema
6.čokoladna krema
7.šlag
Voćna torta
Sastojci
- BISKVIT
- 8 bjelanjka
- 5 žumanjka
- 15 dkg šećera
- 10 dkg brašna
- 1 vanil šećer
- KREMA
- 5 dcl mlijeka
- 10 dkg šećera
- 3 žumanjka
- 2 velike žlice gustina
- 1 puding vanilija
- par kapi vanil ekstrakta ( u zamjenu može malo limunovog soka)
- 15 dkg margarina za kolače (ili maslac)
- 1 vanil šećer
- VOĆE
- 1 velika konzerva breskvi
- 4 veće banane
- 1 kesica dolcela šlag kreme od vanilije
- 1 kesica šlag pjene
Priprema
-
1
Kalup promjera 26 cm obložite papirom za pečenje. Odrežite krajeve papira.
-
2
Odvojite 8 bjelanjka. U jednu posudu stavite 5 žumanjka, a u drugu 3 , koja će vam trebati kasnije za kremu. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg u koji dodajte vanil šećer. 5 žumanjka i šećer istucite u pjenastu smjesu, dodajte mu PROSIJANO! brašno (ja ga prosijem kroz finu cjedaću). I sad dodajte malo snijega, mutite lagano mikserom.
-
3
A onda spojite snijeg i smjesu od žumanjka lagano ručnom batilicom.
-
4
Iskrenite smjesu u kalup i pecite 45 minuta na 150° C. Biskvit je gotov kada je čačkalica koju zabodete u sredinu suha.
-
5
U jedan srednji lonac stavite 4 dcl mlijeka i 10 dkg šećera da provri. Ona preostala 3 žumanjka mikserom izmutite sa 2 velike žlice gustina, vanil pudingom, par kapi vanil ekstrakta ( stavim ja i malo više :D ) i 1 dcl mlijeka. U to dodajte provrelo mlijeko pa sve opet vratite na srednju vatru da se krema fino zgusne.
-
6
15 dkg margarina ( ja uvijek koristim Zvijezdin s vrhnjem za kreme) ili maslac pjenasto izradite sa 1 vanil šećerom. Dodavajte žlicu po žlicu HLADNE! kreme, između svake žlice miksajte mikserom. Dobit ćete finu pjenastu kremu.
-
7
Gotovi biskvit samo malo prohladite u kalupu (minut-dva) a onda ga okrenite na pladanj koji ste prethodno posuli prosijanim šećerom u prahu (to je zato da vam se korica biskvita poslije ne zalijepi za pladanj). Neka se skroz ohladi. Pa ga prerežite na dva dijela.
-
8
Voće nasjeckajte na kockice, banane natopite limunovim sokom, a sok od kompota sačuvajte za natopiti biskvit.
-
9
Donji biskvit natopite sa par žlica soka od kompota, ne puno jer će vam i voće pustiti svoj sok pa na njega složite narezano voće.
-
10
Na voće stavite kremu.Poklopite drugom polovicom biskvita koji dobro natopite sokom od kompota.
-
11
Izmiksajte šlag kremu od vanilije sa šlag pjenom prema uputama na vrećici pa s tim obložite gotovu tortu i ukrasite po želji.
Pita od špinata
Sastojci
Priprema
-
1
Od navedenih sastojaka zamijesite mekano i glatko tijesto.Pokrijte ga čistom krpom , neka malo počiva.
-
2
Za to vrijeme vi operite dobro špinat, nasijecite ga na sitne trakice.Neka se cijedi od suvišne tekućine.
-
3
Tijesto podijelite na 18-20 loptica. Loptice radite dlanovima , ovako.
-
4
Sada ih valjkom malo razvaljajte na krugove.
-
5
U lončić stavite mast i ulje i stavite na tihu vatru da se mast otopi, a ulje malo zgrije (ne smije biti prevrelo!). Tom mješavinom premažite svaki krug.
-
6
Spajajte krugove, jedan na drugi, svaki krug iznova namažite malo mješavinom masti i ulja.
-
7
Rukama sa svakim novim krugom rastežite tijesto da dobijete veličinu tepsije u kojoj će se pita peći. Ja trenutno nemam okruglu tepsiju, pa pećem u ovoj od rerene, ali najbolja je okrugla, jer je tijesto u tom obliku.
-
8
Kada ste rastegli 10-ak kora stavite ih na namašćenu tepsiju. Razvaljajte ostatak kora na isti način.
-
9
Sada špinat stavite na donjih 10 kora, posolite ga (ako je sir jako slan nemojte puno) ,izmrvite po njemu sir, i dodajte jedno-dva jaja pa sve to samo lagano rukom provrtite da se sasvim malo spoji.Ako vam je lakše sve to možete već napraviti u zdjeli, ali moja baka je radila tako, pa onda i ja.
-
10
Preklopite sa drugih 10 razvučenih kora, krajeve zavrnite ovako.
-
11
Premažite cijelu pitu po površini mješavinom toplog ulja i masti i stavite da se peće na 180 ° C oko 45 min ili dok lijepo ne porumeni. Ponekad se gornja kora već poćne rumenit, a donja nije još pećena, zavisi do rerne, pa možete pokrit masnim papirom i nastavite peći dok se i donja strana pite dobro ne ispeće.
-
12
Gotovu pitu pokrijte čistom krpom, poprskajte je vodom i ostavite da se malo prohladi.Narežite je i u slast!
Нема коментара:
Постави коментар