петак, 11. април 2014.

                 Bela lesnik torta


Sastojci

Priprema


  1. 1
    Dobro umutiti belanca pa im polako dodavati secer i na kraju varljacom umesati brasno i lesnik.
  2. 2
    Od ove mase peci kore. Trebalo bi ispeci 5-6 tankih korica, ja sam uspela da ispecem cetiri. Kalup je precnika 25 cm.
  3. 3
    Svaka kora se pece na 200 stepeni 8 minuta.
  4. 4
    Za fil umutiti zumanca sa secerom i vanil secerom. Dodati oko 1 dcl mleka od ukupne kolicine mleka koja je namenjena za fil i brasno pa dobro promesati da nema grudvica.
  5. 5
    Ostatak mleka staviti na sporet da provri. Kada je mleko doslo do tacke vrenja, polako uz neprestano mesanje dodavati krem od jaja i mesati dok se fil ne zgusne.
  6. 6
    Zatim fil ostaviti da se ohladi, mesajuci ga s vremena na vreme da se ne bi stvorila korica na povrsini. U ohladjen krem dodati umucen margarin.
  7. 7
    Slag umutiti po uputstvu sa kesice.
  8. 8
    Na tacnu staviti prvu koru pa preko nje obruc od kalupa na kome smo pekli kore. Koru premazati jednim delom fila, posuti sa malo mlevenih lesnika i premazati jednim delom slaga. Postupak ponavljati dok se ne potrose sve kore.
  9. 9
    Celu tortu premazati preostalim filom i ukrasiti slagom.

Posluživanje

Kada budete pekli kore morate imati malo strpljenja jer je masa malo gusca, a treba napraviti korice jednake debljine. Meni su sve kore malo buckaste, a bilo bi daleko lepse da sam uspela napraviti sest tanjih korica.


                   TORTA MONTE


Sastojci


Priprema


  1. 1
    LJEŠNJAKE popecite u rerni da potamne, ohladite ih pa ih kroz ruke trljajte da im otpadne korica. u malo boljim trgovinama imate za kupiti već oguljene i popečene.( ja kupim gotove.) stavite ih u čvršću krpu i malo ih stucite batom za meso, ali tako da ostanu i malo krupniji komadići.
  2. 2
     BISKVIT
    bjelanjke tucite u čvrsti snijeg, dodajte šećer i na kraju lagano ubatite brašno najmanjom brzinom miksera.
    kalup za torte promjera 26 cm namažite maslom, pobrašnite a na dno stavite masni papir.
    na masni papir rasporedite istučene lješnjake i na njih oprezno rasporedite bjelanjke.
    pecite 10-ak minuta na 180 °c. dok dobije malo boju. ohladite.
    ohlađeni biskvit prevrnite na pladanj da vam biskvit bude dolje a lješnjaci na vrhu. lagano dignite masni papir. vratite obruč od forme za tortu.
  3. 3 TORTA MONTE, radne fotke
     KREMA
    uvrite 8 dcl mlijeka sa vanil šećerom.
    batite žumanjke sa šećerom. dodajte 2 vanil pudinga, 2 žlice brašna i dva dcl mlijeka. to ukuhajte u uvrelo mlijeko kao puding.ohlaadite uz povremeno miješanje da se ne stvori kožica.( ja stavim kremu s posudom u kojoj se kuhala u sudoper s hladnom vodom ide puno brže i miješam povremeno mikserom )
  4. 4
    margarin za kreme (ili maslo) izradite dobro sa šećerom u prahu pa dodajte u skroz hladnu kremu.
  5. 5
    ČOKOLADU otopite na pari, malo prohladite, pa dodajte u POLOVICU kreme. druga ostaje žuta.
  6. 6 TORTA MONTE, radne fotke  
    NUTELU malo isto zagrijte (da se lakše da mazat) pa je oprezno namažite na lješnjake.
  7. 7 za monticu.. 
    KEKSE izlomite na nepravilne komadiće ( 1 keks na 4-5 komada) i poredajte po nuteli. Keksa potrošite koliko vam treba da prekrijete cijelu površinu.
    Bilo je upita da li staviti svih 25 dkg, ali to nije potrebno.
  8. 8  
    SADA stavite na kekse žutu kremu, pa čokoladnu i stavite tortu da se hladi preko noći u hladnjak.
    kada se ohladila dignite oprezno obruč i obilato namažite šlagom.
    ukrasite po želji, ja pospem malo lješnjacima.
  9. 9  
    REDOSLJED SLAGANJA:
  10. 10 TORTA MONTE, radne fotke  

    1.biskvit od bjelanjaka
    2.lješnjaci
    3.nutela
    4.keksi
    5.žuta krema
    6.čokoladna krema
    7.šlag

      Voćna torta 

Sastojci

  •   BISKVIT
  •  8 bjelanjka
  •  5 žumanjka
  •  15 dkg šećera
  •  10 dkg brašna
  •  1 vanil šećer
  •   KREMA
  •  5 dcl mlijeka
  •  10 dkg šećera
  •  3 žumanjka
  •  2 velike žlice gustina
  •  1 puding vanilija
  •   par kapi vanil ekstrakta ( u zamjenu može malo limunovog soka)
  •  15 dkg margarina za kolače (ili maslac)
  •  1 vanil šećer
  •   VOĆE
  •  1 velika konzerva breskvi
  •  4 veće banane
  •  1 kesica dolcela šlag kreme od vanilije
  •  1 kesica šlag pjene

Priprema


  1. 1 Obložite kalup papirom za pečenje 
    Kalup promjera 26 cm obložite papirom za pečenje. Odrežite krajeve papira.
  2. 2 postupak
    Odvojite 8 bjelanjka. U jednu posudu stavite 5 žumanjka, a u drugu 3 , koja će vam trebati kasnije za kremu. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg u koji dodajte  vanil šećer.  5 žumanjka i šećer istucite u pjenastu smjesu, dodajte mu PROSIJANO! brašno (ja ga prosijem kroz finu cjedaću). I sad dodajte malo snijega, mutite lagano mikserom.
  3. 3 lagano spojite žumanjke i snijeg 
    A onda spojite snijeg i smjesu od žumanjka lagano ručnom batilicom.
  4. 4 biskvitno tijesto prije pečenja 
    Iskrenite smjesu u kalup i pecite 45 minuta na 150° C. Biskvit je gotov kada je čačkalica koju zabodete u sredinu suha.
  5. 5 skuhana krema 
     U jedan srednji lonac stavite 4 dcl mlijeka i 10 dkg šećera da provri. Ona preostala 3 žumanjka mikserom izmutite sa 2 velike žlice gustina, vanil pudingom, par kapi vanil ekstrakta  ( stavim ja i malo više :D ) i 1 dcl  mlijeka. U to dodajte provrelo mlijeko pa sve opet vratite na srednju vatru da se krema fino zgusne.
  6. 6 spojite kremu sa izrađenim maslom 
    15 dkg margarina ( ja uvijek koristim Zvijezdin s vrhnjem za kreme) ili maslac pjenasto izradite sa 1 vanil šećerom. Dodavajte žlicu po žlicu HLADNE! kreme, između svake žlice miksajte mikserom. Dobit ćete finu pjenastu kremu.
  7. 7 gotovi biskvit 
    Gotovi biskvit samo malo prohladite u kalupu (minut-dva) a onda ga okrenite na pladanj koji ste prethodno posuli prosijanim šećerom u prahu (to je zato da vam se korica biskvita poslije ne zalijepi za pladanj). Neka se skroz ohladi. Pa ga prerežite na dva dijela.
  8. 8 Nasjeckajte voće 
    Voće nasjeckajte na kockice, banane natopite limunovim sokom, a sok od kompota sačuvajte za natopiti biskvit.
  9. 9 natopite donji biskvit i posložite nasjeckano voće 
    Donji biskvit natopite sa par žlica soka od kompota, ne puno jer će vam i voće pustiti svoj sok pa na njega složite narezano voće.
  10. 10 Postupak 
     Na voće stavite kremu.Poklopite drugom polovicom biskvita koji dobro natopite sokom od kompota.
  11. 11 Voćna torta
    Izmiksajte šlag kremu od vanilije sa šlag pjenom prema uputama na vrećici pa s tim obložite gotovu tortu i ukrasite po želji.

     Pita od špinata


Sastojci

  •  60 dkg glatkog bijelog brašna
  •   tople vode, po potrebi
  •  žličica osta (kisko)
  •  malo soli
  •   ZA NADJEV
  •  30 dkg slanog sira tipa grabancijaš, feta ili sl.
  •  80 dkg špinata
  •  2 jaja
  •   I JOŠ..
  •  oko 4 žlice masti
  •  oko 1,5 do 2 dcl ulja
  •   brašna za doradu kora

Priprema


  1. 1 Pita od špinata 
    Od navedenih sastojaka zamijesite mekano i glatko tijesto.Pokrijte ga čistom krpom , neka malo počiva.
  2. 2 Pita od špinata 
    Za to vrijeme vi operite dobro špinat, nasijecite ga na sitne trakice.Neka se cijedi od suvišne tekućine.
  3. 3 Pita od špinata 
    Tijesto podijelite na 18-20 loptica. Loptice radite dlanovima , ovako.
  4. 4 Pita od špinata 
    Sada ih valjkom malo razvaljajte na krugove.
  5. 5 Pita od špinata 
    U lončić stavite mast i ulje i stavite na tihu vatru da se mast otopi, a ulje malo zgrije (ne smije biti prevrelo!). Tom mješavinom premažite svaki krug.
  6. 6 Pita od špinata 
    Spajajte krugove, jedan na drugi, svaki krug iznova namažite malo mješavinom masti i ulja.
  7. 7 Pita od špinata 
    Rukama sa svakim novim krugom rastežite tijesto da dobijete veličinu tepsije u kojoj će se pita peći. Ja trenutno nemam okruglu tepsiju, pa pećem u ovoj od rerene, ali najbolja je okrugla, jer je tijesto u tom obliku.
  8. 8 Pita od špinata 
    Kada ste rastegli 10-ak kora stavite ih na namašćenu tepsiju. Razvaljajte ostatak kora na isti način.
  9. 9 Pita od špinata 
    Sada špinat stavite na donjih 10 kora, posolite ga (ako je sir jako slan nemojte puno) ,izmrvite po njemu sir, i dodajte jedno-dva jaja pa sve to samo lagano rukom provrtite da se sasvim malo spoji.Ako vam je lakše sve to možete već napraviti u zdjeli, ali moja baka je radila tako, pa onda i ja.
  10. 10 Pita od špinata 
    Preklopite sa drugih  10 razvučenih kora, krajeve zavrnite ovako.

  11. 11 Pita od špinata
    Premažite cijelu pitu po površini mješavinom toplog ulja i masti i stavite da se peće na 180 ° C oko 45 min ili dok lijepo ne porumeni. Ponekad se gornja kora već poćne rumenit, a donja nije još pećena, zavisi do rerne, pa možete pokrit masnim papirom i nastavite peći dok se i donja strana pite dobro ne ispeće.

  12. 12 Pita od špinata 
    Gotovu pitu pokrijte čistom krpom, poprskajte je vodom i ostavite da se malo prohladi.Narežite je  i u slast!

Нема коментара:

Постави коментар