субота, 12. април 2014.

     Babina crna pita (posno)


Sastojci

Priprema


  1. 1
    Šećer i pekmez sjediniti pa kratko izmiksati (ručno ili mikserom).
    Brašno, prašak za pecivo i soda bikarbonu sjediniti pa prosejati.
    U smesu od šećera i pekmeza naizmenično dodavati brašno, kiselu vodu i ulje, i mešati dok se sve lepo ne sjedini i poveže.
    Po želji, u gotovu smesu umešati krupno rendane jabuke, seckane ili mlevene orahe i cimet.
  2. 2
    Smesu izliti u podmazanu tepsiju veličine 20x30cm i peći u predhodno zagrejanoj rerni od 180°C, 20-30 minuta (uraditi test čačkalicom).
    Pečen kolač neće drastično narasti, a na površini će dobiti lepu zlatkastu boju.
  3. 3
    Kolač ohladiti u tepsiji, na sobnoj temperaturi, zatim iseći na kockice željene veličine i posuti prah šećerom.

      Katarina torta


Sastojci

  • Kora I (x2):

  •  4 belanca
  •  90gr šećera
  •  120gr mlevenih pečenih oraha
  •  20gr (2 štangle) sitno rendane čokolade
  • Kora II:

  •  4 belanca
  •  120gr šećera
  •  60gr seckanih pečenih oraha
  •  60gr mlevenih pečenih oraha
  •  50gr mlevene kandirane narandžine kore
  • Krem:

  •  12 žumanaca
  •  200gr (oko 12 kašika) šećera
  •  700ml mleka
  •  2 kesice vanila pudinga
  •  120gr putera sobne temperature
  •  100ml slatke pavlake

Priprema


  1. Kora I:

  2. 1
    Umutiti belanca, sa prstohvatom soli, u čvrst sneg. Zatim dodavati kašiku po kašiku šećera. Dodati čokoladu i mlevene orahe pa ručno, vrlo polako, sve promešati.
  3. 2
    Smesu izliti u kalup prečnika 26cm, predhodno obložen papirom za pečenje, i peći na 150°C, 10-15 minuta. Pečenu koru nožem odvojiti od stranica kalupa, otkopčati obruč, prevrnuti koru na tanjir i pažljivo skinuti papir. Ohladiti.
  4. 3
    Po istom postupku pripremiti i ispeći još jednu koru.
  5. Kora II:

  6. 1
    Umutiti belanca, sa prstohvatom soli, u čvrst sneg. Zatim dodavati kašiku po kašiku šećera. Dodati čokoladu, mlevene i seckane orahe i mlevenu kandiranu narandžinu koru (ja sam je samlela u blenderu) pa ručno, vrlo polako, sve promešati.
  7. 2
    Smesu izliti u kalup prečnika 26cm, predhodno obložen papirom za pečenje, i peći na 150°C, 10-15 minuta. Zatim isključiti rernu i ostaviti koru u isključenoj rerni još 15-20 minuta. Pečenu koru nožem odvojiti od stranica kalupa, otkopčati obruč, pažljivo prevrnuti koru na tanjir i skinuti papir. Ohladiti.
  8. Krem:

  9. 1
    Žumanca i 100gr šećera mutiti mikserom dok se smesa ne ujednači - ne mora da se zapeni i pobeli.
  10. 2
    U drugoj posudi razmutiti puding sa malo mleka (oduzetog od 700ml) i sjediniti sa žumancima. Ostatak mleka sa preostalih 100gr šećera zagrevati na laganoj vatri.
  11. 3
    Kad mleko skoro proključa, skloniti ga sa vatre i u tankom mlazu, uz stalno mešanje, ulivati razmućenu smesu od žumanaca i pudinga i zakuvati gust krem uz stalno mešanje. Vodite računa da vatra ne bude jaka, da se krem ne zgruša i zagori zbog velike količine žumanaca.
    Krem odmah pokriti prozirnom folijom i ohladiti.
  12. 4
    Penasto umutiti puter, pa mu dodavati kašiku po kašiku krema, uz neprestano mućenje.
    U drugoj posudi umutiti slatku pavlaku u čvrst šlag i sjediniti sa kremom - može i ručno, a može i mikserom na najmanjoj brzini.
  13. Filovanje:

  14. 1
    Obruč kalupa obložiti folijom sa unutrašnje strane i staviti na tanjir odgovarajuće veličine:
    1. Kora I
    2. 8 kašika krema
    3. Kora II - vodite računa, vrlo je osetljiva.
    4. 8 kašika krema
    5. Kora I
    6. Gornju koru premažite ostatkom krema u tankom sloju, ali odmah malo izdvojite za premazivanje torte sa strane nakon skidanja obruča.
  15. 2
    Tortu odložiti u frižider preko noći, sutra dan skinuti  obruč i odlepiti foliju od stranica torte. Stranice premazati ostatkom krema i ukrasiti po sopstvenoj želji.
  16. Napomene/ Savet:

    *Umesto kandirane narandžine kore (u kori II) možete koristiti suvo grožđe, brusnice, kajsije ili bilo koje vama omiljeno suvo ili kandirano voće.
    *U kori I, rendanu čokoladu, možete zameniti 1 kašikom (15gr) gorkog kakao praha!

     Penasta torta sa malinama i čokoladom


Sastojci

Priprema


  1. Kora

  2. 1
    Na pari rastopiti puter i čokoladu. Skloniti sa pare i ostaviti da miruje 5 miuta, bez mešanja. Zatim dodati aromu vanile i 4 žumanca i dobro promešati.
  3. 2
    Penasto umutiti belanca sa prstohvatom soli. Dodati polovinu šećera i mutiti, a zatim i preostalu količinu šećera.
  4. 3
    Trećinu ulupanih belanaca umešajte, lagano, u čokoladni deo, a zatim i ostatak belanaca, mešajući vrlo lagano.
  5. 4
    Smesu izliti u okrugli kalup prečnika 24cm, predhodno obložen papirom za pečenje, i peći u predhodno zagrejanoj rerni od 160°C, 15-18min.
    Bitno je da se strogo pridržavate minutaže, jer ovde test čačkalicom ne važi. Ukoliko budete duže pekli, stvoriće vam se hrskava korica na površini biksvita, a to ne bi trebalo da se desi.
  6. 5
    Nakon pečenja, ja sam biskvit, nožem, pažljivo odvojila od stranica kalupa. Otkopčala obruč i skinula ga. Zatim sam biskvit preklopila tanjirom i brzim pokretima okrenula za 180 stepeni, tako da mi je papir za pečenje sada bio gore. Pažljivo sam skinula papir, a zatim uzela tanjir (na kom sam i planirala filovati tortu), poklopila biskvit i opet brzim pokretima okrenula za 180 stepeni i time ga vratila u prvobitno stanje.
    Biskvit je vrlo osetljiv (jer nema ni grama brašna) i nije pogodan za "prenošenje" iz kalupa na tanjir.
    Biskvit možete i ostaviti u kalupu, ali onda nemojte stavljati papir za pečenje. Ja sam ovako uradila, jer nisam htela da grebem dno kalupa prilikom sečenja torte.
  7. 6
    I nakon, podužeg objašnjenja, ostavite biskvit da se ohladi :)
    Nakon što se biskvit ohladio, oko njega sam postavila obruč kalupa prečnika 26cm. Bebi piškotama (Lady Fingers) sam otsekla jedan kraj (poravnala) i brzim pokretima umakala u mleko i slagala oko biskvita, uz unutrašnji deo samog obruča - napravila sam "ogradicu".
  8. Čokoladni deo

  9. 1
    Penasto umutiti slatku pavlaku - pazite da je ne premutite, jer će se pretvoriti u puter.
    Na pari otopite čokoladu.
    U posebnu posudu staviti vodu i šećer i zagrevati do tačke ključanja. Kada proključa, kuvati još par minuta dok se ne dobije sirup.
  10. 2
    U drugoj posudi, mikserom, na najslabijoj brzini mutiti žumanca, a zatim, uz neprestano mućenje, u tankom mlazu ulivati vreo sirup - ovim putem se termički obrađuju žumanca, nema bojazni od salmonele. Mutiti dok se žumanca i sirup lepo ne ujednače (ne trebaju skroz da se ohlade), a zatim ih sjediniti sa otopljenom čokoladom.
  11. 3
    U čokoladni krem, dodati trećinu ulupane slatke pavlake i pažljivo promešati, a zatim dodati i preostali deo.
  12. 4
    Krem odmah izliti na koru, u pripremljeni kalup i staviti u frižider na hlađenje, dok se sprema fil od malina i bele čokolade.
  13. Fil od malina i bele čokolade

  14. 1
    Maline odmrznuti, a zatim ih staviti u blender i napraviti pire. Pire od malina protisnite kroz cedku, tako da dobijete što više soka.
  15. 2
    U drugu posudu, sipati sok od malina i šećer i zagrevati na laganoj vatri. Ostaviti da ključa oko 5 min, sve dok se količina soka ne redukuje na pola šolje (oko 125ml).
  16. 3
    U međuvremenu, rastopiti želatin sa 1 kašikom vode, ostaviti da nabubri, zatim ga na laganoj vatri otopiti - ne sme da proključa i uliti ga u skuvani sok od malina, pa dobro promešati.
  17. 4
    U drugoj posudi sitno iseckati belu čokoladu i preliti je sa toplim sokom od malina i ostaviti da miruje oko 3 minuta, a zatim sve dobro promešati dok se čokolada potpuno ne rastopi i sjedini sa sokom.
  18. 5
    Zatim, penasto umutiti slatku pavlaku, pa trećinu umešati u smesu od malina i bele čokolade. A zatim dodati ostatak i odmah izliti na čokoladni deo.

  19. 6
    Tortu ostaviti u frižider najmanje 3 sata (vrlo brzo se stisne, bez brige), a možete i preko noći.
    Nakon hlađenja, otkopčati i skinuti obruč, i površinu torte ukrasite po sopstvenoj želji!

     Svemoćna Torta


Sastojci

Priprema


  1. Biskviti:

    Svaki biskvit mutiti posebno.
    Penasto umutiti belanca, dodati šećer, a zatim i sve ostale sastojke.
    Tepsiju veličine 30x40 obložiti pek papirom i izliti smesu.
    Svaki biskvit peći/ sušiti u rerni na 180°C.
    Ohladiti.
  2. Vanila krem:

    Žumanca, šećer i puding razmutiti u malo mleka, oduzetog od 1l. Ostatak mleka staviti da provri, a zatim lagano dolivati smesu od žumanaca, šećera i pudinga i kuvati, uz stalno mešanje, dok se ne zgusne.
    Ohladiti i dodati puter sobne temperature i dobro sjediniti mikserom.
  3. Čokoladni krem:

    Žumanca i šećer kuvati na pari dok se ne zgusne, pazite da ih ne prekuvate. Kada je gotovo, skloniti sa pare, dodati čokoladu, izlomljenu na kockice i mešati dok se čokolada ne otopi. Krem ohladiti, a zatim dodati puter sobne temperature i dobro sjediniti mikserom.
  4. Slaganje torte:

    1. Biskvit sa orasima.
    2. 2/3 vanila krema.
    3. Biskvit sa kokosom.
    4. Čokoladni krem.
    5. Biskvit sa lešnicima.
    6. Celu tortu premazati ostatkom (1/3) vanila krema.
    7. Ukrasiti po želji - šlagom, fondanom, čokoladnim transferima i sl.

  Somloi Galuska (Somlói Galuska)

Tradicionalni mađarski desert. Vrlo je popularan i na severu Vojvodine! Većina poslastičarnica, Somlói Galusku pravi od "ostataka" torti i kolača. Po originalnom receptu, pravljenje krema je vrlo zahtevno, ali se svaki minut apsolutno isplati. Ljubitelji punča, čokolade i vanile definitvno ovo moraju probati. Moja verzija je jednostavnija i ne zahteva mnogo stručnosti i vremena provedenog u kuhinji!

Sastojci


Priprema


  1. Krem

  2. 1
    U 7 dcl mleka skuvati puding po uputstvu, prekriti ga prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi.

  3. 2
    Izmutiti 250 ml slatke pavlake i sjediniti sa ohlađenim pudingom.
  4. Žuti biskvit

  5. 1
    Odvojiti žumanca od belanaca.
    Brašno i prašak za pecivo sjediniti pa prosejati.

  6. 2
    Penasto umutiti belanca, dodavati šećer, zatim jedno po jedno žumance. Kad se smesa sjedinila dodati brašno i pzp, mešajući mikserom na najmanjoj brzini ili vrlo lagano varjačom,kako smesa ne bi spala.
  7. 3
    U tepsiju, precnika 25x35, staviti pek papir i izliti smesu. Biskvit staviti u predhodno zagrejanu rernu (180°C) i peći dok blago ne porumeni. Ohladiti.
  8. Čokoladni biskvit

    Postupak je isti kao i kod žutog biskvita, s tim da se brašno, pzp i kakao sjedine pa proseju.
  9. Punč

    2.5 dcl vode prokuvati sa 200 gr šećera.
    Narandže dobro oprati i sitno narendati samo narandžasti deo kore i dodati slatkoj vodi. Kuvati još 10ak minuta, prohladiti i dodati rum.
  10. Čokoladni preliv

    1.5 dcl vode prokuvati sa 100 gr šećera. Dodati 200 gr, na kockice izlomljene, čokolade. Kuvati dok se čokolada skroz ne otopi a masa malo ne zgusne. Prohladiti i dodati rum.
  11. POSTUPAK

    Kada se sve dobro ohladilo, krećemo sa slaganjem.
  12. 1
    Pripremiti dve veće vatrostalne činije.
    Prvo iskidati čokoladni biskvit (ovako se po originalnom receptu pravi), preliti ga punčem, zatim naneti krem, posuti sitno seckanim orasima pa preliti čokoladnim prelivom.
  13. 2
    Zatim iskidati žuti biskvit, preliti ga punčem, naneti krem, posuti sitno seckanim orasima pa preliti čokoladnim prelivom.
  14. 3
    Od gore naneti šlag/ slatku pavlaku, preliti sa malo čokoladnog preliva i posuti čokoladnim mrvicama.
  15. Vizuelni postupak!

     Mamine korpice sa orasima


Sastojci


Priprema


  1. Korpice

  2. Umesiti sve sastojke i podeliti na 30 jednakih delova i time oblagati (puniti) metalne kalupe. Svaku korpicu premazati sa džemom od kajsije.
  3. Punjenje

  4. 1
    Penasto umutiti 6 belanaca, dodati 250gr prah šećera i 300gr mlevenih oraha. Svaku korpicu napuniti do vrha,poslagati u tepsiju i peći na 180C dok ne narastu i porumene.
  5. 2
    Kada se korpice ohlade, preliti ih glazurom od čokolade (koju svi znamo kako se pravi ) ili ih posuti prah šećerom.

   Francuska Zeljanica


Sastojci


  •  1 francuski hleb (star 1-2 dana)
  •  200 gr svežeg sira
  •  100 gr španaća
  •  2 cela jaja
  •  1 veći čen belog luka
  •  soli po ukusu

Priprema


  1. 1
    Španać oprati, obariti, ocediti i ispasirati.
    Francuski hleb iseći na 3 ili 4 jednaka dela i izdubiti im sredinu.

  2. 2
    2 cela jaja umutiti viljuškom, dodati sir, 100gr ispasiranog španaća, sredinu hleba, čen sitno seckanog ili propasiranog belog luka i soli (po ukusu). Sve sastojke izmešati da se dobije kompaktna masa, a zatim puniti svako izdubljeno parče hleba.
  3. 3
    Tako pripremljene komade hleba, zaviti u providnu foliju i staviti u zamrzivač na 1-1.5h ili nekoliko sati u frižider.
    Zatim ga izvaditi, skinuti foliju i seći na tanke kriške/ fetice.
  4. 4
    Tepsiju pouljiti sa vrlo malo maslinovog ulja, poređati fetice i staviti u predhodno zagrejanu rernu. Peći ih 5-10 minuta, na 180°C.
    Pazite da vam ne izgore, vrlo brzo porumene!

    Zapečene makarone


Zapečene makarone /slika/934623/

Sastojci

Broj osoba:
5 osoba
  •  4 jaja
  •  1l mleka
  •  2 dcl kisele pavlake (milerama)
  •  2 dcl jogurta
  •  0.5 dcl ulja
  •  1.5 kašičica soli
  •  1 ravna kašičica šećera
  •  400-450 gr testenine (makarona, spirala i sl.)

Priprema


  1. 1
    Izmutiti jaja (viljuškom ili mikserom - ja to radim mikserom), zatim dodati pavlaku, jogurt, ulje, so, šećer i mleko, pa još jednom kratko izmutiti da se sve sjedini. U tu smesu dodati testeninu (presnu, ne treba je predhodno skuvati) i sve izmešati kašikom.

  2. 2
    Smesu izliti u tepsiju za pečenje (35x23) i ostaviti da "miruje" 15 minuta na sobnoj temperaturi, zatim ih staviti u predhodno zagrejanu rernu i peći na 160-180°C, 30-45 minuta, dok ne porumeni.
  3. 3
    Kada je testenina pečena, ugasiti rernu i tepsiju ostaviti još 10ak minuta, a zatim je izvaditi iz rerne i ostaviti oko 20ak minuta da se prohladi.
    Ukoliko je odmah budete vadili (sekli), raspadaće se.

   Svečana pogača 


Sastojci


Priprema


  1. 1
    U toplu vodu staviti kvasac i kašičicu šećera,promešati i ostaviti sa strane.
  2. 2
    U veću posudu, za mešenje, prosejati brašno, dodati so, nadošli kvasac, ulje,mlaćenicu, mleko i blago umućena jaja i zamesiti testo. Isipati na radnu površinu i umesiti glatko ali meko testo.Premazati sa malo ulja, vratiti u posudu,pokriti sa najlon folijom i ostaviti da testo naraste, oko pola sata, na toplom mestu. Naraslo testo premesiti još jednom i ponovo ga ostaviti da testo naraste, ali ovog puta da se udvostruči po veličini. Isipati testo na radnu površinu i premesiti testo još jednom.
  3. 3
    Podeliti testo na jedan deo od 400 g drugi deo od 560 g i treći deo je oko 660 g. Deo od 400 g podeliti još jednom na 4 dela i deo od 560 g podeliti na 4 a deo od 660 na 6 dela i staviti sve delove u grupice da znate kom delu pripadaju.
  4. 4 Svečana pogača 2
    Kalup veličine 28 cm podmazati sa kockicom hladnog putera. ( ja nemam veći kalup od 28 cm a drugi put ću napraviti u tepsiju koja je 30cm da vidim da li će se bolje listati ) Prvo rastanjiti na manje krugove testo koje je od 400 g ( 4 x 100 g ) i narendati hladan puter, može i smrznuti, ja sam kidala male komadiće hladnog putera i stavljala po testu i prekriti sledećim krugom, pa opet narendati malo putera pa prekriti sa trećim krugom i na njega narendati malo putera i prekriti sa zadnjim,četvrtim krugom i sve to podviti i oblikovati u kuglu,to vam je za sredinu testa. Ostaviti sa strane (  neka su vam delovi testa pokriveni sa najlonom da se ne suše )
  5. 5 Svečana pogača 
    Sada rastanjiti deo koji ima 6 delova na manje krugove i na svaki krug narendati malo putera i stavljati jedan preko drugog, osim zadnjeg kruga. Rastanjiti testo u krug veličine kalupa, staviti testo u kalup i zaseći prvo na 4 dela, ali ne do kraja, te  nezasečene ivice ćete "puniti" sa sirom i onda svaku četvrtinu na još pola, tako da ukupno imate 8 trouglova. Svaki  trougao raseći malo ( pogledajte sliku ). Obe vrste sira izmešati ili koristite sir po vašem izboru,dodati belanac i sjediniti. Sir staviti svuda okolo po ivici testa,ali ostaviti malo od početka testa da bi mogli da preklopite testo preko sira. ( ja nisam stavila testo u kalup, jer je teflonski i nisam smela da sečem u njemu, već sam sve napravila na radnoj površini, skinula obruč i veoma pažljivo prenela testo na dno kalupa i tek onda vratila obruč nazad...nije mi baš bilo lako ali sam uspela ali sam takođe zadala sebi zadatak da kupim što pre dublju tepsiju u kojoj mogu da sečem a da ne oštetim kalup )
  6. 6
    Svaki ćošak od trougla provući  kroz zarez i preklopiti ivicu testa preko preklopljene ivice sa sirom. Tako uraditi sa svakim trouglom.
  7. 7 Svečana pogača
    Sada rastanjiti zadnja 4 dela i na tri izrendati puter i staviti jedan preko drugog dela a na zadnji ne stavljati puter.
  8. 8 Svečana pogača
    Rastanjiti testo i iseći 8 trouglova ali sada do kraja i zaseći svaki trougao,provući ivicu trougla kroz zasečeni deo trougla  i ređati na testo koje ste već stavili u kalup ali sada uvrnuto testo staviti između dva prethodna uvrnuta trougla..
  9. 9 Svečana pogača 2
    Kad ste završili sa ređanjem trouglova, pogurajte ih malo prema ivici i u sredinu staviti testo, koje ste prvo oblikovali u kuglu.
  10. 10
    Pripremljenu pogaču pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom  da testo malo naraste, oko pola sata ( ja nisam uopšte ostavila da testo raste...nisam imala vremena,morali smo krenuti na put kod dece, drugi put ću je ostaviti da naraste da vidim da li ima neke razlike  )
  11. 11
    Umutiti jaje sa nekoliko kapi vode,premazati pogaču, posuti susamom ili semenkama po izboru i staviti u hladnu rernu. Uključiti rernu na 185*C i peći oko 45 minuta, ako počne puno da vam rumeni,prekriti sa papirom za pečenje.Ja sam je pekla oko 20 minuta i onda sam je pokrila sa papirom i pekla je još 25 minuta.
  12. 12
    Pečenu pogaču ostaviti u kalupu da se malo prohladi, izvaditi pogaču iz kalupa i zaviti u kuhinjsku krpu ili neki stari stolnjak i ostaviti da se ohladi...poslužiti je sa jogurtom,mlekom ili sa mesnim narescima, sirom i turšijom.

                                 Sočne kakao kocke

Kakao kocke natopljene mlijekom u kome su rastopljene lješnjak karamele ,malo arome ruma.....

Sastojci

Priprema


  1. 1
    Pjenasto umutiti jaja sa šećerom ,neka pobijele.Dodati ulje, mlijeko ,brašno prosijano sa praškom za pecivo,griz i kakao.Poželjno je da kakao bude što kvalitetniji.
  2. 2
    Žicom za mućenje sada sve sastojke lagano izmiješati da se dobro sjedine.istresti u pleh koji smo namastili i pobrašnili i peći na 180 stepeni oko 25 minuta.Dimenzije pleha su 30x20 .
  3. 3
    Dok se kolač peče skuhamo preliv od mlijeka ,karamela i šećera.Sve stavimo na laganu vatru i miješamo da se karamele otope.Kada su otopljene pojačamo ringlu i neka mlijeko samo baci jedan ključ i preliv je gotov.Tada mu dodamo i aromu ruma.

  4. 4
    Ohlađen kolač prelijemo sa vrućim prelivom i ostavimo da se ohladi ,prvo na sobnoj temperaturi pa onda u frižidier.Najbolje je da prenoći.
    Ako želimo čokloadnu glazuru otopimo na pari čokoladu i ulje (margarin ) i prelijemo po klaču.Isto tako umjesto glazure može i umućeni šlag .

      propeleri


Sastojci

Priprema


  1. 1
    Umijesiti sve sastojke osim cokolade u prahu.
  2. 2
    Smjesu podijeliti na dva dijela. U jedan dio dodati cokoladu u prahu
  3. 3
    Razvaljati tijesta i kalupom promjera 2 cm vaditi kruzice. Sastavljati 4 kružica (svijetli+tamni+svijetli+tamni) u rolnicu i presjeci na dva dijela
  4. 4
    Redati u pleh i peci oko 15ak minuta na 190 C

       Umočenci


Sastojci

Priprema


  1. 1 Umočenci
    Na radnu površinu ili u zdjelu prosijte brašno, po njemu rasporedite lješnjake i čokoladu. U sredini napravite udubljenje, u njega stavite šećer, vanilin šećer i jaje. Hladan maslac narezan na listiće posložite na brašno te brzo zamijesite glatko tijesto.
    Ako se tijesto lijepi umotajte ga u prozirnu foliju i ostavite da odstoji u hladnjaku oko 30 minuta.
     
  2. 2 Umočenci 
    Od tijesta oblikujte valjak debljine prsta i narežite na 5 cm duge prutiće. Poslažite ih na lim  obložen papirom za pečenje i pecite nekih 15-20 minuta u prethodno ugrijanoj pećnici na 180°C .
  3. 3 Umočenci
    Maslac i čokoladu otopite na laganoj vatri, krajeve prutića umočite u glazuru te pustite na hladnom da se glazura stisne.

     slatka pogača


Sastojci

Priprema


  1. 1
    Tijesto:
    U posudu staviti prosijano brašno i napraviti malo udubljenje, dodati suhi kvasac i šećer te zaliti toplim mlijekom. Dodati i ostale sastojke i zamjesiti glatko tijesto koje se odvaja od zidova posude. Tijesto ostaviti da nadolazi oko 45 min - 1h.
  2. 2
    Nadošlo tijesto premijesiti i podijeliti na 4 jednaka dijela.
  3. 3
    Priprema fila premaza:
    U manju šerpicu staviti izlomljenu čokoladu, 30-ak g maslaca, kašiku pekmeza od šipka i topiti na laganoj vatri uz miješanje.
    U posebnoj zdjeli izmiksati maslac sobne temperature, šećer u prahu i sitno ribanu narandžinu koricu. Kad je čokolada istopljena dodati je u prethodnu smjesu i sve zajedno dobro izmiksati.
    Orahe samljeti na krupnije (ili po želji sitno, kako vam više odgovara).

  4. 4 Praznična slatka pogača
    Podlogu za razvijanje posuti brašnom i razvaljati prvu četvrtinu tijesta kružno na cca d=20-25 cm. Fil podijeliti na tri jednaka dijela i prvom trećinom premazati tijesto i posuti trećinom oraha. Razvaljti i ostalo tijesto i ponoviti postupak premazivanja i posipanja još 2 puta. Četvrta četvrtina tijesta se ne premazuje. Pripremljenu pogaču prebaciti na neku tacnu koju smo posuli brašnom, prekriti prozirnom folijom i ostaviti u zamrzivač oko 45 min.
  5. 5
    Kad je tijesto ohlađeno, ponovo ga prebacimo na radnu površinu na veći pek papir i razvaljamo još malo na veličinu tepsije u kojoj ćemo peći (d=32-35 cm). Na centru tijesta blago utisnemo manjom kružnom zdjelicom kružnicu da znamo do koje linije ćemo rezati tijesto. Sada blago nožem tijesto podijelimo na 16 jednakih dijelova i režemo do ivice male kružnice. Kada smo završili sa rezanjem, uzimamo po 2 dijela odjednm i uvrćemo rukama na suprotne strane, po tri puta svaku. I tako redom svih 16 dijelova. Zajedno sa pek papirom prebaciti u tepsiju za pečenje i ostaviti da nadolazi 1h (ne manje).
  6. 6
    Nadošlu pogaču premazati umućenim žumanjkom sa vodom i posuti sa 30 g krupno sjeckanih oraha.
    Peći na 170 st. oko 25 min, nešto kraće ili duže u zavisnosti od rerne. Pečenu pogaču izvaditi i prekriti suhom, čistom krpom i ostaviti da se malo prohladi.
  7. 7
    Ideja je sa neta, ja sam zapravo vidjela samo sliku na face-u, tako da je ovo neka moja improvizacija. Slika koju sam ja vidjela je povezana sa ovim receptom: http://www.prakticideas.com/easy-baked-nutella-braided-bread/

Нема коментара:

Постави коментар