субота, 12. април 2014.

Mmmm....slatko i neodoljivo....

                                 Radina torta


Sastojci

  • Kore 2x (sastojci za jednu koru):

  •  2 kom bjelanaca+malo soli
  •  75 g šećera
  •  25 g oštrog brašna
  •  15 g gustina
  •  1 najmanja kašičica praška za pecivo
  •  1/2 kašike octa
  •  1/2 kašike ruma ili po želji alkoholnog pića
  •  35 ml ulja
  • Voćni fil (od malina):

  •  350 g malina (svježih ili smrznutih)
  •  4-5 kašika šećera
  •  40 g gustina + malo vode
  •  20 g maslaca
  • Preliv za kore:

  •  100 -150 ml mlijeka
  •  1 kaš. šećera+ 1/2 šipke vanile
  • Fil II:

  •  350 ml šlag 5+ (Dolcela)
  •  100 g tamne čokolade sa komadićima narandže (70-75%)
  •  120 g mliječne čokolade
  •  1 vrhom puna kašika masnijeg kiselog vrhnja ili milerama
  •  2 kašike fila III
  • Fil III:

  •  350 g mascarpone sira (Vindija)
  •  4 kom žumanca
  •  100 g šećera u prahu
  •  naribana korica narandže
  •  150 ml šlag 5+ (Dolcela)
  • Dekoracija:

  •   Po želji maline, čokolada i sl.

Priprema


  1. 1
    Kora (Ispeći dvije kore):
    Pripremiti okrugli kalup za torte d=24cm, premazati dno i obruč masnoćom i zalijepiti papir za pečenje.
    U bjelanca dodati malo soli i miksati, zatim dodati i šećer i mutiti da se dobije čvrst šaum. Praškaste sastojke prosijati i dodati u šaum te lagano ručno promješati špatulom. Dodati ocat, rum i na kraju u laganom mlazu umješati i ulje. Izliti smjesu u pleh i peći na 170-180 st. 15-ak minuta nešto kraće ili duže u zavisnosti od rerne. Kad se kore ohlade izbockati ih čačkalicom na nekoliko mjesta da bolje upiju preliv (Preporuka: ako procjenite da su kore pretanke onda se ne prepoučuje natapanje kora)
  2. 2
    Fil I:
    Maline izgnječiti viljuškom i staviti da se zagrijavaju na srednje jakoj vatri. Pomješati gustin i šećer (količinu šećera prilagoditi svom ukusu) sa malo vode i zakuhati voćni krem. U još toplu smjesu dodati i kockicu maslaca i promješati.
  3. 3
    Fil II:
    Čokolade izlomiti i preliti sa 200 ml šlaga, zatim zagrijavati na laganoj do srednje jakoj vatri i mješati dok se čokolada ne istopi, zatim ostaviti da se smjesa prohladi. Dodati i jednu kašiku kiselog vrhnja i promješati i ostaviti da se potpun ohladi. Posebno umutiti 150 ml šlaga, takođe da ne bude prečvrsto već sasvim malo i pomješati ručno sa ohlađenim ganache-om. Na kraju dodati i 2 kašike fila III.

  4. 4
    Fil III:
    Izmiksati žumanca i uz lagano miksanje dodati i šećer i narandžinu koricu. Smjesu kuhati na pari do 5 minuta da se zgusne. Kad je kuhano ostaviti da se prohladi. Pripremiti maskarpone, dodati mu smjesu od žumanaca i kratko miksati. Posebno umutiti 150 ml šlaga, ne da bude potpuno čvrst nego tek sasvim malo, jer će dovoljno očvrsnuti uz miješanje sa prethodnom smjesom od sira i žumanaca. Dakle, smjese sjediniti uz ručno mješanje.

  5. 5
    Slaganje:
    Na tacnu za torte staviti obruč od kalupa koji smo obložili sa prozirnom folijom i redati:                        Kora  + preliv + fil I + kora + preliv + Fil II + Fil III
    Tortu dobro rashladiti, najbolje ostaviti preko noći u frižideru.
    Za rezanje koristiti dugačak, tanak i oštar nož koji prije rezanja zaronimo u mlaku vodu, otresemo višak vode, pa rez a zatim brisanje noža papirnim ubrusom i sve ispočetka :) 
  6. Jaffa štanglice u oblatni                            


  7. Jaffa štanglice u oblatni

    Sastojci

    Priprema


    1. 1
      Rastopiti margarin na laganoj vatri, doadati mlijeko i secer i mijesati da se istopi secer. Dodati cokoladu za kuvanje, keks i orahe i na kraju dodati i izmiksana jaja. Kratko kuhati na laganoj vatri nekoliko minuta. Ostaviti da se malo prohladi.
    2. 2
      Oblatne skratiti sa krace strane za neka 4 cm.
      Prvu koru filovati sa pola fila, zatim poredati jaffa keks (natopiti keks u mlijeko). Keks redati sa razmakom za sirinu prsta. Posebno premazati drugi list oblatne i staviti preko keksa. Dobro pritiskati oblatnu kako bi se fil rasporedio i izmedju keksa.

      Ostaviti da se stegne, najbolje preko noci.
      Umjesto mljevenih oraha mozete staviti i 100 g kokosa, kako ko voli :)

     Bronhi kocke


Sastojci

Priprema


  1. Detaljne upute jer znam koliko znače!! Čak ni ja ne čitam šture recepte, ako ništa drugo, jer imam osjećaj da su pisani zbrda zdola. Pa krenimo :)
  2. 1
    Prvo kuhamo kremu : od mlijeka izdvojimo 200 ml, ostatak ugrijemo zajedno sa bronhi bombonima, bijelom čokoladom i vanilin šećerom. Miješamo dok se sve ne istopi, zatim zakuhamo kremu sa škrobnim i oštrim brašnom koje smo razmutili u onih 200ml mlijeka. Bit će vam lakše ako prije toga lagano ugrijete to mlijeko u MW (tek toliko da bude mlako). Skuhati gustu kremu, prebaciti u drugu posudu, prekriti površinu kreme prozirnom folijom i lagano rukom pritisnuti ; dobro ohladiti.
  3. 2
    Za biskvit prvo obložiti lim papirom za pečenje. Istući čvrst snijeg od bjelanaca sa malo soli, dodati šećer i tući dok ne postane još čvršći. Zatim dodati dva puta prosijano oštro i škrobno brašno sa praškom za pecivo – izmiješati pjenjačom dok se ne ujednači sa snijegom. Na kraju laganim mlazom uliti ulje te dodati ocat i rum ; kuhačom lagano izmiješati te odmah masu razmazati špatulicom po papiru. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 150*C – paziti da kore ostanu svijetle! Ponoviti postupak sa još jednom bijelom korom. U treću koru dodati kakao prosijan zajedno sa ostalim praškastim sastojcima – dalje sve isto.
  4. 3
    Sa obje bijele kore pažljivo skinuti papir, prvu staviti na pladanj na kojem ćete raditi kolač a drugu na neku dasku. Zatim istopiti čokoladnu glazuru za premaz (u MW ili na pari) – preliti preko obje kore, ostaviti da se ohladi i očvrsne (ja stavim u zamrzivač na kratko).
  5. 4
    Pjenasto izmiksati maslac, posebno izmutiti slatko vrhnje i dobro izraditi mikserom samu kremu. Prvo umiksati razrađeni maslac u nju, potom tučeno slatko vrhnje. Umiksati otopljenu želatinu, podijeliti u 3 jednake zdjelice i u trećinu umiksati istopljenu čokoladu.
  6. 5
    Mazati bijelu kremu na bijeli biskvit s glazurom (zagladite površinu kreme sa špatulicom uronjenom u vrelu vodu), lagano na to pritisnite tamni biskvit i premažite tamnom kremom, potom obje ruke položite ispod bijele kore s čokoladnom glazurom, stavite je na kolač i lagano dlanovima pritisnite. Nema veze ako se malo umrljate čokoladom, neće se to ni primijetiti kasnije :) Premazati ostatkom bijele kreme, zagladiti površinu i staviti kolač u hladnjak preko noći.
  7. 6
    Sutradan rastopiti sve sastojke za čoko glazuru (u MW ili na pari) i preliti preko kolača. Brzo razmazati i primiti pladanj sa obje ruke te ga lagano protresti, tj. par puta lupnuti o stol da se glazura ravnomjerno rasporedi. Kolaču neće biti ništa jer je on prethodno očvrsnuo u hladnjaku. To je jako bitno…

     Klemissimo klemsnite


Sastojci

Priprema


  1. 1
    Za kore pjenasto izmiksati maslac sa šećerom u prahu, vanilijom i octom. Dodati prosijano brašno i mlijeko, izmiksati. Masu staviti u hladnjak na nekoliko sati da očvrsne, dobit ćete gipko tijesto podatno za valjanje.
  2. 2
    Skuhati prvi dio kreme, gusto. Po želji u vruću kremu usuti malo tamnog ruma! Prekriti površinu kreme (ne stijenke posude!) prozirnom folijom, ohladiti.
  3. 3
    Tijesto istresti na pobrašnjenu podlogu i razrezati na 4 jednaka dijela (na gram!), potom pobrašnjenim rukama razvući u obliku malih pravokutnika (ne dodavati brašno u tijesto da nebi bilo tvrdo kasnije) te valjati na silikonskoj podlozi čim tanje, ide brzo, bez brige… Moraju biti veličine onog najvećeg lima za pečenje.
  4. 4
    Uzmite taj isti lim, pažljivo prebacite tijesto sa silikonskom podlogom na okrenutu stranu lima, izbockati tijesto vilicom. Peći u vrućoj pećnici, ugrijanoj na 195*C svega nekoliko minuta, moraju ostati svijetle! To vam je taman dovoljno da izvaljate i drugu koru, i tako dalje. Možete to raditi i na papiru za pečenje, ali pažljivo baratati njima u tom slučaju.
  5. 5
    Za drugi dio kreme izmiksati slatko vrhnje čim čvršće, dodati prašak za kremu od vanilije, miksati još cca 2-3 minute. Zatim prvi dio kreme izmiksati dok ne postane meka i kremasta, sjediniti obje kreme, umiksati instant želatinu.
  6. 6 prije posipavanja šećerom 
    Podijeliti kremu na 3 jednaka dijela (tj. razdijeliti u 3 jednake posude) i pažljivo mazati kore. Ako vam koja popuca, nema frke, posložite ju kao puzzle negdje u sredinu. Nitko neće primijetiti. :-) Gornju koru sam okrenula na drugu stranu, da bude glatko.
  7. 7
    Kolač lagano pritisnite nekim limom za pečenje i stavite u hladnjak pojačan na max. Ostavite barem 12 sati da se krema stegne i kore omekšaju.
  8. 8
    Rezati tankim, vrućim nožem ili skalperom, super se režu 

      Torta s kokosom i čokoladom


Sastojci

Priprema


  1. 1
    Fil sa kokosom:
    Pripremiti šerpu za kuhanje fila, u nju sipati kokos i staviti na šporet. Kratko propržiti kokos oko 1-2 min. samo da blago promjeni boju i pusti miris. Preliti sa oko 3-4 dl mlijeka i kuhati nekih 5-8 minuta sa poklopcem da kokos omekša. Za to vrijeme pripremiti ostale sastojke za fil . Smjesu od kokosa i mlijeka prebaciti u blender i izmiksati (ovaj korak možete i preskočiti, ali ovako dobijem finu kašicu od kokosa). Prebaciti kašu u bokal sa mjerama i dosuti mlijeka tako da ukupno sve bude do 1l. Vratiti na šporet. Žumanca, gustin i šećer pomješati sa malo mlijeka da nema grudvica i kad se tečnost na šporetu zagrijala skuhati gust krem uz stalno mješanje. Kad je krem kuhan površinu krema prekriti sa prozirnom folijom i ostaviti na hlađenje.
  2. 2
    Biskvit:
    Brašno i prašak za pecivo prosijati i pomješati, dodati i kokosovo brašno. Bjelancima dodati mrvicu soli i miksati postepeno dodati i šećer. Umutiti u čvrst snijeg. Praškaste sastojke postepeno dodati u smjesu od bjelanaca mješajući (samo prevrtati kuhačom), zatim dodati i sirće i na kraju lagano sipati ulje uz mješanje. U pripremljen okrugli kalup d=26 cm, kome smo  dno i obod lagano podmazali i stavili papir za pečenje, izliti smjesu i peći na 170 st. 15-ak minuta, nešto duže ili kraće zavisno od rerne. Pečen biskvit ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
  3. 3
    Fil od čokolade:
    Čokolade izlomiti, saviti u šerpu i preliti sa 2 dl vrhnja za šlag. Zagrijavati na srednjoj temperaturi i mješati da se sva čokolada istopi. Dodati i narendanu limunovu koricu i ostaviti da se smjesa potpuno ohadi.
  4. 4
    Nastavak fila od kokosa:
    Izmiksati maslac i dodati u ohlađen fil uz stalno miksanje da se sve fino sjedini i da nema grudvica.
  5. 5
    300 ml vrhnja za šlaga 5+ umutiti da se stegne sasvim malo (kasnijim ručnim miješanjem regulisaćete čvrstoću fila). 4 kašike dodati u fil od kokosa i ručno izmješati, a u ostatak dodati ohlađenu smjesu od čokolade i lagano ručno promješati do željene čvrstoće.
  6. 6
    Potpuno ohlađenu koru prerezati na 2 dijela. Pripremiti i tečnost za natapanje bikvita (sve sastojke pomješati i zagrijati da tečnost bude mlaka). Na tacnu za torte staviti obruč na koji smo stavili prozirnu foliju i ređati: prva polovina kore, malo je izbockati čačkalicom, preliti je sa par kašika mješavine mlijeka, vanilije i likera; fil od čokolade; fil od kokosa. Ponoviti postupak još jednom.

Posluživanje

Tortu dobro rashladiti, najbolje preko noći u frižideru. Po skidanju obruča tortu ukrasiti po želji kokosom, šlagom ili čokoladnom glazurom.

   Krem torta


Sastojci

Priprema


  1. 1
    Krem:
    Prosijati gustin, umutiti žumanca i šećer, pomiješati sa gustinom i dodati oko 1 dl hladnog mlijeka, sjediniti da nema grudvica. Ostatak mlijeka staviti na šporet da se zagrije. Kad je mlijeko zakuhalo, skuhati gustu kremu uz stalno miješanje. Skinuti sa šporeta i površinu kreme prekriti prozirnom folijom. Ostaviti na hlađenje.
  2. 2
    Kora: Umutiti bjelanca sa malo soli, postepeno dodavati šećer, šaum treba da bude čvrst i sjajan. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo. Lješnjake peći oko 10-ak minuta pa oljuštiti pomoću krpe i samljeti što finije (moji domaći lješnjaci imaju intenzivan i ukus i miris, pa je ova količina sasvim dovoljna,  dok kad radim sa kupovnim to nije slučaj, tako da možete dio brašna zamjeniti sa dodatnom količinom lješnjaka po želji). Šaumu dodati praškaste komponente i ručno mješati (samo lagano prevrtati smjesu). Na kraju lagano dodati i ulje uz mješanje. Smjesu peći u okruglom kalupu d=24-26 cm (lagano podmazati i obložiti pek papirom dno i obruč) na 160 st oko 15-ak minuta, zavisno od rerne. Pečenu koru ostaviti da se ohladi. Potpuno ohlađenu koru po visini prerezati na 2 dijela.
  3. 3
    Nastavak krema: U mlak krem dodati nasjeckan maslac i dobro izmiksati. Podjeliti krem na 2 dijela. U prvi dio dodati istopljenu bijelu čokoladu i bijeli eurokrem, a u drugi dio dodati istopljenu noisette čokoladu i tamni eurokrem (čokoladu i eurokrem otopiti zajedno na pari, to ide brzo :)) Želatinu preliti sa 4 kašike  hladne vode ostaviti 5-10 min da nabubri, otopiti na laganoj temperaturi, uz stalno mješanje dodati 2 kašike svijetlog krema i dobro promješati, pa polovinu želatine dodati u svjetli krem i dobro promješati, a drugu polovinu u tamni krem i takođe dobro promješati, ja to radim ručno, bez miksera.
    Posebno čvrsto umutiti 3 dl slatkog vrhnja (koristim biljno, ako radite sa mliječnim dodati i šlag-fiks). U svaku kremu ručno umješati po 3 pune kašike šlaga, ostatak ostaviti za ukrašavanje.
    U taj ostatak šlaga dodajte po 2 kašike svake kreme i dobili ste savršenu kremu za ukrašavanje.
  4. 4
    Obruč za torte obložiti sa prozirnom folijom, staviti na tanjir za posluživanje i ređati: prva polovina kore, natopiti je sa toplim mlijekom, vanilijom i likerom, zatim tamni fil, druga polovina kore, preliv, svijetla krema, ukrašavanje po želji

     Torta s lješnjacima i karamelom


Sastojci

Priprema


  1. 1
    Karamel krema:
    Zagrijati 1.5 dl mlijeka i preliti preko karamel-lješnjak bombona koje smo stavili u šerpu i to zagrijavati na laganoj vatri da se karamele otope. Od preostale količine mlijeka odvojiti 1dl mlijeka a ostalo dodati otopljenim karamelama i zagrijavati (pojačati temperaturu). U posebnu posudu stavimo žumanca, gustin, šećer i izmješamo sa 1dl hladnog mlijeka, fino da nema grudvica.
    Kad se mlijeko sa karamelama zagrijalo u to dodati prethodnu smjesu i zakuhati kremu (krema će biti baš čvrsta pa je potrebno malo energičnije promješati da nema grudvica). Smaknuti sa šporeta i prekriti površinu kreme sa prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.
  2. 2
    Biskviti:
    Dok se krema hladi pravimo koru: u bjelanca dodati mrvicu soli i miksati, postepeno dodavati šećer i umutiti sjajan snijeg, isključiti mikser. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo, te lagano dodati šaumu od bjelanaca, mješati ručno, na kraju dodati i pečene mljevene lješnjake (ja sam 150gr fino samljela, a 20gr krupnije isjeckala) i sve lagano sjediniti. Na kraju u laganom mlazu dodati ulje uz ručno mješanje.Smjesu podjeliti na 2 dijela i peći dvije odvojene kore. Izliti smjesu u okrugli kalup za torte d=22-26 cm, kome smo dno lagano premazali maslacem i stavili papir za pečenje (ja i na obruč kalupa stavim pek papir). Peći biskvite na 180 st. oko 20-ak minuta ili zavisno od rerne nešto duže ili kraće.
    Pečene kore izvaditi i ostaviti da se ohlade.
  3. 3
    Nastavak krema:
    U mlak (ne sasvim ohlađen!) krem dodati maslac i dobro izmiksati. Umutiti slatko vrhnje u šlag (ja sam koristila biljno šlag5+ , treba voditi računa da ne pretjerate sa miksanjem da ne dobijete maslac!) i dodati u kremu i sve fino sjediniti mješanjem.
  4. 4
    Slaganje:
    Kada biskvite pečem u kalupu d=26 cm (visina gotove torte je oko 5.5 cm) kore ne sječem, a kada pečem u kalupu d=22 cm (visina torte je 7 cm) onda svaki biskvit presječem po visini na 2 dijela. Biskviti nisu visoki ali kako ja volim tanje korice, ja ih bez problema prerežem, međutim ako niste spretni sa rezanjem ne morate ih ni sjeći. Staviti prvi dio u obruč kalupa, koji obložimo pek papirom, biskvit  preliti sa malo mlijeka i ruma (ako vam se kore učini dovoljno mekan i sočan možete izostaviti ovaj korak, samo je bitno da ne pretjerate sa prelivom, dovoljno je tek par kašika), zatim premazati karamel-lješnjak kremom, ponovljati postupak, završiti sa kremom.
  5. 5
    Ganache:
    Čokolade izlomiti i preliti sa vrhnjem; staviti na srednju vatru i mješati dok se čokolade ne istope. Preliti preko posljednjeg sloja fila i ostaviti na hlađenje najbolje preko noći.

Posluživanje

- Karamel-lješnjak bombone koje sam koristila su mekane Pionirove, što je najbitnije jeftine su :) S njima je krema posebno lijepa! Savršena zamjena je dulce de leche i malo lješnjak paste ako ih imate :)
-Ako koristite mliječno vrhnje za šlag, onda dodajte i jedan šlag-fiks.
*Napomena: Količinu lješnjaka u kori možete smanjiti i zamijeniti dijelom brašna. Ovo pišem jer su domaći lješnjaci okusom mnooogo intenzivniji od kupovnih, tako da je onda bolje raditi sa manjom količinom domaćih lješnjaka.
Savjet za rezanje:
Koristite što tanji dugačak i oštar nož koji prije reza zaronite u mlaku čistu vodu, zatim rez pa brisanje noža papirnim ubrusom  

   Ledeni brijeg


Sastojci

  •  300 gr Plazma keksa (mogu i piškote)
  •  400 ml punomasnog mlijeka
  •  300 ml slatkog vrhnja
  •  1 kom burbon vanilin šećera
  •  2 kom (80gr) Pudinga sa okusom banane (ja koristim dr Oetker)
  •  4 kašike gustina
  •  3 kom žumanca
  •  7 kašika šećera
  •  200 gr maslaca/margarina
  •  1 banana (srednje veličine i ne prezrela!)
  •  oko 2dl mlijeka za natapanje keksa + 1 kašika arome vanilije i 1 kesica vanilije
  •  200 ml šlaga za ukrašavanje

Priprema


  1. 1
    KREMA:
    Pomješati mlijeko i slatko vrhnje, odvojiti 1 dl, a ostalo staviti na šporet i zagrijavati i dodati burbon vanilin šećer. Prosijati puding i gustin, dodati 3 žumanca i 7 kašika šećera, u to dodati 1 dl mješavine mlijeka i vrhnja, umješati da nema grudvica i skuhati u zagrijanom mlijeku i vrhnju gustu kremu. Prekriti površinu kreme prozirnom folijom i ostaviti da se hladi. Kad je krema ohlađena, umutiti maslac sa bananom koju sitno isjeckate i preliti sa malo limunovog soka da ne tamni. U tako umućen maslac dodavati ohlađenu kremu i mutiti najvećom brzinom i malo duže da se sve fino sjedini.
  2. 2
    Plazmu ili piškote natapati u mlakom mlijeku sa vanilijom i redati prvo 4x4 keksa pa krema, onda 3x4 + krema, 2x4 keksa + krema i 1x4 + krema i sve fino obraditi kremom.
  3. 3
    Ukrasiti po želji sa 200 ml umućenog šlaga ili šlag kremom.

   Voćni-nesquik cake


Sastojci

  •  Podloga:
  •  250 gr mljevenog plazma ili petit keksa
  •  1.5 dl mlijeka
  •  2 kašike nesquika
  •  60 gr maslaca
  •  Fil od kupina:
  •  6.0 dl voćnog pirea (kod mene su kupine, ja sam 800 gr svježih kupina izmiksala, a zatim procjedila kroz gazu i dobila ovu količinu)
  •  6 kašika šećera (može manje, a i više kako ko voli)
  •  60 gr gustina
  •  60 gr maslaca
  •  Nesquik-nougat krema:
  •  7.5 dl punomasnog mlijeka
  •  2 kašike nesquika
  •  3 pudinga nougat premium
  •  4 kašike šećera
  •  150 gr nesquik ili kinder čokolade sa mliječnim punjenjem
  •  125 gr maslaca
  •  100 ml umućenog slatkog vrhnja
  •  Za ukrašavanje:
  •  200 ml umućenog slatkog vrhnja
  •  1 kašika nesquika

Priprema


  1. 1
    -Nesquik-nougat krema: (ovo mi je jedna od najukusnijih krema, probala sam Bojaninu iz Nesquik pite i oduševila se, ovo je malo drugačija verzija, malo mekša i super se slaže sa želeom od kupina..)
    Od 7.5. dl mlijeka odvojimo 1 dl, prosijemo puding, dodamo šećer i to razmutimo u tom 1dl fino da nema grudvica. U ostatak mlijeka staviti 2 kašike nesquika i staviti na šporet da se grije. U vrelo dodavati razmućen puding i skuhati finu gustu kremu, skloniti sa vatre i odmah dodati 150 gr čokolade i miješati dok se ne istopi. Prekriti površinu kreme prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.
  2. 2
    Podloga od keksa:
    Mljeveni keks preliti sa 1.5-2.0 dl mljeka (zavisi od keksa-koliko upija) u koje smo dodali i razmutili nesquik i rukama umjesiti. Izmiksati maslac i dodavati prethodnu smjesu i sve fino sjediniti. Obruč za tortu prečnika 26 cm obložiti prozirnom folijom , staviti na pladanj za torte i preručiti izmiksani keks i formirati glatku i ravnomjernu podlogu. Ostaviti u frižideru dok pravite žele od voća.
  3. 3
    Voćna krema:
    Voćni pire staviti u šerpu, odvojiti malo i u tome izmješati prosijani gustin i šećer i to skuhati uz stalno mješanje u ostatku zagrijane tečnosti na vatri. Kad je žele kuhan, skloniti sa šporeta i dodati maslac, mješati dok se ne istopi.
    Toplu voćnu kremu premazati preko podloge od keksa i ostaviti u frižider.
  4. 4
    Nesquik-nougat krema- nastavak:
    Kad je krema ohlađena, posebno pjenasto umutiti maslac  i dodavati kašiku po kašiku kreme i miksati malo duže da se sve fino sjedini.
    Posebno umutiti 300 ml vrhnja za šlag u to dodati 1-2 kašike nesquika, te 1/3 (100ml) lagano kašikom umješati u gornju kremu. Ovaj fil premazati preko voćnog, a sa ostatkom umućenog slatkog vrhnja ukrasiti torticu po želji...ja sam odozgo naribala čokoladu i poredala kupine....a vi kako god želite :)

Jafoliño

           

Sastojci


  1. 1
    -I DIO:
    Mljevenu plazmu natopiti  sokom od breskve i umjesiti. Posebno umutiti margarin i tome dodati natopljenu plazmu. Takodje dodati i sitno isjeckane krem bananice. Ostaviti smjesu malo na hladnom da se stegne kako bi lakse formirali koru. Posuti podlogu sa malo keksa i rastanjiti smjesu na oko 1 cm debljine, otprilike dimenzija 33/23 cm, a ako cete praviti kao tortu onda moze i manjih dimenzija mada je i ovako dovoljno.
    -FIL:
    Pomjesati pudinge i secer i dodati im 1.5 dl hladnog mlijeka; ostatak mlijeka zagrijati i skuvati krem. Ostaviti da se ohladi. Posebno umutiti margarin i dodati mu ohladjen fil i dobro izmiksati. Podijeliti fil na 2 dijela; u prvi dio dodati isjeckanu bananu, a u drugi istopljenu cokoladu (neka bude malo vise tamnog fila).

    Na rastanjenu koru (od plazme) staviti prvo svijetli fil, zatim poredati jafa keks (malo ga natopiti u soku, ne previse), preko staviti 2/3 tamnog fila, preko ide natopljeni petit keks a preko njega 1/3 tamnog fila.
    Ukrasiti kolac po zelji.
    Ja sam na ovoj slici ovaj kolac radila kao rodjendansku toru i ispala je super:)
    Obavezno ostaviti kolac da prenoci, i obavezno ga drzati u frizideru!

Ruske kape

  1. Ruske kape

Sastojci

    •  KORA:
    •  4 kom jaja
    •  8 kasika secera
    •  7 kasika ulja
    •  20 kasika brasna
    •  20 kasika mlijeka
    •  2/3 paketica praska za pecivo
    •  2 kasike kakaa
    •  FIL:
    •  2 pudinga od vanilije (80 g)
    •  4 kasika gustina (fino prosijanog)
    •  4 (do 6 kaš., zavisi koju cokoladu koristite tj. koliko je slatka) secera
    •  8 dl mlijeka
    •  150 g bijele cokolade
    •  250 g maslaca
    •  GLAZURA:
    •  100 g tamne cokolade za kuvanje
    •  100 g bijele cokolade
    •   malo ulja
    •  Jos potrebno: 100-150 g kokosa

Priprema

    1. KORA:
      Mutiti zumanca i secer par minuta.
      Dodati pomijesano brasno, prasak za pecivo i kakao, a zatim i mlijeko i ulje. Lagano izmiksati. Posebno umutiti bijelanca i pazljivo ih dodati prethodnoj smijesi lagano mijesajuci (ne miksati!). Peci smijesu.
      Pleh: okrugli 35cm.
      FIL:
      Prosijati gustin i dodati pudinge i secer i to umutiti sa oko 1 dl (mozda i malo vise) hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka(7dl) zagrijati na sporetu i dodati prethodnu smjesu. Uz stalno mijesanje skuhati fil i skinuti sa sporeta te ostaviti da se ohladi(prekriti površinu fila sa prozirnom folijom).
      Posebno umutiti maslac i dodati mu ohladjen fil, a svemu dodati i istopljenu bijelu cokoladu.

      Kada se kora potpuno ohladi za kruzenje kore ja koristim okruglu casicu d=4.2cm, i svaku prerezem horizontalno na 2 dijela (nekad i na 3 dijela ako je deblja kora).
      Fil ostavim malo u frizider da se stegne (da se lakse filuje).
      Svaku kapicu filovati i uvaljati u kokos sa strana. Gornja povrsina se ne filuje, na nju se stavlja glazura od cokolade po zelji. Ja sam radila sa crnom i bijelom cokoladom (obe cokolade u isto vrijeme topiti sa malo ulja na laganoj vatri); crnom cokoladom premazati kasicicom povrsinu kape, a bijelu staviti u neku kesicu i prorezati na vrhu malu rupicu te praviti krugove po tamnoj cokoladi koja se ne smije stegnuti ; saru praviti cackalicom povlaceci u jednom, pa u drugom smijeru, od centra ka vani 4 puta i obrnuto između ovih šara isto 4 puta :)

Rafaelo kuglice

  1. Rafaelo kuglice

Sastojci

    •  2 dl vode
    •  300g secera
    •  250 g margarina
    •  400g obranog mlijeka u prahu 
    •  200 g sitnijeg kokosa
    •  Jos potrebno:
    •  cca 100 g oljustenog i pecenog badema ili ljesnika
    •  cca 100 g kokosa za valjanje kuglica

Priprema

    1. 1
      Vodu i secer uspinovati na vatri nekoliko minuta, da se sav secer istopi. Dodati isjeckan margarin, kada se margarin istopi, na laganoj vatri postepeno dodavati mlijeko u prahu, stalno mjesajuci da se ne stvore grudvice, a zatim dodati i 200 g kokosa.
      Smjesu ohladiti otprilike 2 h, za to vrijeme pripremite bademe (ja ih blansiram, tako se lakse gule, a zatim kratko proprzim i svaki badem prepolovim).
      Oblikovati kuglice, u sredinu stavljati polovinu badema i uvaljati u kokos.

Nepecena cokoladna moka torta

  1. SRECAN NAM 8.MART DAN ZENA

Sastojci

    •   Za oblogu torte, dno i stranice
    •  200 gr cokoladni keks, kakao cookies sa komadicima cokolade
    •  100 gr sveze pecenih lesnika
    •  120 gr maslaca
    •   Za ganas
    •  150 gr tamne cokolade za kuvanje do 40% kakao
    •  75 ml tecne pavlake za slag
    •   Za moka krem
    •  200 gr tamne cokolade
    •  60 gr maslaca
    •  2 kom zumanca
    •  170 ml jake crne kafe ili espreso kafe
    •  250 ml slatke pavlake za slag cvrsto umucene
    •  10 gr zelatina, 1 kesica ili 5 listica
    •  50 ml tecne pavlake za slag

Priprema

    1. 1 za recept 
      U blenderu sameljite jedno po jedno, recimo prvo keks pa zatim, sveze pecene lesnike/ zbog lepse i jace arome/. Na slici mozete videti velicinu samlevenih sastojaka.
    2. 2 za recept 
      Izmesajte lesnike i keks pa dodajte jako meki maslac ili mozete maslac blago zagrejati /ne sme da bude topao/, i sve dobro izmesite rukom.
    3. 3 za recept
      U kalup za tortu velicine 24 cm /ako je 26 sm torta ce biti niza/ samo na dno stavite predhodno izrezan  krug od hartije za pecenje velicine dna kalupa.
      Masu za oblogu podelite na 2 dela i pocnite da oblazete kalup.

    4. 4 za recept 
      Prvom polovinom smese oblozite dno kalupa. Smesa je rastresita i bezi ali se nemojte uplasiti samo je pospite ravnomerno a onda ili rukom ili preko samolepive folije rukom snazno utapkajte smesu.
      Drugom polovinom smese pocnite da oblazete ivice kalupa , tako da do visine gornje ivice kalupa nedostaje otprilike 1 prst 1-1.5 cm. Da bi se smesa lepila za kalup , kalup blago nagnite ka sebi, i kako lepite smesu tako ga okrecite. Smesa ce se malo kruniti ali cete je uvek moci vratiti na mesto.
      Kad ste kalup oblozili, stavite ga u frizider i tu ce puter odraditi svoj deo posla, obloga ce postati cvrsta i stabilna.
      Da vas utesim, kad sam ga prvi put pravila sa 80 gr putera, bilo je nemoguce to izvesti, pa sam svu masu izrucila iz kalupa , dodala puter i resila problem.
    5. 5  
      Dok se obloga hladi, vi napravite jedan fini ganas.
      Zagrejte pavlaku za slag bez secera do vrenja, nemojte da vam provri, sklonite sa vatre i ubacite cokoladu.Zicom za mucenje okrecite cokoladu da se otopi a onda 1-2 minuta snaznije mesajte da se smesa ujednaci i dobije lep sjaj. Izvadite kalup iz frizidera i prelijte ganas preko dna torte, ostavite je 10-tak minuta da se prirodno prohladi a zatim je vratite u frizider.
    6. 6  
      Za moka krem prvo skuvajte jednu soljicu jake crne kafe, da procedjeno od taloga bude oko 170 ml, i ostavite da se ohladi.
      Zelatin, 1 kesicu rastvorite sa 4-5 kasika vode i ostavite da nabubri ili 5 listica potopite u hladnu vodu da omeknu.
      Spremite 2 zumanca i krenite da pravite krem.

      Prvo u neki sud sa duplim dnom stavite puter i cokoladu da se na laganoj vatri otapaju i stalno mesajte da cokolada slucajno ne zagori. U vrucu cokoladu dodajte 2 zumanca i energicno mesajte 1-2 min. Ako ne jedete jaja, moze i bez zumanaca.
      Otopite zelatin, ali pazite da ne prokljuca jer je tada neupotrebljiv i moracete da pravite nov.
      U posudu sada dodajte ohladjenu kafu , otopljeni zelatin i 50 ml tecne pavlake. Sve dobro sastavite , zicom ili mikserom sa najslabijem okretanjem zica, da se smesa dobro izjednaci i mus postane gladak.
      Sve stavite u frizider i povremeno mesajte da se masa ne stegne , treba samo da se prohladi pre nego sto dodate umucenu pavlaku.
      Ako vam pavlaka za slag nije zasladjena dok mutite dodajte 3 kasike secera u prahu.
      Ja licno za sve kolace sama meljem kristal secer u elekt.mlinu za kafu, jer ovom kupovnom prah seceru dodaju do 5% skroba da se ne bi zgrudvao, i to pise na deklaraciji, a to sam zapazila tako sto mi je umuceni slag imao ukus na brasno.
      Kad se moka krem prohladio, malo po malo dodajte umuceni slag i lagano kruznim pokretima mesajte dok mus ne postane jednolicne boje i teksture.
      Sada izvadite tortu iz frizidera i prelite mus preko ganasa, i vratite je u frizider. Ako vam se zuri, mozete tortu staviti i u zamrzivac dok zelatin ne ucvrsti mus.
    7. 7 za recept 
      Posle 1-2 sata izvadite tortu iz frizidera i krenite da obarate ivicu. Ja to radim tako sto sednem, stavim tortu ispred sebe i polako nozicem obaram ivicu na cvrsto stegnuti mus. Koliko ce te ostaviti siroku borduru zavisi od vas i od toga koliko imate obloge za spustanje na tortu. Ako vam padne neko parce lesnika ili keksa na mus, lako ce te ga podici a da na musu ne ostanu tragovi.
    8. 8 
      Kad ste oborili ivicu obloge na tortu, uzmite neki tanak noz i sa njim prodjte pazljivo oko cele torte, tako da vam noz bude priljubljen sto vise uz kalup.
      Sada mozete otvoriti obruc i prebaciti tortu sa dnom od kalupa ili bez njega , ali sa sve onom hartijom za pecenje koju smo stavili na dno kalupa. Mislim da moze i ta hartija da se skine ali ja zaista to nisam nikad probala.
    9. 9 za recept
      Tortu sam ovom prilikom dekorisala jednom belom ruzom, napravljenom po ovom receptu a uradjena je ovom tehnikom. Ruzu sam radila od bele Milka cokolade i otislo mi je dosta prah secera, izmedju 40-50 grama.
      Liske su radjene od Menaz cokolade, bez ikakvih dodataka. Uberete liske od ruze, u mom slucaju stradale su ove rodjendanske ruze, operete, dobro osusite od vlage i bogato ih premazete toplom , ne vrucom, cokoladom sa nalicja, jer je list sa te strane reljefniji. Prvo se cokolada hladi prirodno,otprilike pola sata, a zatim ih stavite u frizider.
      Pre nego sto ce te uzeti cokoladni otisak sa lista iznesite ih iz frizidera par minuta ranije. Hladnim rukama uhvatite lisku na siroj stani i povlacite sam list od ruze, da ga razdvojite od cokolade. Uvek napravite vise liski nego sto vam treba jer neka uvek pukne.

Нема коментара:

Постави коментар