Radina torta
Sastojci
Kore 2x (sastojci za jednu koru):
- 2 kom bjelanaca+malo soli
- 75 g šećera
- 25 g oštrog brašna
- 15 g gustina
- 1 najmanja kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašike octa
- 1/2 kašike ruma ili po želji alkoholnog pića
- 35 ml ulja
Voćni fil (od malina):
- 350 g malina (svježih ili smrznutih)
- 4-5 kašika šećera
- 40 g gustina + malo vode
- 20 g maslaca
Preliv za kore:
- 100 -150 ml mlijeka
- 1 kaš. šećera+ 1/2 šipke vanile
Fil II:
- 350 ml šlag 5+ (Dolcela)
- 100 g tamne čokolade sa komadićima narandže (70-75%)
- 120 g mliječne čokolade
- 1 vrhom puna kašika masnijeg kiselog vrhnja ili milerama
- 2 kašike fila III
Fil III:
- 350 g mascarpone sira (Vindija)
- 4 kom žumanca
- 100 g šećera u prahu
- naribana korica narandže
- 150 ml šlag 5+ (Dolcela)
Dekoracija:
- Po želji maline, čokolada i sl.
Priprema
-
1
Kora (Ispeći dvije kore):
Pripremiti okrugli kalup za torte d=24cm, premazati dno i obruč masnoćom i zalijepiti papir za pečenje.
U bjelanca dodati malo soli i miksati, zatim dodati i šećer i mutiti da se dobije čvrst šaum. Praškaste sastojke prosijati i dodati u šaum te lagano ručno promješati špatulom. Dodati ocat, rum i na kraju u laganom mlazu umješati i ulje. Izliti smjesu u pleh i peći na 170-180 st. 15-ak minuta nešto kraće ili duže u zavisnosti od rerne. Kad se kore ohlade izbockati ih čačkalicom na nekoliko mjesta da bolje upiju preliv (Preporuka: ako procjenite da su kore pretanke onda se ne prepoučuje natapanje kora)
-
2
Fil I:
Maline izgnječiti viljuškom i staviti da se zagrijavaju na srednje jakoj vatri. Pomješati gustin i šećer (količinu šećera prilagoditi svom ukusu) sa malo vode i zakuhati voćni krem. U još toplu smjesu dodati i kockicu maslaca i promješati.
-
3
Fil II:
Čokolade izlomiti i preliti sa 200 ml šlaga, zatim zagrijavati na laganoj do srednje jakoj vatri i mješati dok se čokolada ne istopi, zatim ostaviti da se smjesa prohladi. Dodati i jednu kašiku kiselog vrhnja i promješati i ostaviti da se potpun ohladi. Posebno umutiti 150 ml šlaga, takođe da ne bude prečvrsto već sasvim malo i pomješati ručno sa ohlađenim ganache-om. Na kraju dodati i 2 kašike fila III.
-
4
Fil III:
Izmiksati žumanca i uz lagano miksanje dodati i šećer i narandžinu koricu. Smjesu kuhati na pari do 5 minuta da se zgusne. Kad je kuhano ostaviti da se prohladi. Pripremiti maskarpone, dodati mu smjesu od žumanaca i kratko miksati. Posebno umutiti 150 ml šlaga, ne da bude potpuno čvrst nego tek sasvim malo, jer će dovoljno očvrsnuti uz miješanje sa prethodnom smjesom od sira i žumanaca. Dakle, smjese sjediniti uz ručno mješanje.
-
5
Slaganje:
Na tacnu za torte staviti obruč od kalupa koji smo obložili sa prozirnom folijom i redati: Kora + preliv + fil I + kora + preliv + Fil II + Fil III
Tortu dobro rashladiti, najbolje ostaviti preko noći u frižideru.
Za rezanje koristiti dugačak, tanak i oštar nož koji prije rezanja zaronimo u mlaku vodu, otresemo višak vode, pa rez a zatim brisanje noža papirnim ubrusom i sve ispočetka :) Jaffa štanglice u oblatni
Sastojci
- 2 kore oblatne
- 7 kasika mlijeka
- 200 g secera (moze i u prahu)
- 250g margarina/maslaca
- 150 g oraha
- 200 g mljevenog petit keksa
- 3 kom jaja
- 100g cokolade za kuvanje
- 2 kutije jaffa keksa
Priprema
-
1
Rastopiti margarin na laganoj vatri, doadati mlijeko i secer i mijesati da se istopi secer. Dodati cokoladu za kuvanje, keks i orahe i na kraju dodati i izmiksana jaja. Kratko kuhati na laganoj vatri nekoliko minuta. Ostaviti da se malo prohladi.
-
2
Oblatne skratiti sa krace strane za neka 4 cm.
Prvu koru filovati sa pola fila, zatim poredati jaffa keks (natopiti keks u mlijeko). Keks redati sa razmakom za sirinu prsta. Posebno premazati drugi list oblatne i staviti preko keksa. Dobro pritiskati oblatnu kako bi se fil rasporedio i izmedju keksa.
Ostaviti da se stegne, najbolje preko noci.
Umjesto mljevenih oraha mozete staviti i 100 g kokosa, kako ko voli :)
Bronhi kocke
Sastojci
kore (x 3)
- 4 kom XXL friških bjelanaca + prstohvat soli
- 100 g šećera
- 45 g oštrog brašna
- 30 g škrobnog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica octa
- 1 žlica ruma
- 80 ml ulja
- za treću, kakao koru oduzeti 10g škrobnog brašna i dodati 30g ektra tamnog gorkog kakaa i 2 žlice ruma
bronhi krema
- 1 l mlijeka
- 100 g bijele čokolade
- 200 g Bronhi bombona
- 2 kom vanilin šećera
- 100 g oštrog brašna
- 100 g škrobnog brašna
- 150 g omekšalog maslaca
- 300 ml slatkog vrhnja
- 4 listića želatine
- za trećinu kreme 70 g čokolade za kuhanje
čoko glazura za premaz bijelih kora
- 170 g čokolade za kuhanje
- 70 g maslaca
- 3 žlice suncokretova ulja
završna čoko glazura
- 230 g čokolade za kuhanje
- 9 žlica suncokretova ulja
- 2 žlice tečnog meda (agacija)
Priprema
-
Detaljne upute jer znam koliko znače!! Čak ni ja ne čitam šture recepte, ako ništa drugo, jer imam osjećaj da su pisani zbrda zdola. Pa krenimo :)
-
1
Prvo kuhamo kremu : od mlijeka izdvojimo 200 ml, ostatak ugrijemo zajedno sa bronhi bombonima, bijelom čokoladom i vanilin šećerom. Miješamo dok se sve ne istopi, zatim zakuhamo kremu sa škrobnim i oštrim brašnom koje smo razmutili u onih 200ml mlijeka. Bit će vam lakše ako prije toga lagano ugrijete to mlijeko u MW (tek toliko da bude mlako). Skuhati gustu kremu, prebaciti u drugu posudu, prekriti površinu kreme prozirnom folijom i lagano rukom pritisnuti ; dobro ohladiti.
-
2
Za biskvit prvo obložiti lim papirom za pečenje. Istući čvrst snijeg od bjelanaca sa malo soli, dodati šećer i tući dok ne postane još čvršći. Zatim dodati dva puta prosijano oštro i škrobno brašno sa praškom za pecivo – izmiješati pjenjačom dok se ne ujednači sa snijegom. Na kraju laganim mlazom uliti ulje te dodati ocat i rum ; kuhačom lagano izmiješati te odmah masu razmazati špatulicom po papiru. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 150*C – paziti da kore ostanu svijetle! Ponoviti postupak sa još jednom bijelom korom. U treću koru dodati kakao prosijan zajedno sa ostalim praškastim sastojcima – dalje sve isto.
-
3
Sa obje bijele kore pažljivo skinuti papir, prvu staviti na pladanj na kojem ćete raditi kolač a drugu na neku dasku. Zatim istopiti čokoladnu glazuru za premaz (u MW ili na pari) – preliti preko obje kore, ostaviti da se ohladi i očvrsne (ja stavim u zamrzivač na kratko).
-
4
Pjenasto izmiksati maslac, posebno izmutiti slatko vrhnje i dobro izraditi mikserom samu kremu. Prvo umiksati razrađeni maslac u nju, potom tučeno slatko vrhnje. Umiksati otopljenu želatinu, podijeliti u 3 jednake zdjelice i u trećinu umiksati istopljenu čokoladu.
-
5
Mazati bijelu kremu na bijeli biskvit s glazurom (zagladite površinu kreme sa špatulicom uronjenom u vrelu vodu), lagano na to pritisnite tamni biskvit i premažite tamnom kremom, potom obje ruke položite ispod bijele kore s čokoladnom glazurom, stavite je na kolač i lagano dlanovima pritisnite. Nema veze ako se malo umrljate čokoladom, neće se to ni primijetiti kasnije :) Premazati ostatkom bijele kreme, zagladiti površinu i staviti kolač u hladnjak preko noći.
-
6
Sutradan rastopiti sve sastojke za čoko glazuru (u MW ili na pari) i preliti preko kolača. Brzo razmazati i primiti pladanj sa obje ruke te ga lagano protresti, tj. par puta lupnuti o stol da se glazura ravnomjerno rasporedi. Kolaču neće biti ništa jer je on prethodno očvrsnuo u hladnjaku. To je jako bitno…
Klemissimo klemsnite
Sastojci
kore
- 250 g maslaca
- 250 g brašna
- 1 dcl mlijeka
- 50 g šećera u prahu
- 1 žličica arome vanilije
- par kapi bijelog octa
prvi dio kreme
- 2 l punomasnog mlijeka
- 12 žumanaca
- 200 g škrobnog brašna
- 350 g šećera
- 3 kom bourbon vanilin šećera
- po želji, rum
drugi dio kreme
- 8 dcl slatkog vrhnja
- 2 kom Dolcela Šlag kreme vanilin ILI Dr.Oetker Paradies creme vanille geschmack
- 3 kom Instant želatine Fix
Priprema
-
1
Za kore pjenasto izmiksati maslac sa šećerom u prahu, vanilijom i octom. Dodati prosijano brašno i mlijeko, izmiksati. Masu staviti u hladnjak na nekoliko sati da očvrsne, dobit ćete gipko tijesto podatno za valjanje.
-
2
Skuhati prvi dio kreme, gusto. Po želji u vruću kremu usuti malo tamnog ruma! Prekriti površinu kreme (ne stijenke posude!) prozirnom folijom, ohladiti.
-
3
Tijesto istresti na pobrašnjenu podlogu i razrezati na 4 jednaka dijela (na gram!), potom pobrašnjenim rukama razvući u obliku malih pravokutnika (ne dodavati brašno u tijesto da nebi bilo tvrdo kasnije) te valjati na silikonskoj podlozi čim tanje, ide brzo, bez brige… Moraju biti veličine onog najvećeg lima za pečenje.
-
4
Uzmite taj isti lim, pažljivo prebacite tijesto sa silikonskom podlogom na okrenutu stranu lima, izbockati tijesto vilicom. Peći u vrućoj pećnici, ugrijanoj na 195*C svega nekoliko minuta, moraju ostati svijetle! To vam je taman dovoljno da izvaljate i drugu koru, i tako dalje. Možete to raditi i na papiru za pečenje, ali pažljivo baratati njima u tom slučaju.
-
5
Za drugi dio kreme izmiksati slatko vrhnje čim čvršće, dodati prašak za kremu od vanilije, miksati još cca 2-3 minute. Zatim prvi dio kreme izmiksati dok ne postane meka i kremasta, sjediniti obje kreme, umiksati instant želatinu.
-
6
Podijeliti kremu na 3 jednaka dijela (tj. razdijeliti u 3 jednake posude) i pažljivo mazati kore. Ako vam koja popuca, nema frke, posložite ju kao puzzle negdje u sredinu. Nitko neće primijetiti. :-) Gornju koru sam okrenula na drugu stranu, da bude glatko.
-
7
Kolač lagano pritisnite nekim limom za pečenje i stavite u hladnjak pojačan na max. Ostavite barem 12 sati da se krema stegne i kore omekšaju.
-
8
Rezati tankim, vrućim nožem ili skalperom, super se režu
Torta s kokosom i čokoladom
Sastojci
Biskvit:
- 7 kom bjelanaca + malo soli
- 120 g šećera
- 80 g oštrog brašna
- 50 g kokosovog brašna
- 2 čajne kašičice praška za pecivo
- 1 kaš. sirćeta/octa
- 100 ml ulja
Za natopiti biskvit:
- malo mlijeka, 1 vanilijin šećer, po želji nekog kokos likera
Fil sa kokosom:
- 7 kom žumanaca
- 140 g gustina
- 130 g šećera
- 100 g kokosovog brašna
- cca 0.9 - 1 l mlijeka
- 120 g maslaca + 4 kaš. umućenog šlaga
Fil sa čokoladom:
- 100 g čokolade za kuhanje
- 100 g mliječne čokolade
- 5 dl vrhnja za šlag (šlag 5+ biljni)
- 1 naribana korica limuna
Priprema
-
1
Fil sa kokosom:
Pripremiti šerpu za kuhanje fila, u nju sipati kokos i staviti na šporet. Kratko propržiti kokos oko 1-2 min. samo da blago promjeni boju i pusti miris. Preliti sa oko 3-4 dl mlijeka i kuhati nekih 5-8 minuta sa poklopcem da kokos omekša. Za to vrijeme pripremiti ostale sastojke za fil . Smjesu od kokosa i mlijeka prebaciti u blender i izmiksati (ovaj korak možete i preskočiti, ali ovako dobijem finu kašicu od kokosa). Prebaciti kašu u bokal sa mjerama i dosuti mlijeka tako da ukupno sve bude do 1l. Vratiti na šporet. Žumanca, gustin i šećer pomješati sa malo mlijeka da nema grudvica i kad se tečnost na šporetu zagrijala skuhati gust krem uz stalno mješanje. Kad je krem kuhan površinu krema prekriti sa prozirnom folijom i ostaviti na hlađenje.
-
2
Biskvit:
Brašno i prašak za pecivo prosijati i pomješati, dodati i kokosovo brašno. Bjelancima dodati mrvicu soli i miksati postepeno dodati i šećer. Umutiti u čvrst snijeg. Praškaste sastojke postepeno dodati u smjesu od bjelanaca mješajući (samo prevrtati kuhačom), zatim dodati i sirće i na kraju lagano sipati ulje uz mješanje. U pripremljen okrugli kalup d=26 cm, kome smo dno i obod lagano podmazali i stavili papir za pečenje, izliti smjesu i peći na 170 st. 15-ak minuta, nešto duže ili kraće zavisno od rerne. Pečen biskvit ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
-
3
Fil od čokolade:
Čokolade izlomiti, saviti u šerpu i preliti sa 2 dl vrhnja za šlag. Zagrijavati na srednjoj temperaturi i mješati da se sva čokolada istopi. Dodati i narendanu limunovu koricu i ostaviti da se smjesa potpuno ohadi.
-
4
Nastavak fila od kokosa:
Izmiksati maslac i dodati u ohlađen fil uz stalno miksanje da se sve fino sjedini i da nema grudvica.
-
5
300 ml vrhnja za šlaga 5+ umutiti da se stegne sasvim malo (kasnijim ručnim miješanjem regulisaćete čvrstoću fila). 4 kašike dodati u fil od kokosa i ručno izmješati, a u ostatak dodati ohlađenu smjesu od čokolade i lagano ručno promješati do željene čvrstoće.
-
6
Potpuno ohlađenu koru prerezati na 2 dijela. Pripremiti i tečnost za natapanje bikvita (sve sastojke pomješati i zagrijati da tečnost bude mlaka). Na tacnu za torte staviti obruč na koji smo stavili prozirnu foliju i ređati: prva polovina kore, malo je izbockati čačkalicom, preliti je sa par kašika mješavine mlijeka, vanilije i likera; fil od čokolade; fil od kokosa. Ponoviti postupak još jednom.
Posluživanje
Tortu dobro rashladiti, najbolje preko noći u frižideru. Po skidanju obruča tortu ukrasiti po želji kokosom, šlagom ili čokoladnom glazurom.Krem torta
Sastojci
Kora:
- 6 kom bjelanaca
- 100 gr šećera
- 60 gr pečenih što finije mljevenih lješnjaka
- 4 kašike (oko 50 gr) oštrog brašna
- 2 kašike tamnog kakaoa
- 2 čajne kašičice praška za pecivo
- 40 ml ulja
Za natopiti kore:
- 1.5-2 dl mlijeka
- po želji čokoladnog likera
- 10 gr vanilin šećera
Krem:
- 8 dl punomasnog mlijeka
- 120 gr gustina
- 6 kom žumanaca
- 70 gr šećera
- 125 gr maslaca
- 50 gr bijele čokolade
- 100 gr bijelog eurokrema
- 50 gr noisette čokolade
- 100 gr tamnog eurokrema
- 300 ml vrhnja za šlag
- 10 gr mljevene želatine
Priprema
-
1
Krem:
Prosijati gustin, umutiti žumanca i šećer, pomiješati sa gustinom i dodati oko 1 dl hladnog mlijeka, sjediniti da nema grudvica. Ostatak mlijeka staviti na šporet da se zagrije. Kad je mlijeko zakuhalo, skuhati gustu kremu uz stalno miješanje. Skinuti sa šporeta i površinu kreme prekriti prozirnom folijom. Ostaviti na hlađenje.
-
2
Kora: Umutiti bjelanca sa malo soli, postepeno dodavati šećer, šaum treba da bude čvrst i sjajan. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo. Lješnjake peći oko 10-ak minuta pa oljuštiti pomoću krpe i samljeti što finije (moji domaći lješnjaci imaju intenzivan i ukus i miris, pa je ova količina sasvim dovoljna, dok kad radim sa kupovnim to nije slučaj, tako da možete dio brašna zamjeniti sa dodatnom količinom lješnjaka po želji). Šaumu dodati praškaste komponente i ručno mješati (samo lagano prevrtati smjesu). Na kraju lagano dodati i ulje uz mješanje. Smjesu peći u okruglom kalupu d=24-26 cm (lagano podmazati i obložiti pek papirom dno i obruč) na 160 st oko 15-ak minuta, zavisno od rerne. Pečenu koru ostaviti da se ohladi. Potpuno ohlađenu koru po visini prerezati na 2 dijela.
-
3
Nastavak krema: U mlak krem dodati nasjeckan maslac i dobro izmiksati. Podjeliti krem na 2 dijela. U prvi dio dodati istopljenu bijelu čokoladu i bijeli eurokrem, a u drugi dio dodati istopljenu noisette čokoladu i tamni eurokrem (čokoladu i eurokrem otopiti zajedno na pari, to ide brzo :)) Želatinu preliti sa 4 kašike hladne vode ostaviti 5-10 min da nabubri, otopiti na laganoj temperaturi, uz stalno mješanje dodati 2 kašike svijetlog krema i dobro promješati, pa polovinu želatine dodati u svjetli krem i dobro promješati, a drugu polovinu u tamni krem i takođe dobro promješati, ja to radim ručno, bez miksera.
Posebno čvrsto umutiti 3 dl slatkog vrhnja (koristim biljno, ako radite sa mliječnim dodati i šlag-fiks). U svaku kremu ručno umješati po 3 pune kašike šlaga, ostatak ostaviti za ukrašavanje.
U taj ostatak šlaga dodajte po 2 kašike svake kreme i dobili ste savršenu kremu za ukrašavanje.
-
4
Obruč za torte obložiti sa prozirnom folijom, staviti na tanjir za posluživanje i ređati: prva polovina kore, natopiti je sa toplim mlijekom, vanilijom i likerom, zatim tamni fil, druga polovina kore, preliv, svijetla krema, ukrašavanje po želji
Torta s lješnjacima i karamelom
Sastojci
Biskvit:
- 7 kom bjelanaca
- 140 gr šećera
- 170 gr pečenih mljevenih lješnjaka*
- 2 kašike oštrog brašna
- 2 kašike kakaoa
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 100 ml ulja
Fil:
- 1 l punomasnog mlijeka
- 7 kom žumanaca
- 200 gr bombona karamel lješnjak (za intenzivniji karamel okus po želji povećati količinu bombona na 250 g)
- 160 gr gustina
- 170 gr šećera
- 100 gr maslaca
- 200ml slatkog vrhnja
Za natopiti biskvit:
- Malo mlijeka + kašika ruma
Ganache:
- 250 ml slatkog vrhnja (biljno 5+ Dlocela)
- 100g kvalitetne čokolade za kuvanje
- 100g noisette čokolade
Priprema
-
1
Karamel krema:
Zagrijati 1.5 dl mlijeka i preliti preko karamel-lješnjak bombona koje smo stavili u šerpu i to zagrijavati na laganoj vatri da se karamele otope. Od preostale količine mlijeka odvojiti 1dl mlijeka a ostalo dodati otopljenim karamelama i zagrijavati (pojačati temperaturu). U posebnu posudu stavimo žumanca, gustin, šećer i izmješamo sa 1dl hladnog mlijeka, fino da nema grudvica.
Kad se mlijeko sa karamelama zagrijalo u to dodati prethodnu smjesu i zakuhati kremu (krema će biti baš čvrsta pa je potrebno malo energičnije promješati da nema grudvica). Smaknuti sa šporeta i prekriti površinu kreme sa prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.
-
2
Biskviti:
Dok se krema hladi pravimo koru: u bjelanca dodati mrvicu soli i miksati, postepeno dodavati šećer i umutiti sjajan snijeg, isključiti mikser. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo, te lagano dodati šaumu od bjelanaca, mješati ručno, na kraju dodati i pečene mljevene lješnjake (ja sam 150gr fino samljela, a 20gr krupnije isjeckala) i sve lagano sjediniti. Na kraju u laganom mlazu dodati ulje uz ručno mješanje.Smjesu podjeliti na 2 dijela i peći dvije odvojene kore. Izliti smjesu u okrugli kalup za torte d=22-26 cm, kome smo dno lagano premazali maslacem i stavili papir za pečenje (ja i na obruč kalupa stavim pek papir). Peći biskvite na 180 st. oko 20-ak minuta ili zavisno od rerne nešto duže ili kraće.
Pečene kore izvaditi i ostaviti da se ohlade.
-
3
Nastavak krema:
U mlak (ne sasvim ohlađen!) krem dodati maslac i dobro izmiksati. Umutiti slatko vrhnje u šlag (ja sam koristila biljno šlag5+ , treba voditi računa da ne pretjerate sa miksanjem da ne dobijete maslac!) i dodati u kremu i sve fino sjediniti mješanjem.
-
4
Slaganje:
Kada biskvite pečem u kalupu d=26 cm (visina gotove torte je oko 5.5 cm) kore ne sječem, a kada pečem u kalupu d=22 cm (visina torte je 7 cm) onda svaki biskvit presječem po visini na 2 dijela. Biskviti nisu visoki ali kako ja volim tanje korice, ja ih bez problema prerežem, međutim ako niste spretni sa rezanjem ne morate ih ni sjeći. Staviti prvi dio u obruč kalupa, koji obložimo pek papirom, biskvit preliti sa malo mlijeka i ruma (ako vam se kore učini dovoljno mekan i sočan možete izostaviti ovaj korak, samo je bitno da ne pretjerate sa prelivom, dovoljno je tek par kašika), zatim premazati karamel-lješnjak kremom, ponovljati postupak, završiti sa kremom.
-
5
Ganache:
Čokolade izlomiti i preliti sa vrhnjem; staviti na srednju vatru i mješati dok se čokolade ne istope. Preliti preko posljednjeg sloja fila i ostaviti na hlađenje najbolje preko noći.
Posluživanje
- Karamel-lješnjak bombone koje sam koristila su mekane Pionirove, što je najbitnije jeftine su :) S njima je krema posebno lijepa! Savršena zamjena je dulce de leche i malo lješnjak paste ako ih imate :)-Ako koristite mliječno vrhnje za šlag, onda dodajte i jedan šlag-fiks.
*Napomena: Količinu lješnjaka u kori možete smanjiti i zamijeniti dijelom brašna. Ovo pišem jer su domaći lješnjaci okusom mnooogo intenzivniji od kupovnih, tako da je onda bolje raditi sa manjom količinom domaćih lješnjaka.
Savjet za rezanje:
Koristite što tanji dugačak i oštar nož koji prije reza zaronite u mlaku čistu vodu, zatim rez pa brisanje noža papirnim ubrusom
Ledeni brijeg
Sastojci
- 300 gr Plazma keksa (mogu i piškote)
- 400 ml punomasnog mlijeka
- 300 ml slatkog vrhnja
- 1 kom burbon vanilin šećera
- 2 kom (80gr) Pudinga sa okusom banane (ja koristim dr Oetker)
- 4 kašike gustina
- 3 kom žumanca
- 7 kašika šećera
- 200 gr maslaca/margarina
- 1 banana (srednje veličine i ne prezrela!)
- oko 2dl mlijeka za natapanje keksa + 1 kašika arome vanilije i 1 kesica vanilije
- 200 ml šlaga za ukrašavanje
Priprema
-
1
KREMA:
Pomješati mlijeko i slatko vrhnje, odvojiti 1 dl, a ostalo staviti na šporet i zagrijavati i dodati burbon vanilin šećer. Prosijati puding i gustin, dodati 3 žumanca i 7 kašika šećera, u to dodati 1 dl mješavine mlijeka i vrhnja, umješati da nema grudvica i skuhati u zagrijanom mlijeku i vrhnju gustu kremu. Prekriti površinu kreme prozirnom folijom i ostaviti da se hladi. Kad je krema ohlađena, umutiti maslac sa bananom koju sitno isjeckate i preliti sa malo limunovog soka da ne tamni. U tako umućen maslac dodavati ohlađenu kremu i mutiti najvećom brzinom i malo duže da se sve fino sjedini.
-
2
Plazmu ili piškote natapati u mlakom mlijeku sa vanilijom i redati prvo 4x4 keksa pa krema, onda 3x4 + krema, 2x4 keksa + krema i 1x4 + krema i sve fino obraditi kremom.
-
3
Ukrasiti po želji sa 200 ml umućenog šlaga ili šlag kremom.
Voćni-nesquik cake
Sastojci
- Podloga:
- 250 gr mljevenog plazma ili petit keksa
- 1.5 dl mlijeka
- 2 kašike nesquika
- 60 gr maslaca
- Fil od kupina:
- 6.0 dl voćnog pirea (kod mene su kupine, ja sam 800 gr svježih kupina izmiksala, a zatim procjedila kroz gazu i dobila ovu količinu)
- 6 kašika šećera (može manje, a i više kako ko voli)
- 60 gr gustina
- 60 gr maslaca
- Nesquik-nougat krema:
- 7.5 dl punomasnog mlijeka
- 2 kašike nesquika
- 3 pudinga nougat premium
- 4 kašike šećera
- 150 gr nesquik ili kinder čokolade sa mliječnim punjenjem
- 125 gr maslaca
- 100 ml umućenog slatkog vrhnja
- Za ukrašavanje:
- 200 ml umućenog slatkog vrhnja
- 1 kašika nesquika
Priprema
-
1
-Nesquik-nougat krema: (ovo mi je jedna od najukusnijih krema, probala sam Bojaninu iz Nesquik pite i oduševila se, ovo je malo drugačija verzija, malo mekša i super se slaže sa želeom od kupina..)
Od 7.5. dl mlijeka odvojimo 1 dl, prosijemo puding, dodamo šećer i to razmutimo u tom 1dl fino da nema grudvica. U ostatak mlijeka staviti 2 kašike nesquika i staviti na šporet da se grije. U vrelo dodavati razmućen puding i skuhati finu gustu kremu, skloniti sa vatre i odmah dodati 150 gr čokolade i miješati dok se ne istopi. Prekriti površinu kreme prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.
-
2
Podloga od keksa:
Mljeveni keks preliti sa 1.5-2.0 dl mljeka (zavisi od keksa-koliko upija) u koje smo dodali i razmutili nesquik i rukama umjesiti. Izmiksati maslac i dodavati prethodnu smjesu i sve fino sjediniti. Obruč za tortu prečnika 26 cm obložiti prozirnom folijom , staviti na pladanj za torte i preručiti izmiksani keks i formirati glatku i ravnomjernu podlogu. Ostaviti u frižideru dok pravite žele od voća.
-
3
Voćna krema:
Voćni pire staviti u šerpu, odvojiti malo i u tome izmješati prosijani gustin i šećer i to skuhati uz stalno mješanje u ostatku zagrijane tečnosti na vatri. Kad je žele kuhan, skloniti sa šporeta i dodati maslac, mješati dok se ne istopi.
Toplu voćnu kremu premazati preko podloge od keksa i ostaviti u frižider.
-
4
Nesquik-nougat krema- nastavak:
Kad je krema ohlađena, posebno pjenasto umutiti maslac i dodavati kašiku po kašiku kreme i miksati malo duže da se sve fino sjedini.
Posebno umutiti 300 ml vrhnja za šlag u to dodati 1-2 kašike nesquika, te 1/3 (100ml) lagano kašikom umješati u gornju kremu. Ovaj fil premazati preko voćnog, a sa ostatkom umućenog slatkog vrhnja ukrasiti torticu po želji...ja sam odozgo naribala čokoladu i poredala kupine....a vi kako god želite :)
Jafoliño
Sastojci
-
I DIO (sa plazmom):
-
300 g
mljevenog plazma keksa
-
2 dl
gustog soka od breskve
-
100 g
krem bananica
-
120 g
margarina/maslaca
-
FIL:
-
4 kesica
pudinga od vanilije (160g, koristim Dolcela pudinge)
-
1 l
mlijeka
-
8 kasika
secera
-
200 g
maslaca
-
1
manja banana
-
100 g
cokolade za kuvanje
-
JOS POTREBNO:
-
2-3 kutije
Jafa keksa
-
250 g
petit keksa
-
sok za natapanje keksa
- I DIO (sa plazmom):
- 300 g mljevenog plazma keksa
- 2 dl gustog soka od breskve
- 100 g krem bananica
- 120 g margarina/maslaca
- FIL:
- 4 kesica pudinga od vanilije (160g, koristim Dolcela pudinge)
- 1 l mlijeka
- 8 kasika secera
- 200 g maslaca
- 1 manja banana
- 100 g cokolade za kuvanje
- JOS POTREBNO:
- 2-3 kutije Jafa keksa
- 250 g petit keksa
- sok za natapanje keksa
-
1
-I DIO:
Mljevenu plazmu natopiti sokom od breskve i umjesiti. Posebno
umutiti margarin i tome dodati natopljenu plazmu. Takodje dodati i sitno
isjeckane krem bananice. Ostaviti smjesu malo na hladnom da se stegne
kako bi lakse formirali koru. Posuti podlogu sa malo keksa i rastanjiti
smjesu na oko 1 cm debljine, otprilike dimenzija 33/23 cm, a ako cete
praviti kao tortu onda moze i manjih dimenzija mada je i ovako dovoljno.
-FIL:
Pomjesati pudinge i secer i dodati im 1.5 dl hladnog mlijeka; ostatak
mlijeka zagrijati i skuvati krem. Ostaviti da se ohladi. Posebno
umutiti margarin i dodati mu ohladjen fil i dobro izmiksati. Podijeliti
fil na 2 dijela; u prvi dio dodati isjeckanu bananu, a u drugi
istopljenu cokoladu (neka bude malo vise tamnog fila).
Na rastanjenu koru (od plazme) staviti prvo svijetli fil, zatim
poredati jafa keks (malo ga natopiti u soku, ne previse), preko staviti
2/3 tamnog fila, preko ide natopljeni petit keks a preko njega 1/3
tamnog fila.
Ukrasiti kolac po zelji.
Ja sam na ovoj slici ovaj kolac radila kao rodjendansku toru i ispala je super:)
Obavezno ostaviti kolac da prenoci, i obavezno ga drzati u frizideru!
-
1
-I DIO:
Mljevenu plazmu natopiti sokom od breskve i umjesiti. Posebno umutiti margarin i tome dodati natopljenu plazmu. Takodje dodati i sitno isjeckane krem bananice. Ostaviti smjesu malo na hladnom da se stegne kako bi lakse formirali koru. Posuti podlogu sa malo keksa i rastanjiti smjesu na oko 1 cm debljine, otprilike dimenzija 33/23 cm, a ako cete praviti kao tortu onda moze i manjih dimenzija mada je i ovako dovoljno.
-FIL:
Pomjesati pudinge i secer i dodati im 1.5 dl hladnog mlijeka; ostatak mlijeka zagrijati i skuvati krem. Ostaviti da se ohladi. Posebno umutiti margarin i dodati mu ohladjen fil i dobro izmiksati. Podijeliti fil na 2 dijela; u prvi dio dodati isjeckanu bananu, a u drugi istopljenu cokoladu (neka bude malo vise tamnog fila).
Na rastanjenu koru (od plazme) staviti prvo svijetli fil, zatim poredati jafa keks (malo ga natopiti u soku, ne previse), preko staviti 2/3 tamnog fila, preko ide natopljeni petit keks a preko njega 1/3 tamnog fila.
Ukrasiti kolac po zelji.
Ja sam na ovoj slici ovaj kolac radila kao rodjendansku toru i ispala je super:)
Obavezno ostaviti kolac da prenoci, i obavezno ga drzati u frizideru!
Ruske kape
Sastojci
-
-
KORA:
-
4 kom
jaja
-
8 kasika
secera
-
7 kasika
ulja
-
20 kasika
brasna
-
20 kasika
mlijeka
-
2/3 paketica
praska za pecivo
-
2 kasike
kakaa
-
FIL:
-
2
pudinga od vanilije (80 g)
-
4 kasika
gustina (fino prosijanog)
-
4 (do 6 kaš., zavisi koju cokoladu koristite tj. koliko je slatka)
secera
-
8 dl
mlijeka
-
150 g
bijele cokolade
-
250 g
maslaca
-
GLAZURA:
-
100 g
tamne cokolade za kuvanje
-
100 g
bijele cokolade
-
malo ulja
-
Jos potrebno:
100-150 g kokosa
- KORA:
- 4 kom jaja
- 8 kasika secera
- 7 kasika ulja
- 20 kasika brasna
- 20 kasika mlijeka
- 2/3 paketica praska za pecivo
- 2 kasike kakaa
- FIL:
- 2 pudinga od vanilije (80 g)
- 4 kasika gustina (fino prosijanog)
- 4 (do 6 kaš., zavisi koju cokoladu koristite tj. koliko je slatka) secera
- 8 dl mlijeka
- 150 g bijele cokolade
- 250 g maslaca
- GLAZURA:
- 100 g tamne cokolade za kuvanje
- 100 g bijele cokolade
- malo ulja
- Jos potrebno: 100-150 g kokosa
Priprema
-
-
KORA:
Mutiti zumanca i secer par minuta.
Dodati pomijesano brasno, prasak za pecivo i kakao, a zatim i mlijeko
i ulje. Lagano izmiksati. Posebno umutiti bijelanca i pazljivo ih
dodati prethodnoj smijesi lagano mijesajuci (ne miksati!). Peci smijesu.
Pleh: okrugli 35cm.
FIL:
Prosijati gustin i dodati pudinge i secer i to umutiti sa oko 1 dl
(mozda i malo vise) hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka(7dl) zagrijati na
sporetu i dodati prethodnu smjesu. Uz stalno mijesanje skuhati fil i
skinuti sa sporeta te ostaviti da se ohladi(prekriti površinu fila sa
prozirnom folijom).
Posebno umutiti maslac i dodati mu ohladjen fil, a svemu dodati i istopljenu bijelu cokoladu.
Kada se kora potpuno ohladi za kruzenje kore ja koristim okruglu
casicu d=4.2cm, i svaku prerezem horizontalno na 2 dijela (nekad i na 3
dijela ako je deblja kora).
Fil ostavim malo u frizider da se stegne (da se lakse filuje).
Svaku kapicu filovati i uvaljati u kokos sa strana. Gornja povrsina
se ne filuje, na nju se stavlja glazura od cokolade po zelji. Ja sam
radila sa crnom i bijelom cokoladom (obe cokolade u isto vrijeme topiti
sa malo ulja na laganoj vatri); crnom cokoladom premazati kasicicom
povrsinu kape, a bijelu staviti u neku kesicu i prorezati na vrhu malu
rupicu te praviti krugove po tamnoj cokoladi koja se ne smije stegnuti ;
saru praviti cackalicom povlaceci u jednom, pa u drugom smijeru, od
centra ka vani 4 puta i obrnuto između ovih šara isto 4 puta :)
- KORA:
Mutiti zumanca i secer par minuta.
Dodati pomijesano brasno, prasak za pecivo i kakao, a zatim i mlijeko i ulje. Lagano izmiksati. Posebno umutiti bijelanca i pazljivo ih dodati prethodnoj smijesi lagano mijesajuci (ne miksati!). Peci smijesu.
Pleh: okrugli 35cm.
FIL:
Prosijati gustin i dodati pudinge i secer i to umutiti sa oko 1 dl (mozda i malo vise) hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka(7dl) zagrijati na sporetu i dodati prethodnu smjesu. Uz stalno mijesanje skuhati fil i skinuti sa sporeta te ostaviti da se ohladi(prekriti površinu fila sa prozirnom folijom).
Posebno umutiti maslac i dodati mu ohladjen fil, a svemu dodati i istopljenu bijelu cokoladu.
Kada se kora potpuno ohladi za kruzenje kore ja koristim okruglu casicu d=4.2cm, i svaku prerezem horizontalno na 2 dijela (nekad i na 3 dijela ako je deblja kora).
Fil ostavim malo u frizider da se stegne (da se lakse filuje).
Svaku kapicu filovati i uvaljati u kokos sa strana. Gornja povrsina se ne filuje, na nju se stavlja glazura od cokolade po zelji. Ja sam radila sa crnom i bijelom cokoladom (obe cokolade u isto vrijeme topiti sa malo ulja na laganoj vatri); crnom cokoladom premazati kasicicom povrsinu kape, a bijelu staviti u neku kesicu i prorezati na vrhu malu rupicu te praviti krugove po tamnoj cokoladi koja se ne smije stegnuti ; saru praviti cackalicom povlaceci u jednom, pa u drugom smijeru, od centra ka vani 4 puta i obrnuto između ovih šara isto 4 puta :)
Rafaelo kuglice
Sastojci
Priprema
-
-
1
Vodu i secer uspinovati na vatri nekoliko
minuta, da se sav secer istopi. Dodati isjeckan margarin, kada se
margarin istopi, na laganoj vatri postepeno dodavati mlijeko u prahu,
stalno mjesajuci da se ne stvore grudvice, a zatim dodati i 200 g
kokosa.
Smjesu ohladiti otprilike 2 h, za to vrijeme pripremite bademe (ja ih
blansiram, tako se lakse gule, a zatim kratko proprzim i svaki badem
prepolovim).
Oblikovati kuglice, u sredinu stavljati polovinu badema i uvaljati u kokos.
-
1
Vodu i secer uspinovati na vatri nekoliko minuta, da se sav secer istopi. Dodati isjeckan margarin, kada se margarin istopi, na laganoj vatri postepeno dodavati mlijeko u prahu, stalno mjesajuci da se ne stvore grudvice, a zatim dodati i 200 g kokosa.
Smjesu ohladiti otprilike 2 h, za to vrijeme pripremite bademe (ja ih blansiram, tako se lakse gule, a zatim kratko proprzim i svaki badem prepolovim).
Oblikovati kuglice, u sredinu stavljati polovinu badema i uvaljati u kokos.
-
1
Nepecena cokoladna moka torta
Sastojci
-
-
Za oblogu torte, dno i stranice
-
200 gr
cokoladni keks, kakao cookies sa komadicima cokolade
-
100 gr
sveze pecenih lesnika
-
120 gr
maslaca
-
Za ganas
-
150 gr
tamne cokolade za kuvanje do 40% kakao
-
75 ml
tecne pavlake za slag
-
Za moka krem
-
200 gr
tamne cokolade
-
60 gr
maslaca
-
2 kom
zumanca
-
170 ml
jake crne kafe ili espreso kafe
-
250 ml
slatke pavlake za slag cvrsto umucene
-
10 gr
zelatina, 1 kesica ili 5 listica
-
50 ml
tecne pavlake za slag
- Za oblogu torte, dno i stranice
- 200 gr cokoladni keks, kakao cookies sa komadicima cokolade
- 100 gr sveze pecenih lesnika
- 120 gr maslaca
- Za ganas
- 150 gr tamne cokolade za kuvanje do 40% kakao
- 75 ml tecne pavlake za slag
- Za moka krem
- 200 gr tamne cokolade
- 60 gr maslaca
- 2 kom zumanca
- 170 ml jake crne kafe ili espreso kafe
- 250 ml slatke pavlake za slag cvrsto umucene
- 10 gr zelatina, 1 kesica ili 5 listica
- 50 ml tecne pavlake za slag
Priprema
-
-
1
U blenderu sameljite jedno po jedno,
recimo prvo keks pa zatim, sveze pecene lesnike/ zbog lepse i jace
arome/. Na slici mozete videti velicinu samlevenih sastojaka.
-
2
Izmesajte lesnike i keks pa dodajte jako
meki maslac ili mozete maslac blago zagrejati /ne sme da bude topao/, i
sve dobro izmesite rukom.
-
3
U kalup za tortu velicine 24 cm /ako je
26 sm torta ce biti niza/ samo na dno stavite predhodno izrezan krug od
hartije za pecenje velicine dna kalupa.
Masu za oblogu podelite na 2 dela i pocnite da oblazete kalup.
-
4
Prvom polovinom smese oblozite dno
kalupa. Smesa je rastresita i bezi ali se nemojte uplasiti samo je
pospite ravnomerno a onda ili rukom ili preko samolepive folije rukom
snazno utapkajte smesu.
Drugom polovinom smese pocnite da oblazete ivice kalupa , tako da do
visine gornje ivice kalupa nedostaje otprilike 1 prst 1-1.5 cm. Da bi se
smesa lepila za kalup , kalup blago nagnite ka sebi, i kako lepite
smesu tako ga okrecite. Smesa ce se malo kruniti ali cete je uvek moci
vratiti na mesto.
Kad ste kalup oblozili, stavite ga u frizider i tu ce puter odraditi svoj deo posla, obloga ce postati cvrsta i stabilna.
Da vas utesim, kad sam ga prvi put pravila sa 80 gr putera, bilo je
nemoguce to izvesti, pa sam svu masu izrucila iz kalupa , dodala puter i
resila problem.
-
5
Dok se obloga hladi, vi napravite jedan fini ganas.
Zagrejte pavlaku za slag bez secera do vrenja, nemojte da vam provri,
sklonite sa vatre i ubacite cokoladu.Zicom za mucenje okrecite cokoladu
da se otopi a onda 1-2 minuta snaznije mesajte da se smesa ujednaci i
dobije lep sjaj. Izvadite kalup iz frizidera i prelijte ganas preko dna
torte, ostavite je 10-tak minuta da se prirodno prohladi a zatim je
vratite u frizider.
-
6
Za moka krem prvo skuvajte jednu soljicu jake crne kafe, da procedjeno od taloga bude oko 170 ml, i ostavite da se ohladi.
Zelatin, 1 kesicu rastvorite sa 4-5 kasika vode i ostavite da nabubri ili 5 listica potopite u hladnu vodu da omeknu.
Spremite 2 zumanca i krenite da pravite krem.
Prvo u neki sud sa duplim dnom stavite puter i cokoladu da se na
laganoj vatri otapaju i stalno mesajte da cokolada slucajno ne zagori. U
vrucu cokoladu dodajte 2 zumanca i energicno mesajte 1-2 min. Ako ne
jedete jaja, moze i bez zumanaca.
Otopite zelatin, ali pazite da ne prokljuca jer je tada neupotrebljiv i moracete da pravite nov.
U posudu sada dodajte ohladjenu kafu , otopljeni zelatin i 50 ml
tecne pavlake. Sve dobro sastavite , zicom ili mikserom sa najslabijem
okretanjem zica, da se smesa dobro izjednaci i mus postane gladak.
Sve stavite u frizider i povremeno mesajte da se masa ne stegne , treba samo da se prohladi pre nego sto dodate umucenu pavlaku.
Ako vam pavlaka za slag nije zasladjena dok mutite dodajte 3 kasike secera u prahu.
Ja licno za sve kolace sama meljem kristal secer u elekt.mlinu za
kafu, jer ovom kupovnom prah seceru dodaju do 5% skroba da se ne bi
zgrudvao, i to pise na deklaraciji, a to sam zapazila tako sto mi je
umuceni slag imao ukus na brasno.
Kad se moka krem prohladio, malo po malo dodajte umuceni slag i
lagano kruznim pokretima mesajte dok mus ne postane jednolicne boje i
teksture.
Sada izvadite tortu iz frizidera i prelite mus preko ganasa, i
vratite je u frizider. Ako vam se zuri, mozete tortu staviti i u
zamrzivac dok zelatin ne ucvrsti mus.
-
7
Posle 1-2 sata izvadite tortu iz
frizidera i krenite da obarate ivicu. Ja to radim tako sto sednem,
stavim tortu ispred sebe i polako nozicem obaram ivicu na cvrsto
stegnuti mus. Koliko ce te ostaviti siroku borduru zavisi od vas i od
toga koliko imate obloge za spustanje na tortu. Ako vam padne neko parce
lesnika ili keksa na mus, lako ce te ga podici a da na musu ne ostanu
tragovi.
-
8
Kad ste oborili ivicu obloge na tortu,
uzmite neki tanak noz i sa njim prodjte pazljivo oko cele torte, tako da
vam noz bude priljubljen sto vise uz kalup.
Sada mozete otvoriti obruc i prebaciti tortu sa dnom od kalupa ili
bez njega , ali sa sve onom hartijom za pecenje koju smo stavili na dno
kalupa. Mislim da moze i ta hartija da se skine ali ja zaista to nisam
nikad probala.
-
9
Tortu sam ovom prilikom dekorisala jednom belom ruzom, napravljenom po ovom receptu a uradjena je ovom tehnikom. Ruzu sam radila od bele Milka cokolade i otislo mi je dosta prah secera, izmedju 40-50 grama.
Liske su radjene od Menaz cokolade, bez ikakvih dodataka. Uberete
liske od ruze, u mom slucaju stradale su ove rodjendanske ruze, operete,
dobro osusite od vlage i bogato ih premazete toplom , ne vrucom,
cokoladom sa nalicja, jer je list sa te strane reljefniji. Prvo se
cokolada hladi prirodno,otprilike pola sata, a zatim ih stavite u
frizider.
Pre nego sto ce te uzeti cokoladni otisak sa lista iznesite ih iz
frizidera par minuta ranije. Hladnim rukama uhvatite lisku na siroj
stani i povlacite sam list od ruze, da ga razdvojite od cokolade. Uvek
napravite vise liski nego sto vam treba jer neka uvek pukne.
-
1
U blenderu sameljite jedno po jedno, recimo prvo keks pa zatim, sveze pecene lesnike/ zbog lepse i jace arome/. Na slici mozete videti velicinu samlevenih sastojaka.
-
2
Izmesajte lesnike i keks pa dodajte jako meki maslac ili mozete maslac blago zagrejati /ne sme da bude topao/, i sve dobro izmesite rukom.
-
3
U kalup za tortu velicine 24 cm /ako je 26 sm torta ce biti niza/ samo na dno stavite predhodno izrezan krug od hartije za pecenje velicine dna kalupa.
Masu za oblogu podelite na 2 dela i pocnite da oblazete kalup.
-
4
Prvom polovinom smese oblozite dno kalupa. Smesa je rastresita i bezi ali se nemojte uplasiti samo je pospite ravnomerno a onda ili rukom ili preko samolepive folije rukom snazno utapkajte smesu.
Drugom polovinom smese pocnite da oblazete ivice kalupa , tako da do visine gornje ivice kalupa nedostaje otprilike 1 prst 1-1.5 cm. Da bi se smesa lepila za kalup , kalup blago nagnite ka sebi, i kako lepite smesu tako ga okrecite. Smesa ce se malo kruniti ali cete je uvek moci vratiti na mesto.
Kad ste kalup oblozili, stavite ga u frizider i tu ce puter odraditi svoj deo posla, obloga ce postati cvrsta i stabilna.
Da vas utesim, kad sam ga prvi put pravila sa 80 gr putera, bilo je nemoguce to izvesti, pa sam svu masu izrucila iz kalupa , dodala puter i resila problem.
-
5
Dok se obloga hladi, vi napravite jedan fini ganas.
Zagrejte pavlaku za slag bez secera do vrenja, nemojte da vam provri, sklonite sa vatre i ubacite cokoladu.Zicom za mucenje okrecite cokoladu da se otopi a onda 1-2 minuta snaznije mesajte da se smesa ujednaci i dobije lep sjaj. Izvadite kalup iz frizidera i prelijte ganas preko dna torte, ostavite je 10-tak minuta da se prirodno prohladi a zatim je vratite u frizider.
-
6
Za moka krem prvo skuvajte jednu soljicu jake crne kafe, da procedjeno od taloga bude oko 170 ml, i ostavite da se ohladi.
Zelatin, 1 kesicu rastvorite sa 4-5 kasika vode i ostavite da nabubri ili 5 listica potopite u hladnu vodu da omeknu.
Spremite 2 zumanca i krenite da pravite krem.
Prvo u neki sud sa duplim dnom stavite puter i cokoladu da se na laganoj vatri otapaju i stalno mesajte da cokolada slucajno ne zagori. U vrucu cokoladu dodajte 2 zumanca i energicno mesajte 1-2 min. Ako ne jedete jaja, moze i bez zumanaca.
Otopite zelatin, ali pazite da ne prokljuca jer je tada neupotrebljiv i moracete da pravite nov.
U posudu sada dodajte ohladjenu kafu , otopljeni zelatin i 50 ml tecne pavlake. Sve dobro sastavite , zicom ili mikserom sa najslabijem okretanjem zica, da se smesa dobro izjednaci i mus postane gladak.
Sve stavite u frizider i povremeno mesajte da se masa ne stegne , treba samo da se prohladi pre nego sto dodate umucenu pavlaku.
Ako vam pavlaka za slag nije zasladjena dok mutite dodajte 3 kasike secera u prahu.
Ja licno za sve kolace sama meljem kristal secer u elekt.mlinu za kafu, jer ovom kupovnom prah seceru dodaju do 5% skroba da se ne bi zgrudvao, i to pise na deklaraciji, a to sam zapazila tako sto mi je umuceni slag imao ukus na brasno.
Kad se moka krem prohladio, malo po malo dodajte umuceni slag i lagano kruznim pokretima mesajte dok mus ne postane jednolicne boje i teksture.
Sada izvadite tortu iz frizidera i prelite mus preko ganasa, i vratite je u frizider. Ako vam se zuri, mozete tortu staviti i u zamrzivac dok zelatin ne ucvrsti mus.
-
7
Posle 1-2 sata izvadite tortu iz frizidera i krenite da obarate ivicu. Ja to radim tako sto sednem, stavim tortu ispred sebe i polako nozicem obaram ivicu na cvrsto stegnuti mus. Koliko ce te ostaviti siroku borduru zavisi od vas i od toga koliko imate obloge za spustanje na tortu. Ako vam padne neko parce lesnika ili keksa na mus, lako ce te ga podici a da na musu ne ostanu tragovi.
-
8 Kad ste oborili ivicu obloge na tortu, uzmite neki tanak noz i sa njim prodjte pazljivo oko cele torte, tako da vam noz bude priljubljen sto vise uz kalup.
Sada mozete otvoriti obruc i prebaciti tortu sa dnom od kalupa ili bez njega , ali sa sve onom hartijom za pecenje koju smo stavili na dno kalupa. Mislim da moze i ta hartija da se skine ali ja zaista to nisam nikad probala.
-
9
Tortu sam ovom prilikom dekorisala jednom belom ruzom, napravljenom po ovom receptu a uradjena je ovom tehnikom. Ruzu sam radila od bele Milka cokolade i otislo mi je dosta prah secera, izmedju 40-50 grama.
Liske su radjene od Menaz cokolade, bez ikakvih dodataka. Uberete liske od ruze, u mom slucaju stradale su ove rodjendanske ruze, operete, dobro osusite od vlage i bogato ih premazete toplom , ne vrucom, cokoladom sa nalicja, jer je list sa te strane reljefniji. Prvo se cokolada hladi prirodno,otprilike pola sata, a zatim ih stavite u frizider.
Pre nego sto ce te uzeti cokoladni otisak sa lista iznesite ih iz frizidera par minuta ranije. Hladnim rukama uhvatite lisku na siroj stani i povlacite sam list od ruze, da ga razdvojite od cokolade. Uvek napravite vise liski nego sto vam treba jer neka uvek pukne.
-
1
Нема коментара:
Постави коментар