субота, 12. април 2014.

        Rolnice od oblandi


Sastojci

Priprema


  1. 1
    Kuvati na pari umucenja zumanca sa secerom sve dok ne zgusne.Dodaje se istopljena cokolada i lesnici pa se jos malo prokuva(1min).Ohladjenoj smesi dodati puter i sneg od belanaca.
  2. 2
    Omeksale oblande seci po duzini,filovat i savijat u rolne.Staviti u friz da se dobro ohlade.Potom se secu na parcat oko 5sm i krajeve utapat u glazuri od cokolade.

      Somborski anđeo


Sastojci

Priprema


  1. 1
    Umutite 5 belanaca sa 10 kasika secera,dodajte kasiku limunovog soka,5 kasika seckanih oraha,2 kasike mlevenih oraha.Pecite u kalup oblozen papirom(br.28) u zagrejanoj pecnici na 180 stepeni. Na isti nacin ispecite jos 2 kore.
  2. 2
    Za prvi fil stavite mleko da se greje,ubacite secer i cokoladu ,pa kuvajte dok se secer i cokolada ne otope.Skloni sa vatre ,dodaj orahe i sve lepo ujednacite.Kad se ohladi dodajte ugnjecene banane,i umuceni margarin.
  3. 3
    Za drugi fil umutite zumanca sa secerom,dodajte brasno i kuvajte na pari.Kada se dovoljno zgusne skinite sa vatre i ohladite.Onda dodajte sok od pomorandze i umuceni maslac.
  4. 4
    Tortu filujte naizmenicno kora,prvi fil,drugi fil,pa opet kora,prvi i drugi fil.Na kraju je ukrasite slagom i secernim cvetovima.
  5. 5
    * U pravom receptu u fil ide 500gr,ja sam u ovoj torti stavila 250gr i mislim da je dovoljno.

      Mekice


Sastojci

Priprema


  1. 1 Mekice 
    U mlako mleko stavit kvasac da nadodje sa 1 kasicicom secra.Kada kvasac nadodje dodati ga ostalim sastojcima.Umesiti mekse testo.Testo ostaviti da nadodje.Nadodslo testo podeliti na 4 dela zbog lakseg otvaranja.
  2. 2 Mekice
    Svaku lopticu otvarat debljina oko 7-8 sm i seci makice velicine koja vama odgovara.Ja sam ovaj put sekla pravougonike koje sam zasecala na sredini.Mekice przit na zagrejano ulje ali ne prevrice(da ne ostanu zive).Prevrcat ih i pec tako da dobiju zlatno zutu boju

   Savijaca sa spanacem


Sastojci

  •  1kg brasna ekstra belo tip 400
  •  2 kasicice soli
  •  oko 550 ml mlake vode
  •  fil:
  •  1kg spanaca
  •  3-4 jaja
  •  1struk praziluka sitno seckanog
  •  soli
  •  2 kasike kajmaka(3 punomasne pavlake 25%)
  •  3 kasike masnoce
  •  masnoca:
  •  200gr putera
  •  1 casa zejtina

Priprema


  1. 1 Savijalo se ;-)
    Zamesiti srednje tvrdo testo od brasna,soli,i mlake vode.Zameseno testo podeliti na 4 dela.Svaki deo namesiti na glatke loptice.Testo ostavidi da odmara od 15 -30minuta u zavisnosti od kvaliteta brasna.Testo pokriti krpom.

  2. 2
    Fil spremiti tako da sa spanac ocisti,opere,i sitno isecka.Dodati jaja,kajmak,moze se koristit i punomasna pavlaka,praziluk sitno seckan i 3 kasike masnoce.
  3. 3
    Masnocu spremiti tako da se otopi puter i doda se 1 casa zejtina.Ovde u zamenu za puter moze se koristiti i margarin ali je ukusnije sa puterom
  4. 4 Savijaca sa spanacem 
    Nadoslu lopticu rastanjti oklagijom do precnika oko 30 santimetara.Tako otvorenu koru premazati sa 3 kasike masnoce.Onda koru tanjimo rukama.Maksimalno koru istanjiti tako da se kora prozire.Mi koru tanimo na trpezariski stol na koji smo predhodno stavili carsav zbog lakseg savijanja kore u rolat.Onda na siri kraj otvorene kore stavimo fil.Fil preklopimo sa delom kore koja je visila sa iste strane na koju smo stavili fim.Poprskati masnocom preklopljeni deo kore.Potom rukama zadzimo carsav sa strane gde je fil dodignemo ga i polako rolamo koru.Uvijeni rolat jos malo istegnemo,ali ne gnjeciti.Iseci prazne krajeve.Dobijeni rolat saviti u krug u predhodno namascenu tepsiji broj 40.Postupak ponoviti sa ostala 3 dela.Gotovu pitu dobro premazati masnocom.Peci na 250 stepeni dok ne porumeni.

     Hamburger pecivo


Sastojci

Priprema


  1. 1
    U dubljoj posudi sjediniti mlako mleko,secer,kasicicu brasna i izmrvljeni kvasac dobro izmesati i ostaviti na toplom da nadodje.
  2. 2
    U vanglici za mesenje sipati polovinu brasna te dodati nadodao kvasac,jogurt,jaje,ulje,sol.Dobro izmesati,a zatim postepeno dodavati ostatak brasna meseci dok se ne dobije glatko testo.Umeseno testo pokriti krpom i ostaviti na toplom da se udvostruci.
  3. 3  
    Nadoslo testo oklagijom rastanjiti debljine do 2 sm,a potom okruglom modlom za krofne vaditi testo.Redjati ih u pleh oblozen papirom.
  4. 4
    Oblikovano testo ostaviti da miruje 20 minuta.
  5. 5
    Premazati ih jogurtom i posuti susamom.Peci u zagrejanoj rerni na200 stepeni dok ne porumene.
  6. 6
    (ostatan testa posle vadjenja formi ponovo premesiti i vadidti ponovo forme)

    Domaće krofne


Sastojci

Priprema


  1. 1
    U dubljoj posudi sjediniti 1dl mlakog mleka,svez kvasac,kasicicu secera i brasna pa dobro promesati i ostaviti na toplom da nadodje.
  2. 2
    U vangli sjediniti polovinu brasna,nadosao kvasac,omeksao margarin,preostalo mleko,vodu,jaja,zumance,so,rendanu koru od jednog limuna i rum*(ja ga nisam dodala).Sastojke pomesati i postepeno dodavati drugu polovinu brasna i zamesiti glatko testo.Ostaviti da nadodje.
  3. 3
    Nadoslo testo istanjti debljine 1.5sm i okruglom casom vaditi krofne.(ja sam vadila vecom casom,a potom sa manjom casicom vadila srednji deo,i tako dobila formu).Oblikovane krofne ostaviti da nadolaze 15 minuta.Nakon 15 minuta prevrnite ih i opet ostavite da nadolaze jos 15 minuta.
  4. 4
    Ulje zagrejati na jacu temperaturu,kada se ulje zagreje smanjite i przite na umerenoj temperaturi sa obe strane dok ne porumene.

     Slani rolat


Sastojci

Priprema


  1. Kora:

    Mleko staviti da provre,pa dodati maslac i malo soli.Kada se puter istopi mleko maci sa vatre i polako uz stalno mesanje dodati brasno.Smesa se stavi da se dobro ohladi.
  2. 2
    Kada se smesa ohladi uz stalno mesanje dodavati jedno po jedno zumace.Na kraj dodati cvrsto umucen sneg od belanaca.Sve lepo sjediniti i sipati u pleh oblozen papirom za pecenje.(pleh od sporeta).peci na 220 stepeni.Pecenu koru staviti na vlaznu kuhinjsku krpu i urolati.
  3. 3

    Fil:

    Krem sir umutiti sa pavlakom,pa mali deo ostaviti za premaz.Dodati sunku i kisele krastavce koje smo predhodno sitno iseckali.Koru premazati filom i urolati.Potom ceo rolat premazati sa ostalom pavlakom i posuti rendanim kackavaljem.

                                 Proja 

Sastojci

Priprema


  1. 1 
    Izmiksajte jaja sa malo soli,pa dodajte ostale sastojke.Na kraju dodati sir koi smo predhodno izgnjecili viljuskom.Sipati u predhodno namascen,pa posut brasnom kalup 28.Peci na 220 stepeni oko pola saata.
  2. 2
    Po zelji posuti susamom pre pecenja.

    Grcki kolaci


Sastojci

  •  4 jaja
  •  4 soljice secera
  •  4 solice ulja
  •  1 kesica vanilin secer
  •  1 kesica prasak za pecivo
  •  10-15 soljice brasna
  •  preliv
  •  125g putera
  •  400g secera u prahu
  •  100ml vruce vode
  •   jestiva boja po zelji
  •  premazivanje marmalada,dzem,pekmez..

Priprema


  1. 1
    Jaja umutite mikserom.Lagano dodavati secer,vanilin secer i ulje.
  2. 2
    Potom polako dodavajte brasno pomesan sa praskom za pecivo,tako da dobojete srednje tvrdo testo.
  3. 3
    Testo podelite na dva dela (da bi lakse razvijali kore).Od svakog dela razviti koru debljine od 7-8mm.Forme vadite modlom.
  4. 4
    Pecite na 200 stepeni.I peceni kolaci imaju belu boju,ali porumene odozdo.Kolace mazati marmaladom sastavljatii dekorisati po zelji.Ja sam ovaj put iskoristila preliv u crvenoj i narandzastoj boji i ukrasila rendanom cokoladom.
  5. 5
    Preliv:Istopi puter i pomesati sa secerom u prahu i malo jestive boje.Lagano dodavati vodu dok se ne dobije ujednacena smesa.Kolace umakati u preliv i ukrasiti cokoladom.
  6. 6
    Druga varijanta:Istopiti 100 gr cokolade na paru,sa malo mleka i 3 kasike ulja.Kolace umakati pola u cokoladu,pa valjati u kokos(100gr.).

    Piramida od lokuma


Sastojci

Priprema


  1. 1
    Od navedenih sastojaka zamesiti glatko testo.
    testo ppodelimo na dva dela,a svako od njih na deset manjih loptica.
  2. 2 Piramida od lokuma
    Od deset loptica formiramo duguljaste forme (valjak) debljine malog prsta.Cokoladu otopite na pari (100gr cokolade sa 2 kasike ulja ide za polovinu testa).Redjate 4 duguljaste foreme jednu pored druge pa premazete cokoladom.Odozgo idu 3 duguljaste forme.Ponovo premazete cokoladom.Onda odozgo 2 duguljaste forme.Premazite cokoladom.Na kraj 1 duguljasta forma.Piramidu premazite celu cokoladom.
  3. 3
    Ponovite postupak sa ostalom polovinom testa.

    Punjenje piramide


Sastojci

Priprema


  1. 1
    Dobro umutiti margarin,pa dodajte secer,plazma keks,kakao,vanilin secer, i na karaju mleko.Sve sastojke sjedini rukom i pravi loptice velicine oraha.
  2. 2
    Loptice valjati u secer pa loptice oblikovati kalupom ili pomocu cediljke za limun.Smesu zalepiti na unutrasnju stranu kalupa tako da ostane dovoljno prostora za fil.
  3. 3
    Fil:Zumanca,jaja,secer,cokoladu,brasno i mleko sjediniti i kuvati dok se ne dobije gusca smesa.Skuvan fil skinuti sa vatre i ostaviti da se prohladi,pa dodati 200gr umucenom margarina i saku przenih i mlevenih lesnika.

  4. 4
    Piramide puniti sa filom,a zatvarati ih sa poklopcem od testa.Okrenuti kalup i izvaditi kolac.

projice sa viršlama

Sastojci


Priprema


  1. 1
    Umutiti prvo sve 'mokre' sastojke pa dodati suve. Sve  dobro izjednačiti i ostaviti u frižider na 1 sat, da se sjedini.
    Napuniti nauljene plehiće za mafine (ovo su mini mafini, ali isto je i sa redovnom veličinom) do 3/4, i staviti parče viršle (hrenovke) u sredinu.

Posluživanje

Peći na 180 stepeni, 10-15 minuta

     Ledene bombice


Sastojci

  •  500 ml mleka
  •  2 kesice (2x40gr.) pudinga od vanile (ili čokolade)
  •  2 kesice vanilin šećera
  •  8 punih kašika šećera
  •  200 gr maslaca ili margarina
  •  250 gr lešnika (ili maka, rogača, oraha...)
  •  za glazuru 200 gr čokolade i 5 kašika ulja
  •  za dekoraciju 50 gr mlečne čokolade

Priprema


  1. 1
    U 2 dl mleka razmutiti prašak za puding a preostalih 3 dl staviti u šerpicu sa šećerom i vanilin šećerom pa zakuvati. U vruće mleko umešati razmućeni puding i mešati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi uz povremeno mešanje.
  2. 2
    Maslac sobne temperature iseći na kockice i izmiksirati. Dodavati kašiku po kašiku hladnog pudinga i mutiti da se lepo sjedini.
    U to dodati 250 gr lešnika, izmešati varjačom ili spatulom i ostaviti u zamrzivač na najmanje pola sata da se lepo rashladi i pomalo stvrdne kako bi se kuglice lakše formirale.
  3. 3
    Vlažnim rukama oblikovati bombice, slagati na poslužavnik obložen providnom folijom (tako će se manje lepiti), pa oblikovane kuglice staviti u zamrzivač na 30-ak minuta da se lepo ohlade (na taj način će se i glazura brže hladiti kada se nanese).
    Za to vreme na pari istopiti čokoladu sa uljem i ostaviti da se malo prohladi.
  4. 4
    Rashlađene bombice stavljati na viljušku, umakati u istopljenu čokoladu i slagati na poslužavnik obložen folijom da se lepo ocede.
    Kada se glazura stegne, mogu se dekorisati istopljenom mlečnom čokoladom, koja se naspe u kesicu za zamrzavanje, odseče joj se vrh i kuglice se poprskaju. Kada se glazura stegne, servirati ih u papirne korpice.
  5. -----------------------------------------------------

    Prvi put sam bombice pravila sa pudingom od vanile i lešnikom i to mi je lepša varijanta.
    A ovaj put sam pravila sa pudingom od čokolade, smesu podelila na dva dela, u prvi deo sam stavila rogač a u drugi  mleveni mak. Za moj ukus, bile su prilično "jake", pa bih ovu kombinaciju sledeći put pravila ipak uz dodatak oraha ili keksa, da ublaže jak ukus rogača ili maka.
    Smesa je pomalo lepljiva, tako da obavezno pokvasite ruke pre oblikovanja kuglica i smesu dobro rashladite.

   Trokuti


Sastojci

Priprema


  1. 1
    Jaja, šećer i maslac miksati na pari. U kuhano dodati natrganu čokoladu. Miješati dok se čokolada ne otopi.
  2. 2
    U vruće dodati sve ostale sastojke, promiješati i istresti u kalup obložen oblatnama.
  3. 3
    Pokriti oblatnom i gore staviti neki teret.

Posluživanje

Dimenzije kalupa koji imam: dužina 50 cm, visina stranica 6 cm
Žele bombone narežem na manje komadiće.
Umjesto grožđica koristim sušeni ananas i maracuju.
* kalup prije slaganja oblatni obložite prianjajućom folijom kako bi lakše izvadili trokute kad se ohlade


Нема коментара:

Постави коментар