Breskvice
Sastojci
Za breskvice:
- 2 jumbo jaja, ili 3 srednje velicine
- 180 gr secera
- 225 ml ulja
- 3 kasike mleka
- 1 kesica vanilin secera
- 2 kasicice praska za pecivo
- 3 kasike brasna
- 425 gr brasna
za punjenje:
- 350 gr domaceg dzema od sljiva
- 150 ml ruma
- mrvice od breskvica
za farbanje:
- 85 ml vode ( za svaku boju, i mozda malo vise u zavisnostikoliko dugo drzite breskvice u boju)
- po zelji kapi farbe za hranu
- po zelji ekstrakt od maline i kruske
Priprema
-
1 1
Zicom umutiti jaja i secer vrlo malo pa dodati ulje koje cete takodje umutiti dok se ne sjedini sa jajima.
-
2 2
U umucenu smesu dodati 3 kasike mleka i vanilin secer pa i dalje mutiti zicom da sjedinite ,i na kraju dodati 2 kasicice praska za pecivo i 3 kasike brasna sve to sjediniti pa ostaviti u frizider da odstoji dva sata.
-
3 3
Izvaditi posle dva sata pa dodati 425 gr brasna, nemojte staviti celu kolicinu brasna, jer dosta zavisi od velicine jaja, umesati brasno varjacom, pa istresti na pobrasnjenu radnu povrsinu i umesiti glatko testo.
Ako vam se lepi za prste dodati jos brasna dok ne bude fino testo koje se ne lepi za prste.
-
4
Od gotovog testa kidati loptice, ja volim da ih radim sa ovom spravicom, koja je ustvari da se vade loptice iz dinje i lubenice, i onda su vam sve iste, dobro ih dlanovima uradite da vam budi glatke, jer ako nisu glatke, pucace vam.
-
5
Staviti na pleh, koji ste prekrili sa papirom za pecenje i peci ih dok vam blago ne porumene na 165-170*C u zavisnosti od vase rerne.(na mojoj rerni je 160*C i peku se oko 18 minuta)
-
6
Mlake kuglice dubiti ivicom ostrog noza i stavljati ih na posluzavnik, koji ste postavili kuhinjskim papirom (takodje vam moze posluziti ovaj nozic na drugom kraju ove alatke za dubljenje)
-
7
Mrvice od kuglica pomesati sa domacim dzemom od sljiva i dodavati ruma po zelji. Treba da vam se rum oseti vise od dzema.
-
8
Puniti kuglice, ako imate visak dzema okolo, ocistiti nozem.Spojiti kuglice zajedno.
-
9
Pripremiti dve posudice i u svaku sipati po 85 ml vode (mozda ce vam trebati i vise,u zavisnosti koliko hocete da vam boja bude jaka) dodati kasiku dve farbe za hranu i pola flasice ekstrakta od maline i kruske (ako imate breskvu stavite breskvu, ja je nemam pa koristim kruskin ekstrakt) pa zamociti jednu stranu jednom dva puta ili tri puta.
-
10
Zamocene breskvice naredjati na pleh koji ste postavili kuhinjskim papirom da se malo ocede, uradite 5-6 breskvica, pa ih onda uvaljati u sitniji secer i ostaviti ih na posluzavnik koji ste postavili kuhinjskim papirom.
-
11
Zavrsene breskvice prekriti cistom kuhinjskom krpom ili carsafom pa ih ostaviti preko noci da se osuse.
-
12
Pred sluzenje zabosti im listice i naredjati na tacnu sa drugim sitnim kolacima.
-
13
Ovako spremljene kuglice mogu biti zamrznute, staviti jedan red pa papir za pecenje pa drugi red, nemojte vise od dva reda jer se mogu ostetiti. Zatvoriti ih u kutiju i ostaviti u zamrzivac.Mogu stajati vise od dva meseca u zamrzivacu.
Crna ruža
Sastojci
Za tijesto:
- 600 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400 Podravka Saznaj više na namirnici podravka.hr
- 300 g šećera
- 1 Prašak za pecivo Docela Saznaj više na namirnici podravka.hr
- ¼ žličice soli
- 200 ml mlijeka
- 1 jaje
- 100 g maslaca
Mak punjenje:
- 200 g mljevenog maka
- 250 g šećera
- 2 Limun šećera Dolcela
- 150 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400 Podravka Saznaj više na namirnici podravka.hr
- 1 Prašak za pecivo Dolcela Saznaj više na namirnici podravka.hr
- 100 g maslaca
- 200 ml mlijeka
Za kremu:
- 3 Pudinga od vanilije Dolcela Saznaj više na namirnici podravka.hr
- 250 g šećera
- 1 l mlijeka
- 250 g maslaca
Priprema
-
1
U veću posudu stavite brašno, šećer, prašak za pecivo, sol, mlijeko, jaje, omekšali maslac i umijesite glatko tijesto.
-
2 Tijesto pustite da odstoji 10-ak minuta, pa ga podijelite na šest jednakih dijelova.
-
3
Na pobrašnjenoj podlozi 2 dijela tijesta razvaljajte na veličinu 25x35 cm, stavite ih na papir za pečenje i zasebno pecite na donjoj strani lima za pečenje (30x40 cm). Kore pecite oko 20 minuta na 180° C ili dok ne dobiju lijepu blagozlatnu boju.
-
4
/slika/768135/
Pečene kore pustite da se dobro ohlade. Preostala 4 dijela tijesta razvaljajte na veličinu 35x20 cm.
-
5
U posudu stavite mljeveni mak, šećer, limun šećer, brašno, prašak za pecivo, rastopljeni maslac, toplo mlijeko i pomoću električne miješalice dobro izmiješajte.
-
6
Dobivenu smjesu odmah ravnomjerno podijelite po razvaljanom tijestu i pomoću žlice premažite po tijestu. Svaki premazani dio tijesta zarolajte u roladu.
-
7
Tepsiju (35x20 cm) premažite maslacem, pospite brašnom i u nju položite roladu jednu do druge. Pecite na 170 °C 30-35 minuta ili dok ne dobiju lijepu zlatnožutu boju. Pečene rolade izvadite iz kalupa i ostavite da se ohlade.
-
8
Na dno tepsije (35x20 cm) položite jednu pečenu koru, a po potrebi joj lagano skratite rubove kako bi vam kora pasala na dno.
-
9
Pudinge pomiješajte sa šećerom, 150 ml hladnog mlijeka, a ostatak mlijeka stavite na vatru. Kad mlijeko zakuha, dodajte razmućeni puding i kuhajte još 1-2 minute neprekidno miješajući.
-
10
Maknite s vatre, dodajte maslac i miješajte dok se u potpunosti ne rastopi.
-
11
Polovicu pudinga prelijte preko kore u tepsiji, na puding položite pečene rolade, prelijte ostatkom pudinga i poklopite preostalom korom. Pustite da se ohladi i stavite u hladnjak na barem 1-2 sata.
Posluživanje
Izvadite iz kalupa, narežite na šnite i poslužite.Savjet
Umjesto maka možete upotrijebiti mljevene orahe, bademe ili lješnjake.Sunčeve pjege
Sastojci
Prvi biskvit:
- 7 bjelanjaka
- 200 g šećera
- 25 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400 Podravka Saznaj više na namirnici podravka.hr
- 40 g Gussnela Dolcela Saznaj više na namirnici podravka.hr
- 1 žličica Praška za pecivo Dolcela Saznaj više na namirnici podravka.hr
- 2 žlice octa
- 1 žličica mljevene crne kave
Drugi biskvit:
- 7 žumanjaka
- 2 jaja
- 150 g šećera
- 2 žlice ulja
- 130 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400 Podravka Saznaj više na namirnici podravka.hr
- 1 žličica Praška za pecivo Dolcela Saznaj više na namirnici podravka.hr
- 1 žlica octa
Krema:
- 1 Kompot od breskve Podravka (465 g ocijeđene mase) Saznaj više na namirnici podravka.hr
- 1 Puding vanilija Dolcela Saznaj više na namirnici podravka.hr
- 125 grama maslaca
- 1 vrećica Mljevene želatine Dolcela Saznaj više na namirnici podravka.hr
- 3 žlice šećera
Priprema
-
1
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i umiješajte postepeno šećer, brašno, Gussnel i izmiješajte lagano pjenjačom.
-
2
Prašak za pecivo pomiješajte sa octom pa dodajte na kraju.
-
3
Lim za pečenje (20x35cm) obložite papirom, pa žlicom stavljajte hrpice bjelanjka.
-
4
Te hrpice posipajte s mljevenom crnom kavom.
-
5
Za drugi biskvit izmiješajte žumanjke i jaja sa šećerom, pa dodajte ulje, brašno i na kraju prašak koji ste izmiješali prvo s octom.
-
6
Prelijte preko hrpica od bjelanjaka.
-
7
Pecite u pećnici zagrijanoj na 170°C oko pola sata. Pečeno prerežite na pola.
-
8
Ocijedite breskve iz kompota, pa u taj sok dodajte toliko vode da vam bude pola litre.
-
9
Puding razmutite, dodajte ostatak šećera i zakuhajte.
-
10
Želatinu prelijte s vodom i pustite da bubri 5-10 minuta.
-
11
U topli puding dodajte nabubrenu želatinu, maslac sobne temperature i na kockice narezane breskve.
-
12
Nadjev rasporedite po polovici kolača, stavite gornji dio biskvita te ga stavite u hladnjak da se dobro ohladi.
Pooh kolač
Sastojci
Biskvit:
- 3 jaja
- 200 grama šećera
- 1 1/2 čajna žličica octa
- 1 1/2 čajna žličica praška za pecivo
- 80 grama brašna
- 60 grama gustina
Žuta krema:
- 1 l soka od naranče i mrkve
- 3 pudinga od vanilije
- 6 žlica šećera
- 180 grama maslaca
Bijela krema:
- 1/2 l vrhnja za šlag
- 5 žlica šećera
- 1/2 kg svježeg sira
- 2 vrećice želatine u prahu
Priprema
-
1
Izmiksajte bjelanjke sa šećerom. Žumanjke pomješajte sa octom.
U bjelanjke postepeno dodajte žumanjke te gustin, brašno i prašak za pecivo. Pecite u namašćenom protvanu veličine oko 25x30.
Pecite na 170 stupnjeva oko 20 min.
-
2
U soku skuhajte puding pa u ohlađeno dodajte izmiksani maslac.
-
3
Na pečeni i ohlađeni biskvit namažite žutu kremu.
-
4
Želatinu napravite po uputama na vrećici.
Izmiksajte šlag pa pomalo dodavajte šećer, sir i na kraju rastopljenu želatinu.
Namažite po žutoj kremi i stavite u frižider da se dobro ohladi.
Televizor kolač
Sastojci
Kore:
- 300 grama brašna
- 100 grama margarina
- 100 grama šećera
- 1 žlica kakaa
- 1 jaje
- 1 žlica praška za pecivo
- 3 žlice mlijeka
Biskvit:
- 5 jaja
- 5 žlica šećera
- 5 žđlica brašna
Krema:
- 2 pudinga od vanilije
- 7 dcl mlijeka
- 200 grama šećera
- 2 žlice brašna
- 300 grama maslaca ili margarina
- 100 grama bijele čokolade
- 2 žlice ulja
Priprema
-
1
Umjesite prhko tijesto i podjelite u dva dijela.
-
2
Razvaljajte tijesto na pek papiru na veličinu 20x30 cm, pa stavite peći na 170 stupnjeva oko 15 min.
-
3
Za biskvit izmiksajte bjelanjke pa postepeno dodajte žumanjke i brašno.
Pecite na 170 stupnjeva dok ne dobije laganu boju.
-
4
Za kremu u mlijeku skuhajte puding sa šećerom i brašnom pa u hladno dodajte žlicu po žlicu izmiksani margarin.
-
5
Na prvu koru prhkog tijesta stavite kremu pa poklopite biskvitom.
-
6
Namažite kremu po biskvitu pa stavite gornju koru.
-
7
Čokoladu rasopite pa dodajte ulje i prelijte preko kolača, pa u frižider,
Ugodno vam gledanje TV-a :)
Karpati
Sastojci
Biskvit:
- 400 grama kiselog vrhnja
- 2 jaja
- 8-10 žlica šećera
- 40 grama mljevenih oraha
- 3 žlice kakaa
- 4 žlice ulja
- 250 grama griza
- 1/2 čajne žđličice sode bikarbone
Tijesto za makovnjačice
- 150 grama svježeg sira
- 50 grama ulja
- 100 grama šećera
- 50 grama kiselog vrhnja
- 1 jaje
- 1/2 čajne žličice sode bikarone
- 400 grama brašna
Mak preljev:
- 80 grama maka
- 100 ml mlijeka
- 5 žlica šećera
- sušene višnje (ja stavila iz kompota)
Krema od jogurta:
- 700 gama jogurta
- 150 grama svježeg sira
- 100 grama šećera
- 2 vrećice vanili šećera
- 3 vrećice želatine
Priprema
-
1
Izmiksajte pjenasto jaja sa šećerom pa dodajte ostale sastojke.
-
2
Ja sam pekla u protvanu veličine 20x35, temperatura oko 170 stupnjeva pola sata odnosno dok ne bude pečeno.
-
3
Izmješajte sve sastojke za makovnjačice.
-
4
Izmješajte i sve sastojke za mak preljev s time da mlijeko zagrijete.
-
5
Tijesto za makovnjačice podijelite na četiri jednaka dijela.
-
6
Tijesto razvaljajte na veličinu protvana, ja sam razvalja na 20 cm širine i 35 cm dužine, pa mak smjesu podjelite isto na 4 dijela tako da bude ravnomjerno smjesa raspoređena na sve četiri štruce.
Uz rub tijesta poslažite višnje.
-
7
Sve štruce nadjenite, poslažite višnje i zarolajte te stavite u protvan i pecite na 170 stupnjeva oko 20 min.
-
8
Na dno protvana stavite biskvit, pa poslažite pečenje štruce.
-
9
Za kremu želatinu pripremite po uputama na vrećici pa je rastopite i dodajte u smjesu jogurta šeećra i sira.
-
10
Kremu prelijte preko štruca i stavite u frižider da se dobro stisne.
Posluživanje
Moram napomenuti da mi je biskvit bio malo suh pa preporučam da ga malo natopite da bude vlažniji. a makovnjačice sam malo predugo pekla jer sam čekala da dobju boju što je totalno nepotrebno, pa su mi bile malo tvrde i suhe, što znači da ih nemojte dugo peči, nema veze što će izgledati blijede.
Sunce na prozorčiću
Sastojci
- 4 jaja
- 150 grama šećera
- 1 vanili šećer
- limunova korica
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- 600 grama svježeg sira
- 200 ml vrhnja za šlag
- 130 grama krupice ili griza
- 3 žlice marmelade od marelica
- breskve (ja sam stavila iz kompota)
Priprema
-
1
Izlijte vrhnje za šlag u posudu i u njega usipajte krupicu te ostavite 20 min. da nabubri.
-
2
Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilijom pa dodajte svježi sir, naribanu limunovu koricu, prašak za pecivo, griz te sve izmješajte.
-
3
Protva ili kalup za tortu namastite, pobrašnite pa ulijte smjesu.
Stavite peći na 170 stupnjeva oko 20 min.
-
4
Nakon 20 min. protvan izvadite van i stavite polovice ili četvrtine breskvi, malo utisnite i vratite natrag u pećnicu i pecite još oko pola sata.
-
5
Nakon što je pečeno, marmeladu malo zagrijte pa stavite po čajnu žličicu na svaku breskvu.
Mravlji kolač
Sastojci
- 210 grama šećera
- 200 ml vode
- 80 grama maslaca
- 6 jaja
- 160 grama kondenziranog mlijeka
- 180 grama brašna
- 2 1/2 čajne žličice sode bikarbone
Priprema
-
1
Rastopite šećer u posudi na štednjaku, pa dodajte vodu i mješajte dok se šećer ne rastopi.
-
2
Dodajte margarin ili maslac i mješajte dok se ne rastopi pa stavite da se ohladi.
-
3
Pjenasto izmješajte jaja, pa dodajte brašno sa sodom i kondenzirano mlijeko, pa dodajte ohlađeni šećerni sirup.
-
4
Stavite u namazanu i brašnom posutu tepsiju veličine 20x30, te stavite u hladnu pećnicu da odstoji pola sata pa onda uključite na 170 stupnjeva i pecite oko sat vremena.
Žute mak kocke
Sastojci
Biskvit:
- 6 bjelanjaka
- 200 grama šećera
- 200 grama maka
- 150 grama brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- 250 grama rastopljenog margarina
Preljev:
- 6 žumanjaka
- 200 grama šećera u prahu
Priprema
-
1
Izmiksajte čvrsto bjelanjke sa šećerom pa dodajte lagano mješajući mak, brašno, prašak i na kraju rastopljeni i ohlađeni margarin.
-
2
Izlijte smjesu u namazan i brašnom postut protvan veličine 20x30, pa stavite peći na 170 stupnjeva oko 20 min.
-
3
Žumanjke pjenjačom izmješajte sa šećerom pa kad izvadite biskivit premažite žumanjcima i vratite u pećnicu koju ugasite i neka se suši oko pola sata.
Нема коментара:
Постави коментар