Sedmo nebo
Sastojci
Prva kora:
- 5 bjelanjaka
- 250 gr šećera
- 250 gr kokosa
- 1 list oblatne
Druga kora:
- 5 bjelanjaka
- 250 gr šećera
- 250 gr mljevenih oraha
- 1 list oblatne
Fil:
- 10 žumanjaka
- 15 kašika šećera u prahu
- 250 gr margarina
Priprema
-
1
U tepsiju veličine oblatne staviti jedan list oblatne.
Bjelanjke umutiti dodavajući postepeno šećer, zatim dodati kokos, lagano izmješati pa istresti na list oblatne, ravnomjerno rasporedit i staviti da se peče / suši.
-
2
Isto postupiti sa drugom korom,samo mjesto kokosa staviti mljevene orahe.
-
3
Izmješati žumanjke i šećer u prahu ( ja dodam i dvije kašike brašna da se fil brže skuha i da bude čvršći) pa kuhati na pari dok se fil ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.
U ohlađen fil dodati margarin pa izmješati.
-
4
Prvu koru premazati sa filom pa je poklopiti sa drugom korom.
Kolač sa višnjama
Sastojci
- 3 jajeta
- 1 šolja ( mjera je šolja za bijelu kafu) šećera
- 1 šolja mlijeka
- 1 šolja ulja
- 2,5 šolje brašna
- 1 prašak za pecivo
Još:
- višnje
- vanilin šećer
- šećer u prahu
Priprema
-
1
Višnje očistiti od košpica, pošećeriti i ostaviti da malo odstoje.
-
2
Umutiti jaja sa šećerom, pa dodati mlijeko, ulje, brašno i prašak za pecivo. To sve dobro izmjšati.
Pola tijesta izliti u podmazan pleh, pa po tijestu poredati ušećerene i od soka ocjeđenje višnje, posuti ih sa vanilin šećerom i preliti drugi dio tijesta. Staviti da se peče.
-
3
Gotov kolač posuti šećerom u prahu.
Kokos kocke
Sastojci
Priprema
-
1
Umutiti jaja sa šećerom. Dodati ulje, mlijeko i brašno pomješano sa praškom za pecivo.
Tijesto podjeliti na dva jednaka dijela.
U jedan dio tijesta dodati kakao.
-
2
Za krem u pola litre mlijeka skuvati šećer i griz, dodati kokos pa skinuti sa vatre.
-
3
U podmazan pleh sipati tamni dio tijesta i malo zapeći. Izvaditi iz rerne pa preko tamnog tijesta sipati krem, a zatim svijetli dio tijesta. Vratiti u rernu i završiti pečenje.
Preliti čokoladnom glazurom
Čoko-moca štanglice od keksa
Sastojci
Priprema
-
1
Keks izlomiti, orahe isjeckati.
Čokoladu istopiti pa dodati žumanca i šećer, mješati dok se sve ne otopi. Dodati margarin i mješati da se i on otopi.
Orahe i keks preliti ovom smjesom, izmješati i istresti u tepsiju obloženu folijom pa poravnati.
-
2
Staviti želatin u 40 ml vode i ostaviti da nabubri.
Staviti šećer da se otopi. Izmješati žumanca sa mlijekom i gustinom pa kad se šećer otopi preliti preko šećera i mješati. Kad se sve sjedinilo i otopilo sklonuti sa vatre, dodati margarin pa mješati da se otopi. Želatin otopiti na laganoj vatri pa dodati. Zatim dodati slatku pavlakui, izmješati i ostaviti da se 2 sata hladi. Dodati kafu pa istresti preko prve smjese.
Preliti čokoladnom glazurom.
Fine štangle
Sastojci
Tijesto:
- 5 jaja
- 150 gr šećera
- 250 gr mljevenih oraha
- 2 kašike kakaoa
- 100 gr grožđica
- 1 list oblatne
Krema:
- 220 gr putera
- 200 gr šećera u prahu
- 70-100 gr mljevenog keksa
- 100 gr sjeckanih oraha
Glazura:
- 80 gr putera
- 200 gr čokolade
- 3-4 kašike ulja
Priprema
-
1
U tepsiju veličine oblatne staviti list oblatne.
Žumanjke i šećer dobro izmutiti pa dodati mljevene orahe, orahe i kakao pa sve izmješati. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka pa sve izmješati kašikom.
Smjesu istresti u tepsiju na list oblatne pa peći na 180°C oko 35 minuta.
-
2
Umutiti puter i šećer u prahu pa dodati mljeveni keks i sjeckane orahe, izmješati pa premazati preko ohlađene kore.
-
3
Istopiti čokoladu i puter, dodati 3-4 kašike ulja, izmješati pa preliti preko kolača.
Kolač Elegant
Sastojci
Priprema
-
1
Sve sastojke sem brašna i kakaa staviti da se kuva na pari. Kad se zgusne sklonuti sa vatre pa dodati brašno i kakao, izmješati da se sve dobro sjedini.
Podjeliti smjesu na četiri dijela i ispeći četiri tanke kore na 180°.
-
2
Staviti mlijeo sa vanilijinim šećerom da prokuva pa dodati griz i mješati. Kad se skuva ostaviti da se ohladi. U ohlađeno dodati džem, koru od narandže i pjenasto ulupan margarin. Po želji dodati i malo šećera u prahu.
-
3
Gotovom kremom namazati tri kore i ostaviti da odstoji preko noći.
Kolač posuti šećerom u prahu.
Ja sam išarala sa čokoladom.
Medene lješnjak štangle
Sastojci
Priprema
-
1
Sjediniti sve sastojke za korice postepeno dodavajući brašno toliko da se dobije fino tijesto.
Tijesto podjeliti na tri dijela i ispeći tri kore na prevnutom plehu.
-
2
Skuhati gustin i brašno u mlijeku.
Ohladiti i dodati umućen maslac, med i mljeveni lješnjak.
Odvojiti malo lješnjaka za posuti kolač.
-
3
Sve tri kore premazati filom. Zadnju manje nego prve dvije. Odozgo posuti sa mljevenim lješnjakom.
Kolač ostaviti preko noći da odpusti pa sjeći ga na štanglice.
Oblatna sa kokosom i plazma keksom
Sastojci
Priprema
-
1
Prokuhati mlijeko i šećer pa dodati margarin. Skinuti sa vatre, dodati plazma keks i kokos pa izmješati. Sa toplim filom filovati oblatnu.
Po želji odozgo preliti sa glazurom od čokolade.
Mocca oblatne
Sastojci
- 60 gr brašna
- 50 gr šećera
- 3 dl mlijeka
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
- 200-250 gr šećera u prahu
- 250 gr margarina ili maslaca
- 25 gr sitno mljevene pržene kafe
- 100-150 gr mljevenog keksa
- pakovanje oblatni
Priprema
-
1
Izmješati brašno,ršećer,rvanilin šećer i jaje sa malo mlijeka pa skuhati u ostatku mlijeka.rOstaviti da se dobro ohladi.
U ohlađenu masu dodati dobro izrađen margarin/maslac sa šećerom u prahu,rzatim dodati mljevenu kafu i keks.rSve dobro izmješati i filovati oblatnu.
Brzi kolač sa makom i keksom
Sastojci
- 400 ml mlijeka
- 400 gr šećera
- 200 gr mljevenog maka
- 150 gr margarina
- 400 gr keksa
- 100 gr suvog grožđa
- malo ruma
Glazura:
- 200 gr čokolade
- malo ulja
Priprema
-
1
U odgovarajuću posudu sipati mlijeko,rdodati šećer i mak,rpa kuvati 10 minuta.rZatim dodati margarin i mješati dok se ne otopi.rSklonuti sa ringle,rdodati izlomljen keks i suvo grožđe (predhodno natopljeno rumom) pa dobro promješati.
Sipati u podmazan četvrtasti pleh,irzravnati kašikom i preliti glazurom.rOstaviti kolač da se dobro ohladi
Kikiriki oblatna
Sastojci
Priprema
-
1
U odgovarajućoj posudi umutiti jaja i šećer.
Dodati izlomljenu čokoladu, mlijeko i puter, te kuvati na pari mješajući sve vrijeme dok se ne dobije ujednačena masa.
U pripremljenu smjesu dodati kikiriki i dobro promješati.
Filovati oblatnu i ostaviti da se stegne,a potom isjeći i dekorisati po želji.
-
1
Нема коментара:
Постави коментар