Šarene oblatne
Sastojci
Krema
-
3 dl
mlijeka
-
30 dag
šećera
-
30 dag
mljevenog keksa
-
30 dag
oraha
-
1 (25 dag)
margarin
-
1 (10 dag)
čokolada za kuhanje
-
1
vanilin šećer
- 3 dl mlijeka
- 30 dag šećera
- 30 dag mljevenog keksa
- 30 dag oraha
- 1 (25 dag) margarin
- 1 (10 dag) čokolada za kuhanje
- 1 vanilin šećer
I još
-
1
pakovanje oblatni
- 1 pakovanje oblatni
Priprema
-
1
Najprije prokuhati mlijeko i šećer, a zatim dodati margarin. Kad se otopi, dodati keks i orahe.
-
2
Smjesu podijeliti u 2 dijela. U jedan dodati čokoladu i mješati dok se ne otopi.
-
3
U drugi dodati vanilin šećer i izmješati.
-
4
Još vrućom kremom premazati oblatne kao na slici.
Krema je dovoljna za srednje velike oblatne 27x37 cm!
-
1
Najprije prokuhati mlijeko i šećer, a zatim dodati margarin. Kad se otopi, dodati keks i orahe.
-
2
Smjesu podijeliti u 2 dijela. U jedan dodati čokoladu i mješati dok se ne otopi.
-
3
U drugi dodati vanilin šećer i izmješati.
-
4
Još vrućom kremom premazati oblatne kao na slici.
Krema je dovoljna za srednje velike oblatne 27x37 cm!
Karamel bajadera
Sastojci
Prvi dio:
-
250 gr
šećera u prahu
-
2
jaja
-
100 gr
lješnjak karamela
-
1/2
margarina
-
250 gr
mljevenog keksa
- 250 gr šećera u prahu
- 2 jaja
- 100 gr lješnjak karamela
- 1/2 margarina
- 250 gr mljevenog keksa
Drugi dio:
-
250 gr
šećera
-
1dl
vode
-
1/2
margarina
-
250 gr
mlijeka u prahu
- 250 gr šećera
- 1dl vode
- 1/2 margarina
- 250 gr mlijeka u prahu
Glazura:
-
100 gr
bijele čokolade
- 100 gr bijele čokolade
Priprema
-
Prvi dio:
-
1
Šećer u prahu umutiti sa dva jajeta, pa
kuvati na pari. Kad je kuvano u vruće dodati lješnjak karamele, mješati
da se istope. Zatim dodati margarin da se i on istopi. Dodati mljeveni
keks, sve izmješati pa sve to jednako rastanjiti u plehu.
-
Drugi dio:
-
1
Šećer i vodu staviti na vatru da se šećer
dobro istopi. Sklonuti sa vatre pa dodati margarin da se istopi. Zatim
dodati mlijeko u prahu, izmješati i sipati preko prvog dijela pa
izravnati.
-
2
Po želji preliti sa glazurom od bijele čokolade a može i bez nje.
-
3
Mali savjet: U prvom dijelu jaja i šećer
ne treba kuvati da bude previše čvrsto, bolje da se doda još malo
mljevenog keksa ako procjenite da je potrebno.
U drugom dijelu: najbolje da se koristi mlijeko u prahu Slovenačke
proizvodnje u plavoj kutiji ( to kupujrm ovdje u BIH) i ako vam se desi
da vam masa bude malo rjeđa dodati kašiku pudinga od vanilije ili još
mlijeka u prahu.
-
Prvi dio:
-
1
Šećer u prahu umutiti sa dva jajeta, pa kuvati na pari. Kad je kuvano u vruće dodati lješnjak karamele, mješati da se istope. Zatim dodati margarin da se i on istopi. Dodati mljeveni keks, sve izmješati pa sve to jednako rastanjiti u plehu.
-
Drugi dio:
-
1
Šećer i vodu staviti na vatru da se šećer dobro istopi. Sklonuti sa vatre pa dodati margarin da se istopi. Zatim dodati mlijeko u prahu, izmješati i sipati preko prvog dijela pa izravnati.
-
2
Po želji preliti sa glazurom od bijele čokolade a može i bez nje.
-
3
Mali savjet: U prvom dijelu jaja i šećer ne treba kuvati da bude previše čvrsto, bolje da se doda još malo mljevenog keksa ako procjenite da je potrebno.
U drugom dijelu: najbolje da se koristi mlijeko u prahu Slovenačke proizvodnje u plavoj kutiji ( to kupujrm ovdje u BIH) i ako vam se desi da vam masa bude malo rjeđa dodati kašiku pudinga od vanilije ili još mlijeka u prahu.
Čoko-koko oblatne
Sastojci
Biskvit
- 8 bjelanjaka
- 20 žlica šećera
- 20 dag kokosa
- 8 žlica brašna
Krema
- 8 žumanjaka
- 24 žlice šećera u prahu
- 15 dag čokolade
- 25 dag margarina
- 1 vanilin šećer
Još
- 2 lista oblatni (27x37)
Priprema
-
1
Najprije izrezati papir za pečenje na veličinu malo veću od 27x37 cm, neka bude veće za oko 0,5 cm od te veličine sa svih strana. Staviti papir u tepsiju u kojoj ćete peći biskvit. Za biskvit izmiksati bjelanjke sa šećerom u glatku smjesu, dodati brašno i kokos, dobro izmiješati. Smjesu ravnomjerno rasprediti u tepsiji na pek papiru, ali ne do kraja papira (0,5 cm ostaviti prazno). Ispeći, ali da biskvit ostane svjetao. U receptu piše 35-40 min na 170 C. Ja sam ga pekla vremenski manje na 150 C u pećnici s ventilatorom. Pećen biskvit ohladiti.
-
2
Za kremu izmiksati žumanjke sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Margarin i čokoladu otopiti na laganoj vatri pa u otopljeno dodati smjesu žumanjaka i šećera. Izmiješati da se smjesa ujednači i kuhati na laganoj vatri, meni je trebalo 15-ak min. Kada krema potamni kao na slici ili kao čokolada za kuhanje, gotova je. Skinuti s vatre i hladiti uz povremeno miješanje da se ne uhvati korica. Mlakom kremom premazati oblatne i biskvit. Redosljed: oblatna (kremu mazati na grublju stranu, stranu s većim kockicama), polovica kreme, biskvit, druga polovica kreme i poklopi oblatnom (grublju stranu okrenut prema kremi). Opteretiti kolač i ostavit da prenoći na hladnom mjestu, ne u hladnjaku.
Banana kocke
Sastojci
Priprema
-
1
Izmiksati jaja sa šećerom, dodati ulje i mlijeko i na kraju brašno izmješano s kakaom i praškom za pecivo. Peći na 200 C.
-
2
Hladan biskvit preliti toplim čokoladnim mlijekom.
-
3
U 2 dl mlijeka staviti šećer. Kada prokuha dodati prethodno izmješano brašno i ostala 2 dl mlijeka. Kuhati dok smjesa ne postane gusta, a zatim maknuti s vatre i dodati čokoladu. Miješati dok se ne otopi.
-
4
U hladnu kremu dodati margarin, pjenasti izrađen s vanilin šećerom i izmiksane banane. Premazati biskvit.
-
5
Za glazuru na pari otopiti čokoladu i margarin. Premazati preko kreme.
Sastojci
Priprema
-
1
Za tijesto izmiksati jaja sa šećerom, dodati ostale sastojke. Tijesto podijeliti u 2 dijela. Jednu polovicu napola ispeći. U međuvremenu skuhati kremu.
Kremu staviti na prvu polovicu biskvita, a drugi dio biskvita izliti po kremi. Sve zajedno ispeći.
Oblatne s banankom
Sastojci
Potrebno
- 50 dag šećera
- 2 dl vode
- 25 dag keksa (mljevenog)
- 25 dag oraha (mljevenih)
- 25 dag margarina
- 1 vanilin šećer
- 10 dag čokolade za kuhanje
- 8 bananka
- 2 oblatne
Priprema
-
Skuhati gust sirup od vode i šećera, dodati keks, orahe, vanilin šećer i čokoladu. Malo ohladiti i umiješati margarin. Polovicom kreme premazati list oblatne, posuti nasjeckanim banankom, premazati ostatkom kreme i poklopiti drugom oblatnom.
Mini baklave
Sastojci
Nadjev
- 4 jaja
- 5 žlica šećera
- 4 žlice jogurta
- 30 dag oraha
- 1 prašak za pecivo
Premaz za kore
- 12,5 dag margarina
- 1 dl ulja
Preljev
- 50 dag šećera
- 2 dl vode
- 1 vanilin šećer
- 1 limun (sok i korica)
I još
- 50 dag gotovih kora za pite
Priprema
-
1
Jaja izmiksati sa šećerom, dodati jogurt, orahe i prašak za pecivo.
Za premaz otopiti margarin s uljem.
Na radnu površinu staviti jednu koru, premazati je premazom i na nju staviti drugu koru. Tako složene kore premazati nadjevom (tanko), ali samo do pola. Zarolati i slagati u pouljen lim. Postupak ponavljati dok se ne potroše kore i nadjev.
Baklavu prije pečenja izrezati na manje komadiće (6 cm) i premazati premazom. Peći 15-ak minuta na 200 C. Vruću baklavu preliti hladnim preljevom.
Za preljev prokuhati vodu sa šećerom, dodati koru i sok limuna te vanilin šećer. Sastojci
Biskvit
- 10 bjelanjaka
- 20 dag šećera
- 1 velika žlica kakaa
- 5 žlica brašna
- 1 prašak za pecivo
- 10 dag mljevenog neslanog kikirikija
Krema
- 10 žumanjaka
- 20 dag šećera
- 20 dag čokolade za kuhanje
- 20 dag maslaca
- 10 dag sjeckanog kikirikija
- 1 vanilin šećer
Glazura
- 20 dag čokolade za kuhanje
- malo margarina
- 4 žlice ulja
- 5 dag sjeckanog kikirikija
Priprema
-
1
Bjelanjke izmiksati sa šećerom u glatku smjesu. Izmiksaloj smjessi dodati žlicu ulja te izmješano brašno, kikiriki, kakao i prašak za pecivo.Smjesu izliti u lim veličine 30x40 cm. Ravnomjerno poravnati i ispeći. Gotov je kad čačkalica zabodena u njega izlazi suha.
-
2
Dok se biskvit hladi napraviti kremu miksajući žumanjke i šećer na pari. Miksati dok smjesa ne postane lagano gusta (ja sam je kuhala 10 min). Gotovu kremu skinuti s pare i dodati čokoladu. Miješati dok se ne otopi, a zatim dodati maslac i vanilin šećer pa dobro izraditi mikserom.
Na kraju umiješati sjeckani kikiriki i premazati preko kolača. Ohladiti.
-
3
Za glazuru na pari otopiti čokoladu s malo margarina i uljem. Preliti preko kreme pa posuti sjeckanim kikirikijem. Kikiriki možete umiješati i u glazuru pa tek onda premazati kolač. Ostaviti u hladnjak preko noći.
Kolač s jabukama
Sastojci
Priprema
-
1
Jaja izmutiti sa šećerom, dodati ulje i mlijeko, a na kraju brašno pomješano s praškom za pecivo. Pola smjese uliti u lim, poravnati i peći na 200 C dok ne bude napola pečeno. Kad se napola ispeče, staviti nadjev i izliti drugi dio biskvitne smjese. Vratiti u pećnicu i ispeći do kraja.
-
2
Jabuke za nadjev oguliti, izrendati i malo ih dinstati sa šećerom na laganoj vatri. Na kraju dodati griz ili mrvice.
-
3
Gotov kolač posipati sa šećerom u prahu.
Sastojci
Tijesto:
- 200 gr brašna
- 100 gr margarina
- 50 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kašičica sode-bikerbone
- mlijeka po potrebi
Fil:
- 400 gr mljevenog keksa
- 200 gr margarina
- 3 kašike kakaoa
- 200 gr suvog grožđa
- 150 gr šećera u prahu
- 100 gr grubo mljevenih oraha
- soka ili mlijeka po potrebi
Glazura:
- 100 gr čokolade
- 3 kašike ulja
- grubo mljeveni orasi za posipanje
Priprema
-
1
Od navedenih sastojaka zamjesiti tijesto, ako je potrebno dodati mlijeka da se zamjesi tijesto.
Podjeliti ga na dva jednaka dijela, rastanjiti tanko u oblik praugaonika i ispeći dvije kore na poleđini tepsije.
-
2
Pomješati sve sastojke za fil, dodati mlijeka ili nekog soka toliko da se dobije homogena masa.
Staviti fil između dvije kore, dobro pritisnuti nečim i ostaviti na hladno mjesto.
Otopiti čokoladu sa uljem, preliti kolač pa ga posuti sa grubo sjeckanim orasima.
-
3
Ovaj kolač može da se pravi kao posan, tako što se u tijesto mjesto mlijeka stavi mineralna voda a u fil sok.
Bijela bajadera
Sastojci
- 300 gr šećera
- 8 kašika vode
- 150 gr margarina
- 150 gr mljevenih oraha
- 150-200 gr mljevenog keksa
Nadjev:
- 250 gr šećera u prahu
- 1 jaje
- 150 gr margarina
- 150 gr mljevenog keksa
- 3 štangle crne čokolade
Glazura:
- 100 gr bijele čokolade
- 2-3 kašike ulja
Priprema
-
1
U šerpu staviti vodu i šećer i kuhati dok se šećer dobro ne istopi. Dodati margarin, zatim orahe i keks. Sve dobro izmješati pa masu ravnomjerno rastanjit u odgovarajući kalup.
-
2
Pjenasto umutiti šećer i jaje, pa dodati margarin, keks i čokoladu.
Rasporediti po prvom dijelu.
Kolač preliti sa bijelom čokoladnom glazurom.
Bajadera od kokosa
Sastojci
Priprema
-
1
Mlijeko, margarin i šećer prokuhati i u toplo umješati mlijeko u prahu i kokos. Dodati krupno sjeckane orahe ili žele bombone narezane na male kockice.
Ovu masu staviti između dvije oblatne, pa na to staviti neki predmet. Ostaviti nekoliko sati na hladnom.
Rezati u oblik po želji.
-
2
Ja sam pravila sa biljnim mlijekom u prahu a ono je drugačije od običnog pa sam još dodala jedan puding od vanilije u prahu.
Trokutići
Sastojci
- 170 gr margarina
- 170 gr čokolade
- 200 gr šećera
- 2 jaja
- 170 gr mljevenih oraha
- 6 kašika mljevenog keksa
- petit keks
Priprema
-
1
Margarin, čokoladu, šećer i jaja kuvati na pari dok se sve ne otopi i sjedini.
U to vruće dodati mljevene orahe i keks.
Na tacnu poredati keks petit, poprskati ga sa malo mlijeka pa na njega istresti vrući fil. Zatim po filu poredati petit keks. i njega poprskati sa malo mlijeka.
Otopiti malo čokolade pa poprskati po keksu.
Kad se kolač stegao i keks malo odpustijo, svaku kocku petit keksa presjeći tako da se dobije trokut.
Marcipan II
Sastojci
Kora: ( mjera mala šoljica za kafu)
- 4 jajeta
- 6 šoljica šećera
- 3 šoljice ulja
- 4 šoljice mlijeka
- 3 šoljice mljevenih oraha
- 5 šoljica brašna
- 1/2 praška za pecivo
Fil:
- 12 kašika šećera
- 5 kašika vode
- 100 gr čokolade
- 100 gr margarina
- 5 šoljica mljevenih oraha
Priprema
-
1
Mikserom dugo mutiti jaja i šećer. Zatim dodati ulje, mlijeko, mljevene orahe i brašno pomješano sa praškom za pecivo, sve dobro izmješati pa sipati u tepsiju i ispeći koru.
-
2
Šećer i vodu staviti u šerpu i kuvati 2-3 minuta dok se šećer ne istopi. Zatim dodati margarin i čokoladu i mješati da se i oni otope. Skinuti sa vatre pa u to dodati mljevene orahe, izmješati pa preliti preko ohlađene kore.
Sastojci
- 4 dl kisele pavlake
- 2,5 čaše ( 2 dl) šećera u prahu
- 250 gr margarina
- 300 gr mljevenog
- 1 pakovanje oblatni
Priprema
-
1
U posudi za mješanje umutiti pavlaku i šećer.
U šerpici staviti margarin, te ga otopiti na laganoj vatri. Zatim dodati mljeveni keks i sve dobro promješati. Sjediniti umućene filove.
Gotovim filom premazati oblatne. Poslednju koru takođe premazati filom, pa posuti mljevenim keksom.
Oblatnu ostaviti da se odstoji i da se stegne, pa je sjeći na štangle.
-
1
Đus kocke / štanglice
Sastojci
Kora:
- 4 jajeta
- 300 gr šećera
- 150 gr brašna
- 1 praška za pecivo
- 150 gr mljevenih oraha
- 1 kašika kakaoa
- 1 dl mlijeka
Fil:
- 250 gr margarina
- 200 gr šećera u prahu
- 300 gr mljevenog keksa
- 200 gr mljevenih oraha
- 2, 5 dl đusa
Glazura:
- 100 gr čokolade
- 2-3 kašike ulja
Priprema
-
1
Bjelanjke odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst snijeg.
Posebno umutiti žumanca, šećer i mlijeko, postepeno dodavati mljevene orahe, kakao i brašno pomješano sa praškom za pecivo, te dobro izmješati.
U pripremljenu masu dodati snijeg od bjelanjaka i polako promješati varjačom.
Tepsiju obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu i peći u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.
-
2
U odgovarajućoj posudi umutiti margarin sa šećerom u prahu.
Mljeveni keks natopiti đusom, sjediniti sa mješavinom margarina i šećera, dodati mljevene orahe i dobro izmješati.
-
3
Ohlađenu koru premazati pripremljenim filom.
Čokoladu otopiti sa uljem pa preliti kolač.
Marcipan bajadera
Sastojci
- 300 gr šećera
- 1 čaša vode
- 250 gr margarina
- 300 gr mljevenih oraha
- 300 gr mljevenog keksa
- 5 štangli čokolade
- 300 gr marcipan smjese
Glazura:
- 100 gr crne čokolade
- 2-3 kašike ulja
- malo bjele čokolade
Priprema
-
1
Dobro ušpinovati šećer sa vodom. U to dodati margarin i čokoladu i mješati dok se ne istope. Zatim dodati mljevene orahe i keks.
Smjesu podjeliti na dva jednaka dijela.
U odgovarajući kalup staviti jednu polovinu smjese poravnati pa staviti marcipan smjesu. Na to ide drugi dio smjese. Preliti čokoladnom glazurom i po želji dekorisati sa bijelom čokoladom.
Ja sam u marcipan smjesu dodala i malo margarina da bude mekše kako bi se lakše rasporedilo po prvoj smjesi.
-
1
Нема коментара:
Постави коментар