Rupičasti kolač
Sastojci
Kora:
- 4 jajeta
- 150 gr šećera
- 1 vanil šećera
- 1 dl ulja
- 1,5 dl mlijeka
- 250 gr brašna
- 1 prašak za pecivo
Fil:
- 7 dl mlijeka
- 5 kašika šećera
- 2 pudinga od jagode
- 150 gr margarina
- 300 gr jagoda
- 4 dl slatke pavlake
Priprema
-
1
U dubljoj posudi umutiti jaj sa šećerom i vanil šećerom. Potom dodati ulje,mlijeko,brašno i prašak za pecivo pa mutiti mikserom na najmanjoj brzini dok se ne dobije ujednačena masa.
-
2
Tepsiju obložiti papirom za pečenje te u nju sipati pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 180°C da porumeni.
-
3
Pečenu koru ostaviti da se ohladi, a zatim na više mijesta napraviti udubljenje (1,5x1,5 cm) vodeći rauna da se ne probije dno kore. Izdubljenu koru izmrviti.
Ja sam pravila udubljenja različite veličine, manja i veća.
-
Fil:
-
1
U šerpu sipati 6 dl mlijeka,dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
Posebno umutiti puding od jagode sa preostalim mlijekom pa sipati u ključalo mlijeko i ostaviti da se zgusne.
U topao puding dodati margarin i mješati dok se ne otopi.
-
Finalni postupak:
-
1
Preko rupičaste kore preliti topao puding,odozgo posuti mrvicama od izdrobljene kore i ostaviti da se stegne.
-
2
Slatku pavlaku zajedno sa jagodama umutiti u čvrst šlag i premazati kolač.
Gotov kolač staviti u frižider da se ohladi i stegne, isjeći na kocke i ukrasiti po želji.
Karamel brauni
Sastojci
Tijesto:
- 100 gr putera
- 50 gr čokolade
- 150 gr šećera
- 1 kašika ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- 3 jaja
- 50 gr kakaa
- 50 gr brašna
Karamel preliv:
- 200 gr karamel bombona
- 50 ml slatke pavlake
Priprema
-
1
Pleh veličine 25x20 cm obložiti papirom za pečenje.
Rernu uključiti da se zagrije na 180°C.
-
2
Na laganoj vatri otopiti puter i čokoladu.
U činiju sipati preostale sastojke i izmješati žicom za mućenje. Dodati istopljen puter i čokoladu i mješati žicom dok smjesa ne postane ujednačena i sjajna. Sipati u pripremljen pleh i peći u zagrijanoj rerni 20-25 minuta. Ostaviti da se ohladi.
-
3
Mješajući istopiti karamel bombone sa slatkom pavlakom na laganoj vatri. Sipati na ohlađen kolač i ostaviti da se karamel stegne.
Jednostavne kocke sa pekmezom
Sastojci
Biskvit:
- 2 jaja
- 5 šolica (malih za crnu kafu) šećera
- 4 šoljice ulja
- 3 šoljice mlijeka
- 9 šoljica brašna
- 1/2 praška za pecivo
Još:
- pekmez od šljiva
- šećer u prahu
Priprema
-
1
Umutiti jaja i šećer, pa dodati ulje, mlijeko, brašno i prašak za pecivo i sve dobro izmješati.
Izliti u podmazan i brašnom posut pleh. Pekmez od šljiva kašičicom stavljati na tijesto, zatim ispeći kolač.
Pečen i ohlađen kolač posuti sa šećerom u prahu.
Jaffa kolac
Sastojci
Priprema
-
1
Izmješati žumanjke sa šećerom i dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakao. Na kraju lagano umješati snijeg od bjelanjaka. Staviti u lagano zagrijanu pećnicu na 170°C.
-
2
Pečen biskvit još vruć preliti prokuhanom vodom i šećerom.
Na biskvit koji je još topao poslagati kekse.
-
3
4 dl mlijeka staviti da provri. Posebno promješati 1 dl mlijeka, puding od vanilije, šećer i griz te kuhati u mlijeku.
U ohlađenu kremu dodati margarin.
-
4
Kremu namazati na kekse.
Kolač preliti glazurom od čokolade.
Kocke s kokosom i narandžom
Sastojci
Tijesto:
- (mjera je šolja za bijelu kafu)
- 1 šolja brašna
- 1 šolja šećera
- 1 šolja griza
- 1 šolja kokosa
- 1 šolja soka od narandže
- 1 šolja masti
- 1 šolja narendanih jabuka
- 2 jajeta
- 1 prašak za pecivo
- rendana kora od jedne narandže
Za preliv:
- 4 dl soka od narandže
- 2 pudinga od vanile
- 4-6 kašika šećera
- žute ukrasne mrvice
Priprema
-
1
Sve sastojke za tijesto umutiti, pa ispeći u podmazanom plehu posutom brašnom.
Ostaviti kolač da se ohladi u plehu.
-
2
Za preliv: Skuvati puding od vanile (prema upustvu) sa sokom od narandže i šećerom po želji, pa još vruć puding sipati na ohlađeno tijesto.
Odozgo posuti žutim šećernim mrvicama (ja sam posula sa čokoladnim) i ostaviti da se preliv stegne.
Sjeći na kocke i poslužiti.
Sastojci
Kora:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 2 kašike kakaoa
- 1 prašak za pecivo
- 1 dl ulja
Fil:
- 300 gr krem sira
- 150 gr šećer u prahu
- 3 dl slatke pavlake
- 100 gr putera
- 10 gr želatina u prahu
- rendana kora od 1 limuna
Glazura:
- 7 dl đusa
- 2 pudinga od vanile
- 4 kašike šećera
Priprema
-
1
Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.Zatim postepeno dodavati dvije kašike šećera muteći dok se ne otopi.
Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom.
Sjediniti smjesu od žumanaca sa uljem pa dodati šam od bjelanjaka,brašno,prašak za pecivo i kakao te polako promješati varjačom.
Tepsiju obložiti papirom za pečenje te u nju sipati pripremljenu smjesu za koru.Peći u zagrijanoj rerni na 180 °C 25 minuta.
-
2
Umutiti puter sa šećerom u prahu pa sjediniti sa krem sirom i dobro izmješati.
Potom dodati šlag od slatke pavlake,rendanu koru od limuna i nabubreli želatin(želatin preliti sa 6 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri).
Sve sastojke polako promješati kako bi se dobila ujednačena smjesa.
-
3
U šerpu sipati 5 dl đusa,dodati šećer i ostaviti da proključa.
Posebno razmutiti puding u preostalom đusu pa sipati u ključali sok i kuvati dok se ne zgusne.
-
4
Koru premazati filom i ostaviti u frižider da se stegne.
Zatim preliti mlakom glazurom od đusa i ostaviti da se ohladi.
dekorisati po želji.
Sastojci
- 200 gr margarina
- 12 kašika šećera u prahu
- 200 ml kisele vode
- 8 kašika mljevenih oraha
- kesica cimeta
- 300 gr brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 gr čokolade (posne)
Preliv:
- 200 gr čokolade (posne)
- 80 gr margarina
- 2-3 kašike ulja
Priprema
-
1
200 gr omekšalog maslaca umutiti sa šećerom u prahu. Lagano, stalno muteći dodati kiselu vodu i postepeno dodati, orahe, brašno pomješano sa praškom za pecivo, cimet i narendanu čokoladu.
Izliti smjesu u pleh koji je podmazan margarinom i posut brašnom. Peći na 180°C pola sata.
-
2
Pečen kolač preliti glazurom od čokolade, margarina i ulja.
Sastojci
- 200 gr keksa Petit beure
- 250 gr kikirikija
- 400-450 gr mljevenog keksa
- 350 gr kristal šećera
- 250 gr margarina
- 4 jaja
Glazura:
- 100 gr čokolade
- 2-3 kašike ulja
- 30-50 gr sjeckanog kikirikija
Priprema
-
1
Kikiriki propržiti u tiganju do svjetlo smeđe boje, pa ga samljeti.
Rastopiti šećer u malo vode i staviti da proključa 2-3 minute, pa dodati margarin i mješati dok se potpuno ne otopi. Zatim dodati mljeveni keks, mljeveni kikiriki i razmućena jaja. Dobro promješati i sjediniti masu.
-
2
Keks petit beure poredati u pleh a preko ravnomjerno rasporediti vrelu masu i ostaviti da se hladi.
-
3
Otopiti čokoladu sa uljem pa preliti glazuru preko kolača. Dok je još glazura vruća posuti po njoj sjeckani kikiriki i ostaviti na hladnom mjestu da se stegne.
Sjeći na štanglice.
Sastojci
Kora:
- 7 bjelanjaka
- 5 žumanjka
- 10 kašika šećera
- 6 kašika vode
- 3 kašike kakaa
- 7 kašika brašna
Fil:
- 1/2 l mlijeka
- 200 gr griza
- 2 žumanjka
- 250 gr margarina
- 250 gr šećera u prahu
- 4 vanil šećera
Glazura:
- 100 gr čokolade
- 100 gr margarina
Priprema
-
1
Mikserom umutit bjelanjke. Zatim umutiti žumanjke i šećer, pa dodati vodu, kakao i brašno, dobro izmješati. Dodati i snijeg od bjelanjaka pa sve to lagano sastaviti.
Ispeći koru na 200°C.
-
2
Izmješati griz sa žumanjcima i malo mlijeka, a ostatak mlijeka staviti na šporet da zavri. Skuhati gusto griz i ostaviti da se hladi.
Umutiti margarin sa šećerom u prahu i vanila šećerom pa u to dodati ohlađen griz, dobro izmješati.
-
3
Na ohlađenu koru nanijeti pripremljen fil, zatim ga preliti čokoladnom glazurom.
Kokosova pita
Sastojci
Tijesto:
- 150 gr maslaca
- 3 žumanjka
- 80 gr šećera
- kora od limuna
- 300 gr brašna
- 1 praška za pecivo
Nadjev:
- 3 bjelanjka
- 150 gr šećera
- 150 gr kokosovog brašna
- marmelada
Priprema
-
1
Pomješati maslac, žumanjke i šećer, zatim dodati naribanu limunovu koru i brašno sa praškom za pecivo. Zamjesiti tijesto, staviti u namazan lim i peći u zagrijanoj pećnici na 180°C.
Kad je skoro pečen, poslije 20 minuta, premazati tijesto marmeladom i nadjevom te još malo peći (oko 10 minuta).
-
2
Istući snijeg od bjelanjka i neprestalno mješajući dodavati šećer i na kraju kokosovo brašno, te sve pažljivo promješati.
Sastojci
- 3 lissta oblatne (veće)
- 600 gr keksa prelivenog čokoladom
Fil:
- 1 l mlijeka
- 10 kašika šećera
- 10 kašika gustina
- 250 gr margarina
- 200 gr šećer u prahu
- 1 vanil šećera
- rendana kora od 1 limuna
Priprema
-
1
Od 1 l mlijeka izdvojiti 10 kašika, a preostalo mlijeko zašećeriti i staviti na šporet da provri.
Sjediniti gustin sa izdvojenim mlijekom i sve sipati u mlijeko koje vri. Skuvati krem i ostaviti da se ohladi.
Pjenasto umutiti margarin sa šećerom u prahu, dodati vanil šećer,l imunovu koru i sjediniti sa ohlađenim kremom.
-
2
Na list oblatne ravnomjerno nanijeti fil. Po filu složiti keks, ponovo premazati filom i prekriti drugim listom oblatne. Na drugi list oblatne nanijeti sastojke istim redosledom kao i kod prvog lista pa sve prekriti trećim listom oblatne.
Oblatnu ostaviti da se stegne pa sjeći na štanglice ili kocke.
Sastojci
Priprema
-
1
U veću posudu staviti 3 želatina i 1dl vode i ostaviti da želatin nabubri.
U šerpu sipati šećer i 2 dl vode, kuhati oko 5 minuta, zatim ostaviti da se malo ohladi.
Nabubreo želatin malo izmješati mikserom pa mu dodati prohlađen šećer i nastaviti mutiti 5-7 minuta da se masa počne stezati. Tome dodati ekstrakt od banane.
U odgovarajuću tepsiju staviti 1 list oblatne i na nju istresti masu od želatina, poravnati je i ostaviti da se hladi.
Čokoladu istopiti sa uljem pa je preliti preko kolača.
Sjeći na duže štanglice.
Sastojci
Žuti fil:
- 6 žumanjaka
- 200 gr šećera u prahu
- 250 gr margarina
Tamni fil:
- 6 bjelanjaka
- 200 gr šećera u prahu
- 300 gr mljevenog petit keksa
- 2 kašike kakaa
- 1-2 šoljice gustog soka
Još:
- pakovanje oblatni
Priprema
-
1
Na pari kuhati žumanjke sa šećerom u prahu (ja u to dodaim i kašiku brašna, fil bude čvrst i prije se skuha) pa kuhati da bude gusto. Ostaviti da se ohladi. Margarin dobro izraditi pa dadati ohlađen fil od žumanjaka, dobro iznješati.
-
2
Bjelanjke mutiti sa šećerom u prahu, pa dodati mljeveni petit keks i kakao. Postepeno dodavati sirup od narandže. Dodati toliko da fil može da se razmazuje preko oblatne a da ne bude previše mekan.
-
3
Oblatne naizmjenično mazati tamnim pa svijetlim filom. Pritisnuti nečim teškim da se oblatne slijepe.
Sjeći na štangle.
Bounty štangle Sastojci
Kora:
-
300 gr
brašna
-
150 gr
margarina
-
150 gr
šećera u prahu
-
2o gr
kakaa
-
2
žumanca
-
1
praška za pecivo
-
po potrebi
mlijeka
- 300 gr brašna
- 150 gr margarina
- 150 gr šećera u prahu
- 2o gr kakaa
- 2 žumanca
- 1 praška za pecivo
- po potrebi mlijeka
Fil od kokosa:
-
6
bjelanjaka
-
150 gr
šećera u prahu
-
250 gr
kokosa
- 6 bjelanjaka
- 150 gr šećera u prahu
- 250 gr kokosa
Žuti fil:
-
4
žumanca
-
2
pudinga od vanile
-
4 dl
mlijeka
-
250 gr
margarina
-
200 gr
šećera u prahu
- 4 žumanca
- 2 pudinga od vanile
- 4 dl mlijeka
- 250 gr margarina
- 200 gr šećera u prahu
Čokoladna glazura:
Priprema
-
1
Zamjesiti sastojke za tijesto pa dodati
toliko mlijeka da se dobije glatko tijesto. Podjeliti na dva dijela i
razvući kore na veličinu tepsije. (20x37)
-
2
Umutiti snijeg od bjelanjaka postepeno dodavajući šećer, na kraju dodati kokos.
-
3
Jednu koru staviti u tepsiju, zatim
nanijeti fil od kokosa pa poklopiti drugom korom. Staviti da se peče na
180°C oko 25 minuta. Pečen kolač ostaviti da se dobro ohladi.
-
4
Žumanjke pomješati sa pudingom i malo mlijeka pa skuhati u ostatku mlijeka. Ostaviti da se ohladi.
Margarin izmiksati sa šećerom u prahu pa dodati ohlađen puding.
-
5
Na ohlađen kolač nanijeti fil, pa preliti sa čokoldnom glazurom.
-
1
Zamjesiti sastojke za tijesto pa dodati toliko mlijeka da se dobije glatko tijesto. Podjeliti na dva dijela i razvući kore na veličinu tepsije. (20x37)
-
2
Umutiti snijeg od bjelanjaka postepeno dodavajući šećer, na kraju dodati kokos.
-
3
Jednu koru staviti u tepsiju, zatim nanijeti fil od kokosa pa poklopiti drugom korom. Staviti da se peče na 180°C oko 25 minuta. Pečen kolač ostaviti da se dobro ohladi.
-
4
Žumanjke pomješati sa pudingom i malo mlijeka pa skuhati u ostatku mlijeka. Ostaviti da se ohladi.
Margarin izmiksati sa šećerom u prahu pa dodati ohlađen puding.
-
5
Na ohlađen kolač nanijeti fil, pa preliti sa čokoldnom glazurom.
Fina bajadera Sastojci
Tijesto za korice:
Biskvit tijesto:
Fil:
-
7 dl
mlijeka
-
9 kašika
oštrog brašna
-
200 gr
šećera
-
250 gr
margarina
-
4 rebra
čokolade
-
malo
ruma i vanile
- 7 dl mlijeka
- 9 kašika oštrog brašna
- 200 gr šećera
- 250 gr margarina
- 4 rebra čokolade
- malo ruma i vanile
Glazura:
Priprema
-
1
Sve sastojke za osnovno tijesto zamjesiti i ispeći dvije kore na obrnutoj strani pleha.
-
2
Zatim napraviti biskvit tijesto.
Dobro umutiti jaja sa šećerom, na kraju dodati brašno i ispeći u dobro podmazanom plehu.
Na istom plehu peći obe vrste tijesta da budu iste veličine.
-
3
Razmutiti brašno u malo hladnog mlijeka,
zatim ga sipati u ostatak mlijeka u koji je dodat šećer koji vri, kuvati
2-3 minuta da se krema zgusne.
Kad se ohladi dodati u izradit margarin i sve dobro umutiti.
U polovinu krenme umješati otopitu čokoladu a u drugi malo ruma i vanilin šećer.
-
4
Na prvu koru osnovnog tijesta staviti
bjeli fil sa rumom, odozgo koru od biskvit tijesta, pa fil od čokolade i
odozgo drugu koru od osnovnog tijesta.
Sve preliti glazurom od čokolade.
-
1
Sve sastojke za osnovno tijesto zamjesiti i ispeći dvije kore na obrnutoj strani pleha.
-
2
Zatim napraviti biskvit tijesto.
Dobro umutiti jaja sa šećerom, na kraju dodati brašno i ispeći u dobro podmazanom plehu.
Na istom plehu peći obe vrste tijesta da budu iste veličine.
-
3
Razmutiti brašno u malo hladnog mlijeka, zatim ga sipati u ostatak mlijeka u koji je dodat šećer koji vri, kuvati 2-3 minuta da se krema zgusne.
Kad se ohladi dodati u izradit margarin i sve dobro umutiti.
U polovinu krenme umješati otopitu čokoladu a u drugi malo ruma i vanilin šećer.
-
4
Na prvu koru osnovnog tijesta staviti bjeli fil sa rumom, odozgo koru od biskvit tijesta, pa fil od čokolade i odozgo drugu koru od osnovnog tijesta.
Sve preliti glazurom od čokolade.
Нема коментара:
Постави коментар