уторак, 22. април 2014.

jednostavan kolac...

    Rupičasti kolač

Sastojci

Priprema

  1. 1
    U dubljoj posudi umutiti jaj sa šećerom i vanil šećerom. Potom dodati ulje,mlijeko,brašno i prašak za pecivo pa mutiti mikserom na najmanjoj brzini dok se ne dobije ujednačena masa.

  2. 2 Rupičasti kolač 
    Tepsiju obložiti papirom za pečenje te u nju sipati pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 180°C da porumeni.
  3. 3 Rupičasti kolač
    Pečenu koru ostaviti da se ohladi, a zatim na više mijesta napraviti udubljenje (1,5x1,5 cm) vodeći rauna da se ne probije dno kore. Izdubljenu koru izmrviti.
    Ja sam pravila udubljenja različite veličine, manja i veća.
  4. Fil:
  5. 1
    U šerpu sipati 6 dl mlijeka,dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
    Posebno umutiti puding od jagode sa preostalim mlijekom pa sipati u ključalo mlijeko i ostaviti da se zgusne.
    U topao puding dodati margarin i mješati dok se ne otopi.
  6. Finalni postupak:
  7. 1 Rupičasti kolač
    Preko rupičaste kore preliti topao puding,odozgo posuti mrvicama od izdrobljene kore i ostaviti da se stegne.
  8. 2
    Slatku pavlaku zajedno sa jagodama umutiti u čvrst šlag i premazati kolač.
    Gotov kolač staviti u frižider da se ohladi i stegne, isjeći na kocke i ukrasiti po želji.

   Karamel brauni

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Pleh veličine 25x20 cm obložiti papirom za pečenje.
    Rernu uključiti da se zagrije na 180°C.
  2. 2
    Na laganoj vatri otopiti puter i čokoladu.
    U činiju sipati preostale sastojke i izmješati žicom za mućenje. Dodati istopljen puter i čokoladu i mješati žicom dok smjesa ne postane ujednačena i sjajna. Sipati u pripremljen pleh i peći u zagrijanoj rerni 20-25 minuta. Ostaviti da se ohladi.
  3. 3
    Mješajući istopiti karamel bombone sa slatkom pavlakom na laganoj vatri. Sipati na ohlađen kolač i ostaviti da se karamel stegne.

  Jednostavne kocke sa pekmezom

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Umutiti jaja i šećer, pa dodati ulje, mlijeko, brašno i prašak za pecivo i sve dobro izmješati.
    Izliti u podmazan i brašnom posut pleh. Pekmez od šljiva kašičicom stavljati na tijesto, zatim ispeći kolač.
    Pečen i ohlađen kolač posuti sa šećerom u prahu.

    Jaffa kolac

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Izmješati žumanjke sa šećerom i dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakao. Na kraju lagano umješati snijeg od bjelanjaka. Staviti u lagano zagrijanu pećnicu na 170°C.
  2. 2
    Pečen biskvit još vruć preliti prokuhanom vodom i šećerom.
    Na biskvit koji je još topao poslagati kekse.
  3. 3
    4 dl mlijeka staviti da provri. Posebno promješati 1 dl mlijeka, puding od vanilije, šećer i griz te kuhati u mlijeku.
    U ohlađenu kremu dodati margarin.
  4. 4
    Kremu namazati na kekse.
    Kolač preliti glazurom od čokolade.

   Kocke s kokosom i narandžom

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Sve sastojke za tijesto umutiti, pa ispeći u podmazanom plehu posutom brašnom.
    Ostaviti kolač da se ohladi u plehu.
  2. 2
    Za preliv: Skuvati puding od vanile (prema upustvu) sa sokom od narandže i šećerom po želji, pa još vruć puding sipati na ohlađeno tijesto.
    Odozgo posuti žutim šećernim mrvicama (ja sam posula sa čokoladnim) i ostaviti da se preliv stegne.
    Sjeći na kocke i poslužiti.

   Đus kockeĐus kocke 

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.Zatim postepeno dodavati dvije kašike šećera muteći dok se ne otopi.
    Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom.
    Sjediniti smjesu od žumanaca sa uljem pa dodati šam od bjelanjaka,brašno,prašak za pecivo i kakao te polako promješati varjačom.
    Tepsiju obložiti papirom za pečenje te u nju sipati pripremljenu smjesu za koru.Peći u zagrijanoj rerni na 180 °C 25 minuta.
  2. 2
    Umutiti puter sa šećerom u prahu pa sjediniti sa krem sirom i dobro izmješati.
    Potom dodati šlag od slatke pavlake,rendanu koru od limuna i nabubreli želatin(želatin preliti sa 6 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri).
    Sve sastojke polako promješati kako bi se dobila ujednačena smjesa.
  3. 3
    U šerpu sipati 5 dl đusa,dodati šećer i ostaviti da proključa.
    Posebno razmutiti puding u preostalom đusu pa sipati u ključali sok i kuvati dok se ne zgusne.
  4. 4
    Koru premazati filom i ostaviti u frižider da se stegne.
    Zatim preliti mlakom glazurom od đusa i ostaviti da se ohladi.
    dekorisati po želji.

  Cimet kockeCimet kocke 

Sastojci

Priprema

  1. 1
    200 gr omekšalog maslaca umutiti sa šećerom u prahu. Lagano, stalno muteći dodati kiselu vodu i postepeno dodati, orahe, brašno pomješano sa praškom za pecivo, cimet i narendanu čokoladu.
    Izliti smjesu u pleh koji je podmazan margarinom i posut brašnom. Peći na 180°C pola sata.
  2. 2
    Pečen kolač preliti glazurom od čokolade, margarina i ulja.

   Kikiriki štangliceKikiriki štanglice 

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Kikiriki propržiti u tiganju do svjetlo smeđe boje, pa ga samljeti.
    Rastopiti šećer u malo vode i staviti da proključa 2-3 minute, pa dodati margarin i mješati dok se potpuno ne otopi. Zatim dodati mljeveni keks, mljeveni kikiriki i razmućena jaja. Dobro promješati i sjediniti masu.
  2. 2
    Keks petit beure poredati u pleh a preko ravnomjerno rasporediti vrelu masu i ostaviti da se hladi.
  3. 3
    Otopiti čokoladu sa uljem pa preliti glazuru preko kolača. Dok je još glazura vruća posuti po njoj sjeckani kikiriki i ostaviti na hladnom mjestu da se stegne.
    Sjeći na štanglice.

   Griz kolačGriz kolač 

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Mikserom umutit bjelanjke. Zatim umutiti žumanjke i šećer, pa dodati vodu, kakao i brašno, dobro izmješati. Dodati i snijeg od bjelanjaka pa sve to lagano sastaviti.
    Ispeći koru na 200°C.
  2. 2
    Izmješati griz sa žumanjcima i malo mlijeka, a ostatak mlijeka staviti na šporet da zavri. Skuhati gusto griz i ostaviti da se hladi.
    Umutiti margarin sa šećerom u prahu i vanila šećerom pa u to dodati ohlađen griz, dobro izmješati.
  3. 3
    Na ohlađenu koru nanijeti pripremljen fil, zatim ga preliti čokoladnom glazurom.

   Kokosova pita

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Pomješati maslac, žumanjke i šećer, zatim dodati naribanu limunovu koru i brašno sa praškom za pecivo. Zamjesiti tijesto, staviti u namazan lim i peći u zagrijanoj pećnici na 180°C.
    Kad je skoro pečen, poslije 20 minuta, premazati tijesto marmeladom i nadjevom te još malo peći (oko 10 minuta).
  2. 2
    Istući snijeg od bjelanjka i neprestalno mješajući dodavati šećer i na kraju kokosovo brašno, te sve pažljivo promješati.

  Keks oblatnaKeks oblatna 

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Od 1 l mlijeka izdvojiti 10 kašika, a preostalo mlijeko zašećeriti i staviti na šporet da provri.
    Sjediniti gustin sa izdvojenim mlijekom i sve sipati u mlijeko koje vri. Skuvati krem i ostaviti da se ohladi.
    Pjenasto umutiti margarin sa šećerom u prahu, dodati vanil šećer,l imunovu koru i sjediniti sa ohlađenim kremom.
  2. 2
    Na list oblatne ravnomjerno nanijeti fil. Po filu složiti keks, ponovo premazati filom i prekriti drugim listom oblatne. Na drugi list oblatne nanijeti sastojke istim redosledom kao i kod prvog lista pa sve prekriti trećim listom oblatne.
    Oblatnu ostaviti da se stegne pa sjeći na štanglice ili kocke.

  Krem-bananeKrem-banane 

Sastojci

Priprema

  1. 1
    U veću posudu staviti 3 želatina i 1dl vode i ostaviti da želatin nabubri.
    U šerpu sipati šećer i 2 dl vode, kuhati oko 5 minuta, zatim ostaviti da se malo ohladi.
    Nabubreo želatin malo izmješati mikserom pa mu dodati prohlađen šećer i nastaviti mutiti 5-7 minuta  da se masa počne stezati. Tome dodati ekstrakt od banane.
    U odgovarajuću tepsiju staviti 1 list oblatne i na nju istresti masu od želatina, poravnati je i ostaviti da se hladi.
    Čokoladu istopiti sa uljem pa je preliti preko kolača.
    Sjeći na duže štanglice.

  Dvobojne oblatneDvobojne oblatne 

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Na pari kuhati žumanjke sa šećerom u prahu (ja u to dodaim i kašiku brašna, fil bude čvrst i prije se skuha) pa kuhati da bude gusto. Ostaviti da se ohladi. Margarin dobro izraditi pa dadati ohlađen fil od žumanjaka, dobro iznješati.
  2. 2
    Bjelanjke mutiti sa šećerom u prahu, pa dodati mljeveni petit keks i kakao. Postepeno dodavati sirup od narandže. Dodati toliko da fil može da se razmazuje preko oblatne a da ne bude previše mekan.
  3. 3
    Oblatne naizmjenično mazati tamnim pa svijetlim filom. Pritisnuti nečim teškim da se oblatne slijepe.
    Sjeći na štangle.

Bounty štangleBounty štangle Sastojci

Kora:

Fil od kokosa:

Žuti fil:

Čokoladna glazura:

Priprema

  1. 1
    Zamjesiti sastojke za tijesto pa dodati toliko mlijeka da se dobije glatko tijesto. Podjeliti na dva dijela i razvući kore na veličinu tepsije. (20x37)
  2. 2
    Umutiti snijeg od bjelanjaka postepeno dodavajući šećer, na kraju dodati kokos.
  3. 3
    Jednu koru staviti u tepsiju, zatim nanijeti fil od kokosa pa poklopiti drugom korom. Staviti da se peče na 180°C oko 25 minuta. Pečen kolač ostaviti da se dobro ohladi.
  4. 4
    Žumanjke pomješati sa pudingom i malo mlijeka pa skuhati u ostatku mlijeka. Ostaviti da se ohladi.
    Margarin izmiksati sa šećerom u prahu pa dodati ohlađen puding.
  5. 5
    Na ohlađen kolač nanijeti fil, pa preliti sa čokoldnom glazurom.

Fina bajaderaFina bajadera Sastojci

Tijesto za korice:

Biskvit tijesto:

Fil:

Glazura:

Priprema

  1. 1
    Sve sastojke za osnovno tijesto zamjesiti i ispeći dvije kore na obrnutoj strani pleha.
  2. 2
    Zatim napraviti biskvit tijesto.
    Dobro umutiti jaja sa šećerom, na kraju dodati brašno i ispeći u dobro podmazanom plehu.
    Na istom plehu peći obe vrste tijesta da budu iste veličine.
  3. 3
    Razmutiti brašno u malo hladnog mlijeka, zatim ga sipati u ostatak mlijeka u koji je dodat šećer koji vri, kuvati 2-3 minuta da se krema zgusne.
    Kad se ohladi dodati u izradit margarin i sve dobro umutiti.
    U polovinu krenme umješati otopitu čokoladu a u drugi malo ruma i vanilin šećer.
  4. 4
    Na prvu koru osnovnog tijesta staviti bjeli fil sa rumom, odozgo koru od biskvit tijesta, pa fil od čokolade i odozgo drugu koru od osnovnog tijesta.
    Sve preliti glazurom od čokolade.

Нема коментара:

Постави коментар