четвртак, 24. април 2014.

kocke...snite...

  Fašing štangle

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Jaja umutiti sa šećerom u prahu, sjediniti sa pjenasto umućenim margarinom i varjačom umiješati brašno. Ispeći četiri kore na prevrnutom plehu ( ja sam pekla u plehu, moze i tako ).
  2. 2
    Za fil ušpinovati vodu i šećer, dodati margarin i orahe, pa kratko prokuvati.
    Fil podjeliti na tri dijela.
    U prvi dio staviti otopljenu čokoladu.
    Drugi dio obojiti ekstraktom jagode ( ja sam dodala i sasvim malo crvene boje jer mi je bilo previše svijetlo ).
    Treći dio ostaviti kako jeste.

  3. 3
    Prvu koru filovati dijelom  sa čokoladom, odozgo staviti drugu koru, filovati filom sa ekstraktom od jagode, poklopiti trećom korom, pa filovati ne obojenim dijelom fila. Staviti četvrtu koru i preko nje sipati glazuru.
  4. 4
    Za glazuru varjačom umutiti sve sastojke dokse ne dobije ujednačena masa kojom može da se prelije kolač. Poslije nekoliko minuta glazura će dobiti sjaj.
    Kolač ostaviti preko noći da omekša, pa sjeći na štanglice.
  5.  Posna reforma

    Sastojci

    Priprema

    1. Kora:

    2. 1
      Pomješati mljevene orahe, šećer, vanila šećer, struganu čokoladu, brašno, prašak za pecivo, med, ulje i kiselu vodu. Masu sipati u podmazani kalup i ispeći. Ohlađenu koru presjeći na tri dijela.
      Ja sam sve sastojke za koru prepolovila i ispekla dvije kore, svaku posebno.
    3. Fil
    4. 1
      Šećer ušpinovati sa vodom, dodati mljevene orahe i čokoladu. U ohlađenu masu dodati pjenasto umućen margarin i vanilin šećer.
      Šećer sam umanjila, pa umjesto 450 gr stavila sam 350 gr.
    5. 2
      Filom namazati kore i ukrasiti sa čokoladom i mljevenim orasima.

  Puding kocke

Sastojci

Priprema

  1. KORA:
  2. 1
    Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i sa 25 gr šećera umutitiu čvrst šam.
    Posebno umutiti žumanjke sa preostalim šećerom pa sjediniti sa šamom od bjelanjaka i promješati.
    Dodati brašno, gustin i polako promješati kašikom.
    Od pripremljene smjese u pravouganoj tepsiji obloženoj papirom za pečenje na 200°C ispeći koru.
  3. FIL 1:
  4. 1
    U manju šerpu sipati 6 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa. Posebno umutiti preostalo mlijeko i puding sa ukusom slatke pavlake pa dodati u ključalo mlijeko. Kuvati uz neprestalno mješanje dok se ne zgusne.
  5. 2
    U ohlađeni fil dodati nabubreo i na laganoj vatri istopit želatin, rendanu čokoladu i polako promješati.
  6. FIL 2:
  7. 1
    Skuvati puding od vanile istim postupkom kao i u prvom filu. Ostaviti da se hladi.
  8. 2
    U ohlađen fil dodati nabubreo i na laganoj vatri istopit želatin, šlag od slatke pavlake i polako promješati.
  9. FINALNI POSTUPAK:
  10. 1
    Preko kore premazati fil 1, a zatim nanujeti fil 2 i ravnomjerno rasporediti.
    Kolač odozgo premazati šlagom od slatke pavlake ili preliti sa čokoladnom glazurom.
  11. 2
    Po želji koru natopiti sa malo mlijeka ili sa sirupom od šećera i vode.

   Šnite s keksom

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Dobro umutiti žumancad sa šećerom, zatim dodati ostale sastojke i na kraju lagano umiješati čvrst snijeg od bijelanjaka. Ispeći koru.
  2. 2
    Popariti keks vrućim mlijekom da omekša, dodati suvo grožđe predhodno namočeno u rumu. Umutiti margarin sa šećerom u prahu, pa dodati masu od keksa i grožđica i sve dobro izmiješati.

  3. 3
    Preko pečene i ohlađene kore staviti fil.
    Preliti čokoladnom glazurom.

   Kolač sa keksom i bananama

Sastojci

  •  200 gr petit keksa
  •  2 pudinga od čokolade
  •  2 banane
  •  6 dl mlijeka
  •  120 gr šećera
  •  250 gr margarina
  •  2,5 dl slatkog vrhnja ili 2 krem šlaga od vanile

Priprema

  1. 1
    U manju šerpu sipati 5 dl mlijeka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
    Posebno umutiti 1dl mlijeka sa pudingom od čokolade i dobro izmiješati. Sipati u ključalo mlijeko i uz neprestalno miješanje kuvati dok se ne zgusne.
    U ohlađen puding dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.
  2. 2
    Bananae isjeći na kolutove, a keks izlomiti.
    Pripremljene sastojke dodati u fil od čokolade i polako promiješati.
  3. 3
    Dublju tepsiju poprskati vodom i u nju sipati pripremljenu smijesu za kolač. Poravnati i ostaviti da se stegne.
  4. 4
    Slatku vrhnju ili krem šlag od vanile umutiti pa premazati kolač.

   Sofijine kocke


Sastojci

Priprema

  1. 1
    U odgovarajućoj posudi umutiti jaja i šećer, pa dodati ulje, mlijeko, otopljenu čokoladu, brašno, prašak za pecivo i lješnjake.
    Sve sastojke dobro izmiješati, te dobijenu masu sipati u nauljen i brašnom posut pleh veličine 20x30 cm i peći u zagrijanoj rerni 40 minuta na180°C.
  2. 2
    Prašak za puding pomiješati sa malo mlijeka i 3 kašike šećera pa sipati u ostatak ključalog mlijeka i kuvati mješajući sve vrijeme dok se masa ne zgusne.
    U topao puding umiješati otopljenu čokoladu i crnu kafu te ga ostaviti da se ohladi.
    Puter pijenasto umutiti i sjediniti sa ohlađenim pudingom.
  3. 3
    Po pečenoj i ohlađenoj kori ravnomjerno rasporediti pripremljen fil. Ostaviti da se kolač dobro ohladi pa ga preliti sa pripremljenom glazurom.

     Kocke s višnjama

Sastojci

Priprema

  1. 1
    U brašnu izmrviti margarin, dodati šećer, žumanjke, ribanu limunovu koricu i umjesiti prhko tijesto.
    Razavaljati i staviti u namašten i pobrašnjen lim da se peče 20 minuta ( gotovo do kraja ).
    Izvaditi iz pećnice i na tijestu rasporediti očišćene višnje, preliti kremom i staviti nazad u pećnicu na laganu temperaturu da krema malo požuti.
  2. Krema:
  3. 1
    Žumanjke i šećer pjenasto umutiti,dodati brašno,vrhnje i čvrst snijeg od bjelanjaka te sve dobro izmiješati i premazati preko višanja.

 Kikiriki kocke

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg postepeno dodavajaći šećer. Zatim dodati brašno, prašak za pecivo, mljeveni kikiriki i otopljenu čokoladu ili kakao.
    Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega sipati smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.
    Pečenu koru ostaviti da se ohladi.
  2. 2
    U šerpu sipati 8 dl mlijeka,dodati šećer i ostaviti da proključa.
    Posebno umutiti preostalo mlijeko sa žumancima i gustinom te dodati u ključalo mlijeko i kuvati na umjerenoj teperaturi dok se ne zgusne.
    U topao fil dodati izlomljenu čokoladu i uz neprestalno miješanje je otopiti.
    Kad se fil ohladi,dodati omekšao margarin i umutiti mikserom. Zatim dodati sjeckani kikiriki.
  3. 3
    Na ohlađenu koru nanijeti kremu pa preliti sa čokoladnom glazurom i posuti sjeckanim kikirikijem.
    Kolač staviti u frižider da se dobro ohladi.

   Lenja pita sa makom

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Umutiti omekšao margarin sa šećerom u prahu pa dodati pavlaku, žumancad i ulje i dobro izmješati.
    Zatim postepeno dodavati mješavinu brašna i praška za pecivo te ručno mjesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od zidova posude.
    Umješano tijesto uviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru 60 minuta.
  2. 2
    U manju šerpu sipati mlijeko, dodati šećer i ostaviti da proključa. Potom dodati griz i kuvati na umjerenoj temperaturi uz neprestalno mješanje dok se ne zgusne. Pred kraj dodati vanilin šećer i mljeveni mak te sve zajedno kratko prokuvati.
    U prohlađen fil dodati 2 umućena žumanjka, snjeg od 4 bjelanjka i polako promješati.
  3. 3
    Odstojalo tijesto podjeliti na dva dijela. Svaki dio istanjiti pomoću oklagije na debljinu od 0,5 cm i oblikovati u parougaonike veličine tepsije.
    Odgovarajuću tepsiju nauljiti i u nju položiti jednu koru od tijesta. Premazati je filom od maka i preklopiti je drugom korom. Peći u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.


  4. 4
    Način kojim ja oblikujem kore je lakši ( barem meni ). U tepsiju u kojoj će se peći kolač staviti papir za pečenje i na njemu istanjiti jedan dio tijesta. Zatim tijesto zajedno sa papirom izvaditi iz tepsije.
    Drugi dio tijesta istanjiti samo u tepsiji bez papira, nanijeti na tijesto fil od maka, zatim na fil zajedno sa papirom položiti prvo istanjeno tijesto, tako da papir dođe sa gornje strane i onda ga samo odljepiti od tijesta.
    Umjesto mljevenog maka koristila sam cijeli, ljepše mi je kad pod zubima krcka


  5.   Sočan kolač

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Sve sastojke za tijesto pomiješati i dobro ručno umutiti. Ispeći tijesto u podmazanom i brašnom posutom plehu. Pečen kolač preliti vrućim zaljevom od šećera. Kad se ohladi preliti sa čokoladnom glazurom.

      Izlazak sunca


    Izlazak sunca

    Sastojci

    Priprema

    1. BISKVIT 1:
    2. 1
      Umutiti snijeg od bijelanjaka sa malo šećera.
      U drugoj posudi umutiti margarin sa preostalim šećerom, pa dodati žumanca, zatim brašno, prašak za pecivo i mljevene orahe. Na kraju u to umiješati snijeg od bijelanjaka.
    3. BISKVIT 2:
    4. 1
      Umutiti snijeg od bijelanjaka postepeno dodavajući šećer, zatim dodati ulje, brašno i suvo grožđe, sve lagano izmiješati.
    5. BISKVIT 3:
    6. 1
      Dobro umutiti žumanjke, jaje i šećer pa dodati brašno i prašak za pecivo i sve lagano izmiješati.
    7. 2
      Smijese za biskvite sipati jednu na drugu u podmazanu tepsiju i peći oko 30 minuta na 200°C.
    8. PRELJEV:
    9. 1
      Ušpinovati vodu sa vanil šećerom, šećerom i sokom od limuna.
      Vruć kolač preliti vrućim sirupom.
    10. 2
      Mali savijet: prije pravljenja biskvita sve sastojke za sva tri biskvita pripremiti da bi se ubrzalo pravljenje, da prvi, posle i drugi biskvit puno ne stoje.

  6.  Kokos kocke


    Kokos kocke

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, pa postepeno dodavati šećer i sok od limuna. Mutiti dok se ne dobije čvrst šam.
      U šam od bjelanjaka dodati prašak za pecivo, kokosovo i pšenično brašno te polako promiješati.
      U podmazanu tepsiju sipati pripremljenu smijesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 150°C 30 minuta.
    2. 2
      Toplu koru poprskati mješavinom mlakog mlijeka i vanil šećera.
    3. 3
      U manju šerpu sipati 4 dl mlijeka i kuvati dok ne proključa.
      Posebno umutiti preostalo mlijeko, žumanca, šećer, vanil šećer, gustin i prašak za puding od vanile. Sipati u ključalo mlijeko i uz neprestalno miješanje kuvati na umjerenoj teperaturi dok se fil ne zgusne.
      Margarin pijenasto umutiti i dodati u ohlađen puding od vanile. Zatim dodati lješnjake i polako promiješati.
      Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, dodati je u fil i promiješati.
    4. 4
      Preko pripremljene kore premazati fil.
      Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati je preko fila. Odozgo posuti sa kokosovim brašnom.

       Kokos-žele kocke


    Kokos-žele kocke

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Umutiti dobro jaja sa šećerom, zatim dodati brašno i kakao, lagano izmiješati, sipati u podmazan četvrtasti pleh i peći.
    2. 2
      Izmiješati prašak za puding i šećer sa malo soka od narandže pa skuhati u preostalom soku. Preliti preko ohlađene kore i ostaviti da se ohladi i stegne.
    3. 3
      Izmiješati brašno i šećer sa malo hladnog mlijeka a preostalo mlijeko zagrijati pa skuhati kremu, ostaviti da se ohladi uz povremeno miješanje.
      Kad se krema ohladi dodati umućenu slatku pavlaku, kokos i želatin pripremljen po upustvu sa vrećice. Premazati preko ohlađenog želea.
    4. 4
      Čokoladu, mlijeko i ulje otopiti na laganoj vatri ili pari pa preliti kolač.
      Kolač ostaviti da se ohladi i stegne.

     Eurokrem kolač


    Eurokrem kolač

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Bjelanjke umutit u čvrst snijeg, a zatim postepeno uz neprestalno mućenje dodavati šećer. U šam od bjelanjaka dodati ulje, prašak za pecivo i brašno te polako izmješat kašikom.
      Tepsiju obložiti papirom za pečenje i u nju rasporedit sjeckane lješnjake. Preko lješnjaka nasuti smijesu od bjelanjaka i peći u zagrijanoj rerni na 180°C dok ne porumeni.
      Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je okrenuti tako da lješnjaci budu gore.
      Lješnjake premazati eurokremom pa preko njega rasporediti keks natopljen mlijekom.
    2. 2
      U šerpu sipati 6 dl mlijeka,dodati šećer i ostaviti da proključa.
      Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanile i žumancima. Sipati u ključalo mlijeko i kuvati na umjerenoj teperaturi uz neprestalno miješanje dok se ne zgusne.
      U ohlađen fil dodati umućen margarin i umućenu slatku pavlaku pa polako promješati.
    3. 3
      Preko pripremljene kore ravnomjerno rasporedit fil.
      Čokoladu sjediniti s margarinom pa otopiti na umjerenoj temperaturi i preliti preko kolača.

      Banana kolač


    Banana kolač

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim dodati malo šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
      Posebno umutiti žumanjke sa preostalim šećerom i kakaom pa sjediniti sa snijegom od bjelanjaka.
      U tu masu dodati brašno i gustin pa polako promiješati varjačom. Sipati u podmazanu tepsiju i peći na 200°C dok ne porumeni.
    2. 2
      Za preliv prokuhati vodu i šećer. Ohlađenu koru preliti sa prelivom.
    3. 3
      U šerpu sipati 8 dl mlijeka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanile te sipati u ključalo mlijeko i kuvati dok se ne zgusne.
      U ohlađen fil dodati margarin i ekstrakt  od banane i umutiti mikserom.
    4. 4
      Koru premazati polovinom fila od banane pa prekriti redom u mlijeku natopljenim petit keksom. Zatim nanijeti preostali fil i poravnati.
      Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati kolač ili preliti sa čokoladnom glazurom.
      Ostaviti u frižider da se dobro ohladi.

      Brze kocke sa narandžom


    Brze kocke sa narandžom

    Sastojci

    Priprema

    1. 1 Brze kocke sa narandžom 
      Umutiti 3 jaja sa šećerom i vanilom, dodati ulje, , mleko, griz, mlevene orahe, prašak za pecivo i jednu zamrznutu narandžu koju smo izrendali najsitnije.
    2. 2
      Dobro masu izmešati i staviti u pleh veličine 20x35, i peći na 180 stepeni.
    3. 3
      Kad se kolač ispeče i ohladi staviti glazuru.
      Istopiti na tihoj vatri 150 gr čokolade i 5 kašika ulja.

       Kolač sa kokosom


    Kolač sa kokosom

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Izmješati griz sa malo mlijeka, a ostatak staviti sa šećerom da zavri. Kad zavri dodati griz, mješati da se ne stvore grudvice. Sklonuti s vatre i dodati kokos, dobro izmiješati i ostaviti da se fil ohladi.
    2. 2
      Jaja umutiti sa šećerom, zatim dodati mlijeko, ulje, kakao, brašno i prašak za pecivo, lagano izmiješati da se dobije homogena masa.
      Polovinu mase izručiti u podmazan i pobrašnjen pleh (veličine 20x30 cm) i peći 7-8 minuta na 180°C, tek toliko da se uhvati korica. Tijesto izvaditi iz rerne, nanijeti fil od kokosa i preliti ostatak mase za tijesto preko fila. Vratiti u rernu i peći još 15 minuta.
      Kolač po želji posuti kokosom ili preliti čokoladnom glazurom.

     Čokoladne raskošne kocke

    Čokoladne raskošne kocke

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Pijenasto umutiti mikserom margarin sa šećerom i žumancima da masa bude skoro bijela.
      Dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo, vanilin šećer, kakao, mlijeko i crnu kafu. Mutiti još malo da masa postane jednolična. Zatim dodati čvrsto umućen snijeg od bjelanjaka. Lagano kašikom sve dobro promiješati.
      Peći u rerni zagrijanoj na 180°C oko pola sata.
      Pečen kolač ostaviti da se potpuno ohladi.
    2. 2
      Želatin potopiti u hladnu vodu da nabubri.
      Ulupati slatku pavlaku, dodati joj kiselu pavlaku i šećer u prahu, a zatim umiješati istopit želatin.
      Premazati kolač sa kremom i ostaviti u frižider da se stegne oko sat vremena.
    3. 3
      Na pari rastopiti čokoladu sa uljem i mlijekom, pa preliti preko kreme.
      Kolač staviti u frižider da se ohladi i stegne.
    4. 4
      Po receptu, u koru ide još 3-4 kašike ruma.Ja ga nisam stavila. Po meni dovoljna je samo kafa. Vi možete po želji rum dodati.

     Kokos kolač


    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Dobro umutit bjelanjke postepeno dodavajući šećer, zatim dodati kokos i brašno, sve lagano izmiješati, sipati u pleh i peći.
    2. 2
      Kuhati na pari žumanjke, šećer u prahu i čokoladu oko 5 minuta, pa ostaviti da se ohladi.
      Omekšali margarin izmutiti pa dodati ohlađenu kremu.
    3. 3
      Ohlađenu koru premazati sa kremom i kolač odozgo posuti sa kokosom.

       Boem kocke


    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Umutiti jaja sa šećerom, zatim dodati mlijeko, ulje, brašno, prašak za pecivo i kakao. Sve dobro izmiješati, pa sipati u podmazanu četvrtastu tepsiju i peći.
      Biskvit ostaviti da se dobro ohladi.
      Ohlađen bisvit vodoravno presjeći tako da dobijemo dvije kore.
    2. 2
      Puding, gustin i šećer izmiješati sa malo mlijeka, skuhati u ostatku mlijeka. Ostaviti da se hladi uz povremeno miješanje.
      Margarin izmiksati da bude pijenast pa dodati ohlađen puding.
    3. 3
      U tepsiju staviti prvi dio biskvita, premazati ga filom, pa na fil staviti drugi dio biskvita, lagano pritisnuti.
      Otopiti čokoladu sa uljem pa preliti preko kolača.
      Ostaviti da se stegne,sjeći na kocke.

     Čokoladne šnite


    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Čokoladu rastopiti na pari.
      Mikserom dobro promješati margarin, rastopljenu čokoladu i šećer, te postepeno dodavati jedno po jedno žumance, brašno, mljevene orahe. Sve dobro pomješati. U tu smjesu dodati snijeg od 8 bjelanjaka.
      Smjesu uliti u namašten i pobrašnjen lim. Posuti sa sjeckanim orasima i peći na170°C oko 40 minuta.

       Bonžita 


    Bonžita 2

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Med, margarin, šećer i čokoladu na vatri istopiti.
      Skinuti sa vatre pa u to dodati propržen susam, sjeckane orahe i čokoladne pahuljice. Sve dobro izmješati, istresti u veći pleh i poravnati.
      Preliti čokoladnom glazurom.

       Bijele štanglice

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Rastopiti šećer u 1,5 dl vode i staviti da se kuva na umjerenoj teperaturi dok ne proključa.
      Neprestalno mješajući kuvati još 2-3 minute, skinuti sa vatre pa dodati margarin isječen na listiće i na kocke izlomljenu čokoladu. Lagano umješati kokos i sjediniti masu.
      Masu razvuči na tacnu na debljinu od 2cm i posuti sjeckanim lješnjakom.
      Staviti u frižider da odstoji 60 minuta pa sjeći na štanglice.

      Mliječne napolitanke

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Šećer preliti sa 1 dl vode i staviti da provri. Skinuti s vatre pa umješati margarin. Kad se istopi dodati vanilin šećer i mlijeko u prahu, sve dobro umutiti, pa filovati oblatne.
      Pritisnuti nečim da se slijepi, sjeći na štangle.
      Ja sam ovaj put dodala i 100 gr mliječne čokolade.

     Rum kocke

    Rum kocke

    Sastojci

    Priprema

    1. Tijesto:
    2. 1
      Bjelanjke tući u čvrst snijeg, postepeno dodavajući šećer. Na kraju lagano umiješati mljevene orahe pomješane sa brašnom.
      Staviti peći u namašten i pobrašnjen lim na laganoj vatri.
    3. Krema:
    4. 1
      Žumanjke pjenasto umutiti sa šećerom i gusto skuhati na pari. Pri kraju dodati čokoladu, rum i margarin.
      Vrućom kremom preliti topao kolač.
      Ohlađen narezati na kocke i ukrasiti šećerom u boji 

    Flana kocke 

    Flana kocke

    Sastojci

    Priprema

    1. Zaljev:
    2. 1
      Za zaljev skuhati šećer i vodu.
      Topal kolač zaliti hladnim zaljevom.
    3. Kora:
    4. 1
      Umutiti jaja i šećer pa dodati sve ostale sastojke, izmješati pa peći u podmazanoj tepsiji.
      Pečenu koru zaliti sa zaljevom.
    5. Krema:
    6. 1
      Od litre mlijeka odvojiti malo za izmiješati puding a ostatak staviti da proključa. Puding, brašno i šećer izmiješati sa mlijekom pa skuhati u ostatku mlijeka.
      Ostaviti da se dobro ohladi uz povremeno miješanje.
      U ohlađen puding dodati umućen margarin.
    7. 2
      Kad kora dobro upije zaljev i ohladi se premazati sa kremom.
      Umutiti šlag pijenu ili slatku vrhnju pa premazati preko kreme i posuti sa čokoladnim mrvicama ili izrendanom čokoladom.
      Po želji preko kreme može se preliti čokoladna glazura.

      Ratluk štangle

    Ratluk štangle /slika/929859/

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Umutiti jaja sa šećerom, pa dodati mljevene orahe i brašno. Na kraju dodati isječen rahatlokum. Staviti u podmazan pleh i peći.
      Kad se ohladi posuti sa šećerom u prahu.

                                     Sočan kolač


    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Sve sastojke za tijesto pomiješati i dobro ručno umutiti. Ispeći tijesto u podmazanom i brašnom posutom plehu. Pečen kolač preliti vrućim zaljevom od šećera. Kad se ohladi preliti sa čokoladnom glazurom.

     Marcipan

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Dobro umutiti jaja sa šećerom pa dodati ostale sastojke. Ispeći koru.
      Ohlađenu koru preliti sa filom.
    2. 2
      Za fil u posudu staviti šećer, mlijeko, čokoladu, kakao i margarin malo prokuhati pa dodati mljevene orahe izmješati i preliti preko kore.

    3. 3
      Preliti čokoladnom glazurom. 

    Fil između dvije oblatne 

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Vodu, šećer, margarin i čokoladu staviti na vatru da se istope. Kad se istope dodati grožđice, sjeckane i mljevene orahe, kokos i mljeveni keks. Dobro izmješati, ako je potrebno dodati još mljevenog keksa. Fil nanijeti na oblatnu, jednako razmazati pa poklopiti drugim listom oblatne. Oblatnu malo pritisnuti da se zalijepi za fil. Ostaviti da se stegne pa sjeći na štanglice

      Oblatna sa biskvitom

    Sastojci

    Priprema

    1. Biskvit:
    2. 1
      Dobro umutiti bjelanjke sa šećerom, u to dodati brašno, ulje, sitno sjeckane žele bombone, suvo grožđe ( ako je krupno isjeckati ) i sjeckane orahe, sjediniti masu.
      Papir za pečenje staviti u pleh veličine lista oblatne, uliti smjesu, poravnati i peci.
    3. Fil:
    4. 1
      Na pari kuhati žumanjke sa šećerom. U kuhanu i ohlađenu smjesu dodati umućen margarin, otopljenu čokoladu i vanilin šećer.
      Fil podjeliti na dva dijela.
    5. 2
      Jednim djelom fila nafilovati list oblatne, na fil staviti pečen biskvit. Biskvit premazati drugim dijelom fila pa poklopiti sa drugim listom oblatne.
      Po želji oblatnu preliti čokoladnom glazurom.

Нема коментара:

Постави коментар