Fašing štangle
Sastojci
Kore:
- 250 gr margarina
- 250 gr šećera u prahu
- 6 jaja
- 270 gr brašna
Fil:
- 300 gr šešera
- 1 dl vode
- 125 gr margarina
- 250 gr mljevenih oraha
- 2 štangle čokolade
- ekstrakt jagode
Glazura:
- 200 gr šećera u prahu
- malo jestive crvene boje
- 5 kašika vode
Priprema
-
1
Jaja umutiti sa šećerom u prahu, sjediniti sa pjenasto umućenim margarinom i varjačom umiješati brašno. Ispeći četiri kore na prevrnutom plehu ( ja sam pekla u plehu, moze i tako ).
-
2
Za fil ušpinovati vodu i šećer, dodati margarin i orahe, pa kratko prokuvati.
Fil podjeliti na tri dijela.
U prvi dio staviti otopljenu čokoladu.
Drugi dio obojiti ekstraktom jagode ( ja sam dodala i sasvim malo crvene boje jer mi je bilo previše svijetlo ).
Treći dio ostaviti kako jeste.
-
3
Prvu koru filovati dijelom sa čokoladom, odozgo staviti drugu koru, filovati filom sa ekstraktom od jagode, poklopiti trećom korom, pa filovati ne obojenim dijelom fila. Staviti četvrtu koru i preko nje sipati glazuru.
-
4
Za glazuru varjačom umutiti sve sastojke dokse ne dobije ujednačena masa kojom može da se prelije kolač. Poslije nekoliko minuta glazura će dobiti sjaj.
Kolač ostaviti preko noći da omekša, pa sjeći na štanglice.
Posna reforma
Sastojci
Kora:
- 230 gr mljevenih oraha
- 230 gr meda
- 230 gr šećera
- 1,5 šolja kisele vode
- 3 štangle strugane čokolade
- 3 vanila šećera
- 1,5 šoljica ulja
- 18 kašika brašna
- 1kašičicu prašak za pecivo
Fil:
- 350 (450) gr šećera
- 1-1,5 dl vode
- 450 gr mljevenih oraha
- 3 štangle čokolade
- 200 gr margarina
- 3 vanila šećera
Priprema
-
Kora:
-
1
Pomješati mljevene orahe, šećer, vanila šećer, struganu čokoladu, brašno, prašak za pecivo, med, ulje i kiselu vodu. Masu sipati u podmazani kalup i ispeći. Ohlađenu koru presjeći na tri dijela.
Ja sam sve sastojke za koru prepolovila i ispekla dvije kore, svaku posebno.
-
Fil
-
1
Šećer ušpinovati sa vodom, dodati mljevene orahe i čokoladu. U ohlađenu masu dodati pjenasto umućen margarin i vanilin šećer.
Šećer sam umanjila, pa umjesto 450 gr stavila sam 350 gr.
-
2
Filom namazati kore i ukrasiti sa čokoladom i mljevenim orasima.
Puding kocke
Sastojci
Kora:
- 4 jajeta
- 100 gr šećera
- 50 gr gustina
- 50 gr brašna
Fil 1:
- 2 pudinga sa ukusom slatke pavlake
- 7 dl mlijeka
- 6 kašika šećera
- 10 gr želatina u prahu
- 100 gr čokolade za kuvanje
Fil 2:
- 2 pudinga od vanile
- 7 dl mlijeka
- 6 kašika šećera
- 10 gr želatina u prahu
- 2 dl slatke pavlake
Dekoracija:
- 3 dl slatke pavlake
- ili
- 130 gr čokolade
- 2 kašike mlijeka
- 2-3 kašike ulja
Priprema
-
KORA:
-
1
Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i sa 25 gr šećera umutitiu čvrst šam.
Posebno umutiti žumanjke sa preostalim šećerom pa sjediniti sa šamom od bjelanjaka i promješati.
Dodati brašno, gustin i polako promješati kašikom.
Od pripremljene smjese u pravouganoj tepsiji obloženoj papirom za pečenje na 200°C ispeći koru.
-
FIL 1:
-
1
U manju šerpu sipati 6 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa. Posebno umutiti preostalo mlijeko i puding sa ukusom slatke pavlake pa dodati u ključalo mlijeko. Kuvati uz neprestalno mješanje dok se ne zgusne.
-
2
U ohlađeni fil dodati nabubreo i na laganoj vatri istopit želatin, rendanu čokoladu i polako promješati.
-
FIL 2:
-
1
Skuvati puding od vanile istim postupkom kao i u prvom filu. Ostaviti da se hladi.
-
2
U ohlađen fil dodati nabubreo i na laganoj vatri istopit želatin, šlag od slatke pavlake i polako promješati.
-
FINALNI POSTUPAK:
-
1
Preko kore premazati fil 1, a zatim nanujeti fil 2 i ravnomjerno rasporediti.
Kolač odozgo premazati šlagom od slatke pavlake ili preliti sa čokoladnom glazurom.
-
2
Po želji koru natopiti sa malo mlijeka ili sa sirupom od šećera i vode.
Šnite s keksom
Sastojci
Kora:
- 8 jaja
- 8 kašika šećera
- 120 gr mljevenih oraha
- 4 kašike brašna
- 1/2 prašak za pecivo
Fil:
- 300 gr keksa petit
- 150 gr grožđica
- malo ruma
- 3 dl mlijeka
- 250 gr margarina
- 200 gr šećera u prahu
Čokoladna glazura:
- 120-150 gr čokolade
- 3-4 kašike ulja
Priprema
-
1
Dobro umutiti žumancad sa šećerom, zatim dodati ostale sastojke i na kraju lagano umiješati čvrst snijeg od bijelanjaka. Ispeći koru.
-
2
Popariti keks vrućim mlijekom da omekša, dodati suvo grožđe predhodno namočeno u rumu. Umutiti margarin sa šećerom u prahu, pa dodati masu od keksa i grožđica i sve dobro izmiješati.
-
3
Preko pečene i ohlađene kore staviti fil.
Preliti čokoladnom glazurom.
Kolač sa keksom i bananama
Sastojci
Priprema
-
1
U manju šerpu sipati 5 dl mlijeka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
Posebno umutiti 1dl mlijeka sa pudingom od čokolade i dobro izmiješati. Sipati u ključalo mlijeko i uz neprestalno miješanje kuvati dok se ne zgusne.
U ohlađen puding dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.
-
2
Bananae isjeći na kolutove, a keks izlomiti.
Pripremljene sastojke dodati u fil od čokolade i polako promiješati.
-
3
Dublju tepsiju poprskati vodom i u nju sipati pripremljenu smijesu za kolač. Poravnati i ostaviti da se stegne.
-
4
Slatku vrhnju ili krem šlag od vanile umutiti pa premazati kolač.
Sofijine kocke
Sastojci
Kora:
- 3 jaja
- 150 gr šećera
- 1,5 dl ulja
- 1dl mlijeka
- 100 gr čokolade
- 3 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 gr mljevenih lješnjaka
Fil:
- 5 dl mlijeka
- 1 puding od čokolade
- 3 kašike šećera
- 100 gr čokolade
- 0,5 dl jake crne kafe
- 250 gr putera
Glazura:
- 100 gr čokolade
- 3-4 kašike ulja
Priprema
-
1
U odgovarajućoj posudi umutiti jaja i šećer, pa dodati ulje, mlijeko, otopljenu čokoladu, brašno, prašak za pecivo i lješnjake.
Sve sastojke dobro izmiješati, te dobijenu masu sipati u nauljen i brašnom posut pleh veličine 20x30 cm i peći u zagrijanoj rerni 40 minuta na180°C.
-
2
Prašak za puding pomiješati sa malo mlijeka i 3 kašike šećera pa sipati u ostatak ključalog mlijeka i kuvati mješajući sve vrijeme dok se masa ne zgusne.
U topao puding umiješati otopljenu čokoladu i crnu kafu te ga ostaviti da se ohladi.
Puter pijenasto umutiti i sjediniti sa ohlađenim pudingom.
-
3
Po pečenoj i ohlađenoj kori ravnomjerno rasporediti pripremljen fil. Ostaviti da se kolač dobro ohladi pa ga preliti sa pripremljenom glazurom.
Kocke s višnjama
Sastojci
Tijesto:
- 250 gr brašna
- 150 gr margarina
- 200 gr šećera u prahu
- 2 žumanjka
- limunova korica
- 500 gr višanja
Krema:
- 6 žumanjaka
- 150 gr šećera
- 2 dl kiselog vrhnja
- 20 gr brašna
- snijeg od 6 bjelanjaka
Priprema
-
1
U brašnu izmrviti margarin, dodati šećer, žumanjke, ribanu limunovu koricu i umjesiti prhko tijesto.
Razavaljati i staviti u namašten i pobrašnjen lim da se peče 20 minuta ( gotovo do kraja ).
Izvaditi iz pećnice i na tijestu rasporediti očišćene višnje, preliti kremom i staviti nazad u pećnicu na laganu temperaturu da krema malo požuti.
-
Krema:
-
1
Žumanjke i šećer pjenasto umutiti,dodati brašno,vrhnje i čvrst snijeg od bjelanjaka te sve dobro izmiješati i premazati preko višanja.
Kikiriki kocke
Sastojci
Kora:
- 10 bjelanjaka
- 200 gr šećera
- 100 gr čokolade ili 2 kašike kakaa
- 5 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 gr mljevenog kikirikija
Krema:
- 10 žumanjaka
- 300 gr šećera
- 8 kašika gustina
- 1 l mlijeka
- 200 gr čokolade
- 200 gr sjeckanog kikirikija
- 250 gr margarina
Glazura:
- 100 gr čokolade
- 4 kašike ulja
- 4 kašike mlijeka
- malo sjeckanog kikirikija
Priprema
-
1
Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg postepeno dodavajaći šećer. Zatim dodati brašno, prašak za pecivo, mljeveni kikiriki i otopljenu čokoladu ili kakao.
Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega sipati smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.
Pečenu koru ostaviti da se ohladi.
-
2
U šerpu sipati 8 dl mlijeka,dodati šećer i ostaviti da proključa.
Posebno umutiti preostalo mlijeko sa žumancima i gustinom te dodati u ključalo mlijeko i kuvati na umjerenoj teperaturi dok se ne zgusne.
U topao fil dodati izlomljenu čokoladu i uz neprestalno miješanje je otopiti.
Kad se fil ohladi,dodati omekšao margarin i umutiti mikserom. Zatim dodati sjeckani kikiriki.
-
3
Na ohlađenu koru nanijeti kremu pa preliti sa čokoladnom glazurom i posuti sjeckanim kikirikijem.
Kolač staviti u frižider da se dobro ohladi.
Lenja pita sa makom
Sastojci
Tijesto:
- 200 gr margarina
- 150 gr šećera u prahu
- 1 dl pavlake
- 400 gr mekog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 žumanceta
- 3 kašike ulja
Fil:
- 5 dl mlijeka
- 180 gr šećera
- 150 gr griza
- 1 vanil šećera
- 250 gr mljevenog maka
- 2 bjelanjka
- 2 jajeta
Priprema
-
1
Umutiti omekšao margarin sa šećerom u prahu pa dodati pavlaku, žumancad i ulje i dobro izmješati.
Zatim postepeno dodavati mješavinu brašna i praška za pecivo te ručno mjesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od zidova posude.
Umješano tijesto uviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru 60 minuta.
-
2
U manju šerpu sipati mlijeko, dodati šećer i ostaviti da proključa. Potom dodati griz i kuvati na umjerenoj temperaturi uz neprestalno mješanje dok se ne zgusne. Pred kraj dodati vanilin šećer i mljeveni mak te sve zajedno kratko prokuvati.
U prohlađen fil dodati 2 umućena žumanjka, snjeg od 4 bjelanjka i polako promješati.
-
3
Odstojalo tijesto podjeliti na dva dijela. Svaki dio istanjiti pomoću oklagije na debljinu od 0,5 cm i oblikovati u parougaonike veličine tepsije.
Odgovarajuću tepsiju nauljiti i u nju položiti jednu koru od tijesta. Premazati je filom od maka i preklopiti je drugom korom. Peći u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.
-
4
Način kojim ja oblikujem kore je lakši ( barem meni ). U tepsiju u kojoj će se peći kolač staviti papir za pečenje i na njemu istanjiti jedan dio tijesta. Zatim tijesto zajedno sa papirom izvaditi iz tepsije.
Drugi dio tijesta istanjiti samo u tepsiji bez papira, nanijeti na tijesto fil od maka, zatim na fil zajedno sa papirom položiti prvo istanjeno tijesto, tako da papir dođe sa gornje strane i onda ga samo odljepiti od tijesta.
Umjesto mljevenog maka koristila sam cijeli, ljepše mi je kad pod zubima krcka
Sočan kolač
Sastojci
- Tijesto:
- 6 šoljica kisele vode
- 3 šoljice ulja
- 4 šoljice šećera
- 100 gr suvog grožđa
- sok od jednog limuna
- 15 kašika mljevenih oraha
- 8 šoljica brašna
- 1 prašak za pecivo
Zaljev:
- 250 gr šećera
- 2 čaše vode
Glazura:
- 100 gr čokolade
- 50 gr margarina
Priprema
-
1
Sve sastojke za tijesto pomiješati i dobro ručno umutiti. Ispeći tijesto u podmazanom i brašnom posutom plehu. Pečen kolač preliti vrućim zaljevom od šećera. Kad se ohladi preliti sa čokoladnom glazurom.
Izlazak sunca
Sastojci
BBISKVIT 1:
- 140 gr margarina
- 150 gr šećera
- 80 gr mljevenih oraha
- 4 jaja
- 4 kašike brašna
- 1/2 praška za pecivo
BISKVIT 2:
- 4 bijelanjka
- 4 kašike šećera
- 2 kašike ulja
- 5 kašika brašna
- 100 gr suvog grožđa
BISKVIT 3:
- 4 žumanca
- 1 jaje
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 1/2 praška za pecivo
SIRUP:
- 2 kašike šećera
- 1 vanil šećer
- 1 dl vode
- sok od jednog limuna
Priprema
-
BISKVIT 1:
-
1
Umutiti snijeg od bijelanjaka sa malo šećera.
U drugoj posudi umutiti margarin sa preostalim šećerom, pa dodati žumanca, zatim brašno, prašak za pecivo i mljevene orahe. Na kraju u to umiješati snijeg od bijelanjaka.
-
BISKVIT 2:
-
1
Umutiti snijeg od bijelanjaka postepeno dodavajući šećer, zatim dodati ulje, brašno i suvo grožđe, sve lagano izmiješati.
-
BISKVIT 3:
-
1
Dobro umutiti žumanjke, jaje i šećer pa dodati brašno i prašak za pecivo i sve lagano izmiješati.
-
2
Smijese za biskvite sipati jednu na drugu u podmazanu tepsiju i peći oko 30 minuta na 200°C.
-
PRELJEV:
-
1
Ušpinovati vodu sa vanil šećerom, šećerom i sokom od limuna.
Vruć kolač preliti vrućim sirupom.
-
2
Mali savijet: prije pravljenja biskvita sve sastojke za sva tri biskvita pripremiti da bi se ubrzalo pravljenje, da prvi, posle i drugi biskvit puno ne stoje.
Kokos kocke
Sastojci
Kora:
- 5 bjelanjaka
- 200 gr šećera
- 150 gr kokosovog brašna
- 2 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašika soka od limuna
- 1,5 dl mlijeka
- 1 vanila šećer
Fil:
- 5 žumanjaka
- 150 gr šećera
- 3 vanil šećera
- 1 puding od vanile
- 2 kašike gustina
- 5 dl mlijeka
- 250 gr margarina
- 100 gr mljevenih lješnjaka
- 2 dl slatke pavlake
Dekoracija:
- 3 dl slatke pavlake
- 50 gr kokosovog brašna
Priprema
-
1
Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, pa postepeno dodavati šećer i sok od limuna. Mutiti dok se ne dobije čvrst šam.
U šam od bjelanjaka dodati prašak za pecivo, kokosovo i pšenično brašno te polako promiješati.
U podmazanu tepsiju sipati pripremljenu smijesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 150°C 30 minuta.
-
2
Toplu koru poprskati mješavinom mlakog mlijeka i vanil šećera.
-
3
U manju šerpu sipati 4 dl mlijeka i kuvati dok ne proključa.
Posebno umutiti preostalo mlijeko, žumanca, šećer, vanil šećer, gustin i prašak za puding od vanile. Sipati u ključalo mlijeko i uz neprestalno miješanje kuvati na umjerenoj teperaturi dok se fil ne zgusne.
Margarin pijenasto umutiti i dodati u ohlađen puding od vanile. Zatim dodati lješnjake i polako promiješati.
Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, dodati je u fil i promiješati.
-
4
Preko pripremljene kore premazati fil.
Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati je preko fila. Odozgo posuti sa kokosovim brašnom.
Kokos-žele kocke
Sastojci
Kora:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 2 kašike kakaa
Žele fil:
- 4 dl soka od naranžde
- 3-4 kašike šećera
- 1 puding od vanile
Krema sa kokosom:
- 1/2 l mlijeka
- 3 kašike brašna
- 10 kašika šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 želatin u prahu
- 1/2 l slatke pavlake
- 150 gr kokosa
Čokoladna glazura:
- 150 gr čokolade
- 3-4 kašike ulja
- 2-3 kašike mlijeka
Priprema
-
1
Umutiti dobro jaja sa šećerom, zatim dodati brašno i kakao, lagano izmiješati, sipati u podmazan četvrtasti pleh i peći.
-
2
Izmiješati prašak za puding i šećer sa malo soka od narandže pa skuhati u preostalom soku. Preliti preko ohlađene kore i ostaviti da se ohladi i stegne.
-
3
Izmiješati brašno i šećer sa malo hladnog mlijeka a preostalo mlijeko zagrijati pa skuhati kremu, ostaviti da se ohladi uz povremeno miješanje.
Kad se krema ohladi dodati umućenu slatku pavlaku, kokos i želatin pripremljen po upustvu sa vrećice. Premazati preko ohlađenog želea.
-
4
Čokoladu, mlijeko i ulje otopiti na laganoj vatri ili pari pa preliti kolač.
Kolač ostaviti da se ohladi i stegne.
Eurokrem kolač
Sastojci
Kora:
- 100 gr sjeckanih prženih lješnjaka
- 7 bjelanjaka
- 150 gr šećera
- 1 dl ulja
- 7 kašika brašna
- 1 praška za pecivo
- 250 gr eurokrema
- 200 gr petit keksa
- 2 dl mlijeka
Fil:
- 7 žumanjka
- 7 dl mlijeka
- 7 kašika šećera
- 2 pudinga od vanile
- 100 gr margarina
- 4 dl slatke pavlake
Glazura:
- 200 gr čokolade
- 100 gr margarina
Priprema
-
1
Bjelanjke umutit u čvrst snijeg, a zatim postepeno uz neprestalno mućenje dodavati šećer. U šam od bjelanjaka dodati ulje, prašak za pecivo i brašno te polako izmješat kašikom.
Tepsiju obložiti papirom za pečenje i u nju rasporedit sjeckane lješnjake. Preko lješnjaka nasuti smijesu od bjelanjaka i peći u zagrijanoj rerni na 180°C dok ne porumeni.
Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je okrenuti tako da lješnjaci budu gore.
Lješnjake premazati eurokremom pa preko njega rasporediti keks natopljen mlijekom.
-
2
U šerpu sipati 6 dl mlijeka,dodati šećer i ostaviti da proključa.
Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanile i žumancima. Sipati u ključalo mlijeko i kuvati na umjerenoj teperaturi uz neprestalno miješanje dok se ne zgusne.
U ohlađen fil dodati umućen margarin i umućenu slatku pavlaku pa polako promješati.
-
3
Preko pripremljene kore ravnomjerno rasporedit fil.
Čokoladu sjediniti s margarinom pa otopiti na umjerenoj temperaturi i preliti preko kolača.
Banana kolač
Sastojci
Priprema
-
1
Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim dodati malo šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
Posebno umutiti žumanjke sa preostalim šećerom i kakaom pa sjediniti sa snijegom od bjelanjaka.
U tu masu dodati brašno i gustin pa polako promiješati varjačom. Sipati u podmazanu tepsiju i peći na 200°C dok ne porumeni.
-
2
Za preliv prokuhati vodu i šećer. Ohlađenu koru preliti sa prelivom.
-
3
U šerpu sipati 8 dl mlijeka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanile te sipati u ključalo mlijeko i kuvati dok se ne zgusne.
U ohlađen fil dodati margarin i ekstrakt od banane i umutiti mikserom.
-
4
Koru premazati polovinom fila od banane pa prekriti redom u mlijeku natopljenim petit keksom. Zatim nanijeti preostali fil i poravnati.
Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati kolač ili preliti sa čokoladnom glazurom.
Ostaviti u frižider da se dobro ohladi.
Brze kocke sa narandžom
Sastojci
- Potrebno je:
- 3 jaja
- 1,5 čaša (od 2 dcl) šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 1,5 čaša griza
- 2 čaše mlevenih oraha
- 1/2 čaše ulja
- 1 čaša mleka
- 1 najsitnije rendana zamrznuta narandža
- 1 prašak za pecivo
- Za glazuru:
- 150gr čokolade
- 5 kašika ulja
Priprema
-
1
Umutiti 3 jaja sa šećerom i vanilom, dodati ulje, , mleko, griz, mlevene orahe, prašak za pecivo i jednu zamrznutu narandžu koju smo izrendali najsitnije.
-
2
Dobro masu izmešati i staviti u pleh veličine 20x35, i peći na 180 stepeni.
-
3
Kad se kolač ispeče i ohladi staviti glazuru.
Istopiti na tihoj vatri 150 gr čokolade i 5 kašika ulja.
Kolač sa kokosom
Sastojci
Priprema
-
1
Izmješati griz sa malo mlijeka, a ostatak staviti sa šećerom da zavri. Kad zavri dodati griz, mješati da se ne stvore grudvice. Sklonuti s vatre i dodati kokos, dobro izmiješati i ostaviti da se fil ohladi.
-
2
Jaja umutiti sa šećerom, zatim dodati mlijeko, ulje, kakao, brašno i prašak za pecivo, lagano izmiješati da se dobije homogena masa.
Polovinu mase izručiti u podmazan i pobrašnjen pleh (veličine 20x30 cm) i peći 7-8 minuta na 180°C, tek toliko da se uhvati korica. Tijesto izvaditi iz rerne, nanijeti fil od kokosa i preliti ostatak mase za tijesto preko fila. Vratiti u rernu i peći još 15 minuta.
Kolač po želji posuti kokosom ili preliti čokoladnom glazurom.
Čokoladne raskošne kocke
Sastojci
Kora:
- 250 gr margarina
- 300 gr šećera
- 6 jaja
- 300 gr brašna
- 50 gr kakaa
- 3 vanilin šećera
- 1 prašak za pecivo
- 6 kašika mlijeka
- 1,5 dl jake crne kafe
Krema:
- 250 ml slatke pavlake
- 4 dl kisele pavlake
- 100 gr šećera u prahu
- 1 želatin
Glazura:
- 150 gr čokolade
- 5-6 kašika ulja
- 2-3 kašike mlijeka
Priprema
-
1
Pijenasto umutiti mikserom margarin sa šećerom i žumancima da masa bude skoro bijela.
Dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo, vanilin šećer, kakao, mlijeko i crnu kafu. Mutiti još malo da masa postane jednolična. Zatim dodati čvrsto umućen snijeg od bjelanjaka. Lagano kašikom sve dobro promiješati.
Peći u rerni zagrijanoj na 180°C oko pola sata.
Pečen kolač ostaviti da se potpuno ohladi.
-
2
Želatin potopiti u hladnu vodu da nabubri.
Ulupati slatku pavlaku, dodati joj kiselu pavlaku i šećer u prahu, a zatim umiješati istopit želatin.
Premazati kolač sa kremom i ostaviti u frižider da se stegne oko sat vremena.
-
3
Na pari rastopiti čokoladu sa uljem i mlijekom, pa preliti preko kreme.
Kolač staviti u frižider da se ohladi i stegne.
-
4
Po receptu, u koru ide još 3-4 kašike ruma.Ja ga nisam stavila. Po meni dovoljna je samo kafa. Vi možete po želji rum dodati.
Kokos kolač
Sastojci
Kora:
- 6 bjelanjaka
- 350 gr šećera
- 150 gr kokosa
- 150 gr brašna
Krema:
- 6 žumanjaka
- 9 kašika šećera u prahu
- 100 gr čokolade
- 250 gr margarina
Za ukrašavanje:
- kokos
Priprema
-
1
Dobro umutit bjelanjke postepeno dodavajući šećer, zatim dodati kokos i brašno, sve lagano izmiješati, sipati u pleh i peći.
-
2
Kuhati na pari žumanjke, šećer u prahu i čokoladu oko 5 minuta, pa ostaviti da se ohladi.
Omekšali margarin izmutiti pa dodati ohlađenu kremu.
-
3
Ohlađenu koru premazati sa kremom i kolač odozgo posuti sa kokosom.
Boem kocke
Sastojci
Priprema
-
1
Umutiti jaja sa šećerom, zatim dodati mlijeko, ulje, brašno, prašak za pecivo i kakao. Sve dobro izmiješati, pa sipati u podmazanu četvrtastu tepsiju i peći.
Biskvit ostaviti da se dobro ohladi.
Ohlađen bisvit vodoravno presjeći tako da dobijemo dvije kore.
-
2
Puding, gustin i šećer izmiješati sa malo mlijeka, skuhati u ostatku mlijeka. Ostaviti da se hladi uz povremeno miješanje.
Margarin izmiksati da bude pijenast pa dodati ohlađen puding.
-
3
U tepsiju staviti prvi dio biskvita, premazati ga filom, pa na fil staviti drugi dio biskvita, lagano pritisnuti.
Otopiti čokoladu sa uljem pa preliti preko kolača.
Ostaviti da se stegne,sjeći na kocke.
Čokoladne šnite
Sastojci
- 250 gr margarina
- 250 gr čokolade
- 350 gr šećera
- 8 jaja
- 60 gr brašna
- 150 gr mljevenih oraha
- 100 gr krupno sjeckanih oraha
Priprema
-
1
Čokoladu rastopiti na pari.
Mikserom dobro promješati margarin, rastopljenu čokoladu i šećer, te postepeno dodavati jedno po jedno žumance, brašno, mljevene orahe. Sve dobro pomješati. U tu smjesu dodati snijeg od 8 bjelanjaka.
Smjesu uliti u namašten i pobrašnjen lim. Posuti sa sjeckanim orasima i peći na170°C oko 40 minuta.
Bonžita
Sastojci
Priprema
-
1
Med, margarin, šećer i čokoladu na vatri istopiti.
Skinuti sa vatre pa u to dodati propržen susam, sjeckane orahe i čokoladne pahuljice. Sve dobro izmješati, istresti u veći pleh i poravnati.
Preliti čokoladnom glazurom.
Bijele štanglice
Sastojci
- 300 gr bijele čokolade
- 250 gr kristal šećera
- 200 gr kokosa
- 100 gr margarina
- 1,5 dl vode
Dekoracija:
- 100 gr prženih lješnjaka
Priprema
-
1
Rastopiti šećer u 1,5 dl vode i staviti da se kuva na umjerenoj teperaturi dok ne proključa.
Neprestalno mješajući kuvati još 2-3 minute, skinuti sa vatre pa dodati margarin isječen na listiće i na kocke izlomljenu čokoladu. Lagano umješati kokos i sjediniti masu.
Masu razvuči na tacnu na debljinu od 2cm i posuti sjeckanim lješnjakom.
Staviti u frižider da odstoji 60 minuta pa sjeći na štanglice.
Mliječne napolitanke
Sastojci
- 250 gr margarina
- 250 gr šećera
- 300 gr mlijeka u prahu
- 4 vanilin šećera
- paket oblatni
Priprema
-
1
Šećer preliti sa 1 dl vode i staviti da provri. Skinuti s vatre pa umješati margarin. Kad se istopi dodati vanilin šećer i mlijeko u prahu, sve dobro umutiti, pa filovati oblatne.
Pritisnuti nečim da se slijepi, sjeći na štangle.
Ja sam ovaj put dodala i 100 gr mliječne čokolade.
Rum kocke
Sastojci
Tijesto:
- 6 bjelanjaka
- 200 gr šećera
- 2 kašike brašna
- 200 gr mljevenih oraha
Krema:
- 6 žumanjaka
- 250 gr šećera u prahu
- 100 gr margarina
- 100 gr čokolade
- 3 kašike ruma
Priprema
-
Tijesto:
-
1
Bjelanjke tući u čvrst snijeg, postepeno dodavajući šećer. Na kraju lagano umiješati mljevene orahe pomješane sa brašnom.
Staviti peći u namašten i pobrašnjen lim na laganoj vatri.
-
Krema:
-
1
Žumanjke pjenasto umutiti sa šećerom i gusto skuhati na pari. Pri kraju dodati čokoladu, rum i margarin.
Vrućom kremom preliti topao kolač.
Ohlađen narezati na kocke i ukrasiti šećerom u boji
Sastojci
Kora:
- 4 jaja
- 6 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 4 kašike kokosa
- 4 kašike griza
- 2 kašike kakaa
- 1/2 praška za pecivo
Zaljev:
- 2 dl šećera
- 3 dl vode
Krema:
- 2 pudinga vanile ( lješnjaka ili čokolade )
- 3 kašike brašna
- 6 kašika šećera
- 1 l mlijeka
- 250 gr margarina
Dekoracija:
- šlag pjena ili slatka vrhnja
- čokoladne mrvice
- izrendana čokolada
Priprema
-
Zaljev:
-
1
Za zaljev skuhati šećer i vodu.
Topal kolač zaliti hladnim zaljevom.
-
Kora:
-
1
Umutiti jaja i šećer pa dodati sve ostale sastojke, izmješati pa peći u podmazanoj tepsiji.
Pečenu koru zaliti sa zaljevom.
-
Krema:
-
1
Od litre mlijeka odvojiti malo za izmiješati puding a ostatak staviti da proključa. Puding, brašno i šećer izmiješati sa mlijekom pa skuhati u ostatku mlijeka.
Ostaviti da se dobro ohladi uz povremeno miješanje.
U ohlađen puding dodati umućen margarin.
-
2
Kad kora dobro upije zaljev i ohladi se premazati sa kremom.
Umutiti šlag pijenu ili slatku vrhnju pa premazati preko kreme i posuti sa čokoladnim mrvicama ili izrendanom čokoladom.
Po želji preko kreme može se preliti čokoladna glazura.
Ratluk štangle
Sastojci
- 5 jaja
- 250 gr šećera
- 250 gr mljevenih oraha
- 250 gr rahatluka
- 5 kašika brašna
Još:
- šećer u prahu
Priprema
-
1
Umutiti jaja sa šećerom, pa dodati mljevene orahe i brašno. Na kraju dodati isječen rahatlokum. Staviti u podmazan pleh i peći.
Kad se ohladi posuti sa šećerom u prahu.
Sočan kolač
Sastojci
- Tijesto:
- 6 šoljica kisele vode
- 3 šoljice ulja
- 4 šoljice šećera
- 100 gr suvog grožđa
- sok od jednog limuna
- 15 kašika mljevenih oraha
- 8 šoljica brašna
- 1 prašak za pecivo
Zaljev:
- 250 gr šećera
- 2 čaše vode
Glazura:
- 100 gr čokolade
- 50 gr margarina
Priprema
-
1
Sve sastojke za tijesto pomiješati i dobro ručno umutiti. Ispeći tijesto u podmazanom i brašnom posutom plehu. Pečen kolač preliti vrućim zaljevom od šećera. Kad se ohladi preliti sa čokoladnom glazurom.
Marcipan
Sastojci
Kora:
- 4 jaja
- 6 šolji (malih za crnu kafu) šećera
- 3 šolje ulja
- 4 šolje mlijeka
- 3 šolje mljevenih oraha
- 5 šolji brašna
- 1/2 praška za pecivo
Fil:
- 5 kašika šećera
- 2 šolje mlijeka
- 50 gr čokolade
- 5 šolji mljevenih oraha
- 2 kašike kakaa
- 30 gr margarina
Glazura:
- 100 gr čokolade
- 2-3 kašike ulja
Priprema
-
1
Dobro umutiti jaja sa šećerom pa dodati ostale sastojke. Ispeći koru.
Ohlađenu koru preliti sa filom.
-
2
Za fil u posudu staviti šećer, mlijeko, čokoladu, kakao i margarin malo prokuhati pa dodati mljevene orahe izmješati i preliti preko kore.
-
3
Preliti čokoladnom glazurom.
Sastojci
- 2 dl vode
- 400 gr šećera
- 250 gr margarina
- 100 gr čokolade
- 100 gr grožđica
- 50-100 gr sjeckanih oraha
- 100 gr mljevenih oraha
- 50 gr kokosa
- 300 gr mljevenog keksa
Još:
- 2 lista oblatni
Priprema
-
1
Vodu, šećer, margarin i čokoladu staviti na vatru da se istope. Kad se istope dodati grožđice, sjeckane i mljevene orahe, kokos i mljeveni keks. Dobro izmješati, ako je potrebno dodati još mljevenog keksa. Fil nanijeti na oblatnu, jednako razmazati pa poklopiti drugim listom oblatne. Oblatnu malo pritisnuti da se zalijepi za fil. Ostaviti da se stegne pa sjeći na štanglice
Oblatna sa biskvitom
Sastojci
Biskvit:
- 7 bjelanjaka
- 8 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 2 kašike ulja
- 100 gr žele bombona
- 50 gr suvog grožđa
- 100 gr sjeckanih oraha
Fil:
- 7 žumanaca
- 10 kašika šećera
- 250 gr margarina
- 50 gr čokolade
- 1 vanilin šečer
Još:
- 2 lista oblatne
Priprema
-
Biskvit:
-
1
Dobro umutiti bjelanjke sa šećerom, u to dodati brašno, ulje, sitno sjeckane žele bombone, suvo grožđe ( ako je krupno isjeckati ) i sjeckane orahe, sjediniti masu.
Papir za pečenje staviti u pleh veličine lista oblatne, uliti smjesu, poravnati i peci.
-
Fil:
-
1
Na pari kuhati žumanjke sa šećerom. U kuhanu i ohlađenu smjesu dodati umućen margarin, otopljenu čokoladu i vanilin šećer.
Fil podjeliti na dva dijela.
-
2
Jednim djelom fila nafilovati list oblatne, na fil staviti pečen biskvit. Biskvit premazati drugim dijelom fila pa poklopiti sa drugim listom oblatne.
Po želji oblatnu preliti čokoladnom glazurom.
Нема коментара:
Постави коментар