Jadro oblatna sa smokavama
Sastojci
- 500 gr suvih smokava
- 200 gr grožđica
- 400 gr šećera
- 2 dl vode
- 250 gr mljevenih oraha
- 4 lista oblatne
- 250 gr margarina
- 250 gr šećera u prahu
Priprema
-
1
Suve smokve i grožđice samljeti na mašini za meso.
-
2
Šećer i vodu špinovati, pa dodati samljevene smokve i grožđice, miješati da se dobro sjedini. U to dodati mljevene orahe.
-
3
Fil podijeliti na dva jednaka dijela. Na list oblatne nanijeti jedan dio fila pa poklopiti sa drugim listom.
Isto uraditi sa preostalim filom i oblatnama.
Oblatne filovati tako da rebrave strane budu vani.
-
4
Dobro izraditi margarin sa šećerom u prahu.
Ovim filom premazati jedne nadjevene oblatne pa poklopiti sa drugim.
Posluživanje
Na oblatnu staviti nešto teško i ostaviti da se stegne.Sijeći na štanglice.
Štangle sa suvim šljivama i kokosom
Sastojci
- Potrebno je:
- 1/2 lista većih oblandi
- Za tamni deo:
- 600 gr suvih šljiva
- 1 dcl vode
- 125 gr maslaca ili margarina
- 200 gr čokolade
- 100 gr mlevena keksa
- Svetli sloj:
- 200 gr šećera
- 2 dcl vode
- 125 gr maslaca ili margarina
- 250 gr kokosa
- Preliv od čokolade:
- 100 gr čokolade
- 4 kašike ulja
Priprema
- Suve šljive samleti ili sitno iseckati. U posudu staviti mlevene šljive, 1 dcl vode, 125 gr maslaca i prokuvati na tihoj vatri da se sve sjedini, pa dodati 200 gr čokolade da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati 100 gr mlevena keksa ( keksa može i manje, zavisi koliko su šljive suve).
-
2
Ovu masu dok je još topla staviti na 1/2 lista veće oblande. Poravnjati i ostaviti da se hladi.
-
3
Svetli deo: U posudu staviti 200 gr šećera, 2 dcl vode i kuvati na vatri da se šećer istopi pa dodati 125 gr maslaca da se istopi, pa dodati 250 gr kokosa ( kokos treba da je sitno mleven, kad se seku štanglice lakše se seku i rez je uredan. Ako nije sitno mleven još ga malo samleti u električnoj seckalici)
-
4
Belu masu dok je još topla staviti preko tamne mase.
-
5
Istopiti 100 gr čokolade sa 4 kašike ulja i preliti kolač.
KAJSIJA ŠTANGLE
Sastojci
- Potrebno je:
- 1/2 lista velike oblande
- Za 1. sloj:
- 500 gr suvih kajsija
- 100 gr šećera u prahu
- Za 2. sloj:
- 200 gr šećera
- 1 dcl vode
- 125 gr margarina
- 200 gr mlevena keksa
- 150 gr mlevenih oraha
- Za 3. sloj:
- 100 gr čokolade
- 1 kašikica margarina
- 2 kašike ulja
- Za 4. sloj.
- 250 gr šećera u prahu
- 1 kašikica gustina
- 2 kašike vode
- 2 kašike limunova soka
- 1 kašika ulja
- 2-3 kapi crvene boje
Priprema
- Suve kajsije samleti, dodati šećer u prahu, dobro rukom umesiti da se sjedini i masu razvaljati na 1/2 lista veće oblande. Kad se masa valja , valjak vlažiti vodom da ne prijanja.
- 2. sloj: U posudi prokuvati šećer i vodu toliko samo da se šećer istopi, dodati margarin da se istopi, skinuti sa vatre dodati mleveni keks i mlevene orahe. Dobro izmešati i staviti preko sloja od kajsija.
-
3
3. sloj: Na tihoj vatri istopiti čokoladu, margarin i ulje i preliti preko drugog sloja i ostaviti da se čokolada stegne..
-
4. sloj: U posudu staviti šećer u prahu i gustin. Vodu i limunov sok staviti na vatru da provri i vrelo dodati u šećer i mutiti varjačom, dodati1 kašiku ulja i 2-3 kapi crvene boje, dobro izmešati i naneti preko čokolade.Ovaj sloj ravnjamo vlažnim širokim nožem.
KINDER ŠTANGLE
Sastojci
- Potrebno je:
- Tamni sloj:
- 150 gr šećera
- 1 dcl vode
- 125 gr margarina
- 50 gr čokolade
- 150 gr mlevena keksa
- 150 gr mlevenih oraha
- Beli sloj:
- 200 gr šećera
- 1/2 dcl vode
- 125 gr margarina
- 200 gr mleko u prahu
Priprema
-
1
Tamni sloj: U posudu staviti šećer i vodu, kuvati dok se šećer istopi, dodati margarin i čokoladu da se istopi, skinuti sa vatre i dodati mleveni keks i mlevene orahe.Dobro izmešati.
-
2
Masu staviti u pleh dimenzija 25x20, prethodno podmazan sa uljem.
-
3
Beli sloj: Umutiti mikserom margarin sa mlekom u prahu. U posudu staviti šećer i vodu kuvati i kad bude gust sirup , vruć dodati u umućen margarin sa mlekom u prahu. Dok dodajemo sirup neprekidno mešamo mikserom 1-2 minuta. Dok je još toplo ( masa se brzo steže) izlijemo preko tamnog sloja, izravnjamo i ostavimo da se ohladi.
BEČKA PITA
Sastojci
- Potrebno je:
- Sloj 1.
- 2 (čaša od 2 dcl) šećera
- 2 čaše vode
- 125 gr margarina
- 200 gr kokosa
- 100 gr čokolade
- 250 gr mlevena keksa
- 1 list oblande
- 200 gr keksa
- Sloj 2.
- 100 gr šećera
- 1/2 dcl vode
- 100 gr čokolade
- 125 gr margarina
- 200 gr mlevenih oraha
- 2 dcl soka od narandže
- Glazura:
- 150 gr čokolade
- 5 kašika ulja
Priprema
-
1
Sloj 1.: Šećer i vodu staviti na vatru i kuvati dok se šećer istopi pa dodati margarin i čokoladu da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati kokos i mleveni keks.
-
2
Sve dobro izmešati i masu dok je topla staviti na jedan list oblande.Preko mase staviti keks, prethodno potapan u sok od narandže.
-
3
Sloj 2.: Šećer i vodu kuvati dok se šećer ne istopi, dodati margarin i čokoladu da se istopi, skinuti sa vatre i dodati mlevene orahe.
-
4
Masu dobro izmešati i naneti preko keksa. Ostaviti da se ohladi i staviti glazuru od čokolade. Istopiti čokoladu sa uljem na tihoj vatri i preliti kolač i preko čokolade dok se još nije stegla posuti kokos.
ČOKOLADNE RUM ŠTANGLE
Sastojci
Priprema
-
1
Penasto umutiti margarin i šećer, dodati 150gr topljene čokolade, 120gr brašna, prašak za pecivo i sneg od 9 belanaca.Sneg od belanaca dodavati kašiku po kašiku muteći. Smesu staviti u pleh veličine 25×35 i peći na 180 stepeni vremenski zavisi od šporeta.
-
2
FIL: 9 žumanaca, 2 jaja i 150gr šećera umutiti i kuvati napari, dodati na kraju 100gr čokolade da se istopi i 2 kašike ruma. Kad se ohladi dodati 130gr umućena margarina. Pečenu i ohladjenu koru poprskamo ovlaš sa rumom pa stavimo fil. Po filu pospemo seckane orahe i rendanu čokoladu.
Banjalučka baklava
Sastojci
Kora:
- 3 jaja
- 18 kašika šećera
- 18 kašika mlijeka
- 9 kašika ulja
- 18 kašika griza
- 18 kašika brašna
- 150 gr sjeckanih oraha
- 100 gr grožđica
- 1 prašak za pecivo
Zaljev:
- 8 dl vode
- 650 gr šećera
- 2 vanilin šećera
Priprema
-
Kora:
-
1
Mikserom mutit jaja i šećer, zatim dodati i sve ostale sastojke. Sipati u podmazanu tepsiju i peći.
Pečenu koru ostaviti da se ohladi.
-
Zaljev:
-
1
U šerpu staviti vodu, šećer i vanilin šećer, pa kuhati 3-4 minute da se šećer otopi.
Hladan kolač preliti sa vrućim zaljevom.
Posluživanje
Baklavu posuti sa malo sjeckanih oraha. Ostaviti da se dobro ohladi i upije zaljev, najbolje preko noći.Šaka oraha
Sastojci
Priprema
-
Kora:
-
1
Umutiti bjelanjke dodavajući postepeno šećer, zatim dodati ulje, brašno, sjeckane orahe, grožđice i isjeckanu čokoladu, lagano izmješati.
U odgovarajuću tepsiju staviti list oblatne i na nju ravnomjerno rasporediti masu od bjelanjaka, ispeći koru.
-
Krema:
-
1
Umutiti žumanjke sa šećerom pa dodati rastopljenu čokoladu i kuhati na pari dok ne bude gusto. Ostaviti da se ohladi. U ohlađeno dodati izrađen margarin pa nanijeti na ohlađenu koru.
Ukrasiti sa sjeckanim orasima i rastopljenom čokoladom.
Banjalucka baklava moje mame
Sastojci
Zaljev
- 4 solje vode (Solja 235 ml)
- 2.5 solje secera
- 1 vrecica vanila secera
- 6 zrna kardamoma(moze i bez njega)
- 1/4 kasicice limuntoza
Kolac
- *** ZA MJERENJE KORISTIM SOLJICU OD 100 ML ***
- 300 ml secera
- 6 jaja
- 1 vrecica vanila secera
- 300 ml ulja
- 300 ml mlijeka
- 2 velike kasike kiselog vrhnja
- 300 ml brasna
- 300 ml griza
- 1 vrecica praska za pecivo
- 1/4 male kasike soli
- 450 ml krupno mljevenih oraha
- 300 ml grozdjica
Za posip
- 4-5 kasika mljevenih oraha
Priprema
-
1
Za zaljev pomijesati sve sastojke i kada pocne da kuha, kuhati na srednjoj temperaturi 10 minuta.Ostaviti da se prohladi dok se priprema i pece kolac.
-
2
Za kolac dobro umutiti jaja sa secerom i vanilom oko 5 minuta.Zatim dodati ulje,mlijeko i vrhnje i miksati dok se ne sjedini.Doadati brasno i griz pomijesano da soli i praskom za pecivo lagano pomijesati da se sjedini i na kraju dodati orahe i grozdjice i pomijesati.
-
3
Smjesu izliti u podmazanu tepsiju velicine 40x26 cm i peci na 180 stepeni 30-35 minuta.
Vruc kolac zaliti zaljevom i posuti orasima. Bonžita
Sastojci
- 250 gr sjeckanih oraha
- 250 gr suhog grožđa
- 7 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 4 štangle čokolade
- 4 jaja
Priprema
-
1
Stavite sve navedene sastojke u posudu za mješanje. Jaja nemojte mutiti a čokoladu otopite. Izmješajte.
Manju tepsiju podmažite uljem, stavite na dno papir za pečenje i sipajte pripremljenu masu. Lijepo poravnajte po vrhu i pecite na 200°C oko 50 minuta.
Ruska baklava
Sastojci
za koru
- 10 kom jaja
- 150 grama suvog grožđa
- 1 kom limun – sok i narendana korica
- 250 grama mljevenih oraha
- 80 grama čokolade za kuvanje -narendati
- 5 kašika mekog brašna T400
- 5 kašika griza
za preliv
- 600 grama šećera
- 1 kom limun – sok
- 6 dl vode
za glazuru
- 120 grama čokolade za kuvanje
- 100 grama maslaca ili margarina
- 2 kašike ulja
- 2 kašike vode
- 2 kašike šećera u prahu
Priprema
-
1
Najprije skuvamo preliv od vode, šecera i limunovog soka. Kuvamo kad provri 4-5 minuta i ostavimo ga da se ohladi.
-
2
Pjenasto umutimo 10 žumanaca sa 10 kašika šećera. Mutimo dok žumanca ne pobijele.
-
3
U umućena žumanca dodamo sok i koru 1 limuna, jos malo mutimo a potom dodamo sve suhe sastojke za tijesto : mljevene orahe, narendanu čokoladu, brašno, griz i suvo groždje – grožđice. (Praktikujem da to sve izmiješam u drugoj posudi pa onda pomiješam sa umucenim žumancima).
-
4
Posebno umutimo bjelanca u čvrst snijeg i dodajemo lagano, kašiku po kašiku smjesi od žumanaca, oraha… To pažljivo radimo, da masa ne bi pala.
-
5
Pečemo u većem pravougaonom plehu, koji smo namazali margarinom ili uljem i pobrasnili, u prethodno zagrijanoj pećnici, 25 minuta na 200C.
-
6
Provjerimo čačkalicom da li je tijesto pečeno.
-
7
Pečen kolač dok je još vruć, prelijemo hladnim prelivom i vratimo u vruću isključenu pećnicu da odstoji jos nekih 4-5 minuta. To se radi zato, da tekucina iz preliva ne padne na dno kolača, nego da bude ravnomjerno sočan.
-
8
Ostavimo kolač da se ohladi u plehu.
-
9
Na pari istopimo čokoladu, šecer i ostale sastojke za glazuru. Kad nastane lijepa kompaktna masa, josš malo miješamo da se glazura prohladi, pa kad osjetimo da se zgušnjava, tada premažemo kolač
Bijeli valovi
Sastojci
Biskvit
- 3 jaja
- 10 žlica šećera
- 15 žlica ulja
- 15 žlica brašna
- 15 žlica mlijeka
- 1 pecivo
- 1 vanilin šećer
- 3 žlice kakaa u prahu
Krema
- 3 žutanjka
- 3 bjelanjka
- 1/2 kg svježeg sira
- 6 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 ocijeđen limun
Preljev
- 2 kisela vrhnja
- 2 vanilin šećera
Priprema
-
1
Za biskvit pjenasto umutimo jaja i šećer te vanilin šećer, u originalnom receptu ide 10 žlica šećera ja sam smanjila na 8 jer sam pretpostavila da bi za moje ukućane to bilo preslatko i dobro sam pretpostavila, tako da je 8 žlica sasvim dovoljno. Potom dodamo prstohvat soli te lagano miješajući dodajemo ulje, a postepeno i prosijano brašno zajedno sa pecivom te mlako mlijeko. Na kraju u umućenu smijesu prosijamo kakao te dodamo malo ruma, rakije i limunove korice. Dobivenu smjesu izlijemo u nauljenu i pobrašnjenu tepsiju.
-
2
Za kremu izmiksamo žutanjke zajedno sa svježim sirom, šećerom i vanilin šećerom. Potom dodamo ocijeđeni limun,malo limunove korice i ruma te lagano u dobivenu smjesu umiješamo prethodno umućeni snijeg od bjelanjaka.
-
3
Žlicu po žlicu stavljajte kremu na tamni biskvit a potom stavite peći na 180 stupnjeva nekih 40tak min .
-
4
Kiselo vrhnje izmješajte sa vanilin šećerom, nakon cca 30-tak minuta pečenja izvadite kolač iz pećnice, premažite ga i pecite još 10-tak minuta.
Čokoladne kocke sa višnjama
Sastojci
- Za koe:
- 3 jaja
- 15 kašika šećera
- 15 kašika ulja
- 15 kašika mleka
- 15 kašika brašna
- 4 kašike kakaoa
- 1 prašak za pecivo
- Za fil.
- 5 dcl vode
- 150 gr šećera
- 2 pudinga od čokolade
- 100 gr čokolade
- 500 gr očišćenih višanja
- Preliv:
- 2,5 dcl slatke pavlake
- 100 gr čokolade
Priprema
-
1
Prvo skuvati fil: U posudu staviti 4 dcl vode i 150 gr šećera da se kuva. Umutiti 1 dcl vode i 2 pudinga od čokolade, dodati u vodu i šećer i kuvati da se zgusne.
-
2
Testo za kore: Umutiti 3 žumanca sa 15 kašika šećera, 15 kašika ulja, 15 kašika mleka, 15 kašika brašna, 4 kašike kakaoa ,1 prašak za pecivo i umućena 3 belanca.
-
3
Pleh veličine 20x35 cm premazati uljem i posuti brašnom. U pleh staviti 1/2 testa i peći 10-ak minuta samo da se malo zapeče, pa po zapečenoj kori rasporediti 500 gr očišćenih višanja, preko višanja izrendati 100 gr čokolade, preko čokolade rasporediti mlak fil od kuvana pudinga.Preko pudinga staviti drugu polovinu testa i sve skupa peći na 170 stepeni.
-
4
Kad se kolač ispeče i ohladi staviti preliv.
Na tihoj vatri kuvati da se sjedini ( ne sme da provri) 2,5 dcl slatke pavlake i 100 gr čokolade. Kad se dobro ohladi preliti kolač.
Medeno srce
Sastojci
- 2 jaja
- 2 čaše (od jogurta) šećera
- 1 čaša ulja
- 2 čaše jogurta
- 1/2 čaše kakaoa
- 3 čaše brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica začina za medenjake
- 1 kašičica cimeta
- pekmez od šljiva
- 150 gr čokolade
- 6 kašika ulja
Priprema
-
1
Umutiti 2 jaja sa šećerom dodati ulje, jogurt, kakao, brašno, začin za medenjak, cimet, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Polovinu mase staviti u podmazan pleh veličine 25x35 cm. Peći dok se malo ne napravi korica pa premazati sa pekmezom, preko staviti drugu polovinu testa i sve skupa ispeči do kraja na 170 stepeni.
-
2
Topao kolač premazati sa pekmezom i staviti glazuru od 150 gr istopljene čokolade i 6 kašika ulja.
Oblanda sa jafom
Sastojci
Priprema
-
Neka provri mleko,secer cokolada i margarin. Kada se ohladi dodati sok od pola pomorandze i keks.
Posluživanje
Na jedan list oblande staviti pola fila, pa poredjati jafu.Premazati i drugi list oblande pa poklopiti namazanom stranom preko jafe.Pokriti krpom i pritisnuti sa necim tezim odozgo.Trebalo bi da se spremi dan ranije da se oblanda opusti, jer se ne kvasi.Nedeljni kolac
Sastojci
Biskvit
- 4 jajeta
- 8 kasika secera
- 2 vrecice vanila secera
- 3 kasike nutelle (orginalno je nas eurokrem)
- 2 kasike kiselog vrhnja
- 10 kasika ulja
- 10 kasika mlijeka
- 11 kasika brasna
- 4 kasike mljevenih oraha
- 2 male kasike praska za pecivo
- 1/4 male kasike soli
- 3 kasike Kras expresa
Fil 1
- 2 vrecice pudinga (vrecica 130 g)***
- 1 kasika gustina
- 5 solja mlijeka(solja 250 ml)
- 225 g maslaca
- Fil 2
- 2 vrecice slaga ili ako vam je dostupan smrznuti onda kutija od 400 g
- mlijeko za slag
Za posip
- 2 kasike Kras expresa
Priprema
-
1
Za biskvit dobro umutiti jaja,secer i vanila secer.Dodati nutellu,kiselo vrhnje,ulje i mlijeko i mutiti dok se ne sjedini.
Zatim dodati brasno pomjesano sa praskom za pecivo,soli i Kras expresom i lagano umutiti.
Na kraju dodati orahe .
-
2
Podmazati i brasnom posuti dublju tepsiju velicine 40x26 cm i istresti smjesu.
Peci na 190 stepeni 20 minuta(provjeriti akalicom da li je gotovo)
-
3
Dok se pece kolac skuhati puding pomjesan sa gustinom(ja ne stavljam secer u puding posto su ovdje pudinzi vec zasladjeni).
U skuhan puding odmah dodati izrezan maslac i mijesati dok se masla ne otopi.
-
4
Gotov kolac ostaviti oko 5 minuta da sa malo ohladi i onda ga izbosti viljuskom.
Preko vruceg kolaca preliti puding i ostaviti da se potpuno ohladi.
-
5
Ohladjen kolac premazati slagom i ostaviti u frizider da se dobro ohladi,najbolje preko noci.
Neposredno prije sluzenja posuti obilato Kras expresom.
SOČNI JOGURT KOLAČ
Sastojci
- Potrebno je:
- 4 jaja
- 200 gr šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 dcl ulja
- 5 dcl jogurta
- 500 gr griza
- 1 kesica praška za pecivo
- Sirup:
- 500 gr šećera
- 5 dcl vode
- 2,5 dcl soka od narandže
- 1 limun
Priprema
- U mutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodati ulje i još malo mutiti da se dobro sjedini.
-
2
Dodati jogurt, griz i prašak za pecivo. Dobro umutiti i masu staviti u pleh veličine 25 x 35. Pleh prethodno podmazan sa uljem i posut grizom.Kolač peći na 175 stepeni 45 minuta.
-
3
Dok se kolač peče spremiti sirup. Šećer ,vodu i sok od narandže staviti u posudu i kad proključa kuvati 5 minuta. Pred kraj kuvanja u sirup dodati sok od jednog limuna. Toplim sirupom preliti topao kolač, i ostaviti da kolač upije sirup. Staviti kolač u frižider da se dobro rashladi.
URMAŠICE
Sastojci
- Potrebno je:
- 2 čaše (od 2dcl) ulja
- 1 čaša vode
- 700 gr glatkog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- Sirup:
- 2 čaše(od 2 dcl) šećera
- 1,5 čaša vode
- 2 kriške limuna
- U posudu staviti ulje i vodu, staviti na vatru da proključa pa dodati polako brašno i prašak za pecivo, neprestano mešajući. Skinuti sa vatre i dobro izmešati.
-
2
Testo prohladiti praviti urmašice i peći na 200 stepeni dok ne dobiju zlatno žutu boju. Kada se ispeku, tople preliti toplim sirupom.
-
3
Sirup: Šećer , vodu i kriške limuna staviti da vri i to kad provri da vri 3 minuta.
-
4
Ovo je spravica- rende na kojoj ja pravim urmašice u 3 koraka. Sve su jednake i iste. Uzmem komad testa oblikujem u valjak, stavim na rende koje nije ravno već ispupčeno.Napravim udubljenje po sredini testa, i tada spojim krajeve testa i izvrnem urmažicu, koja na vrhu ima šaru od rendeta i ispupčena je nije ravna.
NARANDŽA KOCKE
Sastojci
- Za koru:
- 180gr margarina
- 100gr šećera
- 150gr brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 200gr mlevenih oraha
- 2 najsitnije rendane smrznute narandže
- 6 belanaca
- 1. sloj:
- 6 žumanaca
- 200gr šećera u prahu
- 2. sloj
- 15ogr mlevene plazme
- 7 kašika soka od narandže
- 1oogr šećera u prahu
- 15ogr margarina
- 50gr bele čokolade
Priprema
-
1
Umutiti margarin sa šećerom, dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo, mlevene orahe, i rendane smrznute narandže. Umutiti 6 belanaca i dodati u prethodno umućenu masu. Sve dobro izmešati i staviti u pleh veličine 20x30 i peći na 180 stepeni.
-
2
Umutiti 6 žumanaca sa 200gr šećera u prahu.
Kada kora bude pečena preko nje premazati umućena žumanca, vratiti u rernu i osušiti premazani sloj na 150 stepeni.
-
3
2. sloj: U mlevenu plazmu dodati 7 kašika soka od narandže i izmešati da se masa sjedini, ako bude potrebno još dodati soka od narandže. Umutiti margarin sa šećerom u prahu, dodati mlevenu plazmu i 50gr bele otopljene čokolade. Ovaj fil premazati preko ohladjene kore.
-
4
Kolač posuti sa mlevenim orasima.
ŠTANGLE SA SUVIM SMOKVAMA
Sastojci
- Potrebno je za 1. sloj:
- 1 list velike oblande
- 350gr šećera
- 1 mala šoljica vode
- 1/3 margarina
- 400gr mlevenih smokava
- po potrebi mleveni keks
- 2.sloj:
- 250gr šećera
- 1 mala šoljica vode
- 2/3 margarina
- 300gr mlevenih oraha
- Glazura:
- 150gr čokolade
- 6 kašika ulja
Priprema
- 1. sloj: Šećer, vodu, margarin i mlevene smokve skupa prokuvati 5 minut. Skinuti sa vatre i dodati mlevena keksa da gustina smese bude kao kuvana palenta. Toplu smesu staviti na list oblande.
-
2
2.sloj: Šećer i vodu istopiti dodati 2/3 margarina da se istopi, skinuti sa vatre dodati 300gr mlevenih oraha, sve dobro izmešati. Toplu smesu staviti preko 1. sloja.
-
3
Glazura: Istopiti čokoladu sa uljem i preliti kolač.
Oblanda je veličine 27x37cm.Glazuru po želji možemo staviti i od bele čokolade. Ja uglavnom na pola kolača stavim glazuru od crne čokolade a na drugu polovinu glazuru od bele čokolade, pa izgleda kao da imamo dva različita kolača.
ELENA ŠTANGLE
Sastojci
Priprema
-
1
Umutiti margarin sa šećerom, dodati 2 žumanca, pa dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i 2 kašike kakaoa. Dodati 3dcl mleka i sve dobro izmešati. Na kraju dodati umećena dva belanca.
-
2
Pleh veličine 25x35 obložiti papirom, staviti umućenu masu i peći. U pečen kolač dok je još topao zabosti parčiće čokolade od 100gr.U mutiti marmeladu i rum, i premazati topao kolač.
-
3
Kolač kad se ohladi, staviti glazuru od čokolade.
KINDER ŠTANGLE
Sastojci
Potrebno je:
- 3 lista većih oblandi
- 800gr šećera
- 2dcl vode
- 250gr margarina
- 600gr mleka u prahu
- 100gr crne čokolade
Priprema
- Umutiti mikserom margarin i mleko u prahu.Šećer i vodu ušpinovati da bude gusto i muteći polako dodavati u umućen margarin i mleko u prahu. Dobro umutiti, podeliti na dva dela u jedan deo dodati 100gr otopljene čokolade.Masu prohladiti i staviti masu sa čokoladom na list oblande, preko mase opet list oblande, pa bela masa pa list oblande. Pritisnuti nečim teškim i ostaviti preko noći da se ohlade.
Нема коментара:
Постави коментар