Mekice
Sastojci
Priprema
-
1
U mlako mleko stavit kvasac da nadodje sa 1 kasicicom secra.Kada kvasac nadodje dodati ga ostalim sastojcima.Umesiti mekse testo.Testo ostaviti da nadodje.Nadodslo testo podeliti na 4 dela zbog lakseg otvaranja.
-
2
Svaku lopticu otvarat debljina oko 7-8 sm i seci makice velicine koja vama odgovara.Ja sam ovaj put sekla pravougonike koje sam zasecala na sredini.Mekice przit na zagrejano ulje ali ne prevrice(da ne ostanu zive).Prevrcat ih i pec tako da dobiju zlatno zutu boju
Padejske kifle
Sastojci
- Za testo:
- 1 kvasac
- 4 dcl mleka
- 2 dcl vode
- 3 ravne kasicice soli
- 1 kasika secera
- oko 850 gr brasna
- Za premaz:
- 140 gr masti
- 3 zumanceta
- 1 kasika brasna
- Za kraj:
- 1 jaje
- semenje po zelji
Priprema
-
1
Aktivirati kvasac sa 2 dcl toplog mleka, secerom i kasicicom brasna. Dodati ostale sastojke i umesiti meko testo i ostaviti da udvostruci volumen. Nadoslo testo podeliti u 4 jufke. Posebno sjediniti mast, zumanca i brasno i dobro izmesati. Svaku jufku razviti na velicinu veceg tanjira i premazati premazom (sve 4 jufke).
-
2
Ostaviti pola sata da se odmaraju pa po dve spajati.
-
3
Razvlaciti na pobrasnavljenom stolnjaku kao kore za pitu, ravnomerno na sve strane. Testo se rukama razvlaci, a ne oklagijom (jer je i gornja jufka namazana), ne mora biti jaaaako tanko, ali se stvarno super razvlaci..
-
4
Pomocu stolnjaka urolati testo s oba kraja da se skoro sastavi na sredini i preseci nozem po duzini.
-
5
Svaku rolnu iseci poprecno na jednake delove i redjati u pleh (na pek papir). Ostaviti da narastu i premazati umucenim jajetom i posuti semenjem p zelji. Ugrejati rernu na 180 stepeni i peci do rumene boje. Postupak ponoviti i sa drugim delom testa. Od ove mere se dobiju dva veca pleha od rerne
Brza pita
Sastojci
Priprema
-
1
Umutite jaja sa solju (pazite koliko stavljate soli, u zavisnosti slanoce sira), zatim dodajte jogurt, ulje, prasak za pecivo i brasno. Kutlacom umesajte rendanu salamu i nekih 150 gr rendranog, tvrdog sira. 50 gr izrendanog sira ostavite, pa pospite na pitu, na kraju, samo da se otopi. Sipajte u namascen pleh vel. 20x23, ili slican i pecite u zagrejanoj rerni na 180, nekih 30 minuta. Izvadite pitu, pospite sirom i vratite samo da se sir otopi
Sastojci
- 1KG belog mekanog brasna
- 300ml gustog jogurta
- 50ml ulja od suncokreta ili kukuruza
- 350ml mlakog mleka
- 2 cela jaja +1 zumance
- 40gr sirovog kvasca
- 2velike kas secera
- 1 vel kas soli
- za nadev
- 300gr sira
- 1 belance
Priprema
-
1
u mlako mleko otopiti kvasac,u njemu dodati,secer,so,ulje,i razmucena jaja.
prosejati brasno,napraviti udubljenje,pa sipati jogurt,i polako dodavati mleko,i zamestiti testo. pokriti i staviti u frizider na najmanje 1h,a moze i vise. ovo testo moze stajati satima i danima..
procedura je kao kod ''ludog testa'' -
2
testo ke lepo narasti i u frizideru.
kad hocete praviti,samo uzmite ,bes premesivanja i razvijte koru ,a 1 cm,isecite na kvadrate zeljene velicine,premazati malo vodom pomazuci se .
pomesati sir i belance,pa filovati.
sastaviti krajeve prstima. -
3
piroske orziti u dukomom vrelom ulju oko 3-4 minuta. vaditi i staviti na kuhunjski papir da se ocede.
ove su piroske hrskave spolja,e mekane iznutra.
Burek
Sastojci
tople vode
-
-
za fil
-
500gr
mlevenog mesa
-
1 komad
veceg crnog luka
-
biber i so,ulje po potrebi
- za fil
- 500gr mlevenog mesa
- 1 komad veceg crnog luka
- biber i so,ulje po potrebi
Priprema
-
-
1
Od navedenih sastojaka umesiti testo,podeliti odmah na 9 komada,premazati obilato uljem.
Poredjati sa razmakom u plehove te pokriti pek papirom il najlon kesom,da se nebi susilo.ostaviti da odmara 2 h.
-
2
Dok testo odmara spremite meso.
Crni luk iseckajte sitno i uprzite na ulju da postane
staklast,dolivajte po malo tople vode da se luk istopi,kako se kasnije
nebi osetili komadici pod zubima.dodajte meso ,zacin i uprzite dobro.na
kraju dodati malo tople vode da bude socno meso,sklonite sa strane da se
ohladi.
-
3
Radnu povrsinu pouljite,uzmite jedan komad,malo rastanjite oklagijom,rukom pouljite povrsinu kore,ostavite da odmori 5 min.
-
4
Pouljite ruke i razvlacite koru.kad je
razvucena poprskajte uljem,ja to radim rukom pa preklopiti sve 4 strane
do sredine. Sklonite sa strane .
-
5
Sledecu koru napravite isto samo
preklopiti malo sire,pouljiti,posuti fil staviti preko preklopljenu
koru,posuti mesom pa preklopiti kaona slici,tako i sa trecom.
-
6
Gotov burek poprskati uljem i staviti u zagrejanoj rernina 250C.
-
7
Kad bude rumen odozgo prekriti alu
folijom.peci oko 25,30 min.pred sam kraj u jednom loncetu pomesati vode i
malo ulja pa poprskati burek u rerni,ostaviti jos5 min.
-
8
Ispecen burek izvaditi na cistoj krpi sa gornjom strano mprema dole i odmoriti 10 min
-
9
Iseci burek pa posluziti dok je vruc!
-
10
Burek iznutra mora biti rastresit ,a spolja hrskav.
-
1
Od navedenih sastojaka umesiti testo,podeliti odmah na 9 komada,premazati obilato uljem.
Poredjati sa razmakom u plehove te pokriti pek papirom il najlon kesom,da se nebi susilo.ostaviti da odmara 2 h. -
2
Dok testo odmara spremite meso.
Crni luk iseckajte sitno i uprzite na ulju da postane staklast,dolivajte po malo tople vode da se luk istopi,kako se kasnije nebi osetili komadici pod zubima.dodajte meso ,zacin i uprzite dobro.na kraju dodati malo tople vode da bude socno meso,sklonite sa strane da se ohladi. -
3
Radnu povrsinu pouljite,uzmite jedan komad,malo rastanjite oklagijom,rukom pouljite povrsinu kore,ostavite da odmori 5 min.
-
4
Pouljite ruke i razvlacite koru.kad je razvucena poprskajte uljem,ja to radim rukom pa preklopiti sve 4 strane do sredine. Sklonite sa strane .
-
5
Sledecu koru napravite isto samo preklopiti malo sire,pouljiti,posuti fil staviti preko preklopljenu koru,posuti mesom pa preklopiti kaona slici,tako i sa trecom.
-
6
Gotov burek poprskati uljem i staviti u zagrejanoj rernina 250C.
-
7
Kad bude rumen odozgo prekriti alu folijom.peci oko 25,30 min.pred sam kraj u jednom loncetu pomesati vode i malo ulja pa poprskati burek u rerni,ostaviti jos5 min.
-
8
Ispecen burek izvaditi na cistoj krpi sa gornjom strano mprema dole i odmoriti 10 min
-
9
Iseci burek pa posluziti dok je vruc!
-
10
Burek iznutra mora biti rastresit ,a spolja hrskav.
-
1
Нема коментара:
Постави коментар