петак, 25. април 2014.

   Mekice

Sastojci

Priprema

  1. 1 Mekice
    U mlako mleko stavit kvasac da nadodje sa 1 kasicicom secra.Kada kvasac nadodje dodati ga ostalim sastojcima.Umesiti mekse testo.Testo ostaviti da nadodje.Nadodslo testo podeliti na 4 dela zbog lakseg otvaranja.
  2. 2 Mekice
    Svaku lopticu otvarat debljina oko 7-8 sm i seci makice velicine koja vama odgovara.Ja sam ovaj put sekla pravougonike koje sam zasecala na sredini.Mekice przit na zagrejano ulje ali ne prevrice(da ne ostanu zive).Prevrcat ih i pec tako da dobiju zlatno zutu boju

  Padejske kifle

Sastojci

Priprema

  1. 1 Padejske kifle
    Aktivirati kvasac sa 2 dcl toplog mleka, secerom i kasicicom brasna. Dodati ostale sastojke i umesiti meko testo i ostaviti da udvostruci volumen. Nadoslo testo podeliti u 4 jufke. Posebno sjediniti mast, zumanca i brasno i dobro izmesati. Svaku jufku razviti na velicinu veceg tanjira i premazati premazom (sve 4 jufke).
  2. 2 Padejske kifle
    Ostaviti pola sata da se odmaraju pa po dve spajati.
  3. 3 Padejske kifle
    Razvlaciti na pobrasnavljenom stolnjaku kao kore za pitu, ravnomerno na sve strane. Testo se rukama razvlaci, a ne oklagijom (jer je i gornja jufka namazana), ne mora biti jaaaako tanko, ali se stvarno super razvlaci..
  4. 4 Padejske kifle
    Pomocu stolnjaka urolati testo s oba kraja da se skoro sastavi na sredini i preseci nozem po duzini.
  5. 5 Padejske kifle
    Svaku rolnu iseci poprecno na jednake delove i redjati u pleh (na pek papir). Ostaviti da narastu i premazati umucenim jajetom i posuti semenjem p zelji. Ugrejati rernu na 180 stepeni i peci do rumene boje. Postupak ponoviti i sa drugim delom testa. Od ove mere se dobiju dva veca pleha od rerne

                                 Brza pita


Sastojci

  •  3 jaja
  •  16 kasika jogurta (obicnog, tecnog)
  •  8 kasika ulja
  •  16 ravnih kasika brasna
  •  1 prasak za pecivo
  •   so, biber, origano...
  •  200 gr izrendanog kackavalja ili nekog drugog tvrdog sira
  •  200 gr izrendane salame

Priprema

  1. 1
    Umutite jaja sa solju (pazite koliko stavljate soli, u zavisnosti slanoce sira), zatim dodajte jogurt, ulje, prasak za pecivo i brasno. Kutlacom umesajte rendanu salamu i nekih 150 gr rendranog, tvrdog sira. 50 gr izrendanog sira ostavite, pa pospite na pitu, na kraju, samo da se otopi. Sipajte u namascen pleh vel. 20x23, ili slican i pecite u zagrejanoj rerni na 180, nekih 30 minuta. Izvadite pitu, pospite sirom i vratite samo da se sir otopi

Beogradske piroske                             

Sastojci

Priprema

  1. 1 Beogradske piroske
    u mlako mleko otopiti kvasac,u njemu dodati,secer,so,ulje,i razmucena jaja.
    prosejati brasno,napraviti udubljenje,pa sipati jogurt,i polako dodavati mleko,i zamestiti testo. pokriti i staviti u frizider na najmanje 1h,a moze i vise. ovo testo moze stajati satima i danima..
    procedura je kao kod ''ludog testa''
  2. 2 Beogradske piroske
    testo ke lepo narasti i  u frizideru.
    kad hocete praviti,samo uzmite ,bes premesivanja i razvijte koru ,a 1 cm,isecite na kvadrate zeljene velicine,premazati malo vodom pomazuci se .
    pomesati sir i belance,pa filovati.
    sastaviti krajeve prstima.
  3. 3 Beogradske piroske
    piroske orziti u dukomom vrelom ulju oko 3-4 minuta. vaditi i staviti na kuhunjski papir da se ocede.
    ove su piroske hrskave spolja,e mekane iznutra.

BurekBurek

Sastojci

tople vode

    •  za fil
    •  500gr mlevenog mesa
    •  1 komad veceg crnog luka
    •   biber i so,ulje po potrebi

Priprema

    1. 1 Burek
      Od navedenih sastojaka umesiti testo,podeliti odmah na 9 komada,premazati obilato uljem.
      Poredjati sa razmakom u plehove te pokriti pek papirom il najlon kesom,da se nebi susilo.ostaviti  da odmara 2 h.
    2. 2 Burek
      Dok testo odmara spremite meso.
      Crni luk iseckajte sitno i uprzite na ulju da postane staklast,dolivajte po malo tople vode da se luk istopi,kako se kasnije nebi osetili komadici pod zubima.dodajte meso ,zacin i uprzite dobro.na kraju dodati malo tople vode da bude socno meso,sklonite sa strane da se ohladi.
    3. 3 Burek
      Radnu povrsinu pouljite,uzmite jedan komad,malo rastanjite oklagijom,rukom pouljite povrsinu kore,ostavite da odmori 5 min.
    4. 4 Burek
      Pouljite ruke i razvlacite koru.kad je razvucena poprskajte uljem,ja to radim rukom pa preklopiti sve 4 strane do sredine. Sklonite sa strane .
    5. 5 Burek
      Sledecu koru napravite isto samo preklopiti malo sire,pouljiti,posuti fil staviti preko preklopljenu  koru,posuti mesom pa preklopiti kaona slici,tako i sa trecom.
    6. 6 Burek
      Gotov burek poprskati uljem i staviti u zagrejanoj rernina 250C.
    7. 7 Burek
      Kad  bude rumen odozgo prekriti alu folijom.peci oko 25,30 min.pred sam kraj u jednom loncetu pomesati vode i malo ulja pa poprskati burek u rerni,ostaviti jos5 min.
    8. 8 Burek
      Ispecen burek izvaditi na cistoj krpi sa gornjom strano mprema dole i odmoriti 10 min
    9. 9 Burek
      Iseci burek pa posluziti dok je vruc!
    10. 10 Burek
      Burek iznutra mora biti rastresit ,a spolja hrskav.

Нема коментара:

Постави коментар