jogurt torta
Sastojci
kora
- 110 g punomasnog jogurta
- 50 g smedjeg secera
- 80 g maslaca
- 20 g secera u prahu
- 130 g mlevenog maka
- 90 g mlevene lesnjake
- 4 zumanca
- 4 belanca
- vrh noza cimet
- dzem od ribizle
krema od jogurta
- 400 g punomasnog jogurta
- 350 ml slatke pavlake
- 50 g secera u prahu
- 4 lista zelatina (ili 6g mlevene)
- 3 cl likera od pomorandze
krema od jagoda
- 150 g punomasnog jogurta
- 200 g pire od jagoda (izmiksane jagode)
- 4 lista zelatina (ili 6g mlevene)
- 300 ml slatke pavlake
- 1 kasika dzema od ribilze
- 3 cl likera od jagoda
preliv po zelji
- rum, rum+melko ili samo mleka
Priprema
-
Kora
-
1
belanca mutiti u sneg pa na kraju postepeno dodati smedjeg secera
-
2
u drugoj posudi mutiti kremasto maslac sa secerom u prahu pa dodati jedno po jedno zumance i mutiti dok ne postane penasto, u to umesati mak, lesnjake, cimet i jogurt na kraju pazivljivo umesati sneg
-
3
testo uliti u kalup precnika 26 cm i peci u zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata i ostaviti koru da se ohladi
-
jogurt krem
-
1
jogurt sa secerom u prahu dobro promesati, slatku pavlaku lupati u cvrst slag
-
2
listove zelatine omeksati u hladnu vodu, pa ih dobro cediti i rastopiti u liker od pomorandze; rastopljenu dobro umesati u jogurt kao i slag
-
3
oko kore postaviti obruc za torte, preliti ga sa prelivom i premazati ga tankim zlojem dzemom i preko sipati krem od jogurta, tortu staviti u frizider na sat vremena
-
4
za to vreme pripremiti drugu kremu
-
krema od jagoda
-
1
promesati pire od jagoda sa jogurtom i dzemom, slatku pavlaku lupati u slag, a zelatin pripremiti kao gore, samo ovaj rastopiti ga u liker od jagoda i dodati u kremu na kraju umesati slag, zatim izliti na kremu od jogurta
-
2
ostaviti preko noci da se dobro stegne
torta na slici ja pravljena od pola smese i pecena u kalup precnika 18 cm
Jogurt torta
Sastojci
Biskvit
- 4 kom jaja
- 10 dkg šećera
- 1 kom vanilija šećer
- 4 žlice mlijeka
- 4 žlice ulja
- 10 dkg brašna
- 1 kom prašak za pecivo
Krema
- 4 čašice(180g) jogurta
- 10 žlica šećera u prahu
- 2 vrećice mljevene želatine
- 1/2l vrhnja za šlag
- 2 svijetla preljev za torte
- jagode
Priprema
-
1
žumanca izmiksati sa šećerom, vanilija šećerom, dodati ulje, mlijeko
-
2
polako dodavati brašno s praškom te na kraju
-
3
snijeg od bjelanjaka
-
4
peći u kalupu za torte 15ak min na 180 C
-
5
jogurt pomiješati sa šećerom u prahu
-
6
želatinu pripremiti po uputi
-
7
šlag izmiksati
-
8
pripremljenu želatinu umiješati u jogurt pa onda dodati želatinu
-
9
izliti kremu po ohlađenom biskvitu i ostaviti u frižider da se stisne
-
10
po hladnoj kremi staviti jagode i preliti preljevom za torte.
jogurt torta od jagoda
Sastojci
sastojci
- 1 paket piškota
- 1 kg jagoda
- 4 dcl sl. vrhnja
- 10 listova želatine
- 20 dkg svježeg sira
- 1 paket preljeva za torte
- 15 dkg šećera u prahu
- 5 dcl jogurta
Priprema
-
1
lim za tortr obložite sa folijom, jagode operite i narežite na ploške a 24 piškote prerežite na pola
-
2
dno oblika za torte obložite jagodama a 32 polovice piškota poredajte uz rub oblika za torte
-
3
istući čvrsti šlag , listove želatine ntopiti u hladnu vodu , pomješati sir sa šećerom i jogurtom i sve sjediniti uzeti malo kreme i zagrijati ju sa iscjeđenom želatinom da se želatina otopi i vratiti ju u kremu
-
4
polovicu kreme sipati u pripremljeni kalup poslagati red jagodai nasuti ostatak kreme na kraju poklopiti sa preostalim piškotama tortu prekriti sa folijom i ostaviti 4 sata u frižideru
-
5
maknuti foliju i tortu preokrenuti na tacnu gore preko jagoda preliti preljev za torte i ukrasiti sa jagodama
- 6
Sito torta
Sastojci
Biskvit
- 3 žumanjka
- 50 gr šećera
- 2 jušne žlice vrele vode
- 1 jušna žlica ulja
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 80 gr oštrog brašna
- 1 jušna žlica kakaa u prahu
- 3 bjelanjka (snijeg)
Nadjev
- 1 veća konzerva (780 gr) ananasa
- 300-400 gr svježih jagoda
- 1-2 naranče
- 100 gr šećera
- 150 gr čvrstog jogurta (1 čašica)
- 200 ml nezaslađenog vrhnja za šlag
- sok od pola limuna
- 1 i 1/2 (15 gr) vrećice želatine
Još potrebno
- 1 vrećica svijetlog preljeva za torte
- po želji šlag za ukrašavanje
- voće za ukrašavanje
Priprema
-
1
Žumanjke pjenasto izradite sa šećerom, dodajte vrelu vodu i ulje i na kraju brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom.
-
2
Od bjelanjaka izradi te čvrsti snijeg i lagano kuhačom umiješajte u smjesu od žumanjaka i brašna. Pecite u širokom kockastom plehu.
-
3
Sito (u mom slučaju ovo metalno cjedilo za tijesto) stavite u neku prikladnu posudu - da se može iscijediti suvišni sok iz voća.
-
4
Sito obložite kolutovima ananasa, u praznine ugurajte jagode, naranče ili voće po izboru.
-
5
Želatinu namočite prema uputi na vrećici.
-
6
Jogurt pomiješajte sa šećerom i sokom od limuna, zagrijte na laganoj vatri da se šećer otopi i zatim umiješajte pripremljenu želatinu (pazite da ne zakipi). Ostavite da se ohladi.
-
7
Od pečenog biskvita izrežite krug promjera vašeg sita, a ostatak biskvita narežite na kockice i poškropite sokom koji vam je ostao od kompota. Dodajte ostatak ananasa (ako vam je ostalo), jagode i naranče narezane na kockice.
-
8
Od vrhnja istucite čvrsti šlag i zatim dodajte ohlađenu smjesu jogurta i želatine. Dobro izmješajte i zatim u to dodajte pripremjljeni biskvit s voćem.
-
9
Sve zajedno dobro promiješajte da se poveže i istresite u sito na pripremljeno voće. Poklopite biskvitnim krugom.Ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi i stisne.
-
10
Ohlađenu tortu istresite na tanjur.
-
11
Preljev za torte pripremite prema uputi na vrećici i prelijte preko gotove torte.
-
12
Po želji ukrasite svježim voćem, a prije samog posluživanja može i šlagom.
-
13
I ovako izgleda u presjeku..
Milka torta
Sastojci
Kora: (x3)
- 3 bjelanjka
- 3 žlice šećera
- 50 g mljevenih lješnjaka ili oraha
- 1/2 žlice brašna
Krema:
- 1 l mlijeka
- 9 žutanjaka
- 100 g šećera
- 3 žlice brašna
- 3 pudinga od vanilije
- 300 g mliječne čokolade sa sjeckanim lješnjacima
- 300g bijele čokolade
- 250 g margarina
- 1/2 l vrhnja za šlag
Priprema
- Kore:
Od navedenih sastojaka ispeći kore.
-
2
Krema:
Žutanjke, šećer, brašno i pudinge skuhati u mlijeku i podijeliti na dva dijela. U jedan dio dodati čokolade s lješnjacima, u drugi bijele čokolade.Miješati dok se čokolada ne otopi. Kad se kreme ohlade u svaku dodati po jednu polovicu margarina i mazati kore. Ukrasiti po želji.
U mom receptu ide da se radi: KORA-KREMA-ŠLAG (x3)
Čokoladne kocke
Sastojci
Tijesto:
- 6 jaja,
- 8 žlica šećera,
- 4 žlice čokolade u prahu
- 8 žlica ulja,
- 8 žlica mlijeka,
- 8 ćlica brašna,
- 1 vrećica praška za pecivo,
- čokoladno mlijeko.
Krema:
- 1 l mlijeka,
- 11 žlica šećera,
- 1 puding od čokolade,
- 2 PREMIUM pudinga od čokolade (dolcela),
- 2 žlice brašna.
- 80 g margarina,
- 125 ml vrhnja za šlag.
Glazura:
- 300 ml vrhnja za šlag,
- 150 g čokolade za kuhanje.
Priprema
-
1
Tijesto:
Istući bjelanjke, dodati šećer, žutanjke, čokoladu u prahu, ulje, mlijeko, brapno i prašak za pecivo.Peći u plehu 30x40 na 150° 30 min. Hladno prerezati vodoravno na dva dijela.
-
2
Krema:
Pudinge,šećer i brašno izmiješati s malo mlijeka, ostatak staviti da zakipi.Skuhati kremu. U toplu kremu dodati margarin i izrađeno vrhnje za šlag.
-
3
Glazura:
Vrhnje za šlag staviti da zakipi, maknuti s vatre, dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne otopi.
Staviti prvu koru, natopiti je čokoladnim mlijekom,kremu, drugu koru, također natopiti mlijekom i preliti čokoladom.
Stracciatella
Sastojci
Biskvit bijeli:
- 6 bjelanjaka
- 6 žlica šećera
- 6 žlica brašna
- 2 žlice ulja
- 1 vrećica praška za pecivo
Biskvit crni:
- 6 žutanjaka
- 6 žlica šećera
- 6 žlica brašna
- 3 žlice kakaa
- 2 žlice ulja
- 1 dcl mlijeka
- 1 vrećica praška za pecivo
Krema:
- 8 žlica gustina
- 4 žlice brašna
- 15 žlica šećera
- 2 vanilija šećera
- 1,2 l mlijeka
- 100 g bijele čokolade
- 200 g margarina
- 150 g čokolade za kuhanje
Priprema
-
1
Izmiješati sastojke za crni i bijeli biskvit. U kalup, na pek papir stavljati naizmjenice žlicu crne, žlicu bijele smjese i peći 15. min na 200 °. Možete odvojeno ispeći dvije kore od ovih sastojaka ili jednu pa ju prerezati. Ja pečem odvojeno. Kore natopiti mlijekom.
-
2
Na vatru staviti 1 l mlijeka da zakipi, a u ostatku (2 dcl) izmiješati gustin, brašno i šećere, te skuhati. U vruću kremu dodati bijelu čokoladu izmrvljenu na kocke i miješati dok se ne otopi. Dodati margarin. U ohlađenu kremu dodati isjeckanu čokoladu za kuhanje.Jedan biskvit premazati 1/2 kreme, staviti drugi biskvit, te premazati ostatkom kreme. Ukrasiti po želji.
Kinder bueno
Sastojci
Kora:
- 200 g sjeckanih lješnjaka
- 8 bjelanjaka
- 20 žlica šećera
- 1 žlica jabučnog ili alkoholnog octa
- 100 g nutelle ili nekog čokoladnog namaza
Krema:
- 1,5 l mlijeka
- 10 žlica brašna
- 8 žutanjaka
- 10 žlica šećera
- 1 vrećica pudinga od vanilije
- 250 g margarina
- 2 vanilija šećera
- 100 g čokolade za kuhanje
Premaz:
- 100 g čokolade za kuhanje
- 80 g margarina
- 5 žlica mlijeka
- 4 šlag pjene
Priprema
-
1
Kora:
Izraditi snijeg od bjelanjaka, dodati šećer i ocat. Na pek papir rasporediti lješnjake, lopaticom pažljivo stavljati smjesu od bjelanjaka, lagano poravnati i peći (sušiti) 1h na 170°. Izvaditi iz pekare, lješnjake okrenuti gore i premazati nutellom.
Krema:
Skuhati kremu od mlijeka, šećera, žutanjaka, brašna i pudinga. U hladno dodati izrađeni margarin s vanilja šećerom. Podijeliti na dva dijela, u jedan dio dodati otopljenu čokoladu za kuhanje. Na koru naizmjenice stavljati crne i žute kugle.
Premaz:
Otopiti čokoladu, margarin i mlijeko, te popuniti rupe između kugli od fila. Na vrh staviti šlag pjene.
Cokoladna torta
Sastojci
- 250 gr putera
- 12 kom jaja
- 250 gr secera
- 200 gr cokolade za kuhanje
- 2 kasike prezle (moze i keks mljeveni)
- 200 gr mljevenih oraha
Priprema
-
1
Umutiti zumanca sa secerom dok ne pobijele a potom dodati razmeksalu cokoladu.
-
2
U posebnoj zdjeli mutiti puter. Umucena zumanca i puter spojite i dobro izmjesajte.
-
3
Od dobijene mase odvojiti 1/3 za fil!!!
U 2/3 dodajte prezle i orahe, lagano izmjesajte i tek na kraju ulupan snijeg od bjelanjaka.
Masu istresite u veliki pleh od rerne i pecite na otprilike 180'C, 20-ak minuta.
-
4
Pecenu koru dobro rashadite, izrezite na jednake cetiri duge trake i filujte kremom koju ste izdvojili i ostavili na stranu!
Po vrhu mozete nastrugati cokoladu!
Čokoladna torta
Sastojci
- 20kom. jaja (srednje veličine)
- 500g + 16kašika šećera u prahu
- 500g margarina
- 600g čokolade
- 300g mlevene plazme
- 1l slatke pavlake
Priprema
-
1
Uzmite 3 činije. Dve treba da budu velike zapremine ( kao činija u kojoj vam staje 1l umućene slatke pavlake ).
-
2
Rastopite čokoladu u mikrotalasnoj ili običnoj rerni i ostavite da se prohladi (povremeno promešajte).
-
3
U jednu činiju (veliku) odvojte belanca, u drugu (veliku) stavite žumanca a u treću stavite margarin (sa maslacem sam pravila ali je fil bio nešto mekši).
-
4
U žumanca odmah sipajte 500g šećera u prahu i umutite ih mikserom da “pobele”.
-
5
Margarin tkđ. penasto umutite mikserom.
-
6
Sada umutite belanca postepeno dodajući 16 kašika šećera u prahu u čvrstu masu ( kad okrenete činiju da ne “mrdne” ).
-
7
Umućena žumanca i umućeni margarin mikserom izmešati (u većoj činiji).
-
8
Dodati mlevenu plazmu (isključivo plazmu) i rastopljenu čokoladu. Lepo izmešati mikserom.
-
9
Sada će te kašikom (ne mikserom) šam od belanaca dodavati u masu od žumanaca i lagano mešati da belanca ne spadnu.
-
10
Od ove mase imate fil i pečete kore. Pečete 4 kore od ,otprilike ,10 supenih kašika fila za svaku i to na pek papiru isključivo jer su jako tanke.
Dimenzije mog pleha su 38×25. Pecite na 180 C , kratko , pazite da ne zagori.
-
11
Umutite 1l slatke pavlake.
-
12
Filujte : kora – čokoladni fil – pavlaka – kora – fil – pavlaka…
Pečenu koru iz pleha treba izvaditi tako da ostane sa pek papirom odozdo da se ne bi zalepila za sto i kako bi ste je lako prebacili na poslužavnik kada filujete.
Zajedno sa papirom prebacujete koru za filovanje, okrenete je i tek onda sklonite papir. Od ukupne mase , otprilike , ode 1/4 za kore, ostalo je fil. Ako više volite , možete praviti i nešto deblje korice.
kravlje šare s karamelom
Sastojci
tijesto
- 200 g margarina
- 175 g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 3 jaja
- 250 g brašna
- 2 žlićice Dr.Oetker praška za pecivo
- 1-2 žlice mljeka
- 10 g kakaa
- 1-2 žlice mljeka za tamno tijesto
krema
- 250 ml mljeka
- 250 ml sl. vrhnja
- 200 g mlječnih karamela
- 1 pakovanje pudinga od vanilije
- 3 pakovanja bijela mljevene želatine
Priprema
-
1
za kremu prvo dobro pjenasto izradite margarin , zatim dodajte šećer i vanilin šećer te nastavite dobro mutiti potom dodavajte jedno po jedno jaje i svako mutite po pola minute , zatim dodajte brašno i na kraju dvije žlice mljeka zatim odvojite 2/3 žutog biskvita i rasporedite ga u namašten i pobrašnjen lim , a u ostatak dodajte kakao i preostale dvije žlice mljeka zatim po žutom tijestu napravite crne fleke .Biskvit stavite u pećnicu na 180-200 stupnjeva oko 20-tak minuta
-
2
za kremu od mljeka odvojite 4 žlice mljeka za puding ostalo pomješajte sa slatkim vrhnjem i stavite u posudu da prokuha zatim dodajte “isjeckane karamela i miješajte na laganoj vatri uz stalno mješanje da se karamele otope zatim u to ukuhajte puding koji ste izmješali sa 4 đlice mljeka
-
3
Želatinu pripremite po uputama na vrećici zatim ju dodajte u još vrući puding, biskvit prerežite i prvi dio vratite u lim zatim istresite kremu koju ste samo malo prohadili zatim poklopite sa drugom polovicom biskvita i ostavite da se dobro ohladi
Mjeseci sa orasima
Sastojci
Tijesto
- 15 dkg margarina
- 15 dkg šećera
- 15 dkg mljevenih oraha
- 7 dkg glatkog brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 4 kom bjelanjaka
Preljev
- 4 kom žutanjka
- 15 dkg šećera u prahu
- 1 kom vanilija šećer
Krema
- 1 dl mlijeka
- 10 dkg mljevenih oraha
- 10 dkg margarina
- 10 dkg čokolade
- 10 dkg šećera
Priprema
-
1
za tijesto umutiti maslac pjenasto sa šećerom, dodati orahe, brašno s praškom i na kraju čvrsti snijeg od bjelanjaka
-
2
staviti na 180 Cda se peče ali ne do kraja
-
3
za preljev izmiksati žumanjke,šećer i vaniliju i premazati po kolaču te ostaviti u peći na 50 C da se suši
-
4
za kremu u mlijeku otopiti šećer i u vrelo dodati orahe,čokoladu i margarin te namazati po žutom dijelu tijesta.ohladiti i posuti mljevenim orasima te rezati u obliku mjeseca
COKOLADNE KOCKE...
Sastojci
Biskvit
- 7 kom žumanjaka
- 15 dkg šećera
- 14 dkg čokolade za jelo i kuhanje
- 10 dkg mljevenih oraha
- 1/2 praška za pecivo
- 7 kom bjelanjaka
Krema
- 14 dkg čokolade
- 4 kom cijela jaja
- 15 dkg šećera
- 1 žlica brašna
- 1/2 žlice gustina
- 1/2 maslaca
- 1/2 l šlaga
Priprema
-
1
za biskvit pjenasto umutiti žumanjke i šećer te im dodat čokoladu otopljenu na pari izmiksati i ovoj smjesi dodati orahe i prašak te na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
-
2
peći u velikom plitkom limu na 150 C 20 ak min.
-
3
hladno prerezati po dužini na tri trake
-
4
za kremu jaja,šećer, brašno, gustin izmiksati dodati im otopljenu čokoladu i sve skupa kuhati na pari dok se ne zgusne
-
5
ohladiti kremu i onda joj žlicu po žlicu dodavati maslac
-
6
svaku traku biskvita premazati čokoladnom kremom pa šlagom
-
7
ukrasiti po želji.
Orah kocke
Sastojci
Biskvit:
- 7 bjelanjaka
- 7 žlica šećera
- 3 žlice brašna
- 150gr mljevenih oraha
- 50gr sitno sjeckanih oraha
- 1/2 praška za pecivo
- 1 kašika nesguika, ili kakaa
- malo mlijeka za preliti kore
Fil:
- 7 žumanjaka
- 7 kašika šećera
- 1 puding vanilija
- 4 žlice brašna
- 1/2l mlijeka
- 100gr margarina
- 100gr čokolade za kuhanje
- +50gr čokolade i 1dcl mlijeka
Priprema
-
2
Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, dodati šećer, pa postepeno lagano dodati ostale sastojke.Peći na 180 stupnjeva oko 25 min. Ohlađeno prerezati na dva dijela. Ja sam sada pekla u kalupu za tortu, a inače pravim u manjoj četvrtastoj tepsiji 20×30cm.
-
3
Žumanjke umutiti, dodati šećer, puding, brašno. Mlijeko zavreti i dodati smjesu, mješati kratko na vatri, skloniti i još malo mješati.(brzo se zgusne) U hladno dodati margarin.
-
4
Kremu podjeliti na dva dijela. Jedan dio ostaje žut, a u drugi dodamo 50gr otopljene čokolade.(ili 2 kašike nesguika, ili čokolade u prahu)
-
5
100gr čokolade otopiti i dodati oko 1dcl mlijeka (da dobijete fin krem).
-
6
Ugrijati malo mlijeka sa nesguikom i premazati prvu koru, preko nje preliti pola čokolade ( ja sam je razmazala četkicom), preko nanijeti žuti fil, pa staviti 2 dio tijesta, premazati mlijekom, pa drugim djelom čokolade, pa crni fil sa čokoladom.
-
7
Posuti narendanom čokoladom i sjeckanim orasima.
-
8
Kolač je puno ukusniji kada odstoji dan, ali može se on brzo degustirati.
Нема коментара:
Постави коментар