субота, 26. април 2014.

prinip je isti...sve ostalo su nijanse...

 jogurt torta

Sastojci

  • kora

  •  110 g punomasnog jogurta
  •  50 g smedjeg secera
  •  80 g maslaca
  •  20 g secera u prahu
  •  130 g mlevenog maka
  •  90 g mlevene lesnjake
  •  4 zumanca
  •  4 belanca
  •  vrh noza cimet
  •   dzem od ribizle
  • krema od jogurta

  •  400 g punomasnog jogurta
  •  350 ml slatke pavlake
  •  50 g secera u prahu
  •  4 lista zelatina (ili 6g mlevene)
  •  3 cl likera od pomorandze
  • krema od jagoda

  •  150 g punomasnog jogurta
  •  200 g pire od jagoda (izmiksane jagode)
  •  4 lista zelatina (ili 6g mlevene)
  •  300 ml slatke pavlake
  •  1 kasika dzema od ribilze
  •  3 cl likera od jagoda
  • preliv po zelji

  •   rum, rum+melko ili samo mleka

Priprema

  1. Kora

  2. 1

    belanca mutiti u sneg pa na kraju postepeno dodati smedjeg secera
  3. 2

    u drugoj posudi mutiti kremasto maslac sa secerom u prahu pa dodati jedno po jedno zumance i mutiti dok ne postane penasto, u to umesati mak, lesnjake, cimet i jogurt na kraju pazivljivo umesati sneg
  4. 3

    testo uliti u kalup precnika 26 cm i peci u zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata i ostaviti koru da se ohladi
  5. jogurt krem

  6. 1
    jogurt sa secerom u prahu dobro promesati, slatku pavlaku lupati u cvrst slag
  7. 2
    listove zelatine omeksati u hladnu vodu, pa ih dobro cediti i rastopiti u liker od pomorandze; rastopljenu dobro umesati u jogurt kao i slag
  8. 3
    oko kore postaviti obruc za torte, preliti ga sa prelivom i premazati ga tankim zlojem dzemom i preko sipati krem od jogurta, tortu staviti u frizider na sat vremena
  9. 4
    za to vreme pripremiti drugu kremu
  10. krema od jagoda

  11. 1
    promesati pire od jagoda sa jogurtom i dzemom, slatku pavlaku lupati u slag, a zelatin pripremiti kao gore, samo ovaj rastopiti ga u liker od jagoda i dodati u kremu na kraju umesati slag, zatim izliti na kremu od jogurta
  12. 2
    ostaviti preko noci da se dobro stegne
torta na slici ja pravljena od pola smese i pecena u kalup precnika 18 cm

 Jogurt torta

Sastojci

Priprema

  1. 1
    žumanca izmiksati sa šećerom, vanilija šećerom, dodati ulje, mlijeko
  2. 2
    polako dodavati brašno s praškom te na kraju
  3. 3
    snijeg od bjelanjaka
  4. 4
    peći u kalupu za torte 15ak min na 180 C
  5. 5
    jogurt pomiješati sa šećerom u prahu
  6. 6
    želatinu pripremiti po uputi
  7. 7
    šlag izmiksati
  8. 8
    pripremljenu želatinu umiješati u jogurt pa onda dodati želatinu
  9. 9
    izliti kremu po ohlađenom biskvitu i ostaviti u frižider da se stisne
  10. 10
    po hladnoj kremi staviti jagode i preliti preljevom za torte.

 jogurt torta od jagoda

Sastojci

Priprema

  1. 1
    lim za tortr obložite sa folijom, jagode operite i narežite na ploške a 24 piškote prerežite na pola
  2. 2
    dno oblika za torte obložite jagodama a 32 polovice piškota poredajte uz rub oblika za torte
  3. 3
    istući čvrsti šlag , listove želatine ntopiti u hladnu vodu , pomješati sir sa šećerom i jogurtom i sve sjediniti uzeti malo kreme i zagrijati ju sa iscjeđenom želatinom da se želatina otopi i vratiti ju u kremu
  4. 4
    polovicu kreme sipati u pripremljeni kalup poslagati red jagodai nasuti ostatak kreme na kraju poklopiti sa preostalim piškotama tortu prekriti sa folijom i ostaviti 4 sata u frižideru
  5. 5
    maknuti foliju i tortu preokrenuti na tacnu gore preko jagoda preliti preljev za torte i ukrasiti sa jagodama
  6. 6 presjek jogurtice

  Sito torta

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Žumanjke pjenasto izradite sa šećerom, dodajte  vrelu vodu i ulje i na kraju brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom.
  2. 2
    Od bjelanjaka izradi te čvrsti snijeg i lagano kuhačom umiješajte  u smjesu od žumanjaka i brašna. Pecite u širokom kockastom plehu.
  3. 3 Priprema sito torte
    Sito (u mom slučaju ovo metalno cjedilo za tijesto) stavite  u neku prikladnu posudu - da se može iscijediti suvišni sok iz voća.
  4. 4 Priprema sito torte
    Sito obložite kolutovima ananasa, u praznine ugurajte jagode, naranče ili voće po izboru.
  5. 5
    Želatinu namočite prema uputi na vrećici.
  6. 6
    Jogurt  pomiješajte sa šećerom i sokom od limuna, zagrijte na laganoj vatri da se šećer otopi i zatim umiješajte pripremljenu želatinu (pazite da ne zakipi). Ostavite da se ohladi.
  7. 7
    Od pečenog biskvita izrežite krug promjera vašeg sita, a ostatak biskvita narežite na kockice i poškropite sokom koji vam je ostao od kompota. Dodajte ostatak ananasa (ako vam je ostalo), jagode i naranče narezane na kockice.
  8. 8
    Od vrhnja istucite čvrsti šlag i zatim dodajte ohlađenu smjesu jogurta i želatine. Dobro izmješajte i zatim u to dodajte pripremjljeni biskvit s voćem.
  9. 9 Priprema sito torte
    Sve zajedno dobro promiješajte da se poveže i istresite u sito na pripremljeno voće. Poklopite biskvitnim krugom.Ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi i stisne.
  10. 10 Priprema sito torte
    Ohlađenu tortu istresite na tanjur.
  11. 11 sito torta
    Preljev za torte pripremite prema uputi na vrećici i prelijte preko gotove torte.
  12. 12 Sito torta
    Po želji ukrasite svježim voćem, a prije samog posluživanja može i šlagom.
  13. 13 Sito torta
    I ovako izgleda u presjeku..

 Milka torta

Sastojci

Priprema

  1. Kore:
    Od navedenih sastojaka ispeći kore.

  2. 2
    Krema:
    Žutanjke, šećer, brašno i pudinge skuhati u mlijeku i podijeliti na dva dijela. U jedan dio dodati čokolade s lješnjacima, u drugi bijele čokolade.Miješati dok se čokolada ne otopi. Kad se kreme ohlade u svaku dodati po jednu polovicu margarina i mazati kore. Ukrasiti po želji.
    U mom receptu ide da se radi: KORA-KREMA-ŠLAG (x3)

  Čokoladne kocke

Sastojci

  • Tijesto:

  •  6 jaja,
  •  8 žlica šećera,
  •  4 žlice čokolade u prahu
  •  8 žlica ulja,
  •  8 žlica mlijeka,
  •  8 ćlica brašna,
  •  1 vrećica praška za pecivo,
  •   čokoladno mlijeko.
  • Krema:

  •  1 l mlijeka,
  •  11 žlica šećera,
  •  1 puding od čokolade,
  •  2 PREMIUM pudinga od čokolade (dolcela),
  •  2 žlice brašna.
  •  80 g margarina,
  •  125 ml vrhnja za šlag.
  • Glazura:

  •  300 ml vrhnja za šlag,
  •  150 g čokolade za kuhanje.

Priprema

  1. 1
    Tijesto:
    Istući bjelanjke, dodati šećer, žutanjke, čokoladu u prahu, ulje, mlijeko, brapno i prašak za pecivo.Peći u plehu 30x40 na 150° 30 min. Hladno prerezati vodoravno na dva dijela.
  2. 2
    Krema:
    Pudinge,šećer i brašno izmiješati s malo mlijeka, ostatak staviti da zakipi.Skuhati kremu. U toplu kremu dodati margarin i izrađeno vrhnje za šlag.
  3. 3
    Glazura:
    Vrhnje za šlag staviti da zakipi, maknuti s vatre, dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne otopi.
    Staviti prvu koru, natopiti je čokoladnim mlijekom,kremu, drugu koru, također natopiti mlijekom i preliti čokoladom.

 Stracciatella

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Izmiješati sastojke za crni i bijeli biskvit. U kalup, na pek papir stavljati naizmjenice žlicu crne, žlicu bijele smjese i peći 15. min na 200 °. Možete odvojeno ispeći dvije kore od ovih sastojaka ili jednu pa ju prerezati. Ja pečem odvojeno.  Kore natopiti mlijekom.
  2. 2
    Na vatru staviti 1 l mlijeka da zakipi, a u ostatku (2 dcl)  izmiješati gustin, brašno i šećere, te skuhati. U  vruću kremu dodati bijelu čokoladu izmrvljenu na kocke i miješati dok se ne otopi. Dodati margarin. U ohlađenu kremu dodati isjeckanu  čokoladu za kuhanje.Jedan biskvit premazati 1/2 kreme, staviti drugi biskvit, te premazati ostatkom kreme. Ukrasiti po želji.

 Kinder bueno

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Kora:
    Izraditi snijeg od bjelanjaka, dodati šećer i ocat. Na pek papir rasporediti lješnjake, lopaticom pažljivo stavljati smjesu od bjelanjaka, lagano poravnati i peći (sušiti) 1h na 170°. Izvaditi iz pekare, lješnjake okrenuti gore i premazati nutellom.
    Krema:
    Skuhati kremu od mlijeka, šećera, žutanjaka, brašna i pudinga. U hladno dodati izrađeni margarin s vanilja šećerom. Podijeliti na dva dijela, u jedan dio dodati otopljenu čokoladu za kuhanje. Na koru naizmjenice stavljati crne i žute kugle.
    Premaz:
    Otopiti čokoladu, margarin i mlijeko, te popuniti rupe između kugli od fila. Na vrh staviti šlag pjene.

 Cokoladna torta

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Umutiti zumanca sa secerom dok ne pobijele a potom dodati razmeksalu cokoladu.
  2. 2
    U posebnoj zdjeli mutiti puter. Umucena zumanca i puter spojite i dobro izmjesajte.
  3. 3
    Od dobijene mase odvojiti 1/3 za fil!!!
    U 2/3 dodajte prezle i orahe, lagano izmjesajte i tek na kraju ulupan snijeg od bjelanjaka.
    Masu istresite u veliki pleh od rerne i pecite na otprilike 180'C, 20-ak minuta.
  4. 4
    Pecenu koru dobro rashadite, izrezite na jednake cetiri duge trake i filujte kremom koju ste izdvojili i ostavili na stranu!
    Po vrhu mozete nastrugati cokoladu!

   Čokoladna torta

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Uzmite 3 činije. Dve treba da budu velike zapremine ( kao činija u kojoj vam staje 1l umućene slatke pavlake ).
  2. 2
    Rastopite čokoladu u mikrotalasnoj ili običnoj rerni i ostavite da se prohladi (povremeno promešajte).
  3. 3 Čokoladna torta by me
    U jednu činiju (veliku) odvojte belanca, u drugu (veliku) stavite žumanca a u treću stavite margarin (sa maslacem sam pravila ali je fil bio nešto mekši).
  4. 4
    U žumanca odmah sipajte 500g šećera u prahu i umutite ih mikserom da “pobele”.
  5. 5
    Margarin tkđ. penasto umutite mikserom.
  6. 6
    Sada umutite belanca postepeno dodajući 16 kašika šećera u prahu u čvrstu masu ( kad okrenete činiju da ne “mrdne” ).
  7. 7
    Umućena žumanca i umućeni margarin mikserom izmešati (u većoj činiji).
  8. 8
    Dodati mlevenu plazmu (isključivo plazmu) i rastopljenu čokoladu. Lepo izmešati mikserom.
  9. 9 Čokoladna torta by me
    Sada će te kašikom (ne mikserom) šam od belanaca dodavati u masu od žumanaca i lagano mešati da belanca ne spadnu.
  10. 10 Čokoladna torta by me
    Od ove mase imate fil i pečete kore. Pečete 4 kore od ,otprilike ,10 supenih kašika fila za svaku i to na pek papiru isključivo jer su jako tanke.
    Dimenzije mog pleha su 38×25. Pecite na 180 C , kratko , pazite da ne zagori.
  11. 11
    Umutite 1l slatke pavlake.
  12. 12 Čokoladna torta by me
    Filujte : kora – čokoladni fil – pavlaka – kora – fil – pavlaka…
    Pečenu koru iz pleha treba izvaditi tako da ostane sa pek papirom odozdo da se ne bi zalepila za sto i kako bi ste je lako prebacili na poslužavnik kada filujete.
    Zajedno sa papirom prebacujete koru za filovanje, okrenete je i tek onda sklonite papir. Od ukupne mase , otprilike , ode 1/4 za kore, ostalo je fil. Ako više volite , možete praviti i nešto deblje korice.

 kravlje šare s karamelom

Sastojci

Priprema

  1. 1 kravlje šare sa karamelama
    za kremu prvo dobro pjenasto izradite margarin , zatim dodajte šećer i vanilin šećer te nastavite dobro mutiti potom dodavajte jedno po jedno jaje i svako mutite po pola minute , zatim dodajte brašno i na kraju dvije žlice mljeka zatim odvojite 2/3 žutog biskvita i rasporedite ga u namašten i pobrašnjen lim , a u ostatak dodajte kakao i preostale dvije žlice mljeka zatim po žutom tijestu napravite crne fleke .Biskvit stavite u pećnicu na 180-200 stupnjeva oko 20-tak minuta
  2. 2 kravlje šare sa karamelama
    za kremu od mljeka odvojite 4 žlice mljeka za puding ostalo pomješajte sa slatkim vrhnjem i stavite u posudu da prokuha zatim dodajte “isjeckane karamela i miješajte na laganoj vatri uz stalno mješanje da se karamele otope zatim u to ukuhajte puding koji ste izmješali sa 4 đlice mljeka
  3. 3
    Želatinu pripremite po uputama na vrećici zatim ju dodajte u još vrući puding, biskvit prerežite i prvi dio vratite u lim zatim istresite kremu koju ste samo malo prohadili zatim poklopite sa drugom polovicom biskvita i ostavite da se dobro ohladi

 Mjeseci sa orasima

Sastojci

Priprema

  1. 1
    za tijesto umutiti maslac pjenasto sa šećerom, dodati orahe, brašno s praškom i na kraju čvrsti snijeg od bjelanjaka
  2. 2
    staviti na 180 Cda se peče ali ne do kraja
  3. 3
    za preljev izmiksati žumanjke,šećer i vaniliju i premazati po kolaču te ostaviti u peći na 50 C da se suši
  4. 4
    za kremu u mlijeku otopiti šećer i u vrelo dodati orahe,čokoladu i margarin te namazati po žutom dijelu tijesta.ohladiti i posuti mljevenim orasima te rezati u obliku mjeseca                             
COKOLADNE KOCKE...
  1. Čokolada u tijestu,čokolada u krema pa još i šlag….

    Čokoladne kocke

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      za biskvit pjenasto umutiti žumanjke i šećer te im dodat čokoladu otopljenu na pari izmiksati i ovoj smjesi dodati orahe i prašak te na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
    2. 2
      peći u velikom plitkom limu na 150 C 20 ak min.
    3. 3
      hladno prerezati po dužini na tri trake
    4. 4
      za kremu jaja,šećer, brašno, gustin izmiksati dodati im otopljenu čokoladu i sve skupa kuhati na pari dok se ne zgusne
    5. 5
      ohladiti kremu i onda joj žlicu po žlicu dodavati maslac
    6. 6
      svaku traku biskvita premazati čokoladnom kremom pa šlagom
    7. 7
      ukrasiti po želji.
  2. Orah kocke

    Orah kocke

    Sastojci

    Priprema

    1. 2
      Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, dodati šećer, pa postepeno lagano dodati ostale sastojke.Peći na 180 stupnjeva oko 25 min. Ohlađeno prerezati na dva dijela. Ja sam sada pekla u kalupu za tortu, a inače pravim u manjoj četvrtastoj tepsiji 20×30cm.
    2. 3
      Žumanjke umutiti, dodati šećer, puding, brašno. Mlijeko zavreti i dodati smjesu, mješati kratko na vatri, skloniti i još malo mješati.(brzo se zgusne) U hladno dodati margarin.
    3. 4
      Kremu podjeliti na dva dijela. Jedan dio ostaje žut, a u drugi dodamo 50gr otopljene čokolade.(ili 2 kašike nesguika, ili čokolade u prahu)
    4. 5
      100gr čokolade otopiti i dodati oko 1dcl mlijeka (da dobijete fin krem).
    5. 6
      Ugrijati malo mlijeka sa nesguikom i premazati prvu koru, preko nje preliti pola čokolade ( ja sam je razmazala četkicom), preko nanijeti žuti fil, pa staviti 2 dio tijesta, premazati mlijekom, pa drugim djelom čokolade, pa crni fil sa čokoladom.
    6. 7
      Posuti narendanom čokoladom i sjeckanim orasima.
    7. 8
      Kolač je puno ukusniji kada odstoji dan, ali može se on brzo degustirati.                             

Нема коментара:

Постави коментар