Burek u slici i reči
Evo kako da napravite burek za 45 minuta+30 minuta pečenje
Umesiti testo od brašna, vode i soli (oko 1/2 kg brana)
Podeliti testo na 5 loptica veličine šake
Razviti loptice na jufke prečnika 15-ak cm
Jufke slagati u šerpicu koja je prethodno do pola nalivena mešavinom ulja i masti u odnosu 1:1
Posle pola sata jufke vaditi iz masnoće jednu po jednu i stavljati direkt na radnu ploču
Na radnoj ploči rukama razvući testo
Krajeve razvući povlačeći testo u vazduhu
Po prvoj kori posuti sir i preklapati svaki kraj prema sredini (kao na slici)
Kora kada je preklopljena treba da izgleda kao na slici.
Takvu koru odlažemo sa strane. Sledeću jufku razvući kao prvu, posuti je sirom i na sredinu staviti onu prvu preklopljenu koru. Preklapati na isti način kao i prvu. Ovakav postupak se ponavlja sa svih 5 kora što znači da imamo koru u kori.
Tako pripremljen burek prebaciti u tepsiju i dodatno oblikovati, peći na 200 dok ne dobije zlatnu boju
A ovo je pečen burek...
Prijatno
PRIJATNO!!!
Umesiti testo od brašna, vode i soli (oko 1/2 kg brana)
Podeliti testo na 5 loptica veličine šake
Razviti loptice na jufke prečnika 15-ak cm
Jufke slagati u šerpicu koja je prethodno do pola nalivena mešavinom ulja i masti u odnosu 1:1
Posle pola sata jufke vaditi iz masnoće jednu po jednu i stavljati direkt na radnu ploču
Na radnoj ploči rukama razvući testo
Krajeve razvući povlačeći testo u vazduhu
Po prvoj kori posuti sir i preklapati svaki kraj prema sredini (kao na slici)
Kora kada je preklopljena treba da izgleda kao na slici.
Takvu koru odlažemo sa strane. Sledeću jufku razvući kao prvu, posuti je sirom i na sredinu staviti onu prvu preklopljenu koru. Preklapati na isti način kao i prvu. Ovakav postupak se ponavlja sa svih 5 kora što znači da imamo koru u kori.
Tako pripremljen burek prebaciti u tepsiju i dodatno oblikovati, peći na 200 dok ne dobije zlatnu boju
A ovo je pečen burek...
Prijatno
PRIJATNO!!!
BUREK SA MESOM
brzi burek
je položio test u mojoj kuhinji i dobio medalju za recept godine.
Obzirom da burek sa mesom ne kupujem, moram priznati da sam oduševljena
receptom i finalnim prozvodom. Ukoliko meso izdinstate dan unapred,
burek je gotov dok se rerna zagreje. Hvala Nataša! Drugo mesto ove
godine drže Natašine đulbastije koje su najsočnija varijanta faširanih koje sam probala.
BUREK SA MESOM OD GOTOVIH KORA
aluminijumska okrugla tepsija prečnika oko 25cm
500g kora za pitu
500g kora za pitu
ZA FAJTANJE
50ml ulja
250ml mlake vode
so po ukusu- jedna ravna kašičica
NADEV
250g mlevenog mesa
2 manje glavice crnog luka
biber i so
2 kašike ulja za dinstanje mesa
U čaši spojiti vodu, ulje i so za fajtanje, ali unapred odvojiti 30ml za
zalivanje pečenog bureka Sitno seckan i crni luk prodinstati na ulju,
pa dodati mleveno meso koje ste pobiberili i posolili. Nauljenu okruglu
tepsiju (prečnika 25cm) obložiti sa 4 kore tako da vise sa strane kao
na slici. Fajtatti malo između kora. Ostatak kora iscepkati na manje
delove. Staviti preko malu količinu mesa, pa potom deo cepkanih kora
koje poprskate.
Poslednji sloj treba da bude meso koje ćete preklopiti korama koje vise
sa strane. Složeni burek još malo pofajtati takoda ste utrošili sve od
tečnosti osim onih 30ml koje ste na početku odvojili.
Peći na 200 stepeni oko 40 minuta ili duže da lepo porumeni. Burek na
kraju možete i okrenuti naopačke pomoću velikog tanjira da vam se donja
strana lepo zapeče, ako već nije rumena i hrskava. Ponovo ga okrenuti,
tj. vratiti na početno i sada zaliti sa 30ml tečnosti koju ste na
početku odvojili i vratiti u rernu na još 5 minuta pečenja. Ostaviti
desetak minuta da se odmori, pa ga rezati na četvrtine.
BUREK OD GOTOVIH KORA
Burek od gotovih kora
Potrebno
- 1 paket gotovog vučenog tijesta/jufke/kore za pitu (500 gr)
- 50 ml maslinovog ulja
- 250 ml mlake vode
- so po ukusu
- oko 250 gr mljevenog mesa (ja sam koristila junetinu)
- 2 manje glavice crnog luka
- po želji šarenog bibera (ja koristim mješavinu bijelog, crnog, crvenog i zelenog)
- so
- suhi začin
- oko 2 kašike maslinovog ulja, za dinstanje mesa
Postupak
Prvo pripremite nadjev. Luk
nasjeckajte na jako sitne kockice i prodinstajte ga na ulju i malo soli.
Kada postane staklast, dodati meso, biber i suhi začin i miješati dok
se meso ne usitni i ne prodinsta. Ovako spremljen nadjev odložiti sa
strane dok kore ne pripreme.
Od
ukupne količine kora, odvojiti 4 cijele kore. Okruglu tepsiju namazati
uljem i tepsiju obložiti korama, tako da krajevi kora izlaze van
tepsije.
U jednoj posudici staviti vodu,
ulje i so i razmutiti kašikom. Tom mješavinom malo natopiti kore na dnu
tepsije. Sada dodati malu količinu mesa, pa preko mesa dodati iscjepkane
kore.
Kore poprskati mješavinom vode i
ulja, pa preko njih opet staviti meso. Redati tako naizmjenično dok se i
kore i nadjev ne potroši, s tim što zadnji sloj treba biti od mesa.
Meso prekriti sa zadnjom čitavom korom koja je odvojena na početku i
preko nje preklopiti krajeve prvih kora, koji izlaze iz tepsije.
Te viškove preklapati jedan po jedan, i poslije svakog preklapanja, koru zaliti sa malo tekućine.
Kada je burek ovako složen,
gornju površinu još malo nakvasiti tekućinom, ali ne previše. Od ukupne
mješavine vode, soli i ulja, odvojiti nekih 30 ml. Tim ostatkom ćete
zaliti tek pečeni burek.
Burek peći u prethodno
zagrijanoj rerni na 250 C, dok fino ne porumeni. Kada je pečen, zaliti
ga ostatkom tekućine i vratiti ga u rerni još cca 5 minuta, te ga
poslije prebaciti na nekoj tacni, plohi ili šta već, da se malo ohladi,
međutim prilikom prebacivanja burek treba tako preručiti da gornji dio
bureka sada bude odozdo. Ostaviti ga da odstoji jedno 5-10 minuta, pa
rezati na četvrtine.
Brzo i jednostavno, da jednostavnije ne može biti, a okus mu je veoma sličan bureku iz pekarnice :)
Нема коментара:
Постави коментар