ĐULBASTIJE S RENDANIM KROMPIROM
Ako ih jednom napravite više nikada nećete praviti faširane šnicle po
klasičnom receptu, ili ćete ih bar praviti ređe, obećavam! Ove lepotice
su sočne, mekane i da prste poližete. Masa se pravi od mlevenog mesa,
mlevene slanine i rendanog krompira, ali tako da se krompir ne cedi
rukama da pusti vodu već se odmah prže samo da se uhvati korica. Onda ih
poređate u pleh i zalijete sosom alla bešamel, koji sam pojednostavila
za one kojima zna da ne uspe, i onda sve ide u rernu, da bi na kraju
posuli malo kačkavalja preko i zapekli do divne rumene korice.
Em što su sočne i ukusne ove đulbastije su i ekonomične. Sasvim je
dovoljna jedna po osobi, tako da uz malo pire krompira imete ručak za 6
osoba, i to kakav ručak!
Recept sam preuzela sa Natašinog bloga Gastro fusion
i malo modifikovala, tj. recept se usavršavao i pojednostavljivao već 2
godine tako da je pred vama najlakša moguća verzija, čak i za početnike
u kuhinji. Probajte, pa javite!
600g mlevenog mesa (po želji svinjsko, juneće...)
120g mlevene slanine (električna seckalica)
500g krupno rendanog krompira
1 celo jaje
1 veća glavica crnog luka, sitno seckana
KAO BEŠAMEL
500ml mleka
1 ravna kašičica soli
1 ravna kašičica soli
40g putera
100g rendanog kačkavalja (50 za bešamel, 50 za posipanje)
svež peršun, seckan
rendani muskatni oraščić
2 pune kašike brašna
2 pune kašike brašna
Rukama izradite sve sastojke za đulbastije. U masu se ne dodaje so pošto
je slanina sasvim dovoljna. Krompir ne cedite od viška tečnosti.
Formirajte 6 đulbastija i pržite ih na ulju samo da uhvate koricu, znači
samo ih jednom okrenite. Složite ih u pleh ili vatrostalnu posudu da su
jedna do druge.
U mleko dodajte puter, so, muskatni oraščić i peršunov list. Kad provri polako ulivajte uz stalno mešanje brašno koje ste razmutili sa malo hladne vode u gustu pastu bez grudvica. U gušći sos koji ste sklonili sa vatre umešajte pola rendanog kačkavalja i prelijte preko đulbastija u plehu. Pokrijte pleh aluminijumskom folijom.
Pecite na 220 stepeni (bez fena) oko 45 minuta. Skinite foliju i pospite preko preostali kačkavalj. Vratite u rernu da kačkavalj porumeni.
U mleko dodajte puter, so, muskatni oraščić i peršunov list. Kad provri polako ulivajte uz stalno mešanje brašno koje ste razmutili sa malo hladne vode u gustu pastu bez grudvica. U gušći sos koji ste sklonili sa vatre umešajte pola rendanog kačkavalja i prelijte preko đulbastija u plehu. Pokrijte pleh aluminijumskom folijom.
Pecite na 220 stepeni (bez fena) oko 45 minuta. Skinite foliju i pospite preko preostali kačkavalj. Vratite u rernu da kačkavalj porumeni.
Нема коментара:
Постави коментар