Krešenti
Sastojci
Tijesto
- 350 g mekog brašna
- 200 g masti ili maslaca
- 150 g šećera
- 1 jaje
- 2 žutanjka
- korica limuna, prstohvat soli
- 2 vanilin šećera
- 2 žlice ruma
- 150 g mljevenih badema ili oraha
- 2 bjelanjka
Glazura
- 100 g čokolade za kuhanje
- 40 g maslaca
Priprema
-
1
Miješati mast, šećer, vanilin šećer, jaje, žutanjke, koricu limuna, dodati brašno i rum. Zamijesiti tijesto i ostaviti u hladnjaku bar jedan sat.
-
2
Od tijesta oblikovati kuglice veličine trešnje, umočiti ih u bjelanjke.
-
3
Uvaljati ih u mljevene bademe ili orahe.
-
4
Složiti ih na lim obložen papirom za pečenje. Peći 20 minuta na 180°C.
-
5
Na pari rastopiti čokoladu sa maslacem, spajati ih i spremiti u kutiju
Umočenci
Sastojci
Tijesto
- 300 g glatkog brašna
- 50 g mljevenih lješnjaka
- 50 g ribane čokolade
- 120 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 200 g maslaca
Glazura
- 100 g čokolade
- 40 g maslaca
Priprema
-
1
Na radnu površinu ili u zdjelu prosijte brašno, po njemu rasporedite lješnjake i čokoladu. U sredini napravite udubljenje, u njega stavite šećer, vanilin šećer i jaje. Hladan maslac narezan na listiće posložite na brašno te brzo zamijesite glatko tijesto.
Ako se tijesto lijepi umotajte ga u prozirnu foliju i ostavite da odstoji u hladnjaku oko 30 minuta.
-
2
Od tijesta oblikujte valjak debljine prsta i narežite na 5 cm duge prutiće. Poslažite ih na lim obložen papirom za pečenje i pecite nekih 15-20 minuta u prethodno ugrijanoj pećnici na 180°C .
-
3
Maslac i čokoladu otopite na laganoj vatri, krajeve prutića umočite u glazuru te pustite na hladnom da se glazura stisne.
Božićne kiflice
Sastojci
Tijesto
- 250 g maslaca
- 300 g brašna /najbolje pola oštrog pola glatkog/
- 5 žlica hladne vode
- 1 žlica jabučnog octa
Nadjev
- mljeveni orasi / lješnjaci / bademi
- domaća marmelada
Priprema
-
1
Od svih sastojaka zamijesiti tijesto i ostaviti pola sata u hladnjaku (može, ali i ne mora)
Za nadjev pomiješati mljevene orahe/lješnjake/bademe sa domaćom marmeladom po želji.
-
2
Tijesto razvaljati na debljinu 2 mm i rezati u kvadratiće 5 x 5 cm i u svaki staviti malo nadjeva i oblikovati kiflice.
-
3
Lim za pečenje obložiti papirom za pečenje i složiti kiflice. Peći ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° C oko 20 minuta dok kiflice blago ne porumene. Pečene kiflice malo ohladiti i uvaljati u šećer u prahu pomiješan s vanilin-šećerom.
-
4
Meni najdraži nadjev je lješnjak sa marmeladom od marelica ili mandarina.
Husarski kolačići
Sastojci
Tijesto
- 250 gr maslaca
- 130 gr šećera
- 3 žumanjka
- prstohvat soli
- 380 gr brašna
- 130 gr mljevenih lješnjaka
- 2 vanilin šećera
Nadjev
- 100 gr čokolade za kuhanje
- 40 gr maslaca
- 100 gr cijelih lješnjaka
Priprema
-
1
Lješnjake pecite 10 – 15 minuta na 180°, stavite u kuhinjsku krpu pa ih istrljajte tako da se kora oljušti. Ljepše ostavite cijele za ukras a ostalo sameljite.
-
2
Istucite tijesto od maslaca, šećera, žumanjaka, vanilin šećera i soli. Na to prosijte brašno i dodajte lješnjake pa zamijesite prhko tijesto. Zamotajte ga u alu foliju i stavite dva sata u hladnjak.
-
3
Zagrijte pećnicu na 200°
-
4
Oblikujte tijesto u nekoliko kobasica, narežite na jednake dijelove, oblikujte kuglicu, u sredini utisnite udubinu drškom od kuhače i pecite na papiru za pečenje 12 – 15 minuta. Ohladite.
-
5
Rastopite na pari čokoladu i maslac, punite udubine i ukrasite lješnjacima.
Posluživanje
Ovako napravljeni husari ostanu prhki a punjeni marmeladom omekšaju. Dobri su u obe varijante…Štanicli
Sastojci
Prhko tijesto
- 250 grama brasna
- 125 grama hladnog maslaca
- 3 žlice kiselog vrhnja
- 2 zumanjka
- 75 grama secera
- mrvica soli
Nadjev
- 2 bjelanjka
- 125 grama secera
- 150 grama mljevenih oraha ( ljesnjaka )
- 1/4 zlicice cimeta
i jos
- 1 zumanjak
Priprema
Prhko tijesto
U prosijano brasno izrezite na listice hladan maslac. Napravite mrvice. Dodajte secer, mrvicu soli, zumanjke, vrhnje i na brzinu umijesite glatko tijesto.
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjak na 3 sata.
-
2
Nadjev
Bjelanjke izlupjate u cvrsti snijeg. Postepeno dodajte secer i miksajte dok ne dobijte sjajnu smjesu. U nju dodajte mljevene orahe ili ljesnjake ( ili pola-pola ) te malo cimeta za aromu.
-
3
Postupak pravljenja
Tijesto izvadite iz hladnjaka na 10 minuta prije nego ga razvaljate. Razvaljati ga na debljinu od 3 mm, rezati u krugove promjera 7 cm
-
4
Na svaki krug stavite malo nadjeva ( moze se raditi i rukama jer je lagan za oblikovanje ). Nadjev po mogucnosti formirajte u tuljak ( gore deblji dolje tanji ).
-
5
Krajeve tijesta malo istanjiti pritiscima prstiju,namazati zumanjkom i zarolati u oblik fiseka ( stanicla ). Mazite tik pred spajanje da vam se zumanjak ne osusi jer ce se u protivnom keksici otvoriti prilikom pecenja.
-
6
Oblikovane stanicle sloziti na tepsiju oblozenu papirom za pecenje. Jos jednom dobro ohladiti, da bi zadrzali formu.
Peci na 175 stupnjeva 15 minuta. Kad su peceni posipajte ih secerom u prahu.
Čokoladne kuglice s višnjama
Sastojci
Priprema
-
1
Prvo izvadite visnje iz kompota, dobro ih ocijedite. stavite ih na kuhinjski papir da i on jos upije visak tekucine.
Izmiksajte bjelanjke sa mrvicom soli, ne moraju biti skroz cvrsti.
Dodajte sve ostale sastojke, sjedinite ih uz pomoc produzetaka za tijesto. Ohladite tijesto oko pola sata.
-
2
Zlicom vadite tijesta u velicini oraha. Malo ga stisnite medju prstima, zatim ga dlanovima formirajte u krug, na svaki stavite visnju i i zatvorite ju u kuglicu, kao kad pravite knedle. Pazljivo prstima zatvorite kuglicu. Ako masa malo puca dobro zatvorite pukotine. Nakon par kuglica mokrim papirnatim ubrusom obrisite ruke, manje ce vam se lijepiti masa za njih.
-
3
Svaku kuglicu uvaljajte u secer i stavljajte na pleh od pecnice koji ste oblozili pek-papirom. Ostavite ih susiti oko sat vremena.
Ukljucite pecnicu na 120 stupnjeva i kuglice vise susite nego pecite oko 40 minuta. Na pola vremena smanjite temperaturu na 100 stupnjeva. Ostavite ih u pecnici da se ohlade, da budete sigurni da su se osusile.
-
4
Kuglice spremite u kutiju za kekse. Na hladnom mogu stajati 7-10 dana. Od ove kolicne sam dobila 35 kuglica. Ako su vam visnje sitnije bit ce ih vise, a ako su krpunije manje jer treba vise smjese za omotati vece visnje.
Keksici iznenadjenja
Sastojci
Tijesto
- 125 grama maslaca/ sobne temperature, ali ne premekan
- 100 grama secera u prahu
- 1 zlicica bourbon vanilije
- medju prste soli
- 1 jaje
- 250 grama brasna
- 1 zlicica praska za pecivo
- 1 zlica kiselog vrhnja/ po potrebi
- 20 grama kakaa
Nadjev
- 150 grama marcipana
- 1 bjelanjak
- 40 grama cokoladnih kapljica
- 40 grama sitno sjeckanih badema
Priprema
- Tijesto
Maslac, secer u prahu, vaniliju i sol mijesati mikserom sa produzecima za tijesto. Dodati jaje i jos malo miksati.
Prosijati brasno, kakao i prasak za pecivo, dodati maslacu i kratko mijesati u kompaktno tijesto. Po potrebi, ako je tijesto jako suho dodati zlicu kiselog vrhnja ( ne vrhom punu )
Tijesto zamotati u foliju i ostaviti na hladno oko sat vremena.
-
2
Nadjev
Dok se tijesto hladi, pripremite nadjev.
Bjelanjak malo izlupati vilicom ( ne u snijeg ). Naribati marcipan i sjediniti s bjelanjkom da bude kremasto. Dodati cokoladne kapljice i sitno sjeckane bademe. Ako nemate cokoladne kapljice mozete staviti i sjeckanu cokoladu.
-
3
Postupak rada
Odrezati od tijesta 1/3 ( i nadjev podijelite na 3 dijela ) i na lagano pobrasnjenoj podlozi ( paznja, ne previse brasna..keksici ce biti bijeli od njega ) razvaljati na 3mm debljine. Ja za to imam specijalne stapice razlicitih debljina ( u ovom slucaju 3mm ), stavim ih na podlogu, izmedju stavim tijesto i valjam ga. Na taj nacin tijesto na cijeloj povrsini ostaje jednako debelo.
-
Razvaljano tijesto izrezati na kvadrate velicine 5x5 cm. Na svaki kvadrat staviti pola zlicice nadjeva.
Kvadrate pazljivo odvojiti od podloge i vrhove okrenuti prema gore ( kao pismo ), pritisnuti ih uz nadjev da se zalijepe. Neka je nadjev malo vidljiv, jer u taj prostor treba staviti komadic na stapice izrezanog badema, on ce se isto zalijepiti za nadjev i nece nakon pecenja ispadati.
Ponoviti postupak sa ostalim tijestom.
-
5
Keksice stavljati na lim od pecnice koji ste oblozili pek-papirom. Staviti ih na hladno oko 15 minuta, te nakon hladjenja staviti peci u predhodno na 200 stupnjeva zagrijanu pecnicu, 8-10 minuta. Pazite da ne izgore. Vi najbolje poznate svoju pecnicu, pa ako je potrebno smanjite temperaturu.
Pecene kekse ohladiti i cuvati u kutiji za kekse
Sastojci
Priprema
-
1
Mrkvu naribati na najsitniji ribez, staviti kuhati sa 1 dcl vode i secerom. Kuhati dok mrkva ne omeksa i sva voda nestane. Pred kraj dodati soka od pola narance i jos prokuhati da se naranca upije. Dodati zacine, naribanu koricu od narance, rum( po zelji ) ...kolicinu i vrstu zacina prilagoditi svom okusu…ako nesto ne volite oduzmite a dodajte onaj zacin koji volite.
Keks sameljite ili ga u jednoj vrecici usitnite baticem. Ja sam koristila keks sa okusom narance. Moze se upotrijebiti i keks od nekih bozicnih keksica koje ste pravili. Dodajte ga mlakoj smjesi od mrkve. Kolicina koja ce vam biti potrebna zavisi od toga koliko je mokra bila smjesa.Pustite da se ohladi i oblikujte trufne koje na kraju uvaljate u kokos. -
2
Trufne staviti u hladnjak da se stisnu . Mogu se cuvati jedno deset dana u hladnjaku.
-
1
Нема коментара:
Постави коментар